tiistai 13. heinäkuuta 2021

Kehityksen hedelmiä

 

Ilmestyskirjan ratsastajat

 

Rolf-Dieter Müller, Der Bombenkrieg 1939-1945. Unter Mitarbeit von Florian Huber und Johannes Eglau. Ch. Links Verlag., Berlin 2004, 271 s.

 

Kesä on mökkikirjastojen aikaa. Toinen toistaan paremmat kirjat putkahtavat esille ja luettavaksi vaikka niistä ei kiireisempinä aikoina ole huomannut muuta kuin tylsältä näyttävän selkämyksen.

Tämä pienen venekirjastoni teos osoittautui helmeksi, vaikka olin vuosikaudet onnistunut välttämään sen lukemista, kun itse aihepiiri oli vaikuttanut niin tympeältä. Onhan pommitussodan ympärille syntynyt valtava kasvillisuus väkivaltapornoa, jollaisesta kauniina kesäpäivinä pysyy mieluummin kauempana.

Ennakkoluulot olivat turhia. Tämä on ammattitaitoisen tutkijan työtä ja siinä kuvataan asiantuntevasti sitä, miten pommitussodan ideat syntyivät ja kehittyivät ja miten lopulta päädyttiin niihin holokausteihin, jotka sitten toteutuivat Saksassa ja Japanissa.

Tässä, kuten muuallakin, sotilaspiireissä ja siviilienkin keskuudessa ennen sotaa vallinneet kuvitelmat ja aikomukset poikkesivat huomattavasti siitä todellisuudesta, joka syntyi niitä sovellettaessa.

Ei sillä, että sotateoreetikot olisivat periaatteesta häikäilleet avutonta siviiliväestöä vastaan hyökkäämisessä. Totaalista sotaa suunnittelevilla upseereilla ei useinkaan ollut mitään skruupeleita käytettäviin keinoihin nähden.

Itse asiassa kaikki suurvallat ja jotkut pienemmätkin valmistautuivat ennen toista maailmansotaa ja myös sen aikana tekemään massiivisia kaasuiskuja lehtokoneista käsin.  Tarpeeksi suurina niiden kuviteltiin voivan ratkaista koko sodan. Alan erityiseksi guruksi nousi italialainen Giuliano Douhet.

Tosiasiassa myrkkykaasuja tuotettiinkin valtavia määriä ja etenkin saksalaiset näyttävät saavuttaneen -sanoisinko- edistystä tällä alalla tuottaessaan varastoon valtavia määriä uutta hermokaasua, tabunia.

Kaasupommit ja -kranaatit valettiin sittemmin sementtiin ja upotettiin mereen. Myös matalassa Itämeressä noita upotuspaikkoja oli vanhoihin merikarttoihin merkitty paljon. Nyt sellaisia ei näytä enää olevan, mistä asia sitten johtuneekaan? Onko nuo aineet todella nostettu ylös ja viety ongelmajätteisiin? Minne ne olisivat edes mahtuneet?

Toisen maailmansodan alkaessa käytettävissä olleiden lentokoneiden kuljetuskyky oli joka tapauksessa aivan liian vaatimaton suurten pommitusoffensiivien suorittamiseksi. Saksalaisetkin käyttivät vielä Puolan sotaretkellä myös Junkers-matkustajakoneita apupommittajina. Tähtääminen, kuten suunnistuskin olivat primitiivisellä tasolla. Radioyhteyksiä koneissa ei yleensä ollut, tutkasta puhumatta.

Parilla sadalla tai edes tuhannella kevyellä koneella ei liioin voinut tai kannattanut suorittaa terroripommituksia, ainakaan kaukana kotimaasta. Niin sanotut mattopommitukset tulivatkin kuvaan vasta verrattain myöhäisessä vaiheessa.

Itse asiassa tietyn alueen töydelliseen tuhoamiseen pyrkivät pommitukset aloittivat englantilaiset eivätkä saksalaiset, väittää kirjoittaja varsin vakuuttavasti. Englantilainen propaganda vatkasi saksalaisten väitettyjä tämän alan suorituksia toistamalla ketjua Guernica, Wielun, Rotterdam, joihin sitten lisättiin yhä uusia kohteita.

