perjantai 10. tammikuuta 2025

Pietari ei uskonut kyyneliin

 

Siitä mitä ei tapahtunut

 

Historia yllättää ihmiset aina uudelleen. On asioita, jotka tulevat niin sanotusti puun takaa ja ällistyttävät kaikki. Pari päivää sitten sain ainakin minä kokea taas tuollaisen elämyksen. Toisaalta moni asia, jota on ilman muuta odotettu tapahtuvaksi, jääkin tulematta.

Kun maailmassa kaikista mahdollisuuksista tapahtuu vain yksi kerrallaan, on toisaalta sitten tapahtumattomien mahdollisuuksien määrä tietenkin ääretön.

Sen johdosta voisi kuvitella, ettei tuo tapahtumaton olekaan millään tavalla kiinnostavaa ja sen voi yhtä hyvin sijoittaa satujen ja fantasioiden joukkoon.

Näin ei kuitenkaan ole. On toteutumattomia asioita, joihin valmistautuminen merkitsi paljon myös sille, mitä sitten todellisuudessa tapahtui. Mikäli ne jätetään huomiotta, jää myös ymmärrys historiasta vajaaksi.

Muuan tällainen asia ovat Venäjän keisarikunnan ja suuriruhtinaskunnan suhteet ennen maailmansodan puhkeamista. Silloinhan oli valmistauduttu liittämään Kannaksen kaksi rajapitäjää Venäjää, mikä raivostutti suomalaisia ja sai jopa russofiili Eino Kaliman toteamaan, ettei kai tässä auta enää muu kuin harjoitella ampumista.

Suomen ja Venäjän suhteisiin oli Helmikuun manifestista lähtien syntynyt parantumaton haava eikä vanhan idyllisen rinnakkaiselon palaamisesta monen realistin mielestä ollut enää toiveita. Suomesta oli tulossa tai jo tullut uusi Puola, jota oli hallittava kovalla kädellä.

Aleksanteri-keisarien aikaan meillä oli uskottu hallitsijoiden rakkauteen suuriruhtinaskuntaa kohtaan, mikä ei ollutkaan ihan väärin ajateltu. Siinä kyllä oli sitten samalla pakko yrittää unohtaa, millainen rooli palvomallamme Aleksanteri II:lla oli Puolassa, jossa maata oli 1860-luvulla panemassa ruotuun entinen kenraalikuvernöörimme, kreivi Berg.

Pietari ei uskonut kyyneliin enempää kuin sitten Moskovakaan. Kun pääministeri Cajander mainitsi ennen talvisotaa puheessaan, miten maamme oli ollut emämaan kanssa hyvissä suhteissa Aleksanteri-keisarien aikana, julkaisi ”Pravda” pilakuvan Cajanderista sirkuspellenä, joka asettaa asiat päälaelleen.

Eihän uudella, jalolla neuvostojen maalla ollut mitään yhteistä vanhan, taantumuksellisen tsaari-Venäjän kanssa. Pilakuvassa pelleksi pukeutunut Cajander heitti kärrynpyörää ja hänen seinällään näkyivät Aleksanteri-keisarien kuvat. Kappas vain, että tsuhna kehtasi vielä ruveta tulkitsemaan suuren ja mahtavan naapurinsa politiikkaa…

Kyösti Wilkunan kaltainen aikalaistodistaja väitti heti Suomen itsenäistymisen jälkeen, että mikäli keisarivalta olisi saanut jatkua vähänkin kauemmin, olisi Suomen vastarinta hiipunut peruuttamattomasti. Sitähän ei enää ollut olemassa samassa mielessä kuin vuosisadan alussa.

Sitä paitsi Suomen herroilla oli vanhastaan ollut taito löytää lämpimiä paikkoja valtavan imperiumin palveluksessa. Suuri osa ruotsinkielisen eliittimme miespuolisista jälkeläisistä palveli eri puolilla keisarikuntaa. Ajatelkaamme nyt vaikka muuatta Mannerheimiäkin…

Tuo jälkimmäinen huomautus ei siis ole Wilkunalta, vaan minulta, mutta yhtä kaikki se on mielestäni aiheellinen. Kollegiaalista uskollisuutta suurelle Venäjälle ja sen armeijalle löytyi yhä Suomesta niin kauan, kuin keisari istui valtaistuimellaan ja vielä sen jälkeenkin.

