keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Kuolemalla on aina syynsäPah

U.K. Kekkonen sanoi kerran uudenvuodenpuheessaan: ”Olemme tappajakansaa”. Tällä hän tarkoitti liikenteen uhreja, joita tuon ajan kuskit onnistuivat tuottamaan tuhatkunta vuodessa, vaikka vehkeitä oli  vielä vähän.
No, kyllähän meillä on kuoltu ja kuollaan monesta muustakin syystä. Nyt on liikenteen uhrien määrä jo pudonnut noin kolmeensataan vuodessa, mitä voi pitää todellisena edistyksenä.
Mutta suuremmat ongelmat odottavat yhä ratkaisuaan. Kekkosen puheesta ärsyyyntyneet tai huvittuneet muistivat aikoinaan huomauttaa, että enemmän meillä kuollaan erilaisiin kaatumisiin kuin liikenteen aiheuttamiin vammoihin. Pitäisikö siis sanoakin ”Olemme kaatujakansaa!”
Hyvä kysymys. Jokainen väkivaltainen kuolema on tragedia. Aivan erityinen tragedia siitä ainakin journalistien ja poliitikkojen mielestä tulee, mikäli se tehdään ampuma-aseella, etenkin luvallisella. Tällaisten tapausten uhreja on meillä muistaakseni kolmisenkymmentä vuosittain. Puukotettuja on moninkertainen määrä, mutta sillä ei taida olla niin väliä. Puukko on sentään normaali työkalu, samoin kuin leipäveitsi, jonka tehtaat yleensä valmistavatkin sopivasti kärjestään terävänä. Tällöin se on hyvännäköinen ja jännittävä esine, joka pudotessaan pöydältä paljaan jalkaterän päälle voi tuottaa ns. wau-elämyksiä.
Ampuma-aseessa sen sijaan on aina sitä jotakin. Jos joku ampuu vaikkapa vain ilmakiväärillä auton tuulilasiin (joka ei siitä taatusti rikkoudu) hän voi olla varma hetken kuuluisuudesta iltapäivä- ja muissakin lehdissä.
Mutta missä ovatkaan uutiset kaatujista ja muista arkipäivän uhreista? Eikö kuolema, vammautuminen, kipu tai jopa säikähdys olekaan aina samanarvoinen? Miksi?
Lehdistössä on hiljattain liikkunut parikin artikkelia, jotka liittyvät pienhiukkasiin. Toisen mukaan koti-ilman hengittäminen tappaa meillä noin tuhat ihmistä vuodessa. Siis taaskin tuo maaginen tuhat! Meillä on perinteisesti ollut tuhat liikenteen uhria (ei enää), tuhat itsemurhaajaa ja nyt siis tuhat sisäilman uhria! Nämäkin ihmiset voitaisiin pelastaa parantamalla tuuletusta, joka liian usein on painovoimainen. Siitä on kuulemma vallalla suuri yksimielisyys asiantuntijapiireissä. Maallikkopiireissä sen sijaan kiertelee juttuja koneellisen ilmanvaihdon uhreista, mutta tämä ei kai kuulu tähän.
Joka tapauksessa: se, joka mielii pysyä hengissä menköön siis ulos, raittiiseen ilmaan! Ehkä se voisi olla kansamme pakotie tässä murheen alhossa.
Tästä ei kuitenkaan taida olla apua. Erään toisen asiantuntija-artikkelin mukaan ulkoilman pienhiukkaset (PAH) tappavat meillä vuosittain kaksituhatta ihmistä. Ehkä on parasta pysyä vain sisällä ja tilkitä ikkunat kunnolla?
Pienhiukkasten suurtuottajia ovat puuta polttavat uunit, jotka pitäisi kieltää, mutta sehän ei ole realistista. Olemme ansassa. Koska voittoa tavoittelevat kapitalistit eivät vapaaehtoisesti tule sallimaan enempää uunien kieltämistä kuin niiden valmistuksen lopettamista, lienee ainoa oikea tie siirtyä kärsivän kansan vanhaa asetta, terrorismia.
Mikäli uuniväen olot tässä maassa ja mielellään muuallakin tehdään mahdottomiksi pitämällä heitä jatkuvan pelon vallassa, on toiveita siitä, että saadaan pelastettua tuhansia ulkoilman uhreja. Samaa linjaa, mutatis mutandis on sovellettava niihin, jotka tuottavat ja uusintavat sitä sisäilmaa, joka tappaa vuosittain nuo tuhat ihmistä.
Kukapa johdonmukainen ja rehellinen ihminen ei olisi pakotettu myöntämään, että ne muutamat kuolonuhrit, joita terrori saattaisi vaatia, ovat kovin pieni hinta niistä tuhansista ja taas tuhansista, jopa miljoonista ihmiselämistä (voimme kurkistaa tulevaisuuteen ainakin n. tuhannen vuoden tähtäimellä), jotka voidaan pelastaa sankarillisella sissitoiminnalla.
On pakko kysyä, eikö pikemminkin olisi rikollista jatkaa sillä tiellä, joka nyt vie onnettomuudesta toiseen? Myönnän, että itse saan tähän kysymykseen aivan toisenlaisia vastauksia, joita mieleni myös tekee kannattaa. Olenkohan nyt älyllisesti epärehellinen? Miten usein olenkaan vain neuvottomana tuijottanut tuleen ja etsinyt vastausta. Turhaan. Ongelma on yhtä mystinen kuin yhden käden lyömisestä syntyvä ääni? Pah!


