maanantai 11. toukokuuta 2020

Kollektiivinen agitaattori

Uusi, parempi maailma

Missä kolme tai vain kaksikin suomalaista miestä istuu iltaa virvoittavien aineiden äärellä, siellä ei yleensä pysytä small talkissa, vaan ennen pitkää esitetään maailmoja syleileviä visioita.
Tätä toimintaa nimitetään usein maailman parantamiseksi ja etenkin keittiön suunnalla siihen saatetaan usein suhtautua vähättelevästi ja jopa pilkallisesti.
Tämä on kohtuutonta, sillä nimenomaan nuo ajoittaiset aivomyrskyt auttavat ihmistä kestämään arkielämän useinkin tylsää kohtuullisuutta ja murtautumaan ulos pinttyneistä kaavoista. Tämähän lienee sitä paljon puhuttua voimaannuttamista.
Olennaista on, ettei maailman parantamista oteta ihan kuolemanvakavasti, vaikka siinä aina on myös mukana jokin määrä itse totuuden keskeistä ydintä, vaiettuja johtopäätöksiä, avoimia salaisuuksia, kissan nostamista pöydälle ja harakan sanomista harakaksi. Sen lisäksi on mukana usein paljon löysää ajattelua ja suoranaisia älyttömyyksiä.
Tärkeää on kuitenkin itse prosessi, rituaalikin. Useimpia puoliksi ajateltuja asioita kannattaa aina joskus kokeeksi ajatella hieman pidemmälle tai jopa loppuun saakka, jolloin niiden arvo kukaties selviää.
Uudet assosiaatiot pulpahtelevat esille ties mistä ja parhaassa tapauksessa -kun äly vapautuu turhan kritiikin kahleista- rakennetaan pilvilinnat, kuten senaattori Heikki Renvall aikoinaan totesi pojalleen Mies Reenkolalle (Ks. Reenkolan muistelmat). Todennäköisesti suurin osa tuon luovan työn tuloksista osoittautuu kyllä sitten paremmassa valaistuksessa hylkytavaraksi, mutta eihän se ole niin tärkeää.
Tuo mainittu mielestäni hyvin suomalainen -ja myös venäläinen- maailmanparantamisen instituutio tuli mieleeni, kun näin hesarin kuukausiliitteessä Sanoma Oy:n mainoksen, jossa yhtiö kertoi: Kutsumuksemme on luoda uusi parempi maailma.
Hieman kyllä säikähdinkin. Parin- kolmen hengen illanistujaiset ovat yksi asia ja valtava mediakonserni on jotain aivan muuta.
Mietin, miksei konserni olisi yksinkertaisesti voinut mainostaa pyrkivänsä tiedottaa maailmasta paremmin eli siis monipuolisemmin ja selkeämmin. Miten ihmeessä se voi ottaa tehtäväkseen aivan uuden -olkoonkin että paremman- maailman luomisen ja millaisilla keinoilla tämänkaltaista tavoitetta voidaan edes yrittää saavuttaa?
En kerta kaikkiaan kyennyt näkemään tähän ongelmaan muuta ratkaisua kuin sen, että konserni pitää tavoitteenaan maailman radikaalia uudelleenmuokkausta, mikä on tietenkin vain ja ainoastaan politiikan alaan kuuluva tehtävä. Sitä paitsi käytetty sananmuoto antaa ymmärtää, että muutoksen on todella oltava hyvin perusteellinen, radikaali. Vanhan korjaaminen ei tässä näytä riittävän mihinkään.
Ennen oli tapana ajatella, että uuden maailman voi luoda vain Jumala. Erilaiset utopistiset lahkot omivat sittemmin tuon tehtävän itselleen ja Karl Marx muotoili asian tunnetulla tavallaan: filosofit ovat vain selittäneet maailmaa -tehtävänä on kuitenkin sen muuttaminen.
Kun kysytään, miten nimenomaan tiedotusala voi vaikuttaa tuollaisenpäämäärän hyväksi, on vastaus tietenkin se, että se pyrkii kaikin tavoin välittämään yleisölle sellaisia viestejä ja sellaista filosofiaa, joka vaikuttaa sen poliittisiin valintoihin. lyhyesti sanoen toisia suositaan ja toisia painetaan alas. Tiedotuksesta on tullut politiikkaa.