Kaunopuheinen todistus asiasta on se Nikolai II:n kuva, jota Mannerheim piti aina yöpöydällään.

Mutta vallankumous muutti kaiken hävittäessään Venäjän keisarivallan ja samalla kaiken muunkin vallan tarpeeksi pitkäksi aikaa, jotta niin sanotut vangitut kansat pääsivät livahtamaan pois, mikä pitemmäksi ja mikä lyhemmäksi aikaa.

Mutta tässä siis hieman tuosta toteutumattomasta historiasta. Näin meille uhkasi käydä. Kirves oli jo teroitettu:

 

iistai 25. kesäkuuta 2019

Suunnitelmat oli vahvistettu

 

Vähältä piti

 

Pertti Luntinen, Venäläisten sotasuunnitelmat Suomen separatismia vastaan. Tampereen yliopisto, Historiatieteen laitoksen julkaisuja 11. Tampere 1984, 162.


Pertti Luntinen julkaisi aikoinaan 80-luvulla elämäkerran kenraalikuvernööri Seynistä, mutta teki sen valitettavasti englanniksi. Niinpä tämän aikoinaan varsin vihatun herran edesottamukset ovat meillä yleensä varsin vähän tunnetut.

Oli englanninkielisyydestä kuitenkin se hyöty, että saatoin aikoinaan lähettää yhden kappaleen Aleksandr Solženitsynille, joka tuohon aikaan kirjoitti laajaa trilogiaansa Punainen pyörä ja siinä yhteydessä puhui myös Suomesta.

Aleksandr Isajevitš suureksi ilokseni vastasi aika pitkällä kirjeellä ja lienee lähettämääni kirjaan enemmän tai vähemmän tutustunutkin.

Mutta Luntisen kirjat ovat mielestäni saaneet meillä vähemmän huomiota, kuin olisivat ansainneet. Tässä käsiteltävä opuskin julkaistiin yliopistollisessa laitossarjassa eikä siis löytänyt kaupallisten kustantajien kautta tietään lukijoiden luo.

Kuitenkin kyseessä on pieni helmi, jossa niin sanoakseni kiteytyvät aikakauden suuret kysymykset. Se kertoo siitä, miten Suomi nähtiin sille erittäin tärkeällä taholla, keisarin ja pääministerin silmin ja miten siihen suhtautuivat myös korkeat siviili- ja sotilasvirkamiehet.

Toki se, mitä tapahtui, on tuttua, nimittäin siis se, ettei oikeastaan tapahtunut mitään. Suomalaisten kapinahankkeita ja todennäköisenä pidettyä vehkeilyä vihollisen kanssa sodan syttyessä pidettiin kuitenkin itsestään selvänä lähtökohtana, vaikka kaikki menikin sitten ilman suuria ongelmia.

Itse asiassa Suomen rautatiet saivat maailmansodan sytyttyä erityiskiitoksen armeijalta suoritettuaan liikekannallepanoon liittyvät tehtävät mallikelpoisesti. Jääkäriliike tosin syntyi, mutta Voimaliiton suuri kapinaorganisaatio osoittautui fiktioksi. Ruotsikin jätti hyökkäämättä, vaikka sen torjumisen valmisteluun uhrattiin varsin paljon energiaa.

Mutta kaiken kaikkiaan se näköala kulissien taa, jonka ajan viranomaiskirjeenvaihto tarjoaa, on aika kylmäävää, nykyistä muotisanaa käyttääkseni.

Venäläisen esivallan maailmassa vuoden 1905 tapahtumat olivat jo olleet suomalaisten kapina. Terroriteot ja aseiden salakuljetus olivat kovia tosiasioita, jotka muokkasivat näkemyksiä Pietarissa. Sama koski vallankumouksellisten suosintaa Suomen lakien ja laitosten turvissa.

Pääministeri Stolypin oli kovien otteiden mies ja sotilaista etenkin kaartinjoukkojen ja Pietarin sotilaspiirin komentaja, suuriruhtinas Nikolai Nikolajevitš oli vähintään yhtä suoraviivainen, raakaan voimaan ja pakotukseen uskova sotilastyyppi, jollaisesta venäjässä käytetään termiä soldafon.

