maanantai 10. elokuuta 2020

Politiikan taituri

 

Sisukas imperialisti

 

André Maurois, Disraeli. Suomentanut Aino Tuomikoski. Kirja 1928, 356 s.

 

Benjamin Disraeli alias lordi Beaconsfield, kuten hänet myöhemmin tunnettiin, oli kieltämättä erikoinen ilmestys Englannin politiikassa.

Kuten nimestäkin kuulee, hän oli juutalaista sukuperää eikä sitä suinkaan kätkenyt vaan päinvastoin korosti juutalaisuuden suurta merkitystä ja arvoa länsimaiselle kulttuurille. Tosin hän itse oli kristitty ja ilmeisesti jopa hurskas sellainen, mutta leimautui joka tapauksessa itämaalaiseksi, mitä vastustajat eivät välttäneet tuomasta esiin.

Ranskan akatemian jäsen André Maurois, joka muuten itsekin oli juutalainen, näyttää hyvin ymmärtäneen Disraelin tilanteen poliittisena toimijana ympäristössä, joka piti häntä muukalaisena, vaikka hän oli mitä parhaimmin omaksunut kaikki englantilaisuuden attribuutit.

Disraelin elämä ei ollut helppo polku suoraan huipulle, vaikka hänen lähtökohtansa eivät kaikelta osin olleet huonot. Joka tapauksessa hänen sukunsa ei kuulunut siihen joukkoon, joka vanhastaan nautti kunnioitusta.

Loistavalahjainen, kaunis nuorukainen joka tapauksessa asetti tavoitteensa mahdollisimman korkealle. Hän kuitenkin luotti liikaa itseensä ja onnettareen ja joutui jo hyvin nuorena kokemaan myös sen oikullisuuden. Määrätöntä kunnianhimoa ei lopulta mikään masentanut, vaan tie jatkui politiikkaan, jossa myös oli tarjolla joukko pittoreskeja epäonnistumisia.

Varsin huikea on kuvaus Disraelin neitsytpuheesta alahuoneessa, jossa lakkaamattomat naurunräjähdykset säestivät hänen yleväksi tarkoitettua kaunopuheisuuttaan. Aito englantilainen heckling, jollaisesta meidän parlamentaarikkojamme nuhtelevilla moralisteilla ei ole aavistustakaan, teki nuoresta leijonasta heti pellen, jota ei haluttu ottaa vakavasti.

Thomas Carlyle suorastaan kyseli, miten kauan John Bull sietäisi moisen apinan tanssivan vatsallaan.

Mutta rautainen tahto vei Dizzyä eteenpäin. Hän loi itselleen määrätietoisesti vakavan imagon ja lopulta pakotti ottamaan itsensä vakavasti. Hän johti konservatiiveja taistelussa vapaakauppaa vastaan, mutta ei epäröinyt vaihtaa rajusti linjaansa, kun tarjolla oli poliittisia etuja.

Disraelin arkkivastustajaksi nousi sittemmin Gladstone, jonka hurskas imago vertautui Disraelin demoniseen itämaalaisuuteen. Vastakohta ei Disraelin puolelta niinkään perustunut vihaan kuin siihen, ettei hän kyennyt ymmärtämään, mikä vastustajaa oikeastaan liikutti.

Muuan tärkeä asia, joka jakoi parlamenttia, oli suhtautuminen siirtomaihin. Jotkut vaativat jopa niistä irtautumista, nehän veivät valtakunnan loputtomiin konflikteihin kaukana kotoa ja maksoivat paljon rahaa.

Disraeli kunnostautui myös siirtomaapolitiikan suosijana, vaikka ongelmia riitti Zulusodasta Afganistanin selkkaukseen. Suezin kanavan osakkeiden kaappausta pidettiin hänen mestarisuorituksenaan ja itämaisen kysymyksen varjolla hän onnistui saamaan Englannille Kyproksen.

