tiistai 22. elokuuta 2017

Armotonta menoa



Armotonta menoa

Muistan, miten aikoinaan, Neuvostoliiton pyhiä tekstejä lukiessa yhä uudelleen hätkähdytti saman käsitteen käyttö. Kyseessä oli armottomuus, беспощадность.
Vihollinen oli aina tuhottava nimenomaan armottomasti ja vihollisiahan löytyi, luoja paratkoon, niin maan sisältä kuin ulkoa.
Solženitsyn kiinnitti joskus huomiota siihen, että neuvostoihmiseltä (sovetski tšelovek) vaadittiin nimenomaan tuota armottomuutta, tinkimätöntä ideologian noudattamista myös tunteen tasolla.
Kun tsaarinaikana Siperiaan marssivia vankeja oli nimitetty ”onnettomiksi” ja kansa oli heitä mielellään syöttänyt ”kristuksen tähden”, oli moinen suhtautuminen ainoan oikean ideologian vihollisiin Neuvostoliitossa rikos. Sama koski kaikkea kontaktia ja mitä ilmeisimmin myös vääriä ajatuksia ja ehkä niitä nimenomaan.
Järjestelmän tuomitsema kansan vihollinen ei ollut suinkaan ”yksi meistä”, vaan nimenomaan yksi heistä ja se tarkoitti, että näiden kahden välillä vallitsi antagonistinen vastakohtaisuus, minkä saattoi sovittaa vain siten, että toinen tuhosi toisen. Tämä kuului ”tieteellisen ajattelun” keskeisiin periaatteisiin eikä ollut mikään mielipidekysymys, saati omantunnon kysymys.
No, vanha sanonta ”keltä hirmu, siltä armo” sisältää sen ajatuksen, että se, jolla on suurin valta, voi halutessaan myös armahtaa, vaikka voisikin iskeä pään poikki ja vaikka kyseinen henkilö sen jopa ansaitsisi.
Iivana Julma oli, kuten tiedämme, sairaalloisen julma ja aina valmis kidutuksiin ja veritöihin. Kuten yhä uudelleen jaksetaan todeta, häntä ei kuitenkaan nimitetty ”julmaksi” sanan nykyaikaisessa mielessä, vaan hirmuiseksi, groznyi eli siis hirmua, pelkoa herättäväksi.
Tässä kohden kannattaa varmaan myös hieman pohtia sitä, mikä merkitys tuolla ”julma” sanalla on suomen kielessä ennen ja nyt.
On helppo havaita, ettei sana välttämättä viittaa armottomuuteen tai sadismiin, vaan pikemmin suuruuteen ja mahtavuuteen. Laulussa sanotaan tänäkin päivänä, että hain hampaat ovat ”julman suuret”, joulun tulo jännittää lapsia ”julmasti” ja turisti ihailee Julmaa Ölkkyä, vaikka ei varmaankaan löydä siitä mitään sadistista. Se nyt vain on mahtava ja ehkäpä pelottava.
Iivanan julmuutta lievensi kuitenkin hänen uskonnollisuutensa, kuten myös Stalin pilkallisesti huomautti. Vanha pappisseminaarilainen oli itse jo toista maata ja osasi ottaa asiat asioina, tieteellisesti.
Armottomuus kuului siis olennaisesti tieteelliseen ajattelutapaan ja sellainen sosiaalinen insinöörityö, jota Stalin harjoitti, olisi ilman sitä ollut mahdotonta. Ajan lehdistä voi lukea, miten talonpojat kulakkien likvidoinnin aikaan puolustivat omia naapureitaan, jotka oli määrätty likvidoitaviksi kulakkeina.
Artikkeleiden sävy oli pilkallinen: kulakkien luokka-asema tekee heistä sosialismin leppymättömiä vihollisia ja tämä koskee koko luokkaa ja siis myös kaikkia sen jäseniä. Lepertely siitä, että juuri tämä ”meidän kulakkimme” olisi poikkeus säännöstä, se romuttaisi koko idean.
