perjantai 8. marraskuuta 2013

Värssy

Jostakin syystä innostuin kääntämään venäjästä tunnetun gruusialaisen runoilijan Soselon runon "Ninika" vuodelta 1896. Soselo oli hyvin lahjakas lyyrikko, eikä tämä käännös tee oikeutta edes venäjännökselle. Originaalia en edes tunne.
Joka tapauksessa Soselo sai aikoinaan runsaasti arvostusta runoilijana. Myöhemmin hän omistautui politiikalle ja nousi kerrassaan neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeriksi. Sääli.Ninika-ukko

Käy kumaraan jo vanhan pää
Ja askel hällä raskas on
Jo luisuiks kävi olkapäät
On käsivarsi voimaton

Voi aikoja! Kun sentään hän,
Voimallaan pellot niitti vain,
Lens’ luoko eestä viikatteen,
Se miehen voimaa väistää sai

Jäi sänkipellot jälkeen työn,
 Se on palkka kaunis raatajain,
Hien, vaivan jälkeen katsahtain,
Myös riemun tunsi syön

Ja jalat enää kanna ei,
On vanhuus julma, armoton,
Pangolla ukon paikka on,
Tie lasten ratoks’ vei

Vaan kaikuu joskus pelloilta
Työn laulu uljas, riemuisa
Ja vanha sydän vavahtaa
Se taasen muistaa nuoruuttaan

Viel ulos käy hän keppeineen
Luo pellon, päivän paisteeseen
Työn riemun siellä kohtaamaan,
On hymyn hohde kasvoillaan…

Niin, Soselon toinen ja tunnetumpi taitelijanimihän on Stalin.
8 kommenttia:

 1. Soi Soselon suomennos Vihavaisen
  kuin kanteleen soitto karjalaisen,
  näin pulppuaa runo suonessa varmass,
  ei moiseen ees yltäisi Äikiän Armas.

  VastaaPoista
 2. Soso oli Tiflisin pappisseminaarin viiden parhaan oppilaan joukossa ja menestyi opinnoissaan rääsyläistaustastaan huolimatta. Hän olisi menestynyt mainiosti myös tenorina kirkkokuorossa esiintymisensä perusteella. Maailmanhistorian tikapuilla huipulle kavunneilla on aina olleet jollakin tavalla poikkeukselliset lahjat ja kyvyt. Stalinin taidot selviytymisen saralla ovat olleet todella vertaansa vailla.

  VastaaPoista
 3. Näin unta Sososta muutama päivä sitten. Se oli kaunis, ihmeellinen uni.

  VastaaPoista
 4. Hienoa! Tätä ei varmaan kukaan edes paheksu, ehdota potkuja työpaikasta tms. Ja Holodomorinkin saa kiistää tai ainakin sitä puolustella. Jos Stalin olisi sodassa hävinnyt, voisi olla toisin.

  VastaaPoista
 5. Filosofinen näkökulma

  "Jostakin syystä", "Soi Soselon suomennos","Todella vertaansa vailla", "Se oli kaunis, ihmeellinen uni.", "Arvokas elämä"

  Jos oletetaan, että Venäjä on venäläinen vain muodoltaan, mutta sisällöltään Bysanttilais/kreikkalainen entiteetti, niin Stalinin paikka oli palvella tätä bysanttilaista tuhatvuotista entiteettiä nimenomaan valtaistuimelta. Tuskin kukaan pystyy selvittämään miten Stalinia koulutettin, valmistettiin, kehitettiin, jeesattiin, varmistettiin tätä valtaistuinta varten, koska monet vanhat bolshevikit eivät hyväksyneet Stalinin verisiä pankkiryöstöjä. Pääasia on kuitenkin siinä, että Lenin hyväksyi ne. Sososta tuli Koba ja myöhemmin Stalin. Se riittäköön bysanttilais-vetoisen maailmanhistorian kehityksestä. Juutalaiset säilyttivät kansallisuutensa vuosituhansien läpi, samoin tekivät Byzantionin spartalaiset, jotka turkkilaiset karkottivat Venäjälle ja Italiaan.

  Stalinilla on siis monet kasvot. Tutkikaamme niitä.

  VastaaPoista


 6. Uni on siitä oikeudenmukainen olotila, myös tutkimuksellisesti, että siellä eivät päde valvetilan lait ja moraalikäsitykset.

  Stalinia olisi tutkittava irrallaan ympäröivistä rakenteista.
  Ei auta muu kuin todeta, "kunnes jälleen tapaamme..."

  VastaaPoista

 7. Kohta sen luokon korjasi leikkuupuimuri vai pitäisikö ilmiö nimetä sovjetisti "traktori". Pian traktori lensi sputnikkina. Käyttöohjelma oli tiede ja tekniikka.

  Ihana runo. Kuvina noita virtasi perjantaina Teemalta kun Yle vuonna 1972 kävi kuvaamassa Norjanpuolen lappalaisia jutaamassa talvilaitumilta kesämaille porotokkineen kiluineen kaluineen, vauva yhdessä reessä. Yksi moottorikelkka erottui pitkän pitkästä ajohärkien vetämästä kulkueesta.