Berliinin kongressia vuonna 1878 kirjoittaja kuvaa laajasti ja sen tuo melko unohdettu, mutta hyvin tärkeä tapahtuma ansaitseekin. Se oli tilaisuus, jossa Englanti ja Venäjä pelasivat pokeria suurin panoksin ja jossa ratkaistiin Osmanien valtakunnan kohtalo toistaiseksi. Paradoksaalisesti Saksa, joka koko tapahtuman järjesti, sai Venäjän vihat niskoilleen ja tie ensimmäisen maailmansodan asetelmiin alkoi hahmottua.

Maurois kuvaa Bismarckin ihastumista vanhaan Disraeliin: Der alte Jude, der ist der Mann! Pelissä, josta ei dramatiikkaa puuttunut, Disraeli onnistui hankkimaan maalleen loistavan diplomaattisen voiton ja muovaamaan karttaa mieleisekseen laukaustakaan ampumatta.

Tuohon aikaan siirtomaita ja sellaisiksi sopivia alueita katseltiin vielä nimenomaan maastamuuton näkökulmasta: eikö tuollakin olisi alue, joka sopisi maahanmuuttajille, siis eurooppalaisille…

Loistavan suorituksen johdosta kuningatar Viktoria, joka muutenkin oli oppinut suuresti arvostamaan Disraelia, korotti tämän Beaconsfieldin jaarliksi, herttuaksi nimittäminenkin olisi ollut mahdollinen tuolle miehelle, joka oli aloittanut uransa verkostoja vailla olevana juutalaispoikana hyvin säätytietoisessa yhteiskunnassa.

Maurois’n teos ei ole mikään tieteellinen biografia eikä sellaiseksi pyrikään. Se muistuttaa pikemmin Plutarkhoksen elämäkertoja ja keskittyy loistamaan henkevyyksillä ja upeilla kielikuvilla, jota elävöittävät kirjaa.

Päähenkilön moraaliset ominaisuudet ovat keskeinen osa kuvausta, eivätkä ne näytä niinkään huonoilta, vaikka machiavellismin taitaja epäilemättä tulkitsi tehtäväänsä toisin kuin esimerkiksi hänen arkkivastustajansa Gladstone, joka pukeutui perienglantilaisen tekohurskauden, cantin kaapuun. Molemmat saattoivat pohjimmiltaan hyvinkin olla moraalisia, joskaan tuskin vilpittömiä.

Disraelin avioliitto kaksitoista vuotta vanhemman naisen kanssa oli hyvin onnellinen parisuhde, vaikka jäikin lapsettomaksi. Yksityiselämässään Disraeli oli myös tuottelias ja arvostettu romaanikirjailija, jonka eräät romanttiset teokset menivät kuin kuumille kiville

Kaiken kaikkiaan lienee Maurois’n arvio Disraelin vaikutuksesta maansa politiikkaan varsin uskottava. Sen mukaan kykenee mies vähemmän painamaan leimaansa valtaan, kun valta painaa häneen, mikäli hän joutuu toimimaan maassa, jossa on hyvin järjestetty ja vakiintunut kulttuuri.

Sen sijaan Napoleon, joka sai vallan käsiinsä sekasortoisessa Ranskassa, saattoi painaa leimansa kokonaiseen kansaan sadaksi vuodeksi ja enemmänkin. Napoleon loi aikakautensa, mutta Disraeli joutui hoitamaan sellaisiakin asioita, jotka olivat hänelle vastenmielisiä.

Väriläiskä tuo mefistomainen vehkeilijä joka tapauksessa oli Englannin politiikassa ja sekin on jo suoritus sinänsä. Sen verran värikästä on tuo politiikkakin ollut kautta aikojen.

