sunnuntai 18. lokakuuta 2015

SuvaitkaammeSuvaitkaamme

Venäläisen kirjallisuuden harrastajille sana ”suvaita” on hyvin tuttu. Kohteliaassa puhuttelussahan ei venäläisen romaanin klassisina aikoina monessakaan tapauksessa ollut tapana teititellä tai edes puhutella kolmannessa persoonassa ruotsalaisittain. Sen sijaan saatettiin esimerkiksi sanoa ”Teidän korkeasukuisuutenne, suvaitkaa esittää pieni pyyntö!” Tai voitiin kysyä ”Mitä teidän jalosukuisuutenne suvaitsee käskeä?” ja niin edelleen.
Sanalla suvaitkaa (позвольте, извольте) ilmaistiin, usein kuvaannollisesti, puhuteltavan ylemmyyttä. Usein kyse oli vain kohteliaisuudesta, samoin kuin kirjeen loppuun ehdottomasti kuuluivat litaniat, joiden mukaan lähettäjä oli vastaanottajan nöyrin palvelija ja niin edelleen. Todellisuudessa tunteet saattoivat olla aivan päinvastaiset. Tapoihin kuitenkin kuului, että oletettiin jokaisen ansaitsevan kunnioitusta, kuten asia olikin, ellei sitten kyseinen henkilö ollut menettänyt kunniaansa.
Tästä jäänteenä oli vielä jokunen vuosi sitten meilläkin käytössä ollut tapa, että esimerkiksi sähköyhtiön kirjeessä sanottiin: ”Ilmoitamme kunnioittaen, että sähkönkultuksenne ajalla… jne. jne.” minkä johdosta yhtiö halusi tai suorastaan vaati itselleen maksettavaksi tiettyä summaa. Kun jo lapsena pidin rehellisyyttä korkeassa arvossa, paheksuin tuota tekopyhänä pitämääni muotoilua, jonka ilmiselvänä tarkoituksena oli vai rahojen saaminen. Nyt ymmärrän, että asialla oli arvonsa eikä muotoilu asiaa suinkaan pahentanut. Suaviter in modo, fortiter in re on vanha hyvä periaate.
Jopa meillä Suomessa saattoi virkamies puolentoista sataa vuotta sitten verisesti loukkaantua, mikäli hänen kollegansa, vaikka sitten ylempikin, kirjeessä ainoastaan teititteli häntä, vaivaantumatta käyttämään seremoniallista tervehdystä, jossa tunnustettiin vastaanottajan arvo. Silloin kun oltiin tekemisissä naisten kanssa, oli ehdottomasti osoitettava näiden erityinen kunnioitettavuus. Liiallinen tuttavallisuus taas olisi nopeasti aiheuttanut reaktion: ”kuinka te uskallatte!”
Suvaitsemisella oli siis tuohon aikaan rajat, jotka saattoivat olla varsin jyrkät. Naisen tuli suvaita kädelle suutelemista, mutta sen pidemmälle menevä tuttavallisuus oli vain ja ainoastaan hänen sallittavissaan ja varsin pian tultiin myös rajalle, jonka ylittäminen ei ollut säädyllisissä piireissä mahdollista. Nainen, kuten mieskin saattoi menettää kunniansa, jonka takaisin saaminen ei todennäköisesti ollut koskaan mahdollista, vaikka monet yksilöt saattoivatkin rankaisematta rikkoa kaikenlaisia tabuja, kuten nykyäänkin. Mikä sopii Juppiterille ei sovi härjälle.
Nykyajan tabut ovat tietenkin toisenlaisia kuin ennen. Nykyään nainen tekee itsensä piireissä mahdottomaksi, mikäli hän vaikkapa möläyttää pitävänsä enemmän arjalaisista miehistä kuin etelän hetelmistä. Silloin hän osoittaa puutteellista suvaitsevaisuutta eikä tämä enää meidän päivinämme ole sallittua, olivatpa mieltymykset tosiasiassa minkälaisia tahansa. Asian ei oleteta olevan hänen vallassaan.
Älymystöpiireihin lukeutuvan hyvinajattelijan taas ei sovi lainkaan suvaita edes vääriksi tiedettyjen asioiden sanomista. Jo alentuminen argumentoimaan vaikkapa ihmisroduista, kansanluonteista, sukupuolten erilaisuudesta ja monista muista näennäisesti tärkeistäkin kysymyksistä on täysin sallimatonta. On jopa olemassa lukuisa joukko sanoja, joiden käyttöä ei voi suvaita. Mukana on myös näennäisesti viattomia sanoja kuten tyttö, joita ei oikeastaan ole edes mahdollista käyttää oikein, joten ne voitaisiin kokonaan poistaakin kielestämme ja muistakin kielistä.
Aikoinaan, kun maahamme saapui somaliväestöä, syntyi älymystön piirissä kysymys siitä, oliko sana somali jollakin tavoin häpäisevä. Sen sijasta vaadittiin käyttämään sanaa somalialainen. Siis somalialainen, vaikka olisi ollut Suomessa syntynyt Suomen kansalainen. Jostakin syystä vaatimus ei toteutunut.
Tämä tuo mieleen sen, miten kerran pahastuttiin sanan neukku käyttämisestä. Tutkimusten mukaan siihen liittyi assosiaatioita tylsästä byrokraattisuudesta, epämuodikkuudesta, vanhanaikaisuudesta ja ties mistä vastaavasta. Ei sekään uudistus sitten toteutunut.
Nykyaikaisen suvaitsevaisuuden ongelmiin kuuluu, että yritetään kieltää suvaitsemasta sitä, mikä on ilmeistä ja vaaditaan puhumaan tavalla, joka peittäisi näkyvistä ne ongelmat, joita näennäisesti ylenpalttisella suvaitsevaisuudella peitetään.
Suomalaisia on haukuttu esimerkiksi tsuhniksi. Siihen kuuluvat tietyt vähemmän imartelevia konnotaatiota. Muistamme, miten Stalin sodanjälkeen kartoi suomalaiselle delegaatiolle, että suomalaisia pidetään yleisesti junttikansana (полухуторский народ). Samaan hengenvetoon Kremlin isäntä kuitenkin lisäsi melkoisen komplimangin, joka viittasi suomalaisuuden tosiasialliseen merkitykseen. Suomalaisuudella oli rasitteensa, mutta samalla myös maine, joka oli hankittu tekemällä jotakin eikä julistamalla tai vaatimalla jotakin. Noita tekoja ei tarvitse luetella, jokainen tietää, mitä ne olivat ja ovat.  Niinpä lienee jo melko helppoa suvaita sanan tsuhna käyttöä. Ei se pahenna, vaan sille voi vapaasti nauraa. Kaikki haukkumasanat eivät ole yhtä helppoja tässä suhteessa.
Joskus ennen, kuten yllä todettiin, liiallinen suvaitseminen oli hyvin sopimatonta. Nyt se ei ole. Nyt sopimattomana pidetään vain niin sanottua suvaitsemattomuutta, mikä on merkittävä muutos entiseen.
Kohteliaisuuskäytössä suvaitseminen on kokonaan hävinnyt meillä, mutta ei esimerkiksi Venäjällä, jossa sitä sopii kaikin mokomin käyttää, vaikka se usein tekeekin hieman humoristisen vaikutuksen. Venäjällä tuskin myöskään on sopivaa suvaita mitä tahansa, saati että asiaa pidettäisiin normina. Asia tietenkin riippuu siitä, missä piireissä liikutaan.
Kulttuurisen diversiteetin kannalta tuntuu joka tapauksessa virkistävältä se, että suvaitsemiselle ei ole vielä kehitetty universaaleja normeja. Suvaitkaamme tätä olotilaa!

