maanantai 24. elokuuta 2020

Korutonta kertomaa

 

Totta se on se toinenkin puoli 

 

Mikko Uola, Joka miekkaan tarttuu…. Punakaartin väkivalta pääkaupunkiseudulla 1917-1918. Keuruu 2020, 359 s.

 

Tarina Suomen itsenäistymisestä on viimeisten puolen vuosisadan mittaan muuttanut olennaisesti muotoaan. Sankaritarinasta, jossa kansannousu vapautti maan vihollisesta ja sen kätyreistä, on tullut uhrikertomus, jossa järjestäytyneen työväen yritys päästä vasta itsenäistyneen maan asioista vastaamaan kukistettiin tavattoman verisesti.

Molemmat tarinat ovat totta, mutta eivät koko totuus ja jos vain toinen muistetaan, ymmärretään koko asia väärin.

Maan itsenäisyydestä ei tuossa uudemmassa kertomuksessa yleensä puhuta yhtään mitään tai sitten yksinkertaisesti oletetaan se jo saavutetuksi. Asiaa voi pitää kovin outona.

Ajatus siitä, että itsenäisyys olisi ollut uhattuna kapinallisten liittouduttua Venäjän bolševikkihallituksen kanssa, leimataan usein köykäiseksi spekulaatioksi. Kovia itsenäisyysmiehiähän ne sosialidemokraatit olivat, ainakin kesällä 1917.

Tämä ei kuitenkaan lainkaan merkitse sitä, että noin hyvillä aikeilla olisi ollut mitään vaikutusta kovan todellisuuden tapahtumiin.

Tämä nyt vain yleisenä huomiona tämän päättymättömän sodan kuvaamisessa tapahtuneesta muutoksesta. Kieltämätöntä on, että ennen sotia vallinneessa tarinassa ja vielä hieman sen jälkeenkin punaisten harjoittama väkivalta nousi kohtuuttoman vahvasti etusijalle ja suorastaan pimensi sen valkoisen terrorin, joka oli tavattoman kovaa ja kohtuuttoman raakaa.

Muutoksen aloitti Väinö Linna vuonna 1960 ilmestyneessä Pohjantähden kakkososassa ja perusteellinen yleisesitys aiheesta tehtiin 1960-luvun jälkipuoliskolla Jaakko Paavolaisen moniosaisessa tutkimuksessa.

Epäilemättä valkoinen terrori oli vaiettu aihe kansamme yleisessä tietoisuudessa ennen tuota muutosta. Se oli luonnoton olotila, suuri kansallinen trauma, jonka olemassaoloakaan ei haluttu tunnustaa. On tärkeää, että asiat nyt on tutkittu ja tunnetaan.

Samaan aikaan taas itse koko terrorin alku ja juuri eli punaisten jo vuonna 1917 suorittamat murhat ja koko heidän harjoittamansa terrori, jolla puututtiin vallankäyttöön yhteiskunnassa, on vaipunut yhä syvempään pimentoon ja monien mielessä näyttäisi koko vuoden 1918 tarina yksinkertaisesti vain syyttömien punaisten lahtaukselta.

Onhan tässä oma logiikkansa, toki valkoisten teloittamia ja murhaamia oli paljon enemmän kuin punaisten teloittamia ja murhaamia. Mutta ne jälkimmäisetkään nyt eivät vain häviä olemattomiin sillä, että matemaattisessa yhtälössä suuri määrä edellisiä jää jäljelle, kun jälkimmäiset vähennetään.

Punaisten ns. vallankumousoikeudet eivät tuominneet kuolemaan, mutta erilaisia pikku murhakomiteoita sen sijaa kyllä riitti. Se tavallinen tarina Helsingin seudulla oli, että ihminen haettiin kotoaan, vietiin Säätytalolle tai muuhun vastaavaan punaisten keskukseen ja sen jälkeen matkalla muka uuteen paikkaan ammuttiin ja ruumis ryöstettiin.

Tässä toimessa kunnostautuivat aivan erityisesti muutamat yksilöt ja pienet ryhmät kuten valkoisellakin puolella. Rankaisemattomuuden ilmapiirissä moni huomasi voivansa leikkiä elämän ja kuoleman herraa.

Jälkikäteen ne, jotka olivat koko surkeuden alulle panneet, valittelivat haikeasti sitä, ettei käytetty kovempaa väkivaltaa. Seuraavalla kerralla läksy muistettaisiin…

Luulen, että tämäkin asia oli tuoreena mielessä niillä Suomen herroilla, jotka joutuivat aikoinaan määrittelemään suhteensa ns. Terijoen hallitukseen. Kyllä se ymmärrettiin myös alemmalla tasolla ja varmemmaksi vakuudeksi itse Kuusinen vielä joskus muistutti asiasta.

Uola keskittyy valtiorikosoikeuden käsittelemiin murhiin, joita pelkästään Helsingin seudulta kertyi lähes 180 henkeä, lähes kaikki aseettomia siviilejä. Tämän vastapainoksi tekijä asettaa sotasurmaprojektin tiedon, jonka mukaan noin 60 antautunutta kapinallista ammuttiin Helsingin valtauksen yhteydessä.

