tiistai 14. lokakuuta 2014

RoskajournalismiaRoskajournalismin kukkasia

Tässä taannoin saattoi aina luottaa venäläiseen lehdistöön, kun kaipasi myötähäpeän kokemuksia. Kertomukset venäläisten lasten kohtelusta Suomessa, talojen vandalisoinnista ja muusta vastaavasta esitettiin taatulla dosenttitason tyylillä ihmisoikeusasioina ilman minkäänlaista lähdekritiikkiä.
Seuraukset Suomessa olivat ilmeiset. Epäluulo naapuria kohtaan virisi taas neuvostoaikojen jälkeen kuin hiipunut hiillos tuulen puhaltaessa. Nämä kampanjat riittivät syystäkin leimaamaan suomalaisen lukijan silmissä koko venäläisen lehdistön, jossa toki on paljon myös tasokasta ainesta ja hyviä journalisteja. Mutta törkeä ja tarkoitushakuinen uutisointi on lukijan aliarvioimista ja siitä voi suuttua jo suorastaan henkilökohtaisesti. Onhan lukija ollut tarpeeksi tyhmä maksaakseen tuosta löpinästä.
Man merkt die Absicht und wird verstimmt, sanottiin ennen, kun ei vielä ollut pakko puhua englantia.
Tämä tuli vain mieleeni siitä, kun Helsingin Sanomat eilisen Aranda-sensaation jälkeen joutuikin tänään uutisoimaan, ettei vähäpätöinen ja vailla kaikkea uutisarvoa oleva asia anna ulkoministeriölle aihetta pyytää selityksiä tai protestoida. Koko häly oli siis yhtä tyhjän kanssa.
Ettei asia olisi näyttänyt aivan siltä, mitä se oli, liittivät sankarijournalistit sen sentään Suomen ilmatilan loukkauksiin ja muihin vastaaviin ilkitöihin. Melkoinen otsikko saatiin myös siitä, mitä ei ollut kyseessä. Toimittaja sai nimittäin idean kysäistä, oliko Arandaa ehkä käytetty harjoitusmaalina ja vastaus oli kielteinen. Olisi tietenkin voinut myös kysyä, oliko alusta yritetty upottaa tai kaapata.
Aika epäseksikäs taitaa olla tämän uutisen tausta, mutta ainakin uutisoinnissa on tällä kertaa rutkasti sitä nykyään paljon kaivattua läpinäkyvyyttä. Pelkään kyllä, ettei se tämänlaatuisena paranna tilauskantaa.
Kun olen ennenkin tavannut merellä venäläisiä vartioaluksia, rohkenen vielä puolestani kysäistä muutamaa mahdollisuutta tuon mykän koukkauksen ja helokopterivierailun syistä. Ihan vaan aus der Liebe zur Kunst.
Vastaavalla tavallahan ennen menettelivät usein lentokoneet, joilla ei ollut radioyhteyttä kohteeseen. Tässä tapauksessa täytyy olettaa, että radioyhteys oli, mutta kenties on mahdollista, ettei ollut kielitaitoa. Tällaisissa tapauksissa nimittäin on itäisellä Suomenlahdella turvauduttu joskus ikäviin koukkauksiin, joilla on viestinnällinen tarkoitus, kuten olen kuullut. Venäjänkieliseen VHF-viestiin vastaamalla kyllä on sellaiselta välttynyt.
 Joka tapauksessa pitäisin luultavana, että varoittava alus on pitänyt vasemmassa saalingissa signaalilippua U (uniform), joka tarkoittaa ”kuljette kohti vaaraa”. Lisäksi on saatettu antaa lippu- ja/tai valosignaaleja. Juttu on nimittäin niin, että Venäjän laivastossa nämä vanhat konstit osataan, mutta en ole lainkaan vakuuttunut siitä, että ne enää ovat läntisten kauppalaivastojen henkilökunnan tiedossa.
Ehkä ovatkin ja ehkä mitään muuta konstia kuin rumannäköinen koukkaus ei käytetty. Jos näin oli, niin tökeröähän sellainen toiminta oli, avutonta kerrassaan. Samaa voi tietenkin sanoa siitä, ettei otettu VHF:llä yhteyttä englanniksi. Mutta mahtaako tuossa nyt olla ihan uutisen paikka? Toimittajien kannattaisi miettiä asiaa vakavasti, ylimielisyys voi käydä kalliiksi.

