lauantai 28. joulukuuta 2019

Juoskaa suojaan!Ampu tulee!

Joskus 50-luvulla käytettiin paljon räjähteitä töitä helpottamaan. Niitähän riitti, kun taas kunnon koneet olivat harvassa.
Pikkupoikien huvina oli silloin seurata kuoppien kaivamista ja kantojen raivausta. Kun huudettiin ampu tulee! piti juosta kipittää karkuun, minkä kintuista pääsi.
Syytä oli, sillä niin sanottu täkkäys puuttui näistä paukuista. Sellainen olisi ollut kallista ja jotenkin muutenkin turhanaikaista. Oli niitä paukkuja ollut sodassakin ja suojautumallahan niistä selvisi.
Nyt, kun kävin Berliinissä kirjakaupassa, vai mikä kulttuuritavaratalo se nykyään onkaan siis tämä Dussman, kiinnitti huomiotani muuan pöytä, jossa oli ainakin kymmenen uutta kirjaa, joissa ennusteltiin talouden romahdusta. Naapurihyllyssä oli sitä paitsi halpa (9,50) kansanpainos Spenglerin klassikosta Untergang des Abendlandes.  Näyttää olevan kova kysyntä.
Muuan kirja hehkuttaa jo kannessaan sitä, että nyt voi ehkä vielä siirtää omaisuutensa turvaan romahdukselta. Mutta kiirettä pitää. Alan Greenspan sanoo sen saksaksi: Gehen Sie in Deckung, rennen Sie!
Volle Deckung! olisivat jääkärit aikoinaan sanoneet. Kohta rapa lentää! Juoskaa turvaan!
Mukaan jäi noista tuomiopäivän julistuksista vain Max Otten paksu kirja Weltsystemcrash. Krise, Unruhen und die Geburt einer neuen Weltordnung. FBV 2020,  639 s.
Kirjoittaja kuuluu sarjaan Spiegel Online Bestseller Autoren, joka on aiemmin julkaissut kirjan nimeltä Der Crash kommt, minkä merkitystä tuskin tarvitsee suomentaa. Se kuuluu olleen menestyneimpiä saksalaisia talouskirjoja. Puoli miljoonaa myytyä kappaletta tekivät Ottista suorastaan Saksan kaikkien aikojen menestyneimmän romahdusgurun. Hm. No, joka tapauksessa hän ennusti edellisen kriisin vuonna 2006.
En kuitenkaan erityisemmin usko taloustieteen kykyyn ennustaa tulevia. Menneisyydenkin selittämisessä siinä menevät gurujen sukset ristiin.
Niinpä en jaksa kiinnostua yksityiskohdista tai edes argumentaatiosta, jonka merkityksen osa guruja joka tapauksessa on valmis kiistämään. Talousoppi –jätetään se ”tiede” tässä hämäävänä pois- operoi tosin pääasiassa matematiikalla, mutta sen kohde on kuitenkin ihminen ja hänen arvaamaton käytöksensä.
Niin, ehkä voitaisiin puhua myös taloustutkimuksesta (vrt. naistutkimus). Ei niillä ole kykyä siihen, minkä Auguste Comte aikoinaan määritteli tieteen kriteeriksi: savoir pour prévoir, prévoir pour pouvoir prévenir.
Pitäisi siis lyhyesti sanoen kyetä ennustamaan. Jopa tulevaisuutta.
Kriisin syntymekanismi joka tapauksessa lienee perusteiltaan tiedossa. Ilmeisesti voidaan aina turvallisesti olettaa, että kun spekuloidaan, niin jossakin vaiheessa usko vekseleihin menee ja lakataan luottamasta siihen, että jostakin aina löytyy se suurempi hölmö, joka noihin sitoumuksiin kaikesta huolimatta uskoo. Kun ostajaa ei löydykään, alkaa paniikki.
Tiede ei kuitenkaan pysty sanomaan, milloin se tapahtuu eli miten kauan huijaus voi jatkua. Niinpä se kukoistaa. Kansainväliseksi korttitaloksi tuota mahdotonta velanottoa myös Otte nimittää ja löytää monta syytä tulevaan kriisiin, muun muassa massiiviset velat, alhaisten korkojen aiheuttamat väärät investoinnit, uudet kiinteistökuplat ja niin edelleen.
