tiistai 27. elokuuta 2019

Suuri ystävyys


Suuri ystävyys

Stalinin ja Hitlerin sopimus elokuulta 1939, jota aivan kummallisesti nimitetään Molotovin-Ribbentropin sopimukseksi, muistutti aika lailla liittoa, ellei enempää. Mikään pelkkä hyökkäämättömyyssopimus ei ollut kyseessä.
Tämä sopimus toi solmijoilleen runsaat synergiaedut. Saksa saattoi kehittää sotavoimiaan, jotka olivat vielä aika heiveröiset Versailles’n rauhansopimuksen jäljiltä, vaikka tuon pakkorauhan määräyksiä olikin tunnetusti kierretty Saksan ja Neuvostoliiton välisen Rapallo-yhteistyön puitteissa vuosina 1920-1934.
Uusi sopimus tavallaan jatkoi tuota keskeytynyttä yhteistyötä ja jälkikäteen katsoen vuodet 1920-1941, aina sen kesäkuuhun saakka olivatkin saksalais-venäläisen lähentymisen aikaa luukuun ottamatta sitä taukoa, joka sattuu vuosiin 1934-1939.
Rapallo-yhteistyön katkaisi Hitlerin valtaannousu vuonna 1933, mutta inertian voimasta se jatkui vielä seuraavaan vuoteen saakka. Stalin oli sen päättymisestä sangen pahoillaan ja moitti asiasta Saksaa puhuessaan puoluekokouksessa vuonna 1934. Hän viittasi samalla Italiaan, jonka kanssa suhteet olivat erinomaiset huolimatta ideologisista erimielisyyksistä.
Itsepä Hitler tiensä valitsi. Suuren terrorin Neuvostoliitto oli valtio, jonka kanssa ei ollut erityisen miellyttävää olla läheisessä yhteistyössä. Tämä oli ainakin liberaalien länsivaltojen mielipide.
Maa, joka oli tosiasiallisesti käynyt miljoonia uhreja vaatinutta sotaa omaa kansaansa vastaan ja jossa vain vuotta aiemmin oli teloitettu poliittisista syistä satojatuhansia kansalaisia, ei oikein sopinut niin sanottujen demokraattisten maiden rintamaan.
Tyypilliseen totalitaristiseen tapaan asiaa yritettiin pimittää pyrkimällä demokratialla ratsastavan ns. fasismin vastaisen kulttuuririntaman eturiviin. Tämä huijaus meni täydestä miljooniin, mutta ei suinkaan ihan kaikkiin.
Itse asiassa natsi-Saksa, jonka johtajan hallintotapaa Stalinin tiedetään ihailleen, oli Neuvostoliiton luonnollinen kumppani. Kahden totalitaarisen diktatuurin ystävyyttä hehkutettiinkin yhteistyökauden puheissa.
Kun Puola oli tuhottu, solmittiin niin sanottu Raja- ja ystävyyssopimus 28.9.1939. Sen kunniaksi piti Molotov puheen, jossa hän arvioi, että näiden kahden maan ystävyys, joka nyt oli verellä (siis puolalaisten verellä) sinetöity, oli kasvamassa todella aidoksi ja kestäväksi.
Samalla hän totesi, ettei entisen Puolan palauttamisesta voinut olla mitään puhetta, kun asiasta nyt oli maailman kahden mahtavimman sotilasvallan takeet.
Mitä maailmansotaan tulee, olivat Ranska ja Englanti nyt sodanlietsojia, eikä suinkaan Saksa, joka kannatti rauhaa. Sodan jatkaminen olemattoman Puolan puolesta oli yhtä tyhjänpäiväistä kuin länsivaltojen julistama taistelu ”hitlerismiä” vastaan.
Kyseessähän oli ideologia, aate, ja sellaisia vastaan ei voi taistella asein, vaan rauhanomaisella kilpailulla. Koko asia muistutti nyt keskiaikaista uskonsotaa…
Molotovin puhe, kaikesta jälkiviisaudesta riisuttuna, kuvastaa erinomaisesti sitä, mistä Stalinin ja Hitlerin sopimuksessa oli kyse. Kaltaiset löysivät toisensa ja hankkivat valtavia etuja joko verettömästi tai vähällä verellä. Toki Saksa joutui antamaan paljon uhreja Puolassa ja Neuvostoliitto vielä enemmän Suomessa, mutta aina ei voi saada napakymppiä.
Joka tapauksessa Stalin pystyi nyt palauttamaan Neuvostoliitolle ne alueet, jotka siitä oli erotettu vuonna 1920 ja vielä vähän muutakin. Erityisesti se sai Länsi-Ukrainan, joka siitä lähtien on ollut Ukrainan russofobian sielu.
Kaiken kaikkiaan Neuvostoliiton vuosina 1939-1940 valtaamat alueet Puolan suunnalla olivat ennen muuta ukrainalaisia ja valkovenäläisiä. Stalin viittasi joskus siihen, että ”Puolassa otimme omaamme”.