11 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus. Turha moittia naapuria propagandasta, kun itse sortuu hätiköityihin johtopäätöksiin ja paniikin levittämiseen. Tämäkin olisi ollut oikeissa mittasuhteissa, jos jutun laajuus olisi ollut 1-2 palstaa. Tällaisten kirjoitusten tarkoitushakuisuus (joka tietenkin kielletään) harmittaa.
  Meillä ollaan huolestuneita kansalaisten medialukutaidosta, mitä tulee naapurin propagandaan. Mutta kyllä sitä medialukutaitoa tarvitaan kotimaassakin.

  VastaaPoista
 2. Laatulehdistöltä on perinteisesti totuttu odottamaan oikeannäköisen kuvan antamista sen käsittelemistä asioista. Isot asiat esitetään isoina ja pienet asiat pieninä. Esitettävät asiat valitaan niiden relevanssin perusteella, ei jonkun agendan mukaisesti valikoiden. Asioita valotetaan tärkeimmistä näkökulmista, ei vain yhdestä. Valitettavasti entinen laatulehti Hesari näyttää luopuneen tästä tavasta ja korvanneen informaation jakajan tehtävän mielipiteen muokkaajan kutsumuksella. Venäjä näyttää olevan yksi, mutta vain yksi niistä teemoista, joissa lehden agenda on syrjäyttänyt laatujournalismin vaatimukset.

  Ilmeisesti lehti on tykönään päättänyt, että Venäjä on pahan valtakunta. Niinpä se julkaisee siitä vain negatiivisia juttuja ja jos asiallisia aiheita ei löydy, se tekee kärpäsestä härkäsen. Lehden menettely on suoraan sanottuna pöljää. Lukijat oppivat hyvin nopeasti tunnistamaan, missä asioissa lehdellä on agenda ajettavana. Lehti menettää niissä asioissa uskottavuutensa ja sen jutut kuitataan "niinä Hesarin juttuina" silloinkin, kun niissä olisi asiaa. Ajanmittaan lukijat tietysti alkavat ihmetellä, että miksi minä tästä maksan. mutta sehän on näkynyt levikkiluvuissa jo useamman vuoden ajan.

  VastaaPoista
 3. Nykytilanne suomalaisesa journalismissa on sellainen, että kaipaan kovasti Pahkasikaa takaisin, jotta saisin lukea vääristelemättömiä ja liioittelemattomia uutisia edes joskus!

  VastaaPoista
 4. Kyllä nuo kansainvälisen merilain ja hyvän merimiestavan mukaiset menetelmät ovat usein maakravuille tuiki tuntemattomia.

  Jos Arandaa oli tai olisi varoitettu asianmukaisesti oletetussa sukellusveneiden koetilanteessa, sen olisi pitänyt poistua alueelta pikapikaa.

  Olen itsekin ollut miinalaiva Pohjanmaan komentosillalla koeajon aikana shokkiokeita tehdessä.

  Tapahtumien kulku oli jotensakin ulkomuistista seuraava:

  Päällikkö: heitetään syvyyspommit!
  Plump, Plum; Plum ...
  Päällikkö: Mikä on sijaintimme?
  Navigoija: Noin maili aluevesirajan ulkopuolella
  Voi P**leen p**le !!!
  Hetken hiirenhiljaista odottelua...
  Voimakkaita syvyyspommien räjähdyksiä.
  Ei onneksi ongelmia omalla testattavalla aluksella eiikä ulkopuolisten kanssa.

  No,mikä oli ongelma? Oli jäänyt heittämät varoituspommit mahdollisesti läheisyydessä oleville sukelluksissa oleville sukellusveneille.

  No onneksi ei ollut naapurin tällä kertaa sukellusveneitä lähellä seuraamassa uuden aluksen testejä. Siinä sitä sitten olisi selvitelty ihan tosissaan kuka teki ja mitä.

  Tasi jäädä raporttikin kirjoittamatta. Selvyyden vuoksi ei se mitenkään olisi minulle edes voinut kuuluakaan.

  Tekeville vsattuu. Aina ei käy huono tuuri.

  Ei meitä vissiin kukaan kuitenkaan epäillyt kylmän sodan provokaatiosta tai syyttänyt suomettumisesta.

