maanantai 16. joulukuuta 2019

Loukkaantukaamme


Myyjättärien puolesta

V.I. Lenin muistetaan päättömästä utopismistaan, joka vei hänen maansa täydelliseen romahdukseen, josta sen nostaminen vei aikaa kymmenen vuotta. Valta sentään pidettiin, vastoin kaikkea alkeellista säädyllisyyttä, mutta toki tässä itsesuojeluvaistokin vaikutti.
Leninin teoksiin kannattaa aina uudelleen tutustua vakuuttuakseen siitä, miten vähällä järjellä maailmaa on voitu hallita ja luultavasti siis nytkin voidaan.
Tiiviin koosteen Leninin ajatuksista tarjoaa Suomessa kirjoitettu Valtio ja vallankumous, jossa Lenin suunnittelee koko valtiokoneiston ja armeijan hävittämistä. Niiden tilalle tulisi koko kansa suorittamaan niitä simppeleitä toimia, joita valtion hallitseminen nykyään edellyttää.
Artikkelissaan Pystyvätkö bolševikit säilyttämään valtiollisen vallan? Lenin selittää tarkemmin, mitä tuo hallitseminen ensi alkuun merkitsisi. Lyhyesti sanoen se merkitsisi sitä, että ne, joilla ei ole, ottavat niiltä, joilla on. Koska tämä on ihmisten luonnollinen käyttäytymismalli ja taipumus, ei sen toteuttamiseen tarvita mitään erikoisia kykyjä. Suosittelen lukemaan artikkelin, joka löytyy kyllä netistä.
Tässä kyseinen pätkä venäjäksi: «Мы не утописты. Мы знаем, что любой чернорабочий и любая кухарка не способны сейчас вступить в управление государством.. Но мы […] требуем немедленного разрыва с тем предрассудком, будто управлять государством, нести будничную, ежедневную работу управления в состоянии только богатые или из богатых семей взятые чиновники. Мы требуем, чтобы обучение делу государственного управления велось сознательными рабочими и солдатами и чтобы начато было оно немедленно, т. е. к обучению этому немедленно начали привлекать всех трудящихся, всю бедноту»2)
 Samassa yhteydessä Lenin tavallaan myös esittää varauksen: emmehän me ole utopisteja, emme luule, että jokainen sekatyömies ja keittäjätär pystyisi heti valtiota hallitsemaan, mutta…
Tuo mutta viittaa siihen ennakkoluuloon, että vain rikkaista oloista lähteneet pystyisivät suorittamaan jokapäiväisiä hallinnon tehtäviä.
Tuo reservatio oli vain koreuden vuoksi, kyllä tarkoitus oli kuin olikin panna syvät kansanjoukot hallitsemaan sanan jossakin mielessä, nimittäin ryöstämään rikkaampia. Siitä voitiin ja pitikin heti aloittaa.
Mitä varsinaiseen valtiolliseen valtaan tuli, sen tietenkin oli määrä tulla bolševikeille eikä siis kaikelle kansalle. Ja puolueessahan kuri ja vallan vertikaali oli kova eikä sitä ja sen keinoja kukaan säädellyt.
Vladimir Majakovski imponoitui ajatuksesta, että jokainen kuharkka, siis keittäjätär, voitaisiin panna valtiota hallitsemaan ja esitti asian juuri tässä muodossa runossaan. Hänethän tunnettiin mieltymyksestä komeisiin riimeihin, joissa ei mitään järkeä tarvinnutkaan olla. Kysymys oli taiteellisesta tehosta.
Nyt Viron sisäministeri näyttää ottaneen tuon Leninin kuuluisan lausahduksen majakovskilaisessa muodossaan esille osoittaakseen suomalaisen sosialidemokratian päässeen jo sinne, minne bolševikit ajattelivat pääsevänsä vasta kommunismissa: valta kuuluu kaikille ja jokaiselle.
Me kaikkihan olemme nykyään jo niin suuria demokratian ihailijoita, ettei edes tuo kommunismiin näköjään kuuluva jokaisen ja kenen tahansa valtakaan meitä kauhistuta.
Luulenpa, että se tosiasia, että nykyään on normaalia päästä ns. suoritustason paikoilta hallinnon huipulle, on meille kaikille pikemmin jonkinlainen ylpeyden aihe.
Hesari kuitenkin näyttää pitävän ministerin mainitsemaa myyjätär- sanaa herjauksena, kaiketi käsittämättä lainkaan puhujan tarkoitusta, mutta nykyäänhän ajatellaankin hymiöillä ja kuolataan sanoille eikä ajatuksille. Ministeri kuuluu olevan tunnettu kovasanaisuudestaan…
Nykyisissä, järjestäytyneissä oloissa kuharkkojen valta saattaa jopa toimiakin ihan normaalisti ja ilman sitä vääryyksien ja sokean pakkolunastushengen juhlaa, johon Leninin ajatukset ja politiikka tähtäsivät silloin, kun hän noita rivejä kirjoitteli.
Voi tietenkin käydä niinkin, että historia toistaa itseään.

