Falskin ruoan riemumarssi. Loppuuko se jo?
Englannissa oli
takavuosina merkittävä kampanja oikean oluen (real ale) puolesta. Se vanha pubin kellarissa käytetty kalja kun
oli häviämässä siksi, että suurpanimot kukistivat rahalla kaiken pientuotannon
saadakseen pennoset taskuunsa. Tätä nimitettiin edistykseksi ja monet uskoivat.
Kampanjan
kärjessä kuuluu olleen joku vanha trotskilainen, jolla oli alan kokemusta, siis
kampanjoista. Kun kommunismi oli menettänyt hohtonsa, voitiin viimein ruveta
puhumaan aidoista asioista. Kapitalismi on ihan oikeasti sellainen Juggernaut, joka jyrää minkä tahansa
aidon asian, ellei kansa ole valppaana. Se, että erilaiset hörhöt ja jopa
kokonaiset valtiot rupesivat uskomaan kommunismiin sen muka vaihtoehtona, ei
tee siitä vielä ihanteellista järjestelmää.
Suomalainen
kahden kaupan oligopoli on tyypillinen kapitalismin luomus. Valikoima näissä
molemmissa on toki tyrmäävän hyvä verrattuna taannoisen Neuvostoliiton gastronomeihin, mutta kaikessa
hiljaisuudessa systeemi on kehittänyt väärennettyä ruokaa, jolla aito on
syrjäytetty.
Ajatellaan
tomaatteja. Niitä lienee ainakin yli tuhat lajiketta, mutta kauppaan viljellään
vain paria isoa versiota. Syystä tai toisesta ne sattuvat olemaan sellaisia,
joihin ei koskaan tule aidon kypsän tomaatin makua. Ehkä ne ovat kaupan ketjuissa
kestäviä, ehkä satoisia, ehkä helppoja ja turvallisia viljellä. Ehkä niillä on
valtava määrä etuja puolellaan tuottajan ja myyjän tai molempien kannalta,
mutta kuluttajan kannalta ne ovat katastrofi. vain hinta on kohdallaan ja se ei
ole paljon.
Se, joka on
joskus syönyt aitoa tomaattia ja luulen, että se porukka on jo Suomessa vähemmistönä,
tunnistaa heti sen maun. Joskus sattuu torilta tai luomuosastolta saamaan,
sellaistakin tapahtuu. Väärennetyn tomaatin makua taas ei tarvitse tunnistaa,
koska sitä ei oikeastaan olekaan. Väärennetty tomaatti saattaa olla kauniin punainen,
sekin voi muuttua ajan mittaan pehmeäksi, mutta aina se säilyttää saman
mauttomuuden. Sen syöminen on pelkkää kärsimystä eikä se ruokiin juuri
lisäarvoa anna paistaa sen tai keittää.
Toinen vastaava
artikkeli on talvinen tilli. Itse asiassa se poikkeaa oikeasta niin paljon,
että sen myyjiä vastaan pitäisi nostaa syyte harhaanjohtavasta mainonnasta. Oikea
tilli on mausteyrttien parhaimmistoa, joka antaa kaloille ja salaateille
huumaavan kesäisen aromin. Tillin nimellä myytävät ruohot taas ovat jo rakenteeltaan
erilaisia eikä niissä ole enempää hajua kuin makua. Niiden pureskelusta tulee
aistimus, jonkalaisen voi kuvitella lehmän saavan kuivista heinistä. Tällaisen ”tillin”
lisääminen vaikkapa graaviloheen on yksinkertaisesti sen rienaavaa pilaamista.
No, ruisleivän
suhteen katastrofi alkaa olla ohitettu. Hyvää ruislimppua, jonka voi vielä
parantaa pakastamalla ja sitten uudelleen paistamalla, on jo kaupoissa. Myös
erilaiset jälkiuunituotteet ovat aika lähellä aitoa.