Niinpä ei siis ollut tarjolla armoa. Mitä se sana muuten itse asiassa tarkoittaa? Ainakin sen yksi merkitys on suoja, turva. Englanniksi armon anojat huusivat quarter eli siis pyysivät kortteeria. Muuan vanha sea-shanty kertoo, miten barbareskimerirosvot yrittivät kerran samaa, mutta heidät hukutettiin (oh, it was a cruel sight…).
Jääkärimarssissa kerrotaan ”koko onnemme kalpamme kärjissä on, meill’ armoa ei, kotimaata”. Tässä viitataan siihen, että jääkäreiksi lähteneet olivat armottomia eli vailla suojaa ja heidän henkiin jäämisensä riippui nyt vain omista aseista. Myös heitteille jätettyjä lapsia nimitettiin armottomiksi.
Armollisuus sen sijaan on luonteenpiirre. Se koettiin kristillisissä piireissä lähtökohtaisesti arvokkaaksi, koska Jeesus oli näyttänyt asiassa esimerkkiä. Vanhan testamentin Jahve oli ollut toista maata kuin hänen uusi hahmonsa.
Tilanherra eli armo oli periaatteessa myös armollinen, muuten kyseessä oli jonkinlainen vääristymä. Ehkä hän siinä tapauksessa saisi vielä viimeisellä tuomiolla muistella tekosiaan. Näinhän kristityillä alustalaisilla oli aihetta ajatella.
On kiintoisaa, että myös allahin, joka luonteeltaan muistuttaa yhtä suuresti vanhan testamentin Jahvea, kuin poikkeaa Jeesuksesta, mainitaan alituisesti olevan armelias ja armahtavainen -rahman rahim.
Miten tämä toteutuu, jää kuitenkin lukijalle salaisuudeksi, sillä hänen sanansaattajansa iloitsee koraanin sivuilla lakkaamatta niistä loppumattomista tuskista, joita uskottomille luvataan.
Profeettaa voi muutenkin pitää aivan erityisen julmana ja armottomana tyyppinä, joka ainakin minussa herättää vastenmielisyyttä.
Ajatelkaamme nyt vaikka Ibn Hishamin arvovaltaista Profeetan elämäkertaa. Siinä kerrotaan, miten muuan juutalainen nainen oli tehnyt huorin juutalaisen miehen kanssa. Paikalliset asukkaat kysyivät Muhammedilta, miten pari olisi tuomittava.
Toora määräsi syntiset tällaisessa tapauksessa kivitettäviksi, mutta juutalaiset yrittivät pimittää sen selvää määräystä. Muhammed paljasti juutalaisten kierouden ja sai aikaan, että tuomio pantiin täytäntöön. ”Kun tuo juutalainen mies tunsi ensimmäisten kivien osuvan, hän suojasi naista omalla ruumiillaan kumartumalla hänen ylitseen. Heidät molemmat kivitettiin kuoliaiksi”.
Tästä asiasta profeetta näyttää olleen erityisen ylpeä ja hän sanoi: ”Niinpä minä siis ensimmäisenä herätän Jumalan käskyn ja Hänen Kirjansa eloon ja toimin niiden mukaan!”
Psykologisesti profeetta kaiketi osui naulan kantaan. Vasta sitten, kun hänen oppinsa nimissä tehtiin suuria julmuuksia, se oli pakko ottaa vakavasti. Myös ne, jotka osallistuivat julmuuksiin, joutuivat selittämään itselleen, että kyseessä oli mitä ansiokkain toiminta. Tämä on vanha konsti, joka toimii yhä.
Kaikkihan me muistamme, millä nimellä Espanjassa kerran tunnettiin ne tilaisuudet, joissa kerettiläisiä poltettiin elävältä. Kyseessä oli auto da fé, uskon teko. Ilman uskoa kukaan ei olisi moiseen mielettömyyteen lähtenyt, mutta sen jälkeen tuskin monikaan toimeenpanijoista enää epäili tehtyjen tekojen ansiokkuutta ja välttämättömyyttä.

