keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Naisellinen elementti

Herttaisuus

 

Satuin tässä päivänä muutamana Moskovaan, jossa minulla oli ilo juoda ihan päiväsaikaan teetä erään nuoren paikallisen asukkaan kanssa.

Hänkin näytti kuuluvan siihen Suomen ystävien ja jopa ihailijoiden joukkoon, jonka aina löytää Venäjältä, ainakin jos sattuu sellaiseen paikkaan, jossa puhutaan Suomesta ja sen historiasta.

Tuossakin tilaisuudessa vietin iltaa myös muutaman Suomen-ystävän kanssa teetä juoden ja pikkuleipiä napostellen. Mitään alkoholijuomia ei tässä pikku banketissa ollut ja se oli kyllä minulle ensimmäinen kerta lajiaan Venäjällä, mutta ihan miellyttävää se kaikki oli.

Mutta piti puhumani tuosta nuoresta naisesta, joka seminaarin tauolla tuli samaan pöytään nauttimaan välipalaa. Venäläisillä on tapana kehua sillä, että heillä on maailman kauneimmat naiset ja olen jo kauan tiennyt, että tämä on totta. Tässä taas oli todiste.

Kyseinen nuori kansalainen kuului niin sanottuihin aspirantteihin eli tohtoriopiskelijoihin ja oli mitä ilmeisimmin hankkinut merkittävän asiantuntemuksen omalta alaltaan ja omasta aiheestaan. Se toi tiettyä itsevarmuutta, joka aina tai ainakin useimmiten kaunistaa, jos se pysyy kohtuuden rajoissa eikä muutu röyhkeydeksi, mikä tietenkin kuuluu paheisiin.

Tämä tyttö oli piirteiltään säännöllisen kaunis, mutta niinhän nuoret tytöt lähes aina ovat, elleivät pilaa itseään kaikenkarvaisilla ”parannuksilla”, jotka tekevät saman vaikutelman kuin retusointi vanhoissa valokuvissa. Vajavainenkin originaali on aina monta kertaa silmälle miellyttävämpi kuin sen lyijykynällä tuhertaen muka parannettu laitos.

Mutta entäpä, jos nykyaikaisista tytöistä merkittävä osa haluaakin nimenomaan irrottautua miellyttävyydestä? Oman ulkonäkönsä pilaaminen tatuointituherruksilla ja lävistyksillä eivät mitään muuta olekaan. Ne ovat selvä yritys kieltää luonto ja muuttaa itsensä joksikin muuksi.

Kyseessä lienee naisellisuuden kriisi, josta koko läntinen sivilisaatio kärsii, jotkut alueet enemmän, toiset, kuten Venäjä, vähemmän. Naisen oikeus olla nainen ja nauttia naisellisuudestaan on läntisessä kulttuuripiirissä menetetty. Sen sijaan yritetään olla jotakin muuta, esimerkiksi ainakin jossakin määrin miesten kaltaisia, kun täydellinenkään muutos ei onnistu.

Venäjällä nuoret toverit opetettiin 20-luvulla ajattelemaan sukupuolineutraalisti ja haluttiin pyyhkiä pois porvarilliset kuvitelmat romanttisista tatjanoista, joiden vuoksi intohimoiset nuorukaiset riutuivat ja janosivat sankaritöihin ansaitakseen palvomiensa olentojen ihailua.

Sota-aikana naisellisuus oli pannassa, silloin tarvittiin akkoja (baby, бабы) on joku sen ajan muistelija sanonut. Akat olivat ronskeja ja homssuisia, mutta tekivät paljon työtä. Ilman niitä ei olisi edes pärjätty.

Mutta sodan jälkeen alkoi naisellisuuden uusi nousu ja nyt janottiin parfyymejä, silkkisukkia ja hempeitä vaatteita. Ympyrä oli sulkeutunut ja 1920-luvun karkea asiallisuus oli enää muisto vain.