Valtiorikosoikeudenkin jakamat tuomiot olivat, kuten kirjoittaja esittää, lain mukaisia ja tarkoin harkittuja ja perustuivat normaaliin näyttöön. 71000 syytetystä kuolemaan tuomittiin koko maassa 403 henkeä. 245:n tuomio vahvistettiin, mutta vain 117 tapauksessa se pantiin toimeen. Pääkaupunkiseudulta tapauksia oli 17.

Itse asiassa hyvin monet murhaajat saivat joko elinkautisen tuomion tai muutaman vuoden kuritushuonetta, mutta käytännössä vapautettiin viimeistään vuonna 1924. Jotkut heistä toimivat sen jälkeen politiikassakin, myös porvarillisella puolella.

Luulen, että tätä asiaa ei ole riittävästi ymmärretty, kun on pohdittu vapaussodan jälkeisen oikeistoradikalismin syitä. Asia kyllä aikoinaan mainittiin toistuvasti, mutta sen merkitys jäi aikojen kuluessa hämärän peittoon.

On totta, että voittajat mellastivat sodan aikana ja vielä hieman sen jälkeenkin täysin rikollisella tavalla ja joukkomurhaajat armahdettiin. Tekijä huomauttaa tässä yhteydessä, ettei punaisella puolella ollut sodan jälkeen yritystäkään tutkia ja rangaista murhia, joita kyllä joskus julkisesti sodan aikana paheksuttiin.

Päinvastoin, Venäjälle päässeet murhamiehet nousivat maineeseen ja kunniaan ja vasta Stalinin terrori teki heistä lopun. Yleisesti ottaen ne, jotka jäivät rajan tälle puolelle, selvisivät paljon vähemmällä. Tämä ei sitten tarkoita sitä, että kovinkaan suuri osa suomalaisista suuren terrorin uhreista olisi ollut murhamiehiä. Oli se joukko sen verran suuri.

Lienee selvää, että kansalaissodan jälkiselvittelyt tehtiin tavalla, joka ansaitsee kovaa kritiikkiä. Leirikuolleisuus nousi vallitsevan elintarvikepulan ja espanjantaudin johdosta tavattoman korkeaksi, vaikka vankeja toki vapautettiin paljon useaan otteeseen.

Kuten kirjoittaja toteaa, heti alkukesästä vapautettiin noin 10 prosenttia eli 9000 henkeä ja sen lisäksi valtiorikosoikeudet vapauttivat noin 7000. Noin puolet eli 30500 pääsi ehdonalaiseen vapauteen viimeistään lokakuussa 1918 ja vuoden 1918 loppuun mennessä noin 75% vangeista oli vapautettu. Kun vuonna 1920 vapautettiin 3000 henkeä, jäi vankeuteen runsas 100 vankia.

Joka tapauksessa kansallinen murhenäytelmä oli yhtä odottamaton kuin traaginen tapahtumasarja. Vuoden 1917 kevään euforisista tunnelmista vuoden 1918 veriseen todellisuuteen oli henkisesti mittaamattoman pitkä matka, vaikka ajallisesti se oli kovin lyhyt.

Kuten sanotaan, tapahtumat ryöstäytyivät aikoinaan käsistä. Ei kukaan ollut pyrkinyt siihen tilanteeseen, joka eskaloitui ennennäkemättömäksi teurastukseksi.

Syitä ei kannata tässä kerrata. Olen usein kuitannut asian vanhalla sanonnalla, jonka mukaan tilaisuus tekee varkaan. Kyllä se aseellinen kapina olisi pitänyt jättää tekemättä, vaikka tilaisuus vaikutti niin hyvältä ja voitto oli inhimillisesti katsoen varma. Vastuun kantajia oli taas kerran vaikea löytää.

Samoin kuin Venäjällä, kapinalliset valehtelivat valtaa ottaessaan, että ovat puolustautumassa porvarien hyökkäystä vastaan. Hyökkäykseen svaboodan villitsemiä joukkoja olisi molemmissa tapauksissa ollut vaikea saada. Puolustautuminen taas on ihmisen luonnollinen reaktio, jonka kynnys on matalalla.

Näitä asioita on toki puitu kymmenissä kirjoissa eikä loppua tälle tulvalle ole näkyvissä. On joka tapauksessa hyvä, että edes yhdessä kirjassa muistutetaan muutamasta perusasiasta, jotka aikoinaan olivat ensiarvoisen tärkeitä.

Saattaa olla, että tekijä yritetään demonisoida ja leimata ties millä leimalla, mutta tosiasiat ovat itsepäisiä nekin ja sen, joka haluaa asioita ymmärtää, ei sovi niitä unohtaa.

