tiistai 12. lokakuuta 2021

Lemuritalossa

Apinoiden planeetta

 

Monet muistavat, miten Tukholman Skansenilla pääsi kävelemään apinatalon läpi. Siellä oli häntäapinoita, lemureita, jotka tekivät tavattoman lystikkäitä temppuja. Näytti siltä, että ne pelkästään matkivat toisiaan ja ehkä myös ihmisiä. Kun yksi käänsi päätään tiettyyn suuntaan, teki kymmenen muuta heti saman, kun yksi hyppäsi orrelle, tulivat kaikki heti mukaan ja asettuivat tiiviiseen jonoon, kaikki aivan samassa asennossa.

Mikäli ei aiemmin olisi ymmärtänyt, mitä verbi apinoida tarkoittaa, tuli se nyt harvinaisen selväksi. Elämys oli hykerryttävä ja melkein uskomaton. Noiden eläinten koko elämä näytti olevan yhtä ainoaa matkimista, joka vieläpä tapahtui jokaisen naama samoilla peruslukemilla, mikä on koomisen efektin kannalta tärkeää.

Luulen, ettei apinoiden kohdalla voi varsinaisesti puhua kulttuurista eikä siis myöskään perinteestä. Ne elävät tässä hetkessä ilman tietoa historiasta tai kiinnostusta siihen. Jos ne olisivat ihmisiä, sanottaisiin niiden omaksuneen presentismin. Nykyhetki on niille ainoa todellisuus.

Ihmisillähän asiat ovat toisin. Nykyhetken ymmärretään olevan vain häipyvä abstraktio tulevaisuuden ja siihen työntyvän menneisyyden välissä. Kansat ja kulttuurit eroavat toisistaan historiansa puolesta ja niiden kehitystasoa voidaan mitata sillä, missä määrin ne ymmärtävät sen arvon.

Suomessa taitaa olla elävänä säilynyt vain yksi keskiaikainen ns. mysteerinäytelmä, jota kutsutaan nimellä Tiernapojat, kun tuon ruotsalaisen stjärna-sanan suomentaminen ilmeisesti ohentaisi sitä muutoinkin heiveröistä sidettä menneisyyteen, jonka tuo traditio on säilyttänyt.

Siihenhän on jo muun muassa 1800-luvulla ympätty poliittisesti korrekti osuus Aleksanteri II:sta, jottei laulussa mainittua ”keisaria” sekoitettaisi omaan armolliseen suuriruhtinaaseemme.

Nyt sitten on oululaisessa perinneyhdistyksessä päätetty, ettei näytelmän muuan keskeinen henkilöhahmo, murjaanien kuningas, saakaan näyttää murjaanilta. Sana murjaanihan viittaa mauriin, joka taas polveutuu kreikan sanasata mavros, musta. Latinaksihan musta on niger ja sitä oli vielä hiljattain tapana käyttää myös ihonväriltään tummista ihmisistä.

Mauri toki historiallisesti viittaa myös vaaleampiin pohjoisafrikkalaisiin, mutta Tiernapojissa murjaanin väri tuodaan selkeästi esille: Haa, miksi olet niin musta?

Kohtauksen jujuna on osoittaa, miten ihmisen kelvokkuus ei mitenkään liity hänen ihonväriinsä. Päin vastoin. Kuningas Herodes on iholtaan valkoinen, mutta hänen sielunsa on saastainen. Hän myös häpäisee murjaanien kuningasta pakottaen tämän polvistumaan edessään, vaikka tämä on kuningas.

Sitä paitsi murjaanien kuningas on hyvä kuningas, toisin kuin Herodes, joka ei itse asiassa edes ole mikään oikea kuningas, vaan yksi styranki. Murjaanien kuningas on sen sijaan kaikilta tunnettu ja hyviltä kaivattu, täysin positiivinen sankari siis.