10 kommenttia:

 1. Kielen uusintamisen kautta luodaan uutta todellisuutta. Päivän hesarissa oli jo kirjoitus Halla-aholaisten käsitteiden uudeleen määrittelyksi. Suvakki on saamassa uuden positiivisen glagin samoin mamut ja persut olaan hyväksymässä eri tahojen positivistiseen hyötykäytöön. On erittäin oireillista, että kielitieteilijä rakentaa modernissa maailmassa itselleen fanaattisen seurakunnan, joka on valmis seuraamaan mestariaan, vaikka heikoille jäille. Europpalaisen totalitarismin historiassa, uudet viestinnän muodot ovat saaneet aina Lutherista alkaen aina uuden ideoidensa levitys alustan. Lenin piti elokuvaa oivana kommunismin levittäjänä, samoin Hitler löysi radion mahdollisuudet, sekä myös elokuvan ja yölliset valtavat joukkokohtaukset sekä valon ja varjojen hyväksikäytön kansan lumoamisessa. Tietoverkot ovat nyt osa erilaisten kuplien rakentelua sekä viellä arveluttavampaa peliteollisuus on tekemässä heikommasta aineksesta katutaistelian taidot omaavaa ainesta, ainesta jolla ei ole taustanaan kulturillista sivistystä.