46 kommenttia:

  1. Yksi kansalaissotaan liittyvistä myyteistä on myytti siitä, että aiheesta on jotenkin "vaiettu". Yhä edelleen törmää, yleensä laitavasemmistolaisiin, tietenkin, jotka vaativat, että kansalaissotaa olisi viimeinkin ryhdyttävä tutkimaan ja että aihe on jotenkin käsittelemättä jne. Mieleeni tulee että missäköhän todellisuudessa he oikein elävät. Onkohan mistään aiheesta kirjoitettu Suomessa kuin vapaussodasta, kansalaissodasta, mikä se nyt onkaan. Väinö Linnan luoman kuvan ongelma on se, että hän ei halunnut Pohjantähdelle tunnustusta pelkästään romaanina, vaan historiankirjoituksena. Voisi sanoa, että hän syrjäytti yhden valheen toisella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoinen virallinen totuus eli Ignatiuksen "Suomen vapaussota vuonna 1918" kertoo kapinallisten murhaamia olleen 1580. Valkoisten murhaamia historiateoksen mukaan ei ole. Tämä siis virallinen totuus. Omistamani teos on julkaistu 1925

      Poista
  2. Linnan tarina ei ollut punainen totuus, vaan sanoisinko ståhlbergilais-tannerilainen kuvaus asioista. Hän myös kertoi ja karusti paronin murhasta.

    Punaisen totuuden mukaan uljaat punakaartilaiset kävivät luokkasodassaan jaloa taistelua valkoisia verihurttia vastaan.


    Tammikuussa 1971 Akateeminen Sosialistiseura julkaisi Ylioppilaslehdessä pateettisen julistuksen ”Kunnia Suomen Punaisen kaartin sankareille”. Isäni katsoi läpi allekirjoittajat sekä totesi kuivasti: ”Tuttuja nimiä.”

    MafH

    VastaaPoista
  3. "Samoin kuin Venäjällä, kapinalliset valehtelivat valtaa ottaessaan, että ovat puolustautumassa porvarien hyökkäystä vastaan."

    Mutta kun prof. Risto Alapuron nimenomainen teesi oli, että mitään valtaa ei pyritty ottamaan vaan valmistauduttiin puolustamaan vuoden 1917 mittaan vaivoin aikaansaatuja reformeja (erit. kunnallislait ja työaikalaki). Suojeluskuntien yksipuolinen julistaminen 25.1.1918 hallituksen joukoiksi sitten laukaisi jo kuukausia jatkuneen molemminpuolisen asellisen varustautumisen. Ei niin kovin kauan sitten Alapuron kirjan (State and revolution in F./Valtio ja vallankumous Suomessa) mainittiin tällä palstalla kuuluvan aihepiirin aateliin.

    Mitä siis ymmärretään sillä lauseella? kysyi jo Jukolan Eero.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitäpä sillä, ettei sitä hyökkäystä ollut, vaan se keksittiin. Epäilemättä punakaartit ja niihin nojaavat piirit kyllä ajattelivat jo olevansa vallassa.
      Toki aseiden jättäminen ja lailliseen menoon palaaminen olisi ollut monen mielestä suuri askel taaksepäin. Niin sitä sokaistuttiin bolshevikkien esimrkistä ja tuesta.

      Poista
  4. Mikko Uola on tehnyt jo pidempään hyvää työtä sisällissodan tutkimisessa. Esim. Seinää vasten -kirja on mielestäni melko objektiivisesti ja tasapuolisesti kirjoitettu. Varsinkin punaisen lehdistön vauhkoontuminen sensuurin lakkaamisen jälkeen ja tämän vaikutukset kuvataan hyvin (perattavaa tosin löytynee yhä). Lehdistön kiihotustoiminnan merkitystä kuvastanee hyvin, että toimittaja ja poliitikko Haapalainen asetettiin punakaartin ylipäälliköksi.

    Tuossa kirjassa on hieman havaittavissa, että monelta kantilta tehdyt perustelut saattavat kapinahallituksen motiivit bolshevistiseen valoon. Onko muuten tietoa, missä määrin suomalaiset poliitikot olivat tutustuneet Leninin kiellettyihin teoksiin ennen vallankumousta?

    Mitä terroriin tulee, onko valkoisten sotilastuomioistuinten langettamien rangaistusten kollektiivisuutta tutkittu? Jos kymmenhenkinen punapartio nitisti yhdessä tuumin yhden porvarin, lienee tuolloin ollut loogista tuomita koko joukko murhasta kuolemaan varsinkin, jos kieltäytyivät ilmiantamasta toisiaan? Tämä ainakin selittäisi kuolemaantuomittujen määrää.

    On ollut mukava nähdä, että jopa iltapäivälehdet yrittävät sivistää kansaa sisällissodan tapahtumista. Jospa olisimme vielä niin fiksuja, että osaisimme ottaa menneistä opiksi ja tarkastella rationaalisesti nykypäivän levottomuuksia esim. Ukrainassa, Syyriassa ja Valko-Venäjällä. Noilla iltapäivälehdillä ja muillakin on välistä vaikeuksia suhtautua järkevästi eli puolueettomasti ulkomaiden sisällissotiin, vaikka eivät tietäisi tapahtumien taustoista juurikaan mitään.

