Pilahvi eli
plov
Kaupassa sattui
olemaan myynnissä savulammasta, mikä on nyttemmin ollut aika harvinaista.
Niinpä siis pilahvia tekemään, kun ei purjehdusevästäkään tähän hätään tarvita.
Ymmärtääkseni
pilahvi on yhtä moniselitteinen termi kuin vaikkapa paella, jota se
muistuttaakin. Sitä siis voi jokainen tehdä makunsa mukaan. Tosin tiedän, että
monet suhtautuvat resepteihin kuin isien perinnäistapoihin: vain se yksi on oikea
ja sekin on toteutettava oikeassa mielentilassa.
Mutta ainahan ei
ole kaikkia aineksia käsillä.
Otin siis 2 dl
riisiä (sattui olemaan ruskeaa, pitkäjyväistä), ½ isoa sipulia, 6 valkosipulin
kynttä ja yhden tomaatin.
Ne silppusin ja
paistoin kevyesti ½ desissä öljyä, mukanaan vielä 300 g. suikaloitua
savulammasta. Sen jälkeen panin kaikki ainekset hiljakseen kiehumaan n.
1litraan vettä, johon oli lisätty suolaa, 1 lihaliemikuutio ja pippuria sekä
1rkl kurkumaa.
Koska
valkosipulin ja jopa sipulinkin maku tuppaa haihtumaan kuumennettaessa, päätin
lisätä ½ hienoksi hakattua sipulia vasta keittämisen jälkeen, siinä vaiheessa,
kun sapuska saa vielä vähän hautua kannen alla.
Syömään
ruvetessa sitten sotkin sekaan vielä 1 murskatun valkosipulinkynnen öljyn kera.
Aistinvarainen
arviointi (validiteettitestaus) osoitti, että tämä toimii, eli on siis niin
sanotusti miun maun mukkaan. Vertailussa se annos, jossa ei ollut viime
vaiheessa lisättyä valkosipulia, osoittautui itse asiassa jopa maukkaammaksi,
oli noita nyansseja valkosipulin sinänsä mainion maun ohella. Sipulimurskan
lisääminen sen sijaan oli hyvä ajatus.
Sipulikammoisten
on tietenkin syytä pidättäytyä tästä(kin) herkusta, jonka nauttimista kuitenkin
jopa takapajuisimmat muhamettilaiset ja juutalaiset fundamentalistit pitävät
sallittuna.
Kuulostaa herkulliselta. Pitää kokeilla joskus. Savulammas on, samoin kuin sian savupotkakin, harvinaista herkkua "näillä kylillä"!
VastaaPoistaNyt toisen kerran maistaessa tuntuu kyllä siltä, että valkosipulia tuli liikaa. Kohtuus kaikessa.
PoistaMannerheim käyttää Kiinan matkan päiväkirjassaan mm. nimitystä palao, joka tarkoittanee samaa sapuskaa. Tarkempia ohjeita ei kuitenkaan anna, mutta kuvailee jossain vaiheessa matkalampaan oikeaoppista teurastusta. Kokki ja apumiehet kun olivat usein muslimeja. Siinä oli oleellisinta, että kaikki läsnäolijat sukivat partaansa, todellista tai kuviteltua.
PoistaVoitko lampaan korvata jollain muulla lihalla?
VastaaPoistaKyllähän ne käyttää esim. nautaa. Mutta yleensähän tätä pidetään muhamettilaisten ruokana, joten sika on hieman kerettiläinen, vaikka maukas vaihtoehto.
PoistaJa valkosipuli kyllä tykkää lampaasta. Muuten, suikaloitua porkkanaa ja muitakin kasviksia voisi olla enemmänkin, jos löytyy.
Kanaakin myos usein kaytetaan.
PoistaMistä johtunee, mutta joka kerta, kun yritän syödä lammasta se maistuu yököttävälle eli villasukille. En kerta kaikkiaan ymmärrä mokoman nostamista jossain uskonnossa herkuksi.
VastaaPoistaOma ohje: lihaa, sipulia, porkkanaa & riisiä sama määrä, esim 300g kutakin. Kuumassa padassa öljyssä lisää liha, sipuli ja porkkana paistaen kutakin 5 min kumulatiivisesti. Lisää reilusti vettä ja keitä 30 min. Mausta homma tällä välin. Lisää riisi ja minimilämmöllä hauduta kypsäksi. Herkku on valmis ;)
VastaaPoista