17 kommenttia:

 1. Tavallaan surullista, jos Hesarin toimituksessa ei tunneta tuota historiallista kontekstia. Se osoittaa, että Lasitalon vangeille ei kerrota edes keitä heidän vartijansa ovat. Toivotaan, että ikkunoista saa edes katsella Kansalaistorille samalla, kun naputtää tekstiä näyttöpäätteelle.

  VastaaPoista
 2. Virolaiset piehtaroivat meitä vähemmän kaikkivaltiaan kätköissä:

  Suuraktivisti, pelastaja, Jumala, halujen herra, tai millä nimellä kukin ilmiötä kutsuukin joka lepäsi vartiopaikalla ellei ampunut selkään pakoon pyrkiviä vihollisia, tai oli vapaalla kun juutalaisia kärrättiin käsiteltäväksi, ei hylkää valituista valituimpia, vaan makromanageroi - Yks voima sydämehen kätketty on, se voima on puhdas ja pyhä - kuten on nähty viime päivien tanssiaisissa ja isällisessä suhteessa Lapin vanhalestadiolaiseen kansanedustaja Markus Loheen auttaen Sanna Marinin julkisuuden valokeilaan.

  VastaaPoista
 3. Lähinnä tulee mieleen Viron sisäministerin sekoiluista se, että sitäkin tapahtuu "yllättävän korkeissa viroissa" sekä toinen oppimani elämänviisaus, "sekoilua ei kannata liikaa yrittää ymmärtää". Joskus muodollinen ministeriyskään ei nimittäin millään tavalla takaa puhujan järjellisyyttä tai loogisuutta.

  Nykyisen pääministerin monipuolinen työura on pelkästään meriitti hänelle ja Suomelle. Hänen tyylikäs asiaan löyhästi viittaava twiittinsäkin on osoitus siitä arvovaltaisesta ja näkemyksellisestä tavasta, miten ihmisten yleiseen epäasiallisuuteen suhtaudutaan.

  Joten pois suomalaiset jo tästä myötähäpeän kulttuurista - sillä, miten Viron sisäministeri sekoilee ei ole osaa eikä arpaa suomalaisille. Toki siihen reagoidaan asiaan kuuluvalla tyylillä, kun viesti tulee sentään poliittisesta johdosta - arvokkuudella, jonka entinen kaupan kassa vain osaa. Olisiko kokemus tullutkin juuri haastavista asiakaspalvelutilanteista? Mene ja tiedä, mutta työ se vaan tekijäänsä opettaa.

  VastaaPoista
 4. Omistajan vaistot ohjaavat huolehtimaan siitä miltä omansa näyttää muiden silmissä. Alexander Stubb puhuu brändäämisestä. Hän onkin ilahtunut näyttävästä teflonhallituksesta. Ei tarvitse isännän mieltänsä pahoittaa.

  Meidän kotitilan ulkokuori Etelä-Savossa oli päässyt rapautumaan. Pieninä pahoitimme mielemme kirkonkylän paremmin maalattujen talojen vierellä.

  VastaaPoista
 5. Taitaa olla taas kyse loukkaantumalla hallitsemisesta. Menetelmähän on tuttu. Otetaan vähäpätöinen lausuma, ehkä tyhmä mutta sinänsä merkityksetön ja paisutetaan tästä kärpäsestä härkänen. Kaikki kynnelle kykenevät rientävät vuorollaan ilmaisemaan paheksuntansa lausujaa kohtaan sekä tietysti kaikkia niitä kohtaan, jotka voidaan jollakin tavoin liittää tuohon lausujaan. Asiaan kuuluu, että loukkaavaksi tulkitaan sellaisetkin ilmaukset joita ei ole sellaisiksi tarkoitettu ja joiden loukkaavaksi tulkitseminen edellyttää vahvaa mielikuvitusta.
  Toisella puolen kerätään kannatusta ja sympatiaa kohteelle ja hänen tekemisilleen, olipa niistä muuten mitä mieltä tahansa. Kohdetta vastaan kohdistuvat toimet (vaikkapa välikysymyksen puolesta äänestäminen) pyritään saattamaan häpeälliseen valoon ja esittämään tuon loukkaajan puolesta toimimisena.
  Sitä voisi kuvitella, että eihän noin läpinäkyvä ja loppuun kaluttu menetelmä voi toimia, mutta ihminen on laumaeläin ja laumavaisto peittoaa suhteellisuudentajun lähes säännönmukaisesti.

  VastaaPoista
 6. "jokainen sekatyömies ja keittäjätär pystyisi heti valtiota hallitsemaan, mutta…"

  Miksipä ei pystyisi, jos on riittävän hyvä koulutus, kiinnostusta sekä päteviä asiantuntijoita ja kykyä kuunnella heitä. Hallitseminen on arvovalintojan ja keittäjättären ARVOT voivat olla yhtä hyvät kuin tohtorinkin.

