torstai 3. kesäkuuta 2021

Maa oli tyytyväinen

 

Hyvän keisarin riemukulku

 

E. Nervander, Keisari Aleksanteri Isen matkat Suomessa. Vanhempien ja uudempien lähteiden sekä muistotietojen mukaan. Otava 1906, 313 s.

 

Aleksanteri I:n suuri kieromatka Suomessa vuonna 1819 tunnetaan yleisesti ja hänen kulkemallaan reitillä on kai yhä säilytetty reliikkejä tuosta jo aikoinaan paljon kohutusta tapahtumasta. Myös matkasta Porvoon valtiopäiville -kuten tapahtumaa aikoinaan haluttiin perustellusti kutsua- on paljon julkaistu kuvauksia eri yhteyksissä. Ruhtinas Gagarinin kuvaus Les treize journées ou la Finlande on tunnetuin.

Aleksanteri kävi maassamme vielä muutaman muunkin kerran, kuten vuonna 1812 Turussa tapaamassa Ruotsin kruununperijä Kaarle Juhanaa, Vanhassa Suomessa sen uusia linnoituksia tarkastamassa hän oli käynyt jo vuonna 1803 ja vielä hiukan muulloinkin.

Tässä kirjassa on keskitytty etenkin vuosien 1809, 1812 ja 1819 visiitteihin.

Aikalaiskuvaukset Aleksanterin persoonasta ja kohtaamisista suuriruhtinaskunnan väestön kanssa ovat suorastaan puuduttavan samanlaisia: keisari hurmasi aina ja kaikkialla jokaisen ja etenkin naiset joutuivat suoranaiseen hurmokseen. Seremonioita hän ei halunnut ja matkusti aivan mitättömän pienen seurueen kanssa.

Vuoden 1819 matkallaan hän myös kaikkialla perehtyi valtion laitoksiin eli vankiloihin, sairaaloihin ja varuskuntiin, sikäli kuin sellaisia oli ja tutki niiden kuntoa. Enimmäkseen hän oli näkemäänsä tyytyväinen ja jätti jälkeensä armollisia parannuksia oloihin, lisämäärärahoja ja tapaamilleen ihmisille koruja, aatelisarvoja ja kunniamerkkejä. Kansan syvät rivit saivat rahaa ja Luolaisten (Parolan) sotamiehet kukin tynnyrin viljaa.

Kyseessä oli siis mitä ilmeisimmin hyvä keisari. Ranskassa oli aikoinaan tapana antaa joillekin kuninkaille arvonimi hyvä kuningas (bon roi). Jo 1700-luvulla koko asiaa alettiin irvistellä ja syntyi nykyäänkin suosittu laulu hyvästä kuningas Dagobertista, jolta kaikki sujui hullunkurisesti (Uhttps://www.youtube.com/watch?v=AZxUmJWULvM ).

Mitään tällaista ei olisi voitu ajatellakaan Aleksanterista, kaikki mihin hän koski sai meillä ainakin kultaisen hohteen, jos nyt ei ihan kullaksi muuttunut, mikä kävi aikoinaan kuningas Midaksen kohtaloksi.

Aleksanteri oli tavattoman komea, erittäin alentuvainen ja lisäksi oikeudenmukainen ja armollinen. Suomen pääsy hänen korkeaan suojelukseensa oli lottovoitto ja siitä todella osattiin olla kiitollisia.

Keisari ei pitänyt mukanaan vartiostoa, vaikka hänen minimaalinen retkikuntansa Pohjanmaalla kyllä tarvitsi 30 hevosta, suomalaisten alamaisten rakkaus ja uskollisuus olivat keisarin paras turva.

Itse asiassa Suomessa oli virinnyt tiettyä tyytymättömyyttä, valtiopäiviä odotettiin uudelleen koollekutsuttaviksi, kertoo kirjoittaja, mutta sitä ei keisari halunnut. Ylimmissä piireissä tiedettiin myös hänen uudesta, taantumuksellisesta suuntauksestaan, joka liittyi uskonnolliseen mystiikkaan.

Aleksanterin paradomaniasta ja sotamiesten ruoskittamisesta kuoliaaksi, josta Aleksandr Herzen puhuu ja Tolstoi kauhistelee, ei tässä keisarin kuvassa ole tietoakaan. Parolassa hän äkseerasi joukkoja kolme tuntia, mutta lopetti viimein tyytyväisenä ja kaikkia palkiten.