Tosiasiassa Hitler pidättäytyi pitkään terroripommituksista ja aivan erityisesti Englannin kohdalla, koska halusi välttää sodan eskaloitumista ja elätteli toiveita Englannin kanssa tehtävästä sovinnosta ja yhteistyöstä muita valtioita vastaan.

Saksalaisten pommi-iskut Englantiin oli tähdätty ennen muuta sotilaallisiin kohteisiin ja tämä koski myös muun muassa Coventryä, joka nostettiin englantilaisten puolella esimerkiksi saksalaisten mielettömästä raakuudesta.

Kun saksalaiset aloittivat terrorihyökkäykset, tapahtuivat ne aina kostona englantilaisten vastaavista, mikä muistettiin propagandassa kertoa. Niitä ei siis suoritettu, ellei toinen osapuoli antanut aihetta. Tämä ei tietenkään koskenut puhtaasti sotilaallisia maaleja.

Kuten tunnettua, saksalaisilla ei todellisuudessa ollut kykyäkään suuriin mattopommituksiin. Heidän parhaat koneensa olivat pieniä ja soveltuivat maa-armeijan auttamiseen, eikä kunnollista kaukotoimintapommittajaa saatu koskaan valmiiksi.

Niinpä saksalaiset joutuivat yhä suuremmassa määrin turvautumaan defensiiviin pommitussodassa. Siihen sijoitetut resurssit olivatkin valtavia. Esimerkiksi Berliiniä varustettiin valtavilla Flak- eli ilmatorjuntatorneilla (Fliegerabwehrkanone). Tuhansiin torneihin ympäri maata kului 5 miljoonaa kuutiometriä betonia.

Luftwaffe rakennutti enemmän it-tykkejä (noin 60000) kuin hävittäjiä ja it-tykin ammuksia tuotettiin kaksi kertaa enemmän kuin kenttätykistön.  Ehkä noin miljoona miestä työskenteli it-tykistössä ja lisäksi tulivat sadat tuhannet siviilit aputyövoimana.

Sillä alumiinimäärällä, joka ammuksiin tarvittiin, olisi voinut rakentaa 40000 hävittäjää, kertoo kirjoittaja.

Yhtä alasammuttua konetta kohti tarvittiin 16000 kranaattia, mutta kolmasosa koko määrästä tuli sentään ilmatorjunnan osalle.

Liittoutuneiden pommitussotaa voi nimittää täysin kyyniseksi ja raakalaismaiseksi, eivätkä edes puheet siitä, että Hitler olisi koko homman aloittanut, pidä paikkaansa. Helppoja ja tulenarkoja ja samalla mahdollisimman heikosti suojattuja kaupunkeja pyrkivät aluksi liittoutuneet tuhoamaan tulimyrskyllä. Lyypekin vanha kaupunki oli ensimmäisiä esimerkkejä ja jatkoa seurasi hamaan Dresdeniin saakka. Saksalaisten kosto jäi vaatimattomaksi.

Kirjoittaja ei kuitenkaan leimaa terroripommituksiakaan mielettömiksi, vaan toteaa, että niillä oli kuitenkin peräti korkeampi tarkoitus, joka oli pyrkimys sodan lyhentämiseen. Sitä paitsi Neuvostoliitto maksoi koko ajan verellä omaa osuuttaan, eivätkä länsiliittoutuneet voineet, saarron ohella, tehdä mitään muutakaan sen taakkaa keventääkseen.

Mattopommitusta (Flächenbombardement) pidetään nykyään rikollisena terroritoimena, mutta sillä oli kuitenkin ajan oloissa oma mielekkyytensä. Aikoinaan sitä ei ollut edes kielletty.

Kun koneiden suunnistus oli niin alkeellista, ettei suurin osa hyökkäävistä koneista useinkaan kyennyt löytämään edes suurkaupunkia ja ne usein joutuivat ilmatorjunnan takia välttämään sen ylle lentämistä, ei korkealla vaakalennossa etenevien koneiden osumatarkkuudesta voinut puhuakaan.

Kirjoittaja ymmärtää myös sitä argumenttia, että samalla, kun tuhottiin teollisuutta, oli hyödyllistä tuhota myös työläisten kodit ja toki myös heidät itsekin.

Sodan loppuvaiheessa pommituksilla oli myös merkittävää vaikutusta vihollisen sinänsä uskomattoman sitkeää varusteluteollisuutta vastaan. Oleellinen rooli oli polttoainetta jalostavien laitosten hävittämisellä ja kulkuyhteyksien tuhoamisella. Ihmisten moraali sen sijaan kesti hämmästyttävästi.

