keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Myötähäpeä


Myötähäpeän ansaitseminen

Seksuaalivähemmistöt valitsevat vuosittain kunniarotan. Tällaisella nimityselllä kunnioitetaan henkilöä, jonka toiminta tai mielipiteet eivät miellytä seksuaalisesti poikkeavien puuhaväkeä.
Tällainen on tietenkin kaikkien mahdollisten kriteerien mukaani vihapuhetta, koska moisen ilmauksen ainoa tarkoitus on ja voi olla vain vihan ja inhon osoittaminen ja herättely kyseistä henkilöä kohtaan.
Moisen toiminnan älyllinen taso on kieltämättä sitä luokkaa, että se leimaa välittömästi vain käyttäjänsä. Ne, jotka moisia käsitteitä käyttävät, saavat tietenkin sen mukaisen arvostuksen.
Itsepähän maineensa hankkivat.
Normaalissa, sivistyneessä keskustelussa ei harrasteta tuon tason kielenkäyttöä. Vaikeaa on sen sijaan välttää käyttämästä esimerkiksi termiä setalainen, mikäli tuohon instituutioon viitataan. Ikävä kyllä, samalla seuraa mukana instituution maine, joka on hankittu anti-intellektuaalisella solvauspolitiikalla.
Luulenpa, että mikäli jotakuta kutsutaan setamieheksi, seuraa mukana hänen viitejärjestönsä omalla toiminnallaan ansaitsema Gloria.
Vihapue, jonka määrittelen vihaisuutt jollekin taholle kohdistavaksi puheeksi aiheuttaa luonnollisestikin samantasoisen reaktion. Se ei kuitenkaan ole ainoa mahdollinen tapa reagoida.
Viime aikoina on kieleemme kotiutunut sana myötähäpeä. Sellainen syntyy, kun joutuu kuuntelemaan, katselemaan tai lukemaan jotakin niin noloa, että alkaa hävettää sen tekijän puolesta.
Myötähäpeä joka tapauksessa edellyttää myös myönteistä suhtautumista sen kohteeseen. Sotarosvot, palkkamurhaajat tai koulukiusaajat saattavat myös toimia hyvin typerästi ja nolosti, mutta heitin katselevalle ei suinkaan tule mieleen mitään myönteisiä ajatuksia. Kömpelöt typeryydet aiheuttavat tällaisissa tapauksissa vain vihan päälle  vielä halveksuntaakin.
Kun nyt seuraa vaikkapa juuri Setan rottapalkintojen jakamista tai valtakunnansyyttäjän toimintaa raamatun siteeraamisen kriminalisoimiseksi, tulee väkisinkin mieleen kysymys siitä, olisiko asiat kuitattava myötähäpeällä vaiko vihalla ja halveksunnalla.
Jälkimmäinen vaihtoehto on oikeutettu ja väistämätön, mikäli ilmenee, että se, mitä tehdään, tapahtuu pelkistä alhaisista motiiveista eikä suinkaan esimerkiksi pelkästä naiivista ymmärtämättömyydestä.
Kaikki viha tuntuu minusta vastenmieliseltä, vaikka se tietenkin on sekä oikeutettua että välttämätöntä, mikäli tietyt ehdot täyttyvät.
Näin ollen toivoisin vilpittömästi ja herättelen sitä uskoa, että eräät tietyt tahot kykenisivät vielä ansaitsemaan silmissäni myötähäpeän sen sijaan, että niiden toimet ja purkaukset vaikuttavat vain alhaisten motiivien primitiivisiltä purkauksilta.
Jospa kyseessä olisikin vain naiivi kyvyttömyys ymmärtää kokonaisuuksia ja mielipiteenvapauden merkitystä sivistyneessä yhteiskunnassa.
Tätä toivokaamme.
20 kommenttia:

 1. Välillä tekee mieleni ihan nipistää itseäni, kun seuraa vaikka tätä Räsäsen Päivin kohtelua. Että ihanko näin sekaisin jo ollaan? Koska Vihavainen, ja monet muutkin ihmettelevät samaa, niin ilmeisesti emme näe samaa unta, vaan olemme hereillä. Ja vielä voimme olla kohtuu varmoja kunnossa olevasta mielenterveydestämme.

  VastaaPoista
 2. Myötähäpeä on upea suomenkielinen sana, jota on vaikea löytää muista kielistä.

  Vastaavia taitavat olla: sisu, talkoot ja verbi jaksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sakke kirjoitti: "Myötähäpeä on upea suomenkielinen sana, jota on vaikea löytää muista kielistä".