Syystä tai toisesta naisellisuus on yhä pysynyt Venäjällä kunniassa samaan aikaan, kun sen arvostus lännessä rypee pohjamudissa. Muuan pietarilainen sosiologi arvioi, että naista eli siis naisellisuutta arvostetaan eniten idässä ja vähiten lännessä, Venäjä on siinä välissä.

Joka tapauksessa on helppo huomata, miten suurella itsеkunnioituksella naisellisuus eri muodoissaan esiintyy Venäjällä. Siinä on selvää itsevarmuutta verrattuna länsimaiseen ahdistuneisuuteen, josta paistaa jo kauas kova yrittäminen: minähän en ole mitään, paitsi sorrettu ja aliarvostettu olento, mutta katsokaapas nyt, miten minä osaan tulla joksikin muuksi!

Naisellisuudella näyttää lännessä tosiaan olevan tarvetta kätkeytyä ja naamioitua, nimenomaan naiset itse on toisten siskojen toimesta saatu uskomaan, että he ovat luonnostaan jotenkin alempiarvoisia.

Kun nyt muistelen tuota mainittua kohtaamista, josta tulee mieleen Goethen paljon siteerattu ajatus ikuisesti naisellisesta prinsiipistä (das Ewig-weibliche), ajattelen, että ylivertaisen ja lähes tyrmäävän lumovaikutuksen sai aikaan nimenomaan herttaisuus, jollaista lännessä tuskin edes tapaa.

Mitä on herttaisuus? Sana tulee aivan ilmeisesti ruotsin sanasta hjärta (vrt. saksan Hertz), jonka vanhat muodot hjerta, hierta jo ovat lähellä suomalaista vastinettaan.

Korttipelissä meillä on hertat siinä kuin muilla sydämet (hjärta, Hertz, heart). Itse asiassa sydämen symboli muistuttaa pikemminkin takamusta, mutta kaikkihan ovat oppineet jo sen merkityksen, joten ei siitä enempää.

Mitä sitten on herttaisuus? Jos ruotsiksi sanotaan, että jokin on hjärtlig, niin se on eri asia, sille meillä on sana sydämellinen. Herzlich on ruotsalaisen vastineensa synonyymi, englannin hearty taas viittaa tuhtiin, sellaiseen, jossa on ytyä, sisältöä. Sana sydänhän on suomessa sukua adjektiiville syvä, sydämellisyys tulee aina syvältä.

Mutta herttaisuus on eri asia. Luulenpa että sen synonyymi on sulo/sulous. Se taas viittaa ainakin vanhan kirjallisuustieteellisen taksonomian mukaan itsetiedottomaan kauneuteen ja oliko nyt hyvyyteenkin.

Suloinen lienee aina myös kiltti, mukava, sympaattinen, kiva.

Muistan, miten hesarin palstoilla joskus pari vuosikymmentä sitten käytiin oikein polemiikkia siitä, oliko oikein/sallittua/hyvä/, että jossakin saksankielen oppikirjassa oli lause, jonka mukaan joku tyttö oli nett, eli siis kiva, herttainen.

Joku kai feministiksi lukeutuva oli saanut päähänsä, ettei tytön kuulu olla kiva, vaan ihan jotakin muuta ja niinpä ei ollut myöskään sopivaa ottaa esimerkiksi moista lausetta.

Oliko tuon pölvästin mielestä jokaisen tytön suorastaan mahdotonta olla nett, en tiedä, mutta ainakaan sellaista ei näköjään saanut sanoa, koska se kaiketi pönkitti stereotypioita eli esitti maailman sellaisena, kuin se enimmäkseen olikin. Ajatella, jos vaikka opiskelijat saisivat päähänsä, että heidänkin olisi ihan kiva olla nett

Saihan siinä silmiään hieroa moista keskustelua lukiessaan. Mistä ihmeestä oli siinnyt se humanoidisuku, joka halusi kieltää ihmisiä olemasta sellaisia, kuin he luonnostaan olivat? Niin, jotkut jopa luulivat saneensa selville, etteivät ihmiset luonnoistaan olleet minkäänlaisia. Hehän olivat vain sosiaalisia konstruktioita.