Amerikassa kuuluu esitetyn joitakin rahvaannäytelmiä, joissa aina esiintyy ns. blackhead, mustaihoinen tomppeli, jolle katsojien kelpaa nauraa. Kun tällainen kuuluu nyttemmin alkaneen harmittaa koko Yhdysvaltain mustaa kansanosaa, ovat ns. poliittisesti korrektit piirit alkaneet luopua koko hahmosta. En tiedä, kelpaako tuohon rooliin edes pesunkestävä mustaihoinen.

Kuten jokaisen on pakko ymmärtää, suomalaisessa perinteessä, jota myös Tiernapojat edustaa, ei ihonvärillä ole mitään tekemistä ihmisen kelvokkuuden kanssa. Tiernapojat on suorastaan osoitteleva esimerkki siitä, että iholtaan musta voikin olla se todellinen positiivinen sankari ja valkoinen taas roisto ja lurjus.

Siitä huolimatta on oululainen, juuri tämän näytelmän perinteitä vaaliva yhdistys nyt kertonut, ettei murjaanien kuninkaan esittäjä enää saakaan maalata päätään mustaksi. Syynä on sitten kaiketi se, että tuon amerikkalaisen blackheadin hahmo on niin loukkaava…

Siinä meille siis perinneyhdistystä. Mikä logiikka tässä on, ei ole helppo ymmärtää. Onko siinä jokin sellainen ajatus, että musta nyt joka tapauksessa on paha/huono/halveksuttava asia ja vaikka asiat esitettäisiinkin päinvastoin, ajatellaan kuitenkin niin kuin asia on? Kyseessä olisi siis oman, peitellyn rasismin pohjalta nouseva kuvitelma siitä, että muutkin ovat samanlaisia.

Saattaahan se näin olla. Todennäköisempää kuitenkin lienee, että kyseessä on puhdas apinointi. Eivät lemurit tiedä, miksi ne matkivat toisiaan. Asiaan ei sisälly minkäänlaista ajatusta, niiden on vain pakko niin tehdä.

Kun kaikki ihmiset eivät sentään ole samassa määrin apinointiin taipuvaisia, on totaalisen, globaalisen konformismin saavuttamiseksi asiaa vahvistettava suoranaisilla kielloilla. Jos Amerikassa tehdään näin, niin tehdään sitten meilläkin, ja piste.

Viron seuraaminen on suomalaisesta näkökulmasta kiinnostavaa. Siellähän ollaan monessa suhteessa kovin amerikkalaisia ja nykyaikaisiksi pyrkiviä kuten meilläkin. Kuitenkin siellä näyttää säilyneen tietty kunnioitus omaa historiaa kohtaan, jopa siinä tapauksessa, että kyse olisi sortajan historiasta.

Tallinnassa on Mustapäiden veljeskunnan talo, jonka aikoinaan perustivat naimattomat kauppiaat pyhän Mauritius-murjaanin kunniaksi. Mauritiuksen pää on tänäkin päivänä kuvattu talon oven yläpuolelle.

Mikähän mahtaa onnettoman Mauritius-marttyyrin kohtalo olla näinä woketuksen päivinä? Mikäli talo olisi Suomessa, olisi vastaus kai selvä. Virolaiset saattavat olla vaikeampi tapaus.

 

 

8 kommenttia:

 1. No mutta kuningas Herodeskin oli oikeasti rodullistettu ruskea ihminen. Tiernapojat on puhdasta whitewashingia ja kulttuurista ominista.

  VastaaPoista
 2. Tuosta murjaanein kuninkaan taustoista tuli mieleeni Jouni Suistolan artikkeli "Turkkia ja Tattaria vastaan – Oulun tiernapojat ja turkkilaisvastaisen taistelun teema" (Faravid 8/1984). Siinä kytketään tämä Herodeksen ja murjaanein kuninkaan taistelu ynnä muut ei niin jouluisat ainekset lukuisin esimerkein yleiseurooppalaisiin, lähinnä saksalaisiin, turkkilaislauluihin, jotka ovat sitten ajan saatossa sekoittuneet Vapahtajamme armorikkaasta syntymäjuhlasta kertovaan mysteerionäytelmään. Tässäpä vielä linkki kyseisen artikkelin verkkoversioon https://www.pshy.fi/sites/pshy.fi/julkaisut_1977_2019/Faravid_artikkelit/Faravid_08/Suistola/index.html