Varallisuuden kasautuminen yhä harvempien tolkuttoman rikkaiden käsiin on suuri osa ongelmaa. He varautuvatkin jo romahdukseen hankkimalla yksityisiä pakolinnoja kaukana kotimaastaan.
Maailmantalouden kohtalon ratkaisevat Kiinan ja USA:n kaltaiset talousmahdit, Eurooppa puolestaan on jäänyt ponnettomaksi objektiksi.
Suurta kilpailua tullaan käymään esimerkiksi meren herruudesta Kiinan ja USA:n välillä. Tilanne muistuttaa 1900-luvun alun Saksan ja Englannin laivastokilpailua ja siinä piilee vaara.
Todennäköisimmän skenaarion mukaan uusi kylmä sota syntyy itäisen ja läntisen blokin välillä ja yhteiskunnat muuttuvat yhä totalitäärisemmiksi. Pienemmät sodat ovat todennäköisiä, suuret kuitenkaan eivät.
Otsikon lupaamasta uudesta maailmanjärjestyksestä kirjoittaja on varsin vaitelias. Sitä enemmän hän kirjoittaa Euroopasta.
Erityisen huonon arvosanan Ott antaa Merkelille, jonka perusvirheet ovat euron pelastaminen, Energiewende eli ydinvoiman hylkääminen ja kontrolloimaton rajojen avaaminen. 13 vuoden aikana on Merkelin politiikan laskettu maksaneen Saksalle summan, joka on 2,4 ja 4,5 biljoonan euron välissä, laskutavasta riippuen. Ja biljoona euroa on siis tuhat miljardia –ei suinkaan anglosaksinen billion eli miljardi.
Noissa laskelmissa taitaa kuitenkin ongelmana olla, ettei kukaan tiedä, mihin toisenlainen talouspolitiikka olisi johtanut eikä siis voi sitä todistaa. Mutta eihän noudatettu politiikka koskaan ole olut ainoa mahdollisuus.
Jo Kohlin aikana tehtiin pahoja virheitä, joita olivat euron käyttöönotto, hallitsematon radio- ja TV-toiminnan salliminen ja DDR:n talouden huono hoitaminen.
No, jostakin syystä Merkelin politiikalla on ollut ihailijansakin. Onhan ainakin Saksan vienti vetänyt. Mutta vähänpä sillä on saatu aikaan. Opetustoimi, terveydenhoito ja julkiset palvelut, kuten poliisi, kituvat. Saksa paradoksaalisesti säästää itsensä rikki ja tuhlaa rahansa sen sijaan, että huolehtisi investoinneista eli tulevasta hyvinvoinnista.
Rahat menevät sellaiseen tarpeettomaan ja vahingolliseen, kuin euron pelastaminen, maahanmuuton kustannukset, energiapolitiikka ja subventiot. Näin vain pönkitetään vääriä rakenteita sen sijaan, että annettaisiin niiden korjaantua.
Kaikenlaista ikävää on muutenkin tapahtumassa. Yksi trendeistä on valistuksen loppu, arvioi kirjoittaja Henry Kissingeriin viitaten. Informaatio on tunkemassa tieltään viisauden. Ymmärtämisen sijasta turvaudutaan algoritmeihin ja tunteisiin. Globalismin ”totuutta” ajetaan ihmisten päähän yhä totalitaarisemmilla metodeilla.
Yksilön suvereenisuutta vastaan hyökätään yhä julkeammin ja politiikasta tulee taas ideologista. Analyysin sijasta kelpaa nyt erinonaisesti hurskas valhe. Ilmastohurmoksessa on selviä irrationaalisia ja kvasiuskonnollisia piirteitä.
Westfalenin rauhassa vuonna 1648 jo sentään oli opittu olemaan rationaalisia ja hyväksymään pragmaattisesti todellisuus sellaisena kuin se oli, eikä pyritty pakottamaan sitä oman, oletetusti korkeamman moraalin mukaiseksi. Mieleen tulee, että olipa saatu oppirahojakin maksella.