Venäläistä sivilisaatiota on aina joskus pidetty omana, eurooppalaisesta eroavana maailmanaan. Usein tuossa ajattelussa näyttäisi olevan taipumusta liioitella asioita, mutta kyllä sitä erilaisuuttakin löytyy.

Sen voi kohdata vaikkapa venäläisen naisen hahmossa. Tietysti yleismaailmalliset muodit ja villitykset leviävät myös Venäjälle, jossa nimenomaan naisen rooli on kokenut sadan vuoden mittaan todella merkittäviä muutoksia. Kuitenkin siellä ainakin juuri tällä hetkellä voi helpommin löytää toisenlaista naisellisuutta kuin lännessä ja nimenomaan sitä positiivista ja ihastuttavaa.

Venäjällä on yhä kunniassa se perinaisellinen ominaisuus, jota kuvataan sanalla nežnost. Sen voi varmaan kääntää herttaisuudeksi, mutta halukkaille panen tähän wikipedian antaman määritelmän: Нежность — это положительная эмоция, которая сопровождает ласковое поведение в отношениях с любимым человеком. Нежность выражается в особых жестах, мягкости, деликатности, внимании к потребностям объекта нежности, особом взгляде, голосе, заботливом и бережном отношении. Нежность, в частности, позволяет создать переходные отношения от дружеских к любовным. Нежность не обязательно совпадает с интимными желаниями, но может быть ключевым элементом в семейных отношениях.

Tämän voi halutessa kääntää vaikkapa koneella.

 

 

16 kommenttia:

  1. Lävistyksiin liittyvä ilmiö minkä olen pannut merkille on korvalehtien reikien venytys. Siis venytetään vähitellen korvakorunreikä vaikka 20mm tai vielä isommaksi. Reikään laitetaan yleensä koru josta näkee läpi. Olemme kyllä matkalla kohti primitiivistä heimokulttuuria. Tällaisia korvalehtien venytyksiä on Afrikassa jonkun heimon naisilla. Mikä hulluinta Suomessa noita on miehilläkin. Ilmiönä tuo on kyllä vastenmielisin.

    Toinen minkä olen laittanut merkille on naisten kasvotatuoinnit. Ilmiönä toki marginaalinen mutta pari kertaa kaupan kassalla on ollut kasvotatuoitu nainen. Jotenkin tuli mieleen kuin olisi "Kerran sotureita" leffassa jossa epäsosiaalista elämää elävillä maorimiehillä oli kasvot tatuoitu.

    VastaaPoista
  2. Täällä Espanjassa tulee istuttua katukahviloissa oikein ajan kanssa.Vaimoni ja minun viihtyvyyden erottaa kuitenkin eroottisesteettisten näkymien runsaus minulle ja niiden puute vaimolleni.

    Sillä Espanjassa naisellisuus on pitänyt paremmin pintansa kuin miehekkkyys. Suomessahan on molemmista nuusa. Joka tapauksessa niin että naisissa on enemmän munaa kuin miehissä. Ei se ole kivaa kummallekaan, sillä mikäänhän ei voita tunnetta kun oikea mies kohtaa oikean naisen. Se ei muuksi muutu jos ja kun luonto haluaa leikitellä muutaman prossan vähemmistöillä.

    VastaaPoista
  3. Sieltähän se alavatsasta mahalaukun ja sisäelinten, juurikin sydämen, kautta kiertelee päähän ja aivoihin, tuo parasympaattisen hermoston vagushermo, joka ärsyyntyessään hyvinkin epämiellyttävällä tavalla pyyhkäisee ihmisestä kuin ihmisestä pois kaiken herttaisuuden.