Myös keisari otti ohranan hyväuskoisesti kehittelemät tarinat valtavasta suomalaisesta salaliitosta täysin vakavasti ja omisti paljon aikaansa suunnitelmille, joiden tarkoituksena oli vapauttaa valtakunta suomalaisesta vaarasta.

Kuten tunnettua, modernin sodankäynnin edellyttämät yhteydet olivat Venäjän silmin katsottuna hyvin uhattuja Suomessa, samoin huolto.

Kun maassa ei osattu venäjää, olivat yhteydet niin lennättimen, puhelimen, rautateiden, luotsilaitoksen kuin monen muun asian osalta heikot ja haavoittuvaiset. Suomalainen lainsäädäntö ja virkamieskunta olivat osoittaneet epäluotettavuutensa ja näyttivät olevan voimalaisten (vojmisty) käsissä.

Stolypin tunnetusti ajoi läpi ne lainsäädännölliset toimet, joilla suomalaisten laitosten yli sitten aina tarvittaessa käveltiin. Myös suuri määrä avainasemissa olevia virkamiehiä vaihdettiin, kuvernöörit mukaan lukien.

Mutta maassa oli virkamiehiä tuhansia ja taas tuhansia. Miten niiden kanssa voitiin elää kriisitilanteessa?

Yksiviivainen ratkaisu oli korvata kaikki venäläisillä.

Näinhän ei käytännössä tehty edes sodan aikana, mutta suunnitelmat kyllä tehtiin valmiiksi. Luotseja oikeasti hankittiinkin Kaspian mereltä, mutta tuhansien muiden virkamiesten reservit jäivät käyttämättä, vaikka ne kyllä jo valmiiksi luetteloitiin ja haalittiin kokoon kaukaa sisä-Venäjältäkin.

Myös sotatilaan ja piiritystilaan julistaminen suunniteltiin etukäteen. Se pyrittiin tietenkin tekemään yleisvaltakunnallisen mallin mukaan ja se tarkoitti, että pienistäkin rikkeistä saattoi joutua sotaoikeuteen ja sellaisen ”oikeuden” menetelmäthän tunnetaan liiankin hyvin.

Mikäli Suomi olisi joutunut sotanäyttämöksi, olisi siellä suurella todennäköisyydellä tapahtunut aivan samaa kuin Puolassa. Siellä taas armeijan harjoittama ”hallinnointi” oli paikallisen väestön kannalta niin pöyristyttävää, että Mannerheimkin näyttää alkaneen kauhistella koko asiaa ja koko sotilasammatin olemusta.

Meillähän Suurlakkokin oli mennyt rauhallisissa merkeissä, eikä armeija suorittanut repressioita, vaikka vähältähän se piti. Tästä hyvästä kenraalikuvernööri Obolenski ja vielä hänen seuraajansakin saivat satikutia.

Ei rettelöitsijöille pitänyt antaa tuumaakaan periksi. Ei ollut pelättävä ylilyöntejä, vaan liikaa lempeyttä, uhosivat suunnitelmia tehneet selustakenraalit, joiden isänmaallista mieltä suomalaiset epäilemättä olivat syvästi loukanneet.

Käytännössä ylilyöntejä ei tapahtunut ja itse asiassa jopa suomalaisten syystäkin vihaama kenraalikuvernööri Seyn joutui roolissaan puolustamaan palstaansa ja samalla myös suomalaisia.

Sotatilalakien perusteella hirtettyjen määrä käsitti lopultakin ilmeisesti vain neljä henkeä: kaksi värväriä Pohjanmaalta ja kaksi viipurilaista huligaania.

Myös nälänhätä Suomessa ilmeisesti lykkääntyi Seynin ansiosta ja hän myös pyrki siihen, ettei suuriruhtinaskunnan nuorisoa lähetettäisi rintamalle, kun se oli hyödyllisempää myötävaikuttaessaan Pietarin huoltoon ja sotatarvikkeiden tuotantoon.

