torstai 16. maaliskuuta 2017

Päin Mekkaa, MedinaaPäin Mekkaa

Kuten kaikki tietävät pyhiinvaellus Mekkaan edes kerran elämässä on jokaisen muslimin velvollisuus. Sinne päin rähmälleen myös heittäytyvät miespuoliset muslimit viidesti päivässä.
Mikä järki tässäkin mahtaa olla, saattaa moni kysyä. Vastaus tietenkin on, ettei siinä mitään järkeä olekaan. Uskonnoilla nyt vain on tapana vaatia harjoittajiltaan erilaisia alistumisen merkkejä ihan vain muista erottautumisen vuoksi.
Toki tämä erottautuminen, sen määrä ja muodot vaihtelevat. Itäisissä, usein sekoittuneissa uskonnoissa yleinen on ajatus koko ihmiskunnan tai peräti koko luomakunnan ykseydestä.
Että sitä saatetaan toteuttaa erottautumalla äärimmäisen jyrkästi muista luoduista, esimerkiksi yhteiskunnan toisista kasteista tuntuu kai luontevalta meistä, jotka näemme tällaista erottautumista joka päivä jopa niinkin proosallisessa asiassa kuin kunnallispolitiikassa. Tottahan me paariat tiedämme, vaikka pidättäydymme heitä tuntemasta.
Islamin piirissä asia korostuu tragikoomisella tavalla, kun Mekkaan päin kääntyjät korottavat itsensä korkealle ”uskottomien” yläpuolelle. Jälkimmäisiä verrataan saastaisiin sikoihin ja koiriin.
Sitäkin katkerampaa lienee havaita, etteivät nuo oikeauskoiset ole kyenneet noin tuhanteen vuoteen saamaan aineellisen tuotannon alalla aikaan oikeastaan mitään. Silloin kerran olivat vääräuskoiset vielä paljolti samalla tasolla, mutta onpa siitä jo aikaa vierähtänyt.
Toki öljyn löytyminen autiomaiden syvyyksistä on viimeisten vuosikymmenien aikana mahdollistanut oikeauskoisille aineellisen tuotannon hedelmien hankkimisen ostamalla ja tämä näyttää jatkuvan niin kauan kuin tavaraa riittää. Siis tuota öljyä.
Öljyn turvin onkin saatu merkittävästi kasvatettua väkilukua ja rakennettua kaupunkeja, vieläpä sangen mahtavia.
On luontevaa, että Mekka, profeetan kotikaupunki, on saanut osansa tämän länsilähtöisen kultasateen seurauksista.
The Economist kertoo, että Mekkaan matkusti vuonna 1950 vain 50000 pyhiinvaeltajaa vuodessa kävelemään Kaaban pyhäkön ympärillä. Viime vuonna määrä oli seitsemän ja puoli miljoonaa ja lähiaikoina määrän suunnitellaan kaksinkertaistuvan.
Koska tuo paikka on kovin pieni, syntyy tungosta, kuten on helppo ymmärtää. Tungoksesta taas on kaikenlaisia ikäviä seurauksia, ellei ihmisiä tiukasti ohjailla, vaan jätetään koko asia herran haltuun.
Niinpä syksyllä 2015 tungoksessa tallattiin kerralla kuoliaaksi 2000 ihmistä. Muitakin vahinkoja pyhällä paikalla on sattunut, muun muassa nosturin kaatuminen, joka samana vuonna tappoi 107 pyhiinvaeltajaa. Mieleen tulee tietenkin, että he olivat sen Allahin silmissä ansainneet, mitäpä asiaa ihmisjärjellä pohdiskelemaan. Kismet lienee oikea termi.
Kun nyt valtavat ihmismassat kokoontuvat yhteen, on joka tapauksessa välttämätöntä hoitaa monia logistisia seikkoja. Usein helteessä vaeltavia ihmisiä on ehdottomasti juotettava ja syötettäväkin. Myös jätehuolto on järjestettävä.
Paljon onkin nyt panostettu pyhiinvaelluksen, tuon muslimin elämässä pyhän velvollisuuden hoitamiseksi. Kaaban ympäristö on myllätty aivan tuntemattomaksi ja Aabrahamin aikuisten muistojen seudut muistuttavat nyt kiiltävää huoltoasemaa, mikä ehkä kätkee syvempääkin symboliikkaa. Minareettien ohella taivaalle nousevat myös MacDonaldsin kultaiset kaaret.