Hitlerin viimeinen kostoisku tapahtui rakettiaseilla, eikä hermokaasuilla, mihin hän kyllä oli valmistautunut. Vihollisen ilmaherruus oli kasvanut niin täydelliseksi, etteivät edes suihkuhävittäjien saattamat puskuhyökkääjät saaneet aikaan paljon mitään. Myös V-1 robotit oppi puolustaja tuhoamaan lähes laidastaan, mutta V-2 oli jo kovempi pala.

Raketteja ja robottikoneita ammuttiin yli 3000 kappaletta ja niiden uhrina kuoli yli 15000 henkeä liki 50000:n haavoittuessa. Yli 37000 taloa tuhoutui ja 1,5 miljoonaa vaurioitui.

Mutta tämä nyt oli pelkkää kostoa (Vergeltung), kuten aseiden nimetkin kertoivat). Mitään strategista hyötyä ei siitä kannattanut edes odottaa.

Kaiken kaikkiaan pommitussota vei toisessa maailmansodassa noin 1,5 miljoonan ihmisen hengen. Isossa Britanniassa kuoli sen uhrina noin 60000 henkeä ja lisäksi menehtyi 160000 liittoutuneiden lentäjää.

Onko tuo nyt sitten niin paljon, jos tuossa sodassa yhteensä kuoli yli 50 miljoonaa henkeä?

Lukujen vertailu on kuitenkin helppohintainen tapa lähestyä historiaa.

Ovatko sitten esimerkiksi natsien suorittamat joukkomurhat itse asiassa niin kovin mainittavia tapahtumia? Entäpä ne tuhannet ja taas tuhannet teloitukset, joita kaikki osapuolet suorittivat?

Pommitussodassa tappaminen on aika lailla erilaista kuin montun reunalla teloittaminen tai edes  kaasuttaminen. Tekijän ja uhrin etäisyys kasvaa hyvin suureksi ja joku pommittaja-Harris, on kukaties saattanut nukkua yönsä ihan hyvin huolimatta siitä, että hänen omallatunnollaan oli tuhansia ja taas tuhansia aseettomia kelpo kansalaisia, vauvasta vaariin. Sitä paitsi nämä uhrit kärsivät usein aivan tavattoman pirullisen ja tuskallisen kuoleman liekeissä ja raunioissa.

Tämän kirjan kirjoittaja ei näitä asioita pahemmin pohdi. Hän on sotahistorian ammattimies ja tutkii aikansa ajattelua. Se on myös hyvin kiinnostava näkökulma sekin. Pommitussota ei alkanut, saati eskaloitunut läheskään niin suoraviivaisesti kuin asia yleensä esitettään.

Sitä paitsi pahimmat mahdolliset variantit taisivat sittenkin jäädä toteutumatta, vaikka juuri niihin oli jo ennen sotaa hyvin vakavasti valmistauduttu.

46 kommenttia:

  1. Verkko on avannut silmämme näkemään, että blogisti valehtelee ja on aina valehdellut”, sanoo kansainvälinen aktivisti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun tämä "vihavainen " ei ole sama kuin blogisti, niin olisiko kohtuullista että jotenkin sen myös toisi aina esille?

      Poista
    2. Yksi ja sen omatunto.

      Poista
    3. "vihavainen"

      Koska yllämainittu ”paskavalevihavainen” väittää, että ”Verkko on avannut silmämme näkemään, että blogisti valehtelee ja on aina valehdellut”, sanoo kansainvälinen aktivisti.”, niin se voi merkitä sitä, että eräs taho oli saanut permanenttisen vihaisen diarean mainitun blogin tiimoilta. Mainittu paskavalevihavainen ei pysty analysoimaan, hän pystyy ainoastaan diareoimaan.

      Poista
    4. Tämä valevihavainen-keskustelu nousi nyt niin korkealle filosfiselle tasolle, että tavallinen tallaaja ei enää pysy perässä.

      Olisiko siis parempi säästää nämä tämän tasot jutut puhtaasti vain huippuasiantuntijoiden erityisseminaareihin ja siten pois ymmärtämätöntä rahvasta kiusaamasta?