Suomen, Baltian ja Bessarabian kohdalla hän olisi myös voinut viitata vanhaan Venäjän imperiumiin. Näiden alueiden kansoilta kyseleminen ei toki sopinut suurvallan arvolle enempää Saksassa kuin Neuvostoliitossa.
Liittolaiset jakoivat siis Euroopan samaan tapaan, kuin aikoinaan Napoleon ja Aleksanteri I. Suuri ystävyys velvoitti molempia keskinäiseen avunantoon vihamielistä länttä vastaan ja niinpä Neuvostoliitto luovutti Saksalle valtavia määriä elintarvikkeita, lannoitteita ja raaka-aineita, muun muassa öljyä ja muuta äärimmäisen niukkaa materiaalia.
On arvioitu, ettei Saksa ilman tätä apua olisi edes kyennyt hyökkäämään kesäkuussa vuonna 1941. Kaikkein vähiten se olisi kyennyt hyökkäämään Neuvostoliittoon vuonna 1939. kuten tunnettua, näihin aikoihin sen arvioitiin olevan niin riippuvainen Ruotsin malmistakin, että sen saannin lakkaaminen olisi pysäyttänyt sodan muutamassa viikossa.
Saksan sotaponnistuksia Neuvostoliitto auttoi jopa välittömästi. Esimerkiksi sen merivoimat saivat tärkeitä säätietoja ja sen sotalaivoja huollettiin.
Neuvostoliitto sai liitosta myös saksalaista tekniikkaa ja vanhojen perinteiden mukaisesti myös aseita, sekä laivastolle että ilmavoimille. Neuvostoliitto myös lopetti Saksan vastaisen propagandan ja palautti sille niitä turvapaikanhakijoita, joita oli lyhyenä erimielisyyden kautena ottanut vastaan. Komintern värvättiin edistämään länsivaltojen vastaista propagandaa.
Miehitetyssä Ranskassa asia kuuluu olleen jotenkin vaikea vanhoille kommunisteillekin. Suomessahan tämä liitto ilmeisesti oli aivan keskeinen tekijä siinä, että vasemmalle suuntautunut työväki, kommunisteja myöten, ryhtyi vastustamaan puna-armeijan hyökkäystä, jota sen oli kuviteltu auttavan.
Näyttää siltä, että vain pimeimmät korpikommunistit nielivät kakistelematta O.V. Kuusisen tarjoileman tarinan siitä suuresta ystävyydestä, jonka kunniaksi Stalin lahjoitti maallemme Itä-Karjalan. Yhteistyöllä Hitlerin kanssa Stalin oli niin kertakaikkisen vakuuttavasti osoittanut, mitä hän ja hänen valtionsa edustivat.
Kun suuri ystävyys sitten 22.6.1941 yllättäen päättyi, ei Stalin aluksi suostunut uskomaan, mistä oli kysymys. Viimeiseen saakka ja sen ylikin hän elätteli toivoa siitä, ettei kyseessä ollut todellinen välirikko.
Häntä on helppo ymmärtää.
Miksi ihmeessä Hitler hylkäsi liittolaisen, joka oli tarjonnut hänelle kaiken mahdollisen ja vaaransi koko valtionsa olemassaolon? Oliko hän hullu?
Ikävä kyllä, hullujakin tässä maailmassa on aina riittänyt ja Hitleriä voidaan hyvin pitää yhtenä sellaisena tapauksena.
Hitlerille kävi sitten sodassa niin kuin kävi ja nykyään kai yleensä pidämme asiaa jotenkin luonnostaan lankeavana.
On kuitenkin kiinnostavaa ajatella sitä mahdollisuutta, että se aikoinaan hehkutettu suuri ystävyys, joka Neuvostoliiton ja Saksan välillä vallitsi, olisikin voinut kestää kauan, ehkä vuosikymmeniä, aina siihen saakka, kunnes totalitarismi olisi molemmissa maissa väljähtynyt jonkinlaiseksi ontoksi brežnevismiksi, joka sitten olisi omia aikojaan lopahtanut.
Kuten tarkkanäköinen Vasili Grossman on arvioinut, ei mikään ideologia voi kovin kauan säilyttää nuorekasta, vallankumouksellista verenhimoisuuttaan.
Ennemmin tai myöhemmin siitä tulee onttoa kirkkouskovaisuutta, jolle poroporvarit tyytyvät osoittamaan rituaalista kunnioitustaan ja viimein se tarpeettomana häviää.
Se, että natsismi ja kommunismi, nämä kaksi veljestä joutuivatkin taisteluun elämästä ja kuolemasta, ei ollut mikään historian välttämättömyys. Kyseessä oli lopultakin satunnainen asia, yhden miehen irrationaalisen päätöksen hedelmä, joka tuhosi hänen oman versionsa totalitarismista ja nosti kunnian kukkuloille toisen.

