Kinkkujen maailmasta
Kinkut voivat
olla milteipä elämää suurempi asia. Se ainakin tuli mieleeni, kun joskus
jostakin raportista huomasin valvontakomission venäläisten virkamiesten
matkineen Hella Wuolijokea, joka dramaattisesti julisti heille, ettei voinut
elää ilman kinkkua.
Joka
tapauksessa, noina aikoina sian takareisi ja etenkin sen valkoinen, rasvainen
osa olivat suuressa arvossa.
Elintason
noustessa ihmisten ravintotilanteen luulisi parantuneen, mutta tosiasiassa
meille nykyään syötetään kaikenlaista moskaa, jonka maku on surkeaa ja jossa
alkuperäisestä muistuttaa oikeastaan vain nimi.
Ajatellaanpa nyt
happamia tomaatteja ja mauttomia kurkkuja, tilliä, joka ei haise eikä maistu
millekään, makkaraa, jonka syöminen vaatii totista ponnistelua ja niin
edelleen. Ruisleipä oli välillä aivan kammottavaa,
mutta nyt alkaa jo löytyä aitoakin.
Läskiähän ei saa
oikeastaan muualta kuin ostamalla ns. porsaan uunipaistia, jota sitten voi
pilkkoa ns. karjalanpaistilihojen sekaan. Silloin voi todella, uunissa
hauduttamalla, saada syntymään karjalanpaistin eikä harmaata lihakeittoa, joka
muuten on väistämättömänä lopputuloksena.
Mutta palatakseni
kinkkuun. Tunnettu herra Belusconi ylisti parmalaista culotelloa ja kuvitteli, etteivät suomalaiset tiedä kinkusta
mitään. Todennäköisesti hän itse ei tuntenut asiaa pennin vertaa. Tosin
mielipiteen voi antaa anteeksi, mikäli se pohjautui vain kokemukseen niistä viipalevalmisteista,
joita meillä myydään kinkun nimellä.
Koska
makuasioista voi ja pitääkin kiistellä, väitän, että parmankinkku on melko tyhjänpäiväinen lihatuote, joka kelpaa
lähinnä saltimboccan päällysteeksi,
missä roolissa se onkin paikallaan.
Sellaisenaan eli
ilman enempää valmistamista syötynä parempaa on saksalainen Thüringenin
ja etenkin Westfalenin kinkku, jossa on paljon miellyttävämpi suutuntuma ja
jota ei ole kuivatettu tolkuttomuuksiin saakka kuten parmankinkkua ja
espanjalaista serranokinkkua.
Kaikkein parasta
savukinkkua Euroopassa on kokemukseni mukaan itävaltalainen Bauernspeck, jota joskus ostin Berliinin
joulumarkkinoilta. Siinä oli hyvin vahva savun aromi ja ohut, mutta erittäin
maukas, noin sentin kerros läskiä. Kinkkua oli suhteellisen helppo leikata, ei
se mitään puuta ollut.
Vastaavaa olen
saanut myös Balkanilla, taisipa olla Montenegrossa. Siellä se on nimeltään prsut, mikä lienee sama sana kuin
italialaisten prosciutto. Italiaanoilla
olisi kyllä itse tuotteen teossa oppimista.
Mutta niinpä on
totta puhuen nykysuomalaisillakin. Kun vanha sukupolvi väistyy, on
pelättävissä, että syntyy väestö, joka on onnellisen tietämätön siitä, miltä
oikea ruoka maistuu ja miltä sen pitää parhaimmillaan maistua.
Itselleni on
jäänyt lähtemätön muistijälki niistä kinkuista, joita isäukko savusti vanhassa
saunassa. Sen jälkeen kun hän siitä hommasta luopui, joku jatkoi samaa jossakin
Kuhakosken monessakin suhteessa mainittavan kylän suunnalla.
Se kinkku oli
koostumukseltaan aivan muuta kuin nykyiset kaupan tekeleet, jotka on pumpattu
vettä täyteen. Muistan, miten yksi kinkku aina roikkui särvinaitassa ja siitä
sopi pikku puukollaan käydä vuolemassa palanen vaikkapa evääksi, jos piti mennä
kirkonmeiningin ajaksi piiloon. Leipätiinusta voi ottaa kunnon palasen leipää
mukaan ja hätätilassa myös kellarin perunoita voi kuoria ja mutustella.
No, viimemainitut
nyt olivat pelkkä hätävara, mutta itse kinkku se oli vasta mukavaa vuoltavaa ja
kulki vaikka taskussa ilman, että roskat siihen tarttuivat. Jos nykyisen kinkun
ripustaisi orteen, jäisi siihen vain luu roikkumaan ja löysät lihat putoaisivat
hiirten ruuaksi.
Itse savuläski
tippui suurimmaksi osaksi savustuksen aikana lauteilla oleville paistopelleille.
Sieltä sitä sitten voi myöhemmin lisätä vaikkapa hernerokkaan tai muualle,
missä tuhtia ravintoa ja makua tarvittiin.
Läskiä jäi
sentään kinkkuun vielä aika kerros ja se oli väriltäänkin jotenkin kirkasta ja
tuoksui taivaalliselta. Se, joka nykyään avaa pekonipaketin ei koe mitään
vastaavaa elämystä.
Mutta ei mahti
vielä ole ihan mennyt maan rakoon. Kuortissa käydessäni pistäydyn usein Ruokarenki-nimisessä puodissa, joka on
lähellä ABC:tä. Tämä saattaa olla härskiä tekstimainontaa, mutta en tee sitä
rahasta, vaan aatteellisista syistä.
