Laatikoiden taikaa
Takavuosina muuan matkatoimisto
mainosti rehvakkaasti: ”Adios,
maksalaatikko!” Hienovarainen vihjaus lienee tarkoittanut, että nyt päästään
ainakin vaihteeksi eroon kelvottomasta mössöstä, jota syksyn pimeydessä on
joutunut hengen pitimiksi särpimään.
Kurjaa ruokaa saa missä tahansa ja
mistä tahansa. Olen itse joskus onnistunut pilaamaan hanhenmaksankin filet Wellingtonia tehdessäni, mikä muuten
on, onnistuessaan, ruokien aatelia, ei sikäli.
Mutta niin on maksalaatikkokin.
Jossakin makumuistini uumenissa on säilynyt tieto siitä juhlaruuasta, jota
äitini laittoi usein sunnuntaiksi tai muuten juhlapöytään. Sen päälle
kaadettiin reilusti voisulaa pikku kannusta ja puolukkasurvos tietenkin antoi
sinfonialle pikantin lisänsä.
Kyseessä oli herkku, jollaista on tietysti
turha etsiskellä kaupoista, mukaan lukien erilaiset gourmet- myymälät. Sitä ei
myöskään saa ravintoloista, sitä on vain osattava tehdä. En uskalla varmasti
sanoa, mihin todella hyvän maksalaatikon erinomaisuus perustuu. Ainakin siinä tulee
olla naudanmaksaa, tosin myös hirvenmaksasta tehty on osoittautunut hyväksi.
Lisäksi siinä tulee olla oikea suutuntuma. Tässä ei ehkä kannata käyttää
japanilaisperäistä umami –sanaa,
pikemminkin oikea ilmaus saattaisi olla matlakka.
Joka tapauksessa laatikko ei tietenkään saa olla kuivaa eikä vetelää, vaan
omalla omituisella tavallaan koossa pysyvää, ei yhteen liimattua mössöä. Sopiva
määrä rasvaa lienee yksi ydinasia ja se tarkoittaa, ettei sitä saa olla liian
vähän.
Toden sanoakseni en ole itse vielä
päässyt perille siitä, miksi maksalaatikkokaan ei aina onnistu, vaikka
laatikkojen valmistus periaatteessa kuuluu tekniikaltaan yksinkertaisimpiin.
Mutta tunnistan kyllä aidon ja oikean, siinä mielessä voinen pitää itseäni
suomalaisen ruokaperinteen säilyttäjänä, jollaista venäjäksi kutsuttaisiin
sanalla nositel (носитель).
Arabian sanalla hafiz (حافظ) lienee eri merkitys eikä se muutenkaan kuulu tähän. Yhtä
kaikki, siinä vaiheessa, kun kansamme on oppinut ostamaan ruokansa valmiina
kaupasta ja unohtanut sen, miltä suomalaisen ruoan tulisi maistua, on astuttu
jälleen yksi askel kohti meikäläisen kulttuurin lopullista tuhoa ja kulttuurisen
diversiteetin muuttumista globaalisen entropian hyytäväksi helvetiksi.
Laatikoiden rappio on vähittäiskaupan
eineshyllyillä kouriintuntuva. Kaalilaatikot tehdään ilman sianlihaa,
silakkalaatikkoon pannaan munamaitoa, liha-perunalaatikkokin pilataan samalla
sotkulla ja kaikkialla on havaittavissa yleinen läskin katoaminen. Ja kuitenkin,
sopivassa lämmössä tirissyt ja kypsynyt aito sianläski on ehdottomasti
maukkaimpia niistä antimista, joilla luojamme on ihmiskuntaa siunannut. Kun
sentään otetaan huomioon, että sika joutuu antamaan henkensä, jotta me voisimme
täällä maan päällä saada nautinnollisia hetkiä, on rienaavaa, että se
kasvatetaan ensin laihaksi kuin vinttikoira ja kun se sitten on kylmästi tapettu,
sen liha sirotellaan kaikenkarvaisiin mössöihin, joissa lilluu epämääräisiä
mausteita. Sellaisilla sotkuilla ja suikaleilla ihminen, joka luulee
narraavansa kohtaloaan, van lihottaa itsensä ahmimalla niitä tyydytystä koskaan
saamatta. Hän on kuin huumeen orja, joka ei enää tiedä, miksi hänen on jatkettava
mieletöntä elämäntapaansa.
Suomessa toimii tiettävästi
läskisoosiseura, jonka eräässä lähdeteoksessa huomaan luokitellun
salaseuroihin. Ehkä tämä tarkoittaa sitä, että läskin syöminen on jo siirtynyt
katakombeihin? Sen hankkiminen joka tapauksessa on työläs tehtävä, eivätkä
valtavat hypermarketit ole se paikka, jonne silloin kannattaa suunnistaa.
Olen ennenkin kirjoittanut sian
puolesta ja ilmeisesti asialla alkaa olla vaikutusta, koska kaikkein mielettömin
sikojen laihdutuskampanja näyttää jo päättyneen ja ollaan palaamassa
pulskempiin. Tässä ei ehkä ole asiatonta huomauttaa, että naisten muodissa on
tapahtunut vastaava prosessi. Kauhistuttavat luurankomallinuket kummittelevat
kyllä yhä liikkeiden ikkunoissa, mutta hahmoltaan terveen elämäniloisia
naishahmoja näkee jo ainakin miestenlehdissä. Naistenlehtiä en ole lukenut.
Tämä kehitys saattaa olla ilahduttava
merkki siitä, että kulttuurimme tuhon tie ei ole yksiselitteisen suoraviivainen
ja lyhyt. Jotta kansallinen kulinaarinen perintömme voitaisiin pelastaa,
täytyisi ilmeisesti joka tapauksessa aloittaa globaalisista keskuksista. Prestiisiä
löytyy vain ja ainoastaan sieltä.
Olisi jo aika nähdä, miten aidot suomalaiset
ruoat saavat asianmukaisen tunnustuksen niiltä, jotka kulinarismista jotakin
ymmärtävät. Sitä varten täytyisi olla viiden tähden ravintoloita, joissa
todella ymmärretään, mitä saattavat olla maksalaatikko, silakkalaatikko,
lohilaatikko, kaalilaatikko ja niin edelleen. Niitä pitäisi olla tarjolla
pikkuruisina annoksina riittävän rasvan kera ja huippuhintaan.
Odotan sitä päivää, kun saan istua Lontoon hienoimmassa
suomalaisessa ravintolassa (viisi Michelin-tähteä), jossa kokki saapuu pöytään ja
avaa voitonriemuisena tarjoiluastian kannen huudahtaen suomalaisittain: ”No
heh!” Huumaava oikean maksalaatikon tuoksu leviää ravintolasaliin, seurue
katsoo kunnioittavasti hopeista tarjoiluastiaa, jolla lepää pieni, mutta
muodoltaan hurmaava maksalaatikko. Se sijoitetaan puolukkahilloa ja voisulaa
sisältävien maljojen keskelle ja hartaan hiljaisuuden vallitessa kaikki
nostavat lasin kylmää, ei liian makeaa kotikaljaa. Pöydän vanhin sanoo
kunnioittavasti: ”kylläpähän se tuokin ossoo! Ei muuta kuin heh!”
Ihastuttava teksti, hieno ja hauska. Tarjoiluastian kannen voisi avata vielä lakonisemmin: He! Kiitos bogistille hienoista kirjoituksista ja rauhallista joulua!
VastaaPoistaKiitos!
VastaaPoista