maanantai 13. lokakuuta 2014

Totuus ja hämäryysVaiettu totuus ja hämärämiehet

Zeit-Magazinin kannessa oli taannoin synkännäköinen naishahmo ja otsikko Finnlands dunkle Königin. Jostakin syytä se toi heti mieleeni Heinrich Heinen, joka Kölnissä pohdiskeli:
Hier haben die Dunkelmänner geherrscht,
die Ulrich von Hutten beschrieben…”
Kuningattariahan meillä ei ole, mutta erilaisia hämärän tai pimeyden symboleja aina tarvitaan. Ehkä Sofi Oksasellekin sopiva rooli olisi demokraattisemmin pelkkä Dunkelfrau eli von Huttenia mukaillen latinaksi Mulier obscura.
Vaikuttaa siltä, että Suomessa nykyään eletään jonkinlaista suomettumisen renessanssia. Suuren yleisön ja sitä palvelevien journalistien taholla tämä tarkoittaa sitä, että irtisanoudutaan pontevasti siitä pelon ja salailun kulttuurista ja Venäjän nöyristelystä, jota suomettumisen kuvitellaan olleen.
Kun tuosta asiasta ei näillä kauhistujilla ole keskimäärin minkäänlaista omakohtaista kokemusta tai korkeintaan lapsellisia muistoja, joita jälkikäteen uudelleen tulkitaan ja dramatisoidaan, on helppo luoda olkiukko, jota sitten riemuisasti joukolla pöllytetään.
Suomettuminen on termi, jonka käyttäminen Suomesta puhuttaessa on typerää. Koska jokainen kuitenkin näyttää kuvittelevan sen ymmärtävänsä ja sen hyväksyy, ei sen käyttöä ehkä kannata vältelläkään. Hämäräperäisten kaunokirjallisten tietojen mukaan kaiken takana näyttää olleen pelko ja itäisen naapurin herruus, joka matkaansaattoi sellaisen moraalisen alennustilan, ettei sellaista voi suositella kenellekään, kaikkein viimeksi Ukrainalle ja vastaaville urhoollisille valtioille, kuten asiaa ymmärtämättömät läntiset gurut olivat tehneet.
Suurlähettiläs René Nyberg, jota voi pitää hyvänä tämän asian tuntijana, oikaisi noita vanhoja mestareita ja viittasi siihen, miten omalaatuinen Suomen historia itse asiassa oli. Sehän oli suuri selviytymistarina eikä mikään häpeän paikka. Terävä moskovalainen Kommersantin toimittaja Andrei Kolesnikov ymmärsi asian ja teki sen johtopäätöksen, että Suomen niin sanottu suomettuminen oli sen luokan sankaritarina, joka ei hajanaiselle Ukrainalle olisi mahdollinen, ikävä kyllä. Suomettuminen kun ei tässä tapauksessa viittaa tiettyihin poliittisen kulttuurin rappioilmiöihin, vaan maan ulkopolitiikkaan tiettynä aikana.
Mutta eikö tässä maassa Kekkosen aikana tapahtunutkin kaikenlaista hämärää? Poliitikot kaveerasivat kaikenkarvaisten itänilkkien kanssa ja kähmivät kotimaan asioita naapurin avustuksella? Tämä ei tietenkään olisi ollut mahdollista, ellei olisi nöyräselkäisesti alistuttu uhan edessä. Silloin pelättiin, nyt ei pelätä, Ainakaan ne eivät pelkää, jotka sanovat suoraan, että Venäjä uhkaa meitä ja että ainoa keino suojautua on liittyä NATO-nimiseen kaikkien demokraattisten voimien yhteenliittymään.