Suomen itsenäistyttyä alettiin tunnetusti kehitellä ns. ryssävihan ideologiaa ja alan merkittävin teoreetikko Elmo E. Kaila joutui pohdiskelemaan sitä, että tuota vihaa oli meillä kovin vähän. Syynä olivat ne myönteiset asiat, joita olimme Venäjältä saaneet.

Itse asiassa vaara siitä, että olisimme täysin sopeutuneet venäläiseen sortovaltaan, oli ollut suuri. Itsenäistyminen tapahtui yhdennellätoista hetkellä. Valitettavasti vain siihen ei liittynyt oikea vapaussota. Käytännössä vuonna 1918 oli käyty luokkasota, sisäinen sota.

Kailan lausunnon todistusvoima on merkittävä. Tokihan monet ja luultavasti suurin osa kansaa piti sotaa vapaussotana jo ihan siksi, että niin virallisesti sanottiin, mutta intellektuellille tuo luonnehdinta oli lopultakin helppohintainen. Se oli vain puoliksi sitä, mitä sen sanottiin olleen.

Ei meillä osattu venäläistä vihata, kuten verivihassa vihataan, sillä tuo veri oli jäänyt vuodattamatta. Kyllähän sitä tuossa luokkasodassa tapahtui, mutta siinäkin puhdas kansallinen vastakkain asettelu oli sekoittunut pahasti, Kailan ajatuksenjuoksuja tulkitakseni.

Suunnitelmat suurta verilöylyä varten olivat kyllä olemassa ja kiinnittää huomiota, että niiden yhteydessä puhuttiin toistuvasti siitä, että oli toimittava häikäilemättömästi. Vihollinen väärinkäytti ”laillisuutta” ja lempeyttä.

Mitä häikäilemätön toiminta merkitsi, saatiin todellisuudessa kokea Puolassa ja laajemmaltikin. Jopa ministerineuvosto paheksui syvästi sotaväen mellastusta. Suomessa saman asian olisi todennäköisesti voinut laukaista jokin suurempi provokaatio, jollaiset ohrana kyllä hallitsi.

Mahdollisesti me säästyimme pahimmalta sen takia, että maamme oli niin lähellä haavoittuvaa pääkaupunkia tai sitten koko asia oli pelkkää sattumaa. Vai oliko sentään myös sillä lojaalisuudella Venäjän sotaponnisteluja kohtaan, joka emämaassa heti havaittiin, ollut paljonkin merkitystä?

 

15 kommenttia:

  1. "Valitettavasti vain siihen ei liittynyt oikea vapaussota. Käytännössä vuonna 1918 oli käyty luokkasota, sisäinen sota."

    Tuota olen usein miettinyt - viimeksi eilisessä kommentissani - miten Suomen henkiseen mentaliteettiin olisi vaikuttanut sellainen vaihtoehtoinen historian kulku, että itsenäistyminen olisi tapahtunut oikeana punaisten ja valkoisten yhteisenä vapaussotana Venäjän keisaria vastaan joko niin, että Nikolai olisi sinnitelyt vallassa pidempään tai vapaussota aloitettu hiukan aikaisemmin Venäjän ollessa riittävän heikko.

    Siihen kanssakommentoija totesi, että työväenliike ei olisi lähtenyt mukaan kapinaan/vapaussotaan edes keisarin aikaan. Onko blogistilla tietoa, mikä oli työväenliikkeen suhde itsenäisyyteen tai sortokauteen keisarivallan aikaan?

    VastaaPoista
  2. Ei suomalainen oikein vihaa ketään intohimoisesti. Kun vertailee eri kansojen ja kansanryhmien suhteita tässä valossa, niin suomalainen on suorastaan leppeä. Silti meitä väitetään koko ajan pahoiksi rasistiksi vaikka tänne Suomeen maahanmuuttajina tulleiden ryhmien välillä on paljon voimakkaampaa vihaa.
    Monissa ns. "kunniakulttuureissa" äkkipikaisuus ja viha on arvostettua, kun taas meikäläisessä kulttuurissa tämmöinen käytös on osoitus huonosta hermojen hallinnasta.
    Pravdaan on voitu pilakuvia piirrellä, mutta Aleksanterin patsas seisoo paikallaan ja Leninit ja Stalinit on hävitetty. Ja Putinin patsaat jää pystyttämättä kokonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin Hesarin ja Ylen alarmistinen "totuus" on Suomen kauheasta rasismista on yksi asia ja tutkittu tieto taas toista:

      https://worldjusticeproject.org/news/discrimination-getting-worse-globally

      Tuon mukaan Suomi on maailman vähiten rasistinen maa.