Näyttää siltä, ettei tuon mainoksen laatijoiden piirissä ole edes juolahtanut mieleen sen mahdollisuus, että koko asiassa voisi olla jotakin väärää. Jos kerran ollaan oikealla asialla, niin kysymys on sen jälkeen enää vain keinoista. Oikeassa olemisen päälinjat taas olivat tässä vielä taannoin itse historian osoittamat, kuten Francis Fukuyama aikoinaan totesi. Totuus oli siis löytynyt ja tehtävänä oli enää siivota sen vastustajat pois ihmisiä harhaan johtamasta ja asioita pilaamasta.
Tuossa vaiheessa uusi ja parempi maailma itse asiassa oli jo olemassa ja ongelmana olivat vain niin sanotut menneisyyden jäänteet. Sellaisista puhuttiin paljon myös Neuvostoliitossa. Tokihan menneisyys aina ja siis myös nyt painaa nykypolven aivoja lyijynraskaana.
Nyttemmin onkin alkanut näyttää siltä, että uusi maailma on vielä luotava. Epäilystäkään ei sentään taida olla siitä, millainen sen pitää olla ja tuskin ainakaan radikaaliin muutokseen sitoutunut mediakonserni voi tällaisessa perustavaa laatua olevassa asiassa sallia erilaisten vaihtoehtojen puolueetonta esittelyä. Sellaista voisi kutsua vaikka petokseksi.
Kun V.I. Lenin julkaisi vuonna 1901 artikkelinsa ”Mistä on alettava”, ei koko bolševikkipuoluettakaan vielä ollut. Ensimmäinen asia maailman tulevassa muuttamisessa oli hänen mielestään joka tapauksessa omien lehtien perustaminen. Lehti ei ole ainoastaan kollektiivinen agitaattori ja propagandisti, vaan myös kollektiivinen organisaattori, kuului hänen keksimänsä viisaus, jota sitten loputtomasta toisteltiin vielä Neuvostoliitossa, jossa koko valta oli puolueen käsissä.
Agitaatio merkitsi tässä kielenkäytössä ajankohtaisten kampanjoiden edistämistä ja propaganda taas ideologisten rakennelmien ja teorioiden opettamista massoille. Lehtihän myös jo sellaisenaan, etenkin illegaalisena ollessaan, edellytti ainakin asiamiesverkoston organisoimista.
Jos Leniniltä olisi kysytty suhtautumista tuohon Sanoma Oy:n mainokseen, olisi hän heti innostuneena todennut, että juuri tuosta tässä meidän työssämme on kysymys.  Bolševistisen journalistin tehtävänä ei missään tapauksessa voinut olla puolueeton tiedonvälitys ja erilaisten näkemysten saattaminen lukijoiden saataville.
Sen tehtävänä oli sen sijaan uuden ja paremman maailman luominen, minkä takia koko vallitseva järjestelmä oli tuhottava vallankumouksen avulla.
Keinoista keskeisiä oli vallitsevan järjestelmän epäkohtien paljastaminen ja kaikkien mahdollisten nykyoloihin jostakin syystä tyytymättömien tukeminen.
Toki useimmat eivät ymmärtäneet, että parannuksia voitiin saada aikaan vain luomalla kokonaan uusi ja parempi maailma, mutta ajan mittaan heidätkin voitiin saada ymmärtämään radikaalin kokonaisuudistuksen eli vallankumouksen välttämättömyys. Totalitaarisella järjestelmällä oli sitten siihen kyllä keinonsa.
Olenko tuossa edellä nyt ihan asiattomasti irvistellyt kunnianhimoisille journalisteille ja vääristellyt vilpittömiä julistuksia?
Enpä luule. Jos lehtimiehen kutsumuksena on luoda uusi, parempi maailma, se tarkoittaa, että hänen intohimonaan on tehdä politiikkaa. Onhan sekin eräänlaista samoinajattelevan yleisön palvelemista. Samalla kuitenkin potkaistaan niitä, jotka eivät ole sitoutuneita tällaisen median tavoitteisiin.
Hyvä toki, on, että sanotaan avoimesti, miten asia on. Kun tämäkin suurikokoinen mainos saattaa pian unohtua ja jopa jäädä joiltakin huomaamatta, ehdotan, että se kirjoitetaan pysyvästi lehtien otsikon yläpuolelle.

