lauantai 27. elokuuta 2016

Lippu korkealleLippu korkealle

Moni ei taida muistaa, että sanonta ”lipun korkealla pitämisestä” ilmeisesti juontaa juurensa Horst Wessel-laulusta: Die Fahne hoch, die Reihen fest geschlossen, SA marschiert mit ruhig-festem Schritt…
Eipä tuolla tietenkään mitään väliä ole, samaa saksaahan ne puhuivat niin Rotfrontin edustajat kuin natsitkin ja yhtä lailla härskisti yrittivät lippujensa kanssa panna vastustajaa matalaksi.
Tuli vain mieleeni siitä, kun moni näyttää Rion olympialaisten tulosten johdosta repäisseen vaatteensa. Suomen lippu kun ei nyt noussutkaan korkealle salkoon.
Asia on ymmärrettävä maassa, joka historiansa aikana on saanut suhteellisesti eniten mitaleita ja joka ennen sotia oli urheilun suurvalta, jonka edustajia nähtiin jatkuvasti palkintopalleilla.
Siihen aikaan mitaleita vielä tuli varsinaisista olympialaisten peruslajeista, juoksuista ja heitoista ja sitä paitsi miesten eikä naisten tai vammaisten sarjoissa. Niinpä oli helppo ymmärtää, että koko maailman oli pakko katsoa ja kuunnella, kun Hei, hei, hei siellä huudettiin, siniristilippu kun nostettiin, kuten laulettiin aikansa iskelmässä.
Nykyään nuo varsinaiset kuninkuuslajit on voitu meillä jo autuaasti unohtaa ja on ymmärretty, että on viisainta olla lähettämättä niihin ketään suotta itseään nolaamaan. Sen sijaan ”loistetaan” täysin eksoottisissa lajeissa kuten naisten painissa, nyrkkeilyssä tai ampumahiihdossa, joita maailmassa tuskin kukaan viitsii katsoa, ellei tiedossa ole, että oman maan toivot saattaisivat siellä sattumoisin pärjätä.
Arvostuksen suhteen voinee katsoa yhden juoksulajin voiton vastaavan hyvinkin kymmentä toisarvoisten lajien mitalia ellei enemmänkin. Toisarvoisuudella en viittaa harrastajien ihmisarvoon tai vastaavaan, vaan siihen, että niin kauan kuin naisilla on omat sarjansa, tullaan heidän saavutuksiaan aina arvostelemaan naisten sarjan saavutuksina. Eihän muuten voi ollakaan.
Mutta ehkäpä voimme nyt ainakin niin sanotusti leikata rönsyt pois ja ryhtyä parantamaan vahvuuksiamme osaamisen ydinalueilla, kuten sanotaan? Niinhän meillä jo taidetaan tehdäkin.
Toinen tapa hankkia menestystä on houkutella maahan urheilijoita muualta. Tästähän onkin jo esimerkkejä.
Jälkimmäinen kyllä ainakin minusta tuntuu aika omituiselta keinolta päteä. Jos joku Suomen värejä kantava etiopialainen sattuu menestymään arvokisoissa, niin kuinka monesta silloin tuntuu, että Suomi on taas pärjännyt? Jos tuntuu, niin miksi?
Poliittinen korrektius saattaa edellyttää, ettei henkilön taustoilla ole mitään väliä silloin, kun tarkoituksena on saada oman maan lippu korkealle. Tämä tuntuukin toimivan erinomaisesti erilaisissa palloleikeissä, joissa vahvistuksia ostellaan ympäri maailmaa ja niiden ainoana siteenä ostajamaahan on osallistuminen sen joukkueen peleihin.
Pelkäänpä, että joudun siirtymään tästä maailmasta toiseen saamatta koskaan ymmärtää tämän asian logiikkaa. Jos joku Kouvola tai Joensuu menestyvät vaikkapa amerikkalaisten pelaajien ansiosta, niin mikä ansio niille itselleen tästä kuuluu?
Mutta, kuten intellektuelleilla nykyään on tapana sanoa, palloleikit ovat elämää suurempi asia ja  kai sitten niiden logiikkakin on suurempi kuin tämänpuolinen järkemme saattaa käsittää.
PC:n siloinen pinta näyttää sitä paitsi joskus rakoilevan. Muuan pallonpotkija (tämä lieneekin hänen päätyönsä?) kuuluu hiljattain ilmoittaneen, ettei voi pelata, oliko nyt Kosovoa vastaan, koska se on hänen isänmaansa. Näin ainakin olen asian ymmärtänyt.
Olemme siis näemmä siirtyneet tällä alalla kondottierien aikaan ja tässä maailmassa ne, jotka päättävät taisteluista ja niiden tuloksesta eivät enää olekaan toimeksiantajat, vaan yhä useammin soturit itse. Valtakunnat voivat näiden sankarien päätöksille vain nyökytellä.
Mutta tämähän tuntuu monessakin mielessä loogiselta. Eiväthän valtiot enää päätä rajoistaankaan. Se, joka haluaa ne ylittää, ottaa vain ja kävelee sisään valitsemaansa kohteeseen ja kertoo tarvitsevansa täysihoitoa paikallisen väestön kustannuksella.
Mutta tämä on jo toinen juttu, samassa maailmanajassa se kuitenkin tapahtuu.