      Toki on selvää, että kun tänne kauempaa tulleelta tivataaan "olettehan kokeneet rasismia, olettehan", saadaan haluttu vastaus. Ja onhan se vastaajankin ilmeinen etu niin.

      Tässäkin kysymys on siis mittakaavojen ymmärtämisestä ja suuruusluokkien hahmottamisesta. Ja agendajournalismista, tietenkin.

      Poista
    2. Voi, voi, eihän tässä tarvitse kuin lukea tämän palstan "Putin/Venäjä" -viestejä, niin löytää tosi kiihkeää vihaa.

      Poista
    3. "Ja Putinin patsaat jää pystyttämättä kokonaan."

      Senpä vuoksi Putinin kannattaisi Stalinin tavoin huolehtia asiasta elinaikanaan, saisi nautti (elin-)aikansa.

      Poista
    4. Niinpä nyt jo tunnetun kansanedustajan (kok) johdolla kuuluu samanhenkisten hieman kosteissa sitseissä laulettavan esim. "...paras ryssä on kuollut ryssä paarlevuu...". Eipä voisi kuvitella mielen vajoamista noin alhaiseen brutalismiin "roistovaltioksi" sanotun nyky-Venäjänkään kansalaisten keskuudessa, mikäli ex-Moskovan-lähettilään Antti Helanterän äskettäisestä kuvauksesta (SK) voi päätellä.

      Poista
  3. Tuo Ruotsin uhan torjuminen olikin mielenkiintoinen ja uusi näkökulma minulle. Uhan torjumiseen käytetyt resurssit olivat jostain muualta pois.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen kysymys tämäkin:
    Entä jos tuo vuonna 1912 kaavailtu rajansiirto Karjalan kannaksella olisi tosiaan toteutunut?
    Erityisesti jos rajan taakse olisivat jo silloin jääneet muutamien Kannaksen pitäjien lisäksi myös ne Venäjän kannalta hankalasti Pietariin johtavan laivaväylän varrella sijainneet ulkosaaret?
    Ensimmäisen maailmansodan syttymiseen tai Venäjän vallankumoukseen tällainen tuskin olisi vaikuttanut, joten voimme kuvitella, että Suomi olisi siinäkin tapauksessa itsenäistynyt. Ja tuo rajansiirto olisi kaiketi vahvistettu Tarton rauhassa. Silloin Suomi olisi kenties saanut menettämistään alueistaan vastikkeeksi Repolan ja Porajärven, jotka jo olivatkin omavaltaisesti liittyneet Suomeen mutta jouduttiin rauhansopimuksessa palauttamaan.
    Olisiko Suomi siinä tapauksessa välttynyt myöhemmiltä sodilta ja niihin liittyviltä vielä paljon suuremmilta aluemenetyksiltä?
    Ehkä, ehkä ei. Aluevaihtohan olisi ollut suunnilleen sama kuin mitä Stalin sitten vuonna 1939 ehdottikin, ja jonka tultua hylätyksi hän aloitti hyökkäyssodan. Mutta ehkä hän olisi siinäkin tapauksessa vaatinut Hankoa, josta olisi voinut tulla sodan aihe?
    Ilmeisesti Mannerheim ja Paasikivi ajattelivat, että tuossa tapauksessa uudelta sodalta olisi hyvinkin voitu välttyä.
    Kirjoittihan Paasikivi joskus, että Tarton rauha oli Suomelle suorastaan "kohtalokkaan edullinen", mikä sitten kostautui parikymmentä vuotta myöhemmin.
    Ja Mannerheimkin entisenä tsaarin upseerina ymmärsi Venäjän näkökohtia ja sanoi jossakin yhteydessä olleensa "jo pitkään sitä mieltä, ettei Rajajoen raja voinut olla kestävä raja kahden valtakunnan välillä, joista toinen oli pieni, toinen suuri ja mahtava. Se saattoi olla vain väliaikainen ratkaisu." Ja siihen hän totesi edelleen, että kun Aleksanteri I vuonna 1812 yhdisti Suomen suuriruhtinaskuntaan ns. Vanhan Suomen, sen ja muun Venäjän välinen raja oli vain valtakunnan sisäinen hallintoraja eikä hän tietysti ajatellutkaan sen olevan muuta.
    Toisaalta kuitenkin: jos vuoden 1912 rajansiirto olisi toteutunut, Suomen menettämien alueiden asukkaita tuskin olisi evakuoitu muualle Suomeen. Ja myöhemmin Stalinin aikana heille olisi luultavimmin käynyt samoin kuin heidän naapureilleen inkeriläisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KLS 10.1.2025 klo 12.32:
      > ”… Entä jos tuo vuonna 1912 kaavailtu rajansiirto ... jos rajan taakse olisivat jo silloin jääneet ... ne Venäjän kannalta hankalasti Pietariin johtavan laivaväylän varrella sijainneet ulkosaaret?