Mutta missä on
vaikkapa hiivaleipä, joka vastaisi kotona uunissa paistettua? Miksi sen tekeminen
näyttää ylivoimaiselta? Ellei kunnon leipää pystytä tekemään, ei pidä ihmetellä,
että porukka ostaa ulkomaisia tuotteita ja meillä saadaan panna peltejä kiinni.
Sääli, mutta tämä kurja kapitalismi on kyllä jossakin määrin toimiva
järjestelmä ja kuluttajan sanahan se siellä nytkin yrittää pyrkiä kuuluville,
kun muovipussileipiä ja muuta mössöä kieltäydytään ostamasta.
No, nyt koko
maailma on pystytty höynäyttämään pikaruoalla. Ekonomistit riemuitsevat siitä,
miten jopa Kiinassa elintaso nousee, kun vanhan perinteisen sijasta popsitaan
amerikkalaista sämpylää. Voi aikoja, voi tapoja! Itse puolestani uskon, että Kiinan
tuhatvuotinen ruokakulttuuri ei kovin kauan katsele noita wrapeja ja hampurilaisia. Nyt ne vielä ehkä antavat statusta ja
imagoilluusioita. Aikansa kutakin.
Mutta vielä
hiukan aidosta ruoasta. Kaikki 1950-luvulla eläneet muistavat halvan makkaran ja huokaisevat:
sellaista ei enää saa mistään. Ilmeisesti tuohon makkaraan oli kerätty
kaikenlaisia teurasjätteitä, joita ei oikein voinut mihinkään muuallekaan
panna, mutta hyvältä se maistui. Sitä paitsi kukaan tuskin lienee kuollut sen
syömisestä.
Mikä oikeastaan
on syynä siihen, ettei halpaa makkaraa –eikä juuri muutakaan kunnollista
makkaraa- enää valmisteta? Keuhkot, utareet, mahat ja mitkä lienevätkään,
syötetään kai nykyään koirille. Ennen niille ei omaa makkaraa tehtykään, mikä
saattaa hämmästyttää nuorisoa. Olen koirille hieman kateellinen ja ajattelen, että
ellei erilaisia nilviäisiä olisi Ranskassa aikoinaan kelpuutettu kaikkein
hienoimpiin ruokapöytiin, olisi myös niiden syöminen varmaankin kielletty.
Mutta mikä on
tulevaisuus tällä tiellä, jonne me olemme joutuneet ja jota kiidämme huimaa vauhtia
kuka ties minne? Tuskin meitä sittenkään odottaa mauton, väärennettyjen ruokien
helvetti. Kun ihmisten tulotaso nousee, he lakkaavat ostamasta sitä, mikä on
kaikkein halvinta ja kaikkein latteinta (paitsi nyt juuri latte). He yrittäisivät nostaa elintasoaan, jos tietäisivät, miten
sen voisi tehdä. Ehkä he menevät luomutiskille, jossa jossakin vaiheessa alkaa
todella saada aitoja, oikeista lajikkeista kunnolla tehtyjä ruokia:
maalaisvoita, oikeita tomaatteja, aitoa tilliä, kunnon leipää, hyvää olutta… Se
käy kalliimmaksi, mutta miksi ihmisen pitäisi tässä maailmassa elää, ellei
tarjolla ole kunnon ruokaa?
Nyt voimme jo
nähdä yhä uusia elonmerkkejä hyvän ruoan ilmestymisestä takaisin sieltä
Kimmerion yöstä, jonne se vuosikymmeniä sitten katosi: maalaisvoita on eräissä
ravintoloissa, joku leipomo tekee erinomaista vaaleaa leipää, tosin vain
ranskalaistyyppistä, luomutomaattien joukossa joku on ottanut käyttöön oikean
lajikkeen ja niin edelleen.
Mutta miksi
ihmeessä näitä ei mainosteta? Olen itse valmis valitsemaan kaupan ja jopa
ravintolakin sillä perusteella, että sieltä saa kunnon leipää tai voita (jota
ei vielä saa kaupoista). Maksan aika paljon enemmän hyvästä ruoasta kuin
mauttomasta rehusta, jos niin vaaditaan. Luulen, että moni muukin tekee niin.