    VastaaPoista
  5. "Valtiorikosoikeudenkin jakamat tuomiot olivat, kuten kirjoittaja esittää, lain mukaisia ja tarkoin harkittuja ja perustuivat normaaliin näyttöön."

    Käsittääkseni oikeushistorioitsija Jukka Kekkonen on uudehkossa kirjassaan ollut tästä eri mieltä tuonaikaisenkin lainsäädännön ja oikeuskäytännön valossa. Tähän viittaa semmoinenkin pikku detalji, että monet valtiorikosoikeuksien lakimiespuheenjohtajat eivät sisällyttäneet sitä matrikkelitietoihinsa tai muihin ansioluetteloihin edes ennen sotia. Totta sinänsä oli, että suurimmat vääryydet tehtiin erilaisten "pikaoikeuksien" ja arkkibuseerausjoukkioiden toimesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä lakeja ja käytäntöjä tuolloin oikeastaan sovellettiin valtiorikosoikeudessa -vanhoja suuriruhtinaskunnan lakeja, svobodan aikana säädettyjä vai sitäkin uudempia?

      Kapinallisen kannalta lienee ollut epämiellyttävää tulla tuomituksi keisarivallan aikaisten lakien mukaan.

      Poista
    2. Se, joka tietää paremmin, korjatkoon, mutta sotatilan aikana noudatettiin sotalakeja. Vanhojahan ne toki olivat. Lähes sataan vuoteen ei Suomessa ollut ketään rangaistu kuolemalla, mutta nyt ei voinut Siperiaankaan lähettää.

      Poista
    3. Olen ymmärtänyt, että sovellettiin vuoden 1889 rikoslain maan- ja valtiopetossäänöksiä, joihin - samoinkuin murhaan 1 oli säädetty kuolemanrangaistus, sekä sotatila säännöksiä. Oikeudellinen ongelma oli siinä, voitiinko noiden säännöksen sanamuotoja soveltaa valkoiseen hallitukseen. Samoin näyttökynnys oli Kekkosen mielestä matalampi kuin tavanomaisissa kihlakunnan- ja raastuvanoikeuksissa, ehkäpä ajateltiin, että kyse oli "teosta tavatuista". Ehkä suurin oikeudellinen ongelma oli siinä, että lopullinen (!) rajanveto kuolemanrangaistuksen ja vankeuden välillä tehtiin ulkopuolisen, usein paikallisten intressien ja henkilökohtaisiin suhteisiin perustuvan paikallisen suojeluskuntapiirin tms usein hyvin lakonisen lausunnon perusteella (kiivas punikki, ammuttava).

      Toki on huomattava, ettei lainkäytön taso tuolloin, eikä pitkään sen jälkeenkään samaa tasoa kuin nykyisin. Ja kyse oli poikkeusoloista.

      Poista
    4. sotatilaa ei hallituksen toimesta koskaan julistettu

      Poista
    5. Aivan oikein. Svinhufvudin senaatti ei koskaan tunnustanut punaisia sotaakäyväksi osapuoleksi vaan piti heitä "kapinaan nousseina huligaaneina" (tai vast.).

      Poista
    6. Sota oli Venäjän kanssa, punaiset sen kätyreitä.

      Poista
    7. Jaa, nyt taitaakin olla semmoisen kurin aika, että onkin oikein "Vapaussota" redivivus.

      Poista
    8. Meinaako joku senkin aspektin vallan poistaa historiasta?

      Poista
    9. Missä vaiheessa Suomen hallitus oli julistanut sodan Venäjää vastaan tai Venäjä Suomea vastaan?

      Poista
    10. Podvoiski julisti sodan "Suomen valkokaartilaisia vastaan". Hänen porukkansa sitten osallistuivat, minkä pystyivät, eihän siinä henkilöpuolella paljon kehumista ollut, mutta tilanne oli mikä oli.

      Poista
    11. Historiallinen löytö tuo Podvoiskin sodanjulistus. Tuota on sisällisota tutkijatkin etsineet. Sinulla on varmaan lähde tuohon. Lähteeksi ei kelpaa vapaussodan perinneliitto.

      Poista
    12. Kenelle on ja kenelle ei. Lue nyt Ohto Mannisen kirjoitukset aiheesta.

      Poista
    13. Onko Ohto Mannisellella lähde tiedolle. Tähän asti on ollut tiedossa että Sisällissota käytiin ilman sodanjulistusta eikä myöskään sotatilaa ikinä julistettu. On olemassa tahoja jotka sotatilaan vedoten hyväksyvät sisällissodan laittomat kenttäoikeudet ja puhdistukset.

      Poista
    14. No totta kai ja on se muillakin. Sota ei ollut "SUomea vastaan", kuten ei myöskään talvisota, joka oli avustusoperaatio kansanhallitukselle. Bolsevikit tunnustivat vain kasnanvaltuuskunnan ja auttoivat siis sitä.