  Timo Mustonen

  VastaaPoista
 5. Ajoittain alkaa jo tuntua siltä, että Helsingin Totuudesta eli näin tuttujen kesken Pravdasta kannattaa lukea lähinnä kuolinilmoitukset, tv-ohjelmatiedot ja sarjakuvat, sillä ne ovatkin sitten ne ainoat mitkä aviisissa ovat ihan objektiivisesti totta... Vaikka eipä muussakaan päivälehdistössämme kaikiten niin suurta hurraamista taida olla.

  VastaaPoista
 6. HS on Suomen puolella jättiläistä vastaan asetelmassa David vastaan Goljat.
  Ollaan hyviksiä, vastaan pahikset.

  Tunnemmeko me suomenkieliset olevamme valittu Jumalan omaisuuskansana? Mutta kun aina löytyy niitä jotka haluavat olla valituista valituimpia.

  Siinäpä probleemi.

  VastaaPoista
 7. Nyt alan minäkin uskoa, että media on päättänyt.

  Samaan tapaan kuin Erkko/HS päätti että Suomi viedään EU:hun, taitaa olla nyt menossa samanalainen operaatio NATO.n suhteen. Mahdollista että mitään päätöstä ei sinänsä ole tehty, vaan se on kollektiivinen, alitajuinen.
  Juuri tuli tieto että Putin omistaa palan Ahvenanmaata. Saa nähdä mikä meteli tästä nyt nousee. Nyt on varmaan Haglundin and comp. pelokas ankkalammikkokansa ihan vakuuttanut, että ne jyrää ihan kohta meitin.
  Ja kun kansa alkaa pelätä lisää, se turvaa eniten "isältä" näyttävään hahmoon. Ja sehän on Sipilä. jr

  VastaaPoista
 8. Yleisradion osallistuminen pelonlittsontaan ja yleisestä linjasta poikkeavasti ajattelevien leimaamiseen venäjän trolleiksi on pakko verotetun laitoksen toimesta epäkorrektia, missä on sananvapaus vaikka elämmekin talous ja infosodan aikaa. Olisi mielenkiintoista kuulla tällähetkellä maan henkistätilaa tutkivien mittausten tulos. Luulanko pelosta käpertyneen kansan pystyvän luoviin ratkaisuhin joita tarvitaan talouden käyntiin saamiseksi. Sääliksi käy viimeisten sotaveteraanien kohtalo kun he tässä ilmapiirissä todennäköisesti kamppailevat kauheiden muistojen keskellä Nato kampanjan masinoijille ei tule mieleen kaikki toimiensa seuraukset.

  VastaaPoista
 9. Poliittisen masinoinnin lisäksi taitaa olla niin kuten jo mainittiin eli merenkulun (ja ilmailun) asiantuntemus on "yleismediassa" surkeaa. Se mikä asioita tuntevaa ei hetkauta, saa yleistoimittajan täpinöihinsä.

  Trilisser

  VastaaPoista
 10. Niin omituista kuin se onkin niin Ukrainan tapahtumat herättivät minut miettimään sitä mahdollisuutta että Venäjän lehdistö saattaakin itseasiassa puhua vähemmän pötyä Krimin, Itä-Ukrainan ja Kiovan tapahtumista kuin läntinen. Se että Neuvostoliiton "tiedotus" oli sitä mitä oli, ei tarkoita automaattisesti sitä että kyseessä olisi vain venäläinen ilmiö. Parasta onkin nykyaikana olla luottamatta oikopäätä mihinkään läntiseen tai itäiseen tietoon mistään tapahtumasta. Sitä paitsi ei kai tässä tarvitse jokainen olla välittömästi viiden minuutin sisällä olla muodostamassa lopullista kantaa asiasta kuin asiasta.

  II maailmansodan puhkeamissa herrä Józef Beckillä on merkittävä henkilökohtainen panos. Ukrainan osalta samaa voidaan sanoa rouva Nulandista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä rouva Nulandista. Innokas pikku palojen sytyttelijä. Eikä se nyt niin haittaa, vaikka tulisi vähän isompikin. Sehän vain heikentäisi sekä Eurooppaa että Venäjää ja sehän vain passaa. Ajaa ponnekkaasti oman maansa asiaa.

   Poikkesi muuten Suomessakin silittelemässä pikku Sven Tuuvansa päätä. "Keep up the good work." Epäilen kyllä, että tuo ei meidän herroihin aivan uponnut - ei ainakaan kaikkiin.

   Poista

Kirjoita nimellä.