29 kommenttia:

  1. Joka syytön on, heittäköön ensimmäisen kiven...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä meidän rannassa:
      70°17′07″N, 30°59′53″E
      on jokaiselle syyttömälle oma kivi,
      parhaille kaksin kolmin kappalein.

      (Minä - kivetön - en näköjään ole
      oikeutettu pyhiin kirjoituksiisi)

      Poista
  2. Meikäläinen on tässä elellyt jo hyvänkön aikaa täkäläisen
    auto da fé muistomerkin lähes välittömässä läheisyydessä.
    Asiasta erottaa vain tunturi yli ja tunneli suolaveden ali.
    13 kokonaista kilometriä ja risat.

    Hiljaiseksi vetää raavaankin ukulin muistomerkki typeryyden
    voimasta joka kerta käydessäni.
    Höyrähtimiselle ei liene muuta parannusta kuin kuolema
    ennen viattomia.

    Tarina Steilneset Memorial löytyy Googlaten b-avaruudesta.

    VastaaPoista
  3. Olisiko se vaan ollut niin, että "беспоЩАДно" rimmaa niin hyvin palopuheen mittaan? Vähän niinkuin "ausraDIEren".

    VastaaPoista
  4. Tuskinpa vaan. Ei se ollut palopuhetekstiä, vaan sitä itseään evenkeliumia.

    VastaaPoista
  5. Rienaajat ovat nyt keksineet, että kun Jeesus kehotti synnitöntä heittämään ensimmäisen kiven, se muksahti oitis maaliinsa. Äitihän se siellä taas...

    VastaaPoista
  6. "Miten tämä toteutuu, jää kuitenkin lukijalle salaisuudeksi, sillä hänen sanansaattajansa iloitsee koraanin sivuilla lakkaamatta niistä loppumattomista tuskista, joita uskottomille luvataan."

    Tässä kohtaa on kyllä syytä rehellisyyden nimessä todeta, että uskottomien loppumaton hirvittävä kiduttaminen ja uskovien riemu sen johdosta on alunperin osa kristinuskoa ja Muhammed vain lainasi sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja taas... kaikki on meidän syytämme? On siinä suuret luulot kristityistä, jos uskoo että millään muulla ihmisryhmällä ei ole kykyä valita oikean ja väärän väliltä.

      Poista
  7. Abrahamin jumalastahan tässä on kyse. Löytyyhän sekin kristinuskon taustalta, mutta Muhammed ei sitä kristinuskolta lainannut, vaan juuri sieltä juutalaisuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti myös Bysantin harhaoppisina karkottamat, erilaiset gnostilaiset vaikuttivat juutalaisuuden ohella islamin opin kehitykseen.

      Poista
  8. Abrahamin jumala harrasti joukkomurhia jne, mutta ei suinkaan kiduttanut ihmisiä ikuisesti. Ikuinen kidutus on nimenomaan kristillinen keksintö. Samoin sen tuottama riemu autuaille:

    When they [the saints in heaven] shall see the smoke of their torment [the damned],
    and the raging of the flames of their burning, and
    hear their dolorous shrieks and cries,
    and consider that they in the meantime are in the most blissful state, and shall surely be
    in it to all eternity; how will they rejoice!

    VastaaPoista
  9. Kas pirua, ja vielä englanniksi sanoi! Enpäs tuota Jeesukssta tiennytkään.
    Kyllä siellä VT:ssä on tulinen järvi ja itku ja hammasten kiristys. Tosin johdonmukaisuutta puuttuu ja esim. Saarnaaja ei iäisyyttä arvele kokevansa.

    VastaaPoista
  10. Tulinen järvi on Ilmestyskirjasta ja itku ja hammasten kiristys synoptisista evankeliumeista, ei VT:stä. (Tuo englanninkielinen sitaatti on muuten Jonathan Edwardsilta, Amerikan suurimmalta teologilta.)