      Poista
  2. Tuohon ilmasodankäynnin poikkeavuuteen, varsinkin uhrien kannalta, on saksalainen kirjallisuusmies W. G. Sebald tehnyt mielenkiintoisessa tutkielmassaan Ilmasota ja ķirjallisuus (Luftkrieg und Literature) havainnon siitä, kuinka massiivisten pommitusten uhrit eivät ole saaneet kauhuilleen kaunokirjallista kuvaajaa, tai Sebald löytää yhden unohdetun, Gert Ledigin. Saksassahan julkaistiin kaikenlaisia sotakuvauksia, kansallissosialismin ajan tilityksiä sekä rauniokirjallisuutta, mutta pommituksista vaiettiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä aihe oli liian vaikea kirjallisesti kuvata niin, ettei teoksesta tule lukijalle sietämätön. En muista lukeneeni mitään kaasukammiokuvaustakaan uhrin näkökulmasta, kun syaanivetykaasu katkaisi hengitystoiminnan pahimmoilleen parinkymmeneen minuutin kuluessa.

      Poista
    2. Hieman, mutta vain hieman, etäämpää asioita tietysti on kuvattu:

      https://kiiltomato.net/critic/kurt-vonnegut-teurastamo-5/
      https://like.fi/kirjat/hiroshima/

      Poista
    3. Herman Woukilla on kuvaus kaasukammiosta kirjassaan "Sodan muisto".

      Yksi hahmoista joutuu kaasukammioon.

      Varmasti aihe jolla mässäily osoittaisi kirjailijan typeryyttä.

      Wouk kirjoittaa kohdan mielestäni hyvin ja selviää tyylikkäästi.

      Olen lukenut sen suomennettuna enkä englanniksi, joten siitä on vaikeaa sanoa enempää.

      Poista
  3. " sotilaspiireissä ja siviilienkin keskuudessa ennen sotaa vallinneet kuvitelmat ja aikomukset poikkesivat huomattavasti siitä todellisuudesta, joka syntyi niitä sovellettaessa. Ei sillä, että sotateoreetikot olisivat periaatteesta häikäilleet avutonta siviiliväestöä vastaan hyökkäämisessä."

    Tähän varmasti vaikutti se, että tuohon aikaa valinnut sotateoria keskittyihin siihen, miten yksi sotavoima alisti toisen sotavoiman kun taas terroripommituksissa oli kyse siitä, että koko yhteiskunta pyrittiin alistamaan terrorisoimalla sen siviiliväestöä. Kyllä Hitler tuon poliittisen puolen ymmärsi. Suurin yllätys oli siviiliväestön ja yhteiskuntien henkinen kestävyys niin Englanissa kuin Saksassakin. Ei olisi kannattua Hitlerin muutoinkaan alottaaa sodankäynnin muotoa, johon ei ollut riittäviä resursseja.

    Kuriositeetti: oikeustieteilija Castrenin Ilmasota-väitöskirjassa vuodelta 1938 todettiin siviiliväestön terroripommittamisen olevan vastoin kansainvälistä oikeutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjasta ymmärsin, että terrori oli hyväksyttävää, mikäli sillä oli ns. korkeampi tarkoitus kuten sodan nopeampi lopettaminen. Vrt. amerikkalaisten atomipommi.

      Poista
    2. No niin kuin Vihavainen edellä toteaa, eivät saksalaiset halunneet terroripommituksia. Heidän tavoitteensa oli tuhota Englannin hävittäjäilmavoimat ja siksi kohteiksi etsittiin RAF:n kenttiä ja tukikohtia. - Hävittäjien tuhoaminen oli edellytys maihinnousun aloittamiselle.

      Englantilaiset käynnistivät ns. kostopommitukset sen jälkeen, kun saksalaiset pommikoneet olivat yöllä 25.8. lentäneet vahingossa kohteittensa ylitse ja pommittaneet Itä- ja Keski-Lontoota.

      Kostopommitukset hermostuttivat Göringin, joka päätti siirtää hyökkäyskohteet RAF:stä muualle. Se merkitsi lisää pommikuormia lontoolaisten niskaan.

      Jos sisälläni olisi humanisti, se kysyisi, oliko Churchillin päätös kostopommituksista jollakin tasolla viisas, kun se vasta saikin saksalaiset tekemään sitä, mistä heille oli kostettu?