23 kommenttia:

  1. Ehkäpä emme olekaan maailman onnellisin maa, vaan maailman materialistisin maa? Tai militaristisin, taitaa olla melkein sama ihanne HS:n tiellä syvemmälle vähemmistöjen paratiisiin.

    Mikä se Manukin oli muuta kuin esikuva Erkki Tuomiojalle joka on myöntänyt ettei voi oikeastaan mitään politiikkaa tehdä koska semmoiseksi se on mennyt että kaikkea mitataan rahalla. Hän ei ota nokkiinsa jos häntä sanotaan yhdeksi eduskunnan paksulompsaisimmista. Suomen Pankin pääjohtajan poika.

    Paavo Väyrynen lienee legendaarinen pennin venyttäjä. Sanna Marin on luvannut rahojen hävittäjiin aina löytyvän.

    VastaaPoista
  2. "Olenko tuossa edellä nyt ihan asiattomasti irvistellyt kunnianhimoisille journalisteille ja vääristellyt vilpittömiä julistuksia?"

    Ei suinkaan. Tulee mieleen Gibranin aforismi: "Totuus on aina tunnettava. Joskus myös ilmaistava."

    Kiitos tästä lehdistömme ja median surkeaa tilaa kuvaavasta hienosta kirjoituksesta, Vihavainen. Näinhän tuo tilanne Suomessa ja muualla on, ja on ollut jo yli 10 vuoden ajan.

    Ennen uutiset välittivät tietoa maailman tapahtumista. Nykyään ne kertovat sinulle, mitä mieltä sinun pitää olla. Media tunkee tällä hetkellä jokaiseen kurkkuun punaista ja vihreää maailmankatsomusta; ne, jotka eivät tätä tuputusta ja opetusta suostu nielemään, saavat median Kainin merkin otsaansa ja paikkansa epätoivotussa marginaalissa. Eli kuulut siis ääääääärioikeistoon!

    Esimerkiksi YlE on hegemoniassaan ja Parempaa maailmaa kohti-propagandassaan niin härski, että eräällä toimittaja-Jussi-Pekalla
    on otsaa kommentoida Euroopan itsenäisten ja vapaiden vaalien tulosta todeten suorassa uutislähetyksessä näin:

    "Euroopan maiden vaalien tulosten huolestuttava kierre jatkuu." (!!!)

    Kyseessä siis pitäisi (!!) olla puolueettoman, verorahoitteisen ja valtakunnallisen uutistoimituksen kommentti toisen maan vapaista ja riipumatomista vaaleista.

    Näyttää siis siltä, että tuo muutenkin narsismiin vakavasti kallellaan oleva ja erittäin itseriittoinen neljäs valtiomahti on siirtynyt journalismista kohti uskontoa. Toimittajat ovat nykyään julistajia, arvojohtajia ja maailmanparantajia, kuten Sanoma Oy lanseeraama iskulause kertoo: "Kutsumuksemme on luoda parempi maailma."

    Siis melkein näin ;Sanoma Oy, toimittajat ja Ihana monikulttuurisuus tulee! Oletko valmis?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ”kertovat sinulle, mitä mieltä sinun pitää olla.”