27 kommenttia:

  1. Yksi-isäisen perheen suistuminen raakaan veljessotaan itäisen ja läntisen veljen välillä johti kokonaan uudenlaisen integraation syntymiseen. Vaclav Havel on kutsunut EU:ta historian vakavimmin otettavaksi rauhanliikkeeksi.
    Huolehtikaamme liikkeestä omalta osaltamme. Sen myötä Suomikin muuttuu nuorten parhaan osan tietoisuuden kasvaessa omien aistien havaintoihin luottaen avartavilla matkoilla.

    VastaaPoista
  2. Igor Panarin kirjasaan Hybridisodat väittää Molotov Tripentrop sopimuksen olleen lähellä toteutumista,koska Tripentropin edustama näkökulma hävisi vain niukasti Saksan johdossa.

    Panarin kutsuu toisen maailmansodan ensivaiheita,sotaa länsirintamalla valesodaksi,koska läntisen euroopan sotilaista ja yleisesti väestöstä valtaosa oli saksalaismielistä.
    Sota läntisellä rintamalla muuttui totiseksi vasta Stalingradissa kokeman Saksan tappion jälkeen,kun pelättiin Neuvostoliiton nopeaa etenemistä ja sen seurauksia.

    Edellä mainittuun viitaten ei ole ihme,että hyvin informoitu Paasikivi totesi että suomalaiset ovat polittisesti lajaton kansa, viitaten ilmeisesti sinisilmäiseen uskoon Saksan luotettavuudesta liittolaisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "... väittää Molotov Tripentrop sopimuksen olleen lähellä toteutumista,koska Tripentropin edustama näkökulma hävisi vain niukasti Saksan johdossa."

      No mutta sehän toteutui. Katso vaikka täältä:
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop-sopimus

      "Panarin kutsuu toisen maailmansodan ensivaiheita,sotaa länsirintamalla valesodaksi,koska läntisen euroopan sotilaista ja yleisesti väestöstä valtaosa oli saksalaismielistä. Sota läntisellä rintamalla muuttui totiseksi vasta Stalingradissa kokeman Saksan tappion jälkeen,kun pelättiin Neuvostoliiton nopeaa etenemistä ja sen seurauksia."

      Tyhjäkäyntisota ei johtunut mistään saksalaismielisyydestä, vaan operaatioiden valmistelusta. Ensin Englanti julisti Saksalle sodan, sitten alkoi rintaman kummallakin puolella operaatioiden suunnittelu, vasta sitten oli vuorossa rähinä. Jo paljon ennen Stalingradia.

      "Edellä mainittuun viitaten ei ole ihme,että hyvin informoitu Paasikivi totesi että suomalaiset ovat polittisesti lajaton kansa, viitaten ilmeisesti sinisilmäiseen uskoon Saksan luotettavuudesta liittolaisena."

      Paasikiven arvio suomalaisista sopii ihailtavan hyvin myös itseesi.


      Poista
    2. Myös Eglannissa oli konsetvatiivien keskuudessa havaittavissa saksalaismielisyyttä, Mosley tosissaan haastoi Chursilin,joka vain vaivoin voitti valtakamppailussa Mosleyn.
      Samoin Yhdysvalloissa oli voimakas liike pitämään Yhdysvallat erossa europan tapahtumista. Vata Japanin viekas ja turha isku Havajille muutti maan mielialat.