13 kommenttia:

 1. Ahvenanmaan, jossa on asukkaita vähemmän kuin Iisalmessa, jalkapallojoukkue aikoo näyttää taivaan merkit mannermaan mestaruussarjassa. Joukkueen parhaat ovat ns. ostomiehiä.

  David näyttää siinä närhen marjat Goljatille. Ajan henki vaatii sitä ihan yksilötasollakin. Kuten myös valtiollisella areenalla Talvisodan muiston kruunatessa enemmistötyrannian uhmaamisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko todeta, että MIFK:n ja muiden välillä ei ole mitään David vs. Goljat - asetelmaa. HJK taitaa olla ainoa joukkue, jota Suomen sarjoissa voisi pitää Goljattina. MIFK on vain yksi joukkue muiden mukana ja kaikkien mielestä varmasti hienoa, että se on sarjassa mukana. Pitkin maakuntia varmaan jopa toivotaan, että se voittaisi HJK:n

   Poista
 2. Ehdottelin jo tuossa kisojen aikaan, että jos laitettaisiin lobbarit asialle ja mölkynheitto seuraaviin kisoihin. Kultakanta saataisiin siten varmistettua. No eihän siinä mennyt kuin pari päivää, kun tieto Ranskasta saapui, mölkyn mm-kulta oli mennyt Ranskaan. Että se siitä.

  VastaaPoista
 3. En seurannut olympialaisia, silti suomalaisten surkea esiintyminen mieltä vähän masentaa varsinkin kun tanskalaiset, joiden innostus yleisurheiluun tai moniin uusiin lajeihin ei ole näkyvää, saivat 15 mitalia. Suomalaiset elävät joko menneisyyden voitoista tai tulevaisuuden unelmista. Tämänhetkinen on tappiokulttuuria. Mitä virkaa niillä kosovolaisilla maajoukkuemiehillä on, mikäli lojaalisuus suuntautuu edustamaansa maata vastaan. Urheilu näyttää tietä siinä, kuinka pahasti avoimet rajat ja rahan takia kansallisuuden vaihtaminen, vievät kansallistunnetta ja yhteiseen hiileen puhaltamista.

  VastaaPoista
 4. Suomi on paradoksaalisessa tilassa. Mitä enemmän olemme satsanneet hyvinvointiin, urheiluun, talouteen, työmarkkinoihin jne, sitä huonommin meillä menee kaikilla näillä alueilla. Meillä on 550 hyvin palkattua urheilujohtajaa, en tiedä kuinka monta hyvin menestyvää urheilijaa meillä on, mutta luultavasti roimasti vähemmän.

  Onko sattumaa vai ei vai pelkkää paradoksaalisuutta, mutta samaan aikaan meillä on lahkolainen pääministerinä, katolinen uskovainen pääministerinä, sekä ns. sinivalkoinen Kokoomus, joka kannattaa pakkoruotsia naama sinisenä ja keltaisena.

  Li,stä, Rinteestä ja Villestä en samo mitään, ettei Vihavaisen tarvitse miettiä pitäisikö sensuroida vai ei.

  VastaaPoista
 5. Älymystöhän ja muut ajanhenkiset ovat ottaneet jalkapallon omaksi lajikseen. Pitää katsella La Ligaa jne. Tuntea futismiljäönäärit.
  Olla mukana siinä kuviossa ja leikkiä oikeaa penkkiurheilijaa.
  Arhinmäki näyttää eteen (en tarkoita nyt että Arhinmäki kuuluisi siihen älymystöön) hipstereille miten toimia.
  Ja milloin pitää laittaa merkkipeli-paita päälle.
  Yllä on tietty Kallion kapakkakierroksella kansainvälisen globalistisen suurseuran pelipaita, joukkueen jonka omistaa käytännössä Persianlahden öljyteollisuus. Mutta nyt ei suuryritykset ja kahlitsematon pääoman virtailu veroparatiisista toiseen haittaakaan yhtään - tää on jalkapalloo, urheilutaidetta tajuutsä.

  Jalkapallo oli oopiumia pitkään duunareille, nyt se on sitä myös vasemmistolle, keskiluokalle, kulttuurihipstereille. Tähtienpalvontaa. Pallon liikuttelusta edes ja takaisin tehdään elämää suurempaa, mitä se ei kuitenkaan ole.