Mutta se varsinainen maailman keskipisteeksi tarkoitettu rakennus Kaaban vieressä on Mekan kellotorni, joka näyttää aikaa koko maailmalle, tai ainakin siihen pyrkii. Rakennus on muodoltaan kummallinen Moskovan yliopiston ja Big Benin sekasikiö.
Big Beniin verrattuna mittasuhteet ovat korskeat. Edellinen on vain noin sata metriä korkea, Mekan torni on kuusi kertaa korkeampi, kapea huippu mukaan lukien.
Big Benin kellotaulun halkaisija on 23 jalkaa eli liki kahdeksan metriä, Mekan kellon peräti 151 jalkaa eli yli viisikymmentä metriä.
Big Benin kellotaulussa on 28 lamppua. Mekassa kelloa ympäröi 21000 lamppua, jotka välkkyvät viisi kertaa päivässä rukouskutsun merkiksi. Itse rakennus on osa valtavaa hotellikompleksia Abraj al Bajtia, jonka sivumennen sanoen on rakentanut saksalainen firma.
Mekan normaaliajan kai pitäisi haastaa Greenwichin aika, jonka mukaan maailma nykyään toimii, olen kuullut väitettävän. Saattaa kyllä olla, ettei tehtävä ole kovin yksinkertainen.
Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Toistaiseksi Allahia viisi kertaa päivässä kumartavilla on vielä rahaa, mitä syytää, myös kaikkeen absurdiin ja tarpeettomaan, kun yhteiskunnan kehittäminen jätetään tekemättä . Suurmoskeijoita rahoitetaan avokätisesti ympäri maailmaa. Selvää kuitenkin on, että tämän mahdollistava rahantulo loppuu jo nyt nähtävissä olevan ajan kuluessa.
Mitäpä tästä nyyisestä, Harun al Rashidin aikaa paljon yltäkylläisemmästä ajanjaksosta on jäävä jäljelle?
Abraj al Bajtilla saattaa olla hyvätkin tulevaisuudennäkymät. Turismi ja nimenomaan pyhiinvaellukset ovat nouseva bisnes, joka jatkuu niin kauan kuin ihmisillä joutavaa rahaa on. Uskoa tarvitaan vain sinapinsiemenen verran, kuten kokemus osoittaa.
Arabimaiden kansoilla ei näillä näkymillä tuota yltäkylläisyyttä tule tulevaisuudessa olemaan, elleivät ne ymmärrä jo nyt varautua siihen, mitä tuleman pitää.
Tietenkin niissä maissa, jotka maailman hyödykkeet tuottavat, on paljon yksinkertaisia sieluja, jotka toivottavat myös oman maansa laiminlyöneet ja raiskanneet maahanmuuttajat tervetulleiksi ja saattavat ennen pitkää jopa pelkästä miellyttämisen halusta muuttaa maailman normaaliajankin mekkalaiseen muotoon.
Mutta sanomattakin on selvää, ettei se ole mikään tapa ratkaista rakenteellisia ongelmia, jotka ovat valtavat. Niistä suurimpia on muhamettilaisen maailman oma hajanaisuus, joka ei suinkaan ole verrattavissa kristinuskon eri suuntausten eroihin Ranskan vallankumouksen jälkeisenä aikana, vaan pikemminkin uskonsotien aikaan.
Suurmoskeijat kristillisen maailman sydämessä eivät kerro multikulturalistisen, suvaitsevan yhteisön voittokulusta, vaan ovat merkki keskiaikaisesta taantumuksesta, yrityksestä kääntää kelloa taaksepäin.
Se ei tule onnistumaan, olipa kello sitten suuri tai pieni ja sijaitsipa se sitten Mekassa tai Medinassa. Paljon mieletöntä ja tarpeetonta vahinkoa kyllä varmasti on aikaan saatavissa, elleivät vastuunalaiset tahot kykene kantamaan vastuutaan tai edes ymmärtämään, mitä se edellyttää.
Muslimimaailma olisi pelastettava, mutta sen voivat tehdä vain muslimit itse. Heidän olisi jo syytä ymmärtää, mitä kello on lyönyt eikä jäädä tuijottamaan kellotaulun komeutta.