    Jokin elimistöllinen tasapaino tarvitaan sellaiseen hyvinvointiin, josta riittää jaettavaksi lähimmäisillekin. Ja ehkäpä äitivenäjä on sellaiselle suopea -- ainakin naiset ovat siellä aina olleet naisia, ainakin venäjänkielisen klassisen maailmankirjallisuuden kuvauksissa.

    Nykyiset ongelmat nousevat länsimaita riivaavan kulttuurisen narsimin pohjalta. Täällä tuskin kukaan kasvaa enää varhaislapsuuden symbioottisesta objektiroolista ehjäksi kypsäksi toimijasubjektiksi, joka vasta kykenisi tuntemaan aitoa objektirakkautta. Ihmiset jäävät vaikutusten ja vaikutteiden vastaanottajiksi, elämystenmetsästäjiksi, miellyttämistarpeisiksi ihmisyyden kauppiaiksi, joita eniten voimaannuttaa samaistuminen uhrirooleihin. Siksi sellaisesta uhriajattelusta on kyhäytynyt poliittisia ideologioitakin ja identiteetttejä.

    Pitää olla melkoinen psykoanalyytikko ymmärtääkseen ettei Hitler ollut vain vallanhimoinen poliitikko vaan uhriajattelun totaalisesti sisäistänyt narsisti. Hän ei saarnannut pahuutta, vaan vetosi nimenomaan uhriajatteluun -- Saksa oli joutunut kaltoin kohdelluksi, siksi silla oli oikeus nousta ja ottaa itselleen hyvitys historiallisesta vääryydestä.

    Ja tuollainen uhrisamaistuminen on siis voimannuttavinta ja vetoavinta mitä narsistisen ajan ihmisille saattaa johtaja antaa. Sen tahdissa ne sydämet löivät, ja hermot impulssejaan kuljettivat. Mahtailevat spektaakkelinomaiset kulissit kruunasivat totalitarismin kunnianäytännöt.

    Efektit puhuvat ja ovat totuudellisempia kuin mikään mitä järki esittää. -- Olisiko sille sitten suurempaa vastakohtaa tarjolla kuin naisen sulo ja herttaisuus? -- Viittaan vain siihen, miten olemuksellisesti sukupuolisuuden torjunta ja naisviha kuuluvat aina totalitarististen tunnustuksellisten järjestelmien elämänmenoon.


    VastaaPoista
  4. "etteivät ihmiset luonnoistaan olleet minkäänlaisia. Hehän olivat vain sosiaalisia konstruktioita."

    Ihan niinkuin painovoimakin.

    Ajatus on läheistä sukua sille elinten ajatukselle, että jotkut olivat sosiaalisesti tarpeettomia...

    VastaaPoista
  5. "Mitä on herttaisuus?"

    Miten olisi sana sulokkuus?

    VastaaPoista
  6. Painovoima, tuo mahtava voima joka muuttaa sievimmänkin naisen kansallisuudesta riippumatta lähinnä mopsin näköiseksi. Venäjän naisilla, kuten suomalaisilla siirtyminen ns. valasosastoon on pysyvä ilmiö ja jos haluaa tietää minkä näköinen akasta tulee vanhana, niin katsoo vain naisen äitiä. Etelän maissa tummille naisille tulee jokinorsuvaiheessa lisäksi viikset. Kai se on luonnon merkki, että ei olla enää lisääntymässä.

    Tatuoinneista ja läväreistä sellainen viisaus, että niin rumaa naista ei ole, ettei tatuointi tai rapala naamassa sitä rumentaisi.

    Naisille ja kaljamahaisille miehille ohje: syö vähemmän kuin mitä käytät energiaa tai mieluusti tasapainossa. Kyllä läski lähtee, koska ihmiseen ei tule massaa muuta kuin syömisen kautta. Vaikka olisi minkälainen aineenvaihduntasairaus tai vastaavaa, niin ei se läski ja ylimääräinen neste itsestään kerry. Ns. kehopositiivisuus pitäisi kieltää lailla koska se nyt vain on kuvottavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimimerkkinne viittaa kehopositiiviseen itsetyytyväisyyteen!

