Matkailutuotteet
Pietarissa
kokoontunut kulttuurifoorumi taitaa olla muuan suomalais-venäläisistä
erikoisuuksista. En nyt mene vannomaan, onko se myös paras mahdollinen tapa
hoitaa kahden maan kulttuurisuhteiden edistämistä, mutta pidän sitäkin
mahdollisena. Mikäli nämä maat ovat Suomi ja Venäjä.
Komeat puitteet,
pääministerien avaussanat ja presidenttien tervehdykset toivat juhlallisuutta
ja arvovaltaa perinteiseen tapaan. Neuvostoajasta muistuttavat banketit
kevensivät ja lähensivät.
Pidän kuitenkin
parempana toista venäläistä juhlatyyppiä, nimittäin cocktail-tilaisuutta eli fursettia, jonka etuna on vapaa
liikkuvuus ja siis paremmat mahdollisuudet kommunikoida haluamansa henkilön
kanssa.
Kulttuuri on
keskeinen tekijä myös matkailussa. Ihmiset matkustavat tiettyihin paikkoihin
siksi, että sinne on jokin syy matkustaa, siksi että siellä on jotakin, mitä
muualla ei ole.
Ellei sellaista
löydy luonnosta ainakaan poikkeuksellisen merkittävässä määrin, voi luoda
tapahtuman. Sitä paitsi asiat voi ja ne pitääkin yhdistää. Sen lisäksi ne pitää
tuotteistaa, mikäli mieli hyötyä asiasta. Menestyvän tapahtuman luominen vaatii
ilmeisestikin ammattitaitoa, jota tiettävästi maastammekin löytyy. Näin ne
kehuvat.
Kuhmossa
aloitettiin puoli vuosisataa sitten tyhjästä ja luotiin maailmanluokan
taidemusiikkifestivaali. Samaan aikaan kehitettiin erämatkailua ja
kulinarismiin liittyvää toimintaa. Nyt paikkakunnan suurtapahtumaan tulee 35000
kävijää. Tämä on tosin mitattu myytyjen lippujen mukaan, joten ihmismäärä ei
liene tuosta puoltakaan.
Joka tapauksessa
määrä on merkittävä ja korkeatasoinen tapahtuma on luonut brändin, jonka
ympärille on hyvä kehitellä karhunkatselua, patikointia ja eränkäyntiä,
vaikkapa lasten luontoleirejä.
Sulkavan
tapaiselle pikku paikkakunnalle on brändiä luonut suursoutujen tuoma maine. Turistimajoitusta
on syntynyt, mutta jotenkin tuntuu, että suunta on nyt pikemminkin alaspäin
johtuen Lomaliiton ja Kukkapään tilanteesta.
Olisikohan
niiden syynä ollut osaamattomuus tuotteistamisessa? Pelkkä majoitus ei ole syy
matkustaa Sulkavalle edes kesällä, talvesta puhumatta. Yksi festivaali eli
soudut Sulkavalla jo on ja se on lajissaan hieno saavutus. On sillä oma imunsa.
Se ei kuitenkaan
vielä yksinään kovin pitkälle kanna. Majoituselinkeinolle myös Savonlinnan
oopperajuhlat antanee tiettyä sivustatukea, mutta kaiken kaikkiaan sitä
turistia taitaa olla vaikea napata kiinni ja saada tulemaan paikan päälle
kokemaan jotakin. Se kuitenkin juuri pitäisi tehdä.
Luulen, että
soutamisen ohella pitäisi järjestää Sulkavalla tuota jotakin myös muina
aikoina, koota aika suuria porukoita ja
tuoda ne paikan päälle laivoilla ja busseilla.
Maailmassa
riittää toki ihmisiä ja esimerkiksi Kaukoidästä ja Euroopasta niitä voi tuoda
lentokoneella Savon maisemiin nauttimaan ohjelmasta, jossa mukana on myös
Sulkavan ainutlaatuiset kohteet, kuten
Linnavuori. Venäläisille eksotiikkaa edustavat Suvorovin kanavat, meidän
osaltamme siis Telakanava. Kukonharjukin on tarpeen tullen tavoitettavissa.
