Oikean voin merkityksestä
Jossakin John
Stuart Millin elämäkerrallisessa esityksessä mainitaan hänen pitäneen kovasti
hyvälaatuisesta voista ja vaatineen aina saada sellaista aterioillaan.
Suomalaisesta
meijerivoin syöjästä moinen voi kuulostaa omituiselta. Joku ehkä arvelee, että
tuollainen mielenkiinto niin yhdentekevään aineeseen olikin odotettavissa juuri
sellaiselta kuivakkaalta poroporvarilta, jollainen Mill oli. Hänhän oli saanut
kasvatuksen utilitaristi-isältään ja kehittynyt sellaiseksi mielihyväkalkyylin
automaatiksi, että vieraantui jo kokonaan tavallisten ihmisten maailmasta. Hän
jopa joutui ihmeissään kysymään itseltään ”onko minulla tunteita?” Tästä
näkökulmasta on kiinnostavaa ja tärkeää tietää, että hänellä oli ilmeisen turmeltumaton
makuaisti.
Puuttumatta
enempää asian filosofisiin ulottuvuuksiin, kannattaa todeta, ettei voi Millin
aikana todennäköisesti ollut sitä mautonta ja hajutonta massatavaraa, jota se
on nykyään.
Moni meistä
muistaa vielä, miten kotona kirnuttiin voita ja miltä maistuivat tuore voi ja
kirnupiimä. Ne nimittäin todella maistuivat. Kun meijerin tuottama mauton ja
bakteeriton puhdas rasva korvasi kotivoin, oli se sokki kansallemme, joka oli
tottunut siihen, että voi leivän päällä teki siitä herkun, joka ei kaivannut
mitään lisukkeita.
Tieteen
sääntöjen mukaan puhdistettu voirasva ei ollut enää voita, vaan jotakin, jota
parhaiten voisi nimittää voilevitteeksi. Siinä oli voin perusainekset, mutta ei
sitä suolavesihelmistä löytyvää bakteerikasvustoa, joka antoi kotivoille
hapahkon ja viettelevän maun. Kuten piimä, se toimi huumeen tavoin ja kehotti
ottamaan yhä lisää ja mieluimmin reiluina annoksina.
Epäilemättä
kotivoi oli keskitetyn jakelun oloissa kaupan intressien vastainen tuote. Sen
säilyvyys oli heikko ja laatu vaihteli. Niinpä se leimattiin epäkelvoksi
tavaraksi ja sitä myytiin alennettuun hintaan. Tuottajille valtio maksoi
hinnanalennuskorvausta. Kotivoitahan jouduttiin tekemään sellaisilla
syrjäkulmilla, jonne meijeriauto ei viitsinyt mennä.
Vanhalle
kansalle meijerivoin tulo siis oli sokki. Samoin kuin sen ajan margariini, se
koettiin suussa epämiellyttäväksi ja mauttomaksi. Moni yritti sekoittaa siihen
suolaa, mutta ei se auttanut. Sitten tähänkin elintason huononnukseen totuttiin
ja alettiin panna voileivälle kaiken maailman leikkeleitä, jotta ne olisi
pystynyt nielemään kakistelematta. Itse voi sai vain liukasteen roolin.
Mutta kotivoin
ylösnousemus näyttää nyt olevan ovella. Joissakin paremmissa ravintoloissa
kuten Nokassa ja Suomalaisella klubilla sitä on ollut tarjolla. Sitä saa myös
Vanhasta kauppahallista juustopuodista ”irtovoin” nimellä. Pietarissa Kuznetšnyi
rynok tarjoaa suuren valikoiman emäntien itse käsin muotoilemia voipötkylöitä,
joissaatekijän sormenjäljet ovat eräänlainen DOC-merkintä. Sikäläinen voi on
suolatonta, mutta kotivoin maku (voihappo ja sen yhdisteet?) korvaa puutteen.
Pelmenien kanssa suolaton voi jopa sopii paremmin kuin suolainen.
Kun suuri osa
kansaamme nyt rypee rahassa eikä enää joudu miettimään, olisiko ostettava sitä
halpaa Anto-margariinia voin sijasta ja saisiko sitä syödyksi, jos siihen sekoittaisi
suolaa, on varmaankin jo taas tullut markkinarako kotivoille.
Ihmiset, jotka haluavat laatua, eivät itke
sitä, että joutuvat maksamaan hieman enemmän. Kauppaketjut eivät kotivoita
varmaankaan ota valikoimiinsa, mutta nehän panostavat muutenkin kelvottomiin
tuotteisiin, mauttomista tomaateista väärennettyyn tilliin. Ehkä nyt on aika
maksaa ansionsa mukaan pientuottajalle, joka tekee aitoa voita ja
hallikauppiaalle, joka sitä välittää.
