keskiviikko 26. elokuuta 2020

Mikä on se konsti?

 

Kuusituntisesta vielä

 

Kannattaa panna merkille, miten työvoimapulalla, sillä kerran tulevalla ja koko ajan uhkaavalla, on perusteltu milloin mitäkin tolkuttomuutta, joihin en nyt viitsi puuttua.

Vielä äskettäin puhuttiin kikystä, jonka avulla lisättiin muutamia minuutteja ihmisten työaikaan. Mullistava muutos jäi tulematta, mutta yritettiinpä nyt edes.

Nyt näyttää laiva sitten kääntyneen ihan toiseen suuntaan. Työtä onkin päätetty kokeeksi vähentää eikä lisätä ja jättää palkat silti ennalleen. Kukaan ei tietenkään hoksaa asian mahdottomuutta tässä ympäristössä. Miksi se periaatteessa sitä olisi? Onhan sitä työtehoa ennenkin lisätty.

Ja mitenkäs sitä peloteltiin, kun kahdeksantuntista työpäivää ja viisipäiväistä viikkoa oltiin tuomassa. Niinpä vain nekin toteutuivat eikä maailma romahtanut. Edes työvoimapula ei tullut vastaan, mutta siihen aikaan käyttökelpoinen työvoimareservi olikin aikamoinen.

Mutta periaate on periaate ja käytäntö on käytäntö. Kahdeksantuntinen päivä ja viisipäiväinen viikko tulivat käyttöön muuallakin muin meillä. Ja meillä kun ollaan aika lailla viennistä riippuvaisia. Jos olisimme ainoat lyhyttä päivää tekevät, voisimme olla ongelmissa tällä palkkatasolla. Taidamme muuten kyllä jo ollakin.

Pitää tietenkin myös paikkansa, etteivät herrat aikoinaan tehneet pitkää päivää eivätkä monet tee vieläkään. Ennen maailmassa johtavassa asemassa tai virassa olevat eivät edes suostuneet sanovansa että tekevät työtä. He hoitivat virkaansa tai liikettään.

Virkamiehen työpäivä oli vielä 1700-luvulla sen pituinen kuin virkamies itse halusi. Sama meininki oli kauan sen jälkeenkin, sikäli kuin asia ei koskenut pikku konttoristeja ja muuta suoritusporrasta. Johtavassa asemassa oleva työnarkomaanit ovat yhtä uusi asia kuin suuret johtajat ilman suurta mahaa ja paksuja sikareita.

Työtä säästävät koneet, siis sellaisiksi alun perin tarkoitetut, ovat viimeisten puolen vuosisadan mittaan tehneet ihmisistä kaikilla tai useimmilla yhteiskunnan tasoilla tahdottomia koneiden palvelijoita, työntekijöitä.

Totuus tietenkin on, että ikävistä ja raskaista töistä maksetaan huonoimmin ja miellyttävästä, inspiroivasta ja kevyestä työstä saa usein vielä parhaan palkankin. Olisi varmaankin hyvä tämäkin asia korjata, mutta en taida tietää miten.

Koska työ monella alalla on kuin onkin kirous tai ellei nyt ihan kirouskaan, niin aikamoista pakkopullaa, olisi hyvä, jos työaikaa sellaisilla aloilla lyhennettäisiin. Pyrkiminen esimerkiksi juuri kuusituntiseen päivään voisi olla hyvä päämäärä.

Ongelmana tietenkin on, että jos näin tehdään yksipuolisesti meillä eikä kilpailijamaissa, taitaa se aikoinaan paljon puhuttu kikymme pian huveta ja uudelle tulla pian kova tarvis. Kun sisäinen devalvaatio näyttää meillä olevan mahdotonta, ollaan sitten pian tykkänään ilman töitä ja siirrytään kaikki vaikka nelituntiseen päivään, meitä eläkeläisiä kai lukuun ottamatta. Turha kuitenkaan on kuvitella, että muut siitä meille maksavat yhtä paljon kuin ennenkin.

