tiistai 6. syyskuuta 2022

Ikävä mahdollisuus

 

perjantai 25. marraskuuta 2016

Sivilisaation romahdusSivilisaation loppu

David Jonstad, Sivilisaation loppu. Into 2016, 281 s.

Ruotsalainen David Jonstad kertoo kirjassaan, että kuningatar Elisabeth kysyi vuoden 2008 talousromahduksen jälkeen, miten oli mahdollista, ettei sitä kyetty näkemään ennakolta.
Johtavat asiantuntijat antoivat sekavia vastauksia, kunnes viimein saatiin aikaan Britannian akatemian voimin järkeväksi katsottu selitys. Maailman etevimmät matemaatikkonerot olivat kyllä asian parissa askarrelleet, kerrottiin, mutta ei kokonaisuuden, vaan sen osien.
 Pyramidihuijaukseen verrattava velaksi eläminen hyödytti kaikkia eikä kukaan tuntenut tarvetta katsoa, mikä olisi asian kokonaisvaikutus.
Anekdootti kuulostaa uskottavalta ja heijastanee nykyisen ajattelutavan yhtä perusheikkoutta. Toistaiseksi menee mukavasti ja on liian epämiellyttävää ajatella, mitä voisi tapahtua ja itse asiassa jo onkin syytä olettaa tapahtuvaksi. Itse asiassa emme ole tainneet oppia viime kriisistä mitään.
Ongelmana on, ettei suuri kriisi, joka käytännössä voi merkitä sivilisaation, joskaan nyt ei maailman loppua, tule välttämättä vähän kerrassaan, vaan saattaa ehkä jopa todennäköisemmin tulla kertarysäyksellä.
Kehitys ei suinkaan aina ole tasaista ja kauniin säännöllistä, kuten funktioiden kuvaajien koulumatematiikassa selitettiin aina olevan. Luonto ja historia ovat alttiita bifurkaatioille eli haarautumille (lat. furca= hanko, haara).
Maapallon lämpötilan nousu, olipa ihmisen toiminta siihen pääasiallisena syynä tai ei, saattaa aiheuttaa äkillisiä tasapainon muutoksia samaan tapaan kuin vuorille hitaasti ja rauhallisesti kertyneet lumikerrokset saattavatkin yhtäkkiä lähteä liikkeelle miljoonien tonnien tuhoavana massana.
Jonstad on tarkastellut sivilisaatioiden tuhon selityksiä ja todennut, että monimutkaiset yhteiskunnat ovat jo ammoin olleet alttiita romahduksille. Romahdukset ovat aluksi poliittisia, mutta vaikutukset tuntuvat ennen pitkää kaikkialla: ”vakiintunut taso” menetetään, kun kehitys on viety pidemmälle, kuin rakenteet kestävät.
Yhteiskunnalliset romahdukset näyttävät erilaisilta, mutta on niissä yhteisiäkin piirteitä. Niinpä esimerkiksi taloudellinen ja organisatorinen erikoistuminen niiden jälkeen vähenee, valta hajaantuu, monumentaalisen arkkitehtuurin, taiteen ja kulttuurin investoinnit vähenevät, informaatiotulva pienenee, kauppa ja resurssien uudelleen jakaminen vähenee, alue hajoaa pienemmiksi poliittisiksi yksiköiksi ja väestön määrä laskee.
Rooman romahdus on muuan esimerkki. Sitä on tutkittu valtavasti ja selitetty lukemattomilla eri tavoilla, mutta tuskin vielä tyhjentävästi. Joskus koko asiaa on koetettu jopa vähätellä ja selittää pois, mutta tämä on kaikkea muuta kuin vakuuttavaa. Imperiumin romahdus aiheutti jopa Britanniassa saakka taantumisen entistä paljon primitiivisempään tekniikkaan, muusta kulttuurista puhumatta.
Itse Rooman kaupungin luhistuminen ja autioituminen on hätkähdyttävä esimerkki. Nykyaikana vastaavan näyn tarjoaa Detroit.
Kaupunki, joka oli Amerikan ylpeys, on nyt suurelta osin autioituneiden, romahtaneiden ja palaneiden talojen viidakko, josta rikollisjengit käyvät ryöstämässä raunioista irtoavaa romua.
Toisaalta kaupungissa kerrotaan alkaneen ilahduttava vihreä viljelysbuumi ja seillä kuulemma kukoistavat monikulttuurisen yhteiselon keitaat. Tätä en osaa ottaa aivan vakavasti ja luulen, että kaupungin uusi etninen kirjavuus ei lupaa mitään hyvää, vaan ainoastaan noudattelee rappion lainomaisuuksia.
Kirjoittaja on joka tapauksessa huomattavan toiveikas ihmisluonnon suhteen ja ottaa esimerkiksi New Orleansin tapahtumat hirmumyrsky Katrinin jälkeen. Hän kiinnittää huomiota löytämiinsä positiivisiin kokemuksiin ja näyttää selittävän ryöstelyt ja ammuskelut vain valkoisen roskaväen mentaliteetilla.
Tulkinta näyttää kovin valikoivalta. Joka tapauksessa on mahdollista, että hyvä järjestys säilyy myös äärimmäisen katastrofin oloissa. Tästä on osoituksena saarretun Leningradin historia, jossa kuoltiin nälkään ja syötiin ihmislihaa, mutta ei ryöstetty kauppoja. Tosin ihmiset olivat siellä nälän heikentämiä ja esivalta poikkeuksellisen ankara.
Aiemmin, kansalaissodan vuosina suurimmaksi osaksi tyhjentyneessä Pietarissa tilanne oli aika lailla toinen ja rikollisuus paisui varsin hallitsemattomaksi. Paras eloonjäämisstrategia oli kuitenkin muuttaminen pois kaupungista eikä esimerkiksi aseistautuminen, mistä ei varmaan haittaakaan ollut.
Joka tapauksessa voitaneen lähteä siitä, ettei elämän perusedellytyksiäkään uhkaava kriisi välttämättä synnytä kaikkien sotaa kaikkia vastaan, edes Amerikassa saati meillä. Sellaiselle on kuitenkin olemassa pohjaa silloin kun luja järjestysvalta menetetään, ihmiset hajoavat pieniksi yksiköiksi ja joillakin on resursseja huimasti enemmän kuin muilla.
Perusongelmiin kuuluu talouden monimutkaistuminen, joka tekee entistä vaikeammaksi korvata sen vahingon, joka rakenteiden murtumisesta seuraa.
Tennispallo palautuu ennalleen hyvin nopeasti eli sillä on siihen suuri taipumus, resilienssi. Pingispallon kohtalo samanlaisen paineen alaisena on karumpi.
Nykyaikaista tuotantojärjestelmää kirjoittaja nimittää pingistaniksi, joka on äärimmäisen haavoittuvainen, toisin kuin kuvitteellinen tennisborg.
Kun kriisi tulee ja toivottavasti se ei tule taas kerran yllättäen ja varoittamatta, on pakko selvitä ilman Pingistanin tuhoutuneita rakenteita. Tarkemmin ottaen sieltä kyllä voi irrottaa vaikkapa teräspalkkeja. Yhdestä sellaisesta kyläseppä takoo vaikka mitä, vuosien ajan.
Joka tapauksessa ne, jotka haluavat tyydyttää jokapäiväiset tarpeensa, joutuvat siirtymään maalle, pieniin ryhmiin ja hajalleen. Niissä oloissa henkiinjääminen onnistuu. Miten käy kulttuurin, ei kirjassa pohdita, ehkäpä se ei enää ketään kiinnosta ja unohdetaan tarpeettomana, kuten muinoin Rooman romahdettua.
Itse asiassa myös monimutkainen nykyaikainen valtio saattaisi kestää kriisejä suhteellisen hyvin, mikäli vältettäisiin megalomaaniset globaalistumisen ja kansainvälisen työnjaon kiusaukset.
Mikäli vaikkapa energian tuotanto hajautetaan ja käytetään mahdollisimman monia lähteitä, on haavoittuvuus pienempi.
Kriisejä ajatellen pitäisi myös olla puskureita. Ruotsissa, kuten Suomessakin varmuusvarastot olivat vielä hiljattain huomattavan suuret. Nyt niitä on tuntuvasti pienennetty, koska EU:hun kuulemma voi turvautua tarvittaessa. Tämä näyttää olevan luonteva osa tämän tuhatvuotiseksi pyrkivän hyperorganisaation myyttejä.
Katastrofeja kuitenkin on syytä odottaa ja niiden seurauksiin voitaisiin sopeutua ehkä vähilläkin vahingoilla, mikäli siirtymäaikaa olisi riittävästi. Kummallista kyllä, tämä ei näytä tuota aivotonta jättiläisbyrokratiaa kiinnostavan. Ajatelkaamme vaikkapa traktorien puukasuuttimien ja biopolttoaineen tuottamista. Se ei käy hetkessä, mutta on mahdollista.
Kirjoittaja itse näyttää uskovan varsin karuun tulevaisuuteen, jossa Detroit saapuu myös Ruotsiin. Ruotsalaisten arvostelijoiden keskuudessa kirjaa on kuitenkin luonnehdittu jopa optimistiseksi, mutta tämähän riippuu itse kunkin odotushorisontista.
Joka tapauksessa kirja on tarpeellinen varoitus niille, jotka luulevat, että nykyinen kehitys on vakaalla pohjalla ja väheksyvät ”maalaiselämän idiotismia”.
Se, joka ymmärtää, että ne rahassa määritellyt hinnat, jotka asioilla nyt ovat, perustu vankkaan todellisuuteen, saattaa mieluummin katsella itselleen elintilaa maalta kuin suurten kaupunkien muodikkaista kortteleista. Ja varaavia uunejahan meillä jo tehdään kaikkiin taloihin.