Mutta tuottajien ja myyjien ei kannattaisi jättäytyä pelkän puskaradion varaan.
Nyt kaikki kilpailevat hinnalla. Sen ymmärtää, mutta sen ohella kannattaisi
kyllä kilpailla myös aidolla tavaralla. Vai kieltävätkö sen renkisopimukset?
Mutta kyllä
kansa tietää, millainen ruoka on aitoa, ainakin sen tietää vanha kansa, jolla
makumuisti säilyy vuosikymmeniä. Aidon ruoan ystävillä on vielä toivoa.
Elintarviketeollisuus tuottaa sitä, mitä maksava asiakas haluaa. Jos soijalla, liha-luujauhoseoksella ja broilerilla kyllästetty pallo muistuttaa riittävästi lihapullaa, siitä maksetaan, koska se on halvempi kuin oikea lihapulla etenkin, jos maku ei merkittävästi poikkea oikean lihapullan mausta.
VastaaPoistaHyvä ruoka vaatii harrastuneisuutta ja aikaa. Olisin kirjoittajan asemassa huolestuneempi erilaisesta sääntelystä, joka tekee elintarvikealan pienempien toimijoiden elämän vaikeaksi, kuin abstraktista kapitalismista.
Oikeaa ruokaa haluaa pieni vähemmistö, mutta oikeassa kapitalismissa sellaisellekin löytyy palvelijansa. Sen sijaan ylettömän byrokraattisen sääntelyn kyllästämässä maailmassa näin ei välttämättä ole.
Sääntely suosii suuria toimijoita eli niitä, jotka korvaavat naudanlihan soijalla, broilerilla ja liha-luujauhoseoksella.
OLet varmaankin oikeassa. Mekanismi voisi toimia, mutta pitäisi rasvata ja likvoidoida jarriuja.
PoistaHieno kirjoitus. Me olemme siirtyneet pikku hiljaa luomutoriasiakkaiksi, joita onneksi täällä Espanjassa alkaa löytyä.
VastaaPoistaSuomessa syödään espanjalaisia tomaatteja, mutta jostain syystä täällä ei syödä niitä mitä Suomessa. Täällä saa tavallisestakin kaupasta vielä erinomaisia tomaatteja.
Entä sitten kinkku. Eilen ostin tammimetsässä terhoja popsineen sian iberico-kinkkua, joka kyllä maksoi (täälläkin 33 euroo), mutta se maku. Halvemmallakin saa vielä sellaista kinkkua joka päihittää suomalaiset mennen tullen.
Jopa Suomessakin voi saada oikeata savukinkkua, esim. Kuortista, mutta eihä se marketteihin asti eksy.
VastaaPoistaLoistavaa tekstiä. Mitä laatu ruoassa on, sitä ei enää tiedetä, vaikka kokkiohjelmia on enemmän kuin koskaan. Pienen markkina-alueen ongelmat ymmärtää, mutta esim englannissa paikallisia herkullisia mienten meijerien juustoja saa metsästää - Cheddareita ja Stiltonia tuodaan bulkkina Suomeen. Englannissa voi pubissa olla hanassa Foster's. Jos hyvä onni on, kaupasta löytyy Cox omenoita jotka rapsahtavat, tuoksuvat ja puraisevat takaisin. Suomessahan omenat erottaa tosistaan lähinnä värin perusteella. Onneksi viinejä ei päästetty maitokauppaan. Siellä olisi bulkkitavaraa ilman alkon myyjien asiantuntemusta.
VastaaPoista"Oikeita ruokia saa jo."
VastaaPoistaMaanviljelijöitä emme ole, talonpojiksi emme ryhdy, olkaamme siis sitä, mitä syömme. Eläköön kaurapuuro! Да здравствует овсянка!
Tämä vaatii poliittista radikalisoitumista. Äärikeskustalaisuutta.
VastaaPoista