torstai 19. huhtikuuta 2012

Olisiko ruoskittava?


Tukka pois ja linnaan. Vai olisiko ruoskittava?

Helsingin Sanomien pääkirjoitussivun pilakuva 19.4.2012 herätti makaaberiudessaan sekavia tunteita. Suomalaisen kansanvallan linnake, eduskuntatalo, oli muuttunut linnaksi, jonka kalterien takaa pyristeli entinen ministeri Kanerva.
Tämä saattoi olla henkevä tapa viitata siihen, miten kansanedustajat nykyään ovat eduskuntaryhmänsä piiskurien orjuudessa. Vanha perustuslain määräys, jonka mukaan kansanedustajaa sai hänen toiminnassaan ohjata vain hänen oma käsityksensä oikeudesta ja totuudesta, on heitetty romukoppaan jo ajat sitten. Avoimesti siitä tehtiin pilkkaa jo silloin kun se oli vielä voimassa.
Tuota pilakuvaa voisi pitää demokratian perusarvojen herjauksena ja sitähän se olisikin, ellei sijaitsisi arvovaltaisen lehden pääkirjoitussivulla. Nyt julkaisun konteksti jalostaa sen älykkääksi kritiikiksi, joka kohdistuu demokratian nykyisten pelisääntöjen ahdistavuuteen ja tolkuttomuuteen.
Miksi kuvaan on valittu juuri entinen ministeri Kanerva, on vaikeampi käsittää. Mieshän on juuri saanut tuomion käräjäoikeudessa eikä asia liity mitenkään eduskuntaan.
Mutta itse tuomioon: vuosi ja kolme kuukautta vankeutta siitä hyvästä, että on ottanut vastaan rahaa sekä syntymäpäivien kansalaispäivällisten järjestelyyn että omaan vaalityöhönsä, kuulostaa aika paljolta. Tämä on tulkittu rikokseksi sen takia, että rahan vastaanottaja olisi voinut vaikuttaa joihinkin päätöksiin, joihin lahjan antajat halusivat vaikuttaa. Tätä vaikuttamista ei ole väitetty saati todistettu tapahtuneeksi. Yritys on siis rangaistava.
Oho! Eikö politiikassa juuri pyritä, yleisellä tasolla, vaikuttamaan asioihin tukemalla niitä, jotka asioista päättävät? Onko asiat tulkittava niin, että Kanervan vaalirahoitukseen tullut raha tulikin hänelle itselleen? Tuliko myös juhlapäivällisten hyöty hänelle itselleen? Ovatko vieraat yhtä lailla syyllisiä? Kanerva itse ei missään tapauksessa ole voinut syödä ja juoda kuin murto-osan saadusta lahjasta. Eikö vieraiden olisi pitänyt ainakin aavistaa, ettei Kanerva juhli omilla rahoillaan? Asia on ehdottomasti selvitettävä, ennen kuin koko vastuu vieritetään yhden miehen harteille.
Amerikassa se, joka saa paljon lahjoituksia vaalikassaansa, ylpeilee sillä. Suomessa journalistit pitävät asiaa lähtökohtaisesti häpeällisenä ja todennäköisesti rikollisena. Onhan läpi päässeillä poliittista vaikutusvaltaa, jota he voivat käyttää tukijoukkojensa hyväksi. Se, että tämä on demokratian idea, ei ole tainnut tulla ymmärretyksi. Viime vuosien ”vaalirahasotkut” ovat ennen muuta toimittajalauman päässä syntynyttä sotkua, jossa normaali maallinen demokratia on sekoitettu oletettuun taivaalliseen demokratiaan, jossa ei rahaa eikä suhteita tarvita.
Pari liikemiesveijaria, jotka osallistuivat avokätiseen lahjoittamiseen, saivat myös asianmukaiset lain määräämät rangaistukset kukin omista rötöksistään. Kuusi vuotta vankilassa, jopa normaalikaavan mukaan lyhennettynä on aika paljon. Mitä etua lainsäätäjät ja sen soveltajat ovat tässä tavoitelleet ja mitä seurauksia asialla todennäköisesti on?
Kuten tunnettua, rangaistuksilla ei sivistysvaltioissa ole enää pitkään aikaan pyritty rankaisemaan, vaan kasvattamaan. Nämäkään konnat tuskin vankilassa paranevat, vaan oppivat siellä sen sijaan uusia juonia. Koska kyseessä ei ole kenenkään henkeen eikä terveyteen liittyvä asia, on heidän tekemänsä vahinko kokonaan ja jäännöksettä rahalla korvattavissa.
Miksei siis määrätä korvaamaan sitä rahalla? Näiden herrojen pitäminen vapaalla jalalla on ilmeisen vaarallista, ellei heidän mahdollisuuksiaan rikosten uusimiseen rajoiteta. Rajoitetaan sitten. Julkinen ruoskinta on jo suoritettu ja uskottavuus bisneksessä on kaiken järjen mukaan mennyttä.
Mikäli tähän lisätään kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden liiketoimintakielto, voitaneen yhteiskunnan etu katsoa turvatuksi. Vahinkojen korvaamisen lisäksi määrättäköön sakkoja loppuiäksi. Eikö se jo tyydytä jymäytetyn liikemiehen kostonhimoakin? Tuskin valtiolla asiaan ainakaan on suurempia intressejä. Kasvatusta voitaisiin hoitaa pakollisilla käynneillä ryhmäterapiassa. Tällä olisi myös korvausvelvollisuutta suurempi pelotusvaikutus.
Nyt nämä rikolliset nauttivat valtion kallista täysihoitoa vankiloissa, jotka ovat jo ylikansoitettuja. Tästä huvista eivät maksa ne, jotka saavat siitä koston luultavasti aiheuttamaa primitiivistä ja tuomittavaa tyydytystä, vaan veronmaksajat.
Kun joskus maailmassa ei ollut varaa eikä halua elättää roistoja vankiloissa, annettiin heille sen sijaan tietty määrä ruskaniskuja ja päästettiin sen jälkeen menemään. Joiltakin myös revittiin sieraimet, jotta heidät olisi helppo myöhemmin tunnistaa. Nykyaikana on helppo löytää tai kehittää vastaavia menetelmiä kehittyneemmässä muodossa. Olisiko aika kokeilla niitä?