Mutta aika aikaa kutakin. Taashan oppia otettiin kantapään kautta ja oppirahoja makseltiin noin kahdeksankymmentä vuotta sitten, Viisaus ei vain ole periytynyt.
Mutta entä se tuleva taloudellinen täystuho?
Itse asiassa kirjoittaja ei sellaista edes ennusta, ainakaan niille, jotka osaavat sijoittaa omaisuutensa oikein. Olennaiset keinot näyttävät olevan sijoitusten pitäminen omissa käsissä ja liiallisen ahneuden välttäminen. On myös toimittava ennakolta eikä vasta sitten reagoitava, kun muutos on jo tapahtunut.
Kriisi on aina myös mahdollisuus. Silloin niitä halpuutettuja osakkeita voi ostella kuin lapsi karkkikaupassa. Kyllä ne aikanaan taas vahvistuvat –jos sattuvat olemaan terveellä pohjalla.
Kirjoittajan neuvot eivät ole konkreettisia eivätkä voikaan olla. Sijoittajan on yhä vain yritettävä ihan itse ennustaa, eikä siinä mikään tiede auta. Kaikenlaisia vipuja ja vippaskonsteja kannattaa joka tapauksessa kavahtaa ajoissa eikä liian myöhään.
Itse asiassa kirja on pikemmin kokoelma neuvoja niille, jotka ovat levottomia omaisuutensa kohtalosta. Kun itselle ei sellaista vaivaa ole siunaantunut, ei se erityisesti kiinnostakaan.
Mutta kyllä suuren lamakauden jäljet koskevat kaikkia ja ne voivat aina olla hirmuiset. Niitä kirjoittaja ei ole ryhtynyt konkreettisemmin ennustelemaan eikä tietysti voikaan niistä mitään tietää.
Varmuuden vuoksi, hän toteaa, että on joka tapauksessa hyvä pitää varalla elintarvikkeita ja muuta välttämätöntä. Talo maalla ja/tai ulkomailla on hyvä idea. Tyhmistymistä vastaan voi taistella lukemalla klassikoita ja ajattelemalla itsenäisesti. Traditioista löytyy tukevaa pohjaa elämälle.
Liioitella ei nytkään kannata, vaan pää on pidettävä kylmänä!
Varmaankin viisaita neuvoja, joskin kovin epämääräisiä, mutta minkäs teet, kun ei sitä tulevaisuutta voi tietääkään.
Joka tapauksessa superrikkaat näyttäisivät edelleenkin vain rikastuvan ja keskiluokka kärsivän. Alemmat yhteiskuntaluokatkaan eivät erityisemmin kukoista, joten yhteiskunnat polarisoituvat ja kontrolli ja repressio lisääntyvät. Vallankumous ei vielä näytä häämöttävän.
Tekijä itse joka tapauksessa aikoo tässä tilanteessa suosia käteisrahaa, välttää kaikenlaisia bonusohjelmia, karttaa smart-home –systeemejä ja on jo luopunut TV:stä ja facebookista. Kun ”älykkäät” autot tulevat, hän aikoo ostaa käytetyn.
Suurimmaksi syntiinlankeemuksekseen tekijä kertoo älypuhelimen ostamisen vuonna 2015. Sitä ennen hänellä oli Nokia, johon hän aikoo taas palata, vaikka se tuntuu nyt vaikealta…
Tämä alkaa jo kuulostaa ilmastouskonnolta ja lienee yhtä hyvin perusteltavissa, mutta tuskin sen paremmin. Riippuvuus kaiken maailman konstikkaista härpäkkeistä toki altistaa uudenlaisille vaaroille. Ja se asuminen yhä kalliimmaksi käyvässä kaupunkiasunnossa ei välttämättä ole se kaikkein turvallisin pitkän tähtäimen ratkaisu.
Alkavat kuulemma meilläkin taas asuntojen hinnat nousta mahdottomiksi tietyissä osissa maata…