      Poista
    15. Siis Suomen lailliselle hallitukselle ei tullut sodanjulistusta eikä näin ollen sotatilaa julistettu Suomessa. Ymmärtääkseni Sodanjulistus annetaan toiselle valtiolle vai olenko väärässä?

      Poista
    16. Eikös ollutkin niin, että venäläisiin sotavankeihin sovellettiin kansainvälisen sodankäynnin säännöstöjä ja suomalaisiin kapinallisiin puolestaan valtiorikossäännöstöä? Eikö venäläiset sotavangit lähetettykin oikopäätä kotimaahansa ilman kummempia rikostutkimuksia?

      Bolshevikkihallituksen sodanjulistus on mielestäni täysin ymmärrettävä ja looginen. Miten muuten venäläiset sotilaat olisi saatu lähtemään laivoistaan ja kasarmeistaan taistelemaan toista armeijaa vastaan?

      Onkin sitten toinen juttu, miten itse kukin ymmärsi Leninin käsitykset sodasta. Näyttää siltä, ettei niitä täysin ymmärretä vieläkään.

      Poista
    17. Niin sodanjulistus annetaan toiselle valtiolle, mutta talvisodassakaan sitä ei annettu. Silti meillä aina kuvitellaan, että sotahan se oli.

      Poista
  6. Kaikille sosialidemokraateille ihan tiedoksi: Näinä vihapuheiden ja -tekojen aikana on hyvä muistaa, että eduskunnassamme on puolue, joka on osallistunut aseelliseen kapinaan laillista hallitusta vastaan.


    Se puolue ei ole Perussuomalaiset rp.

    VastaaPoista
  7. Sisällissodan ymmärtämiseksi täytyy ymmärtää sen aikainen ideologia, joka nykypäivänä usein jää hahmottamatta.

    Työväenliikkeellä oli kolme päätason ideologiaa. Osa kannatti marxilaista oppia kehityspolusta kapitilismi-sosialismi-kommunismi. Siirtyminen sosialismiin edellytti 'väkivaltaa kaihtamatonta vallankaappausta' ja 'proletariaatin diktatuuria' eli työväenpuolueen yksinvaltaa sekä talousjärjestelmän sosialisointia eli yritysten ja maatilojen takavarikointia valtion omaisuudeksi. Osa taas ei kannattanut sosialismia ollenkaan, vaan kannatti demokratiaa ja markkinataloutta (kuten SDP nykyisin). Osa kannatti sosialismin ja demokratian yhdistelmää, jossa talousjärjestelmänä oli sosialismi ja hallintotapana demokratia. Tämän suuntauksen nimenä oli sosialidemokratia. Silloinen SDP sisälsi nämä kaikki pääsuuntaukset ja niiden välimuodot.

    Punakaartit olivat SDP:n johtavien poliitikkojen luomus. Niitä ei varmaankaan luotu mitään puolustamaan, vaan toteuttamaan marksilaisen opin mukainen väkivaltaa kaihtamaton vallankaappaus, jollainen niiden avulla sitten tehtiinkinkin. Vallankaappaajia tukemaan ei myöskään lähtenyt koko työväestö, kuten monet nyt luulevat, vaan ainoastaan se osa, joka kannatti kaappaajien marksilaista vallankumouksellista ideologiaa.

    Sisällissodassa ei taisteltu ensisijaisesti työajoista eikä edes itsenäisyydestä, vaan siitä että kumpiko hallitus jää valtaan. Se taas ei ollut pelkkä henkilökysymys eikä edes nykypäivälle tyypillinen vähäinen painotuskysymys, vaan valtavan suuri ideologinen kysymys, joka saneli valtion tulevan yhteiskuntamuodon.

    Meille tuli valkoisten voittajien Suomi, jonka jatkumossa nyt elämme. Punainen Suomi eli Suomen Sosialistinen Työväentasavalta olisi vienyt kehityksen kovin erilaiseen suuntaan, mihin saa vertailupohjaa historian tuntemista muista sosialistisista maista. Tämä ideologinen linjanveto oli se, joka ratkaistiin sisällissodassa.

    VastaaPoista
  8. Selventävä selostus. Olevien olojen vuoksi vähän epäröin tuon yhden lauseen kohdalla: "Osa taas ei kannattanut sosialismia ollenkaan, vaan kannatti demokratiaa ja markkinataloutta (kuten SDP nykyisin)."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio! Suluissa pitäisi siis olla "kuten SDP ennen Rinnettä ja Marinia".

      Poista
    2. Kapinansiemen kylvettiin kesällä 1917 kun Venäjän väliaikainen hallitus ampui alas SDP:n ajaman Valtalain ja hajoitti eduskunnan. Valtalakihan oli käytännössä itsenäisyysjulistus. Porvaripuolueet eivät olleet valtalain takana koska pelkäsivät sen ärsyttävän Venäjää. Elikkä eduskunnan hajoituksella SDP:llä meni usko demokratiaan

      Poista
    3. Mitään pelänneet, vaan Enckellin johdolla yrittivät kaikin tavoin saada väliaikaisen hallituksen hajottamaan eduskunta, jotta sosialidemokraatit saataisiin pois vallasta. Siinä sitten onnistuttiinkin...