Pahoin pelkään, että tässä ovat nyt lapsellisuus ja arvostelukyvyttömyys ottaneet selkävoiton tutkimuksesta ja terveestä järjestä. Mielipidemittausten mukaan vain harva suomalainen piti Neuvostoliittoa 1980-luvulla maallemme uhkana. Se on tosiasia, joka ei kylläkään muuta sitä seikkaa, että pelko silloin kuten nytkin määräsi pitkälle ihmisten käyttäytymistä ja ajatteluakin. Mikäli ns. suomettumisen vuosina halusi arvostella Neuvostoliittoa, ei se ollut mitenkään mahdotonta. Aika monet niin tekivätkin. Mutta enemmistö ei tehnyt niin siksi, että se halusi olla mukana oikeinajattelevien yhteisrintamassa. Sen vuoksi se vältteli sekä ajatusrikoksia että poikkeavia mielenilmauksia. Ei Neuvostoliitto olisi kenenkään mielipiteenvapautta Suomessa voinut estää. He tekivät sen itse.
Ikävä totuus on, että tänä päivänä enemmistö on aivan yhtä konformistinen ja pelokas kuin Kekkosen aikana. Lienee turha sanoa, mistä tabut nyt löytyvät. Me kaikki tiedämme sen ja me tiedämme, että totuuden sanomisella on hintansa ja että harvat ovat sen valmiit maksamaan. Näin se asia oli myös suomettumisen vuosina.
Tähän mennessä paras tutkimus suomettumisesta on Antti Kujalan Neukkujen taskussa? Kekkonen, suomalaiset puolueet ja neuvostoliitto 1956-1971. En tiedä, oliko se esillä Frankfurtissa, mutta ei siitä ainakaan tänne asti kaikuja kantautunut.
Ei sitä täälläkään ole suuriäänisesti esille otettu, mikä on ymmärrettävää, sillä totuus on paljon harmaampaa kuin fiktio, etenkin sellainen fiktio, jota myydään jonkinlaisena ”historiana” tai sen korvikkeena. Kujalan runsas uusi venäläinen lähdeaineisto ja huolellinen tutkimustyö eivät voi kilpailla hämärien epistoloiden kanssa massojen suosiosta. Syykin on ilmeinen.
Kysymys on siitä, että huonolla historiantajulla on mahdollista saada aikaan paljon seksikkäämpi tarina kuin hyvällä. Ellei ymmärrä aikakausien toisistaan poikkeavaa erityisluonnetta, on tarjolla loputtomasti tilaisuuksia kauhisteluun ja adrenaliinipurkauksiin. Kekkosen kausi on niin lähellä, että moni ei ymmärrä sen olleen jotakin muuta kuin tämä omamme.
 Kujala kirjoittaa: ”Jokainen, joka on tutkinut kaukaisempia vuosisatoja, on havainnut, ettei oman ajan asenteiden projisioimisesta menneisyyteen tule kerrassaan mitään… YYA-Suomi on kuitenkin niin lähellä omaa aikaamme, että sitä on voitava arvioida osaksi nykyperustein, mutta samalla olisi muistettava, miten kerrassaan musertava realiteetti Suomen poliittinen riippuvuus idän suurvallasta useimmille YYA-ajan suomalaisille oli.”
Siinähän sitä viisautta olisi tarjolla sille, joka asian kykenee ymmärtämään. Mutta se taitaa olla yhtä vaikeaa kuin oman aikakautemme tarkastelu avoimin mielin ja oikeinajattelevien reaktioita pelkäämättä.