  Onnistuihan tuo Neuvostoliittossakin: valtaa (muka) käytti korkein neuvosto, johon kuului työläisiä ja talonpoikia. Hyvin osasivat äänestää käskyn mukaan ja taputtaa oikeassa kohdassa.

  Tuosta Leninin ajatuksesta mainio pastissi on Solzenitsynin Ensimmäisessä piirissä, jossa Stalin yön hiljaisina tunteina pohtii, että tuossa Lenin oli väärässä, kyökkimuijan pitää pysyä keittiössä ja johtaminen kuuluu Kaadereille.

  VastaaPoista
 7. Täällä setämiehet taas paheksuu sitä että suuri yleisö paheksuu virolaisministeriä, joka sentään on sivistynyt mies, Lenininsä lukenut. Toisin kuin pääministeri joka on oikeasti ollut kesätöissä kaupassa. Ai niin, olihan Manukin töissä Turun satamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö minkä takia manulle tehtiin niin painava kivipaasi muistomerkiksi, siksi että se piru pysyy varmasti siellä montussa eikä nouse sieltä enään ..

   Poista
 8. Ottakaamme tämä pienenä suhteellisuusharjoituksena. Pääministerimme on nyt saanyt yhden ( siis yksi ) vähemmän fiksun arvostelun ja verratkaamme sitä Trumpin vastaaviin. No onhan Amerikka isompi ja niin on Trumppikin, mutta silti ero on tähtitieteellisissä luvuissa. Trump on myös mies, hetero, valkoinen, rikas ja öykkäri, joten onhan kritiikkien ero ymmärrettävää, mutta suhteellisen järkevästi ajatellen ei sekään selitä tätä mieletöntä eroa. Toisinsanoen naisella on uhripääomaa moninkertainen määrä verrattuna rinteisiin tai trumppeihin ja tässä tapauksessa nuoruus ja kauneus eivät vähennä uhripääomaa vaan lisäävät sitä ikään kuin yleisemmin hyväksyttävällä tavalla.

  Vanhana alan miehenä minäkin toivon kaikkea hyvää näpsäkälle pääministerillemme ja samaan aikaa poliittisesti ajattelevana setämiehenä toivon, että hän ei onnistu maailmanparantajana, koska kaiken nähneenä tiedän kuinka siinä käy.

  VastaaPoista
 9. Suomalaislehdistö se tämän aloitti toitottamalla Marinin myyjätaustasta niinkuin se olisi hänen ammattinsa. Kysehän oli opiskelijan väliaikaistöistä ja koulutus on vallan muuta. Ikä on töissä kuitenkin merkuttävämpi asia. Valtion johtoon ei saisi päästää alle 40-vuotiaita. Jonkin laista elämänkokemustakin sentään pitäisi edellyttää.

  Hjhjhj

  VastaaPoista
 10. Odottakaahan, kun poliittisesti pätevöityneet ylioppilaat ja muut vihervasemmiston älyköt valtuutetaan nimittämään aivokirurgien virkoihin arvopohjiltaan oikeaoppisia henkilöitä, joiden valintakriteerinä ei ole lääketieteellinen koulutus eikä leikkauskokemus. No, toisaalta lisääntyyhän vihervasemmiston äänestäjäkunta oikeaoppisella potilasvalinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Psykiatreiksi, varsinkin runoilevia, sitähän rakastettava eduskunta on yhden jäljiltä täynnänsä.

   Poista
 11. Vielä on matkaa Kamputsean Pol Potin regimeen, jossa kuka tahansa kelpasi koulutuksesta riippumatta mihin tahansa tehtävään.

  VastaaPoista
 12. Hallitusohjelman koskemattomuus. Psykiatriaa, varsinkin runoilevaa, sitähän rakastettava eduskunta on yhden jäljiltä täynnänsä. Tarvitaan Uuno makromanageriksi Kiovan malliin. Hän näyttäisi tietä Sanomatalon väelle astua Kansalaisktivistien aukiolle katsoen maailmaa uusin silmin Sanna Marin kultaiseen "gyllene gryning" aamunkoittoon.

  VastaaPoista
 13. Onpa täällä taas monta loukkaantunutta perussuomalaista "öyhöttämässä".

  VastaaPoista
 14. Kieltämättä vinoilu maisteri Marinin työhistorian alusta tuntuu samalta kuin S. Niinistöä arvosteltaisiin siitä, että tämä on ollut lapsi.

  VastaaPoista
 15. Helme eli Neuvostovirossa noin 40 kymmentä vuotta ja kuului hallinnon myötäilijöihin. Puheet on suuret, mutta sankariteot jäi tekemättä silloin kun niihin oli tilaisuus.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.