12 kommenttia:

 1. Öljyn loppuminen on valitettavasti koko teollistuneen maailman loppu jollei tilalle saada muuta energian lähdettä. Fuusioreaktori olisi rajaton energianlähde. Yksi vaihtoehto voisi olla valtamerten pohjassa oleva jäätynyt metaani. Muistaakseni metaadihydraatti tai jotain. Joka tapauksessa energian riittävyys on kaikista tärkein kysymys jolle haluta taantua 1800-luvulle.

  VastaaPoista
 2. Tämä kirjoitus pitäisi pikaisesti monistaa Helsingin päättäjille.

  Suurmoskeijahanke on jo edennyt liian pitkälle tonttivarauksineen.

  On ilmiöitä, jotka olisi pitänyt keskeyttää heti alkumetreillä.

  Rautatieaseman leirikin on hyvä esimerkki. Mitä pitempään se siinä kasvaa ja muhii sitä hankalampi se on keskeyttää ilman isoa älämölöä.

  Muuten puuttuu vain, että Helsingin piispa suvaitsevaisuushurmoksessaan ehdotta suurkirkon muuttamista moskeijaksi. Tällä menolla se on joka rapauksessa edessä.

  VastaaPoista
 3. Me tässä pelastamista tarvitsemme.
  Islam voitti tämän pelin, valitettavasti.
  50 vuoden sisällä valtaosa länsimaalaisista lienee kääntynyt islamiin. Joko vapaaehtoisesti tahi miekan edessä. Me olemme enää muisto vain.

  VastaaPoista
 4. Kaikki pidetään mukana, ketään ei jätetä, kaikista pidetään huolta.

  VastaaPoista
 5. Rakentakoon sillä ehdolla, että pytinki on muutettavissa vaikkapa joksikin pallo- tms. halliksi sitten Kun Saudien tai Bahrainin rahoitus alkaa aikanaan sakkaamaan. Sillä sossun rahoilla elävien seurakuntalaisten rahoilla korjaaminen voisi jäädä viitteelliseksi.

  VastaaPoista
 6. Olen aina kuvitellut, että vaikka muslimit ovat olleet sangen tuottamattomia tieteen ja taiteen saralla, ovat he sentään saaneet arkkitehtuurissa aikaan komeita moskeijoita ja muita rakennuksia. Tämäkin usko kaatui, kun luin Fernández-Morenan kirjan The Myth of the Andalusian paradise.

  Tunkeutuessaan Espanjaan keskiajalla muslimit huomasivat, kuinka paljon kristityt olivat edellä rakennustekniikassa, joten he ottivat oppia omiin rakennuksiinsa, ja ryöstivät kirkoista itselleen lujempia ja kauniimpia materiaaleja. Kristityiltä omaksuttiin koristemalleja. Yleisesti moskeijoissa käytetty hevosenkenkäkuvio on Espanjasta lähtöisin. Kaikissa Umaijadien dynastian moskeijoissa on kreikkalaiskristittyjen alkuperäinen mosaiikki, myös Damaskosken suuressa moskeijassa. Monet kirkot vain riisuttiin kristillisistä symboleista ja muutettiin moskeijoiksi.

