maanantai 24. lokakuuta 2016

Maailman napaMaailman napa

Riku Korhonen, Emme enää usko pahaan. WSOY 2016, 382 s.

Kun presidentti Ståhlberg aikoinaan kävi Lapissa ja otti siellä vanhaan kuninkaalliseen tapaan vastaan vieraita kansan keskuudesta, tuli hänen luokseen muuan lappilaisukko, katseli vähän aikaa joka puolelta ja  sitten kysyi: ”Ka sinäkö se olet se mualiman naba?”
Juttu ei mitenkään liity Riku Korhosen romaaniin, mutta kysymys maailman navasta tuki kyllä sitä lukiessa mieleen.
Korhosen kirja kertoo narsisteista, jotka ovat, itse kukin, maailmansa napoja.
Asiaan kuuluu, että kaikkinaiseen psykoaatteiluun perehtyneet naiset huomaavat miestensä narsisimin hyvin, mutta eivät lainkaan omaansa.
Valveutuneet miehet taas ymmärtävät naisensa maailman navaksi, eivätkä tule edes ajatelleeksi, että he saattaisivat ansaita jonkinlaista kritiikkiä.
Emansipoituneet naiset ymmärtävät ja hyväksyvät erinomaisesti ansainneensa asemansa. Heitä johdattaa elämässä halu, kiima, jonka nostattaminen on miesten velvollisuus. Mahdollisuus päästä avustamaan naisen itsetoteutuksessa on asia, joka on ansaittava.
Kun asiassa epäonnistutaan, astuu kuningatar pitemmittä seremonioitta etelän koneeseen ja matkustaa odottavan adoniksen luo. Miksipä ei matkustaisi?
Tähän leikkiin on mennyt mukaan jopa muuan aito narsisti ja piintynyt donjuan, joka yllättäen huomaakin palveluksiaan väheksyttävän.
Kunnioituksen palauttamiseksi väheksytty uros päättää yllättää kuningattaren lavastamalla kaappauksen vanhojen morsiamenryöstöjen tapaan.
Keski-ikäinen morsian saattaisi imponoitua asiasta, jos kaikki menisi suunnitellusti. Kuitenkin käy, kuten pitääkin käydä, kun asialla ovat väkivalta fantasioihin taipuvaiset narsistit, jotka yllättäen joutuvat toteuttamaan vaistojaan.
Luin kirjan, koska halusin tutustua siihen maailmaan, jota kirjailijat nykyään myyvät varhaiseen keski-ikään saapuneelle nuorisolle, jonka maailma ei minulle ole erityisen tuttu.
Ei kirja huono ollut ja luulen, että sen parissa viihtyi paljon paremmin kuin television ääressä. En tosin tiedä, miten siellä nykyään viihtyy, kun en ole sitä aikoihin katsonut.
Kirjoittaja on hyvin taitava sanankäyttäjä ja hänen luomansa hahmotkin vaikuttavat aidoilta, joskin Eeron totaalinen kääntymys pois donjuanismista tuntuu hieman pinnistetyltä.
Nobelia en kirjasta kuitenkaan antaisi, sillä palkinnon säännöissä edellytetty ihanteellisuus ei mielestäni ole siinä ainakaan keskeisellä sijalla.
Joka tapauksessa kirjan juoni on vetävä ja usein groteskit kohtaukset toimivat. Suomalaisuus (junttisuomalaisuus) saa päälleen asianmukaiset madonluvut tyytymättömältä narsistilta ja samaan syssyyn vedetään mukaan muodikkaat poliittisetkin kliseet, mutta vain ohimennen.
Kyllä kirjaa kelpaa siis lukea hyvin koulutetussa naisseurassakin ja siitä sopii keskustella vakavasti. En tosin oikein tiedä, mistä sitä keskustelisi. Ehkäpä nuo mehiläiskuningattarien hahmot voisivat kirvoittaa ajatuksia naisten aseman muuttumisesta ja miehisen infantilismin vaaroista.
Mutta mahdollista on, että tullaan vääriin johtopäätöksiin, joten asenteiltaan epävarmojen lienee parasta ensin tutustua uusimpaan feministiseen kirjallisuuteen. Sitä on esitelty Die Zeitin uusimmassa numerossa otsikolla Ja heisst ja! Ennen keskityttiin kieltämiseen, mutta se nyt sentään on vain puolet asiaa…

6 kommenttia:

 1. Eipä tainneet rahahuolet ulottua narsistipariskunnan huusholliin? Narsistithan ovat iltapäivälehtien mukaan työelämän menestyjiä.