13 kommenttia:

 1. Ällös huoli, terrorismin kutsuun on jo vastattu: viherpunataistelija Satu Hassi ampui urheasti Suomi-neitoa jalkaan pelastaakseen rikkikuolemalta 50 000 eurooppalaista!

  Sen verran todistettavasti kuolee vuodessa ihmisiä siksi, että Suomen laivojen rikkipäästöt Itämerellä ovat liian isoja. Saastutus loppuu ensi vuonna.

  Välimeren maiden laivojen rikkipäästöt sen sijaan eivät tapa ketään, sillä siellä hyväksytään 5 kertaa isommat päästöt ja vasta joskus hamassa tulevaisuudessa.

  (Heidän mentaliteettinsa tuntien todennäköisesti ei ikinä, sillä kohta todetaan, ettei Itämeren koealueella tapahtunutkaan muuta kuin Suomen vientiteollisuuden puolittuminen.)

  VastaaPoista
 2. Pariisissa paloi taas Jouluna perinteisesti noin tuhat autoa, tuleekohan niista
  mitaan pienhiukkasia, empa ole lukenut.
  kun meikalainen on tallainen suursyntinen, joka lammittaa rantasaunaa
  kesaisin joka paiva.

  VastaaPoista
 3. Suomihan on erään saksalaisen alan huipun (jonka nimeä en tietenkään muista) koneellisen ilmastoinnin suurvalta.

  Kyllähän pienhiukkaset tietenkin tappavat ja varmasti ainakin jatkuva altistus ei tee hyvää. Mutta kyllä nuo luvut kuolemien määristä ovat harhaanjohtavia, varsinkin jos verrataan tapaturmaisesti kuolleisiin. Ohimennen sanoen, talvikin tappaa sellaiset kolme tuhatta ihmistä vuosittain. Mutta nämä kuolleet ovat yleensä sairaita vanhuksia, jotka ovat tekemässä kuolemaa muutenkin ja talven tuoma influenssa on sitten vain se lopullinen niitti. Eli tosiasiassa talvi lyhentää 3 000 ihmisen elämää muutamalla kuukaudella.