  Kun katselen Mestareiden liigaaa joskus ja koko sitä suurseurojen pyörittämää globalistista rulettia ja show´ta en näe taidetta, vaan maailman jossa paikallisuudella ei ole mitään merkitystä eikä arvoa, kaikki on mielikuvaa ja suurta rahaa.
  Pelit pyörivät kuin ikiliikkuja, mestareita tulee ja menee. Joku rikastuu, pelaajat eivät käytännössä sano mitään mistään koska se vaarantaa tuotteen, sadat miljoonat käyttävät elämänsä tämän toiston katselemiseen pakkomielteenomaisesti. Maailma siinä alkaakin näyttää samalta kuin esimerkiksi Barcelonan joukkue, ostettavissa olevalta: munattomalta, maattomalta ja mauttomalta. Suurseurafutis on meidän maailmamme kuva alastomimmillaan, rajoja ei ole, rahaakin on rajattomasti, kaikki on tunnehuippujen tavoittelua, gooool!!! ja kentällä pyörii pallo, joka hypnotisoi ja huijaa miljoonat pikkupojat hylkäämään tavoitettavissa olevat oikeat asiat futisunelman vuoksi.

  jk


  jk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeita havaintoja potkupallosta, kuten sitä vielä saa epäkorrektisti kutsua. Olympialaiset taas ovat hyödyllinen "reality check": suomalainen kulttuuri yleensäkin on loistavaa siellä missä tärkeintä on olla omasta mielestään loistava. -jussi n

   Poista
  2. näinpä juuri. Itsekin huulipyöreänä tätä hypeä ihmetelleenä. Arhinmäen innostuksen aitoutta en epäile, ihmettelenpä vain.
   hm

   Poista
  3. Athletic Club Bilbao on ainoa suurten liigojen seurajoukkue, joka vielä menestyy ilman globaalia pelaajakauppaa. Eli kokonaisuutena tilanne on todella surkea, säälittävä, popmainen ja typerä. Athletic Clubin taistelua on kuitenkin ollut hienoa seurata. Ja miksei myös paikallistakin jalkapalloa, vaikka Kotkan Työväen Palloilijat ostojoukkueella pelaakin.

   Poista
 6. Menestyminen miesten yleisurheilussa olympialaisissa on se, mitä toivon aina suomalaisille urheilijoille. Naisten tulokset ovat heikkoja ja invalideille on pitänyt keksiä omia lajeja, joissa varmasti pärjäävät. Ne eivät kiinnosta.

  VastaaPoista
 7. Kiitoksia professorille hyvästä ja kriittisestä kirjoituksesta. Olen itse harrastanut ja ollut innokas kestävyyslajien seuraaja, mutta en jaksanut katsoa näiden ns. "olympialaisten" miljonäärien keskinäistä kisailua ja jolkuttelua yhtään kisaa loppuun ja suurin osa menee henkilökohtaisella tasolla arvailujen piikkiin, kuka mahtoikaan voittaa. Ei osaa sanoa, mutta toivottavasti se oli hallituksen tukema "suomalainen".

  t. Markus

  VastaaPoista
 8. Vihavainen, nyt kun olet eläkkeellä eikä sinua pelota leivätön pöytä, niin vastaapa seuraavaan. Voitko nähdä tulevaisuutta, missä Itä-Euroopan maiden olisi parempi olla osa Euraasian Unionia kuin Euroopan Unionia.

  VastaaPoista
 9. Kirves
  Lieber Affu, eihän pseudonyymisi viittaa Saksan 20-30- ja 40-luvun alkuun.
  Zum letzten Mal wird nun Apell geblasen, zum Kampfe sind wir alle schon Bereit.

  Suomessa toistaiseksi, ja onneksi toimii demokratia. Sovituin menettelytavoin valitaan eduskuntakaudeksi kansanedustajat, jotka puolestaan kansalta saamansa mandaatin perusteella valitsevat eduskunnan päätösten toimeeenpanijoiksi sopiviksi katsomansa henkilöt, mm. hallituksen, perustuen pääosin kansan antamien äänien määräsuhteisiin.

  Näin jatketaan,ellei eduskuntaa hajoiteta ja uusia vaaleja järjestetä, koko eduskuntakausi.
  Näin annetaan valituille päättäjille mahdollisuus toteuttaa jopa kansalle epämiellyttäviä toimenpiteitä. Tietynkaltainen toimirauha, mikä mahdollistaa jonkinlaisen jatkuvuuden.
  Seuraavissa vaaleissa kansalla on mahdollisuus korjata mahdollinen virhearviointinsa.

  Se, mitä valitut päättäjät henkilökohtaisesti arvostavat, peiton alla tekevät, on minoriteetti. Vetävätkö käteen, vierasta ihmistä, vai solmivatko kätensä ristiin. Ei se ruotsikaan elämää isompi asia ole. Scheiss egal. Kunhan sais muijalle töitä. Joskus vituttaa, se on yhtä luonnollista, kuin paskahätä, eri kuitenkaan yhtä vakavaa.

  En tiedä Vihavaisen sensuroineen kommentteja. Se on yksi syy, miksi seuraan blogia. Muistan yhden Vihavaisen kommentin, missä hän totesi demokratiaan kuuluvan vapauden ilmaista "vääriäkin" mielipiteitä. Me tiedämme, että oikeasti vääriä mielipiteitä ei ole. Eikä ketään mielipiteen vuoksi viedä hourulaan, tai pahemmassa? tapauksessa saunan taakse.

  Tästä syystä en juuri Imatraa idemmäksi halua muuttaa.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.