Nykyinen tehokkuusajattelu tuntuu kyllä kovin yksipuoliselta. Siinä tuota paljon puhuttua tehokkuutta on vain ihmisellä ja työpalkka tuotettua yksikköä kohti on se, jolla kaikkea tehokkuutta halutaan mitata. Työ on tavallaan kirottua ja siitä pyritään kaikin tavoin eroon. Sen teettämisestä ja tekemisestä myös rangaistaan aivan erityisesti, siis veroilla.

Sosiologi Paavo Seppänen esitti aikoinaan ajatuksen, joka taisi olla liian nerokas, kun sitä ei sitten kyetty edes kokeilemaan.

Kysymys oli siitä, että työpäivä puolitettaisiin kahteen kuuden tunnin jaksoon. Yhteensä siis reaalipääoma olisi käytössä kaksitoista tuntia vuorokaudessa eli sen tehokkuus puolitoistakertaistuisi kahdeksan tunnin käyttöasteeseen verrattuna.

Saavutettu tehokkuuden lisäys säteilisi hyvin monelle alalle liikenteestä aina kiinteistöihin, koneista nyt puhumatta. Koska sama tulos saavutettaisiin lyhyemmällä ihmistyöllä, ei palkkoihin olisi tarvis koskea.

Nytkin tehokkuutta kaiketi sitten ajatellaan lisättäväksi suunnilleen juuri tuon verran. Kyseessä on siis varsinainen jättikiky, jonka aikaan saamisen menetelmät näyttävät olevan suuren salaisuuden verhon takana.

Mikäli yritettäisiin Seppäsen mallia, olisin erittäin kiinnostunut näkemään, miten se toimii. Jos sen sijaan yritetään vain vähentää työaikaa ja uskotaan sen ilman muuta lisäävän tehokuutta juuri tuon vähennetyn työajan verran, en välittäisi olla katsomassa seurauksia. Luultavasti ei kyllä tarvitsekaan.

15 kommenttia:

  1. Ei riitä tietopohja ottamaan kantaa pystyttäisiinkö tuottavuuden nousulla paikkaamaan työjan laskua vai kärsisikö kilpailukyky (työnantajan saama arvo työtuntia kohti). Sen sijaan siitä minulla on varma mielipide, että Marinin ajoitus oli kerta kaikkiaan väärä. Nyt pitäisi pitää "verta, hikeä ja kyyneleitä" puheita. (Toki olisi voinut sanoa, että tulevaisuuden tavoite on tuo.)

    Seppäsen ehdotus oli nerokas. Tehokkaan työajan laskukaan ei olisi niin suuri, jos ruokatuntia ei pidettäisi. , toki työmaaruokala voisi olla auki 11-13 ja siellä käytäisin ennen ja jälkeen työvuoron.

    VastaaPoista
  2. Lopun ehdotus on hyvä myös yhdestä kieroutuneesta syystä.

    Lähes kaikilla aloilla on tehtäviä joissa vaaditaan vähintään yksi "kortti" ja "korttikoulutus" että työ voidaan tehdä niin ettei jälkipuheita tule korttien puutteen takia.

    Osa koulutuksista on EU-direktiiveihin perustuvia, jotkin esim. vakuutusyhtiöiden vaatimia.

    Isoilla työpaikoilla voi olla omia koulutuksiaan näiden lisäksi jotka on räätälöity noiden "talojen" tarpeisiin, vaikka kukaan ei lain takia vaatisikaan koulutusta.

    Tämä järjestelmä tarkoittaisi näiden korttikoulutusten suurta lisäystä ja koulutuksia antavien tahojen ja "koulutusköpien" (vrt. "virkaköpi") kissanpäiviä - olisi turvattu toimeentulo kunhan viitsii raahautua antamaan mahdollisimman vähän sisältöä koulutettaville.

    Ja tämä mahdollistaisi vielä "korttipäivien" lisäämisen.

    Toki poliitikoille ei moisia tulisi, koska politiikkaan pyrkiviä täysin toivottomia tapauksia ei kannata enää kouluttaa.

    Poliitikon ura jälkeen voi aueta ura tuulimyllyn lämmittäjänä - kunhan "direktiivipäivä" on suoritettu hyväksyttävästi.



    VastaaPoista
  3. TV: "Kahdeksantuntinen päivä ja viisipäiväinen viikko tulivat käyttöön muuallakin muin meillä. --- Jos olisimme ainoat lyhyttä päivää tekevät, voisimme olla ongelmissa tällä palkkatasolla."