      Vastaamatta humanistille totean, että esimerkiksi Antony Beevorin mukaan englantilaisten kostopommitukset harhauttivat Göringin virheeseen, joka pelasti Englannin hävittäjäilmavoimat tuholta. Jos ja kun näin on, englantilaisten kostopommitukset estivät Saksan maavoimien pääsyn saarelle.

      Usein todetaan, että taisteluissa voitto lunastetaan verellä. Tästä tapauksesta opimme, että myös siviilien veri käy maksuksi.

      Poista
    3. Ensimmäisen Berliinin pommituksen toisessa maailmansodassa suorittivat muuten ranskalaiset, "kostoksi" Pariisin pommituksesta. Yhdellä hitaalla koneella yöllä 7.4.1940 koukaten Itämeren kautta.

      Poista
    4. Jos tuo olisi ollut englantilaisten tekemä, siitä olisi kiusanamme monta sankari tarinaa, laulua ja elokuvaa.

      Poista
  4. "Itse asiassa kaikki suurvallat ja jotkut pienemmätkin valmistautuivat ennen toista maailmansotaa ja myös sen aikana tekemään massiivisia kaasuiskuja lehtokoneista käsin."

    Oliko kirjassa mitään uusia tietoja, miksei noihin kaasupommituksiin kummaltakaan puolelta päädetty? Dresdenistä - Hiroshimasta ja Nagasakista puhumattakaan - päätellen syynä eivät olleet ainakaan moraaliset estot. 

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytettiin Abessiniassa ja Marokossa. Hitler pelkäsi vastaiskua, oli heikoilla.

      Poista
    2. Entä länsiliìttoutuneet, näiden ei olisi sodan tuossa vaiheessa tarvinnut enää pelätä vastaiskuja? Kysymys on kiinnostava, koska osa suunnitteluasiakirjoista on tullut julkisuuteen vasta viime vuosina (esim Churchillin toimeksianto selvittää NL:n patoamista asevoimin Puolassa.)

      Poista
    3. Aloittajalla on riski mainehaitasta.

      Poista
    4. Jossain kerrottiin, että Puna-armeija olisi ampunut muutamia kaasukranaatteja Ilomantsissa Talvisodan alkupäivinä. Siihen se kuitenkin jäi.
      Onkohan tiedossa perää?

      Poista
    5. Siihen aikaan kerrottiin myös Neuvostoliiton lehdissä, että suomalaiset olivat sellaista harrastaneet. Luultavasti kyseessä on huhu, joka saattoi saada alkunsa epätäydellisesti palaneen räjähteen värikkäästä savusta.

      Poista
  5. "Tässä, kuten muuallakin, sotilaspiireissä ja siviilienkin keskuudessa ennen sotaa vallinneet kuvitelmat ja aikomukset poikkesivat huomattavasti siitä todellisuudesta, joka syntyi niitä sovellettaessa."

    Ennen toista maailmansotaa julkaistiin todella kovia ennusteita, että yksittäisten kaupunkien pommituksissa tulisi satojatuhansia kuolonuhreja yössä.

    Näitä ennusteita on myöhemmin ihmetelty ja ne on pyritty leimaamaan pasifistien propagandaksi.

    Todellisuudessa nämä arviot perustuivat brittien kokemuksiin ensimmäisen maailmansodan ajalta. Hyökkäykset ilmalaivoilla ja lentokoneilla kaupunkeihin olivat aivan uusi juttu ja väestö ei osannut suojautua edes sisätilohin, vaan ilma-aluksia mentiin jopa ihmettelemään kaduille.

    Tuloksena olikin siten todella suuria uhrimääriä per pudotettu pommi tonni. Pahimmillaan yksii pienehkö sirpalepommi saattoi tappaa kymmeniä ihmisiä, kuten eräs kasarmin kattoikkunan läpi suoraan makuusaliin pudonnut pommi teki.

    Myös Suomessa jouduttiin totaalisen sodan pyörteisiin kun saksalainen ilmalaiva pommitti siviilialusta vuonna 1915 Saaristomerellä.

    Yksinkertaisesti ei uskotttu, että hävittäjätorjunta pystyisivät merkittävästi vaikuttamaan pommikoneiden operointiin kun maalina olivat suurkaupungit. Menestyksellisiä malleja ei ollut oikein löydettävissä ja esimerkiksi Moskovan ilmapuolustus oli toisen maailmansodan alussa lähes suora kopio Lontoon vastaavista järjestelyistä vuonna 1918.

