maanantai 4. maaliskuuta 2013

Metamorfoses eli Brysselin taikurit



Brysselin apinat

Joskus takavuosina EU-byrokraatit olivat direktiiveillään estämässä ylimuistoisia ranskalaisia juustonvalmistustapoja. Ranskalaiset eivät kumarrelleet kuvia, vaan toivottivat ”Brysselin apinat” sinne, missä pippuri kasvaa. Mitä EU-byrokraatti juustonvalmistuksesta ymmärsi ja mitä se hänelle kuului?
Mitäpä suomalaiset olisivat vastaavassa tilanteessa tehneet? En tiedä, mutta vähemmän värikkäästi olisivat ainakin puhuneet. Pienen kansan ei tietenkään kannata pullistella, eikä ranskalaistyyppinen alituinen rettelöinti liene tehokkain mahdollinen tapa ajaa asioita. Suaviter in modo, fortiter in re on vanha pätevä ohje kaikille diplomaateille. Venäläinen taktiikka, jossa myönnellään ja kumarrellaan eikä käytännössä tehdä mitään, on hyvä sekin. Sen pystyy murtamaan vain terrori, ainakin Stalinin aikana. Putinin aikana ei taida pystyä mikään. Mutta Suomessa se taktiikka on mahdoton.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin teki hiljattain päätöksen, jonka mukaan Ranskan valtion pitää maksaa neljä miljoonaa euroa erinäisille lahkoille ihmisoikeusloukkauksista.
L’Express lehden pääkirjoitus otsikoi asian ”Ei penniäkään lahkoille!” (Pas un sou pour les sectes!). Euroopan unioni se osaakin joskus herättää vastenmielisyyttä: ”Bryssel kuten tyhmyys (betise) ja kuten byrokratia. Tai tässä tapauksessa Strasbourg kuten hulluus (sottise)…”
Summa on pieni, mutta periaatteen vuoksi kelpo ranskalainen rohkenee arvostella jopa ylhäisistä ylhäisintä Euroopan oikeudenjakajaa. Miten tehtäisiin Suomessa? Jos joku typerän päätöksen uhri uskaltaisi inahtaakaan tuon maanmainion tuomioistuimen päätöksestä, hänet polttomerkittäisiin oitis kelvottomaksi kansalaiseksi ellei sitten impivaaralaiseksi metsäläiseksi.
Tämä tuli vain mieleeni siitä, kun luin lehdestä, että Euroopan luontojärjestöt ajavat direktiiviä, joka tekisi suomalaisesta hakkeesta pahimmanlaatuisen saastuttajan. Sen luonne muuttuisin totaalisesti, ellei voitaisi todistaa haketettujen risujen kasvaneen nimenomaan energiapuulle tarkoitetussa metsässä… Tällaisessa tapauksessa hakkeen tuotantoa voitaisiin pitää ”kestävänä”, muuten ei.
Direktiiviä ei vielä ole tullut, mutta kun se kerran tulee, niin eiköhän meillä oteta hattu kouraan ja tehdä asiat niin kuin ne Belgiassakin tehdään. Siellähän ne asiat paremmin ymmärretään ja sen takia me kai EU:ssa olemmekin. Metsäläiset ovat sitten erikseen.

1 kommentti:

  1. Lissabonissa päätettiin vuonna 2000, että EU on maailman kilpailukykyisin ja dynaamisin talousalue vuonna 2010. Pikkuhiljaa alkaa olla jo kiire ;)

    Kun nyt näyttää siltä, että esim. USA ja Kiina ovat vielä meitäkin dynaamisempia ja kilpailukykyisempiä, meidän pitää selvittää paljonko noissa maissa on direktiivejä vauhdittamassa kasvua ja dynamiikkaa ja mikä on noiden maiden direktiivien vuotuinen uustuotantovauhti.

    Ja sitten vain palkkaamme Brysseliin niin paljon ns. virkakyöstejä, että päihitämme nuo maat direktiivien määrässä esim. 5 vuodessa.

    Olkoon hakkeenpolton kriminalisointidirektiivi yksi askel tässä kunniakkaassa taistelussa.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.