    VastaaPoista
  11. Kas vain. Muhammed osasi siis englantiakin! En tiedä, keneltä hän inspiraation sai, mutta kyllä sitä hekumallista kadotettujen piinan ylistystä riittää Koraanissa. Ei taida uudessa testamentissa olla ihan yhtä läpikäyvä teema?

    VastaaPoista
  12. Ei, mutta jo kirkkoisillä. Tertullianus:

    "How vast a spectacle then bursts upon the eye! What
    there excites my admiration?
    what my derision? Which sight gives me joy? which r
    ouses me to exultation?-as I see
    so many illustrious monarchs, whose reception into
    the heavens was publicly
    announced, groaning now in the lowest darkness with
    great Jove himself, and those,
    too, who bore witness of their exultation; governor
    s of provinces, too, who persecuted
    the Christian name, in fires more fierce than those
    with which in the days of their pride
    they raged against the followers of Christ.
    What world's wise men besides, the very philosopher
    s, in fact, who taught their
    followers that God had no concern in ought that is
    sublunary, and were wont to assure 7
    them that either they had no souls, or that they wo
    uld never return to the bodies which
    at death they had left, now covered with shame befo
    re the poor deluded ones, as one
    fire consumes them!
    Poets also, trembling not before the judgment-seat
    of Rhadamanthus or Minos, but
    of the unexpected Christ! I shall have a better opp
    ortunity then of hearing the
    tragedians, louder-voiced in their own calamity; of
    viewing the play-actors, much more
    "dissolute" in the dissolving flame; of looking upo
    n the charioteer, all glowing in his
    chariot of fire; of beholding the wrestlers, not in
    their gymnasia, but tossing in the fiery
    billows; unless even then I shall not care to atten
    d to such ministers of sin, in my eager
    wish rather to fix a gaze insatiable on those whose
    fury vented itself against the Lord."

    Augustinus:

    "But in what way shall the good go out to see the
    punishment of the wicked? Are they to leave their h
    appy abodes by a bodily movement,
    and proceed to the places of punishment, so as to w
    itness the torments of the wicked in
    their bodily presence? Certainly not; but they shal
    l go out by knowledge...For those who
    shall be in torment shall not know what is going on
    within the joy of the Lord; but they
    who shall enter into that joy shall know what is go
    ing on outside in the outer darkness.
    Therefore it is said, "They shall go out," because
    they shall know what is done by those
    who are without. For if the prophets were able to k
    now things that had not yet happened,
    by means of that indwelling of God in their minds,
    limited though it was, shall not the
    immortal saints know things that have already happe
    ned, when God shall be all in all?"

    Ja ennen kaikkea, juutalaisuudessa ajatus on lähes tuntematon.


    VastaaPoista
  13. Niinpä niin. Lienee ollut korviketoimintaa. Kun ei niille penteleille mitään mahdettu tässä maailmassa, niin olisihan se hyvä saada palkkansa edes tulevassa.
    Syntistä menoa noin jeesuksittain ajatellen. Jahve katsoi hyvällä ns. lopullisia ratkaisuja täällä maan päällä ja samoin allah. Eivät ne jumalat ole vakiotavaraa enempää kuin heidän palvelijansakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hartwig Frischin Euroopan kuilttuurihistorisasta muisntinvarainen kohta: Inkvisiition Pyhän toimiston palatsin seinällä oli lainaus Raamatusta: "Nouse Jumala ja aja asiasi"

      MafH

      Poista
  14. Myös ruotsin kielessä sanalla "grym" voi olla monitahoinen vaikka se ensisijaisesti tarkoittaa juuri samaa kuin "julma". Suomeksi voi sanoa "moottoripyöräjengi piti julmettua metelia", mikä ruotsiksi voisi olla "motorcykelgänget förde ett grym oväsen".

    VastaaPoista
  15. "Neuvostoliiton pyhiä tekstejä lukiessa yhä uudelleen hätkähdytti saman käsitteen käyttö. Kyseessä oli armottomuus, беспощадность."