      Japani tosin oli myös epälojaali Saksan liittolainen, kun ei avannut Neuvostoliittoa vastaan itäistä rintamaa.

      Poista
    3. Ehkä syynä oli ennen varsinaista 2. maailmansotaa "rajakahakka", jossa kommari-Venäjä veti Japseja ns. pataan Khalkin-Golin taisteluissa.

      Poista
    4. "Japani tosin oli myös epälojaali Saksan liittolainen, kun ei avannut Neuvostoliittoa vastaan itäistä rintamaa."

      Tähän oli kolme loogista syytä:

      - Japanin intressit olivat Tyynenmeren resurssien hankkimisessa, eivät Saksan peesaamisessa.

      - Japanin kannalta olisi ollut hulluttaa hyökätä NL:oon ja jättää USA selustaan. Sen vihamielinen suhde oli tiedossa.

      - Japanin suhteellinen voima oli meri- ei maavoimissa. Sen heikommalla tykistöllä ja panssarintorjunnalla sekä mitättömillä panssarivoimilla varustettu armeija olisi ollut suupala puna-armeijalle, kuten viitattu Khalkin-Golin taistelu osoitti.

      Siksi Japani teki omalta kannaltaan järkevimmän ratkaisun. Vain partiopoikien unelmissa kansat kuolevat toistensa puolesta.

      Poista
  3. Ei Suomi voi muuttua. Piste.

    VastaaPoista
  4. Tulkintoja on monenlaisia - ideologiset mukaan luettuina.

    Visurin äskeinen lehtiartikkeli viittaa vahvasti NL:n defensiivisiin motiiveihin, ennakolta varautumiseen. Barbarossa ei todellakaan ollut mikään äkillinen päähänpisto.

    Toivottavasti Visurin - Murtorinteen kohdakkoin ilmestyvä kirja vihdoin puhdistaa ilmaa. Ja ehkäpä myös sen herran puheiden ja tarkoitusten osalta, joka marraskuussa 1940 saapui kypäräpäisen natsikomppanian eteen sateesta kiiltelevälle Anhalter Bahnhofille.

    VastaaPoista
  5. Väittäisin, ettei Hitler ollut hullu, vaan hän oli puusilmä, jolta puuttui se "Augenmass". Stalinin pitkän vallassapysymisen salaisuus oli juuri hänen kykynsä tehdä mustasta valkeaa ja päinvastoin. Tätä kykyä ei Hitlerillä ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Panarin kirjassaan todistaa sen minkä olen jo pitempään otaksunut,Stalin oli wanhan Wenäjän syvänvaltion tuote,joka onnistuttiin uittamaan kumoukselliseen,värivallankumoukselliseen liikkeeseen, varsin hyvällä menestyksellä,hän tosiasiassa teki vastavallankumouksen.
      Myös Aadolf oli alkuun mukaana Baijerin bolshevistisessä liikkeessä, missä ollessaan Saksan turvallisuuskoneisto onnistui värväämään hänet, ollessaan Saksan Työväenpuolueen tilaisuudessa, missä jokin intomielinen Baijerin itsenäisyyttä ajanut puhuja sai Hitlerin provosoitua puhumaan,vaikka oli vain turvallisuuskoneiston puolesta tarkkailemassa,loppu onkin historiaa.
      Kansallis-sosialistinen työväenpuolue,oli itseasiassa keskenään ristiriitaisten voimien temmelllyskenttä,missä juuri kuuluisana pitkienpuukkojenyönä siivottiin tuo sosialismi tosiasillisesti pois.

      Poista
    2. Jo Lenin syytteli Stalinia isovenäläisestä chauvinismistä. Monet tämän lausumat ja teot osoittivat, että hän halusi yhdistää kommunismin venäläiseen imperialismiin ja vahvaan valtioon. Voidaan kysyä, että oliko syy gruusialainen syntyperä: tarve oli venäläisempi kuin venäläiset.

      Poista
  6. Mutta kuinka valmis Stalin oli hyökkäämään Saksaan kesä-heinäkuussa 1941? Mitä itse olen useammasta lähteestä omaksunut, niin Saksa vain ehti ensin. Stalin olisi hyökännyt kuukauden sisällä.