  Kirjailija kysyy, miten ihmeessä länsigoottien Espanja on nähty 'varjojen ja taantumuksen pimeänä aikana', kun taas islamilaista Espanjaa on ylistetty 'ornamenttien loistokkuudesta, senaikaisen maailman maineikkaampana paikkana'. Länsigootit olivat Espanjaan tullessaan olleet halukkaita säilyttämään ja kehittämään Rooman vallan symboleja, koska katsoivat itsensä niiden perillisiksi. Nämä Rooman vallan 'valtasymbolit' muslimit repivät alas. Tutkijat eivät näe mitä menetettiin visigoottien (länsigootit) kulttuurin tuhoutuessa islamin invaasioon.

  Miksi asioita on niin pahasti vääristelty? Ehkä tutkijat ovat yksinkertaisesti tietämättömiä todellisuudesta. Ehkä islamilaisen Espanjan tutkijat eivät ymmärrä, että kun he kuvaavat islamin saavutuksia Espanjassa, he kuvaavat tosiasiassa elementtejä, jotka ilmentävät islamin sulautumista muista kulttuureista saatuihin vaikutteisiin. Joissain tapauksissa on vain akateemisten historioitsijoiden ikävä halu ja antipatia kaikkeen, mikä liittyy kristilliseen Espanjaan. Ensikäden lähteistä ja arkeologisista löydöksistä ei ole välitetty.

  VastaaPoista
 7. Pahalta näyttää. Tämän päivän Helsingin Sanomissa näkyy valtuuston jakauma suurmoskeija-asiassa. Vain perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja kokoomus osittain ovat rakentamista vastaan. Joku kokoomuslainen pikkulikka ojentaa Vapaavuorta, että Suomessa on uskonnonvapaus, joten rakentaa pitää. Vihervasemmistosta on tullut kumman uskovainen, ainakin edistyksellinen uskonto sopii aatteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös se vihervasemmisto olekin pitkälti taistolaisten perintöä?

   Poista
  2. Taistolaisuus kuuluu historiaan, nyt on tärkeintä suvaitsevaisuus. Sen tunnukseksi valinnut vasemmisto taistelee samassa rintamassa Coca-Cola Companyn kanssa, itse sitä tajuamatta. Ihmisiä jotka eivät tiedä kenen puolella tai edes missä sodassa taistelevat. Pakko siis tähänkin ketjuun laittaa: "Ei jatkoon." -jussi n

   Poista
 8. Kilautetaan suurmoskeijasta kavereille. Uskovaiset, kertokaa hra Sebaotin ja Allahin puhelinnumerot.

  VastaaPoista
 9. Lienee syytä muistuittaa, että (syvästi krisillisen) professori Aapeli Saarisalon mukaan muhametteilaisetn rukousrituaali on tehokkain voimisteluohjelma, jonka hän tunsi.

  MafH

  VastaaPoista
 10. Taitavaa tekstiä. Mutta säästetään paperia, eikä printata tätä helsingin kunnanvaltuustolle. Perustelen näin: Tollot eivät näytä ymmärtävän tilannetta. Pian 100-vuotiasta Suomea, suvereenia, itsenäistä valtiota, hallitaan maahan perusteettomasti tunkeutuneiden, kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden toimesta. Tämä tapahtuu keskellä pääkaupunkia teltan hökötyksistä käsin !

  Niin absurdia ettei sanat riitä kuvailemaan!

  Nämä älämölöttäjät eivat tarvitse näkyviä, kullasta, kivesta ja timanteista rakennettuja todisteita suurenmoisuudestaan. Ja tätä pimeyttä ei pysty järjestyksen valvojat pitämään loitolla?! Ei he asettuvat uusien isäntien alamaiseksi vapaaehtoisesti.

  On se hyvin erikoista, että nämä tunkeutujat, joilla on takanaan vain pölyn peittämiä raunioita ja mutakasoja, brutaaliuden mykkiä todisteita, niin täällä voi istahtaa valmiiseen pöytään ja se on katettu heidän rituaalien ja "standardien" mukaan.

  Varmaan ovat tunkeutujatkin vähän ihmeissään. Heidän syntysijoilla on perinteiset rauhoittamistavat: kaupungit tuhotaan, johtajat ja joukkonsa teloitetaan, seuraajat orjuutetaan.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.