Sadistisen äkseeraajan asemesta Aleksanteri näyttäytyy humanistina, joka on kiinnostunut uusista, humaaneista aatteista myös vankeinhoidon alalla. Tappajaa hän ei armahda, mutta nälkäänsä varastaneen kyllä. Alamaisten hyvinvointi on kaikkialla keisarin kiinnostuksen keskipisteessä.

Kiinnostavaa kyllä, myös Vaasassa keisaria juhlitaan ja rakastetaan ylenpalttisesti, vaikka hänen joukkonsa olivat vain 11 vuotta aiemmin hävittäneet kaupungin. Yleensähän venäläiset joukot olivat tuossa sodassa käyttäytyneet huomattavan säädyllisesti, mutta Pohjanmaalla oli poikkeuksia, jotka liittyivät erityisesti ruotsalaisten maihinnousuun.

Kiinnostavaa on, miten eri tavoin kaupungit ottivat vastaan hallitsijan. Raumalla tiedettiin, ettei keisari pidä kunnialaukauksista, mutta Uudessakaupungissa sitä vastoin ei. Raumalaiset eivät kaupunkinsa pienuuden takia kehdanneet rakentaa edes kunniaporttia, joka yleensä aina kuului asiaan, mutta puleerasivat sen sijaan paikat hohtavan siisteiksi.

Kaikkialla yleensä järjestettiin juhlavalaistuksia ja kuultokuvia. Kuitenkin vain kerran, nimittäin Turussa, keisaria tervehtivät venäjänkieliset sanat: любовь верность, постояность -rakkaus, uskollisuus, pysyvyys. Kirjoittaja uskoo, etteivät paikalliset missään myöskään puhuneet keisarin kanssa venäjää. Yleensä käytettiin ranskaa tai saksaa, joskus jopa englantia.

Sitä paitsi keisari oli opetellut muutaman sanan suomea, millä hän täydellisesti hurmasi alamaisensa. Hän kuuluu myös todenneen, että suomalaisten käytöksestä näkyi, etteivät he olleet kasvaneet orjuudessa. Tosin aina jossakin joku myös heittäytyi keisarin jalkoihin tai polvistui. Siitä hän ei pitänyt.

Tämän kirjan ilmestymisajankohtana suomalaisten suhde entisiin hyviin keisareihin oli erityisen ajankohtainen. Heitä kannatti palvoa ja kunnioittaa samaan tapaan kuin Kekkonen ja hänen falanginsa lanseerasivat Leninin kunnioittamisen Suomen ystävänä ja itsenäisyyden antajana.

Aleksanteri II: patsas, joka seisoo keskellä Senaatintoria ei suinkaan ole siellä sattumalta. Sitä eivät pystyttäneet venäläiset chauvinistit, vaan suomalaiset patriootit. Sen juurelle oli hyvä käydä laskemassa kukkia, kun Nikolain hallinto tuntui erityisen ahdistavalta. Sellaista mielenosoitusta ei voinut kieltää.

Suomi-syöjät olivat tietenkin raivoissaan siitä, että ovelat suomalaiset piiloutuivat keisarien selän taa, mutta Aleksanteri-keisarien arvosteleminen suomalaisten narreiksi oli heidän omalta kannaltaan suorastaan vaarallista. Sensuuri oli usein hyvinkin leväperäistä, mutta majesteettirikoksen kohdalla oltiin tarkkoja.

Aleksanteri-keisarien muisto oin maassamme säilynyt tähän päivään saakka hyvin valoisana ja tahrattomana. Se ylenpalttinen tyyli, jota kaksisataa vuotta sitten käytettiin, on jo poissa muodista, eivätkä nykyajan potentaatit enää ole sellaisia itsevaltiaita, joiden vallassa olisi missä tahansa päättää mitä tahansa.

Ehkäpä näitä Aleksanterin matkoja kannattaa verrata vaikkapa Kekkosen maakuntamatkoihin havaitakseen, mitä ajan muuttuminen merkitsee. Toki kuninkaalliset tänäkin päivänä saavat monarkistiselta kansaltamme aina palvovan kohtelun. Jotakin aina säilyy vuosisadasta toiseen.