      Tässä ihan taannoin Suomen Yle1 haastatteli suomalaista EU-komissaaria. Haastattelija, pulska täti, jolla naama oli koko ajan happamannäköinen, esitti ison liudan kysymyksiä. Mutta jokaisen kysymyksen taustalla häämötti sama asia: kommunistinen haave: Milloin EU hajoaa ja katoaa?

      Poista
  3. Ja eikös nuo bolshevikit olleet kuitenkin ikäänkuin äänekäs vähemmistö? Tuolla itänaapurissa. Tekivätpähän vain vallankumouksen. Että onnistuu se pieneltäkin porukalta. Meilläkin nuo äänekkäimmät taitavat olla pieni sakki. Tosin apua saavat yleltä ja hesarilta ym medialta, ja se ei ole vähän se.

    VastaaPoista
  4. Onneksi Hesari on rehellinen. Ylen kanssa se johtaa niitä joukkoja edestä, joiden mielestä maailman pitäisi olla sellainen kuin me haluamme, eikä sellainen kuin se on. Valittua linjaa voi kutsua myös Candite-syndroomaksi, jonka seuraukset Voltaire osasi kuvata varsin asiallisesti.

    Juuri nyt canditesyndroomalaiset ovat käyneet taistoon pienen pientä virusta vastaan, josta he leiponeet suuren ja mahtavan vastustajan. Virus siellä, virus täällä joka puolella virus Kukaan eikä missään pääse sitä pakoon yksinkertaisesti siksi, että virus on kuin kuilu, kun sinne katsoo aikansa, niin se katsoo takaisin. Niinpä virus sairastuttaa pelkästään hallinnoimalla kaikkien tietoisuutta. Placebotutkimuksilla on todistettu, että ajatuksilla on valtava voima. Maailma on sairastunut viruksesta ajatteluun. Eihän lääketieteellinen viruskaan ole eliö vaan hitunen informaatiokoodia. Kun sitä liikaa miettii, se tekee aivoille saman, minkä oikea virus keuhkoille. Se saastuttaa ensiksi kokonaisvaltaisen ajattelun, jolloin ajatuksia hallitsee vain hirmuinen viruskauhu. Vai kuinka on muuten selitettävissä, että ennen täysipäisinä pidetyt ihmiset ovat nyt innoissaan, tai sanotaan nyt kauhuissaan, sulkeneet maailman.

    VastaaPoista
  5. Tuolle huolestuttavalle ja ikävälle nykyilmiölle keksittiin oivallinen määritelmä: "Pedagoginen journalismi". Vaikkapa Saarikoski, Harakka ja Stiller vakuuttavina esimerkkeinä.

    VastaaPoista
  6. "Missä kolme tai vain kaksikin suomalaista miestä istuu iltaa virvoittavien aineiden äärellä, siellä ei yleensä pysytä small talkissa, vaan ennen pitkää esitetään maailmoja syleileviä visioita."

    Luulen, että tämä piire yhdistää meidät venäläisiin. Missä kaksi tai kolme ruotsalaista on samassa tilanteessa jauhetaan sitä itseään ja lauletaan - duurissa.

    VastaaPoista
  7. "Kutsumuksemme on luoda uusi parempi maailma."

    Kieltämättä kun asiaa ryhtyy tarkemmin analysoimaan, kovin kaukanahan tuo on siitä objektiivisesta tiedonvälityksestä, jota HS on aikoinaan, varsinkin 1960-70-luvun vasemmistoradikalismin vuosina, korostanut.