    Vain muutama esimerkki:

    - keväällä 1941 mobilisoidut joukot olivat hyökkäysasemissa, eivät
    puolustusasemissa.
    - puolustuslaitteita purettiin.
    - varastojen sijoittelu hyökkäystä varten.
    - joukot varustettu kartoin, jotka osoittivat edessä olevaa maastoa, ei takana olevaa.
    - ilmavoimat keskitetty lähelle etulinjaa.
    - päämajan reservit siirretty lähemmäs etulinjaa.
    - salainen joukkojen mobilisointi.

    Ja niin edelleen

    -Petrus

    VastaaPoista
  7. "Oliko hän hullu?"

    Ei minusta Hitler hullu ollut vaan aikapulassa oleva shakinpelaaja: tehtyään marraskuussa peruuttamattoman ratkaisun tiesi, että länsi alkaa varustautua. Hävittyään taistelun Englannista tiesi, että tuo uppoamaton tukialus tulee jossain vaiheessa iskemään takaisin. Vain saavuttamalla manner-Euroopan ehdottoman herruuden NL:n lyömällä olisi pystynyt luomaan pitävän Atlantinvallin ja sen myötä tasapelirauhan. Lopun viimeisteli NL:n liian tehokas salaamiskoneisto, joka sai Saksan aliarvioimaan sen resursseja. Jos Saksa ei 1941 olisi iskenyt ensin, Neuvostoliitto ja länsiliittoutuneet olisivat tehneet sen myöhemmin. NL:n lyömättömyys on venäläinen myytti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täsmennys: tehtyään marraskuussa 1938/maaliskuussa 1939 peruuttamattoman ratkaisun (Tsekkoslovakian loppuosien miehitys)

      Poista
  8. "On kuitenkin kiinnostavaa ajatella sitä mahdollisuutta, että se aikoinaan hehkutettu suuri ystävyys, joka Neuvostoliiton ja Saksan välillä vallitsi, olisikin voinut kestää kauan, ehkä vuosikymmeniä,"

    Onko ajateltavissakaan kahdesta syystä:

    - koko natsiaatteen ydin oli (juutalais-)bolshevismin vastustus, olisiko sen voinut heittää pitkäksi aikaa romukoppaan

    - Hitlerin ajatuksissa oli jo Mein Kampfista saakka, että Venäjä on Saksan elintila/siirtomaa, joka piti ehdottomasti ja täydellisesti alistaa. Miten siihen olisi sopinut aito liittolaisuus, mihin kuuluu molempien etujen kunnioittaminen.

    En sinänsä usko, että halu tuohon oli Stalinillakaan aitoa vaan kyse oli taktisesta välirauhasta puna-armeijan kuntoonsaattamiseksi. Muistelen joku vuosi sitten avoimuuden aika löytyneen jonkin NL:n sotasuunnitelman hyökkäyksestä 1942.

    Muutoinkin uskon, että kansojen välillä ei ole ystävyyttä, vain pysyviä ja vaihtuvia intressejä.

    Hitlerin ja Stalinin perusero oli siinä, että jälkimäinen oli varovainen ja loistava taktikko ja strategi ja jälkimmäinen improvisoitava uhkapeluri, "unissakävelijä", joskus hyvä taktikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liekö myöskään tämä 1939-1941 ystävyys ajateltavissa.

      Poista
    2. "unissakävelijä"

      Pitikö Hitlerin sitten olla näkemättä sitä, että Neuvostoliitossa yli 95% valtionviroista (ministerit, teollisuuslaitosten johtajant, alueiden johtajat, suurlähettiläät jne.) olivat miehitetty juutalaisilla.

      Poista
    3. Voisiko Unknown kertoa mistä on tuon 95% saanut.
      No eipä tietenkään voi.

      Poista
    4. Ymmärtääkseni Stalin ei ollut mikään mooseksenuskoisten suuri fanittaja, vaan enämpikin antisemitismiin kallellaan? Esim. Litvinov syrjäytettiin Molotovin tieltä, ja monet juutalaistaustaiset saivat yksinkertaisesti sen tyypillisimmän "Stalinin palkinnon" eli napin (tai jäähakun) otsikkoon, a'la Kamenev, Zinovjev & Trotski. Missä määrin lie kyse ollut paitsi poliittisesta, myös etnisestä puhdistuksesta? Tosin eivätpä muutkaan ei-venäläiset etniset ryhmät (suomalaiset, puolalaiset, valkovenäläiset, jne) sen suuremmassa suosiossa olleet "lopputilejä" jaettaessa...

      Joten olisiko tuohon väitettyyn 95 %:n yliedustukseen jotakin linkkiä saatavilla?