11 kommenttia:

  1. Punchista löytyi aivan hervottoman hauskoja pilakuvia Distraelista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tässähän näitä: https://www.google.fi/search?sxsrf=ALeKk03RT_8DQJBr57HDKnn2qZmQDo5oGQ:1597047411054&source=univ&tbm=isch&q=punch+disraeli&sa=X&ved=2ahUKEwjf6v-cmZDrAhXi_CoKHbSzADwQsAR6BAgGEAE&biw=1280&bih=652

      Poista
  2. Jos on uskominen - ja miksi emme uskoisi - HERBERT TINGSTENIN teosta Viktoria ja viktoriaanit osasyy tämän menestykseen oli kyky tehdä vaikutus kuningatar Viktoriaan, jolla huolimatta perustuslaillisen monarkin asemastaan oli tietty vaikutusvalta pääministerin henkilöön, vaikka parlamentin enemmistön tahto viime kädessä ratkaisikin. Vastaavasti Disraeli hankki kuningattaren Intian keisarinnan arvon, josta tämä oli mielissään. Gladstonen jäykkää olemusta tämä taas ei niinkään arvostanut.

    VastaaPoista
  3. "Maurois’n teos ei ole mikään tieteellinen biografia eikä sellaiseksi pyrikään. Se muistuttaa pikemmin Plutarkhoksen elämäkertoja ja keskittyy loistamaan henkevyyksillä ja upeilla kielikuvilla, jota elävöittävät kirjaa."

    Kyllä tuossa olisi oppia monelle suomalaiselle nykyhistorioitsijalle.

    VastaaPoista
  4. "Berliinin kongressia vuonna 1878 kirjoittaja kuvaa laajasti ja sen tuo melko unohdettu, mutta hyvin tärkeä tapahtuma ansaitseekin. Se oli tilaisuus, jossa Englanti ja Venäjä pelasivat pokeria suurin panoksin ja jossa ratkaistiin Osmanien valtakunnan kohtalo toistaiseksi. Paradoksaalisesti Saksa, joka koko tapahtuman järjesti, sai Venäjän vihat niskoilleen ja tie ensimmäisen maailmansodan asetelmiin alkoi hahmottua.

    Maurois kuvaa Bismarckin ihastumista vanhaan Disraeliin: Der alte Jude, der ist der Mann! Pelissä, josta ei dramatiikkaa puuttunut, Disraeli onnistui hankkimaan maalleen loistavan diplomaattisen voiton ja muovaamaan karttaa mieleisekseen laukaustakaan ampumatta."

    Mikäli oikein käsitin, kongressi oli lähellä jo laukaista sodan uudelleen Balkanilla. Venäjä oli menettämässä voittonsa hedelmät, erityisesti Britannialle Venäjän pääsy Bosporille oli vastenmielinen kehitys. Sodan pelättiin puhkeavan Romanian ja Venäjän välille, ja Bessarabialla käytiin lehmänkauppaa vastineena ulkomaiden tunnustuksesta Romanian itsenäisyydelle. Bismarck kaiketi kunnostautui tässä operaatiossa, vaikkei Pietari täysin tyytyväisenä poistunutkaan.

    Toinen murheenkryyni oli (ja oli jatkossa oleva) Makedonia. Sehän oli annettu puskuriksi Bulgarialle, mutta kongressi palautti sen ottomaaneille. Juuri itsenäistyneet Serbia ja Bulgaria sekä Kreikka kärkkyivät aluetta kiivaasti vaihtelevin argumentein, tasoittaen siten tietä Balkanin sotiin. Oliko idea Disraelin vai jonkun muun, ei ole olennaista. Tuoreiden kansallisvaltioiden sitominen keskinäiseen vihanpitoonhan kampitti Venäjän etuja niemimaalla - ja Britannia saattoi myhäillä vieressä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petollinen Albion oli perinteisesti se tertium gaudens, joka aina peluutti muita toisiaan vastaan ja uhkasi panna punnuksensa sitä vastaan, joka oli vaarassa kasvaa liian mahtavaksi. Nyt sotaan täysin valmistautumaton ja kyvytön Englanti onnistui säikyttämään Venäjän music-hall -renkutuksella ("We don't want to fight, but jingo if we do -we hane the ships, we have the men, we have the money too!")