      Poista
  7. Elementti voi tarkoittaa ainakin seuraavia asioita:

    elementti, klassismin alkuaine
    perusosa, perusaines, perustekijä
    sähköpari
    virtapiirin osa: piirielementti, piirialkio
    matemaattinen alkio
    olotila, paikka
    rakentamisessa käytettävä valmisosa: esimerkiksi pienelementti, suurelementti tai tilaelementti

    VastaaPoista
  8. Blogistin väitteen, että Venäjällä ovat maailman kauneimmat naiset, voi jokainen havaita todeksi vaikkapa kävelemällä Pietarin Nevski Prospektilla. Varsinkin kesäaikaan näkymät ovat mitä ihanimmat, jotain sellaista jonka olemme Suomessa jo kauan sitten menettäneet. Feminismi kaiken muun aiheuttamansa pahan ohella siis myös rumentaa maailmaa - eteenkin lännessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnetusti maanpäällinen helvetti on rumien naisten johtama vähemmistöjen diktatuuri.

      Sitä kohti tässä pikkuhiljaa ...

      Poista
    2. Olemme vielä demokratiassa. Saara Särmä ei voi koskaan nousta minkäänlaiseksi poliittiseksi johtajaksi.

      Poista
    3. Entäs ne suomalaiset miehet, maailman ei-kauniimpia etten sanoisi rumia. Ystäväni,joka oli asunut Pohjois-Amerikassa vuoden kertoi miten silmiä hiveleviä näkyjä siellä edustivat
      intiaaniverta omistavat miehet, pitkiä, lihaksikkaita, hyväryhtisiä. No koska satuimme olemaan suuressa suomalaisessa tavaratalossa niin päätimme tunnin ajan tarkkailla osotoksilla olevia miehiä ja rekisteröidä jokaikisen, joka meidän mittojemme mukaan olisi komea. Yhtään miestä,ei nuorta eikä vanhempaa saatu kirjattua, mikä lienee tullut täten todistetuksi, että komeat suomalaiset miehet eivät käy ostoksilla.

      Poista
    4. En sanoisi Miina Sillanpäätä esteettisesti kauniiksi, mutta huomattavasti hän sai enemmän aikaan, kuin nykyiset poliittiset päättäjät, ihän sukupuoleen katsomatta.
      Kaippa se on tämä nykyinen aikakausi. Tosin talouskin vaikuttanee. Yle Puheella oli Pekkisellä mielenkiintoinen haastattelu valtion funktiosta ja antropologiasta. Kuinka globaali yritystoiminta ottaa ns. virkakoneiston roolin. Jäänyt tosin miettimään onko niinkään luonnollista vai enempi kasvatuksen tulosta teollistuneissa yhteiskunnissa?

