torstai 1. toukokuuta 2025

 

Silli turkin alla ja muita venäläisiä herkkuja

 

Joku kaipasi reseptiä venäläiselle sillisalaatille (Селедка под шубой), eikä ollut löytänyt sellaista blogistani.

Toki netti on reseptejä täynnä, mutta tässä vielä tämäkin näin vapuksi:

 

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Pari reseptiä

 

Reseptejä

 

Pääkaupungin salaatti (Salat stolitšnyi)

 

Neljälle

Ainekset:

 

Neljä keitettyä perunaa

Valkosipulisuolakurkku

Sipuli tai purjo

Neljä keitettyä kananmunaa

200 gr. Keittokinkkua palana

Kivettömiä oliiveja

Tölkki smetanaa

 

Peruna, kurkku ja sipulit leikataan suunnilleen ranskalaisten perunoiden kokoisiksi paloiksi tai kuutioiksi ja niistä rakennetaan neljä kekoa.

Peitetään smetanalla ja ympäröidään kananmunanlohkoilla. Koristellaan oliivinpuolikkailla. Päälle voi rouhia mustapippuria. Smetanan sijasta voi käyttää majoneesia.

 

 

Hartso-keitto (sup-hartšo)

 

Ainekset

400 g luista keittolihaa

2 sipulia

½  kahvikupillista pitkää riisiä

½ kupillista pähkinärouhetta

Korianteria (tuoretta tai kuivattua)

2-3 tomaattia tai tomaattisosetta

Kasviöljyä

2-3 valkosipulin kynttä

Pippuria

Suolaa

2-3 laakerinlehteä

lihaliemikuutio

3-4 l. vettä

 

Lihaa keitetään ensin n. 1 ½ -2 tuntia, minkä jälkeen paloitellaan ja lisätään muut ainekset,

Keitetään vielä ½ tuntia ja lisätään riisi ja valkosipuli. Korianterin maku on aika hallitseva ja sitä kannattaa lisätä välillä maistellen. Saa kyllä maistua reilusti! Riisiä pitää käyttää varoen, ettei keitosta tule kakkua.

 

 

 

 

 

Silli turkin alla (Seljodka pod šuboi)

 

Tämä on oikeastaan salaatti:

 

Paloitellaan maustamaton silli laakeaan astiaan

Sen päälle pannaan kerroksittain raastettua keitettyä perunaa, hakattua sipulia ja raastettua keitettyä porkkanaa ja keitetyn punajuuren palasia.

Peitetään koko komeus smetanalla tai majoneesilla, jota voi myös halutessa panna kaikkien kerrosten väliin…

Päällimmäiseksi voi panna koristeeksi hakattua munankeltuaista tai keitetyn kananmunan lohkoja

 

 

Kalaseljanka (Soljanka rybnaja)

 

 

400-500 g. tuoretta kalaa (lohta tms.)

200-300 g. savukalaa

2 sipulia

2-3 tomaattia tai tomaattisosetta

Kasviöljyä

2 ½ -3 l. vettä

Sitruunaviipaleita

Tilliä

Oliiveja

Suolaa pippuria

Kalalientä

Smetanaa

 

Ainekset sekoitetaan ja keitetään kunnes kypsää. Oliivit, tilli ja sitruunaviipaleet lisätään lopuksi. Smetanaa voi ja pitääkin panna lautasille maun mukaan.

 

Lihaseljanka (Soljanka mjasnaja)

 

3-4 l. vettä

500-700 g. keittolihaa

200-300 g. savulihaa (potkaa, kinkkua tms.)

150-250 g. meetvurstia

2-3 sipulia

1-3 raastettua porkkanaa

2-3 tomaattia tai tomaattisosetta

Suolakurkkuja 3-4 kpl

Oliiveja

Sitruunaviipaleita

Suolaa, pippuria

3-4 laakerinlehteä

Lihalientä, jos tarpeen

 

 

Lihaa keitetään 1 ½- 2 tuntia ja paloitellaan

Muut ainekset leikellään pieniksi ja paistetaan pannulla 5 min. ja keitetään sitten vielä 15 min. -1/2 t.

Tarjoillessa lisätään sitruunaviipaleet ja oliivit ja smetanaa maun mukaan. Koristellaan persiljalla

 

 

Miesten lautanen (Mužskaja tarelka)

 

Lautaselle pannaan marinoituja kasviksia: valkosipulin kynsiä, suolakurkun viipaleita, vähäsuolattuja kurkkuja ja tomaatteja ja mahdollisesti marinoituja sieniä. Lautasen toiselle laidalle asetellaan silavaa eri muodoissaan: valkosipulilla maustettuna, paprikalla maustettuna, savustettuna jne. Tuore sipuli sopii myös, samoin valkosipulin palaset. Lautasen viereen asetetaan lasi vodkaa ( 50 mm. tai enemmän), joka ei ole taskulämmintä, mutta ei pakastinkylmääkään. Toiselle puolelle lautasta (vasemmalle) viipale tummaa leipää.

Tämän jälkeen lausutaan jokin sydämellinen toivotus kaikille läsnäolijoille, juodaan vodka, henkäistään ja otetaan lautasen antimia. Leipää mutustellaan sitten sen jälkeen.

Reseptiä voi vapaasti muunnella.

 

Budem zdorovy! Будем здоровы!

 

2 kommenttia:

  1. Kiitos, pannaan kokeiluun!

    VastaaPoista
  2. "Silli turkin alla." - Johan säikähdin: yhäkö uusia "sananmuunnoksia" tai muita vappuneekerimäisyyksiä! No ei siis, tulkitsen, joten blogiprofessori lienee palannut koetellulle uralleen, entisin ehdoin.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.