11 kommenttia:

 1. Paljon ei tarvitse toisen maailmansodan jälkeistä historiaa lukea, ja jos lukee vähän enemmänkin, asia tulee vielä paremmin selväksi: tämä karmea suomettuminen varmisti vuosina 1945-1970-luvun loppuun saakka maamme itsenäisyyden ja markkinatalaouden säilymisen. Olen iloinen lopputuloksesta.

  Termihän tuli käyttöön vasta 70-luvulla, mutta politiikka oli viisasta, eli ainoaa mahdollista siinä ajassa.

  Luin juuri Jukka Tarkan Uhan alta unioniin, ja vaikka siinä oli näkökulma EVA:n, ja ehkä juuri siksi, asia tuli siltäkin taholta selväksi. Maantieteemme on pahin mahdollinen, tällä sijainnilla ei ole tähän asti kannattanut paljon itään päin kekkaloida.

  Nyt sofit ja haglundit ovat sitten vauhdissa ja rohkeutta esittämässä ja "rohkeutta" muiltakin vaatimassa. Tosiasiallisesti Sofin motiivi lienee hänen viron-asema-jyväskyläläisen-silmin-kirja-bisneksensä ja haglundin tyypillisen länsirannikkolainen. Nythän tästä sanasta suomettuminen (eli vaatimus että se on "kitkettävä" maastamme) tulee yhtä tyhjä ja samalla kuitenkin oikeaa poliittista kotia alleviivaava kuin sanasta monikulttuurinen. Kyllä tällä kaikella nyt oikeasti haetaan jotakin kuviteltua olemisen kuvaa jossakin Euroopan ytimessä = läntisemmässä lännessä. Ja taas kerran reealimaailmasta, mm. maantieteestämme, välittämättä.
  jr

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on oikeassa siinä, että Suomessa kyllä sai arvostella Neuvostoliittoa. Hinta, jonka siitä joutui maksamaan, oli riippuvainen arvostelijan yhteiskunnallisesta asemasta. Politiikassa Neuvostoliiton arvostelijalla ei ollut mahdollisuuksia päästä tärkeisiin asemiin vaan hänen kohtalonsa oli räksyttää oppositiossa. Tavallinen ihminen sen sijaan saattoi arvostella Neuvostoliittoa pelkäämättä esim. työpaikkansa menetystä.

  Sananvapautta toki yritettiin rajoittaa ns. rauhanlailla. Tämä laki kuitenkin jäi toteutumatta, vaikka sitä ajettiin suomettumisen synkimpinä vuosina vuonna 1973.

  Suomettuminen on mielestäni ihan kelvollinen termi eikä siitä tarvitse rakentaa olkiukkoa kuten kirjoittaja paikoin yrittää tehdä. Termillä kuvataan maata, jonka ulkopoliittinen toimintavapaus on kokonaan tai osittain riippuvainen Neuvostoliitosta. Neuvostoliitolla oli myös käytännön veto-oikeus hallituksen kokoonpanoon. Suomi oli tässä mielessä "suomettunut".

  Se ei kuitenkaan tarkoittanut, että ihmiset olisivat alistuneet Neuvostoliiton ylivaltaan. Sodan jälkeinen ulkopolitiikka oli niissä olosuhteissa käytännöllinen valinta, jonka valtaosa ihmisistä hyväksyi myös suuri osa niistä, jotka arvostelivat Neuvostoliittoa julkisesti.

  Presidentti Kekkonen taas oli ristiriitaisempi hahmo ja hänen johtamistapaansa on arvosteltu jälkikäteen ja arvosteltiin aikanaan, kunnes suurin osa huomasi, että arvostelu ei kannata. Itse olen sitä mieltä, että Kekkonen oli autoritaarinen, jopa diktatorinen johtaja, jonka toiminta vahingoitti suomalaista demokratiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kekkosen täyttäessä 75 vuotta Suomen kuvalehti omisti hänelle kokonaisen numeron. Eräässä artikkelissa kuvailtiin, kuinka valistunut itsevaltius oli palannut Eurooppaan, mutta "järkiperäistettynä".

   Esimerkkeinä mainittiin Kekkosen lisäksi Charles de Gaulle ja Konrad Adenauer, sekä - vailla minkäänlaista ironiaa - Josip Broz Tito ja Nicolae Ceaușescu.

   Poista
 3. Kekkosen kausi oli niin pitkä, 25 vuotta, että voiko edes puhua yhdestä Kekkosen ajasta. Kekkonen yöpakkasten tai noottikriisin aikaan oli eri presidentti kuin Kekkonen 1978, jolloin 77-vuotias sairasteleva vanhus valittiin vielä kerran presidentiksi. Kuka Kekkosen valtaa silloin käytti?