18 kommenttia:

 1. Varsinaista "ilmastouskovaisuutta" on denialismi kaikissa muodoissaan. Halutaan uskoa ettei mitään tarvitsisi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toki. Missähän niitä sellaisiakin hölmöjä lienee?

   Poista
  2. Ei tarvitse edes etsiä, odotetaan vaan hetki, niin kyllä ne tännekin kohta eksyvät ihan itse saarnaamaan evankeliumiaan "jääkiekkomailoista" yms.

   Poista
  3. No, tullaan nyt sitten. Michael Mann näyttää hävinneen "jääkiekkomailamallistaan" alun lähteneen oikeusjutun. Brittiläisen Kolumbian korkein oikeus hylkäsi Mannin tekemän syytteen kunnianloukkauksesta. Mann syytti tohtori Tim Ball'ia kunnianloukkauksesta, kun tämä oli rohjennut epäillä Mannia mallistaan. Useamman vuoden kestäneen oikeudenkäynnin kulut menivät Mannin piikkiin. Storyn voi lukea täältä:
   https://principia-scientific.org/breaking-news-dr-tim-ball-defeats-michael-manns-climate-lawsuit/

   Ei näytä tiedeyhteisö olevan niin yksimielinen ilmastonmuutoksen syistä ja seurauksista kuin annetaan ymmärtää. Tämä koskien varsinkin CO2:den osuutta asiaan.

   Ja tähän väliin Greta-päivitys:
   Astman hiilijalanjälki "yhtä suuri kuin lihan syöminen"

   Lääketeollisuus tuottaa noin 5% kasvihuonepäästöistä. Tästä astma-inhalaattorien osuus on 4 %, mikä tarkoittaa 0,2 % ihmisen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä.
   Maailmassa on noin 200 miljoonaa "ilmaston lämpenemistä aiheuttavaa" inhalaattoria, jotka omistaa noin 300 miljoonaa astmaan sairastunutta. Ponneaineena näissä useimmissa on hydrofluoroalkane (HFA), joka on tuhat kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin CO2. Huomioiden tässä ilmastonäkökohta, niin tonneittain on kirjoitettu tutkimusartikkeleita, joissa kehotetaan käyttämään 'vähemmän mukavia' inhalaattoreita.
   https://bmjopen.bmj.com/content/9/10/e028763

   Mitä Merkeliin tulee ja luopumiseen ydinvoimasta, niin saksalaiset tuhoaa maansa näillä ydinvoiman korvaavilla tuuliviireillään.

   Poista
  4. Jännää miten nämä ilmastohölmöt keskittyvät pääasiassa ihmisiin ja heidän tekoishinsa, eivät itse asian tieteelliseen puoleen.

   Poista
  5. Kas kun me ilmastohölmöt yritämme osoittaa teille ilmastokaikentietäjille tiedän "tieteenne" aukot.

   Kun kerran "tiede" "todistaa" maailman tuhoutuvan pikapuoliin, ellei Suomi lakkauta vientiteollisuuttaan ja maatalouttaan,
   ei ole oikein muuta mahdollisuutta osoittaa epätieteet hörölöröksi kuin nostaa erikseen esiin jokainen todellista tietoa Maan ilmastosta omaava tutkija.

   Poista
  6. Lisää hölmöjä uskovaisia. Vihavainen, mitä minä sanoinkaan!