85 kommenttia:

 1. Synkkää, profeetallista, realistista...

  VastaaPoista
 2. Luin jostakin kirjasta vuosikymmeniä sitten juttua Odessasta, tuosta Mustanmeren helmestä. Kertomus piti olla totta, ainakin niin siinä väitettiin, ja miksipä se ei olisi? Joka tapauksessa Odessa oli 1800-luvulta tultaessa silloisen Venäjän monietnisin kaupunki, jota todellakin "väritti" kansojen kirjo.

  Ongelmana vain oli valtava rikollisuus, joka oli Tsaarin miliisillekin liian ylivoimaista hallita. Tapot, murhat ja ryöstöt, puhumattakaan pienemmistä pienemmistä rikoksista olivat niin joka päiväisiä tapahtumia, ettei niitä enää edes noteerattu. Kansalaiset pelkäsivät ja koettivat olla täydellisen huomaamattomia ja hiljaa.

  Miliisi pelkäsi brutaaleja rikollisia ja pyrki suorastaan kaveeraamaan rikollisporukoitten johtajien kanssa, ja jokainen tietää, mikä siitä seuraa. Kaaos vain syvenee.

  Lopulta tilanne meni siihen pisteeseen, että Moskova puuttui Odessan ongelmiin. Tehoton miliisi siirrettiin syrjään, ja tilalle astuivat sotilaat "vapain käsin", ammu ensin ja kysy sitten oli periaate. Veri todellakin virtasi Odessan kaduilla, ja jonkin ajan kuluttua rikollisten piti väistyä, tai ainakin pitää matalampaa profiilia, ja Odessa todellakin rauhoittui, mutta helppoa se ei ollut!

  Monietnisyys pahimmillaan aiheuttaa kaikkien sotaa kaikkia vastaan, eikä nykymaailma taida olla yhtään sen paremmassa tilanteessa yhteiskuntien koheesion heiketessä. Huumausainerikollisuus ja prostitutio lisättynä asekaupalla toimii alustana kaaokselle. Kun siihen lisätään virkakunnan korruptio ja välinpitämättömyys sekä pelko, ollaan jo syvällä. Poliisikin sanoo: "Meillä kaikilla on hintamme", eli kun poliisin perhettä uhkaillaan, saattaapa olla, että tämä poliisi tai tutkija katsoo joskus sopivasti muualle!

  Tuttu huumepoliisi oli aikoinaan Hollannissa kursseilla, ja kesken kurssipäivien tuli tieto, että Etelä-Amerikasta tulevassa rahtikoneessa olisi 40 kiloa kokaiinia. Suomalaiset poliisit tarjoutuivat lähtemään hollantilaisten kollegoiden mukaan vastaanottamaan tätä konetta, mutta pienen palaverin jälkeen hollantilaiset päättivät, että antaa asian olla. 40 kilon takia ei kannattaisi orientoitua ja suomalaiset kollegat nieleskelivät tyhjää toisenkin kerran.

  Belgia-Hollanti akseli oli taannoin otsikoissa, koska huumausaineet tulevat eurooppaan tätä reittiä. Vain yksi prosentti konteista voidaan tutkia, ja kun liikenne on valtavaa, kartellit kiittävät. Toinen huoli on kymmenet ja sadattuhannet rahdin käsittelijät, joihin on pesiytynyt kartellien rikollisia, eli peli näyttää todellakin menetetyltä.

  Kauhuskenaario on ydinasevallan, eli Venäjän turvallisuuspalvelun ja Kremlin yhteistyö venäläisen mafian kautta Italian ja Kolumbian mafian tapaisiin järjestöihin, ja niin on väitetty, että tätä todella tapahtuu. Nyky-Venäjälle tuntuu kaikki keinot olevan käytössä, jolla länsi saadaan tuhottua tai ainakin jatkuvaan kaaokseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vainoharhaista...

   Poista
  2. "Tehoton miliisi siirrettiin syrjään, ja tilalle astuivat sotilaat "vapain käsin", ammu ensin ja kysy sitten oli periaate. Veri todellakin virtasi Odessan kaduilla, ja jonkin ajan kuluttua rikollisten piti väistyä, tai ainakin pitää matalampaa profiilia, ja Odessa todellakin rauhoittui, mutta helppoa se ei ollut!"

   Ottamatta kantaa kuinka tilanne pitäisi hoitaa. Niin lähinnä tulee katsottua sitä tavallisen kansalaisen näkövinkkelistä.
   Siinä se koettaa pysyä hengissä ja tehdä ns. sääntöjen mukaan, olla hyvä veronmaksaja. Mitä se sitten tarkoittanee. Tulla toimeen monenkirjavan populaation kanssa ja lopulta saa armeijankin valvomaan touhua. Lähinnä kun ei tuo armeijan sotilas tienne kuka on puolella ja kuka vastaan, tehnee niin kuin käsketään.
   Enempi herää kysymys miten tilanne meni siihen tilanteeseen ja kuka siitä edes hyötyy?
   Suomi kumminkin on niin piskuinen ettei täällä tapahtune kummempia kuin meitin puheissa. Ja se on aivan ihanaa.

   Poista
  3. "Aika vainoharhaista..."

   Se tiedetään, että Venäjän järjestäytyneellä rikollisuudella on ollut Jeltsinin ajoilta kontaktia vastaaviin tahoihin lännessä. Sekin tiedetään, että Putinin aikana turvallisuuselimet ovat voineet "vaikuttaa" sikäläiseen mafiaan. Isäntä itse on kaveerannut moottoripyöräjengin kanssa. En näe kommentissa mitään vainoharhaista, Venäjällä on kaikki keinot käytössä ydinaseita lukuunottamatta - toistaiseksi.

   Poista
  4. Venäjän mafiahan on integroitunut valtion palvelukseen, ei sen vaikutus näy enää samalla tavalla katutasolla. Asekauppa taas ei näy Suomen katutasolla, pikemminkin sen puute. Ehkä etniset vähemmistöt paikkaavat asian aikanaan täälläkin. Tilkkutäkkiyhteiskunta tarkoittaa todellakin jonkinasteista kaikkien eturyhmien sotaa toisiaan vastaan, jenkit on hyvä ruutitynnyri esimerkki tästä.

   Poista
  5. Lisää venäläisvihaa ja vainoharhaa a la Remes.

   Poista
  6. Ilkka Remes on profeetta: monet tämän visiot ovat toteutuneet.

   Poista
  7. Hölmöjen rahastaja pikemmminkin.

   Poista
 3. Ruotsi kun mainittiin, niin siellä yksittäisistä kaupungeista Malmö on lähenemässä romahdusta. Mitä nuorempaa ikäryhmää tarkastellaan, sitä suurempi niissä on kehitysmaalaisten osuus, jopa 85-90 % (maahanmuuttajien osuus koko asukasmäärästä, kaikki ikäryhmät huomioiden, on reilusti yli 50%).

  Kun monikaan kehitysmaalaisista ei kykene tekemään kehittyneen yhteiskunnan töitä, ovat he sosiaaliturvan ja rikollisuuden varassa. Kaupungin taloudellinen pohja on jo murtunut ja muun Ruotsin on subventoitava Malmötä. Laki ja järjestys on myös murentunut. Lähellä saattaa olla jo Detroitin kohtalo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai onko niin ettei hiipuvassa taloudessa ole enää niitä töitä. Taloudelta on pudonnut pohja pois. Jos talous on asuntokuplan ilman puhaltamista ilman mitään tuotantoa. On järjestelmä luhistumassa. Asunnot ovat vain kustannuksia tuottavaa käyttö omaisuutta. Paasilinna kirjoitti jo 90 luvun alussa kirjassaan"Murtuva keskiluikka" aiheesta. Suomalaisella koulutetulla ei ole mitään osaamista. Mitä ei saa vaikka Puolastahalvemmalla Intiasta tai

   Poista
  2. Toki voi olla näinkin, onhan Ruotsissa asunto- ja asuntovelkakupla. Ruotsin taloudella on silti mennyt meitä paremmin, kiitos oman valuutan ja sen suoman liikkumavaran. Mutta perusongelma on, ettei näistä maahan päästetyistä kehitysmaalaisista ole modernin yhteiskunnan jäseniksi tai sen töihin. Ja kuten totesit, eipä kohta edes suomalaisista koulutetuista.

   Poista
  3. Kuulepas, rasisti, kun on työskennellyt Ruotsissa etiopialaisen, somalilaisen IT-ammattilaisen kanssa, niin tuollaiset puheet voi jättää omaan halpaan arvoonsa.

   Poista
  4. Anonyymi, ihmisten nimitteleminen rasisteiksi - varsinkin heppoisin perustein - on osoitus hyvien tapojen puutteesta. Mietipä asiaa uudestaan.

