tiistai 1. heinäkuuta 2025

Näytttämistä

 

Evästyksiä

 

Sattui taas silmään Katariina Suuren ”Evästys” (Nakaz/Наказ) perustetulle uudelle lainsäädäntökomitealle vuodelta 1767, jonka tarkoituksena oli luoda Venäjälle uusi yleinen laki.

Katariinan nimissä kirjoitetut ohjeet oli itse asiassa suureksi osaksi kopioitu ajan suurilta auktoriteeteilta, kuten Montesquieulta ja Beccarialta, mutta se ei estänyt niihin kohdistuvaa ihailua, päinvastoin.  

Hämmästyttävästi Venäjä olikin kulkemassa ihmiskunnan kärkipaikalle, mitä auttoi sekin, että se toistaiseksi oli enemmän tai vähemmän tyhjä taulu.

Venäjällä siis oltiin muuttamassa lainsäädäntöä kokonaan järjen mukaiseksi, mikä oli toistaiseksi ainutlaatuista. Valistusfilosofit olivat haltioissaan. Voltaire nimitti paperia vuosisadan hienoimmaksi monumetiksi ja imarteli Katariinaa vertaamalla häntä Pietari Suureen: ”Pietari Suuri -Katariina Suurempi”.

Muuten, se laki, joka uuden kokoelman oli määrä korvata, vuodelta 1649 periytyvä Sobornoje uloženije ei ollut mikään primitiivisyyden ja raakuuden tuote sekään. Itse asiassa sen määräämät rangaistukset olivat vähintään kohtuullisia verrattuna vaikkapa Ruotsin käytäntöön, joka tuohon aikaan sovelsi raamattua ja sen drakonisia lakeja.

Uudesta lakikokoelmasta ei sitten tullut mitään, vakka sen kyllä tosiaan piti oleman monessa mielessä moderni, erityisesti mitä lakien muodolliseen puoleen ja niiden soveltamismääräyksiin tulee. Venäjästä piti tuleman maa, jota hallittiin lain mukaan.

Toki kaiken valtiollisen vallan huipulla oli yhä itsevaltias, mutta kuten tunnettua, valistuneet itsevaltiaat pitivät kunnia-asianaan hallita lakien mukaan eikä mielivallalla.

Käytännössä Venäjä oli pitkälti mielivallan maa, mikä toteutui erityisesti tilanherrojen ja maaorjien välisissä suhteissa. Talonpojilla oli kyllä oma itsehallintonsa ja kyläkokouksensa ja toki he normaalitapauksessa toimivat sen mukaan.

Tilanherran valta oli kuitenkin tarkemmin rajoittamaton ja hän saattoi antaa talonpojalle rangaistuksen siten, että tämä sai mukaansa lappusen (eli zapiskan, sanasta pisat kirjoittaa), jossa käskettiin antamaan niin ja niin monta ruoskaniskua. Lapun kansa oli sitten mentävä poliisin tai palokunnan pakeille. Ne huolehtivat toimeenpanosta virkansa puolesta.

Lakikomitean toiminta loppui Pugatšovin kapinan ja Ranskan vallankumouksen myötä. Katariina, joka oli ”evästyksessä” näyttävästi sanoutunut irti kuolemarangaistuksesta, tuomitsi jo vuonna 1790 kuolemaan Aleksandr Radištševin, jonka syntinä oli realistisen matkakirjan kirjoittaminen.

Kyseessä oli teos ”Matka Pietarista Moskovaan”, jossa kirjoittaja antoi ankean, mutta uskottavan kuvan siitä, miten hallinto Venäjällä itse asiassa toimi.

Toki Radištševin tuomio muunnettiin karkotukseksi Siperiaan, mutta hyppäys ”Evästyksen” periaatteista mielivaltaiseen tyranniaan oli vaikuttava.

”Evästyksen” monet kohdat ovat kiinnostavia. Esimerkiksi kohta kuusi kertoi lyhyesti ”Venäjä on eurooppalainen maa”, mikä ilmeisesti oli aksiomaattinen totuus. Sen mukaan lakienkin oli oltava eurooppalaisia.

Kohta kaksi taas kertoi, että on pakko olettaa jokaisen rehellisen ihmisen haluavan nähdä oman maansa ”onnellisuuden, kunnian, turvallisuuden ja rauhallisuuden huippuna”.

 Tuossa yhteydessä ”kunnia” ja ”rauhallisuus” oli ilmeisesti sovellettava eri sfääreissä, edellinen ulkopolitiikassa ja jälkimäinen sisäpolitiikassa. ”Onnellisuuden” voimme panna merkille ja verrata asiaa vaikkapa Yhdysvaltojen perustuslakiin.

Kuolemanrangaistuksen ”evästys” ilmoitti järkiperustein olevan vahingollinen ja tehoton ja siksi hylättävä. Ihmisten onnellisuus sen sijaan oli myös hyödyllistä valtiolle edesauttaessaan väestönkasvua.

Katariinahan uskoikin kansansa elävän vauraasti ja kertoi, että jokaisella perheellä oli varaa syödä kanapaistia pyhäisin (ks. https://timovihavainen.blogspot.com/search?q=kanojen+arvo+ja+merkitys ). Tosinj monet suosivat nykyään kalkkunaa.

Tutkijat (Mac Raeff) ovat katsoneet, että juuri Katariinan aikaan alkoi Venäjällä näkyä merkkejä kansalaisyhteiskunnan synnystä aateliston piirissä. Valitettavasti kehitys lopahti alkuunsa jo keisarinnan toimesta. Myöhemmin hänen poikansa Paavali kielsi koko ”Evästyksen” julkaisemisen.

Aleksanteri I oli tunnetusti vastaavalla tavalla temppelin harjalla juuri samaan aikaan, kun hän valloitti Suomen. Oliko Venäjää kehitettävä perustuslailliseen suuntaan? Suomesta tulikin koekappale ja mahdollinen malli koko Venäjälle, kuten Andrei Saharov on arvioinut.

Muuten, ”evästyksen” venäläinen nimitys on minusta kiinnostava. Sehän on nakaz, minkä kantana on ilmeisesti kazat, ukazat, pokazat, näyttää. Näyttääpä siltä (kažetsja), että venäläinen ajattelee näyttämistä myös määrätessään (ukazat, prikazat) ja jopa sanoessaan -skazat. Satukin on itse asiassa näytös (skazka).

Erikoista on, että tuo nakaz on niin lähellä sanaa nakazanije, (yhteinen verbi nakazat), mikä merkitsee rangaistusta. Rangaistaessa siis ”näytetään” sille, johon se kohdistuu.

Evästäminen/käskeminen ja rankaiseminen eroavat venäjäksi vain yhdessä suhteessa: rangastaessa käsitellään jotakuta (akkusatiivi), kun taas evästäessä käytetään datiivia: annetaan se evästys ”näyttö” jollekulle.

Suomalainenhan sen sijaan antaa jollekulle eväitä mukaan syötäväksi. Ehkäpä tästä ei synny suurta selitystä venäläisten ukaasien ja suomalaisten määräysten väliselle eroille, jos niitä on (suomalaiselle olennaista on määränpää?, venäläiselle se, että näytetään jotakin?).

Tiedä häntä.