  Ettei pienhiukkasissakin olisi vähän samaa. Että harvemmin ne tekevät pahaa terveille ihmisille. Eli sairaita ja vanhuksia varmaan kannattaa suojellakin, tai sairaaloita esimerkiksi. Ja tietysti liika on liikaa ja varmasti jatkuva altistus voi johtaa astmaan, keuhkosyöpään tai vastaavaan. Mutta jos päästöistä puolet tulee puunpoltosta, niin ei meidän tilanne voi olla kovinkaan paha.

  Olisi kyllä mukava tietää todellinen tilanne, tuhat kuollutta ei ole kovin informatiivista. Kiinnostavampaa olisi vaikka kuinka paljon pienhiukkaset lyhentävät elinikää.

  VastaaPoista
 4. Luvut mielestäni saattavat olla oikeita tai siis ainakin sinne päin kaikessa epämääräisyydessään, mutta niiden rinnastaminen muihin kuolemiin antaa aivan väärän kuvan asiasta. Myös helteet tappavat ja vieläpä erittäin tehokkasti. Kyllä taustalla on se suuri 5,5 miljoonan populaatio, josta kuolee yli prosentti joka vuosi, kuka mistäkin syystä.
  Keskimääräisen eliniän on arveltu siirtyvän tuonne 100 vuoteen pikkuhiljaa ja vanhukset itse tuskin ovat tätä vastaan, mikäli tuo jatkoaika on laadukasta. Tietääkseni on hyvin harvinaista, että kuolinsyyksi merkitään vanhuus. Tappaja oli jossakin vaiheessa aika säännöllisesti keuhokuume, mutta tällaisesta kirjaamisista lienee pyritty eroon ja etsitään sen sijaan muita selittäviä tekijöitä. Tässä kerron kerrottua, en tiedä sen paremmin.
  Varmaankin pienhiukkasia sietää varoa ja jos niistä suurin osa saadaan eliminoitua, voidaan sitten kuolla johonkin muuhun ehkä hieman vanhempana.
  Venäläisillä on tapana nauraa tokaisulle, jonka mukaan tupakkaa ja viinaa välttävät kuolevat terveinä. Luulisin kuitenkin, että terveenä (eikä kroonikkopotilaana) kuoleminen on erittäin hyvä tavoite sekä yksilän että yhteiskunnan kannalta. Kaikkien asuintalojen ilmastoinnin muuttaminen koneelliseksi saattaa kuitenkin olla tässä hyötysuhteeltaan heikommassa päässä.

  VastaaPoista
 5. Vaikuttaa siltä, että noin kymmenen vuoden kuluttua taloyhtiöt pakotetaan lämmöntalteenottoon. Syynä on hiilijalanjäljen pienentäminen. Oheistuotteena päästään sitten suodattelemaan sisäänpuhallusilmaa. Kustannukset ovat jättiläismäiset, mutta asian päättäjiä se ei taida huolettaa, kuten eivät nuo merenkulun päästörajoitusten kustannuksetkaan.

  VastaaPoista
 6. Vähän veikkaan, että koko pienhiukkas-asiassa on vain kyse siitä, että vihreiden johtomiesten/naisten (tarpeeton ylipyyhitään) keskuudessa on kova hätä siitä, mistä saada hyviäpalkkaisia työpaikkoja sukulaisille, tuttaville ja puoluetovereille. Kun hiukkasista aikansa vaahdotaan, katsotaan välttämättömäksi perustaa joka kuntaan pienhiukkastarkastajan toimi 8000 euron kuukausipalkalla. Tarkastaja sitten tarkastaa, ettei piipuista lennä tappavia PAH-yhdisteitä ihmisparkojen keuhkoihin. Jossain Inarissa tarkastajille kertyy huikeat kilometrikorvaukset, kun pitää käydä kahdesti vuodessa joka talossa ja kodassa.
  Täällä on asiasta lisää informaatiota: http://yrjoperskeles.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Pienhiukkas-asiassa on vain kyse siitä, että"

   pienhiukkas-asiassa on vain kyse siitä, että ne eivät edistä terveyttä. Jens-Erik voi kokeilla todistaa asian pitävyyttä suuntaan tai toiseen hengittämällä autojen pakokaasuja, varsinkin venäläisten rekkojen, kuorma-autojen, taksien, henkilöautojen, jne., koska Venäjällä lyijytön bensa ei ole käytössä tai sitten autojen moottorit eivät ole varustettu asianmukaisella tavalla.