   Poista
 2. Ennustaminen on helppoa, mutta niin on unohtaminenkin. Jos joku vahingossa osuu oikeaan, niin häntä pidetään sitten vähän aikaan viisaana. Siitä ylpistyneenä hän ennustaa taas ja sitten käy niin kuin aina ylpeille. Maailma, ilmasto ja talous muuttuvat varmasti, joillekin hyvään suuntaan joillekin ei niinkään hyvään. Pessimisti saattaa hyvinkin olla enemmän oikeassa, mutta vähänpä iloa siitä on, koska hänen elämänsä on ikävämpää. Kun optimisti joutuu kuseen, hän ajattelee olihan se kivaa, niin kauan kuin sitä kesti ja sitä paitsi siellä sun täällä näyttää olevan paljon porukkaa, jotka ovat vielä enemmän kusessa. Elämä on niin rakennettu, että ampu tulee jossakin jollekin ennemmin tai myöhemmin.

  VastaaPoista
 3. "Suurta kilpailua tullaan käymään esimerkiksi meren herruudesta Kiinan ja USA:n välillä."

  Olen sanonut tuttavapiirissäni, että jos saisi historiankirjan sadan vuoden päästä, siinä olisi tätä aikaa kuvaamassa luku " USA:n ja Kiinan taistelu Tyynen valtameren herruudesta". 

  VastaaPoista
 4. Tällaisten ennusteiden ongelma on siinä, että ne tuppaavat olemaan itseään toteuttavia. Pessimistinä olen kuitenkin taipuvainen niihin itsekin uskomaan, "talvi on tulossa".

  VastaaPoista
 5. Tottakai Saksan vienti on vetänyt, koska euro on ollut aivan liian halpa Saksalle jo vuosikausia. Tosin samalla liian kallis liian monelle euromaalle.

  Julkisuuteen sen kuitenkin sanoi Mario Draghi's "Whatever it takes" vakuuttelu, jolla hän tarkoitti, että eurojärjestelmä pelastetaan maksoi mitä maksoi. Ja onhan se maksanut todella paljon, kun mm monissa euromaissa mm nuorisoyöttömmyskin on ollut pahimmillaan yli 50%.

  VastaaPoista
 6. Rahat joilla olisi voitu rahoittaa Saksan julkisia palveluita tuhlataan ydinvoimasta luopumiseen ja tuulivoiman tukemiseen. Vihreät tuhlaavat saksalaisten työnhedelmät taivaan tuuliin saksalaiselle jäädessä luu käteen. Mikään summa ei ole liian suuri uhrattavaksi vihreiden ideologisen epäjumalan alttarille. Laitonta siirtolaisuutta suositaan viime sotien traumojen vuoksi. Ehkä tilanne normalisoituu kun sotiejälkeinen sukupolvi on hautausmailla.

  VastaaPoista
 7. Monet asiat ovat todellisuudessa aivan päin vastoin kuin miltä ne itseään ihan viisaina pitävien ihmisten mielessä näyttävät.

  Meillä on esimerkiksi harhakuva, että "naiset ovat nyt päässeet valtaan". Eihän se pidä paikkaansa. Päinvastoin, "valta" on ajat sitten paennut sieltä minne naiset pääsevät.

  Naisvaltainen vihreä puolue operoi pelkkien identiteettipoliittisten muotitrendien ja yliylevöitettyjen ylimittaisilla yleiskäsitteillä muotoiltujen "ihmisarvo- ja -oikeusideologioiden" tunnekuohuissa. Tyttöhallituksen toimialaksi jää toiskulttuuristen urosten maahantuonti. Ne todelliset päätökset, todellinen "valta", sijoittuvat ihan jonnekin muualle -- ehkäpä juuri sinne missä nyt varaudutaan romahdukseen ja pakoon jollekin suojaiselle paratiisisaarelle.

  Eithän nämä nykypoliitikot maailman uhkista mitään ymmärrä. Ne eivät ymmärrä edes sitä, ettei kahta toisensa pois sulkevaa asiaa voi todellisuudessa toteuttaa: kansainvaellusta ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.