   Mutta mitä tulee esille tuomaasi kokemukseen työelämästä, voin vain todeta, että ei yksi tai kaksi pääskyä kesää tee. Katso tilannetta laajemmin, älä ainoastaan omasta henkilökohtaisesta kokemuksestasi. Sekin on toki validi ja arvokas, mutta ei vielä riitä käsiteltävän asian mittasuhteiden ja kokonaismerkityksen ymmärtämiseen.

   Rautalangasta: joitain positiivisia esimerkkejä integroitumisesta ja onnistumisesta työmarkkinoilla toki on - ja hyvä niin. Mutta niitä vastaan on esittää koko Euroopan, laajuiset no go-alueet, kasvava jengirikollisuus, ylisukupolvinen riippuvuus sosiaaliturvasta ja haluttomuus edes oppia isäntämaan kieltä tai tapoja. Lue lisää esim. Malmön paikallislehdestä sydsvenskan.se.

   Poista
  5. Rasisti nimitykselle on näemmä vahvat perusteet. Tuota samaa tuubaa te aina syötätte.

   Poista
  6. Minä nyt oletan, että "etiopialainen somali IT-asiantuntija Ruotsissa" on stetsonista vedetty heitto. Haluaisin kuulla täsmennystä. Poikkeuksellinen väite tarvitsee poikkeukselliset todisteet.

   Poista
  7. Anonyymin "samaksi tuubaksi" nimittämä on valtamedioista saatua tietoa. Esim. Ruotsin Moderaattien mukaan maassa on 700 000 ulkomailla syntynyttä, jotka eivät pysty elättämään itseään.

   Poista
  8. Ei ollut heitto vaan totista totta, tosin kirjoitin tuon niin kiireessä että sudanilaisesta tuli somali.
   Tarkemmin en rupea asiaa esittelemään tieto- yms. turvasyistä, sinun on vain uskottava mitä sanoin ( tunnut uskovan tyhmempiäkin väitteitä ilman todisteita).

   Poista
  9. Moderaattien, siis kokoomuslaisten. Varsin uskottava "tieto" siis.

   Poista
  10. Lisää tuubaa....

   Poista
 4. Pari sanaa puun takaa.

  "Ruotsalainen David Jonstad kertoo kirjassaan, että kuningatar Elisabeth kysyi vuoden 2008 talousromahduksen jälkeen, miten oli mahdollista, ettei sitä kyetty näkemään ennakolta."

  Yleensä ne, jotka ovat mukana liike-elämässä osallistujina, pelaajina ja asiantuntijoina, eivät näe tulevia romahduksia. Ja joskus ne, jotka ovat talouden ulkopuolisia ja pieniä ihmisiä, saattavat ennakoida ja ennustaa tulevan romahduksen.

  "Johtavat asiantuntijat antoivat sekavia vastauksia, kunnes viimein saatiin aikaan Britannian akatemian voimin järkeväksi katsottu selitys. Maailman etevimmät matemaatikkonerot olivat kyllä asian parissa askarrelleet, kerrottiin, mutta ei kokonaisuuden, vaan sen osien."

  On kapea-alaista nähdä maailman maiden ja niiden liittoutumien taloudet ja sota-alueet pelikenttinä, joihin voi soveltaa vaikkapa sellaista (matemaattista) teoriaa kuin peliteoria. Ja vielä kapea-alaisempaa on luulla, että ihminen määrää maapallon kohtalon ja tulevaisuuden.

  Kirjoitan myöhemmin lisää.

  M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä voinne nähdä kun kyse on kollektiivisesta tapahtumasta, mutta pörssikeinottelujat voi kyllä "luoda" niitä ongelmia.
   Siinä kun hölmöt herrat lyö päät yhteen ja lukee jonkun kielialueen lainsäädännön porsaanreikiä miten ne kiertää, ei tuo onneton maan asukas edes tiedä mikä siihen iski.
   Sitten jos pörssiss on vallalla kilpailuhenkisyys rahasta, on tilanne suht tyhjän päällä.
   Suomalainen kyllä tarvinnee pörssiä siinä missä muutkin, mielummin sitä toiminee kotimaan hyväksi kuin passaa ulkomaista, mutta jonkin arvo tulee sitten jostain muualta kuin rahasta.

   Poista
  2. Ekonomistien ja peliteoreetikkojen ongelma on siinä, että he näkevät pelaajat ts ihmiset rationaalisina toimijoina - eivät ne ole.

   Poista
 5. Varaava uuni on hyvä ja välttämätön. Yhtä välttämätön on paskahuusi. 1945 viemärit toimivat painovoimalla, ja kaupungeissakin oli pihojen perillä huuseja.

  VastaaPoista
 6. Meksikon huumesodissa on kuollut viimeisen vuosikymmenen aikana pitkästi yli 100 000 henkeä. Armeija on kaduilla ja näyttää siltä, että tuo Odessan esimerkki on kevyttä kauraa verrattaessa Meksikon tragediaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä ei voinne syyttää islamia, mutta uskoa heillä kyllä löytynee.
   Vähän sitten eri juttu, mitä tuo usko on ja kelle sitä tarjotaan.

   Poista
  2. Siellä taitaa armeijakin laulaa sen lauluja, jonka leipää syö - siinä vika kun ei homma luista.

   Poista
 7. ”Sivilisaation romahdus”

  Venäläinen tuhatvuotinen sivilisaatio on sairas. Sen nielurisat ovat pahasti kipeät. Venäjä on niin ylpeä, että se ei pyydä keneltäkään apua hoitoon. Kultaa, dollareita, euroja jne. kyllä saa tarjota. Ryssillä on oma hoitotapa. Sanotaan, että tulehtuneet nielurisat pitää poistaa peräaukon kautta. Sitähän Moskovan politiikka tekeekin.

  VastaaPoista
 8. "...koska EU:hun kuulemma voi turvautua tarvittaessa. Tämä näyttää olevan luonteva osa tämän tuhatvuotiseksi pyrkivän hyperorganisaation myyttejä."

  Nyt otetaan mittaa EU:n ja Venäjän resilienssistä. Laajan lännen arvoihin sitoutuneena toivon EU:n kestävän, vaikka Italian suunnasta kantautuukin huolestettuvia viestejä. En toivoisi Putinin nousevan Euraasian tsaariksi tai Länsi-euroopan vaipuvan barbariaan.

  VastaaPoista
 9. Helsingissä useimmissa lähiöissä maahanmuuttajien osuus nuorissa ikäluokissa on jo näppituntumalla puolet, joissakin enemmän. Kyllä he tekevät töitäkin, mutta mikä enää yhdistää näitä joka puolelta maailmaa muuttaneita ihmisiä? Suomen ja englannin kielet, tietenkin, länsimainen viihde ja kulutuskulttuuri, parhaassa tapauksessa jääkiekon maailmanmestaruus. Kuinka pitkään se riittää? Länsi ja Suomi siinä mukana ovat jo pitkään kuluttaneet sosiaalista ja kulttuurista pääomaansa huomisesta huolimatta. Eikä se koske pelkästään maahanmuuttoa vaan vähän kaikkea, kaupunkisuunnittelua kauppakeskusten eikä asukkaiden ehdoilla, tai kirjastojen valikoimien alasajoa "tehokkuuden" merkeissä. Jossain vaiheessa se lasku sitten lankeaa maksettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkoenglanti tuhoaa Suomen.

   Poista
  2. Melko hyvä analyysi. Mutta siitä puuttuu analyysiin kuuluva vertailumetodi, joka on supervaikea. Olisi hyvä tietää miten suomalaiset/amerikansuomalaiset maahanmuuttajat pesiytyivät mm. Ruotsiin, saivat vastaanottajiltaan leipää ja suolaa komealla liinalla Neuvosto-Karjalassa, Neuvosto-Siperiassa, jne. Maahanmuuttajienkin nuoriso tykkää käydä tantsuloissa, ryypyllä, lorvailemassa, heittämässä "keppiä", yms. Kyllä he tekevät töitäkin.

   Poista
  3. "Kyllä he tekevät töitäkin, mutta mikä enää yhdistää näitä joka puolelta maailmaa muuttaneita ihmisiä?"
   Uskonto. Eri juttu sit kuka ja miten se määrittellään.
   Osa sitten osallistuu tekemällä sellaisia töitä, millä toiset ei näe arvoa, mutta ovat ketjutuksien kautta hyvin tärkeitä kokonaisuuden toimivuuden kannalta. Jos ne tehdään hyvin.
   Eikä siinä kyllä ole mitään uutta. 70-luvulla tuli venepakolaiset, neukkulan romahdus taas toi oman osan, sitten on väkeä pikku määrissä tullut milloin mistäkin. Miten tuo nyt sitten nykytilanteessa olisi erilaista?
   Pirujen maalaaminen seinille on turhaa.

   Poista
  4. Silmät auki ja katse Ruotsiin. Siellä niitä piruja riittää maalailemattakin. Helkkari soikoon tätä hölmöyttä.