  VastaaPoista
 2. Kommari-Venäjällä ja nyt imperialisti-Venäjällä koulutus on ilmeisesti ollut samanlaista, täysin kaavamaista vuosikymmenestä toiseen. Mitä sitä muuttamaan. Kun kielioppia ja oikeaa puhuttelua ja oikeanlaista puhetta lyödään koulukaisten kalloon, niin vaikea siitä on päästä eroon esimerkiksi vierasta kieltä käytettäessä. Tämän vuoksi ns. putinin trolleja on helppo seurata, koska puheen tai kirjoituksen rakenne on perinteisen sloboa, vaikka sanastoltaan tai kieliopiltaan viesti on virheetön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpö höpö. Mua on nimitelty trolliksi tämän tästä missä milloinkin. Siihen riittää pelkästään se ettei pelkää Venäjää median lietsomalla paniikilla kauhulla, vaan ihan vaan tavallisesti vaan.

   Nyt Jantunen-Mc Carthyn aikakautena te trollimetsästäjät näette niitä trollimörköjä jo ihan kaikkialla, vähänkin virtaviivaisesta valtavirta-korrektista poikkeavassa puheessa, paitsi itsessänne (jota on aina syytä epäillä omista motiiveista kunkin omassa kammiossaan).

   Trolleja on, se on selvää, Moskova haluaa niillä vaikuttaa, valitettavasti, mutta ei näin tätä "sotaa" voiteta, ei todellakaan.
   "Kotirintamamme" on nyt heikko ja hysteerinen.

   (Ja arvaa yhden kerran tuleeko tämä viesti Pietarista?)

   Poista
  2. Jantunen teki pahan virheen, kun mainitsinimeltä pahimmat trolaajat. Verkkomedia on antiglobalisti sekä venäläismielinen, eikä siinä pitäisi olla mitään erityisen paheksuttavaa, jos tahdomme olla avoin demokratia. MVl lehti puolestaan on suureltaosin sarkastinen julkaisu, se leikii suomalaisen yleisön muukalaiskammoisella piilotajunnalla, ogelma vain on, että kansallamme on heikosti kehittynyt sarkasmin taju, minkä osoitti jo muinoin vaikkapa tang pelargonian kohtalo,se otetiin totena.Vastavalkeassa, mistä pidän eniten on hieman Kanavan tyylistä polittista keskustelua, kirjoittaja kunta on siellä laaja. On tietenkin ymmärettävää , se raju länsimaisten liberalistipiirien pettymys,kun historia ei loppunutkaan,kuten oli uskottu kyseisen yhteikunta filosofian totaaliseen voitoon, vaan historiallinen peto meissä heräsi henkiin tälläkertaa venäjän ja sen johtajan Putinin muodossa Luuulen kuitenkin, ettei ilman finanssikriisiä ja sen heikentämää läntistä arvoyhteisöä näin ei olisi pääeeyt käymään Psykopolitikoinninn ammattilaiset taitavat väestön manipuloinnin aivan Mc Cartyn hegessä, siinä iltapäiväroskalehdistö on oiva kasvatusalusta. Ikävin puoli Jantusen toiminnassa on että se vie pois osan puolustusvoimien uskottavuutta, koska kuten Snowdenin paljastuksista olemme saaneet huomata realimaailmassa kansakunnilla ei ole ystäviä, eikä lojaalisuutta, puukkoa saataa tulla selkään mistä suunnasta hyvänsä, joten olemme palaamassa tilanteeseen ennen ensimäistä maailman sotaa. Illusiot olisi korkea aika poistaa silmistä ja tehdä yhteistyötä asioistaan huolenpitäen jokasuuntaan..

   Poista
  3. "Venäjän ja sen johtajan Putinin tai uuden tsaarin muodossa"

   Izborskin klubin ääriuho on saavuttanut uuden kulminaation:

   "Mutta kun amerikkalaiset ärsyttävät Putinin, niin silloin... Se ei ole silloin ehkä Putin, vaan joku toinen, uusi venäläinen keisari, joka vapauttaa Euroopan uudestaan. Hän vapauttaa Ukrainan, sitten Puolan, Tshekin, Slovakian, Romanian, Unkarin. Mitähän vielä pitäisi vapauttaa? Saksan? Olkaapa hyvät! Vapautamme Saksan, ei ole ensimmäistä kertaa, amerikkalaisten miehityksestä, Naton saappaan alta. Vapauttaa Ranska -- Jumalan tähden! Iso-Britannian -- mädäntyköön siellä omalla saarellaan, sitä ei kukaan häiritse, eläkööt vaan, mutta älkööt tunkeko itseään muualle."