  Kun sanotaan että "uhka on mahdollisuus", sekin taitaa tarkoittaa vain sitä, että ne ovat nyt mahdollisuutensa saaneet, nämä uhkakuvilla hekumoivat maailmanparantajat. Uhka realisoituu sitten kohta, kun vieraskulttuurinen väki romauttaa yhteiskuntien sisäisen luottamuksen eikä rauhasta enää ole tietoakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä havaintoja, niille lisää rahaa joilla entuudestaan on. Naisen logiikkaa.

   Poista
  2. Taitaa olla vain niin, että te pakkoenglantia palvovat 1930 -luvun kaiut, olette suurempi uhka Suomen tulevaisuudelle ja kulttuurille kuin kukaan vieras maahantulija.

   Poista
 8. "Ott nimittää ja löytää monta syytä tulevaan kriisiin, muun muassa massiiviset velat, alhaisten korkojen aiheuttamat väärät investoinnit, uudet kiinteistökuplat ja niin edelleen."

  Luulen, että tulevan kriisi ydin on finanssikapitalismin ts rahan luominen tyhjästä ts rahan irtautuminen reaalitaloudesta eli todellisesta tuotannosta. Se luo kuplan, joka kestää niin kauan kun löytyy se vielä suurempi hölmö. Kun usko bittirahaan romahtaa, tuo kupla puhkeaa ja alkaa paluu reaalitalouteen.

  VastaaPoista
 9. Juoksisihan sitä mutta minne? Pohjois-Afrikassa Wanhassa Roomassa oli vielä äsken kultuuriselle elämälle sijaa, vaan ei ole enää vihreän Gaddafin ; edistyksen Husseinin tultua raahtuiksi monttuihinsa.

  Ja elostelevan shaah… eikun onhan. Khomenei Rouhani Persiassa. Elon Musk ja Amazon Jeff Bezos ja joku muukin pyrkivät Marsiin. Että valitse noista. Muista kysyä lupa WTOlta OECDltä IMFältä. Tai käy kalpaten kuin Syyrian.

  Ajassakin voisi paeta eli pelastua Keskiaikaan. Siellä oli omat rajat rahat ruhtinaat. Ja Suomessa oli pitkään kun kapitalismille eli lähimmäisen hyväksikäytölle nostettiin rajapuomit vasta 1860-luvulta. Jengi hikeentyi, tarttui hankoihin ja pani heinäseipään puukonkahvaksi 1918.

  Oma maa nimisen kirjan kokosivat oppineet. Muut henkiin jääneet rupesivat kuokkimaan Omia maitaan hekin. Kansan eduskunta kokosi maalaisliiton ja työläisliiton väen käräjille. Raha pantiin yhteiseksi vaikka kruunumiehet vänkäsivät ettei se ole pääomaa. Oli se. Työkansa näytti, ja pankkivaltuusmiehetkin ymmärsivät vielä tuolloin. Sitten tuli aika uus. Kultamarkasta puumarkaksi ja paperirahaksi arkistunut pääoma oli yhteistä omaa kunnes ei enää ollut. Ihan muistiedon varassa ja kiukkupalstojen järkipuheen mukaanhan se meni, joten lukijoista kaikkikin asian tietävät ja minua laajemmin. Vain Yliopisto ei tiedä.

  Lyhempi historia alkaisi perustellusti 1600-luvun puolivälistä kun Wittgenstein eikun Wallenstein oli ottanut kaiken irti mitä pakolla saa ja maa kasvaa. Niinkun vuokraa.

  Sodasta omaan Brexitiinsä keskittynyt Lontoo ja sen City menivät omia pakojaan. Kunkku varasti kauppiaiden kullat ja mikä oli varastaessa kun varasto tallessa kunkun itsensä Towerissa. Asia jurppi ja kullat vietiin yksityisiin holveihin kultasepille. Ja parlamenttiin.