    Tosiaan. 8h/5pv-työviikko rokotti kaikkia maita tasapuolisesti, kaikkien palkkakustannukset nousivat. 6-tuntinen pelkästään Suomea koskien vastaisi yksipuolista palkkakustannusten nostamista. Työtuntia kohden laskien palkka nousisi 33%.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko siis saatava EU-direktiivi. EU:n ulkoiset tullit takaavat, ettei sen alueella olevia työehtoja polkea.

      Poista
  4. Mielenkiintoinen on tuo Seppäsen malli. Ensimmäisenä pulmana tulee mieleen, että perhepäivähoidokit ja koululaiset joutuisivat olemaan vuorotta 12 tuntia "töissä", ellei sitten hyvin kurinalaisesti sovitettaisi perhekuntien "työvuoroja" toisiinsa.

    On vaikeaa hahmottaa perusteita sille, ettei palkkakuluihin tarvitsisi koskea. Tuotantovälineiden kulut eivät pienene, kun tuotantovälineitä käytetään enemmän. Voidaan spekuloida, että työntekijät olisivat virkeämpiä kaikkina aikoina, ruokatauko jäisi työpäivän ulkopuolelle ym., mutta ei taida riittää perusteeksi.

    Seppäsen aikana työvoimaa oli liikaa, palkat matalia ja jaettujen resurssien ongelmat suuria. Koneen tuottama työn arvonlisäys oli palkkakustannuksiin nähden niin suuri, että koneen haluttiin pyörivän vuorokauden ympäri. Nykyään puolestaan palkat ovat korkealla ja jaettujen resurssien ongelmat on pitkälle ratkaistu. Kalliita koneita seisotetaan ja työntekijöitä lomautetaan, koska palkat maksavat liikaa ja koneen saa tarvittaessa helposti käyntiin automaation sekä pienemmän ja aiempaa taitavamman henkilöstön avulla.

    Seppäsen malli vaatii mielestäni samanlaisen henkilökohtaisen tehokkuuden noston kuin pelkän työajan lyhennyksen mallikin.

    Kiinnostavaa on havaita, että yksi Adam Smithin työnjaon periaatteista nim. ajanhukka työtehtävien välillä ollaan jättämässä huomiotta nykyajan tehostetussa työelämässä. Tämä virhe ajatellaan voitavan korjata toisen periaatteen eli työntekijän kätevyyden avulla. Lisäkätevyydestä ei hänelle kuitenkaan objektiivisesti haluta maksaa enempää palkkaa, koska työnantaja katsoo ajanhukan vähentymisen ja kätevyyden lisääntymisen olevan työnantajan tietojärjestelmien ansiota (subjektiiviset syyt tiedetään). Ainakin julkisen sairaanhoidon puolella tämä on kuulemma kyseenalaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "perhepäivähoidokit ja koululaiset joutuisivat olemaan vuorotta 12 tuntia "töissä""

      Mistä tuollaista saat päähäsi: nämä tietenkin tekevät vain max 6 tunnin vuoron. Päiväkodit ja koulut tietenkin voivat olla auki 12 tuntia kahdessa vuorossa. Jo nykyään on 24 tunnin päiväkoteja vuorotyöläisille.

      Poista
    2. "Tuotantovälineiden kulut eivät pienene, kun tuotantovälineitä käytetään enemmän."

      Kulut eivät pienene, mutta rajahyöty nousee: kulujen nousu lisätunneista eivät ole SUHTEELLISESTi samat kuin yhdestä vuorosta;mistähän syystä kalleimat tuotantovälineet eli paperikoneet käyvät pääsääntöisesti kolmivuorossa. 

      Poista
    3. Päiväkodin kohdalla voi ehkä vielä tulla ja mennä miten huvittaa, mutta koulun kohdalla se voi olla jo hankalampaa. Se vaatisi mielestäni jo yhteensovitusta vanhempien työvuoroihin.

      Poista
  5. Seppäsen mallissa palkkakulut kaksinkertaistuisivat samalla, kun tuotanto puolitoistakertaistuu. Jos työn tuottama lisäarvo olisi paljon suurempi kuin palkat, voisi malli ehkä toimia.