      -J.Edgar-

      Poista
    5. "Liekö myöskään tämä 1939-1941 ystävyys ajateltavissa."

      Eiköhän tuohon "ystävyyteen" ollut kahden taktikon tarve tyydyttää sen hetkiset etunsa: Hitlerillä hyökätä Puolaan ja länteen, Stalinilla vahvistaa puna-armeijaa.

      "Unissakävelijällä" kuvaan Hitlerin omaa lauusumaa miten hän kulkee sotaan unissakävelijän varmuudella ts ei laskelmoivan strategin.

      Poista
    6. Kyllähän Stalinin viimeisten vuosien kosmopolitismin/sionismin vastaisissa kampanioissa ja varsinkin lääkärisalaliitossa olisi havaittavissa selvä antisemitistinen pohjavire. On arveltu, että jos Stalinia ei olisi kuolema korjannut tuloksena olisi voinut olla juutalaisiin kohdistunut puhdistus.

      Leninin bolshevikeistä osa oli kyllä juutalaisia - mihin vaikuttivat viimeisten Romanovien suosiman antisemitismin vastavaikutus - mutta mutta ilman kunnon lähdeviitettä pidän kyllä puhettä 95 %:sta huuhaana. Jo järki sanoo, ettei sopivia juutalaisia olisi ollut riittävästi eivätkä venäläiset olisi tuota sietäneet.

      Poista
  9. Hitler ja Stalin olivat mamuja. Aatu oli itävaltalainen ja Koba gruusialainen.

    VastaaPoista
  10. Ulrich Friedrich Wilhelm Joachim von Ribbentrop

    Eikö nimen oikeinkirjoitusta mitenkään voisi tarkistaa.

    VastaaPoista
  11. Avauksen asiasisällöstä ei ole valittamista. En kuitenkaan ymmärrä, miksi sopimusta ei kutsuttaisi allekirjoittajien nimillä.

    Stalin ja Hitler sen takana tietenkin olivat. Stalin seisoi allekirjoittajien takana ihan kirjaimellisestikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Stalin seisoi allekirjoittajien takana ihan kirjaimellisestikin."

      Tuossa on sekin kätevyys, että takanaseisojan on helpompi aikojen muuttuessa irtautua tuollaisesta sopimuksesta (vrt vastaava kuva Terijoen hallituksen jostain sopimuksesta tms.).

      Toisaalta on hyvä hankia sopivia allekirjoituksia, esimerkiksi teloitettavien luettelot, joihin Stalin otti joskus politbyroossa allekirjoitukset. Normaalisti toki riitti "isä aurinkoisen" omat initiaalit tämän suosimalla puna-sinikynällä.

      Poista
  12. �� on September 15, a truce between the USSR and Japan was signed, and on the same day in the belarusian and Kiev military districts received a direction to transfer all the units and parts into the state of combat readiness. On September 17, the red army entered Poland's territory, with a statement not to move further than the border of Vilnius-False-bug and not to use weapons against the polish army if the first one does not start fighting.

    �� the polish hike of the red army provided the reunion of the Ukrainian and belarusian peoples in the new borders of the USSR. Only areas occupied by Poland in 1920-1921 were occupied. Almost everywhere, Soviet troops went to the "line of kerch", which in 1919 The Supreme Council proposed to consider the eastern border of Poland. The USSR was not in a state of war with Poland, which was recognized by the leaders of western countries and the polish government in immigration.
    The fact that the armed forces of the USSR and Germany came to the line of direct contact was concerned by the Soviet government. It understood that wars with Hitler sooner or later did not escape, especially after the loss of the polish buffer, however, the states of the Baltic States were still performed by the states of the Baltic States, and the Soviet Union was vital to preserve their independence. Therefore, closing in the fall of 1939 The Mutual Assistance Package with Latvia, Lithuania and Estonia, Moscow did not seek their "advice". its position changed only by the summer of 1940, after the defeat by Hitler of the English-French troops and their capture of all western Europe. The Baltic States were standing on line, and it was clear: Either Lithuania, Latvia and Estonia join the USSR, or enter the zone of occupation of German Germany.

    �� thus, the beginning period of war the Soviet Union met at strategically profitable positions. Without joining any of the fighting parties, followed a policy of neutrality and used the situation to strengthen their military-political and economic positions.