  Vastakuponki kiersi rahana ja piankos väärennökset myös aktivoivat saaren elinkeinoja. Sadan vuoden päästä ja tuhannen virstan päässä Versaillesista kiersi omia omituisia puntia läpipoikki saaren. Tai kukin omalla reviirillään ja kilvan alaansa laajentaen. Amerikassakin oli omansa. Siellä New Englandissa siis. Vääriä kaikki. Jefferson harasi vastaan ja Andrew Jackson. Maanviljelijä ja uudistila viljelyalan valtaaja.

  Nykyaikahan siitä tuli ja notkeaselkäisimmiksi osoittautuukin entinen aateli. Dynastiat naivat ja pitävät kiinni wallankumouksilta yli jääneistä rippeistä. Parlamentti sosialisoi rahan Keskuspankkiinsa. Lukuisat käypäset sopimuspaperit isot ja pienet velkakirjat kautta rantain jalostuivat Saarisenko kuvaseteleiksi. Velkaa sai vain Kansallispankista. Tyhjästä nyhjästiin. Oli alkuun iso joukkorahoitus 1889 kun osakepääoma noukittiin maasta. SYP pääsi helpommalla kun sai tarvihtemansa siemenen Gamla Kokkolasta ja muista tervasatamista.
  jatk.

  VastaaPoista
 10. jatk.
  Liikepankki lainasi keille piti lakien ja julkisen kirjanpidon alla -tyhjästä kassasta. Sen kirjaus velalliselle oli hupsista vaan, laillista pakkorahaa ja muu väärennettyä. Velottavaksi antautuva ja kelpuutettu tehtailija sai vastakirjan ja sillä maksoi mitä tehdastuoteeseen tarvihi. Markkina itsehän antautui kun emäntä laski kutimensa mutta kiiruhti tehtaseen työhön ja palkalla kaupan kautta Kuvalehteä lukemaan.

  Kansallispankin tiliraha kelpasi kun se kävi vaihdossa valtiopankin leima ja allekirjoitus seteliin. Miten tämä osattiin? Kysypä muuta.

  Itseäni opetti itse ihme Snellman. Hänen metrisestä Kootuista oli Hyptoteekkipankki kerännyt raha-asiat ja kulkuneuvot ja tehtaat ja sen sellaiset artikkelit yksiin kansiin. Se kirja on ihme. Miten mies osasi tämäkin kaiken. No asia paljastui kun kävin Työväentalolla opintopiirissä ja luin lutikkana.

  Marx se sen työmiehille selitti ja heistä isoiset suomensivat. Pääomaksi nimesivät. Kumpa olisikin jätetty johdannaiskirjat, kaikki väärinkäsitetyt plagiaatit tekemättä. Olisi ymmärretty Adam Smithkin siten kuin hän hyvän tahtonsa, työkykynsä ja kirkaan päänsä tarkoitti lahjaksi veljilleen satakunta vuotta ennen Marxia. Ja toiset sata vuotta ja meillä on Wahlroos iljetys.

  Mitäpä tähän lisäämään, vajaa katteellisen seurakuntakupin idea kerrotaan klassikoissa. Mutta tarttui sensuuriin kauppiksissa ja tekniskoissa. Wanhan yliopiston miehet ja heidän esitelmävieraansa Työväentaloilla ja Nuorisoseuroissa oppivat asiat kuin profeetoilta. Siispä pyhälle maalle ja menneen ajan opintorenkaisiin, kolmantena kirjana tietty Raamattu. Kaikki kolme auki samalla pöydällä. Kyllä porukasta joku sen Smithin ruotsinnoksestakin selvitti.

  Katekismuksia kustakin kolmesta tuli heti kohta. Elävät makuisat hajuset täyslaidalliset aikaa myöten Agricolalta, Louhimieheltä ja Kailalta.

  Siis koko maailmanhistoria auki kyökin pöydällä ja porukalle Työskillä.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.