Silli turkin alla ja muita venäläisiä herkkuja
Joku kaipasi reseptiä venäläiselle sillisalaatille (Селедка под шубой), eikä ollut löytänyt
sellaista blogistani.
Toki netti on reseptejä täynnä, mutta tässä vielä tämäkin
näin vapuksi:
tiistai 19. maaliskuuta 2013
Reseptejä
Pääkaupungin salaatti (Salat stolitšnyi)
Neljälle
Ainekset:
Neljä keitettyä perunaa
Valkosipulisuolakurkku
Sipuli tai purjo
Neljä keitettyä kananmunaa
200 gr. Keittokinkkua palana
Kivettömiä oliiveja
Tölkki smetanaa
Peruna, kurkku ja sipulit leikataan suunnilleen
ranskalaisten perunoiden kokoisiksi paloiksi tai kuutioiksi ja niistä
rakennetaan neljä kekoa.
Peitetään smetanalla ja ympäröidään kananmunanlohkoilla.
Koristellaan oliivinpuolikkailla. Päälle voi rouhia mustapippuria. Smetanan
sijasta voi käyttää majoneesia.
Hartso-keitto (sup-hartšo)
Ainekset
400 g luista keittolihaa
2 sipulia
½ kahvikupillista pitkää riisiä
½ kupillista pähkinärouhetta
Korianteria (tuoretta tai kuivattua)
2-3 tomaattia tai tomaattisosetta
Kasviöljyä
2-3 valkosipulin kynttä
Pippuria
Suolaa
2-3 laakerinlehteä
lihaliemikuutio
3-4 l. vettä
Lihaa keitetään ensin n. 1 ½ -2 tuntia, minkä jälkeen
paloitellaan ja lisätään muut ainekset,
Keitetään vielä ½ tuntia ja lisätään riisi ja valkosipuli.
Korianterin maku on aika hallitseva ja sitä kannattaa lisätä välillä
maistellen. Saa kyllä maistua reilusti! Riisiä pitää käyttää varoen, ettei
keitosta tule kakkua.
Silli turkin alla (Seljodka pod šuboi)
Tämä on oikeastaan salaatti:
Paloitellaan maustamaton silli laakeaan astiaan
Sen päälle pannaan kerroksittain raastettua keitettyä
perunaa, hakattua sipulia ja raastettua keitettyä porkkanaa ja keitetyn
punajuuren palasia.
Peitetään koko komeus smetanalla tai majoneesilla, jota voi
myös halutessa panna kaikkien kerrosten väliin…
Päällimmäiseksi voi panna koristeeksi hakattua
munankeltuaista tai keitetyn kananmunan lohkoja
Kalaseljanka (Soljanka rybnaja)
400-500 g. tuoretta kalaa (lohta tms.)
200-300 g. savukalaa
2 sipulia
2-3 tomaattia tai tomaattisosetta
Kasviöljyä
2 ½ -3 l. vettä
Sitruunaviipaleita
Tilliä
Oliiveja
Suolaa pippuria
Kalalientä
Smetanaa
Ainekset sekoitetaan ja keitetään kunnes kypsää. Oliivit,
tilli ja sitruunaviipaleet lisätään lopuksi. Smetanaa voi ja pitääkin panna
lautasille maun mukaan.
Lihaseljanka (Soljanka mjasnaja)
3-4 l. vettä
500-700 g. keittolihaa
200-300 g. savulihaa (potkaa, kinkkua tms.)
150-250 g. meetvurstia
2-3 sipulia
1-3 raastettua porkkanaa
2-3 tomaattia tai tomaattisosetta
Suolakurkkuja 3-4 kpl
Oliiveja
Sitruunaviipaleita
Suolaa, pippuria
3-4 laakerinlehteä
Lihalientä, jos tarpeen
Lihaa keitetään 1 ½- 2 tuntia ja paloitellaan
Muut ainekset leikellään pieniksi ja paistetaan pannulla 5
min. ja keitetään sitten vielä 15 min. -1/2 t.
Tarjoillessa lisätään sitruunaviipaleet ja oliivit ja
smetanaa maun mukaan. Koristellaan persiljalla
Miesten lautanen (Mužskaja tarelka)
Lautaselle pannaan marinoituja kasviksia: valkosipulin
kynsiä, suolakurkun viipaleita, vähäsuolattuja kurkkuja ja tomaatteja ja
mahdollisesti marinoituja sieniä. Lautasen toiselle laidalle asetellaan silavaa
eri muodoissaan: valkosipulilla maustettuna, paprikalla maustettuna,
savustettuna jne. Tuore sipuli sopii myös, samoin valkosipulin palaset.
Lautasen viereen asetetaan lasi vodkaa ( 50 mm. tai enemmän), joka ei ole
taskulämmintä, mutta ei pakastinkylmääkään. Toiselle puolelle lautasta
(vasemmalle) viipale tummaa leipää.
Tämän jälkeen lausutaan jokin sydämellinen toivotus kaikille
läsnäolijoille, juodaan vodka, henkäistään ja otetaan lautasen antimia. Leipää
mutustellaan sitten sen jälkeen.
Reseptiä voi vapaasti muunnella.
Budem zdorovy! Будем здоровы!
Kiitos, pannaan kokeiluun!
VastaaPoista"Silli turkin alla." - Johan säikähdin: yhäkö uusia "sananmuunnoksia" tai muita vappuneekerimäisyyksiä! No ei siis, tulkitsen, joten blogiprofessori lienee palannut koetellulle uralleen, entisin ehdoin.
VastaaPoista