    Ei tuo toisaalta ihan uusi ilmiö ole: EU-kansanäänestyksen aikana lehti päätoimittajansa suulla nimenomaisesti totesi, että tuossa kysymyksessä se ei ole puolueeton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatkokehittelyä: ehkä tuonkin ilmiön perimmäinen syy on politiikan muuttuminen fakta- ja intressipohjaisesta arvo- ja identiteetipohjaiseksi. Faktoista voidaan - joskus - päästä yksimielisyyteen, intresseistä voidaan tehdä kompromisseja l. lehmäkauppoja, mutta arvoista ei voida päästä keskustelulla yksimielisyyteen, toinen arvo vain jyrää toisen. USA:n nykypolitiikka kaksine kuplineen on hyvä esimerkki.

      Poista
  8. ”hesarin kuukausiliitteessä Sanoma Oy:n mainoksen, jossa yhtiö kertoi: Kutsumuksemme on luoda uusi parempi maailma.”

    Tällaisen Manifestin takana voi olla ainoastaan Suuri Dollari, Suuri Euro, Suuri Rupla, yms. Lähtekäämme Sanoma Oy:n viinikellariin tutkimaan, ehkä siellä ovat piilossa nämä Suuret Rahat. Tuskinpa, koska humalikkaat voivat löytää ne helposti, jos viina loppuu.

    Kenellä Suomessa on Suuret Rahat tätä tarkoitusta varten? Tietenkin Rikkaimmalla Suomen kansanedustalla, mutta nekään eivät riitä. Kukahan sitten ulkomailla rakastaisi Suomea niin paljon, että antaisi rahaa tekemään parempi maailma? Korona-aikana kaikki tonkivat vain omaa napaansa. Pitää siis etsiä altruisteja, ja sellaisia, joiden mottona on: ”Meidän jälkeen vaikka vedenpaisumus!”

    Taidan tietää, keitä mainitut altruistit ovat. He ovat niitä, joilla on betoninkova usko aatteisiinsa: "Россия - третий Рим" (Venäjä on Kolmas Rooma), "Мировая революция диктатуры пролетариата" (Proletariaatin diktatuurin maailmavallankumous), "Построение социализма в отдельно взятой стране" (Sosialismin rakentaminen vain yhdessä maassa), "Нынешнее поколение советских людей будет жить при коммунизме" (Neuvostokansan nykyinen sukupolvi tulee elämään kommunismin oloissa), "Всемирная поступь коммунизма" (Kommunismin maailmanlaajuinen marssi)...

    VastaaPoista
  9. Joopa joo. Kutsumus luoda uusi parempi maailma. Joo, mutta keille tämä "uusi parempi maailma" on tarkoitus luoda ja keiden kustannuksella?
    Hesari tuskin pystyy muuta luomaan, kuin nahkansa. Onhan se uusi vasta luotu nahka varmasti uljaampi, parempi ja maailmakin näyttää kaiketi paremmalta kansakunnan povelta katsottuna.

    Noin muutoin toistan itseäni ja sanon, että näin poikkeusaikoina on syytä olla entistä tarkkaavaisempi sen suhteen, mitä politiikassa tapahtuu ja kuten nyt viimeistään huomataan, on valtamedia ja sen agenda olla osana toteutettavaa politiikkaa.

    Seuraa rahaa on hyvä ohje kun puhutaan vallanpolitiikasta, niin paikallisella, valtakunnallisella, kuin globaalillakin tasolla.

    Myös F.D. Rooseveltin tunnustus on aina paikallaan: "Politiikassa ei tapahdu mitään sattumalta: Kun jotain tapahtuu, voit lyödä rahasi vetoa siitä, että niin se oli suunniteltukin".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Rooseveltin ajatus on aivan liian lohdullinen: suuri osa päätöksistä syntyy intressien taistelusta, hätäisestä reagoinnista puutteellisella tiedoilla (korona) ja silkasta hölmöyksistä.

      Poista
    2. Yksittäisiin päätöksiin keskittyminen hämärtää ison kuvan.

      Monet yksityiskohdat ovat vain "maskirovka" -peite - isommille asioille.

      Olemme kuin sammakot vedessä joka lämpenee hiljalleen ja jossakin vaiheessa käy huonosti, aika loppuu.