Ihmisten
kuljettaminen paikasta toiseen ei sinänsä ole kovin kiinnostavaa. Pakettiin
täytyy sisältyä myös toimintaa. Ihmisluonto on sen verran typerä, että sota
kiinnostaa aina lähes kaikkia, ainakin miehiä.
Syvärin varrella
sijaitsee aika huikea kitsch- kulttuuripuisto Mandrogi. Siellä on pikku
eläintarha, vodkamuseo, saslikkihalleja ja laajaa rihkamakauppaa. Lisäksi
siellä on tilaisuus ampua erilaisilla vanhan kansan aseilla, varsijousesta
lähtien ja myös kirvestä voi heittää. Paikalla oleva tykki taitaa kuitenkin
olla vain koriste.
Mikseipä
Telakanavalla voisi panna paremmaksi ja järjestää ampumista myös 1700-luvun
piilukkoaseilla, miksei myös 1500-luvun rataslukkoaseilla ja jopa tykilläkin.
Kyseessä ovat sen verran harvinaiset tilaisuudet, että niistä jo voi sitten
kotona kertoa. Arvaan, että jokin sopiva mäentöyräs löytyy kohtuullisen matkan
päästä.
Aito 1700-luvun
sota-alus, tykkijolla, tarjoaisi maailmanluokan harvinaisuuden, erinomaisen
kohteen, jonka ympärille voitaisiin luoda todellisuuteen pohjautuvat tarinat
tämän maailmanäären kokemuksista vuosisatojen saatossa ja lisäksi sitä
kokemus/elämystouhua.
Kulinarismille
paikalliset kalat tarjoavat parhaan mahdollisen perustan. Kalapöytä, jossa kunniapaikalla
ovat suolasärjen fileet, katajanmarjalla höystetty graavisiika, sipulin kera
miedosti suolatut muikut ja muut kalaherkut maistuvat kaikille terveille
ihmisille.
Paikan päällä
savustettu kala, ahvenista ja muikuista säynävään tarjoaa lyömättömiä elämyksiä
myös niille, jotka yrittävät löytää sellaisia vaikkapa Pariisin
huippupaikoista. Ei siellä näitä ole.
Kalakeitto
syntyy parhaiten lohesta, ei kirjolohesta, joka kyllä myös on erinomaista
graavattuna. Tärkeää on muistaa, että keitto höystetään kermalla eikä millään
litkulla. Tosin myös valkoviinin avulla saa kelvollista soppaa, kunhan muistaa
panna sekaan myös kylmäsavulohta, joka sinne muutenkin kuuluu.
Lihapöytä, jonka
kunkkuna on karjalanpaisti, loistaa myös rasvaisuudellaan. Toisin kuin hölmöt luulevat,
tuota rasvaa itseään ei ole tarvis paljoakaan syödä. Se vain on välttämätön
antamaan oikeaa makua ja mureutta. Savustettu lammas ja sikaherkulliset kinkku
ja kassler kruunaavat lihapöydän tarjonnan ja tietenkin tarjolla on oltava
ehdottoman tuoretta, lämmintä ruisleipää ja maalaisvoita.
Kovin on
hankalaa hankkia kaikki nämä samaan aikaan ensiluokkaisina vai kuinka? Niin kai
asia lienee, mutta jos haluaa olla maailman paras tai ainakin yksi niistä, niin
pitäähän sen eteen vaivaakin nähdä. Sitten voi veloituskin olla asianmukainen.
Tätäkin ruokaa,
vaikka se itse puhuu puolestaan, on mainostettava hehkuvin sanoin ja vaikkapa
näytettävä pieni filmi siitä, miten kala on Saimaassa elellyt, ennen kuin se
päätyi turistin himokkaaseen suuhun. Ei ole pahitteeksi, vaikka turisti hieman
kyynelehtisi.
Sitä paitsi
turistille annetaan tilaisuus myös itse vetää uistinta kesäisen aamun ja illan
hämärissä ja pohjaongella istuessa maistuu eväänä oleva kalakukko kahvin kera.