   Poista
  5. ”Eikä siinä kyllä ole mitään uutta. 70-luvulla tuli venepakolaiset, neukkulan romahdus taas toi oman osan, sitten on väkeä pikku määrissä tullut milloin mistäkin. Miten tuo nyt sitten nykytilanteessa olisi erilaista?
   Pirujen maalaaminen seinille on turhaa.”

   Muistat asioita väärin. 70-luvulla Suomeen ei tullut pakolaisina vietnamilaisia vaan chileläisiä, jotka olivat keskiluokkaa ja ay-aktivisteja. Chileläisiä otettiin alle 200 henkeä. 1980-luvulla otettiin noin tuhat venepakolaista lähinnä vietnamista. Suurin osa näistäkin sopeutui koska länsimainen kulttuuri oli tullut tutuksi rankalaisten ja yhdysvaltalaisten kanssa. Toki suomalainen lehdistö vaikeni mm. vietnamilaisten heroiini liigasta. 90-luvun alussa tuli somalit. Nämä somalit olivat Siad Barren hallinnon eliittiä, joka pakeni Moskovasta Suomeen. Nyt 30 vuotta myöhemmin somalien työllisyysluvut ovat edelleen masentavaa luettavaa. Nekin somalit, jotka ovat töissä ovat pääosin julkisensektorin tulkki ja muissa monikulttuurisuutta tukevissa tehtävissä.

   Somalit ovat oikein mainio esimerkki siitä mitä tapahtuu, kun maahamme asutetaan ihmisryhmä, jonka kulttuuri ja elämäntapa eivät meille sovi. Vaikka nämä somalit olivat silloisen regiimin eliittiä, ei heidän taitotasonsa ja kognitiiviset kyvyt ole riittäneet edes työllistymiseen, keskiluokkaan nousemisesta puhumattakaan. Jälkikasvun menestys opinnoissa ja yhteiskunnassa on myös ollut vaatimatonta. Lisäksi kun ajattelee, että perinteisessä somalikulttuurissa korkeimman arvostuksen omaavat ihmiset eivät tee ansiotyötä, niin sosiaaliturvalla eläminen ei ole ongelma…

   Tämän jälkeen pakolaisten ja siirtolaisten vyöry on jatkunut ja vaikka osassa pääkaupunkiseutua jo huomattava osa asukkaista on mamuja, soitetaan edelleenkin ”ei niitä paljon ole ja missään ei tunnu” levyä. Haittoja ei haluta tunnustaa koska Tapiolassa asui naapurina insinööri Hans ja pojan luokalla diplomaatin poika Ngumena eikä ne koskaan ole tehneet mitään. Nii ettäs tiedätte rasistit!

   Tässä vaiheessa monikultturisti huutaa ”entäpä roomalaiset ja amerikkalaiset – todiste, että monikulttuurisuus toimii”.

   Niin tässä tullaan taas siihen, että kyllä monet imperiumit ovat nopeasti kasvattaneet väkilukuaan, mutta se on tapahtunut niin, että valloitetut kansat ja siirtolaiset ovat assimiloituneet valtakuntaan.

   Rooman ongelmat alkoivat toden teolla vasta siinä vaiheessa, kun valtion alueelle alettiin asuttaa germaani heimoja, jotka saivat itse hallita alueitaan, eikä assimilaatiota vaadittu. Tästä alkoi valtakunnan vääjäämätön tuho, jossa barbaarit saivat haltuunsa yhä uusia alueita ja samalla Rooman resurssit vähenivät. Siinä missä aikaisemmin Rooma roomalaisti barbaarit, nyt Rooma barbarisoitui.

   Myös Yhdysvalloissa nimenomaan assimilaatio on ollut se avaintermi. Se, että siirtolaisryhmä on pitänyt omaa kulttuuriaan yllä on taannut lähinnä pysymisen marginaalissa. Yhdysvaltain historian suurin siirtolaisryhmä saksalaiset on jättänyt hyvin vähän merkkejä kulttuuristaan. Mitä nopeammin assimilaatio on tapahtunut sen parempi siirtolaisille ja heidän menestykselleen.

   Henry Ford tunnettiin siitä, että hän hyväksyi siirtolaisia tehtailleen. Siirtolaiset eivät kuitenkaan saaneet samaa palkkaa kuin varsinaiset amerikkalaiset. Siirtolaisten tuli todistaa, että he olivat amerikkalaistuneet ja Fordin tehtaiden turvallisuusosasto jopa kävi vakoilemassa mamu duunareita heidän kotinsa lähettyvillä, jos meno ei ollut amerikkalaista oli turha unelmoida palkankorotuksesta. Tehtailla myös pidettiin seremonioita, joissa siirtolaiset menivät oman kulttuurinsa vaatteissa suureen paperimassasta valmistettuun pataan, jota esimies valtaisalla kauhalla sekoitti. Siellä vaihdettiin länsimaiset vaatteet päälle ja tultiin amerikkalaisina ulos.

   Poista
  6. Koska ulkomaalaisia vieläkin palvotaan täällä. Alkavat kehitysmaalaiset itsekin uskoa edustavansa korkeampaa kulttuuria. Eikä oma kuvaan välttämättä edes kuulu tarve tehdä työtä. Nämä "värilliset tytöt" ja milloin mitkäkin. Ovat aina kovasti tuomassa itseään esiin ja vaatimassa jotain. Mutta mitä he ovat tehneet koskaan suomalaisten hyväksi. Ei kehitysmaalaisten huolena ole Suomen talous. Vaan mahdollinen oleskelu pien ja perheenyhdistämisen ehtojen kiristäminen. Lisäksi mm somaleilla uskonnon määräykset rajoittavat työntekoa.

   Poista
  7. Kunnia sille, jolle se kuuluu. Johanna Suurpää, joka nykyisin kuluttaa aikaansa oikeusministeriön osastopäällikkönä, oli aikanaan 90-luvulla maahantuomassa ensimmäisiä somaleja Moskovasta Suomeen. Hän kertoi silloin, että suomalaista lasta pitää elättää 20 vuotta ennen kuin hän alkaa olla hyödyksi yhteiskunnalle, mutta maahanmuuttaja on jo kahden kolmen vuoden jälkeen hyödyllinen veronmaksaja.
   No kuinka on käynyt. Kaikilla mittareilla lopputulos on katasrofi. Ruotsin tiellä ollaan, ja hallitus kehittelee uusia lakiesityksiä tyyppiä humanitaarinen viisumi, jolla poistettaisiin kaikki esteet vapaalta tulolta suomalaisten veronmaksajien elätettäväksi. Suomi alkaa olla koko maailman sosiaalitoimisto.

   Poista
  8. Pari sanaa puun takaa.

   Otan kantaa kirjoittajan (Anonyymi 7. syyskuuta 2022 klo 10.43) yhteen kappaleeseen:

   "Rooman ongelmat alkoivat toden teolla vasta siinä vaiheessa, kun valtion alueelle alettiin asuttaa germaani heimoja, jotka saivat itse hallita alueitaan, eikä assimilaatiota vaadittu. Tästä alkoi valtakunnan vääjäämätön tuho, jossa barbaarit saivat haltuunsa yhä uusia alueita ja samalla Rooman resurssit vähenivät. Siinä missä aikaisemmin Rooma roomalaisti barbaarit, nyt Rooma barbarisoitui."

   Rooman (niin kuin monien muiden sitä ennen olleiden korkeakulttuurien) tuhon syitä olivat totuuden hylkääminen ja moraalin rappio.

   Se oli Jumala, joka salli Rooman tuhoutua, koska se meni pilalle. Niin kävi myös Persian valtakunnalle, että se pimeni hengellisesti ja henkisesti, ja siksi meni pilalle. Jäljellä olevat rauniot ja jotkut kirjoitukset muistuttavat menneestä.

   Yllämainitut syyt ja kristinuskon hylkääminen tulevat olemaan myös EU-Euroopan maiden tulevien tuhoutumisten syitä.

   Miltä tuntuu ajatella Helsinkiä rauniokaupunkina?

   Meidän kristillisestä Euroopastamme on kohta vain muisto jäljellä.

   M

   Poista
  9. "Koska ulkomaalaisia vieläkin palvotaan täällä."

   Suomessa on sellainen hirveän kiva ajattelumalli, että jos jostain asiasta tai ilmiöstä tulee vaikka ihmisryhmällle X tai Y ongelmia, niin sen ihmisryhmän pitää vain niellä asia ja mieluiten kadota maan päältä vaikka ryhtymällä siirtolaisiksi tai vaikka tekemällä ihmisryhmä. Esimerkkinä vaikka Koiviston konklaavi ja siitä seuranneet ikävät seuraamukset ml. 10 000 itsemurhaa ja yli 200 000 ihmisen pysyvä syrjäytyminen.

   EU ja monikulttuuri on tietysti hirveän kiva asia Suomen eliitille ja ylemmälle keskiluokalle. On ulkomaalaisia ystäviä, hienoja virkoja ja erasmusta sekä punainen matto. Samanaikaisesti sitten meillä on 50 000 työtöntä rakennusalan ihmistä ja täysin sama määrä ulkomaalaisia raksaduunareita polkemassa palkkoja. Kun sitten vielä ajattelee, että työtön joutuu vielä sietämään sitten mamujen tuottaman häiriön kerrostalossaan ja tytärkin tulee raiskatuksi, niin mitä hänen pitäisi miettiä. Kuinka pitkään maalarin pitää uhrauksia, että tietty porukka saa nauttia globalisaation tuomista hyödyistä? Varsinkin kun mitään palkintoa ei edes ole tiedossa.