  Onhan tässä maassa tapahtunut paljon muutakin hämärää kuin poliitikoiden idänsuhteet ja vierailut Tehtaankadulla. Muutakin politiikkaa on kuin ulkopolitiikka. Onko kukaan tutkinut esimerkiksi pääkaupunkiseudun kaavoituksen suhmurointeja? Siitä saisi varmaan mielenkiintoisen tiedekirjan. Sotakirjoja tosiaan on kyllästymiseen asti. Olisi vaihteeksi mielenkiintoista lukea poliitikkojen ja elinkeinoelämän yhteyksistä.


  VastaaPoista
 4. "Suomettumisen" yhtenä ongelmana on tuon käsitteen tietynlainen määrittelemättömyys. Toisin sanoen, aina ei ole aivan selvää, mitä sillä itse asiassa halutaan kuvata, ja tästä johtuen termin käyttäjällä on huomattavan laajat valtuudet antaa ko. käsitteelle haluamansa merkityssisältö ad hoc (vrt. esim. "rasismi" tai "vihapuhe") Olisi siis edes jonkinlaisen käsitekurin kannalta aiheellista määritellä edes jonkinlaisella sitovuudella, tarkoitetaanko suomettumisesta puhuttaessa niitä lieveilmiöitä, joita alkoi kerääntyä ulkopoliittisen toimintakulttuurin ympärille jostain 60-70-lukujen vaihteesta ja jotka saavuttivat eräänlaisen kulminaatiopisteensä joskus 70-luvun jälkipuoliskolla, vai tarkoitetaanko sillä peräti Paasikiven-Kekkosen linjaa sinänsä. Mikäli tarkoitetaan jälkimmäistä vaihtoehtoa, olisi mielestäni kuitenkin paikallaan, että termin käyttäjä itse samalla toisi esiin ne perustellut vaihtoehdot, joita hänen mielestään kyseiselle ulkopoliittiselle peruslinjalle olisi ollut kylmän sodan vuosina osoitettavissa. Ja toisaalta myös suomettumis-termi syntyi alkujaan silloisen Länsi-Saksan idänpolitiikan linjasta kamppailua käyvien lyömäaseeksi heidän kotimaista kulutustaan varten, tuskinpa heilläkään Suomen tosiasiallista kv-poliittista asemaa kohtaan kovin suurta mielenkiintoa edes oli. Myös britit käyttivät termiä ajoittain piikittelytarkoituksessa ("unohtaen" samalla sopivasti jättäneensä Suomenkin suunnilleen niine hyvineen Stalinin etupiiriin 1944...), mutta esim. Ranskan ja myös USA:n suhtautuminen Suomen ulkopolitiikkaa ja sen vaihtoehtoja kohtaan oli tuolloin ymmärtäväisempää. Ehkäpä tähän vaikutti osaltaan myös se, ettei virallinen Suomi noina vuosina räksyttänyt NL:n ohella myöskään länsivalloille, mikä lienee sentään huomattu myös Olof Palmen pääministeröimän Ruotsin omaksumaan messiaskompleksiseen linjaan tympääntyneessä Yhdysvalloissakin.

  En sinänsä kiistä, etteikö Suomi olisi noina vuosina ollut moninkin tavoin NL:sta riippuvainen, ja etteikö tätä riippuvuutta olisi yritetty hyödyntää monin eri tavoin niin koti- kuin ulkomaistenkin voimien toimesta. Aina ei touhu varmastikaan ollut järin kaunista katseltavaa, mutta ei siitä suorastaan katastrofiakaan seurannut, joten on suomalaisilta jonkunmoista valtiomiestaitoakin tarpeen vaatiessa löytynyt. Lienee kuitenkin paikallaan muistaa, ettei minkään maan elo ja olo liene koskaan järin helppoa suurvallan (minkä tahansa) välittömässä läheisyydessä ja vaikutuspiirissä. Onhan esim. meksikolaisilla ja irlantilaisilla tästä runsain mitoin kokemusta, vaikkei jenkkien ja brittien suhtautumista ko. maihin nyt voine ainakaan nykyisellään edes mitenkään kovin epäystävälliseksikään luonnehtia... Kv-politiikassa tuo "oikeus" kun vaan tuppaa niin kovin usein olemaan sitä vahvimman oikeutta.