Viinat ovat tiskin alla ja kalliita. Moni jättää ne väliin, mikä saattaa olla
hyvä asia henkilötappioiden minimoinnin kannalta.
Toki
iltanuotiolla, saalista savustaessa, näkäräinenkin kuuluu asiaan. Kansamme ei
ole koskaan oikein luottanut valkoviineihin.
Ohjelmaa siis
löytyy monenlaista. Seuraleikit ovat muuan tapa viihdyttää turisteja. Heille
voi myös opettaa suomalaisia lauluja suomeksi, mikä vaatii useamman tunnin
työn, esimerkiksi laivalla tai busseissa, mutta saattaa tuntua palkitsevalta,
mikäli laulut on hyvin valittu. Turisti tuntee saavuttaneensa jotakin aivan
erikoista, mikäli pystyy joskus kotonaan laulamaan suomeksi vaikkapa ”Kukkuu,
kukkuu” tai ”Läksin minä kesäyönä käymään”.
Myös suomalaisen
ruoan valmistamisen kurssi on tarjolla. Haastavia, mutta palkitsevia ovat
karjalanpiirakat ja kalakukko ja sellaiset pyöräytettyään turisti voi saada
kunniakirjan ja arvonimen.
Vetävän ohjelman
laatiminen ei ole vaikeaa. Haastavampaa on ohjelman juontaminen. Siihen
tarvitaan pätevä supliikkimies/nainen, joka ei ole liian narsistinen mutta ei tietenkään
myöskään liian nössö. Turistin on saatava tuntea olevansa jonkin verran
palvelijansa yläpuolella. Illuusioitahan tässä myydään.
Tarttisi siis
olla/tehdä sitä jotakin, joka antaa syyn tulla nimenomaan Sulkavalle (ja
samassa yhteydessä vaikkapa Rantasalmelle, Juvalle, Puumalaan tai
Savonlinnaan…). Se jokin on käytännössä luotava tyhjästä, vaikka ei tyhjän
päälle, sellainen ei onnistu.
Olennainen osa
projektia olisi asiansa osaavan matkanjärjestäjän tavoittaminen ja juontajahan
se elämyksestä lopulta tekee sen, mitä siitä tulee.
Sitten pitäisi
olla sitä infraa, jota jo onkin. On miljoonilla entistetty kanava, uskomaton
muinaislinna vuorella luolineen, on järvireittejä, kokoontumistiloja ja
majoitustakin. Kun Savonlinnan tappajat veivät sieltä opettajankoulutuksen, jäi
jäljelle paljon tyhjiä asuntoja, ehkä ne voitaisiin säilyttää ja hyödyntää matkailuprojekteissa?
Mutta onhan sitä
kaikkea, eivät asiat ole kiinni siitä, vaan sen kaiken organisoinnista. Sen kun
joku vielä tekisi, niin vot. Tämä tuli mieleen siellä kultturifoorumissa.
Ajatus se vain on, myönteinen utopia.
Sano nyt niille, että pitävät tienvarret ja ainakin etupihat kuosissa ja ainakin Karjalassa ja Kuolassa. Matkailupotentiaalihan on käsittämättömän suuri, mutta pikkuisen pitäisi välillä siistiäkin. Ja Pomolle voisi vihjaista, että on bisnekselle huonoa, jos roskat ripotellaan ympäriinsä. Suomalaisilta meni tuon oppimiseen muutama vuosikymmen, mutta lopulta se opittiin.
VastaaPoistaMahtava teksti. Tässä on oikeaa matkailupotentiaalia, kumpa sitä osattaisiin hyödyntää. Ruokien kuvaus oli taas huippua. Henkilökohtainen ongelmani on vain että kukkojen ihanuus ei ole koskaan minulle auennut.
VastaaPoista"kukkojen ihanuus ei ole koskaan minulle auennut"
PoistaHyvänen aika! Niissä kukoissa ei sitten varmaan ollut possun läskiä riittävästi.
Mukavaa ajatuksenvirtaa, josta moni matkailualaa tai vaikkapa erä- tai luonto-alaa opiskeleva saisi hyvää oppia.
VastaaPoista