Tuote saattaa
hieman vaihdella, mutta ainakin eilen sain sieltä niin hyvää kinkkua ja
savukylkeä, että inspiraatio asiasta kirjoittamiseen oli valmis.
Sitä siis
uskallan suositella. Mitä maamme kinkkutilanteeseen muuten tulee, ei sitä joka
suhteessa kehuakaan tohdi. Luulen, että valmistajat ja kauppiaat kyllä
skarppaavat, mikäli asiakkaat osaavat vaatia.
Oppikaamme siis
erottamaan oikea, aito maku ja rohkaiskaamme asianomaista tahoja sitä
vaalimaan! Kyse on sentään maamme paikasta eurooppalaisessa makumaailmassa!
Kiitos tästä mainiosta ruokapäivityksestä, oli tätä odotettukin! Olen samaa mieltä noista saksalaisista tuotteista ja niiden laadusta. Italian ja Espanjan kinkut tahtovat kyllä maistua kielellä monesti kuivahtaneelta suhteessa niille osoitettuun hehkutteluun.
VastaaPoistaOnkohan prociuton ja serrannon idea pikemminkin säilyvyydestä kuumassa maassa kuin maksimaalisessa maussa. Paljon kyllä parantaaa hyvä kyytipoika esim menoni tai vesimeloni.
VastaaPoistaHyvää suomalaista savu- tai palvikinkkua ei voi kyllä liikaa ylistää!
Eipä suomalaisten makukaan ole paljon kehittynyt. Kabanossin makkaroista syömäkelpoisia ovat vain chilillä ja pippurilla maustetut kun ne peittävät rasvan, jauhon ja teurasjätteiden maun. Huvittavaa on että monien mielestä nuokin makkarat ovat liian vahvasti maustetut. HK:n sinistä ei syö sikakaan vinkumatta vaikka ajaisi siihen runsaasti sinippia ja ketsuppia.
VastaaPoistaVielä 1950- ja 1960-luvulla vanhat papat jotka olivat tottuneet teurastamaan ja salvamaan sikoja sanoivat että hyvässä kinkussa piti olla vähintäin puukon terän pituuden verran paksu rasvakerros. Aikamme ituhipeille ja pekkapuskille tämä olisi kauhistuttavaa kuultavaa.
VastaaPoistaNykysiat taoetaan noin 80 kg painoisina. Vanhaan aikaa oainon tuli olla reilusti yli 100 kg. Ja se ruokittiin perunalla ja ohrajauholla,selän päältä mitattuna rasvaa tuli olla paksommalla kodalla yli 5cm muuten se katsottiin nälkäisenä eläneeksi.
VastaaPoistaHitto.
VastaaPoistaTuonne Ruokarenkiin ilmeiisti mentävä heti ensi viikolla!
Asustelen melkein naapurissa ja en ikinä käynyt. Kyllä nyt hävettää ����
Tuli sen verran vesi kielelle. Prkl!!!
Kivikylä-niminen palvaamo tekee ihan markettien hyllyihin saakka sellaista ylikypsää kinkkusiivua, Kunkkukinkku taitaa olla hassusti nimeltään. Joskus on vähän vetistä mutta joskus taas oikein halavatun hyvää, kuivahkoa ja tosi kypsää. Sitä syö vaikka ei olisi nälkäkään.
VastaaPoistaTuntuu ehkä vähän hassulta,mutta parasta "Toivosen palvia", jota professori tod.näk. tarkoittaa,ei useinkaan saa juuri tästä "tehtaan myymälästä",vaan esim. läheisen Pertunmaan K-kaupan lihatiskiltä! Selitys on Suomessa harvinainen ilmiö: kun pyydät "Toivosen palvia 12 siivua", ottaa täti (yleensä täti) palvatun kinkun ja siivuttaa ne pyydetyt siinä silmiesi alla.Useimmiten se kinkku tullut kauppaan eilen tai tänään!!! Voi autuutta,jo se tuoksu ja sitten maku. Kokeilkaa, ihastukaa. Pertunmaan kesäasukas Jussi H. Porvoosta.
VastaaPoistaParasta kinkkua on savustettu peura eikä mikään rasvainen sianperä.
VastaaPoistaPaljolti totta tämän kirjoittaja puhuu. Erikoisesti se, mitä hän sanoo leivän kohdalla ilahdutti minua (ei lihansyöjää). Aluksi sai etsiä valmistetta, nykyisin sitä saa (kai) kaikista kaupoista, tarkoitan: oikeaa, suomalaista ruisleipää.
VastaaPoistaTämä oikea leipä on pelkästä ruisjauhosta taikinajuureen valmistettu reikäleipä, joka maistuu tismalleen samalta, kuin äidin tai naapurintädin leipoma, voilla päälle sivelty VOILEIPÄ! Parasta herkkua, mitä tiedän.
Kyllä minäkin kinkkua syön, jouluna eritoten, mutta joka kerran olen pettynyt sen makuun. Kiitos tämän kirjoituksen, nyt tiedän, miksi sen makuun olen pettynyt!
Totta! Eurooppalaiseen kinkkuperinteeseen en ole kovin syvällisesti tutustunut, mutta pari vuotta sitten Pohjois-Karjalassa sain pitkästä aikaa syödä kotona kasvatettua ja paikan päällä teurastettua possua, joka oli saanut elää lyhyen mutta onnellisen sian elämän lasten ja muiden kotieläinten seurassa, aivan kuin oman lapsuudenaikani 50-luvun pientilalla. Oli eri maku kuin kaupan lihoissa! Erotessa kiitin sekä ihanan taitavaa emäntää että sikaa joka kehtasikin maistua niin sikamaisen hyvältä!
VastaaPoista