    VastaaPoista
  6. ”Kehityksen hedelmiä”

    Kehityksen/sivistyksen/sivilisaation hedelmiä?

    Mitä tekee nykyryssä?

    Se valehtelee/vittuilee Ukrainasta samalla tavoin kuin se aikoinaan valehteli/vittuili Mainilan Laukauksista.

    Nykyryssän valehtelu Ukrainasta ilmenee väittämässä, että USA on paraikaa tekemässä Ukrainasta antivenäläistä. Tyhmät ajattelevat, että aikaisemmin kaikki oli hyvin, mutta nyt USA tuli väliin.

    Mitähän historia kertoo? Kuten tunnettua Pietari Ensimmäinen soti Ruotsia vastaan. Ratkaiseva taistelu sovittiin typerän Kaarle XII kanssa Ukrainan Pultavassa. Päästäkseen sinne Kaarlen armeija havaitsi, että kaikki kylät oli poltettu eikä muonaa voitu saada, kaikki kaivot oli myrkytetty eikä vettäkään saatu. Jne.

    Marxismi-leninismiin kuului postulaatti, että kansojen kansalliset eroavuudet piti lopettaa/hävittää. Paras/helpoin keino siihen on kansan lopettaminen/hävittäminen. 1930-luvun alussa yli neljä miljoonaa ukrainalaista kuoli nälkään Moskovan järjetetyssä nälänhädässä. Viljat takavarikoitiin talonpojilta ja myytiin polkuhintaan Länteen saadakseen valuuttaa. Saman verran kuoli ihmisiä muillakin Venäjän alueilla samaan aikaan ja samoista syistä johtuen.

    Jne., jne.

    VastaaPoista
  7. Liittoutuneiden alasammuttujen koneiden miehistöt eivät olleet kovin suosittuja Saksassa. Varsinkin kun hävittäjät sodan lopulla huvittelivat yksittäistenkin siviilien ammuskelulla. Aika monta lentäjää päästettiin päiviltä. Wikipediassa on tällainen: https://de.wikipedia.org/wiki/Fliegermorde

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gobbels ehdotti eräässä tapauksessa 10000 sotavangin ampumista kostoksi. Sitä ei liene tehty. Lentäjiä kyllä vietiin yleisön käsiteltäväksi.

      Poista
  8. Nusaistaanpa hiukan pilkkua ja vähän muutakin:

    1. Kyllä "pääsotijoilla" oli koneissa radiot jo sodan alussa. Toki osumatarkkuus oli silti heikko.

    2. Mitä ovat "puskuhyökkääjät"?

    3. Mitä ovat V-1 "robotit"? Ei V-1:llä ole mitään tekemistä bobotiikan kanssa.

    4. Jos pohtii sen ajan sodankäyntisäännösten henkeä, niin ns. "korkeampi tarkoitus" kuten "sodan lyhentäminen" ei ollut laillinen peruste. Kyseessä oli enemmän välitön "sotilaallinen vaatimus". Ts. jos jonkin sotilaskohteen tuhoaminen ei onnistunut ilman siviiliuhreja, niin silloin siviilitappiot olivat "laillisia", mutta siviilien terrorisointi oli kielletty. Tällä linjalla on mm. ilmatorjuntamies Ahti Lappi.

    5. Vuosia sitten näin yhdellä Tyynenmeren sotaan keskittyneellä keskustelufoorumilla amerikkalaisen ilma-armeijan asiakirjan, jossa siviilien ampuminen ilmasta tehtiin "lailliseksi" sillä verukkeella,"ettei Japanissa ole siviilejä", joten lastenvaunua yksin työntävä nainenkin on "laillinen" maali urheille jenkeille.

    6. Pikkuisen epäilyttää Müllerin väite, että kranaattien alumiinista olisi rakennettu niin monta lentokonetta. Kranaateissahan ainoa potentiaalinen kohde alumiinille olisi sytytin.