    Paperiteollisuus on hyvä esimerkki kalliista jaettujen resurssien ongelmasta: kun yksi vuoro kolmesta ei enää kannata ja pitää lopettaa, silloin lopetetaan kaikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt päästään asiaan: Suomen ydinongelma on liian vähäinen jalostusarvo, joka on nokian kännykkäkuplan romahtamisen jälkeen vain laskenut. Puunjalostusteollisuuskin myy enemmän sellua (raaka-ainetta) kuin paperia. ")Laiskat ja lusmut" (pohjois-)italialaiset tekevät desigh-huonekaluja ja soittimia puusta, hienoja autoja ja huippumuotia sekä kalliita gourmet-annoksia - suomalaista tateista!

      Jos jalostusarvo on riittävä, on varaa maksaa hyvää palkkaa ja lyhentää työaikaa. Työajan lyhentäminen ei laske tuottavuutta senkään takia, että ihminen jaksaa säännöllisesti työskenellä intesiivisesti ja tehokkaasti (=tuottavasti) siinä 4-6 tuntia. Lyhyempi työaika pakottaa työnantajan miettimään miten se käytetään aidosti tuottavasti: merkittävä osa työajasta menee erilaiseen raportointiin, tilastointiin ja joutavanpäiväisiin  palavereihin. Tietyillä aloilla (esim rakennusala) tuottavuus ei ole lainkaan noussut johtuen huonosta työnsuunnittelusta ja -johdosta: esim saksalainen putkiremontti on 3-4 kertaa tehokkaampi ja lyhytaikaisempi.

      Poista
  6. Tuota Seppäsen mallia ehdottivat Klaus Waris, Osmo A Wiio ja äskettäin edesmennyt Erik Allardt kirjassan Valinnan Yhteiskunta (W+G 1970). Isäni, kansantaloustieteen professori piti sen toteutumista joskus 1980-luvulla taloudellisesti realistisena.
    Yhdellä tavalla tämä toteutunut. 80-luvulla alkoi ja lisääntyi varhaiseläköityminen. Mm. anoppini taisi siirtyä eläkkeelle 57- tai 60-vuotiaana. Mutta hän oli ollut töissä 15-vuotiaasta lähtien eli yli 40-vuotisen työuran teki. Eivätkä pientilan emännän, kullankaivajan ja tehtaantyöläisen (palkka 1960 12.000 markkaa kuussa, nykyrahassa 270 euroa) työt mitään kevyitä olleet.

    Kysymys. Onko päivän lehden tai tämän kolumnin lukeminen ja siihen kommentin kirjoittaminen minulle työtä vai vapaa-aikaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos saat siitä palkkaa, jolla elätät itsesi ja mahdollisen perheen, työtä. Ei työn välttämättömään määritelmään kuulu, että sen pitäisi olla ikävää tai siitä ei saisi nauttia. Työn määritelmä on se, että se tuottaa jonkinlaista lisäarvoa, josta työnantaja on valmis maksamaan. Elämän epäoikeudenmukaisuutta on se, että työnilo toteutuu yleensä valkokaulustöissä, ojan kaivajien tai teollisuustyöläisten en ole kuulut puhuvan flowsta, ylpeydestä hyvin tehdystä työstä kyllä.

      Poista
  7. Jos sahalinja käy 6 tai 8 tuntia, on sahatun puun määrä aivan erilainen. Ehkä jossakin ns. henkisessä työssä koko pohdinta on relevanttia, mutta ei omassa työssäni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyse on tuotantovälineen tuottamasta tuottavuuden lisääntymisestä suhteessa tuotantovälineen hintaan: kun sirpeistä siirryttiin viikatteisiin, ei heinänteko tai sadonkorjuu siirtynyt kolmeen vuoroon kun taas paperikone käy kolmessa vuorossa. Johtopäätös: sahalinjan tuottavuus suhteessa sen hintaan on lähempänä viikatteita kuin paperikonetta.

      Poista
    2. Saman voi sanoa niinkin, että kyse on työn hinnan osuudesta lopputuotteen hinnasta/arvonnoususta.

      Poista

Kirjoita nimellä.