   Yhdenkään kansalaisen tai ryhmän ei voida jatkuvasti olettaa uhraavan omia etujaan toisten hyväksi. Poikkeustilanteissa joustaminen on eri asia, mutta silloinkin siitä pitää olla joku palkinto, minkä vuoksi uhraudutaan. Tällä hetkellä on selvää, että se ”uhrauksilla ostettu parempi tulevaisuus” ei edes koskaan koita.

   Kun Irlanti aikoinaan ryhtyi itsenäisyys taisteluun, niin osa maan yläluokasta meni Iso-Britannian puolelle, koska heille imperiumi tarkoitti virkoja, kansanvälistä kauppaa ja arvostusta. Vielä 100 vuotta myöhemmin nuo poltetut kartanot ovat paikallaan – muistomerkkinä siitä, että monien etu mene harvojen etuoikeuksien edelle.

   Poista
  10. Hyvä Anonyymi klo 10.43,
   kiitokset korjauksesta venepakolaisista. Itse en ollut tuolloin edes syntynyt.
   Mitä tulee somaleihin, niin jaksanen asiaa ihmetellä miksi vaeltaa Suomeen asti valittamaan ja elelemään tuilla. Haukkumaan rasistiksi ynnä muuta, mutta siinä sit suomalaiselle mitään uutta taivaan alla. Onhan noita eri väestöjä tänne vaeltanut kertomaan miten asioiden pitäisi heidän mielestä mennä.
   Asiantila on sitten mielenkiintoinen uskonnollisesti. Samaan aikaan kun on sitten tullut islamin lisäksi myös katolilaista uskoa omaavia ja heillä kun sitten ole mitään ongelmaa somaleiden tai muidenkaan vähemmistöiksi luokiteltavien kanssa. Kyse sitten kumminkin heidän kohdalla on globaalimmasta uskontokäsitteestä. (Olettaisi tämän omalta osaltaan selittävän sitten sitä "nationalismin" kasvua. Markkinat rummuttaa liberalismia, mutta mikä on se millä käydään kauppaa? Siinä samalla kun on tuo taloustiede tullut, mikä jaksanee hymyilyttää, ehkä se on sitten tiede, mistäpä minä tietäisin, en ole alan asiantuntija. Sen kyllä ymmärtänen että valtio tarvinnee taloutta ja se tulisi kohdentaa järjellä. Lähtökohdin kumminkin katsonen että ne lait mitä Suomessa on aikanaan tehty sivistyksen nimissä on tarkoittaneet vammaisia, lapsia ja mahdollisesti naisia. Naisena taas katsonen että kaks toimivaa kättä sekä jalkaa. Jollain tasolla toimiva pää, voinnen omalta osaltani osallistua yhteiskunnan tekemiseen, vaikka sitten niillä matala palkka-aloilla. Raha kun koskaan ole tuonut itselle onnea, ne on ne muut asiat mistä löydän iloa). Uskonto sitten kumminkin on jotain mikä ei näy ellei sitä erikseen tuo julki vaatetuksella, koruilla tms. tai sitten paasaa muita väsyksiin näkemyksillään. Sama kuin romaneilla vaatetus, mutta heistäkin osa pukeutuu kuten muu massa.
   Joskus olin kenkä ostoksilla miehen ja tytön kanssa ja vanhempi romaninainen tuli juttelemaan kun etsi lenkkareita. Ihastuttava rouva totesi tyttönsäkkin käyttävän housuja ja ilmeisesti meilläkin oli kuulemma päässyt verisekoittumaan kun tyttäreni oli vaaleahiuksinen. Tajusin toisen olettavan meidän olevan heikäläisiä.

   Ja Fordilla oli suht erikoinen suhde palkollisiinsa, oli ne ns. kotimaisia tai siirtolaisia. Vaimonsa taisi olla ainoa kuka sai järkeä herran päähän.

   Poista
 10. Miten niin väkeä on tullut "pikku määrissä"? Eihän tällaista massamaahanmuuttoa ole ollut Suomessa sen jälkeen, kun ruotsalaiset tulivat vajaa tuhat vuotta sitten. Ennusteen mukaan Helsingin väestöstä puolet puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea ja ruotsia vuonna 2050 eli ihan pian. Olisihan se mukavaa, että tänne muutama kantasuomalainenkin jäisi kertomaan tulijoille siitä suomalaisesta kulttuurista, joka on itselleni kovin rakas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienissä määrissä. Lähinnä joltain tietyltä kielialueelta joitain yksilöitä.
   Tyyliin kuubalaisia, tai austraalaisia näkynyt massana.
   Sit on erikseen massana joltain tietyltä kielialueelta vaikka turkkilaisia jne.
   Sama koskenee sit suomalaisia eri murrealuineen. Toisten kohdalla sen vaan huomaa käytöksestä tai puheesta mistä päin suomea on.
   Näin identiteettipolitikoinnissa on kiva kun kaik tahtoo olla suomalaisia, ehkäpä nuo suomenruotsalaiset, saamelaiset tai romanit kertoo siitä suomalaisuudesta sitten mitä se on?
   Tuumannut et suomalaiset yleensä pruukaa määrittelemään sen jonkin toimenkuvan kautta ja se nyt vähän on tylsää kun ihminen on sitten niin paljon muutakin kuin vain sen mistä saa voin leipänsä päälle.

   Poista
  2. Kantasuomalaiset, tuo maailman tyhmin ja tietämättömin kansa, josta ei ole elämään modernissa länsimaisessa yhteiskunnassa...

   Poista
  3. "Kantasuomalaiset, tuo maailman tyhmin ja tietämättömin kansa, josta ei ole elämään modernissa länsimaisessa yhteiskunnassa..."

   Kiitos taas tästä erittäin analyyttisestä ja hyvin muotoillusta kirjoituksesta. Kiva, että tunnepuhe ei saa valtaa!

   Onko tämä kirjoitus luotu rannikon valloitusmailla, jotka etnisesti puhdistitte vai peräti Ahvenanmaan apartheid alueella?

   Poista
  4. Tämän ja edellisen kommentin voisi yhdistää niin, että muuttomaan kulttuurin säilymisen kannalta on se, että maahanmuuttajat kyetään riittävässä määrin assimiloimaan - itse en vaatisi somalia syömään joulukinkkua, mutta työtä tekemään ja naisrauhaa ja muita lakeja kunnioittamaan kyllä. Oki assimiloitumiseen vaikuttaa ns kulttuurillinen etäisyys. Assimiloitumisen kannalta ratkaisevaa on maahanmuuttajien MÄÄRÄ: jos kerralla tulee liikaa muodostavat omalakisen "yhteisön", mistä ei hyvä seuraa.

   Meidän kantasuomalaisten kannalta oleellista on, että vaadimme ym assimiloitumista, mutta vastavasti työnantajina, työtovereina ja naapureina annamme heille tilaisuuden.

   Sivumennen sanoen USA:ssa on kuulemma saatu, jopa somaleita sopeutumaan ansiotyöhön, liekö syynä sosiaaliturva - tai pikemminkin sen puute: siellä mikään ei tipu ilmaiseksi.

   Poista
  5. Halusit sitten todistaa väitteeni todeksi ihan itse...

   Poista
  6. "Kantasuomalaiset, tuo maailman tyhmin ja tietämättömin kansa, josta ei ole elämään modernissa länsimaisessa yhteiskunnassa..."

   Ei haukku haavaa tee.
   Ei kai sitten. Järjellä ajateltuna tuo typerä kansa on kumminkin rakentanut yliopistot ja teollistunut yms. yhteistyössä monen tekijän kanssa, täällä 2kk kesän maassa. Täytynee olla hyvin höpsöjä.
   Siihen kumminkin on samalla osallistunut myös suomenruotsalaiset ja moni muukin vähemmistö joten ei pitäne väheksyä heidänkään panostustaan.
   Toisia polkemalla saane mitään hyvää aikaiseksi, joskos sitä keskityisi siihen mikä on oleellista.

   Poista
  7. Heiton juju oli siinä että kantasuomalainen näemmä loukkaantuu heti syvästi, jos hänestä käytetään samanlaista kieltä, kuin hän käyttää, yhtä perusteettomasti ja yleistäen, ei kantasuomalaisista.

   Poista
  8. Suomalainenko muka tyhmä ja väkivaltainen, ei pidä paikkaansa!
   Turpiin vaan ja henki pois niiltä, jotka kehtaavat moista edes väittää!!!

   Poista
  9. "Heiton juju oli siinä että kantasuomalainen näemmä loukkaantuu heti syvästi, jos hänestä käytetään samanlaista kieltä, kuin hän käyttää, yhtä perusteettomasti ja yleistäen, ei kantasuomalaisista."