    Saksan it:n tehokkuutta muuten heikensi se, etteivät he saaneet kehitettyä herätesytytintä, joka olisi moninkertaistanut raskaan it:n tehon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1. Ei niillä saksalaisilla hävittäjillä alussa ollut, väittää Mueller.
      2. puskuhyökkääjät on yleensä Venäjällä käytetty termi (taran), tarkoittaa koneen tekemistä lento/ohjauskyvyttömäksi esimerkiksi potkurilla peräsintä leikaten
      3. robotti oli tuohon aikaan käytett termi, joka ei ole modernin käytännön mukainen
      4. liittoutuneet julistivat teollisuusalueet tastelukentäksi ja selittivät, että se, joka jää sinne asumaan, vastaa itse seurauksista
      5. paljonhan niitä on kertomuksia yksittäisten siviilien ahdisteluista. Kaiketi se oli hauskaa.
      6. suuri on luku.

      Poista
    2. Puskijoita nimitettiin saksaksi nimellä Rammjäger, 183 lähti tehtävään, Steinhuder Meerin taistelussa tuhottiin näin 23 pommittajaa, omat tappiot 133 konetta.

      Poista
    3. John Killenin Luftwaffen mukaan (s 349) Saksa oli kehittänyt tohtori Schwartzin johdolla R4R-raketin, joka voitiin asentaa Me 262-suihkuhävittäjään ja laukaista 900 metrin päästä. Huhtikuussa 1945 kuuusi tuollaista hävittää pudotti viisitoista B17 pommittajaa kärsimättä itse lainkaan tappioita.

      Hitlerin suurimpia virheitä oli viivyttää tuon maailman ensimmäisen suihkuhävittäjän kehittämistä vaatimalla sen muuttamista salamapommittajaksi.

      Poista
    4. Vihavainen: Rammjäger ei ole puskuhyökkääjä. Jäger tarkoittaa hävittäjälentokonetta (vastaavasti hävittäjä laivana on Zerstörer). Tarkkuutta!

      Ano 1206: Ei pitäisi toistaa myyttejä. Hitler ei viivästyttänyt "maailman ensimmäisen suihkuhävittäjien kehittämistä" yhtään. Se myytti on paremmassa lähdekirjallisuudessa ammuttu alas kymmeniä vuosia sitten esim. Manfred Böhmen JG 7 -historiassa. Ja ei Me 262 ollut mikään ihmease. Moottorien luotettavuus surkea, kiitoratavaatimus pitkä. Täydellisen soveltumaton nopeasti koulutettujen sota-ajan ohjaajien käsiin.

      Ja Vihavainen: "Tutkijaksi" itseään tituleeraava Sami Eerola sanoo sinua "äärioikeistolaisten manifestien" kirjoittajaksi...

      Poista
    5. Kyllä se nyt vain oli se puskuhyökkääjä tässä tapauksessa.
      Ha siteeraan tämän Eerolan osalta entistä ulkoministeriä: kyllä maailma ääntä vetää ha viita paskaa.

      Poista
    6. Ruotsissa ohjukset ovat edelleen "robotteja". Katso vaikka https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2016/09/nytt-robotsystem-premiarvisades/
      Erikoisalojen terminologia on usein hankalaa ja elää omaa elämäänsä. Englanniksi ohjus on guided missile, usein kuitenkin vain missile, joka sinänsä tarkoittaa mitä tahansa singottua kappaletta.
      Venäjäksi raket voi tarkoittaa ohjusta tai tavallista rakettia.

      Tämän kommentin julkaiseminen edellyttää, että "en ole robotti". Sopii teemaan.

      Poista
    7. Suomen kielestä taitaa puuttua sellainen iskevä sana, joka paremmin kuvaisi tuota puskua. Roomalaisten kaleereissa oli jo rostrum ja englantilaisten hävittäjien haaveena oli "to ram" pintaan noussut sukellusvene keskeltä kahtia. Siis sama sana kuin saksassa.

      Poista
    8. Ei kai? Ram on englannissa myös pässi. Venäjässä se on baran (vrt. taran).
      Voisihan sitä vaikka pässi-sanasta kehittää oman suomalaisen termin, mutta ei ole oikein ollut tarvetta. Tosin yksi suomalainen sukellusvene puski venäläisen upoksiin.

      Poista
    9. Muurinmurtajia kai joskus oikeastikin muotoiltiin pässin päätä jäljitellen.

      Poista
    10. Olisikohan Müllerillä se ongelma, että hän on mahdollisesti yleisen sotahistorian tutkija. Ts. aika monella muuten ansiokkaalla vastaavalla ei ole tekniset asiat niin hallussa. Ja siitä väite, ettei sakuilla(kaan) olisi ollut lentokoneissa radioita.