Se, joka haluaa
pysyä hengissä mahdollisimman halvalla, tietenkin viis veisaa aidoista
makunautinnoista ja itse asiassa kulinarismin ilmentämä hedonismi onkin ehkä
hieman arveluttavaa. Mielihyväkalkyyli on minunkin mielestäni epäonnistunut
etiikan perusta. Kuitenkin ajattelen usein Warsteiner-oluen mainoslausetta: ”Elämä
on liian lyhyt, jotta kannattaisi juoda halpaa olutta”.
Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mistä saadaan tarpeeksi pastöroimatonta ja ruoholla & heinällä ruokitun lehmän maitoa kotivoibuumiin?
VastaaPoistaAjelimme kesällä Ranskassa ja saimme parissa paikassa juuri tuollaista oikeaa voita. Blokisti on oikessa, se on herkkua ja sitäpaitsi terveellistä. Ajatelkaa nyt vaikka karjalanpiirakkaa, joka on sivelty oikealla voilla ja niitä Fazerin margariinirypistyksiä. Keskuskaupat ovat ajaneet Suomen muutenkin heiveröisen kulinarismin rypsiöljyn väriseen nesteeseen.
VastaaPoistaOnneksi heräämistä on ilmassa ja onneksi itse asun Espanjassa ja olen juuri lähdössä Malagan luomutorille.
Ettei vaan arvon professori olisi syyllistynyt EU:n ulkorajarikokseen... Европейский союз:han on kieltänyt maito- ja lihatuotteiden matkustajatuonnin Venäjältä "siellä raivoavan" afrikkalaisen sikaruton takia. Ja pitää kiellon voimassa, vaikka sikatauti onkin levinnyt EU-Baltiaan. Esim. Virossa noin 20 000 sikaa on tapettu sen takia, mutta kaikenlainen tuonti sieltä jatkuu.
VastaaPoistaMutta - vakavissaan - Venäjällä on paljon annettavaa sille joka uskaltaa. Vaikkapa Pietarin Sepäntorilla. Olen käynyt Pietarissa omatoimimatkalla noin 150 kertaa/15 v, enkä ole koskaan törmännyt ongelmiin, vain unohtumattomiin elämyksiiin. Myös kulinaristisiin.
Kyseessä on juuri tämä Kuznetski rynok. Kaupunkihan on selvästi Helsinkiä turvallisempi.
VastaaPoistaTietenkään ei tulisi edes mieleen loukata EU:n asettamia rajoituksia, jotka varmasti ovat erittäin hyvin perusteltuja kuten koko EU. Rukoilen jpka päivä niiden puolesta ja toivon niiden säästävän meidät kaikelta pahalta.
Voista ja venäläisistä tulee myös mieleen se vanha sananlasku voista ja venäläisistä ja paistamisesta. Se onkin piirre jota olen alkanut hieman tällä vanhemmalla iällä arvostaa ( ! ) joustavan, muokkautuvan, yhdenmukaistuvan EU-globa- ja internationalismin paineessa. Tosin, sekä venäläisyyden että EU-kultin paikka on mielestäni selvästi rajojemme takana. Hyvää voita kuitenkin täytyy lähteä Pietarista hakemaan. Uskaltaako sinne omalla autolla? Netti on nimittäin täynnä kaaameita kolaripätkiä Venätän teiltä.
VastaaPoistaAutoilu on vieläkin sekopäistä, vaikka jalankulkijoita on alettu kunnioittaa. Miksi mennä omalla autolla, kun on Princess Maria ja Allegro?
VastaaPoistaRahan historiasta tiedämme sen että huono raha (esim. setelit) syrjäyttävät aina hyvä rahan (esim. kulta). Kaupan ja teollisuuden osalta on sama prosessi. Huonot tuotteet syrjäyttävät hyvät. Nykyiset kodinkoneet toimivat lyhyemmän aikaa kuin ennen. Lapsiperheissä esim. pyykkikoneiden elinkaari alkaa jo lähestyä 5 vuotta. Vain autojen osalta on kehitystä ollut parempaan lähinnä parempien voiteluaineiden ja moottorien lämmityslaitteiden ansiosta. Mutta ilmeisesti sielläkin trendi tämän jälkeen kääntyy huonompaan suuntaan. Esim. ruostesuojauksista ovat useimmat valmistajat 2000-luvulla jo luopuneet .
VastaaPoista