   Voisi naurattaa jos ei tietäisi historiaa ja mitä se vitsailu ain maksaa suomalaisille.
   Vähemmistö argumentaatioillaan provosoi, sitten jos siihen reakoi, itketään hallinnolle tai johonkin ylempään tahoon ja suomalainen maksaa veroja tahi sakkoja. Ei se ole kumma että on ulkopuolisille tuppisuu, siihen on syynsä.
   Kieli oli se mikä tahansa "luo" stereotypiota muista sekä käyttäjästä. Samalla tavallahan tietyt vähemmistöt sanovat rasistiksi, jos koetanee kertoa ettei tuo toimintatapa ole oikein.
   Onhan tuo jävlefinnikin ollut käytössä. Ettei siinä sinänsä mitään uutta ole. Suomenkielen syyhän sekin.

   Poista
  10. Paskoja suomalaisia ei saa arvostella, m.t.t.

   Poista
  11. Mielenkiinnosta kysyn onko anonyymi klo.7.56, sama kellä toinen kritiikki on ettei pyhää pakko englantia saa arvostella?
   Suhteellisen vapaasti kaikkea saa arvostella. Asia on sitten eri ollaanko siitä asiasta samaa mieltä.

   Poista
 11. " Kantasuomalaiset, tuo maailman tyhmin ja tietämättömin kansa, josta ei ole elämään modernissa länsimaisessa yhteiskunnassa..."

  Onpas siinä asennetta ja päivän lentävä lause! Mainiota! Terve itsekritiikki onkin kaiken kasvun ja sivistyksen edellytys. Se toki edellyttää hyvää itsetuntoa, että siihen kykenee. Hienoa!

  Samoilla linjoilla tästä mentaalisesta umpipussista, jossa kyllä mennään eteenpäin henkisesti latua avartaen - uuvuttavan hitaasti ja kompuroiden. Se on sitä kehitystä.

  VastaaPoista
 12. Pari sanaa puun takaa.

  Blokisti kirjoitti:

  "Kehitys ei suinkaan aina ole tasaista ja kauniin säännöllistä, kuten funktioiden kuvaajien koulumatematiikassa selitettiin aina olevan. Luonto ja historia ovat alttiita bifurkaatioille eli haarautumille (lat. furca= hanko, haara)."

  Ennen kuin aloitan, huomautan, että funktion kuvaajasta ei noin yleensä näe, miten sileä (eli kuinka monesti se on derivoituva: nolla kertaa tai useammin) se on.

  Kun mietin yhteiskunnassa olevaa jotakin äkillistä muutosta, joka aiheuttaa kahdentumisen (bifurkaation), niin en tiedä, onko mietteeni asiaan kuuluva, kun ajattelen Natsi-Saksaa, missä yhteiskunnallisesti nopealla päätöksellä syntyi kahdentuminen: ihmiset jaettiin arjalaisiin ja ei-arjalaisiin.

  Hän myös kirjoitti:

  "Maapallon lämpötilan nousu, olipa ihmisen toiminta siihen pääasiallisena syynä tai ei, saattaa aiheuttaa äkillisiä tasapainon muutoksia samaan tapaan kuin vuorille hitaasti ja rauhallisesti kertyneet lumikerrokset saattavatkin yhtäkkiä lähteä liikkeelle miljoonien tonnien tuhoavana massana."

  Minä en ainakaan tällä hetkellä ajattele maapallon lämpötilan nousua ongelmaksi Suomelle.

  Kaikki puhuvat ilmastonmuutoksesta (ja ilmaston muutoksesta) nykyään.

  Mitä pitää ilmastonmuutoksesta (eli määritelmän mukaan ihmisen vaikutuksesta maapallon ilmastoon ja sen lämpötilaan lyhyellä aikavälillä eli vaikkapa viimeisen kahdensadan vuoden aikana) ajatella ja sanoa?

  Se, joka uskoo tieteeseen (siihen uskovat monet) voi väittää, että ihminen on syyllinen ilmaston lämpenemiseen. Ja jotkut (vaikkapa Enqvist, Valtaoja ja Paloheimo) jopa naiivisti ajattelevat niin, että vain ihminen voi pelastaa maapallon.

  Minä taas ajattelen, että Jumala alkaa rangaista ihmiskuntaa luonnon ja säiden kautta, koska kristikunta on luopunut Jumalastaan.

  Tietysti ihminen voi tuhota luontoa, mutta ihminen ei hallitse pilvien liikkeitä, ei sateita, ei tuulia, ei merten aaltoja, ei ilmakehän eri kerroksia (useita kerroksia), ei maan magneettikenttää eikä maanjäristyksiä. Ja se tärkein: ihminen ei hallitse auringon aktiivisuutta.

  Mietin, mitä sitten tapahtuu, kun aurinko alkaa paahtaa Suomessa yhtä kuumasti kuin Espanjassa tai Pohjois-Afrikassa.

  M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Se, joka uskoo tieteeseen (siihen uskovat monet) voi väittää, että ihminen on syyllinen ilmaston lämpenemiseen. Ja jotkut (vaikkapa Enqvist, Valtaoja ja Paloheimo) jopa naiivisti ajattelevat niin, että vain ihminen voi pelastaa maapallon.

   Minä taas ajattelen, että Jumala alkaa rangaista ihmiskuntaa luonnon ja säiden kautta, koska kristikunta on luopunut Jumalastaan."

   Teknisesti ottaen osa vaatinee uskoa tieteeseen kun sitä ei ymmärrä. Kaik kun ei voi olla ydinfyysikkoja tai historoitsijoita. Joku kun sitä ymmärtää, osannee selittää syyt yms. Juurikin koulutuksen ja kaippa tuo vaatinee intohimoakin aiheeseen jotta jaksaa siihen perehtyä. Muussa tapauksessa se on pakkopullaa.
   Kaippa sitä voisi verrata sillan rakentamiseen. Joku osaa laskea kantavuuden ynnä muun jotta kestää säät yms. mutta tarvitaan myös tekijät, ei se yksinään valmistu.

   Ja Herra kyllä pistää kantamaan enempikin ihmiskunnan taakkaa jos on kyllin höpsö siihen suostuakseen. Ei se uskoa vaatine.

   Poista
  2. "Minä en ainakaan tällä hetkellä ajattele maapallon lämpötilan nousua ongelmaksi Suomelle."

   Mites sitten kun Eurooppaan tulee 100-200 miljoona afrikkalaista elinkelvottomista oloista ja Suomi saa siitä oman 1-2 miljoonan kiintiön.

   Edellisen kerran näin kävi 300-400-lukujen Roomassa, jäljet pelottavat.

   Juuri tuo impivaaralainen, vain oman navan ympärillä pyörivä asenne on iso osa ongelma, ei haluta toimia ennen kun ongelmat ovat suoranaisesti OMILLA silmillä - jolloin yleensä on liian myöhäistä.

   Poista
  3. Onko tämä siis Jumalan kosto ihmiskunnalle. Siinä menee sitten lapset ja imeväiset ns pesuveden mukana.

   Poista
  4. "Mites sitten kun Eurooppaan tulee 100-200 miljoona afrikkalaista elinkelvottomista oloista ja Suomi saa siitä oman 1-2 miljoonan kiintiön".

   No katastrofihan siitä tulisi, sivilisaation loppu! Ja jäisikö summa edes 1-2 miljoonaan, sitä sopii epäillä. Taisi aikoinaan joku englantilainen "älykkö" räknäillä, että Suomeen mahtuisi hyvinkin jopa 50-60 miljoonaa maahanmuuttajaa, ja eihän ne muuttajat olisi korkeasti koulutettuja eurooppalaisia, vaan kouluttamattomia afrikkalaisia tai levottomista ja väkirikkaista Kaukaasian valtioista?

   Tai miksipä ne tulijat eivät voisikin olla vaikka keski-eurooppalaisia, jotka pakenevat Afrikan invaasiota Suomeen? Äkkinäinen kuvittelee, että joka tapauksessa pinta-ala riittäisi majoittamaan helposti kymmenet miljoonat tulijat, mutta kun miettii talvista Pohjois-suomalaista vaikkapa siemenpuu-asentoon hakattua männikköä, ei siellä ole kiva kärvistellä ja kaivaella jäkälää kuin poro. Kylmäkin siellä on.

   Suomen pellot ja maatalous yleensä, ei kertakaikkiaan voi elättää kymmeniä miljoonia, vaikka oltaisiin suurtehomaataloudessa, tai omavaraistaloudessa ja Kelaa ei olisi olemassakaan. Täysin mahdotonta.

   Sitä tietenkin pitää miettiä, onko suomalaisten velvollisuus ottaa kymmeniä miljoonia tulijoita avosylin vastaan ja tuhoutua itse? Tulija saattaa olla tyhjin vatsoin ja puutteen alainen, mutta kunhan vatsa on täynnä ja puute korjattu, sitten alkaa vaatimukset lisääntyä ja vastenmielisyys sekä viha nousta pintaan auttajaa kohtaan! Sellainen on ihminen!
   Vähemmistöön jäävä poljetaan maan rakoon ja se on täysin varmaa.

   Poista
  5. On muuten arveltu maahantunkeutuneitten barbaarien olleen noin 5-15% kantaväestöstä.

   Poista
  6. "onko suomalaisten velvollisuus ottaa kymmeniä miljoonia tulijoita avosylin vastaan ja tuhoutua itse?"

