Reseptejä
Pääkaupungin salaatti (Salat stolitšnyi)
Neljälle
Ainekset:
Neljä keitettyä perunaa
Valkosipulisuolakurkku
Sipuli tai purjo
Neljä keitettyä
kananmunaa
200 gr. Keittokinkkua
palana
Kivettömiä oliiveja
Tölkki smetanaa
Peruna, kurkku ja sipulit
leikataan suunnilleen ranskalaisten perunoiden kokoisiksi paloiksi tai
kuutioiksi ja niistä rakennetaan neljä kekoa.
Peitetään smetanalla ja
ympäröidään kananmunanlohkoilla. Koristellaan oliivinpuolikkailla. Päälle voi
rouhia mustapippuria. Smetanan sijasta voi käyttää majoneesia.
Hartso-keitto (sup-hartšo)
Ainekset
400 g luista keittolihaa
2 sipulia
½ kahvikupillista pitkää riisiä
½ kupillista
pähkinärouhetta
Korianteria (tuoretta tai
kuivattua)
2-3 tomaattia tai
tomaattisosetta
Kasviöljyä
2-3 valkosipulin kynttä
Pippuria
Suolaa
2-3 laakerinlehteä
lihaliemikuutio
3-4 l. vettä
Lihaa keitetään ensin n.
1 ½ -2 tuntia, minkä jälkeen paloitellaan ja lisätään muut ainekset,
Keitetään vielä ½ tuntia
ja lisätään riisi ja valkosipuli. Korianterin maku on aika hallitseva ja sitä
kannattaa lisätä välillä maistellen. Saa kyllä maistua reilusti! Riisiä pitää
käyttää varoen, ettei keitosta tule kakkua.
Silli turkin alla (Seljodka
pod šuboi)
Tämä on oikeastaan
salaatti:
Paloitellaan maustamaton
silli laakeaan astiaan
Sen päälle pannaan
kerroksittain raastettua keitettyä perunaa, hakattua sipulia ja raastettua
keitettyä porkkanaa ja keitetyn punajuuren palasia.
Peitetään koko komeus
smetanalla tai majoneesilla, jota voi myös halutessa panna kaikkien kerrosten
väliin…
Päällimmäiseksi voi panna
koristeeksi hakattua munankeltuaista tai keitetyn kananmunan lohkoja
Kalaseljanka (Soljanka rybnaja)
400-500 g. tuoretta kalaa
(lohta tms.)
200-300 g. savukalaa
2 sipulia
2-3 tomaattia tai
tomaattisosetta
Kasviöljyä
2 ½ -3 l. vettä
Sitruunaviipaleita
Tilliä
Oliiveja
Suolaa pippuria
Kalalientä
Smetanaa
Ainekset sekoitetaan ja
keitetään kunnes kypsää. Oliivit, tilli ja sitruunaviipaleet lisätään lopuksi.
Smetanaa voi ja pitääkin panna lautasille maun mukaan.
Lihaseljanka (Soljanka mjasnaja)
3-4 l. vettä
500-700 g. keittolihaa
200-300 g. savulihaa
(potkaa, kinkkua tms.)
150-250 g. meetvurstia
2-3 sipulia
1-3 raastettua porkkanaa
2-3 tomaattia tai
tomaattisosetta
Suolakurkkuja 3-4 kpl
Oliiveja
Sitruunaviipaleita
Suolaa, pippuria
3-4 laakerinlehteä
Lihalientä, jos tarpeen
Lihaa keitetään 1 ½- 2
tuntia ja paloitellaan
Muut ainekset leikellään
pieniksi ja paistetaan pannulla 5 min. ja keitetään sitten vielä 15 min. -1/2
t.
Tarjoillessa lisätään sitruunaviipaleet
ja oliivit ja smetanaa maun mukaan. Koristellaan persiljalla
Miesten lautanen (Mužskaja tarelka)
Lautaselle pannaan
marinoituja kasviksia: valkosipulin kynsiä, suolakurkun viipaleita,
vähäsuolattuja kurkkuja ja tomaatteja ja mahdollisesti marinoituja sieniä.
Lautasen toiselle laidalle asetellaan silavaa eri muodoissaan: valkosipulilla
maustettuna, paprikalla maustettuna, savustettuna jne. Tuore sipuli sopii myös,
samoin valkosipulin palaset. Lautasen viereen asetetaan lasi vodkaa ( 50 mm.
tai enemmän), joka ei ole taskulämmintä, mutta ei pakastinkylmääkään. Toiselle
puolelle lautasta (vasemmalle) viipale tummaa leipää.
Tämän jälkeen lausutaan
jokin sydämellinen toivotus kaikille läsnäolijoille, juodaan vodka, henkäistään
ja otetaan lautasen antimia. Leipää mutustellaan sitten sen jälkeen.
Reseptiä voi vapaasti
muunnella.
Budem zdorovy! Будем здоровы!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoita nimellä.