tiistai 19. marraskuuta 2019

Lampaan antia


Pilahvi eli plov
Kaupassa sattui olemaan myynnissä savulammasta, mikä on nyttemmin ollut aika harvinaista. Niinpä siis pilahvia tekemään, kun ei purjehdusevästäkään tähän hätään tarvita.
Ymmärtääkseni pilahvi on yhtä moniselitteinen termi kuin vaikkapa paella, jota se muistuttaakin. Sitä siis voi jokainen tehdä makunsa mukaan. Tosin tiedän, että monet suhtautuvat resepteihin kuin isien perinnäistapoihin: vain se yksi on oikea ja sekin on toteutettava oikeassa mielentilassa.
Mutta ainahan ei ole kaikkia aineksia käsillä.
Otin siis 2 dl riisiä (sattui olemaan ruskeaa, pitkäjyväistä), ½ isoa sipulia, 6 valkosipulin kynttä ja yhden tomaatin.
Ne silppusin ja paistoin kevyesti ½ desissä öljyä, mukanaan vielä 300 g. suikaloitua savulammasta. Sen jälkeen panin kaikki ainekset hiljakseen kiehumaan n. 1litraan vettä, johon oli lisätty suolaa, 1 lihaliemikuutio ja pippuria sekä 1rkl kurkumaa.
Koska valkosipulin ja jopa sipulinkin maku tuppaa haihtumaan kuumennettaessa, päätin lisätä ½ hienoksi hakattua sipulia vasta keittämisen jälkeen, siinä vaiheessa, kun sapuska saa vielä vähän hautua kannen alla.
Syömään ruvetessa sitten sotkin sekaan vielä 1 murskatun valkosipulinkynnen öljyn kera.
Aistinvarainen arviointi (validiteettitestaus) osoitti, että tämä toimii, eli on siis niin sanotusti miun maun mukkaan. Vertailussa se annos, jossa ei ollut viime vaiheessa lisättyä valkosipulia, osoittautui itse asiassa jopa maukkaammaksi, oli noita nyansseja valkosipulin sinänsä mainion maun ohella. Sipulimurskan lisääminen sen sijaan oli hyvä ajatus.
Sipulikammoisten on tietenkin syytä pidättäytyä tästä(kin) herkusta, jonka nauttimista kuitenkin jopa takapajuisimmat muhamettilaiset ja juutalaiset fundamentalistit pitävät sallittuna.

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta. Pitää kokeilla joskus. Savulammas on, samoin kuin sian savupotkakin, harvinaista herkkua "näillä kylillä"!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt toisen kerran maistaessa tuntuu kyllä siltä, että valkosipulia tuli liikaa. Kohtuus kaikessa.

      Poista
    2. Mannerheim käyttää Kiinan matkan päiväkirjassaan mm. nimitystä palao, joka tarkoittanee samaa sapuskaa. Tarkempia ohjeita ei kuitenkaan anna, mutta kuvailee jossain vaiheessa matkalampaan oikeaoppista teurastusta. Kokki ja apumiehet kun olivat usein muslimeja. Siinä oli oleellisinta, että kaikki läsnäolijat sukivat partaansa, todellista tai kuviteltua.

      Poista
  2. Voitko lampaan korvata jollain muulla lihalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän ne käyttää esim. nautaa. Mutta yleensähän tätä pidetään muhamettilaisten ruokana, joten sika on hieman kerettiläinen, vaikka maukas vaihtoehto.
      Ja valkosipuli kyllä tykkää lampaasta. Muuten, suikaloitua porkkanaa ja muitakin kasviksia voisi olla enemmänkin, jos löytyy.

      Poista
    2. Kanaakin myos usein kaytetaan.

      Poista
  3. Mistä johtunee, mutta joka kerta, kun yritän syödä lammasta se maistuu yököttävälle eli villasukille. En kerta kaikkiaan ymmärrä mokoman nostamista jossain uskonnossa herkuksi.

    VastaaPoista
  4. Oma ohje: lihaa, sipulia, porkkanaa & riisiä sama määrä, esim 300g kutakin. Kuumassa padassa öljyssä lisää liha, sipuli ja porkkana paistaen kutakin 5 min kumulatiivisesti. Lisää reilusti vettä ja keitä 30 min. Mausta homma tällä välin. Lisää riisi ja minimilämmöllä hauduta kypsäksi. Herkku on valmis ;)

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.