Pieni
perunakoe
Sodan ja rauhan muuan
myönteinen sankari ja -kuten minusta näyttää- meidän luutnantti Koskelamme
esikuva, kapteeni Tušin osasi arvostaa myös elämän pieniä nautintoja.
Hän tarjosi
Pierre Bezuhoville, hienon ranskalaisen keittiön korpulentille tuntijalle paistettua
perunaa, jota höystettiin suolalla. ”Tämä se on herkkua”, totesi Tušin
ja Pierre ei siihen voinut kuin myönnellä.
Itse muistan
lapsuudesta, millaista herkkua oli peruna, joka oli paistettu tuhkassa. Kuumaa
tuhkaa löytyi vaikkapa uuninkielen alla olevasta hellasta, jonne se oli vedetty
kun puut olivat palaneet ja leivät pantu paistumaan.
Tuhkassa
paistetut perunat olivat rumia ja ryppyisiä, mutta tuoksuivat ja maistuivat
sitäkin herkullisemmilta. Ne oli syytä syödä lusikalla johtuen pinnan tuhkaisuudesta.
Sekaan kun pani vielä kotona kirnuttua voita, niin eipä siinä enää parempaa
herkkua kaivannut.
Koska muistan
vielä, miltä uuniperunan pitää maistua, olen yrittänyt löytää keinoja tuon maun
uudelleen löytämiseen.
Uuniperunoina
myydyt rosamundat olen todennut tarkoitukseen aivan kelvottomiksi, enkä
ole pystynyt itselleni selittämään, miksi niitä siihen kuitenkin suositellaan.
Rosamunda
eroaa nimittäin kelvollisesta uuniperunasta siinä, ettei sen sisus muutu
herkulliseksi, kellertäväksi ja suhteeellisen kiinteäksi massaksi, vaan pysyy
valkoisena tursuavana tahnana, joka ei maistu oikeastaan miltään.
Kiinteä peruna
sen sijaan on kokemukseni mukaan aina parempaa tähän tarkoitukseen, mutta saatavillahan
on suuri määrä lajikkeita ja arvaan niissä olevan myös eroja.
Niinpä tein
pienen kokeen ja pistin uunin keskiosaan ritilälle Melody-lajikkeen keittoperunoita,
kuten pussissa luki. Niiden viereen panin muusiperunoiden nimellä
myytyjä suuria ja litteitä perunoita ja sitten vielä Carrera-nimistä
luomuperunaa, jostakin Lapista.
Sen jälkeen
pistin kuhunkin haarukalla kolme reikää räjähdysvaaran eliminoimiseksi ja
käänsin lämmön kahteensataan. Sitten odottelin tunnin.
Tulos oli aika
tasaväkinen. Melody oli odotetusti herkullista, kun sen kanssa otti luomuvoita
ja oivariini oli jopa hieman parempaa. Muusiperuna oli myös oikein
kelvollista, mutta niukan voiton otti sentään Carrera, jossa tuntui
suhteellisen mietona jokin erittäin hieno maku.
Useampia laatuja
ei tällä kertaa ollut kokeiltavana ja kun mausta on puhetta, täytyy myös
muistaa, että joskus aivan sama ruoka ja juoma maistuu erittäin herkulliselta
ja joskus taas ihan tavanomaiselta. Maun fysiologia on mystiikkaa lähenevä
tiede, kuten jo Brillat-Savarin näyttää ymmärtäneen.
Perunoiden
kanssa syötiin nyt vain voita ja koska ne eivät olleet tuhkassa paistettuja,
oli mahdollista syödä myös kuoret ja nehän onkin ehdottomasti syytä hyödyntää.
Se kemiallinen
prosessi, joka kuumennetuissa perunoissa tapahtuu, keskittyy nimenmaan heti kuoren
alla sijaitsevaan, kaikkein ravitsevimpaan osaan. Se se vasta herkkua on,
etenkin paistettujen kuorten kanssa!
Monihan nauttii
uuniperunansa esimerkiksi savukalatahnan tai muiden, usein maultaan hyvin
voimakkaiden ruokien kanssa. Silliäkin näkyy käytettävän.
Se olkoon
sallittua, mutta kyllä pelkkä hyvälaatuinen voi (esim. kartanovoita
hallista) riittää hyvin ja auttaa päästämään perunan oman maun oikeuksiinsa.
Koska voita helposti sen herkullisuuden takia menee alas tuhottomasti, voi sen
tarvetta vähentää ripottelemalla hiukkasen suolaa sekaan: cum grano salis,
à la Touchine.
Perunoita voi
kyllä muutenkin kuumentaa yli kiehumapisteen aikaansaadakseen siinä saman
prosessin, joka tapahtuu uunin korkeahkossa lämmössä.