      Poista
  9. Tällai suomalaisena 80-luvulla syntyneenä eukkona välillä hymyilyttää ihmisten mietteet.
    Kyllä tatuoinnit ja muut on lisääntyneet omasssa ikäluokassa, mutta sillä niin ole tekemistä primitiivisyyden kanssa. Olettaisi kyseessä olevan muoti-ilmiö. Teoriassa ne voinee rinnastaa primitiiviseen kulttuuriin mutta primitiivisessä kulttuurissa se taso niissä kuvissa pysynee vähän eri tasolla. Hyville tatuointitaiteilijoille on ihan pitkät jonot ja hinnatkin sen mukaiset. Kenen mielestä se sitten on kaunista on ihan makukysymys. Tosin joskus miettinyt että onko tämä kuvitusharrastus vain vaaleampi sävyisten harrastus kun ei oletettavasti niin hirveästi näy tummalla hipiällä. Tosin muistan kyllä nähneeni kuvia joistain amerikkalaisista räpartisteista joilla jotain tummaa tekstiä.
    Nythän nuo markkinoi kovasti että monet poistattaa kuviaan. Muoti-ilmiöiden oikkuja. Samaa kategoria kuin nuo kauneusleikkaukset ylipäätään.
    Lävistykset tainnee kuulua samaan kuin muoti-ilmiönä ylipäätään.
    Oma tyttö oli saanut päähänsä pyytää septumia (lävistys mikä on nenässä kuin härällä). Miehen kanssa molemmat tuumattiin ettei onnistu. Tyttö vetosi että kun itselläkin aikanaan ollut, mutta se nyt aikanaan on ollut oma asia. Enkä kyllä mennyt kyselemään vanhemmilta lupia asian johdosta kun kannan olisin tiennyt kysymättäkin. Aikanaan ne poistin kun synnytys läheni, eikä niissä ainakaan tuolloin saanut ohjeistuksen mukaan olla. Jäin sitten sitä miettimään että mistä tyttö oli edes idean kyseiseen lävistykseen saanut, kun itsellä sitä ei ole edds ollut. Juttelin joidenkin ystävien kanssa ja joku kertoi sitten että ne videot mitä ovat katsoneet niin sielä on kuulemma monella kyseinen lävistys.
    Ja jos ihan primitiiviseksi ja luonnolliseksi tahtoisi homman menevän niin tällöin ei naiset teoriassa saisi käyttää meikkiä eikä muitakaan ehostuksia hiusväritkin voinnee luokitella samaan. Pala saippuaa ja vettä. Aika äkkiä joku saattaisi tuumata ettei tämä tämmöinen ole kivaa. Toinen juttu että monet saanee palkkansa myös noista erinäisistä tuotteista mitä myydään.
    Stereotypisoiminen on jokseenkin luontaista, itse koetan välttää tietyin varauksin tosin suhtaudun uusiin ihmisiin. Mutta siinä missä jollakulla on tietty suhde tatuointeihin. Niin itse olen kuullut tietynvärisen tukan tekevän yh-äiti tukaksi. Ei se kertone ihmisestä itsestään mitään, mutta kuulunee johonkin ns. massaan.
    Ja toisekseen siinä kun niitä naisia luokitellaan, niin naiset tupannee tekemään samaa miehille. Etelä-Euroopan ukot on jokseenkin stereotyyppisesti monesti hyvin itseriittoisia, venäläiset no ihan hauskoja mutta siihen se jääneekin. Ruotsalainen kaunista katsella mutta suht kädetön ja suomalainen mies? Turhan kallis pidettäväksi. (Tämä on sitten vitsiksi tarkoitettu, asioita tarvinne ottaa kirjaimellisesti).
    Mutta jotain tuossa läntisessä teoriassa missä nainen on alempi arvoinen ajattelussa voi olla perää. Jos katsonee kuinka kaupallistettu Amerikassa koko yhteiskunta on niin sieltä se tulee, mutta uskonnollisesti taas Euroopan kentällä kyse on kristinuskosta, mikä taas on "hallinnonväline". Lähinnä jos sitten uskoo syntikäsitteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mies stereotipiosta unohtuikin amerikkalaiset, mitkä vaikuttanee enempi lapsilta kuin mieheltä. Mielikuvat muista osalla että asuvat savimajoissa tai muissa ns. primitiivisissä kodeissa, tosin arvostavat sitä jos toinen osaa heidän äidinkieltään sekä että voima olisi se ratkaiseva tekijä aina kaikessa. Ei siitä voimasta ole muuhun kuin muiden pelotteluun mikä on primitiivistä.

      Poista
  10. No itse olen Venäjällä tykännyt siitä, että vessoja on kaksi. Kaikki tietävät kumpaan mennä. Mutta naisten ulkomuodossa on pistänyt silmään huulet... itselläni on huomiona tuo koivuallergian lisukkeena tullut huulten turpoaminen...

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.