    Mainittu käsite oli erottamattomassa yhteydessä käsitteeseen/ideologiaan/strategiaan: коммунистическое воспитание трудящихся (työtätekvien kommunistinen kasvatus). Toisin sanoen, kaikki jotka määriteltiin työtätekemättömiksi olivat tuhon omia eli GILAG:ien kertakäyttötyövoimaa.

    Työtätekviksi katsottiin ainoastaan proletariaatti ja maaseudun köyhälistö. Käsite sivistyneistö oli korvattu käsitteellä народная интеллигентция (kansan sivityneistö eli kirjailijat, lääkärit, opettajat jne., jotka olivat lähtöisin proletariaatista ja maaseudun köyhälistöstä). NKP(b):n politbyron jäsenten ym. tärkeiden henkilöiden terveyttä saivat hoitaa kuitenkin vain vanhan koulutuksen saaneet intelligentit.

    Kaksijakoisuutta oli muillakin aloilla, mm. historian tutkimuksessa. Työtätekeville massoille syötettiin koulusta alkaen propagandistista potaskaa Lokakuun Suuren Sosialistisen Vallankumouksen maailmanhistoriallisesta merkityksestä. Neuvostoliiton kommunistinen eliitti edusti taas entistä venäläistä aristokratiaa: mm. Dzhugashvili/Stalinia lukuun ottamatta venäläisen vallankumouksellisen liikkeen jäsenet olivat aristokraatteja 1700-luvun lopulta lähtien. Dekabristit loivat ohjelman Venäjän keisarijärjestelmän tuhoamisesta.

    Neuvostoliitossa näitä kommunistisia eliittiaristokraatteja varten julkaistiin todellista tietoa mitä historiassa tapahtui, miten ns. marxismi-leninismi kehitettiin. Dekabristit katsoivat pidemmälle, eikä ainoastaan Venäjän keisarijärjestelmän tuhoamiseen. Dekabristit haaveilivat siitä, että puolet maailmasta tulisi kuulua Venäjälle ja toinen puolisko USA:lle.

    Näin ollen tarvittiin maailmanvallankumousta kapitalismia vastaan. Vuosina 1843-1844 Dekabristiliikkeen jäsenet ”kantoivat Marxia käsillään Pariisissa”. Vuonna 1848 tämän hedelmällisen yhteistyön tuloksena syntyikin ”Kommunistisen puolueen manifesti”. Vuonna 1868 Marx kirjoitti eräässä kirjeessään, että venäläiset aristokraatit olivat aina hänen ideoiden mesenaattejaan.

    Loppuosa maailman historiasta ”Kommunistisen puolueen manifestin” jälkeen onkin jo kaikkien tiedossa. Marxin ja Engelsin julkaistuihin teksteihin kuuluu kymmenen analyysiä maailmansotien järjestämisestä proletariaatin diktatuurin kunniaksi. Noin kolmas osa Marxin ja Engelsin teksteistä on vielä julkaisematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Dekabristit haaveilivat siitä, että puolet maailmasta tulisi kuulua Venäjälle ja toinen puolisko USA:lle."

      Ilmankos presidentti Putin oli jo vuosikausien ajan ollut kiimainen järjestämään G-2 kokouksen. Sitä tyrkytettiin Islannin alullepanemaksi, jossa Gorbatshev ja Reagan tapasivat aikoinaan. Ideaa tyrkytettiin myös Helsingille/Suomelle alullepanijaksi. Ideaa tyrkytettiin myös Trumpin vaimon kotiseudulle Jugoslaviaan, ja vaikka minne.

      Venäjän ja USA:n taloudelliset suhteet ja kauppavaihto ovat mitättömät, muihin alueisiin verrattuna, joten Venäjän motiivit asiassa ovat jossain muualla.

      Poista
    2. "Ilmankos presidentti Putin oli jo vuosikausien ajan ollut kiimainen järjestämään G-2"

      Putin ilmaisi asian selvästi jo YK:n viimeisessä Yleiskokouksessa. Putinin mukaan maailma/ennen kaikkea USA tarvitsevat Venäjän tietämystä terrorismista välttääkseen uusia 9/11.