4 kommenttia:

 1. Närpes varg (heh, heh, hee)19. huhtikuuta 2012 klo 11.58

  Kun lukaisee Kanervan tuomion "tekolistan" koko asia muuttuu jotenkin hilpeäksi. Mieshän on kerjäläinen! Tuskin edes sata romanialaista saa kasaan pelkällä kerjuulla yhtä paljon kuin tämä turkulaismiljonääri. Erikoisesti minua huvitti tuo hiihtokilpailumatkan rahoitus. Onneksi Hiihtoliitto sentään älysi tulla mukaan.
  Nyt sitten koko media surkuttelee miestä, jolta on "siivet leikattu." Jopa mestari Vihavaisen mielestä tuomio tuntuu kovalta.
  Kun nyt voimme verrata Eros-kaustia ja Kanerva-kaustia tuoreeltaan se ensimmäinen kausti tuntuu kafkamaisemmalta kuin Kafka itse.

  Eilinen IS:
  Katso lista, joihin Ilkka Kanervan katsottiin syyllistyneen.
  Helsingin käräjäoikeus antoi tänään päätöksen koskien Ilkka Kanervaa.

  Tammikuussa 2011 nostetun syytteen mukaan Kanerva otti vastaan yli 56 000 euron lahjukset liikemiesryhmältä, johon kuuluivat Kyösti Kakkonen(Tokmanni), Toivo Sukari (Maskun Kalustetalo ja Ideapark) sekä Arto Merisalo jaTapani Yli-Saunamäki(Nova-yhtiöt).

  Käräjäoikeus hylkäsi syytteistä kaksi, mutta seuraaviin Kanervan Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtajana katsottiin syyllistyneen:

  1. Kanerva on pyytänyt tarkemmin selvittämättä jääneenä ajankohtana
  vuoden 2006 lopussa tai vuoden 2007 alussa Maskun Kalustetalo Oy:tä
  ja Masku Kiinteistöt Oy:tä edustaneelta Toivo Sukarilta vaalitukea.
  Maskun Kalustetalo Oy on sittemmin antanut Kanervalle ainakin
  jäljempänä yksilöidyt edut.

  2. Kanerva on ottanut vastaan ja hyväksynyt Maskun Kalustetalo Oy:n
  21.11.2006 vastikkeettomasti antamat 2.000 euron arvoiset huonekalut
  vaalitoimistossaan ja -kahvilassaan käytettäväksi. Huonekalut on
  palautettu edun antajalle arvottomina kesällä 2007.

  3. Kanerva on ottanut vastaan ja hyväksynyt Nova Group Oy:Itä 3.500
  euron edun yhtiön maksaessa 9.12.2006 hänen poliittisen toimintansa
  tukiyhdistyksenä toimineelle Varsinais-Suomen Linjanvetäjät ry:Ile
  sanotun summan maksuksi 106 kpl:sta kirjoja, joita yhdistys myi varojen hankkimiseksi Kanervan poliittiseen toimintaan.

  4. Kanerva on ottanut vastaan ja hyväksynyt itselleen ja useille muille
  poliitikoille vaalirahoitusta keränneen ja välittäneen Kehittyvien
  maakuntien Suomi ry:n 6.2.2007 Kanervan pankkitilille vastikkeettomasti maksaman 10.000 euroa. Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n sanottuun päivään mennessä eri tahoilta keräämistä yhteensä 271.000 eurosta oli Maskun Kalustetalo Oy lahjoittanut 100.000 euroa ja Nova Group Oy 30.000 euroa. Kanerva on ollut tietoinen siitä, että sanotut yhtiöt rahoittivat Kehittyvien maakuntien Suomi Ry:tä.

  jatkuu...

  VastaaPoista
 2. Närpes varg (heh, heh, hee)19. huhtikuuta 2012 klo 12.00

  Kanervan lista jatkuu....