   Kyse ei ole niinkään velvollisuudesta kuin siitä, onko meillä kanttia pysäyttää miesten, naisten, lasten ja vanhusten vyöry: on helppo uhoilla kapakassa, mutta entäs kun pitäisi suunnata konekivääri vatsan korkeudelle - huom lapsilla alemmas - ja ampua sarja sarjan perään, päivästä päivään. Pelkään, mutta myös toivon, ettei meistä lopultakaan ole siihen.

   Poista
  7. "On muuten arveltu maahantunkeutuneitten barbaarien olleen noin 5-15% kantaväestöstä."

   Hyvin loogista: 5-15 prosentin sotilaseliitti, loput ylläpitävää väestöä. Sama suhde taisi vallita koko keskiajan ja Ranskassa 1789 saakka kunnes kolmas sääty kyllästyi...

   Poista
  8. "Mites sitten kun Eurooppaan tulee 100-200 miljoona afrikkalaista elinkelvottomista oloista ja Suomi saa siitä oman 1-2 miljoonan kiintiön."

   Realistisesti? Ongelma lähtömaissa tupannee olemaan ettei ymmärretä Euroopan ja Amerikan erilaisuutta, vaan kuvitellaan suht yhtenäiseksi.
   Sama se on täällä jos juttelee jonkun kanssa lähi-idästä ja väki hahmottaa vain islami-alueeksi, missä siinäkin on eri linjoja.
   Länsimaisuus kuplan olettaisi syntyneen amerikkalaisten elokuvatuotannosta sekä eri kauppasuhteiden johdosta.
   Ensinnäkään jos ei ole paikkoja mihin majoittua niin väki suksii täältä suht nopsaa pois, näkeehän sen romanikerjäläisistä. Muutama yksittäinen jäänee notkumaan.
   Toisekseen jos on niin tonttu et roudaa takamuksensa tänne asti missä eläminen vaatii huomattavasti enemmän kekseliäisyyttä ja työtä kuin päiväntasaajaa lähempänä olo ja täällä passataan kuin kuninkaallista, niin kaippa sen verta höpsö väestö sopineekin hävitä? Mut olettaisin et ain sitä väestöstä joku jää kertomaan jälkipolville miten se homma oikeasti meni.

   Poista
  9. "Miestä asialla tarvitaan, pöljempikin puita tekee".

   Poista
 13. Tuo on muuten jo vähän vanha kirja. Tilasin ja luin sen jo pari vuotta sitten. Poliittinen korrektisuus paistaa läpi, eikä kirjoittaja mielestäni huomannut sitä mahdollisuutta, että romahdus "to beyond repair" voisi tapahtua ihan systeemin romahtaessa omaan monimutkaisuuteensa ilman mitään ulkoisia tekijötäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten huomasit, itse luin ja kirjoitin jo 6 vuotta sitten.

   Poista
 14. Jos nyt miettii (Länsi-) Rooman romahdusta, niin kannattaa miettiä, _mikä_ romahti, ja missä ajassa. Augustuksesta Septimius Severukseen on pari sataa vuotta. Septimiukselle Teutoburg oli jo Vänrikki Stoolia. Siitä Reinin jäätymiseen ja Honoriukseen on samoin pari sataa vuotta. Silloin Austus oli jo Kustaa Aadolfia ja hakkapeliittoja.
  Honoriuksen ja Stilichon aikaan barbaareja vielä vihattiin maahantunkeutujina. Meni neljäkymmentä vuotta, niin he olivat jo uusi normaali. 476 yksikään "roomalainen" ei varmaan huomannut mitään erityistä edes tapahtuvan. Vahvin roomalaishenki näyttäisi tuolloin eläneenkin oikeastaan Galliassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se meni: kun Rooma Teodosius II:sta alkaen nykytermein ulkoisti sodankäynnin, oli vain ajan kysymys milloin joku barbaarisotapäällikkö älysi kysyä, mihin ihmeeseen me keisaria tai imperiumia tarvitsemme. Kuvaavaa oli, että viimeistä keisaria ei edes tapettu, vaan pantiin eläkkeelle: niin merkityksettömänä tätä pidettiin.

   Kysymystä on käsitellyt syvällisesti suomalainen tutkija Ilkka Syvänne teossarjassaan Military history of late Rome. Juuri tuota aikaa käsittelee osa 457-518. Välittömänä syynä oli rahojen loppuminen: kun barbaarit olivat valanneet suurimman osan tuottoisista provinsseista, keskusvallalta loppuivat verotulot barbaarisoituneen armeijan ylläpitoon ja tyytyväisenä pitämiseen.

   Poista
 15. Sivilisaation loppu liittyy islamiin, siis aivan väistämättä. Niin laajaa sotaa, nälkää tai talousromahdusta tuskin euroopassa nähdään että täällä alettaisiin taistella viimeisistä luista, mutta kukapa sen tietää?

  Italialaisen toimittajan ja kirjailijan Carlo Panellan aika laaja teos "Islamin musta kirja" saattaisi avata silmiä, jos sen käy läpi, tai saa jostakin käsiinsä. Kirjastoista sitä ei taida liiemmin löytyä? Itse olen palvellut YK-tehtävissä muutaman reissun, ja kolmisen vuotta Lähi-idän ja Afrikan komennuksilla, joten tietänen mistä puhun?

  Mitään muuta uhkaa yhteiskunnan romahtamiseen en jaksa uskoa, Ukrainan sodasta huolimatta, kuin islamin nousun. Nuorena miehenä 80-luvulla menin avoimin mielin ensimmäiselle reissulleni Syyriaan, ja vaikka se oli suhteellisen länsimainen maa silloin jo, kyllä siellä silmät aukesivat. Varsinkin tyttölasten asema suorastaan järkytti, eikä sitä oikein tahdottu uskoa kun kertoilin kokemuksistani täällä Suomessa. Kontrasti Suomeen oli valtava ja kyllä silloin pystyi ajattelemaan, että Suomi on todella hieno maa, siis silloin 80-luvulla.

  Tiedostavat piirit teilasivat oitis Panellan kirjan, tottakai. On jotakin käsittämätöntä ihannoida kaiken suhteellisen läntisen hyvän keskellä kivikautista, väkivaltaista, suvaitsematonta,äärimmäisen ahdasmielistä uskontoa ja sen oppirakenteita. Ei sitä voi käsittää, vaikka ihmisen toilailut kyllä yleensä voivatkin selittää sitä.

  Missä on toimiva islamilainen valtio, toimiva siis siinä mielessä kuin me sen näemme? Ehkä joku aasialainen valtio saattaisi olla lähellä sitä, mutta vaikeaa on. Kiinassa taidetaan uiguureita käsitellä ankaralla kädellä, ja siltähän tuo näyttää, että Kiinan johto pitää islamia ongelmana ja uhkana, eihän sitä muuten voi käsittää?

  Jos ja kun kansallisvaltion sisällä alkaa olemaan erillisiä ja toisistaan poikkeavia moraalikäsityksiä tai lakeja, sivilisaation mureneminen on jopa toden näköistä. Ei joku New York ole minkäänlainen esimerkki onnistumisesta, sanotaan mitä sanotaan. Huonoja esimerkkeja on aivan tarpeeksi ja ne vain lisääntyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivilisaation loppu liittyy sinun kaltaisiisi sivistymättömiin.

   Poista
  2. "On jotakin käsittämätöntä ihannoida kaiken suhteellisen läntisen hyvän keskellä kivikautista, väkivaltaista, suvaitsematonta,äärimmäisen ahdasmielistä uskontoa ja sen oppirakenteita. Ei sitä voi käsittää,"

   Mutta mitäpä jos tuo on se, mitä ihmiset syvimmiltään kaipaavat: kuria, järjestystä ja selkeitä arvoja. Silloin kuin meillä lännessä oli vastaavat, hallitsimme koko maailmaa, ristiretkistä ensimmäiseen maailmansotaan. Sitten alkoi kulttuuriväsymys ja itse-epäily... Se, joka varauksetta luottaa itseensä ja arvoihinsa voittaa aina epäuskoisen kyynikön, se nähtiin viimeksi Afganistanissa: amerikkalaisilla oli kellot, mutta talebaaneilla aika ja raudanluja päättäväisyys.

   Poista
  3. Silloin kun lännessä oli vastaavas Suomella ei tainnut olla itsenäisyyttä...
   Islam on uskonto ja tällöin liitännäinen kulttuuritraditioihin yms. naisilla taas on keskeinen osa. Yleensä se mitä hallitaan, eri juttu sitten kuinka hallitaan.
   Muslimiveljeskunnilla taas verkostoina oma osansa missä päin tuo uskonto sitten vaikuttanee.
   Maailma tuskin loppuu, eikä suomalaisena jaksa ottaa osaa uskonoppineiden kiistoihin. Siinäpä laittavat nuo yksi Jumala järjestelmät vastakkain, minkäs pakana sille voinee.
   Kristinuskon miinuspuoli tainnee olla siinä että se anteeksi anto jäänee naisille. Miehet kun on kuolleet ja pahin skenaario on sitten kantaa lasta mikä on saanut alkunsa samassa timmellyksessä.
   On vain typerää laittaa se naisen kunnia miehen vastuulle. Kaik miehet kun sitten eivät ole sellaisia jotka antavat viimeisen paikan pelastusveneestä lapsille tai naisille ja jäävät itse uppoavaan laivaan.
   Lähinnä hain metaforaa, laiva kumminkaan ole uppoamassa tai historia toistamassa itseään. Ihminen kumminkin on kekseliäs ja oppii uusia asioita. Nähneehän sen koneista, lääketieteestä yms. Mihin kiinnittää huomiota. Ja kun kyse on ihmisestä niin siinä on aina muuttuvia tekijöitä.

