Ohuen ohutta
Kun me kaikki
kerran joudumme ruokaa joka päivä syömään ja sen edestä uhrataan jopa eläimiä,
olisi kohtuullista, että ruoka olisi sitten kunnollista. Tämä ei edellytä
mitään erityisiä vippaskonsteja, terve kunnioitus ruokaa kohtaan riittää
pitkälle.
Valitettavasti
ruokateollisuus pyrkii aina menemään siitä, missä aita on matalin. Kaikkein
halvin ruoka on tavoitelluinta, joten se tuppaa yksintein tekemään kaikesta
myynnissä olevasta ruoasta samaa mössöä.
Muuan
kummallisuus, joka ei edes liity hintaan, on kaikkien elintarvikkeiden
vähämielinen silppuaminen mahdollisimman pieniksi ja ”valmiiksi”, jotta
kuluttajan unelma täydellisestä toimettomuudesta tulisi taas vähän lähemmäs
toteutumistaan.
Niinpä leipä silputaan
palasiksi, vaikka sokea reettakin ymmärtää, että se silloin menettää makunsa
pikavauhtia. Palasten sullominen muovipussiin vain pahentaa asiaa. Itse asiassa
tuore ja tuoksuva leipä on maukkaimpia ruokia, mutta myös herkimpiä. Itse
asiassa se pitäisi myös juhlapöytään pilkkoa vasta välittömästi ennen tarjolle
asettamista. Eri leivät ovat herkkyydeltään erilaisia, mutta myös kunnon
ruisleipä, mikäli mahdollista, juuri uunissa lämmitetty, on aivan toisenlaista
tuoreena ja vastaleikattuna kuin tehtaan sirkkelöimänä. Pieni vaiva palkitsee
tekijänsä.
Myös leikkeleet
myydään nykyään ehdottomasti valmiiksi leikattuina, mikä johtunee nimen väärin
käsittämisestä. Kaikkein kauhein tapa pilata nämä tuotteet on tehdä niistä ns.
ohuen ohuita siivuja. Kuitenkin ymmärretään yleisesti, että esimerkiksi
makkaran maku pääsee oikeuksiinsa vasta noin sentin paksuisessa viipaleessa.
Niitä ei ole pakko syödä enemmän kuin ohuen ohuita, vaikka mieli tietysti
tekisi.
Juustoihin pätee
sama perussääntö. Suuressa monen kilon kiekossa juusto säilyttää ominaiset
piirteensä ja siitä irrotettuina nokareet muuttuvat tylsiksi jo vuorokaudessa.
Monessa tapauksessa irrottaminen emokimpaleesta aloittaa prosessin, joka
nopeasti tuhoaa alkuperäisen maun tykkänään, näin erityisesti homejuustoissa,
joiden pintaa ei pitäisi rikkoa, ellei aio syödä koko juustoa melko pian.
Tapaus sinänsä
on feta, jota on ruvettu salaattijuustoksi kutsumaan. Valio tekee Euroopan ehkä
parasta fetaa. Sitä on saatavana sekä pikkuruisina kuutioina että kahtena
palana, joskus oli yhtenäkin. Suuren fetapalasen ja pikkukuutioiden
ominaisuudet poikkeavat toisistaan jyrkästi. Lähtökohtana lienee aivan sama
juusto, mutta sen silppuaminen turmelee sen totaalisesti. Koska hyvin harvat
kaupat pitävät tarjolla kahden palan pakkauksia, teen sen johtopäätöksen, että
ihmiset haluavat ostaa juuri noita pikku kuutioita.
Ehkä kaiken
takana on kuluttajan alitajuinen toive siitä, ettei pienistä osasista saisi
lainkaan niitä kauhistuttavia kaloreita, joista värikkäät aikakauslehdet nykyään
kirjoittelevat hyllykilometrejä. Luulen, että toive on perusteeton. Voi myös
olla niin, että tehokkuutta tavoitteleva ja kaikenlaista työtä kammoksuva ruoan
kuluttaja arvostaa valmiin kuution kätevyyttä ja melkeinpä kauneutta. On se
niin helppoa! Säästyvän ajan voi sitten käyttää… no, mihin tahansa.
Jukolan Simeoni huvitti
kirjan mukaan lapsia sillä, että kehui leivän maistuvan erityisen hyvältä, kun
sen päälle panee hyvin, hyvin vähän voita. Kyllähän turmeltumaton lapsi asian
ymmärsi ja nauroi.
Siinäpä sitä
sitten tankataan valmiiksi silputtua kaurakakkua kuin hevoset ja järsitään sen
kanssa salaattia, joka koostuu täysin mauttomista ja koskaan kypsymättömistä
tomaateista ja kuivan heinän makuisesta tuoksuttomasta tillistä. Niiden päälle
voi varovasti sijoittaa pari rasvatonta juustonokaretta, mikä antaa koko
toimitukselle kiihottavan kielletyn hedelmän tunnun. Leivän päälle levitetty
vesi, johon on vatkattu öljyä ja ohuen ohut pala jonkin viattoman eläimen
kylkeä kruunaavat tapahtuman. Jostakin syystä se on pakko toistaa monta kertaa
vuorokaudessa, vaikka syynä ei suinkaan ole tankkaukseen liittyvä nautinto.
Niin vain on luonto määrännyt.
Ja katso, ihmiset säilyttävät lihavuutensa,
vaikka sen torjumiseksi kilvoittelevat päivästä päivään ja tunnista toiseen ja
syövät leipänsä otsansa rypyssä, kaikkinaista nautintoa karttaen.
Muuten noin mutta vuoristokinkku on sitä parempaa mitä ohuempia siivuja. Kahden hengen talouteen ei voi kuitenkaan ostaa koko koipea, koska rauhalliseen tahtiin sen syöminen kestäisi liian kauan. Olisihan se komea jötikkä, tuossa keittiön pöydällä ilman suojaavaa pyyhettään, mutta ei se ilman sitä pärjäisi. Juustohöylästä olemme sen sijaan luopuneet. Leipäkään meillä ei ole leipää, vaan vieläkin maukkaampaa ja ennen kaikkea energiapitoisempaa munamantelijauholeipää. Siihen kun lorauttaa kunnolla luomu oliiviöljyä, voita tai parhaassa tapauksessa zurrapaa ja päällimmäiseksi paksun siivun manchegojuustoa, niin sillä pärjää jo golfkierroksen.
VastaaPoistaToki itsekin käytän usein oliiviöljyä suolan ja pippurin kera voin asemesta ja joskus juhlapäivinä itse tehtyä alliolia. Niistä saa oikein mukavasti energiaa. Pointti on vain se, ettei aitoja elintarvikkeita pitäisi ylenkatsoa ja raiskata kuvitteellisen kalorien välttämisen vuoksi. Itsekin olen kaivannut hyvää vehjettä ohuiden siivujen tekemiseksi juuri kuivatulle kinkulle. Nyt se taisi löytyä. Odottelen koe-erää etelästä joku päivä.
VastaaPoista