  5. Kanerva on ottanut vastaan ja hyväksynyt Maskun Kalustetalo Oy:n
  5.3.2007 oman poliittisen toimintansa tukiyhdistyksenä toimineelle
  Kehittyvä maakunta ry:Ile korvauksena Maskun Kalustetalo Oy:n
  esitteiden esillä pitämisestä Kanervan vaalitoimistossa ja -kahvilassa
  maksamat 2.000 euroa.

  6. Kanerva on ottanut vastaan ja hyväksynyt Nova Group Oy:ltä
  yhteensä 3.624,42 euron edun yhtiön maksaessa Kanervan puolesta
  Kaupunkilehti Turkulainen Oy:lle Kanervan vaalimainosten
  julkaisemisesta Turkulainen -lehdessä 17.3.2007 1.671,30 euroa ja
  3.4.2007 1.953,12 euroa.

  7. Kanerva on ottanut vastaan Nova Kiinteistökehitys Oy:Itä yhteensä
  16.992 euron edun yhtiön maksaessa 8.2.2008 Kehittyvä maakunta ry:Ile 14.000 euroa Kanervan syntymäpäiväjuhlien rahoittamiseksi järjestetyn seminaarin osallistumismaksuja sekä Kanervan puolesta Suvi Kansa Tuotanto Oy:lle Kanervan syntymäpäiväjuhlissa esiintyneen orkesterin esiintymispalkkion 2.992 euroa.

  8. Kanerva on ottanut vastaan ja hyväksynyt Nova Group Oy:Itä 668,56
  euron edun yhtiön maksaessa 14.2.2008 Kanervan puolesta Painotalo Scanserille sanotun suuruisen laskun Kanervan syntymäpäiväjuhlien kutsukorteista.

  9. Kanerva on ottanut vastaan ja hyväksynyt Maskun Kalustetalo Oy:ltä
  9.000 euron edun yhtiön maksaessa 29.2.2008 Kehittyvä maakunta
  ry:lle sanotulla summalla Kanervan syntymäpäiväjuhlien rahoittamiseksi
  järjestetyn seminaarin osallistumismaksuja.

  Nämä kaksi syytekohtaa hylättiin:

  1. Kanerva on ottanut vastaan Kyösti Kakkosen edustamalta Suomen
  Liikekiinteistöt SLK Oy:ltä 9.000 euron edun yhtiön maksaessa
  10.3.2008 Kehittyvä maakunta ry:lle sanotulla summalla Kanervan
  syntymäpäiväjuhlien rahoittamiseksi järjestetyn seminaarin
  osallistumismaksuja.

  2. Kanerva on pyytänyt joulukuussa 2008 Nova Group Oy:tä
  edustanutta Tapani Yli-Saunamäkeä hankkimaan itselleen ja kandelle
  muulle henkilölle pääsyliput ja hotellihuoneet Garmisch-Partenkirchenin
  mäkikisaan. Yli-Saunamäki on Kanervan pyynnön johdosta hankkinut
  Nova Group Oy:n lukuun kolme 150 euron arvoista pääsylippua ja
  varannut kolme muun selvityksen puuttuessa ainakin 100 euron
  hintaiseksi arvioitavaa hotellihuonetta. Kanerva ei kuitenkaan ole ottanut näitä Yli-Saunamäen hankkimia etuja vastaan, vaan on ilmoittanut saaneensa vastaavat edut Hiihtoliitolta.
  IS

  Kanervan lista päättyy

  VastaaPoista
 3. Kiitos ihanasta huumorista!

  "Mutta itse tuomioon: vuosi ja kolme kuukautta vankeutta siitä hyvästä, että on ottanut vastaan rahaa sekä syntymäpäivien kansalaispäivällisten järjestelyyn että omaan vaalityöhönsä, kuulostaa aika paljolta."

  Tämän huumorin ydin piilee eräässä faabelissa, jossa huomaatta haukuttiin yllätys, yllätys itse norsua: erään faabelin mukaan ulkoministeri Kanerva, lähetti työpäivänsä aikana mielitietylleen Helsingistä Dubaihin kaksisataa sähköviestiä siitä, että "haluaisitko sinä tehdä sitä"? Jos tästä luvusta vähennetään yksi numero pois, niin luku kaksikymmentä on realistinen.

  Viimeksi mainittua faabelia kukaan ei ole vielä poistanut julkisuudesta eli mitätöinyt sen (Kanervan) mielitiettynsä avulla.

  VastaaPoista
 4. Timo Vihavainen, kyllä nämä vankilaan tuomitut joutuvat maksamaan miljoonien korvaukset. Käytännössä heidän omaisuutensa takavarikoidaan ja realisoidaan. Koska realisointiarvot tuskin yltävät 20-30% kattavammiksi, jäljelle jää miljoonia korvattavaa.

  Kukaan noista ei enää vankilan jälkeen tee päivääkään töitä, vaan siirtyy sosiaalihuollon tuilla eläjiksi.

  Ike kyllä jatkaa tienaamistaan, ruoskittiin tai ei.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.