      Me olemme saaneet voimakasta indoktrinaatiota eli aivopesua jatkuvan taistelun merkityksestä.

      Taistelu luontoa vastaan, taistelu jollakin tavalla "vääränlaisia" vastaan.

      Darwinismi tai nk. sosiaalidarwinismi jonka sovelluksia on toteutettu kaikissa sosialismin muodoissa.

      Kuitenkin... pohjana on yhteistyö, anna toiselle ihmiselle - saat vastineeksi joltakin toiselta jotain.

      Tai ole yhteistyössä luonnon kanssa, niin saat vastineeksi syötävää, elämyksiä ja välttämättömiä hyödykkeitä ilman valuutan käyttöä vaihdon välineenä.


      Olemme olemassa toisiamme varten, emme toisistamme huolimatta.

      Poista
  10. Kutsumuksemme on luoda uusi parempi maailma
    Vai sellaisia ajatuksia laususkelevat. Onpa veijareilla melkoinen hybris.
    Jos joku eduskunnan äänikuningas moista lausuilee, hän voi sellaiseksi tehtävänsä kokea, koska kansalaiset ovat hänet tehtäväänsä valinneet ja hänelle äänensä antaneet. Jos joku insinööri moista lausuilee, hän pyrkii vastaamaan huutoonsa suunnittelemalla parempia autoja, rakentamalla siltoja tai muulla konkreettisia tuloksia tuottavalla tavalla. Jos joku maanviljelijä moista lausuilee, hän voi perustella sanomisiaan sillä, että maailma, jossa on ruokaa, on parempi kuin sellainen, jossa sitä ei ole. Jos joku yritysjohtaja moista lausuilee, hän voi perustella sanomisiaan sillä, että hän on järjestänyt niin ja niin monelle työtä ja toimeentuloa. Mutta millä perusteella joku lehden toimittaja moista väittää. Eivät kansalaiset ole häntä moiseen tehtävään valinneet eikä hän tuota mitään. josta olisi oikeasti hyötyä eikä edes tarjoa lukijoille tai kuulijoille sen enempää työtä kuin toimeentuloakaan. Eikä hän myöskään vastaa tekemisistään muille, kuin lehden omistajille.
    Toki tällaisia kutsumustoimittajia on ollut aikojen saatossa runsaastikin. Esimerkiksi riittäköön Marat, jonka parempaa maailmaa toteutettiin giljotiinilla.
    Omalta osaltani minä olen kiinnostuneempi sellaisista toimittajista, joiden kutsumuksena on välittää minulle mahdollisimman relevanttia, rehellistä ja vääristymätöntä tietoa siitä, miten maailma ja maa tänään makaa. Mutta se taitaa olla näillä julistajaksi julistautuneille liian vaativa tehtävä.

    VastaaPoista
  11. ”Sanoma Oy:n mainoksen, jossa yhtiö kertoi: Kutsumuksemme on luoda uusi parempi maailma.”

    Odotan nyt äärettömän kiihkeästi Sanoma Oy:n kohmeloista reaktiota moisesta mainoksesta. Kohmeloista siksi, koska tervejärkinen ei semmoista tee, vaikka käskettäisiin. Kuka on valanut betonimuottiin Sanoma Oy:n uuden kutsumuksen/elämäntehtävän/credon?

    VastaaPoista
  12. Kollektiivinen agitaattori


    ”Sanoma Oy:n mainoksen, jossa yhtiö kertoi: Kutsumuksemme on luoda uusi parempi maailma.”

    Tällaisen julistuksen/manifestin syvätakana voi olla vain taho, jonka mottona on: ”Meidän jälkeen vaikka veripaisumus/veripaisumus/veripaisumus”.