  VastaaPoista
 5. (Jatk.) UKK:sta sanoisin, että hänen merkittävimmät ansionsa ovat ulkopolitiikan ja aluepolitiikan sektoreilla, niiltä osin tulokset kestävät kyllä tarkastelun. Sisäpolitiikan kannalta on kuitenkin totta, ettei hänen vaikutuksensa ollut kaikiten ihan rakentavin mahdollinen. Ja joka tapauksessa luonnottomankin pitkäksi venähtänyt virkakausi taitaa jo itsessään olla yhtenä syynä niihin epäkohtiin, joihin hänen vaikutuksensa oli kiistattominta. Erityisesti nuo autoritaariset piirteet alkoivat korostua v. 1973 alkaneen poikkeuslakikauden aikana. UKK:ta(kin) arvoitaessa on kuitenkin aiheellista tehdä ero hänen persoonansa ja menettelytapojensa sekä tuolloisen reaalipolitiikan asettamien vaatimusten välille. Ulkopolitiikan ja eräitten muittenkin asioitten osalta liikkumavara ei tainnut oikeastikaan olla tuohon aikaan niin suuren suuri. Ikuiseksi arvoitukseksi jäänee, olisiko hänen poliittinen uransa saanut arvokkaamman päätepisteen, mikäli yllättävänkin suuren vaikutusvallan omapäiseen ja ajoittain melko kouheloonkin puolisoonsa omannut Sylvi Kekkonen olisi elänyt edes muutaman vuoden kauemmin, ja ehkä saanut taivuteltua korvaamattomuuteensa yhä vankemmin uskovan Urkin vähän paremmissa ajoissa antamaan tietä seuraajilleen. Ehkäpä näin olisi voinut tosiaan käydä, mene ja tiedä.

  VastaaPoista
 6. Kekkosen aikaa ja elämäntyötä arvioitaessa kunnioitan hänen rohkeutaan ja vahvaa näkemystään muuntautua ajan yleisten haasteiden mukaisesti myös vastavirtaan,ei hän turhaan erääksi julkitulemisen persoonaksi valinnut känää.Se mitä nykyisiltä johtajilta puutuu johtajuus,siihen hän tarttui tilaisuuden tullen. Kekkosen nuoruuden tragedia Varkaudessa hänen ajautumisensa nokkavana nuorena miehenä teloituskomppanian komentajaksi vaivasi hänen mieltään lopun ikää ja ajoi hänet yhteiskunnan punakapinan aiheuttaman tapahtumien jälkeen kansakunnan eheyttäjäksi, meillä ei kapinan vuosipäiviä ulsterin tapaan muistella rettelöiden,se oli hänen suurin saavutuksensa.

  VastaaPoista
 7. Timo Vihavainen, miksi tuhlaat ruutiasi Sofi Oksasen heppoisten lausuntojen ruotimiseen? Jokainen bloginpitäjä oman herransa aihevalintojensa suhteen, mutta etkö ole jo sanonut sanottavasi Sofin asiantuntemuksen pinnallisuudesta.

  VastaaPoista
 8. No Die Zeit nyt ei ole mikä tahansa lehdykkä eikä suomettuminen ole sitä, mitä joku kirjailija on saanut päähänsä sen tarkoittavan. Pidin asiaa kommentin väärrtinä myös siksi, että samaa on alkanut tulvia joka tuutista. Oikeaksi eurooppalaiseksi tuleminen vaatii joidenkin mielestä sitä, että lakataan ymmärtämästä omaa itseämme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pitänyt Oksasta fanaattisena uskon soturina, ihmettelen miksi nobel komitea ei häntä juuri nyt huomioinut, olisihan poliittinen tilaus ollut nyt sille oikea, kuten aikoinaan solsenitynin kohdalla.Huvittavaa on seurata kuinka aktiivisesti on lännessä unohdettu koko herra S.

   Poista

Kirjoita nimellä.