   Но когда американцы достанут Путина, тогда опять…
   Или это будет уже не Путин, а другой, новый русский царь, который вновь освободит Европу. Он освободит Украину, потом освободит Польшу, Чехию, Словакию, Румынию, Венгрию. Что там ещё освободить? Германию? Пожалуйста! Освободим Германию, не впервой, от американской оккупации, от натовского сапога. Францию освободить – ради Бога! Великобританию – пускай разлагается на своём острове, её никто там не трогает, живут и живут, пусть только к другим не лезут.
   http://dynacon.ru/content/articles/7414/

   Ovatko Liettua, Latvia, Eesti ja Suomi jätetty oman onnensa nojaan? Ruotsista sentään tulee Nobel-palkintoja.

   Poista
  4. amerikkalaiset ärsyttävät

   Venäläisten mielestä amerikkalaiset ovat ärsyttäviä, koska Obama ei halua tanssia Putinin kanssa pornopolkkaa. Obama ei halua avata venäläisille korttejaan eikä jakaa tidustelutietoja eikä pelastaa lentäjiä Syyriassa yksissä tuumin ja toimin. Mutta voidaanko venäläisiin luottaa? Jos he saisivat USA:n tiedustelutietoja, niin pommittaisivat siviilikohteita ja väittäisivät sitten, että se oli tehty amerikkalaisten tiedustelutietojen mukaisesti. Jne.

   Poista
  5. Miksi tästä Venäjästä nyt joka paikassa kohkataan?

   Sehän on hädin tuskin Hollannin kokoinen mitätön valtio, jota ei kannata kuunnella eikä sen mielipiteillä ole väliä (lähde: Ulkopoliittinen Instituutti). Maidania Punaiselle torille vain ja Nato-ohjukset Sevastopoliin. Kyllä se sillä lähtee.

   Joku viitasi edellä tilanteeseen ennen ensimmäistä maailmansotaa. Yhtäläisyyksiä on myös ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Silloinhan Versaillesissa nonsaleerattiin Saksa.

   Poista
  6. Nämä Izborskin klubin kahelit ovat jo kauan sitten tehneet kaikki ajateltavissa olevat ennätykset lajissa reductio ad absurdum.
   Mutta vaarallinen porukkahan se on. Suvaitsemisteeman kannalta lienee oleellista olla suvaitsematta näiden tyyppien pitämistä normaaleina kunniallisina kansalaisina. Olin havaitsevinani jotain tällaista silloin, kun muuan dosentti laahasi Suomeen tämän klubin kärkikaartin.

   Poista
 3. BloombergBusiness 19.10. klo 1:00 am eest
  "Stephan Leithner, who rose through the ranks of the company’s corporate finance unit, will step down from his position as the board member responsible for compliance. He’s joining private-equity firm EQT as a partner in Germany."

  Olisikin vastuiltaan sentään "partner" eli osakas täydellä vastuulla mitä tulee tappioiden kantamiseen. Mutta kun ei ole. Tätä partneria tai suomalaisittain ilmaistuna vaikkapa avoimen yhtiön yhtiömiestä ei ole enää aikoihin ollut. He loivat nahkansa osakkaiksi oy, tai ltd rehellisemmin ilmaistuna. Ltd kertoo vaarallisesta kumppanista. Hän vastaa vain sijoittamallaan osakepotilla. Muu jää ihan tarkoitetusti ja julkeasti velkojien kannettaviksi. Paitsi KolmikantaSuomessa missä eroraharahasto on vuosikymmenet kuitannut aliurakoitsijoiden jättämiä palkarästejä.

  Juuri Goldman Sachsin ja Lehmanin jne muuntuminen henkilötoimijoiden sijasta ltdyhtiöiksi kiihdytti vuoteen 2008 -joka muuten jatkuu rikkaiden suvaitessa pysyä keskuspankkien rahasuihkun alla. Entä kun viemäri tukkeutuu? Niin viemäri, se jonka likaveden tiede suvaitsee ilmoittaa lannoittavan talouselämää, tai runollisemmin tähteitä äsh, muruja ei , niin asiallisesti siis kulutuskysyntää myös alaluokalla.