   Eihän se nyt sentään niin vaikeata ole. Esimerkiksi hollanniksi/flaamiksi: "meeschamen". Terveisin, sekarotuinen Ilmari

   Poista
  2. Kiitos Ilmari. Häpeäkseni flaami ei ole hallinnassa, vaikka vallonit toivatkin raudankäsittelyssä mellotuksen esi-isieni maille Etelä-Pohjanmaalle. Kieli ei tullut mukanaan.

   Poista
  3. Myötähäpeälle on Urbaanissa sanakirjassa täsmällinen määritelmä:

   https://urbaanisanakirja.com/word/suomalainen-rap-musiikkiskene/27435/

   Poista
 3. Individualismin kasvaessa sokeuden asteelle tapahtuu yhtäältä "tiedollisen" todellisuudenhallinan pirstoutuminen ja oppisivistyksen hajoaminen riemunkirjavaksi valikoimaksi "ismejä", mihin liittyy se ikävä ilmiö että tiedolliset ja aatteelliset ismit sulavat yhteen, toisaalta sitten se että kaikkien -- mutta varsinkin sivistyneiden, ja suorassa suhteessa tämän nykyisen "sivistyneisyyden" määrään -- ihmisten elämä muuttuu yhdeksi suureksi identitettikriisiksi.

  Siten sillä, että kaikki on kohta pelkkää identiteetin etsimistä, tunnustamista ja vahvistamista, on taustallaan aika pitkä historia ja hyvin yleinen ja laajamittainen kaikessa "tiedollisessa" ajattelussa tapahtunut muutos. Psykoanalyytikko sanoisi, että olemme menettäneet kyvyn objektirakkauteen -- ja se on syy myös sille miksi tieteen parhaat voimat on valjastettu tuottamaan kaupallista hyötyä ja kulutusrihkamaa -- ja taantuneet takaisin narsistiseen vain peiliefektejä ja identiteettejä tavoittelevaan itserakkauteen.

  Eipä ole ajassa kehumista. Sadan myydyimmän kirjan listalta löytyy alle yhden käden sormia vastaava määrä teoksia, joita vanhojen mittojen mukaan voisi edes kutsua "kirjoiksi". Villasukkaohjekirjojakin on puolta enemmän, puhumattakaan erilaisista narsistisista itsemäärittelyoppaista, joita kirjoista on valtaosa. Tilannetta kirjamarkkinoilla kuvaa hyvin se että kirjakauppiaiden ja -kustantajien jakaman, joulumyyntikampanjaan kuuluvan Finlandia-palkinnon valitsee tänä vuonna Sixten Korkman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikkosen kommentti on kerrankin ihan sopivan otsikon alla: "Myötähäpeä". Kun nyt olen parissa päivässä voittanut omani, kysyisin

   1. Minkä näistä tämänvuotisista Tieto-Finlandia -ehdokkaista kommentoija luokittelisi villasukkaohjeeksi?

   Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä: Metsä meidän jälkeemme (Like)
   Anu Kantola ja Hanna Kuusela: Huipputuloiset – Suomen rikkain promille (Vastapaino)
   Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen: Luiden tie – Gulagin jäljillä (Like)
   Aapo Roselius ja Oula Silvennoinen: Villi itä (Tammi)
   Andrei Sergejeff: Egyptin historia – Kleopatran ajasta arabikevääseen (Gaudeamus)
   Taina Tervonen ja Anna Autio: Hukkuneet (Kustantamo S&S)

   2. Osaako kommentoija luetella kaikki Sixten Korkmania fiksummat ja avarakatseisemmat suomalaiset tutkijat ja tietokirjailijat? Kun itselleni ei tule mieleen ainoatakaan.

   Poista
  2. Yksikään noista ehdokkaista ei ole sadan myydyimmän kirjan listalla.

   Talouden kielen lauseissa voi kardinaalilukusana olla toimijasubjektina. Siitä on fiksuus kaukana.

   Poista
 4. Vielä 1960-luvulla Suomessakin joutui oikeuteen jumalanpilkasta. Nyt Jumala on lopullisesti pantu viralta ja hänen paikalleen ovat nousseet (ja nostettu) eräät pienryhmät. Tempora mutantur...

  VastaaPoista
 5. Lukekaapa tämä, niin ymmärrätte millainen venkula Toiviainen on, kuuluisi itse telkien taakse: https://www.mikkoniskasaari.fi/node/266

  VastaaPoista
 6. Setamiesten vihan kohteina ovat varsinkin setämiehet.

  VastaaPoista
 7. Jos siteeraamalla Raamattua saa syytteen, niin eikö silloin myös Raamattu olisi kiellettävä? Tai ainakin siitä olisi poistettava ne rikolliset kohdat?