  Kommunismin viivotinviisaus lumosi ihmiset, jotka olivat jo pehmennetyt tiede/teknologialla. Oikestaan he olivat joutuneet keskelle entisten merkantilistis/säädyllisten tapojen ja velvollisuuksien luhistumaa, ihmismaailmaa joka oli kuin vahingossa syntynyt tieteen / teknologian kauppoihin tuotteistamisen kautta. Ja olihan Adam Smith oikeastaan tieteellisesti vapauttanutkin hallitsijapiirit irrottamaan otteensa kristillisen elämänmenon varmistamisesta, laissez faire. Eli siitä vaan.

  Toinen tolkunliike oli fasismi ja sen moniulottuvuuksinen lumo,isänmaineen ja järjestettyneine ihmisiksi elämisen vaatimuksineen -markkinatappelujen preletaaristumisen kabareeseksin sijaan.

  Kertoisinko kuinka Varma jatkaa tätä aitajuoksua ? Kun Tehdas A (valtion tai muutoinkin peruskiviään ja uusinta konettaan myöten kansallisvarallisuutta) yksityistettiin globaaliin, niin homma meni siten että joutavia rahaläjiä hoksattiin eläkelaitoksista.

  Varma auttaa näillä rahoilla ostajaa ostamaan tehtaan A. Se Varma rahoittaa kaupan saadakseen uudelleen konsti-tuoituvasta tehdas B:stä (USAKiina Chinamerica) siivun ja sen ison B:n markkinavoiman takaamista osingoista vakaata isoa tuottoa sille itselleen Varmalle osoitettavasta osakepääomakimpaleesta. Näin eläkeraha tulee sijoitetuksi kestävällä, ja superpalkkaisille toimihenkilöille bonustakin tuovalla tavalla.

  Jos myyntikohteena oli Mänttä Valkeakoski Kuusankoski UPM niin Casimir Ehrnroothin voimatyö pelasti kaikille suvuille siivut Bolivia Indonesia Kiina -UPM:ää ja siis anteliaat puroset kokonaisuuden vuolaasta osinkovirrasta. Myös Varma ja sen eläkeläiset ottivat osansa. Mutta ylivertainen enemmistö meni Fidelitylle, Morganin osakerahastoille jne. riippuen vähän siitä ketkä Merrill Lynch,Goldsman Sachs tai SEB olivat neuvonantaja-järjestelijöinä.

  Mutta että siis Varman rahoilla. Kyllä. Tehtaan B ideoijat muodostavat ydinjengin joka jakaa tämän maailmanyhtiön omistuksen keskenään, ja siellä joukossa pikkuisina Varma ja (tuhottavan) tehdas A:n omistajat Kristiina Halkolan luettemina. Tämä komeus B ostaa A:n osakkeet lainoilla, joita uutta rahaa luova "tukku" eli interbank moderni pankkitoiminta luo tyhjästä mielin määrin tasekynällään piirustuspöytään otettujen kesken.

  Nämä lainat ovat B:n velkoja. Pöytäseurue varatakseen tilaa tasepiirroksissaan seuraavalle operaatiolle, haluaa nämä lainasaamisensa omalta B:ltä pois. Se arvoperistaa ne. Näitä strukturoiduiksi lainoiksi nyt kutsuttavia bondeja kaupataan eteenpäin ja erittäin haluttu ostaja olisi real money rahasto, jollainen Varma on työstä ansaittujen elämaksujen kassana.

  Sille nyt myydään nämä "tukku"pankissa tehdyt lainat (joilla uusrahoilla oltiin maksettu tehtaan A omistajille tuolla yllä). On siis real rahaa ja tarpeen mukaan ilmasta luotavaa rahaa, ostovoimaa ja maksuvälineitä molemmat.

  Varma siis sai sijoittettua eläkemaksuvirtansa. Palanen B:n osakkeisiin -ja osingoista eläkkeisiin tulevina vuosikymmeninä. Ja valtaosa bondeihin, joita Merril Lynch Morgan Stanley Barclays sille möi saadakseen ne pois B:n vastuulta. Ja bondeista tienaa korkoa. Varman johtotehtävissä toimivat IhalainenKangasniemi hykertelivät tyytyväisiä kun sijoitettiin selviin ja arvoltaan vakaisiin velkasaamisiin eikä niinkään spekulatiivisiin osakkeisiin.

  Toivottavasti tämä nyt tästä valkeni. Siis palkansaajien valtaisiksi paisuneet eläkekassat eivät sosialisoineetkaan teollisuuslänttä, vaan ko. kassat hätäpäissään antautuivat pankkiirien ja asiaa varten ilmaantuneiden hedge fundin finanssi-insinöörillisten urotöiden pohjiksi ja hyppylaudoiksi yli rajojen.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.