  Kaiken järjen mukaan osakeyhtiömiehiä tämän etuoikeuden nimissä tulisi verottaa ankarammin kuin vastuunsa kantavia avoimen yhtiön miehiä? Joo ja noihan tilanne olikin siihen saakkka kunnes veroasiantuntijat astuivat piispojen sijaan yhteiskuntaelämän liikennepoliiseina. Vielä Paloheimojen/Saastamoisen toinen kolmas polvi alenteli verokuormaa ja kohenteli elämänlaatua avoimilla yhtiöillä (alivuokria,ylihintoja suhteessa emo osakeyhtiöön ja muuta iisiä). Tämä epäkohta paikattiin mahtilailla joka menee järjen ja omientuntojen yli kuten pakkovalta menee -ja lakeijat perustelevat. Nämä viimeksimainitut ovat siis ne asiantuntijat.

  Johan tämäkin menee ohi isänmaan nykyisen agendan, Sipilän kolmiloikan, kurssikirjojen ja vaikka minkä. Täällä somessa silti pörisen kun kiukku pitää virkeänä lukea tota Bloombergin tiedotetta. Tämä Leithner lähtee Deutsche Bankista sen tuskanväänteissä ja siirtyy wallenbergiläissuomalaiseen päääomasijoittajaan. Sellaiseen kokonaisten firmojen osto- ja myyntiliikkeeseen. Suomessa se on monessa ja Terveystalossa ja sen orpokoti-aikuisvaippa sektorilla. Onkohan siellä tekes-otaniemessä älyapplikaatio jo protona pyörittelemässä hoidokkeja eikun asiakkaita.

  No tämä EQT ja sen verrokit ovat Suomen oljenkorsi ja hallitusohjelman käyttöohjelma, kovalevy. Pitäisi näet kun tehtaista parhaat jo myytiin (tai vähintäänkin on hallintavalta siirretty) omaisuuksien hallintayhtiöille Blackrock, Fidelity, nyt siirtää loputkin pois osaamattomilta putki- ja helppoheikkisupliiki miehiltä koulutetuille nuorille. Nämä ravaavat kikattavat Piilaaksossa verostipendiaatteina mallia hakemassa ja käytännössä kahvinkeittäjinä. Lue viikottain Kauppalehdestä joka on maailmanparas-projektien kestotiedottaja, maksusta sentään, ei ihan tyhmyyttään.

  Niin fuusioita ei enää ajeta lainat irtisanomalla eikä edes vertikaalisella rahoituksella jossa KOP-SYP:in lempparifirma (sidoshyödyn saajineen) pakottaa uhrit lautasilleen ja jättää vanhat omistajat ryövättyina tienoheen. Ei, nyt Private Equity maksaa entiset (=perijät hallitusohjelman selitysosa) ulos isoilla korvauksilla ja osaksi uusrikkaistoa ja sen elämäntapaa. Mistä rahat?

  Eläkeyhtiöitä varjopankkeina, ja tavanomaisesta luotonlaajennuksesta kun sitä ei teollisen kapasiteetinkaan lisäämiseen/ajantasaistamiseen enää Suomessa tarvita. Tuonti kun tuo ja jos parhaasta ja kauneimmasta päästä väkeä lähteekin ulos, niin uutta pukkaa vaikka Torniosta. Hyvin kelpaa Suomi monelle. Ja kotoutuskouluthan ovatkin hepskukuu "koulutusvientiä". Senkin alan suurvallaksi meitä projektioi joku korkeakouluvirkailija harva se viikko.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 4. Tuosta suvaitsemisesta tuli mieleen Gogolin hieno teos, jossa sivistynyt kieroilija ja kuolleiden sielujen kerääjä Tsitsikov kilpailee kohteliaisuudesta jonkun äijän kanssa. Molemmat ovat erittäin kohteliaita toisileen ja hokevat toislleen suvaitkaa-sanaa.

  Tsitsikov vie lopuksi voiton kohteliaisuuskilvassa todeten superkohteliaasti:

  "Suvaitkaa minun olla suvaitsematta sitä."

  Tässähän olisi hyvä vastalause maahanmuuttotulvan kannattajille, niille "suvaitsevaisille" sentimentalisteille. Mutta tietenkin tuo leimattaisiin heti tietenkin vihapuheeksi ja vihakirjoitukseksi.

  Taidan lopettaa tämän vihapuheen ja pistän vihapaidan päälleni ja lähden juomaan vihakahvit. Vihaolut sitten illalla vihasaunan jälkeen.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.