      Poista
    2. Mielestäni juuri nyt olisikin oikea aika vapauttaa Konstantinopoli, mikä onkin vain historiallinen välttämättömyys.

      Poista
  5. Ennemmin tai myöhemmin Konstantinopoli on meidän, sanoi jo Dostojevski. Manifest destiny.

    VastaaPoista
  6. Taisi olla Disraelin keksintöä se kuuluisa "splendid isolation"? Vaikka Napoleonin vientituotteeksi kehittämä vallankumous nujerrettiin, Ranska, Saksa, Itävalta, Espanja ym. jatkoivat ymmärtääkseni räpiköintiä sisäisissä levottomuksissaan. Voitokasta englantilaista ei ymmärrettävästi kiinnostanut liittoutua horjuvien valtakuntien kanssa. Heikko Eurooppa salli hänen keskittyä imperiumiin ja maailmankauppaan.

    Taitaa olla engelsmanneilla nyt sama ääni kellossa kuin Disraelin aikana; onhan sille toki perusteitakin. Toivoa sopii, että ei ylpeys osu omaan nilkkaan ja maa räpiköi pian omissa levottomuuksissaan Pohjois-Irlannissa.

    Nykyinen "Splendid isolation" tuskin kovin hyvin vastaa mennyttä esikuvaansa, mutta toisaalta ymmärrän englantilaisia. Meillä EU:ssa Ranska puolestaan sotkeutuu Malin, Libanonin ja ties kuinka monen muun horjuvan arabimaan asioihin omilla bisneksillään. Nyt meidän pöljäpäät sitten lainaavat ja jopa lahjoittavat rahaa Ranskalle, joka lainaa ne eteenpäin pidempiaikaisemmille kumppaneilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Nykyinen "Splendid isolation" tuskin kovin hyvin vastaa mennyttä esikuvaansa, mutta toisaalta ymmärrän englantilaisia."

      Minä en ymmärrä: brexit perustui vanhoihin brittiläisen imperiumin unelmiin ja suoriin valheisiin. Luuleko UK pärjäävänsä yksin paremmin suhteissa USA:aan, Kiinaan ja Venäjään kuin EU:n osana. Ennustan, että tuleva rooli on USA:n nuorenpana kumppanina eli toisena Puerto Ricona - taikka itsenäisenä mutta köyhänä sisäänkääntyneenä saarena. Ja jos hajoamaan lähdetään, miksi jäädä puolitiehen: ensin UK osiinsa ja sitten Englantin vanhoihin varhaiskeskiajan kuningaskuntiin (Wessex jne). Niiden välillähän olisi niin somaa käydä omanmittaisia pikkusotia.

      Poista
    2. Luulen Britannian valitsevan Norjan ja Sveitsin tien: myöntyy Shengen-sopimukseen säilyttääkseen Pohjois-Irlannin ja kauppaedut, mutta hylkää EU-kansalaisten oikeudet maassaan sekä tulonsiirrot ulos. EU on ulkopoliittisesti ja muutenkin niin voimaton, että kyseenalaisen "poliittisen pääoman" kasvattaminen miljardiluokan vuosittaisilla tulonsiirroilla ulkomaalaisille ei anna vastiketta.

      Kauppapoliittisesti "splendid isolation"-Britannialle paras olisi epäilemättä kuten Disraelin aikanakin hajanainen ja kiistelevä Eurooppa. Eurojärjestelmä hyödyttää eniten Saksaa ja sen vanavedessä kulkevia. Mutta jos kaikki saadaan jälleen vihaamaan Saksaa ja sen hegemoniaa, alkavat Britanniankin tuotteet taas kiinnostamaan.

      Poista

Kirjoita nimellä.