   Hengitä venäläisten ja suomalaisten autojen pakokaasuja nautinnolla!

   Poista
  2. Huh, olin jo vähällä säikähtää, hyvä Anonyymi. Soitin siitä paikasta ystävälleni Moskovaan ja tiedustelin hänen vointiaan. Tämä tuttu rouva nimittäin asuu aivan keskustassa, jossa pakokaasuja riittää vaikka Siperiaan lähetettäväksi.
   No, kysyin siis hänen vointiaan, joka kuulemma on mitä parhain. Hän hämmästyi kuultuaan Suomessa luultavan, että puoli Moskovaa on jo ruumishuoneella PAH-hiukkasten takia. Edelleen hän hämmästyi kun kuuli täällä luultavan, etteivät sikäläiset autot käytä lyijytöntä bensaa. "Eihän minun japanilaisen katumaasturini tankkiin saa muuta pannakaan ja katalysaattorikin on", hän valisti. Sitten hän kysyi leikkisästi: "Se oli varmaan se sama rouva Anonyymi, joka kerran kirjoitti, että Pietarissa jo viisivuotiaat lapset pakotetaan katutöihin talvella, kolaamaan lunta pois".
   Ja nythän minä muistin Anonyymin oikean nimenkin: Anni-Inkreetta Läärälä-Nälvén, virkahenkilö, jonka tehtävänä on valvoa savukaasujen puhtautta Lärvänperällä ja Huitsin Nevadassa.

   Poista
  3. Brysselissä oli ihana olla. Siellä autot eivät päästä häkää.

   Poista
 7. Kyllä kai hiukkaset epäterveellisiä ovat, kuten kaikki mikä poikkeaa ihanteellisesta elinympäristöstä, mikä käytännössä ehkä saavutetaan vain laboratorio-oloissa ja Suomen maaseudulla.
  Mieleen tulevat kyllä myös Islannin tulivuorenpurkaus ja Venäjän metsäpalot, joita ei päässyt mitenkään karkuun. Kotkan tienoilla oli joskus ilma niin sakeana, ettei merellekään kannattanut lähteä, kun ei vielä ollut GPS:ää. Jos hiukkasiin ihmisiä kuolee, niin silloin meni paljon, sillä savua riitti viikkoja. Lieneeköhän arvioita?

  VastaaPoista
 8. Ehkäpä tarpeen olisi näkökulman muutos: pääpainon ei ehkä tulisikaan olla enää ympäristön riskien vähentämisessä, vaan ihmisen oman yleisterveyden ylläpitämisessä. Että olisi sillä tavalla perusterve mahdollisimman lähelle kuolemaa, että kestäisi vähän epäsuotuisiakin olosuhteita, että voisi talvella kävellä jäällä, kesällä makoilla auringossa, lämmittää saunaa ja nauttia savun tuoksusta, syödä vähän tukevampaakin ruokaa ja juodakin väliin vettä väkevämpääkin.

  Nykymenon ymmärtää kyllä tavallaan, kun muistaa mistä lähdettiin sata tai kaksi sataa vuotta sitten: suuri lapsikuolleisuus, paljon tapaturmaisia kuolemia, kulkutauteja. Mutta ehkä tällä saralla alkaa olla jo suurin osa tehtynä.

  VastaaPoista
 9. Erinomaista. Kuolemaa muistaen ja sen väistämättömyyttä kunnioittaen, ei kiljuen ja kauhistellen. Painotusero voisi tuoda keskusteluun jotain uutta.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.