  Englannissahan on myös samaan traditioon lukeutuvat tanssijat, Morris Dancers, jotka perinteisesti tanssivat kasvot mustattuina, niin kuin tässä näkyy https://www.youtube.com/watch?v=9DtUQ_vot1A

  VastaaPoista
 3. Journalisteja on verrattu sopuleihin, mutta yhtä osuvaa olisi puhua apinoinnista. Journalismissa mennään toimittajan potretti ja nimi edellä, ja kun esimerkiksi Merja Sannikka -ohjelma alkaa, tunnarissa työntyy ja kääntyy toimittajan hahmo ja kasvokuva seitsemän kertaa esiin -- todellinen irvikuva siitä, mitä sanonta "valista meille kasvosi" voisi tarkoittaa. Täydellistä narsismia.

  Sitten hän aloittaa päivän puheenaiheen käsittelyn toistamalla pitkän litanian erilaisia leima- ja haukkumasanoja, joilla maahanmuuttajia alatyylin keskusteluissa on nimitety. Eli jo lähtökohta on päin mäntyä -- mitä muuta aihetta toimittaja voisi käsitellä lähtemällä liikkeelle niistä kaikkein typerimmistä käsityksistä joita jotkut jossakin omaavat?

  Toimittajien tehtävä olisi kaivaa esille ajattelun valkoisia tabuaukkoja ja täyttää ne tositiedolla. Nykyisin he tosiaan tyytyvät apinoimaan toisiaan ja toistelevat painokkaalla paatoksella yliyleistäviä yleiskäsitteitä, joilla ovat oppineet kävelemään tabuaukkojen yli. "Maahanmuutto" on itsessään täysin kestämätön tabuapina, jolla yritetään koijata kymmenen niin kipeää yhteiskunnallista ilmiötä, ettei kukaan osaa niistä puhua.

  Kulttuuriset yhteentörmäykset kuvitellaan yksilöongelmiksi. Siinä keskustelussa on sitten maurit ja murjaanit kovaa sanavaluuttaa, ja sivistys nykyään mitä ilmeisimmin sitä, etteivät teatterikoululaiset enää tartu Shakespeareen, joka "edustaa raiskauskulttuutia". Peppi Pitkätossu ei enää saa olla ylpeän isästään joka oli neekerikuningas. Oululaiset ovat varmaan apinoina ylpeitä itsestään.

  Kaupallisissa mainoksissa tämä apinakulttuuri on mennyt jo niin pitkälle, että kaikki itseään apinoina arvostavat mainosmaakarit työntävät mainoskuviin vähintäänkin kiintiömäärän toiskulttuurisia. Stockmannilla se näyttää olevan joka toinen. Vakavamman taiteentekemisen puolella sama ilmiö tulee todeksi vielä vakavampana. Hollywood suunnittelee rotukiintiöitä ehdoksi sille että elokuva voidaan asettaa Oscar-ehdokkaaksi. Hmm, montako niitä apinoita olikaan?

  Antiikin kreikkalaisten teatterissa näyttelijät edustivat ideoita, ja kullakin oli roolihahmonsa mukainen naamari. Ehkä nyt ollaan idealismin myötä palaamassa samaan idiotismiin. näytelmissä oli taustalla kuoro, joka kommentoi sitä mistä tapahtumat kertoivat. Nykyisin se on tämä sopulikuoro, journalistien apinaorkesteri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkailin jo reilut puolenkymmentä vuotta sitten, että näin se tulee vielä tiernapojillekin käymään, ja nythän se on nähty. Kappas vaan.

   Nobel-komitea ei - väittämänsä mukaan- kuulemma ole suunnittelemassa sukupuoli - tms kiintiöitä palkintoihinsa. No, tulkitseisin tämän lähinnä kontrafaktuaalisesti, elikkä eiköhän niiden valmistelu ole edennytkin jo melko pitkälle. Ehkäpä jo n. 5 vuoden päästä...