    VastaaPoista
  13. Ehkä "maailman muuttaminen" pitää nähdä viimeisenä gambiittina. HS on tajunnut että maailman selittämiseen eivät rahkeet riitä? Todennäköisemmin mainostoimisto on tajunnut että "faktoilla" ratsastamiselle nauraa puuhevonenkin. -jussi n

    VastaaPoista
  14. Nichts Neues unter der Sonne
    Suomen tiedotusvälineiden missiota on suurelta osin pitkään ohjannut Tampereen väritehtaanakin tunnetun yhteiskunnallisen korkeakoulun perinteitä jatkaneen yliopiston tiedotusopin laitoksen opit.

    Huippukoulutuksen avulla tutkittuja teorioita soveltamalla ei ollut vaikeaa edistää tieteellistä sopulismia.

    Kun käytäntö söi taudinkantajan ja sonnenkorin (contacorin) mm. uskottavuuden, seuraajat loikkasivat tukevampiin vankkureihin ja jatkavat tieteeseen perustuvaa valistustaan.

    Onneksemme vielä löytyy tiedonantajia, joiden harkintaa (käsialaa/ajattelua) koulutus ei ole tärvännyt.
    topor

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä: tietämättömyys on voimaa! (Samoin sivistymättömyys)

      Poista
  15. Niinhän ne missikilpailijatkin lähes jokainen toivovat maailmanrauhaa vuodesta toiseen.

    Hs on samoilla linjoilla hieman eri sanoin.

    VastaaPoista
  16. Pitäisikö perustaa HS:n ja entisten ulkoministereiden suojeluyhdistys?

    Historian tutkija Erkki Tuomioja kävi parisen vuotta sitten Moskovassa luomassa suhteita venäläisiin tutkijapiireihin. Hän toimii Helsingin yliopiston yhteyteen ulkoministeriön tuella 2015 perustetun Historioitsijat ilman rajoja- yhdistyksen puheenjohtajana. HS:n entinen päätoimittaja Janne Virkkunen kuuluu yhdistyksen hallitukseen.

    Vuonna 2015 perustettiin myös Paavo Väyrysen Kansalaispuolue. Samoihin aikoihin Tarja Halonen aloitti Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtajana. Kaikki kolme entisiä ulkoministereitä. Halonen huokuu tyytyväisyyttä Anna-tyttärensä asetuttua pysyvästi Englantiin.

    Ehkäpä emme olekaan maailman onnellisin maa, vaan maailman materialistisin maa? Tai militaristisin, taitaa olla sama asia.

    Mikä se Manukin oli muuta kuin esikuva Erkki Tuomiojalle joka on myöntänyt ettei voi oikeastaan mitään politiikkaa tehdä koska semmoiseksi se on mennyt että kaikkea mitataan rahalla. Hän ei ota nokkiinsa jos häntä sanotaan yhdeksi eduskunnan paksulompsaisimmista. Suomen Pankin pääjohtajan poika.

    Timo Soini näki USA:ssa tosirikkaita joiden ympärillä toimittajien silmät loistivat. Paavo Väyrynen lienee legendaarisin pennin venyttäjä. Sanna Marin on luvannut rahaa hävittäjiin aina löytyvän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Erkki Tuomiojalle joka on myöntänyt ettei voi oikeastaan mitään politiikkaa tehdä koska semmoiseksi se on mennyt että kaikkea mitataan rahalla."

      Erkki ei ymmärtänyt politiikan ydintä: siinä on kysymys siitä KENEN taskuun nuo rahat siirretään. Tähän asti demarit ovat olleet siinä sangen taitavia.

      Poista
  17. Erinomainen kirjoitus taas. Kiitokset siitä.

    "... näin hesarin kuukausiliitteessä Sanoma Oy:n mainoksen, jossa yhtiö kertoi: Kutsumuksemme on luoda uusi parempi maailma."

    Olenkin kovasti jo odottanut tätä tunnustusta, jossa HS selkästi ilmoittaa olevansa poliittinen toimija ja agitaattori vihervasemmalta laidalta. Tuossa se nyt sitten vihdoin tuli.

    Yle voisi myös tulla reilusti ulos kaapistaan.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.