    �� after hitler came to power of the USSR for a long period, it remains the only power that kept the implementation of its aggressive plans and aimed at bringing together the efforts of European countries to preserve peace. For Hitler, who has established the principles of racism and nationalism as the basis of his state course, which planned the mass destruction of Jews, Gypsy, slavic and all "Non-human", Soviet International was considered absolute evil, and the Soviet Union was seen as the main enemy of the third reich.

    �� it is possible to evaluate Soviet policy in different ways at the beginning of the second world war, but it is impossible to deny the fact that it was the Soviet Union that defeated Nazism, freed Europe and saved from the destruction of European democracy.

    #ВтораяМироваяВойна #ВМВ #ВеликаяОтечественнаяВойна #ВОВ #ЭтотДеньВИстории #История #Память #СССР #СоветскийСоюз #Германия #Италия #Япония #Франция #Англия #Польша #Чехословакия #Европа #Латвия #Литва #Эстония #Россия #БессмертныйПолк #Антифашизм #МюнхенскийСговор #мюнхен #Москва #Победа #ВеликаяПобеда
    ·
    Rate this translation
    *
    Terveisin,
    Veikko Huuska
    Ikaalinen

    VastaaPoista
  13. Linkki; https://www.facebook.com/MIDRussia/posts/1960360950730003?__tn__=K-R


    Russian Foreign Ministry - МИД России
    September 1 at 10:30 AM ·

    Konekäännettynä venäjästä englantiin:
    80 years ago, the second world war began, which became the greatest tragedy for all mankind. She took the lives of dozens of millions of people, affected the fate of generations.

    ❗ today, in a number of countries, attempts are being made to review the causes and results of the second world war in order to place responsibility for this global disaster equally on Hitler Germany and the Soviet Union, while throwing a shadow on modern Russia. That is why it is important to rely on specific facts and documents that describe the complexity of the pre-war situation, open true causes and consequences that have led the world to a tragic climate.

    �� after the Munich agreement of 1938 In Europe, a new situation has been created, characterized by the strengthening of the international isolation of the Soviet Union. In Moscow, the prospects for the formation of the United Anti-Soviet front (United Kingdom and France signed a declaration with Hitler on 30 September and 6 December 1938 ). But even in this situation, the Soviet government has made every possible effort to create a system of collective security, the urgent need for which became even more obvious after Hitler's elimination of the Czech State in March 1939 The USSR strongly condemned the aggressive actions of the Third Reich, refused to recognize the capture of Slovakia and consider its priority to reach an agreement with London and Paris.

    �� Spring-Summer 1939 The Soviet-Polish relations have become of particular importance. In Moscow, it was believed that an agreement with London and Paris could only make sense only if warsaw is connected to it. Despite the repeated attempts to convince the polish government, the extremely anti-Soviet mood of the polish leaders, ready to agree with any power, but not with the USSR, has risen over common sense. The Polish General staff, adopted in 1937, was the ultimate goal of "destruction of all Russia".

    �� the three-party English-Franco-Soviet negotiations continued until the second half of August 1939 The Soviet draft agreement provided for immediate military assistance in the event of aggression, which did not suit the English and French people who prefer to have the red army of chestnuts for them. The negotiations have been delayed by endless amendments, inflatable discussions on the concepts of " direct " and " direct " Aggression, reasons for security guarantees, etc. D., which eventually led to their final break.

    �� taking into account the current situation in early August 1939 The Soviet leaders agreed to begin the Soviet-German negotiations. In this way, a complex diplomatic combination was launched, in which each of the parties followed their interests. Germany tried to avoid a conflict with the Soviet Union in connection with the planned invasion of Poland, and for the Soviet Union, the key task was to prevent Germany and western democracy on an anti-Soviet basis and eventually not to be in a position of aggression.
    The conclusion of the Soviet-German treaty on non-aggression has become a harsh need for the Soviet Union, forced and extremely difficult decision. If the Munich agreement allowed the entire European country and its population, including Jews to be destroyed, the treaty on 23 August took out of the German sphere of influence of large areas of western Ukraine and Belarus, giving them away from the "new order" and the Holocaust.

    �� the occupation by Hitler of Poland confirmed the correct decision taken by the Soviet leadership. The United Kingdom and France abandoned poles for fate and, without losing hope for the German and Soviet Union, made a choice in favor of the so-called "strange war" - it has been held for more than eight months, significantly easier for Hitler's aggression against Europe and the Soviet Union.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.