      Ja tuo robot-termi kuulostaa oudolta; en ole ainakaan suomen-tai englanninkielisissä lähteissä koskaan törmännyt V-1:tä kutsuttavan robot-sanalla. Enkä saksankaankielisissä...

      Poista
    11. Tarkennan, hävittäjälenrtäjänä toiminut Ulrich Steinhilper kertoo, ettei hävittäjoien ja pommittajien välillä ollut radiyhteyttä.
      Ja Mueller ei robotti-sanaa käytä. Sitä käytettiin ainakin Suomessa 1950-luvulla ja kai aiemminkin. Vrt. Pikku jättiläinen: robottikone V-1.
      Se nyt on tämä kieli muuttuvaista, oanattaa hyväksyä asia eikä väittää, ettei se ole.

      Poista
    12. No kyllä näin tekniikan ihmisenä pidän tärkeänä, että tekniikan asioista käytetään oikeita ja tarkkoja nimityksiä. Ja V-1:stä ei saa robottia tekemälläkään. Eikä robottikonettakaan.

      Poista
    13. Ehdotan robittikeskustelun ratkaisuksi uussanaa "itseohjautuva".

      Poista
    14. Eikö se nyt mene perille, että kieli muuttuu. Ei ole robotitkaan kuin ennen.

      Poista
    15. Siis väännetään se nyt rautalangasta: V-1:stä ei ole suomenkaan kielessä kutsuttu robotiksi esimerkiksi ilmailu- ja sotilasalan julkaisuissa. Jos Pikkujättiläinen on sellaista käyttänyt, se on Pikkujättiläisen vika. Ja väittäisin, että alan erikoisjulkaisut ovat asiassa korkeampi auktoriteetti kuin suurelle yleisölle suunnattu yleisjulkaisu.

      Poista
    16. Oletko todella lukenut kaikki alan suomenkieliset julkaisut 1940 luvulta alkaen?

      Poista
    17. No tässä olisi englanniksi. Ruotsiksi voit hakea, mitä antaa tulo9kseksi V-1. https://arc.aiaa.org/doi/abs/10.2514/8.10405?journalCode=jastn

      Poista
    18. "robotvapen heter det på svenska: https://sv.wikipedia.org/wiki/V-1

      Poista
    19. "Hitler ei viivästyttänyt "maailman ensimmäisen suihkuhävittäjien kehittämistä" yhtään. Se myytti on paremmassa lähdekirjallisuudessa ammuttu alas kymmeniä vuosia sitten esim. Manfred Böhmen JG 7 -historiassa. Ja ei Me 262 ollut mikään ihmease."

      Näin blogikommenteissa mennään niillä (suomenkielisillä) lähteillä, mitä kirjahyllystä löytyy. Tietävämmät kanssakommentoijat sitten päivittävät kommentit (kiitos siis Trilisser).

      Ei Me 262 mikään sellainen ihmease ollut, että se olisi muuttanut sodan lopputulosta, mutta todennäköisesti pitkittänyt sitä ja ehkä yhdessä mainitsemieni rakettien kanssa voinut estää tai ainakin vähentää massiivisia pommituksia. Jos se olisi saatu aikaisemmin käyttöön, olisi varmasti ollut riittävän kokeneita lentäjiäkin ja aikaa kouluttaa näitä.

      Robottikeskusteluun en kommenttiani 12.21 enemmälti osallistu. (Marcus Aureliuksella oli hyvä kommentti turhanpäiväisistä kielellisista kiistoista, mutta limamurekkeen tuoksu osuus vastustamatta nenää...).

      Poista
  9. Ohjaama-ase vai robotti? Mitä väliä?

    Robotti-nimityshän on peräisin vuodelta 1921 Karel Capekin näytelmästä R.U.R. Sana oli siis sopivan uusi ja kuitenkin jo tuttu 1950-luvulla.
    Suomeksi on tarjottu myös sanaa ohjaama-ase, jota käyttää Olavi Linnus suomentamassaan kirjassa Iso lentokonekirja, Tammi, 1960. Alkuperäinen kirja Boys' Book of Flight, kirjoittanut David Le Roi. Robottia ei tässä kirjassa taideta enää käyttää, mutta ohjus on lipsahtanut myös mukaan. Se sitten vakiintuui suomeen.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.