  Tietysti voidaan esittää, että Raamattua on siteerattu väärin, mutta pahasti pelkään, ettei niin ole. Raamatun käsitys esim. homoista on aika varmasti sama kuin Räsäsenkin.

  Olisikohan nostettava kansanliike ja tehtävä aloite Raamatun kieltämiseksi?

  VastaaPoista
 8. Mahtaisiko rouva apulaisvaltakunnansyyttäjä syyttää yhtä herkästi silloinkin, jos muslimi vetoaisi muutettavat muuttaen Koraaniin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti tähän syyteoperaatioon saattaa kuulua sekin motiivi, että kun näitä kysymyksiä käsitellään tietyn uskonnon nimissä -- lakipykälähthän nimenomaan on laadittu "orwellilaisesti" siten että pelkkä "nimi" eli leima riittää -- voidaan yhden uskonnon nimissä tehty ratkaisu ottaa ennakkotapauksena jolla kaikki muunkinnimiset (lue: islam -nimiset)uskonnot voidaan tuomita tai jättää syyttämättä ennakkotapaukssa luodun tulkinnan perusteella.

   Eli jos kyseessä olisi nyt vedonlyönti, voii lyödä vetoa vaikkapa sen puolesta, että Räsästä vastaan nostetaan niin räikeä juttu ettei edes tuomioistuin sitä nielaise. Tämä merkitsee sitten seurausvaikutuksena sitä, ettei myöskään muunnimisten uskontojen vastaavanlaisia -- ja tässä skaala voi olla laaja -- kannaottoja tai tekojakaan tarvitse vetää käsittelyyn.

   Muistutan, että tähänastisten käytäntöjen perusteella kyseessä olevia pykäliä on käytetty "vihapuhekontekstissa" ja vain kun puolustettavina ovat olleet erityistä suojelutarvetta "tarvitsevat" ryhmät. Räsäsen kohdalla kuvio on selvästi toisenlaatuinen. On mahdollista ajatella, että siinäkin on lopulta kyse aivan samasta "poliittisesta" intressistä kuin aiemmissa tulkintaperusteissa -- eli että myös Räsäsen tuomitsematta jättämisestä olisi suurin "hyöty" noille suojeltaviksi adoptoiduille ryhmille.

   Poista
  2. "... Räsäsen tuomitsematta jättämisestä olisi suurin "hyöty" noille suojeltaviksi adoptoiduille ryhmille"

   Mahtavatko nuo Demlan kulttuurimarksilaiset todella olla noin ovelia?

   Itse veikkaan kyllä enemmän punaposkisen lapsellisuuden ja/ tai puhtaan farisealaisuuden puolelle. Myötähäpeän heitä siis.

   Jos Räsänen tuomitaan, syntyy siitä kyllä ennennäkemätön "kirjarovio" ja inkvisitio. Mm. Pirkka Pekka Petelus saanee elinkautisten jo pelkästään tästä:

   https://www.youtube.com/watch?v=s86_4eXkyfU

   Ja netissä noita vastaavia on tuhansittain, ellei kymmenintuhansin. Siinäpä sitä sitten piisaa valtakunnasyyttäjille ja muille oikeamielisille mielensäpahoittajille työsarkaa.

   Poista
  3. Kaksois- tai pikemminkin moninkertaiset standardit on saatu venytettyä jo skitsofreeniselle asteelle, ja hieman ounastelen, että kaikkea ei ole vieläkään nähty... Sitäpä odotellessa, ja koska (sarja)kuva voi kertoa enemmän kuin pisinkään postaus, niin tuostapa:


   http://ryppyjareika.blogspot.com/2019/10/rypyn-talk-show.html?m=1

   Poista
 9. Raskasta aikaa. Eipä olisi uskonut, että kristittyjen vainoa kehitellään tässä länsimaalaiseksi itseään kytsuvassa maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä ihme tuo on, tuota ovat uskovat saarnanneet vuosikaudet, kun Antikristus saa vallan.

   Poista
 10. Vihapuhe ja maalittaminen...näillä käsitteillä nykyään mennään.

  Gävlen imaami Abu Raad muistuttaa muslim.se -sivuston päivystävänä neuvonantajana, että muiden kuin muslimien kanssa ei pidä ystävystyä ja seksuaalisesti poikkeavat pitäisi neutraloida. Kun imaami sanoo näin, niin se on ihan normaalia, mutta jos Päivi Räsänen sanoisi seksuaalisesti poikkeavista saman, niin käräjillä tuomittaisiin ankarimman mukaan.

  VastaaPoista
 11. En yhtään ihmettele sitä että jatkossa yhä useampi suomalainen mies avioituu mieluummin aasialaisen tai afrikkalaisen kanssa. Jotain rotia sentään.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.