Klassinen tapa
on lisätä keitinveteen niin paljon suolaa, ettei se kaikki enää liukene, siis aina
kyllästymispisteeseen saakka ja vähän ylikin. Suola on tietenkin jodioimatonta
merisuolaa.
Tällaisessa ”Kuolleen
meren” vedessä perunat kiehuvat kovemmassa lämmössä ja sitä paitsi ne pyrkivät
uimaan pinnassa. Kun ne ovat kypsiä, kaadetaan vesi pois ja jätetään perunat kuivumaan,
jolloin ne rypistyvät ja niiden pintaan jää ohut suolakerros.
Perunoiden maku
muistuttaa nyt aika lailla uuniperunaa. Itse perunoiden on syytä olla pieniä,
mutta ei kuitenkaan missään tapauksessa ns. uusia perunoita, vaan sellaisia,
joihin on jo kehittynyt kylliksi tärkkelystä.
Monihan tuntee näin
valmistetut perunat Kanarian matkoiltaan. Nehän ovat noita ryppyperunoita,
patas arrugadas. Niiden kanssa siellä syödään mojo-kastiketta ja alliolia.
Jälkimmäinen ainakin kannattaa valmistaa itse. Se on helppoa ja taatusti kaupan
valmistetta parempaa.
Homma käy
yksinkertaisesti siten, että murskataan suolarakeiden päällä muutama valkosipulinkynsi
ja sekoitetaan siihen munankeltuainen. Sen jälkeen vatkataan seokseen hitaasti,
kapeana nauhana lisäten öljyä niin, että emulsio säilyy. Ei tarvitse mitään
lisämausteita.
Kyllä ne
mojotkin äkkiä syntyvät tehosekoittimella, mutta ei niistä sen enempää.
"Monihan nauttii uuniperunansa esimerkiksi savukalatahnan tai muiden, usein maultaan hyvin voimakkaiden ruokien kanssa. Silliäkin näkyy käytettävän."
VastaaPoistaItse olen käyttänyt myös mätitahnaa tuohon tarkoitukseen, siis ei toki mitään kallenkaviaaria tms putkipursotteita, vaan ihan semmoista itse väännettyä. Helppo resepti kaiken lisäksi;
Otetaan pikkupurkillinen mätiä (esim. lohenmäti käy mainiosti tähän), keskikokoinen sipuli sopivan hienoksi pilkottuna sekä purkki smetanaa ja nämä vatkataan käypäisessä kulhossa keskenään sopivan tankeaksi tahnaksi.
Mausteena voi käyttää esim. ruohosipulia, sipulinvartta, tilliä ja pikku ripauksen sitruunapippuria. Myös muutaman tipan sitruunamehua voi lisätä niin halutessaan. Suolaa sen sijaan ei tarvitse lisätä lainkaan, purkkimäti on yleensä senverta voimakassuolaista itsessään, että piisaa hyvin semmoisenaan.
Kun antaa sekoituksen tekeytyä muutaman tunnin jääkaapissa niin että maut sekoittuvat sopivasti keskenään, niin a vot! Sopii myös erinomaisen hyvin joulupöytään esim. sillin, graavilohen, sienisalaatin, punajuurten, suolakurkkujen yms. kera tarjottavaksi alkupalaksi.
-J.Edgar-
No jaa, näin läskigeenisenä terveyshörhönä olen rajoittanut perunoiden syönnin uusiin perunoihin tai sitten jos löydän luomutorilta violetin värisiä alkuperunoita. Lisukkeena suolaista luomuvoita tai kanttarellikastiketta. Tänään kyllä tuolla vuorilla patikoinnin jälkeen söimme kaurista kevyesti paistettujen perunoiden kanssa, jälkkäreineen ja juomineen 15 euroo. Kaurista oli niin paljon, ettei tällaisen vanhan kääkän mahaan kaikki perunat mahtuneetkaan.
VastaaPoistaEn mielellään väittäisi vastaan ruokagurulleni, mutta kyllä minusta rosamundastakin saa käypäistä kun tekee uuniperunoita lisäkkääksi isoista perunoista jonkin uunipadan kanssa, jolloin aika on 2-3 tuntia. Mainittuja lajikkeita pitää kuitenkin kokeilla, voihan sitä olla väärässä, kun ei ole paremmasta tähän asti tiennyt.
VastaaPoistaKoton Paimjos syksysi nostettim perunoi. Sit naateis ja risuist tehti nuatio ja hiilloksem panttim potui! Niist tuli iha musti, käsines syätti, siin kuare al oli kaikkist parast ja naama oliva kyl aika noes, hih!
VastaaPoista