      Tässä ilmeisesti viitataan saariin, joista suurin on Suursaari. Suomalaisethan perinteisesti ajattelevat, että nuo saaret olivat ikimuistoisia suomalaisia saaria. Kuitenkin kyseiset saaret siirtyivät Ruotsilta Venäjälle jo Uudenkaupungin rauhassa vuonna 1721. Ne siis kuuluivat Venäjälle melko tarkasti 200 vuotta.

      Suomen hallinnassa mainitut saaret eivät olleet kuin parisen kymmentä vuotta, kunnes ne taas palautuivat Venäjälle eli siis Neuvostoliitolle.

      Poista
    2. "Aluevaihtohan olisi ollut suunnilleen sama kuin mitä Stalin sitten vuonna 1939 ehdottikin, ja jonka tultua hylätyksi hän aloitti hyökkäyssodan. ..Ilmeisesti Mannerheim ja Paasikivi ajattelivat, että tuossa tapauksessa uudelta sodalta olisi hyvinkin voitu välttyä."

      Tästähän on aika-ajoin keskusteltu tässä blogissa. Vastaus kitytyy siihen, mikä oli Stalinin ja muun neuvostojohdon perimmäinen tarkoitus: valoittaa koko Suomi vai ainoastaan saada sotilaallisesti turvatut rajat. Perimmältään emme tiedä tarkasti, vaikka Vihavainen ja kumppanit olivat päässeet politbyroon arkistotietoihin (Varjo Suomen yllä). Vielä pirullisemmaksi asian tekee se kysymys, olisivatko marraskuussa 1939 riittävät rajat riittäneet vuoden 1940 lopussa ja olisiko tuolloin puolustautumisolosuhteet olleet huonommat.

      Poista
    3. No tuo samahan pätee koko Vanhaan Suomeen, joka 1721 ja 1743 siirtyi Ruotsilta Venäjälle. Vanhasta Suomesta Karjalan kannas ja Laatokan karjala ehtivät nekin sitten kuulua itsenäiseen Suomeen vain 20 vuotta. Itse asiassahan kaikki Suomen alueet ovat vielä toistaiseksi pidempään olleet osa Venäjää kuin itsenäistä Suomea.

      Poista
    4. Vanha Suomihan palautettiin hallinnollisesti osaksi suurruhtinaskuntaa jo 1800 -luvun puolella. Alueet kuuluivat siis Suomeen jo ennen itsenäisyyttä.

      Poista
    5. Totta kai, vuonna 1812. Trollaukset suomalaisten alueiden "venäläisyydestä" joutavat omaan arvoonsa.

      Poista
    6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  5. "Ajatelkaamme nyt vaikka muuatta Mannerheimiäkin…"

    On riittävästi kirjallisuutta siitä, miten Mannerheim suoritti Nikolai II:n antamia tehtäviä Kiinan suurella reissullaan. Tässä tapauksessa mainittu reissu ei kiinnosta ollenkaan. Kiinnostaa vain se, että mainittu superreissu oli luonteeltan sotilaallinen tiedustelukomponentti.

    Toisn sanoen Venäjä, eli Nikolai II, suunniteli uutta komponenttia eli Venäjän alueen laajentamista, nyt jo Kiinan kustannuksella.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.