   Poista
  4. Islamin eräs ongelmallinen piirre on serkkuavioliitot. Tunnettu tosiasia on, että serkusten jälkeläisten geeniperimä on suorastaan luonnonvastainen, siis jos ajattelemme järjellä. Jälkeläiset sairastuvat helposti jo muutaman vuoden ikäisinä tuskallisiin ja vaikeisiin sairauksiin ja tuoni korjaa pian. Jos elo jatkuu heikkolahjaisuus leimaa elämää joka tapauksessa elämän loppuun.

   Islamin uskoisia lienee parisen miljardia, ja jos arvata sopii ongelmia lienee tässä suhteessa aika lailla. Kun olen viettänyt vuosia afrikkalaisissa ja islamilaisissa maissa, enpä ole nähnyt esimerkiksi kehitysvammaisia oikeastaan ollenkaan. Missä he ovat ja mitä heille tapahtuu kuuluu kysymys. Taas kerran nousee mieleen tyttölasten kohtalo.

   Päivän teemanahan on sivilisaation romahdus, ja sivilisaatiohan islam myöskin on. Toki tunnen paljon islamia tunnustavia vuosikymmenten varrelta, tunnen jopa HK:n sinisen ystäviä tai yleensä suomalaisittain grillaavia, mutta Afrikan sarvesta he eivät kyllä ole. Kun sitten puhutaan vaikkapa suomalaisten rasismista, rohkenen väittää jo kokemusteni kautta, että muslimien keskuudessa rasismi vasta voimakasta onkin.

   Sunnien ja shiiojen ikuinen ja jatkuva verinen sota kaikkine kauheuksineen on kertakaikkisen mykistävää. Toki tästä vihasta saa tuta myös kristityt, mutta siitä ei jostakin sairaasta häveliäisyydestä juurikaan puhuta.

   Sivilisaatio on veitsen terällä vähän siellä sun täällä. Taannoin Myanmarin Rohingya-kansan vainot ja tapahtumat nousivat otsikoihin, varsinkin kun Myanmarin johdossa oli Nobelin rauhanpalkinnon saanut nainen, joka joutui sittemmin syytettyjen penkille. Myanmarissakin islamilaiset naiset synnyttävät huomattavasti enemmän lapsia, ja sekin lienee ollut osasyyllinen heidän vainoonsa, eli taustalla on pelko kansakunnan tulevaisuudesta?

   Joku Jasser Arafat taisi todistellakin, että islamin paras ja voimakkain ase on naisen kohtu. Se tuottaa aina enemmän taistelijoita kuin vihollisemme, eli voitto tulevaisuudessa on oleva islamin.

   Poista
  5. Uskonee ken tahtoo. Lähinnä tuohon islamin voittoon.
   Suomeen kumminkin on tuotu eri uskontokäsitteitä vuosisatoja. Miten sitten islam eroaa muista?
   Itsellä käsite on enempi siinä miten sitä uskontoa tulkitaan ja kuka tulkkaa?
   Lähinnä jos ottaa yksi Jumala järjestelmät historian kautta niin ensin oli juutalaiset, sitten kristityt ja sen jälkeen vasta muslimit.
   Kun taas mitä islamista lukenut pitänen sitä monarkistisena hallintomuotona. Tietyillä suvuilla on uskonnollinen tausta hallitsemiseen. Kun taas islamissa on tuo raha käsitteenä että rikkaan pitää antaa köyhälle omantunnon mukaan jne. Mistä taas päätynyt toteamaan rahan olevan uskon asia ja siinä taas biologia on oma juttunsa. Kirkoilla teoreettisesti samaa kun kerännevät almuja jne. voihan kaikesta luopua ja vetäytyä luostariin, mutta voisi myös kysyä miksi niin haluaisi tehdä? Heteromies todennäköisesti on kiinnostunut naisesta, eri juttu onko nainen kiinnostunut siitä tietystä miehestä. Kun taas lännessä naisen "markkina-arvoa" määritellään koulutuksen ja mahdollisen ulkonäön perusteella, joilla taas niinkään ole tekemistä uskonnollisten tekijöiden kanssa vaan enempikin osallistumisena yhteiskuntaan, kullakin on osansa. Kuten vaikka sairaanhoitajilla tai lastentarhanopettajilla.
   Ja liberaalissa ajatuskäsitteessä tuo naisen "markkina-arvo", näkemys omasta mielestä pohjaa enemmän amerikkalaiseen valkoisen naisen osaan, eikä niinkään tekemistä suomalaisen ns. todellisuuden kanssa. Lähinnä linkittyneenä siihen jenkkien ihonväri politikointiinkin. Missä mustat hakeneet oikeuksiaan vaalean naisen kautta ja yllättäen se musta mieskin paljastui samanlaiseksi kuin muutkin miehet. Ei sillä todennut ettei se suomalainenkaan mies ole sen erilaisempi. Se on mies, logiikka eroaa naisen logiikasta, kun biologia sitä määrittelee. Ei tosin sitten tarkoittane etteikö nainen voisi olla älykäs, tai mies ymmärtäväinen ja tehdä ratkaisuja missä otetaan huomioon naisen näkemys. Molemmat kumminkin kuulunevat kulttuuriin.

   Itse todennut että kiinalaiset kyllä tainnee olla rasistisimpia, mikä kyllä ihmetyttänee.

   Poista
 16. Yhteiskunnan ja kulttuurin moninaisuudesta ja diversiteetistä on puhuttu yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista tällä vuosituhannella; Suomessa ihan viime vuosina vähän vähemmän. Ei mene välttämättä pitkään, että aletaan puhua myös siitä koheesiosta, jota ilman tämä sirkus ei kauan jatku.

  VastaaPoista
 17. Täytyy kyllä ihmetellä venäläisten järjen juoksua.

  Kun ajattelee ekokriisiä ja väestöänkasvun kriisiä ja näiden painetta Eurooppaa, niin Venäjähän olisi saanut helposti tehtyä tuon Euraasian Unionin, jos sitä ei olisi tehty Putinin etatismin ja imperialismin ehdoilla.

  Jos oltaisiin tehty todelliseen liberaaliin nationalismiin perustuva yhteiskunta oikeusvaltiolla, niin Itä-Euroopan maat olisivat helposti voineet pitää tuota parempana kuin Saksan ja Ranskan vasemmistolaisten suunnittelemaa ja toteuttamaa vaihtoehtoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko Venäjän historia vain puhuu tuota vastaan, tänään Radio 1 puhui teoksen Kirjoituksia Venäjästä kirjoittaja, kannaa kuunnella Areenasta.

   Poista
 18. Putinismilla on valtaa ja resursseja pitämään koko Venäjän kansa todella pitkään tyhmänä ja typeränä. Ennen kaikkea sen takia, että kukaan ei tiedä milloin Vladimir Vladimirovitsh vetää viimeisen henkäyksensä. Tämän lisäksi putinismi voi palkata lahjakkaita näyttelijöitä Putinin rooliin vaikka kuinka pitkään. Eikö olekin hyvä hypöteesi?

  VastaaPoista
 19. Siihen nähden miten huonosti Suomessa osataan venäjää, täällä on yllättävän paljon noita Venäjän syvätuntijoita, jotka "tietävät" syyt Putinin toimiin.
  Taitaa suurimman osan tiedot olla peräisin isovanhemmilta, Remekseltä ( & co) jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "tiedot olla peräisin"

   Jostain kumman syystä Anonyymi 9. syyskuuta 2022 klo 6.05 sulki pois sen mahdollisuuden, että tiedot Putinin toimista voivat olla peräisin/perustua henkilökohtaiseen kokemukseen.

   Poista
  2. Olettaisin, että henkilökohtaisesti Putinin tavanneita ja hänen kanssaan riittävän pitkään jutelleita, on Suomessa vielä vähemmän kuin venäjän osaajia.

   Poista
  3. "Putinin toimiin"

   Putinin toimet saivat muutama päivä sitten Euroopan Unionin johtajalta "poltinmerkin": "Fasistinen Venäjä".

   Useita vuosia sitten USA:n presidentti Ronald Reagan määritteli Neuvostoliiton "Pahan valtakunnaksi". Gorbatshov kutsui Reaganin Moskovaan. He kävelivät Punaisella torilla ja TV-kameroiden edessä Gorbatshov kysyi Reaganilta: "Näyttääkö Neuvostoliitto pahan valtakunnalta?, johon tämä vastasi: "Ei näytä."
   Kuten tunnettua, näyttämällä oleminen ei ole samaa kuin olemassa oleminen.

   Poista
  4. Eivätkä ideologiset uskomukset ole todellisuutta. Kaukaa on hyvä huudella, mutta ei niitä kannata ihan totena ottaa, vaan poistaa turhat jenkkilisät.

   Poista

Kirjoita nimellä.