  Huvin vuoksi täytyy mainita tämä mediassamme jatkuvasti toistuva valitus sukupuolten välisestä palkkaepätasa-arvosta. Niinpä oli jälleen YLE:n sivuilla uutinen siitä, kuinka asia kehittyy liian hitaasti.

  Syy osattiin sentään paikantaa oikein eli miesten ja naisten jakautumiseen eri ammatteihin. Ratkaisuksi sitten tarjottiinkin -naisvaltaisten ammattien arvostuksen nostamisen sijaan- miesten houkuttelua näihin ammatteihin...

  Tämänhän voisi tulkita tavallaan siten, että naiset hyväksyvät työnsä aliarvostetun aseman. Sukupuolten epätasa-arvo se vain on hirveää.

  Toivon mukaan naiset eivät ajattele kuin nämä nerokkaat sopulimme, jotka pitävät itseään varmaan hyvin edistyksellisinä.

  VastaaPoista
 2. Huolimattomasti luettu: se naisenkaataja oli Eero, ei Lari. Se, voisiko oikea Don Juan muuttua äkisti normaaliksi perheenisäksi, on kyllä kyseenalaista. Vaimon heitto mieskunnon kyseenalaistamisesta ei riittäisi, mutta ehkä sitten sellainen seikkailu mökillä säikäyttäisi kenet tahansa, ainakin aluksi.

  Naisten asema ja asenne ovat kyllä muuttuneet ja muuttuvat lisää. Poikia pitäisi tukea enemmän.

  Syksyn paras romaani joka tapauksessa, toistaiseksi.
  EG

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, en minä ihan niin huonosti lue, väärin kyllä kirjoitin. Kiitos oikaisusta!

   Poista
 3. Katsoin tuon kiinnostavan norjalaisen dokumenttisarjan "Aivopesu" jossa tieteellisiin tutkimuksiin ja huippututkijoita haastatellen tuhottiin perusteellisesti typerien norjalaisten sosiologien älyttömät naivit teoriat mm. tasa-arvosta. Taisi käydä niin että ohjelmasarja aihetti sen että naistutkimus menetti valtion määrärahoja farssin paljastuttua.

  Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet sukupuolierot synnynnäisiksi. Niille feministit ei voi mitään. Tyttövauva ja poikavauva fokusoivat erillaisia asioita jo päivän vanhoina. Ts. lapsi maailmaan syntyessään on kaikkea muuta kuin "tyhjä kirja". Meikäläisen lapset ja lastenlapset ovat olleet henk.kohtaisia todisteita erillaisesta maailmanhahmottamisesta.

  Tästä tullaan sitten ilman muuta myös siihen mistä Suomen johtavat tieteenhuiput ovat kokolailla yksimielisiä: useimmat toilailut ovat 75-80%:sti selitettävissä biologisin synnynnäisin perustein. Yhteiskunta, ympäristö, hoiva, huolenpito tai sen puute vaikuttaa mutta selväsi vähemmän. Tämä on tietysti vallitsevassa poliittisessa kulttuurissa tabu ellei peräti ajatusrikos.

  VastaaPoista
 4. Kirja on tilauksessa ja mielenkiintoinen, vaikka itse kirjalija on ollut välillä mielipiteiltään julkisuudessa hieman levoton. Suomi on 100% naisten valtakunta nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös miehet ovat hyvää vauhtia feminisoitumassa ja lasten päiväkodista alkaen pojistakin kasvatetaan kilttejä tyttöjä. Rasvanahkaduunareita "edustavan" puolueen SDP:n pamppu Antti Rinnekin on tunnustanut julkisuudessa avoimesti olevansa feministi.

   Et silviissii meill'...

   -TasamaanTallaaja-

   Poista

Kirjoita nimellä.