      Poista
    4. Koko kuvitelma siitä, että valtalaki olisi noin vain keskellä sotaa hyväksytty oli uskomatonta naiiviutta, johon toki liittyi kuvitelma hyvästä konjunktuurista, kun mellakat panivat välkiaikaisen hallituksen ahtaalle.
      Siinä sitten olisi tullut se valta mukavasti käsiin ihan rajattomana.

      Poista
    5. Kumma, etteivät ne "Leninin huligaanit" suomalaisine "punaisina kätyreineen" sitten pahemmin älähtäneet, kun käytännössä sama valtalaki sitten ajettiin läpi 15. marraskuuta ja "laillinen hallitus" sai vallan silläkin keinoin vallan käsiinsä ihan rajattomana.

      Poista
    6. Lainaus: "Hyvä huomio! Suluissa pitäisi siis olla "kuten SDP ennen Rinnettä ja Marinia"."

      Rinne ja Mariini eivät ole ajamassa sellaista politiikkaa, että yksityiset yritykset ja maatilat takavarikoitaisiin valtion omaisuudeksi. He eivät siis aja sitä, mitä sosialidemokratia tarkoitti vuonna 1917. Silloisen mitoituksen mukaan ovat selkeästi oikeistodemareita.

      Poista
    7. Lainaus: "Kapinansiemen kylvettiin kesällä 1917 kun Venäjän väliaikainen hallitus ampui alas SDP:n ajaman Valtalain ja hajoitti eduskunnan. "

      Megaluokkaa järeämmät syyt olivat nämä: 1) Marksilaisen sosialismin oppien mukaan tarvittiin väkivaltaa kaihtamaton vallankaappaus, joten sellaiselle etsittiin sopivaa tilaisuutta. 2) Valtakunnassa tapahtui äärisosialistien vallankaappaus loka/marraskuussa 1917, mikä oli Suomen sosialisteille riemun päivä ja unelmien täyttymys. 3) Autonomisen Suomen hallitus meni pilaamaan riemun joulukuussa julistamalla maan itsenäiseksi, mikä tarkoitti että Suomi ei siirtynytkään Venäjän mukana sosialismiin, ja se raivostutti sosialisteja. 4) Tämä raivo ja otollinen tilaisuus vallankaappaukseen yhdistettynä Venäjän yllytykseen ja taustatukeen purkautui äärisosialistien tekemäksi vallankaappaukseksi tammikuussa.

      Tähän on turha piipertää mukaan eduskunnan hajoittamista eli uusia ennenaikaisia demokraattisia vaaleja tai työpäivän pituutta tai muuta pikku yksityiskohtaa, ne ovat hyttysen ininää näiden järeiden tekijöiden rinnalla.

      Poista
    8. Valta siirtyi SDP:n radikaalille siivelle tammikuun 1918 puolessa välissä. Sitä ennen oli äänestetty 2 kertaa aseellista kapinaa vastaan. Enemmistö SDP:n jäsenistöstä oli aseellista kapinaa vastaan. Aseelliseen kapinaan lähtijät olivat suurelta osin teollisuuden järjestäytyneitä työntekijöitä. Esimerkiksi Kuusankoskella työnantaja palautti pitkään olleen 8-tunnin työpäivän 12- tunnin työpäiväksi 1917.

      Poista
    9. Nimetön klo 11.48: Nyt taisitkin paljastaa "kapinan" todellinen taustan. Jäävät Alapurot, Haapalat ym. "piiperryksineen" häpeään...

      Poista
    10. Kyllähän bolshevikkihallituskin olisi halunnut jatkaa Suomen korkeimman vallan haltijan traditiota, mutta siinä vaiheessa sen kyky oli jo paljon heikompi kuin halu. Venäjällä oli vioelä armeija kesällä, mutta ei enää vuoden lopulla. Tämä armeijan hajoaminen on olennainen tausta kaikelle tähän aikaan tapahtuneelle. Brest-Litovskissa Venäjällä ei ollut muuta tekemistä kuin allekirjolittaa se, mitä vaadittiin.

      Poista
    11. Kyllähän nämä asiat ja aikataulut on kerrottu tässä blogissa moneen kertaan. Blogin isäntä voisi panna linkin/-t, jos jaksaa kansanvalistajan sisyfoksen työtä jatkaa.

      Poista
  9. Yksi selittävä asia kaikelle terrorille oli tekijöiden nuoruus - oli helppo laittaa nuorempi henkilö tekemään jotakin pahaa toiselle kuin jo varttuneempi henkilö.

    Yksi tällainen tapaus oli mm. "Sapliini" joka tuli myös yhdeksi terrorin toteuttajista.