      Venäjän tietämys terrorismista on todellakin valtava, koska venäläinen vallankumouksellinen liike on aina ollut terrorismia, Mihail Bakuninista alkaen.

      Poista
    3. "Putin"

      Mainittakoon samalla että Turku oli Putinin lempikaupunkeja.

      Poista
  16. "Turun tapahtumat"

    Turun tapahtumien johdosta korkeasti koulutettu ja erittäin korkeasti sivistynyt taistolainen/stalinisti/ja juristi kuten Putinkin on, Jukka Kemppinen väittää seuraavaa:

    "Surmansa saaneen henkilöllisyyttä selvitettäessä haetaan henkilötietoja. Turun tapauksen kytkeminen pääministerin poliittiseen opportunismiin voi osoittautua todeksi.
    http://kemppinen.blogspot.fi/"

    Toisin sanoen, Suomen pääministeri ei olisi opportunisti, jos Surmansa saaneen henkilöllisyyttä selvitettäessä haettaisiin vain henkilötietoja. Ja koska Suomen pääministeri ei rajoitu siihen, että Surmansa saaneen henkilöllisyyttä selvitettäessä haettaisiin vain henkilötietoja, niin juri siksi Suomen pääministerin kytkeminen poliittiseen opportunismiin voi osoittautua todeksi."

    Kaiken tämän ydinasian perusteella voidaan väittää, että Jukka Kemppinen eli taistolainen/stalinisti/ja juristi kuten Putinkin on, haluaa johtaa Turun puukotustapahtumien selvittämisen ainoastaan siihen, että Surmansa saaneen/saaneiden henkilöllisyyttä selvitettäessä haettaisiin vain henkilötietoja.


    Vain henkilötietoja, ei mitään muuta. Kaikki muu on siis Kemppisen mukaan vain turhaa opportunismia, jota Suomessa ei tarvita, eikä varsinkaan Suomen pääministeri tarvitse sitä, koska Jukka Kemppinen eli taistolainen/stalinisti/ja juristi kuten Putinkin on, haluaa johtaa Turun puukotustapahtumien selvittämisen ainoastaan siihen, että Surmansa saaneen/saaneiden henkilöllisyyttä selvitettäessä haettaisiin vain henkilötietoja.

    Tätä pointtia tarvitaan myös Suomen perustuslakiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "vain henkilötietoja"

      eli Hassan Massan Tussan Mussan. Historia on kielletty.

      Poista
    2. Anonyymi on käsittänyt Kemppisen blogin täysin väärin joko tahallisesti taikka tyhmyyttään.

      Poista
    3. "korkeasti koulutettu ja erittäin korkeasti sivistynyt taistolainen/stalinisti/ja juristi kuten Putinkin on, Jukka Kemppinen"

      Korkeasti koulutetun ja erittäin korkeasti sivistyneen taistolaisen/stalinistin/ja juristin kuten Putinkin on, Jukka Kemppisen logiikka on erittäin primitiivinen: mitä heikompi Suomen valtio, sitä voimakkaampi taistolaisuus/stalinismi, joka uskoo vanhoihin ideologisiin virsiin, että valtion pitää kuoleutua. Terroristit ovat vain paha välttämättömyys, eikä pääministeri saa harjoittaa opportunismia.

      Poista
  17. Vanhassatestamentissa on myös kohta jota en nyt muista sanasta sanaan mutta Jumala käskee israelilaisia olemasta kuin vihollisensa sodan ajan oloissa. Suomen terrorismin torjunnan suurin este on arabian osaamisen harvinaisuus kantaväestön keskuudessa.

    VastaaPoista
  18. Huimapäisimmät unelmaattorit lienevät
    jo aloittaneet vapaa-arabian opiskelun
    pakkoruåtsinsa innoittamina terrorismin
    torjunnan esiasteena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimimerkkisi vastaa hyvin kirjoitustesi tasoa.

      Poista

Kirjoita nimellä.