keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Heittäminen


Heittämisen merkityksestä

Heittäminen lienee ihmisen ensimmäisiä merkittäviä keksintöjä.
Apinatkin tiettävästi osaavat heitellä esimerkiksi pähkinöitä puista, mutta onnistuuko heiltä naseva ja hyvin tähdätty laakaheitto? Epäilen suuresti.
Juuri sellaiset kuitenkin ovat kukaties olleet ihmisen parhaita kaukovaikuttamisen välineitä muinaisina aikoina.
Kun kivet eivät tehonneet, kehitettiin keihäitä ja nuolia, sitten yhä vihaisempia ammuksia, joille saatiin vauhtia kekseliäillä apuneuvoilla, muun muassa palamiseen liittyvillä.
Nuolen ampuminen on latinaksi missiota, tarkemmin sanoen emissiota. Se siis lähetetään hieman samaan tapaan kuin -jo abstraktimmin- siunataan matkaan lähetyssaarnaaja eli missionääri tai vaikkapa poliittinen emissaari, jolla myös on jonkinlainen missio eli päämäärä. Sellainenhan on myös ohjuksella (missile, lat. missilia -heittoaseet).
Ennen muinoin matkaan päästetty nuoli jatkoi matkaansa yhtä peruuttamattomasti kuin lausuttu sana. Tästähän kertoo klassinen sananparsi: quod semel emisssum est, volat irrevocabile verbum.
Nykyään voi ohjuksen toivottavasti jo kutsua takaisin. Ellei, olen kovasti pettynyt.
Myös rukous lähetettiin Jumalalle. Sen jälkeen saottiin ite, missa est -voitte mennä, se on lähetetty. Siitähän tunnetusti juontaa juurensa sana messu, joka nykyisin on kovin kaupallistunut, etenkin monikossa esiintyessään.
Mutta heittämistä kuvaa toinenkin latinan sana, iacio (jacio).
Kun siihen liitetään pro-etuliite, saadaan projektio, joka siis on eteen heitetty asia. Jos kyseessä on pelkkä ammus, sitä sanotaan projektiiliksi. Mikäli eteen heitetään suunnitelmia eli valmistellaan tulevaisuutta, on kyseessä projekti.
Etuliitteeksi voidaan ottaa myös e (de), joka taas viittaa alkulähteeseen eikä maaliin tai suuntaan. Sellainen heitto on ejakulaatio, outoa kyllä. Onhan niitä sitten ejektoreita ja mitä lieneekään.
Kiinnostavasti tuo projektio on myös käännöslainana monessa kielessä. Saksassa luonnos (siis eräänlainen projekti) on Entwurf eli pois heitetty (werfen -heittää). Venäjäksi samaa tarkoittaa nabrosok (brosit -heittää). Kyseessä ei siis ole vielä oikea suunnitelma, kunhan nyt on heitetty ajatuksia.
Toki abstrakteja merkityksiä on iacio-sanan johdannaisilla muitakin. Sellainen on vaikkapa interjektio eli väliin heittäminen.
Parlamentaarinen välikysymys taas on jostakin syystä interpellaatio (pello, pepuli, pulsum -lat. lyödä, karkoittaa). Tämä kai korostaa sitä, ettei kyseessä ole mikään turha huutelu, vaan pakottavaa voimaa ainakin potentiaalisesti edustava teko.
Tuosta verbistähän tulevat pulssi, pulsaattori, impulssi, expulsio eli karkotus propulsio eli potkurin (propelli) avulla aikaan saatu liike eteenpäin ja niin edelleen.
Hyödyllinen, kovin hyödyllinen harraste on latinan kieli joka päivä. Milloin saamme takaisin latinankieliset uutiset, Nuntii latini?

10 kommenttia:

  1. Ei pidä unohtaa liioin interventiota eli väliintuloa. Tosin silläkin voi olla hieman toisistaan poikkeavia merkityksiä, esim. lakikielessä sillä tarkoitetaan väliintulon sijaan enemmänkin sovittelua.

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tärkeä sana, mutta kantana venio-verbi.

      Poista
    2. Juu, voipi olla näin. En valitettavasti tunne latinaa oman oppialani (juridiikka) terminologiaa syvemmälti. Vaikka on sinänsä jännä huomata, että sitäkin sentään ymmärtää kuitenkin katkelman sieltä toisen täältä esim. espanjan pohjalta, jota on tullut hieman opeteltua, noin harrastuspohjalta.

      -J.Edgar-

      Poista
  2. Milloin kieli, etenkin, latina alettiin kokea kummituksena? Niihin lapsenuskoiset yhä uskovat.

    VastaaPoista
  3. Taisi psykologian professori käyttää luennolla tuota lausetta eetteeriin heitetyistä sanoista, kun joku opiskelijoista pyysi häntä toistamaan vaikeaselkoisen asian. Hän oikein nautti kun sai podiumiltaan dismissata opiskelijan.

    Kurssin hän päätti perinteisesti sanoihin: "Ut desint vires, tamen est laudanda voluntas." Todellinen ihmisystävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut professori vielä riittävän vanha päättääkseen perinteisin sanoin: "Oi Herra, kun veit kyvyn, olisit vienyt halunkin".
      topor

      Poista
  4. "Apinatkin tiettävästi osaavat heitellä esimerkiksi pähkinöitä puista, mutta onnistuuko heiltä naseva ja hyvin tähdätty laakaheitto? Epäilen suuresti."

    Ihan syystä: apinoilla ei ole sellaista peukaloa, joka sallii vastaotettiin, joka on mm. tuollaisen heiton (ja lujan otteen) salaisuus.

    "kehitettiin keihäitä ja nuolia," Tuossa yhteydessä ei jättää mainitsematta heittopuulla varustettua keihästä, joka kuulemma ratkaisi Neantdendalilaisen ja nykyihmisen välisen kamppailun uudentyyppisen riistan pyynnissä.

    VastaaPoista
  5. Korpikommunisti Kulmini ei kuulemma ole porvari mutta puolustaa leijonan lailla kielten opiskelua, etenkin ruotsia jota puhuu kuin äidinkieltä, opittuaan alakoululaisena Haaparannan puolella jonne opttajaäiti ymmärsi hänet laittaa Tornion puolelta.

    VastaaPoista
  6. Menee nyt vulgääriksi, mutta tuliko "lestin heitto" ruotsista vai venäjästä - vai peräti saksasta.

    VastaaPoista
  7. Ryhdynkin tästä lähtien kutsumaan projektin aloituspalaveria projakulaatioksi :)

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.