    +

    Monelle osallistujalle "porvarillisuuden" tai "työväenluokan" merkitys oli jotakin muuta kuin mitä sen nyt oletetaan olleen.

    Monissa tapauksissa vasemmisto näyttäytyi kurittomuuden kautta ja oikeisto "taantumuksellisena" ja omalle kohdalle osunut kokemus näistä vahvisti ennakkoluuloa vielä lisää.

    +

    Kysymys varallisuudesta, sen puutteesta tai varallisuuden eri muodoista tai tavoista hankkia sitä oli monilla tavoilla erilainen kuin nykyään.

    Pitkään jatkunut sota teki esimerkiksi maasta muuttamisen USAan tai Känädään mahdottomaksi mutta monelle tuli mahdolliseksi lähteä linnoitustöihin.

    Jos hakee yhtä yksittäistä tekijää sodan taustalta, linnoitustyöt voisivat olla yksi - paljon väkeä, moni kotiseudun ulkopuolella ja työn äkillinen loppuminen.

    Mutta vain yksi asia ei laukaissut tilannetta, mukana oli ajatus toisen osapuolen ahneudesta ja kyltymättömyydestä.

    Eli esimerkiksi "Turun voi-mellakat" sekä "maatalouslakko" ovat näin kuvassa mukana.

    Yllättävän monet tahot nauttivat "pisnesten" lisääntymisestä sodan myötä, mutta samalla se jakoi jo ennestään jyrkkää epätasa-arvoa.

    Liian harva tajusi "kartanotalouden" olevan lopussa.

    On omituista huomata että taloudellinen malli levisi idästä länteen, eli torpparivapautuksen myötä Karjalan Kannaksella tyypillisempi "kääpiötila" tai myöhemmin "asuintila" levisi vielä enemmän ja nopeammin myös länteen.

    Työstä tuli sirpaleisempaa, mutta jos pystyi tekemään muutakin kuin maanviljelyyn liittyvää, kuten rakennustöitä, niistä saattoi saada raha-palkkaa.

    +

    Mikään näennäisesti merkittävä oppijärjestelmä ei ole vielä opettanut sitä miten voisi olla vihaamatta toista.

    Siihen ei pystynyt - rippikoululla tai ilman - "valtionkirkko" tai mikään vasemmistolaiseksi mielletty instituutio.

    Uusi iso rähinä on noin yhdeksän saamatta jääneen aterian päässä.

    Siksi kaupan logistiikka sekä valuutta-järjestelmän toiminta ovat tärkeimmät asiat "yhteiskunta-rauhan" välineet.

    Pieni ja lyhyt ongelma maksu-järjestelmässä on vielä ehkä ohitettavissa, mutta leipä-auton tulematta jääminen kohteeseen on ensimmäinen merkki tulosa olevasta "smutnaja vremja'sta".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Mikään näennäisesti merkittävä oppijärjestelmä ei ole vielä opettanut sitä miten voisi olla vihaamatta toista."

      Toisaalta taloudellisella niukkuudella ja agitaatiolla päästään vihan luomisessa "massoissa" pitkälle (ks Juha Siltala Sisällissodan mentaalihistoria). Sitten vain päätgäväinen ja pämäärästään tietoinen johto noita rivimiehiä johtamaan. Sitten jos epäonnistutaan, terävä pää pakenee ja rivimiehet ottavat vastaan rangaistukset.

      Poista
  10. Olin tänä kesänä tutustumassa Tyrvään kirkkoon, jonka pihalla on vakaumuksensa vuoksi menehtyneiden muistomerkki ja vanhempaa perua oleva vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki. Luultavasti nämä muistomerkit olivat kirvoittaneet vanhan rollaattorilla kulkevan naisen ja nuoren miehen keskusteluun, jolta en voinut jälkimmäisen kovaäänisyyden vuoksi välttyä. Nuori mies kun sivisti muoria siitä ettei sisällissodassa ollut kyse itsenäisyydestä, vaan "siinä veljet vain tappoivat veljiään". Tämä kohtaus kuvastaa hyvin tätä yleistä näkemyksen muutosta, jonka toit kirjoituksessa esille.

    Tämä uusi näkemys on tottakai hyvin vajavainen, kun tarkastellaan minkälaisessa tilanteessa Suomi oli. Suomi oli vastikään julistautunut itsenäisesti ja koko itsenäisyys oli vähintäänkin kyseenalainen asiantila. Eikä vähiten siksi koska maassa oleskeli iso määrä vieraan vallan sotilaita, joilla ei ollut mikään kiire lähteä pois. Kun nämä sotilaat sitten vielä päättivät tehdä yhteistyötä kotoperäisten aseelliseen kapinaan ryhtyneiden kanssa, niin tottakai kyseessä oli myös maan itsenäisyys.