   -J.Edgar-

   Poista
 4. Minulle valkeni pienenä kouluihmisenä meidän ihmisten arvo apinan/eläimen silmissä. Oltiin kouluretkellä eläintarhassa. Siinä simpansseja tuijottaessamme yksi heistä otti kouraansa läjän p...aa ja heitti sen meidän päälle. Mikä huuto ja pakokauhu siitä syntyikään ihmisten keskuudessa. Apinat hyppelivät ja kirkuivat innoissaan sitä näytelmää katsoessaan.

  VastaaPoista
 5. Mitäs me apinat...

  VastaaPoista
 6. Ainakin kerran olen kyllä nähnyt tiernapoikanäytelmän sellaisenkin ryhmän esittämänä, jossa murjaanien kuningasta todella esitti oikea mustaihoinen.
  Kuitenkin voi ihmetellä, mihin se kohtaus perustuu. Ei ainakaan Raamattuun eikä tunnettuun historiaan. Siinähän, ainakin siinä laulussa "Herodes, hän se ajoi...", annetaan ymmärtää, että Herodes olisi tehnyt hevosillaan ja ratsuillaan sotaretken "murjaanien" maahan ja sieltä palatessaan tuonut "murjaanien" kuninkaan mukanaan sotavankina, jonka sitten kotimaahansa palattuaan pakotti polvistumaan. Kuitenkaan ei mikään viittaa siihen, että Herodes olisi mitään sellaista sotaretkeä tehnyt. Kyllä hän oli vain paikallinen pikkutyranni.
  Mutta olen myös kuullut selityksen, että Tiernapoikien "Murjaanien" kuningas alkujaan olisikin ollut yksi niistä Itämaan tietäjistä. Jonkin keskiaikaisen perimätiedon mukaan yksi heistä olisikin tullut Afrikasta (kaikesta päättäen Etiopiasta tai Somaliasta, sillä nehän ovat ainoat Afrikan maat, jotka ovat Jerusalemia ja Beetlehemiä idempänä). Raamatunkin mukaan ne tietäjät, joiden on usein uskottu olleen myös kuninkaita saapuivat ensin Herodeksen puheille, ja siinä tapauksessa Herodes olisi kyllä voinut vaatia heiltä polvistumista. Se Herodes-laulu vain on ilmeisesti syntynyt jonkin väärinkäsityksen tai sekaannuksen johdosta ja muuttanut kohtauksen merkityksen aika lailla alkuperäisestä poikkeavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä "oikea" tiernapoikakuvaelma, missä esiintyjiä on neljä, on lievästi sanottuna vesitetty versio. Vanhoista mysteerinäytelmistä juonnettuja juhlaperinteitä on monissa Euroopan maissa, ja paikallisia muunnoksia on lukemattomia.

   https://de.wikipedia.org/wiki/Sternsinger

   Täällä Suomessakin on ollut erilaisia variaatioita - niistä oli tässä blogissa puhe muutama vuosi takaperin.

   https://timo-vihavainen.blogspot.com/2018/01/tiernapojat.html?m=0

   Alhaalla on esimerkki "rekonstruoidusta" 1800-luvun alkupuolen tiernapoikaesityksestä. Siinä roolihahmoja on yli 20, on Herodes ja murjaanien kuningas mutta heidän lisäkseen vielä kolme itämaan tietäjää. Herodeksella on kuusi knihtiä, palvelija ja pyöveli, ja murjaanien kuninkaallakin on seurassaan pari palvelijaa. Edelleen mukana on Juudas rahapusseineen, joka hänkin olisi tänä päivänä sangen arveluttava hahmo.

   http://www.nykarlebyvyer.nu/sidor/texter/prosa/birckjl/divlb/stjarngo.htm

   Mutta minäkin muistan että joskus v. 1988 tai niillä main oli telkkarissa tiernapoikaesitys, missä Hymyhuulista tuttu musta amerikkalaisnäyttelijä Billy Carson oli murjaanikunkkuna. Aivan loistava esitys! Ja Dingon Neumann oli eräässä toisessa roolissa. Muistaako joku muu?

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Billy_Carson

   Poista

Kirjoita nimellä.