20 kommenttia:

  1. Sosiaalisen laumaeläimen välttämättömyyksiin kuuluu, että joku pitää olla aina nokkamiehenä. Jos ei ole keisaria, niin ainakin Kekkonen ja nykyisin kun mikään ei ole oikein mitään, niin hommaan kelpaa melkein kuka tahansa ukko tai akka, kuten nyt. Yksi ukko ikään kuin perinnevirassa mutta muuten ollaan kuin ellunkanat akkavallan pitäessä jöötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "muuten ollaan kuin ellunkanat akkavallan pitäessä jöötä."

      Ja mikäs siinä vikana.

      Poista
    2. Anonyymi: Ei mikään, jos tykkää maskeista, kaiken maailman rajoituksista ja rahojen viskaamisesta mafiosoille.

      Poista
    3. Jesaja taisi pitää tällaista tilannetta kovin kurjana: https://www.bible.com/fi/bible/61/ISA.3.FINPR
      Mutta hyvinhän tässä vauhdissa viihtyy, niin kauan kuin sitä rahaa riittää... Kiinnostava kysymys onkin, kumpi loppuu ensin, raha vai kunnianhimo.

      Poista
    4. Kyllä ne molemmat loppuu vuoden 2023 vaalien jälkeen ja alkavat härkäviikot sekä reikäleipä ja silakkavuodet, mutta olihan se hauskaa niin kauan kuin kesti!

      "maskeista, kaiken maailman rajoituksista ja rahojen viskaamisesta mafiosoille"

      Tykkään kahdesta ensimmäisestä, joten kai tämä on mukiinvenevä hallitus.

      Poista
    5. Jesajahan sanoo viisaita. Olisi sittenkin kannattanut lukea Raamattu loppuun, mutta nuorena se vähän kyllästytti ja kun oli niin monta muutakin paksua ja hauskempaa luettavaa, kuten Sotamies Sveik, Don Quiote jne.

      Poista
  2. Suomalaiset vielä osasivat käyttää hyväkseen näiden keisarien silmää naiskauneudelle. Silloinhan lähettettiin hyvästä suvusta lähtöisin oleva neitokainen hovineidoksi Pietrin hoviin. Kauaskantoinen suunnitelma kokonaisuudessan. Hänestähän tulikin sitten kruununperijä ja keisarina Aleksanteri II hovineito. Koska oli etiketin vastaista keisariksi kruunatun hallitsijan pitää naimatonta neitoa hovissaan, etsittiin varakas herrasmies, joka oli vapaana avioliittoon. Rikas, jo heikossa hapessa oleva teollisuusmies Paul Demidov sai kunnian naida tämän neito Auroran. Pian hänestä tulikin leski, jolla oli suunnaton omaisuus. Kuitenkin oli nopeasti mentävä uudelleen avioon ja nyt oli vuorossa eversti Karamzin. Näin ollen muodoliset suhteet pelasivat keisarin kanssa ja eikä ole hatusta vedettyä, etteikö Aleksanteri II suuri kiinnostus myös Suomen asioihin olisi ollut osaltaan Auroran vaikutusta.

    Jos ajatellaan nykypäivää ja jonkun suurvallan päämies tulisi maahamme yksityiselle vierailulle henkilön luokse, jolla ei ole valtiollista asemaa, olisi tapaus suuri mediasirkus. Everstihän oli kadonnut Krimin sotatantereella ja Aurora oli taas leski. Myös tästä avioliitosta syntynyt poika oli kuollut varsin nuorena rasittavan Pariisin elämän vaivoihin. Aurora ryhtyi sijoittamaan suurta omaisuuttaan hyväntekeväisyyteen. Suurena nälkävuotena, jolloin raivosi lisänä "kuuma tauti" Aurora perusti hoitokodin, jossa sairaita ja nälkäisiä hoidettiin. Sairasti itsekin taudin ja selvisi nipin napin hengissä. Säätiöidyistä varoista mm. periytyy Auroran sairaala ja hoitokodit.

    Kun eräänä kauniina kesäpäivänä kuluttelin aikaa Träskendan puistossa ja katselin valkoisella kaarisillalla, joka ylittää Espoon joen polulla, joka johtaa keisarille rakennettuun yksitystilaan, hyppäsi jostain valkea kissa kaiteelle viereeni. Olin juuri ajatellut tätä merkittävää tapahtumaa ja koittanut kuvitteellisesti siirtyä siihen aikaan. Kissa puski hetken kättäni ja loikkasi sitten pusikkoon. Jahas, Aurora sitten kävi moikkaamassa, tuumasin ja jatkoin purotaimenten leikin seuraamista sillan pielessä olevassa poukamassa.