    Vielä ensimmäisen viestini kunniaksi: kiitos paljon mainiosta blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan, kun luin sisällissodan historiaa yläkoulussa; silloin elettiin jo tämän vuoituhannen puolella. Venäjän-kaupan ja työllisyyden heikentyminen mainittiin, mutta muuten sisällissota kuvattiin näin jälkikäteen ajatellen hiukan irrallisena, spontaanina ja erehdyksenomaisena. Henkilöiden merkitys häivytettiin.

      Sosiaalidemokraateista ei kerrottu muuta kuin heidän vaatimuksensa. Kapinahallitusta johtavista radikaaleista ei pukahdettu mitään, vaikka heidän kiihotuksensa ja sovittelunhaluttomuutensa olivat kenties ne suurimmat syyt kaappaukseen.

      Sama kuin jos Ranskan vallankumouksesta puhuttaisiin ilman Dantonia, Robespierreä tai Marat'ta. Vapautta seuraavat vahvat miehet, jotka ryhtyvät pystyttämään mieleistään yhteiskuntajärjestystä vastustuksesta piittaamatta. Vaan eipä tuostakaan kolmikosta koulussa paljoa puhuttu -vain Robespierren hirmuhallinto mainittiin kerran.

      Lisättäköön tähän vielä se onneton asia, että Venäjän vallankumoukset vuonna 1917 käytiin koulussa läpi sangen lyhyesti ja pintapuolisesti -luultavasti koska ne sisällytettiin kiireessä maailmansodan oppisisällön häntäpäähän. Mielestäni historianopetuksen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota noihin Venäjän tapahtumiin ja kytkeä Suomen tapahtumat niihin selkeämmin.

      Poista
    2. Wenäjän keisarikunnan muuttuminen keisarittomaksi - tasavalta teoriassa mutta ei käytännössä - ja sosialidemokraattisen "enemmistön" eli bolsevikkien nousu valtaan on parempi käsitellä hyvin nopeasti.

      On parasta olla huomaamatta aristokratian vähintään henkistä taantumista jossa mikä tahansa muutos alettiin kokea hyvänä, jopa vallankumous.

      On parempi olla puhumatta taloudesta, miten paljon Ranska lainoitti Wenäjää.

      "Entente cordiale" eli liittosuhteiden pohja ennakoiden vuotta 1914 oli taloussuhteiden mukanaan tuoma yksi elementti.

      Henkilöistä ei kannata puhua mitään, kannattaa jättää huomiotta mm. Olof Aschberg, J.P. Morgan, Allen Dulles, Trotski - ei saa sanoa että saapui "ameriikasta" Venäjälle. Täytyy unohtaa myös Leninin kulkemisten yksityiskohdat. Samoin Stalinin kulkemiset ja yhteistyö Ohranan kanssa kannattaa unohtaa heti alkuunsa.

      Samoin kannattaa völttää lukemasta esimerkiksi Paavo Haavikon "Pariisin maailmannäyttelystä Tarton rauhaan", joka voi herättää ikäviä kysymyksiä.

      Ruotsin suhtautumista soumeen ei kannata tutkia eikä pohtia - voi tulla ikäviä huomioita vuoden 1918 tapahtumien barbaarisuuden suhteen. Se taisi vielä vaikuttaa ennen Talvisotaakin, vaikka tietenkään sitä ei saisi sanoa.

      Stalinin vainojen aikainen "Eurooppalaisen älymystön" stalistinen ajattelu on parempi vaieta.

      Varsinkin siitä kannattaa olla hiljaa että toimintaansa aloittava Ranskan vastarintaliike sai "tuomion" Moskovalta joka ei halunnut Ranskan kommunistien nousevan liittolaismaata vastaan kesällä 1940. Luokkatietoisimmat kommunistit tottelivat. 1941 kesäkuussa tilanne sitten jo muuttui.

      Yksi kirja mitä ei myöskään kannata lukea on Maxim Leon Talviuni Berliinissä jossa sivutaan myös Ranskan vastarintaliikettä - mutta älkää nyt kuitenkaan lukeko sitäkään.


      Poista
  11. Kilpailu maailman onnellisimman tittelistä kovenee P-Korean ottaessa nuoret kauniit naiset käyttöön propagandassaan.


    BBC News – North Korea propaganda: New faces but old messages

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. linkki selvennettynä

      Rkp:n ministerit esiintyvät kahdestaan Narinkkatorilla, mutta eipä se olekaan heidän vikansa että maa on täynnä perässäjuoksijoita jotka levittivät maailmalle kuvaa aikaansaamistaan ”millenium-ministereistä”.

      Poista
  12. Li Andersson vei Maria Veitolan yökylässä hiljentymään sisällisodan muistomerkillä Turussa. Suvi-Anne Siimes näytti Tampereen asevelisosialisti Sanna Marinille esimerkkiä saatuaan huimaa kyytiä Hornettien myyntimiehiltä jenkeissä minkä kaupan sitten hieroi loppuun Elisabeth Rehn. Pointti on tietenkin heidän äidinkielensä komentosiltana ja sen turvaaminen. Sauli Niinistö järjestää puskajusseja.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.