    VastaaPoista
  3. "sotamiesten ruoskittamisesta kuoliaaksi,"

    Oliko se Aleksanteri itse vai tämän sotamisteri Araktsejev, jota tämän pahaksi hengeksikin mainitaan.

    Suomen kannalta onni, että liitos Venäjään tapahtui jo 1809. Jos se olisi tapahtunut vasta 1815 jälkeen, linja olisi voinut olla toinen ja tapahtunut tavallisena venäläisenä kuvernementtinä. 

    VastaaPoista
  4. Araktshejev määräsi erään kuuluisan ruoskituksen kapinan kukistamisesta rankaisuksi saman elokuun alussa, kun Aleksanteri valmistautui Suoe matkalle. Ei se välttämättä keisarillista käskyä edellyttänyt. Tolstoi joka tapauksessa pitää Aleksanteria vastuullisena kujanjuoksurangaistuksista.

    VastaaPoista
  5. "erittäin alentuvainen"

    Sanojen merkityksen muuttuminen on mielenkiintoinen alentuvainen-sanan merkitys nykyisin lienee jostain syystä kielteinen, nykyisin kai sanottaisiin "helposti lähestyttävä".

    VastaaPoista
  6. ”Maa oli tyytyväinen
    Hyvän keisarin riemukulku”

    Venäjän presidentti/keisari, keisari/presidentti Vladimir Putin lupasi aikoinaan virallisessa puheessaan/tekstissään, että Venäjä tulee käyttämään ydinaseita, jos Venäjän valtion olemassaolo tulee uhatuksi.

    Lienee syytä kysyä. Missä ovat postmodernit mongooli-tataarit? Missä ovat Kaarle XII modernimmat hyökkäyslaivat? Missä ovat neo-hitlerin miljoona-armeijat? Missä on neo-internaionaali, joka saarnasi aikoinaan proletaarista maailmanvallankumousta?
    Toisen maailmansodan Neuvostoliitto pääsi läpi lähes ainoastaan Amerikan lihapurkkien avulla, koska venäläiset talonpojat olivat tuhottu kansanvihollisina. Murkina maassa ja rintamilla oli nollassa/vähissä paitsi Kremlin porukalle. USA on saanut murkina-velka-avustaan Neuvostoliitolle WW2 aikana kaikki rahat takaisin korkoineen.

    Kysymys: Kuka/mikä uhkaa Venäjän valtion olemassaoloa nykyään/lähitulevaisuudessa?

    Vastaus: Vastaus nro 1 on se, että ymmärtääkseen venäläisen piilosielun asiat ensin pitää lukea vähintään Saltykov-Shtshedrinin ja Gogolin teokset. Ivan ivanovitsh ja Ivan Nikiforovitsh ovat maailman kirjallisuuden merkkihenkilöitä. Nykyään he edustavat Venäjä/Ukraina kolliisiota. Eikö Nikolai Gogol olekin nerokas ennustaja?

    Vastaus: Vastaus nro 2: haistakaa mitä kerkiätte: putin on putin vaikka voissa paistais.




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Venäjän valtion olemassaolo tulee uhatuksi."

      Myös Suomen valtion olemassaolo tulee uhatuksi, jos tsuhnien syntyvyys ei nouse.

      Poista
    2. "Toisen maailmansodan Neuvostoliitto pääsi läpi lähes ainoastaan Amerikan lihapurkkien avulla"

      Tästähän on väitelty sodan jälkeen. Neuvostoliittolaiset asetuotantolukujen valossa ovat ehkä perustellusti vähätelleet lend-leese avun määrällistä ja laadullista merkitystä. Kiistätöntä lienee kai se, että öljytuotteet ja muut raaka-aineet sekä kuorma-autot ja jeepit olivat merkittäviä. Olen ymmärtänyt, että elintarviketuotanto oli jo 1940-luvun alkuun toipuneet kollektivisoinnista niin, että perusravinto pystyttiin tarjoamaan, vaikka parhaat mustan mullan tuotantoalueet (esim Ukraina) olivat saksalaisten hallussa.

      Poista
    3. Jaakko Aatolaisen kirja asiasta on ihan mielenkiintoinen.

      Tosiasia on että läntisten liittoutuneiden tuki eri muodoissaan oli välttämätön neukkulalle.

      Toki luvuista voi kiistellä.

      Ylipäätään USAn teollisuustuotanto oli huomattava koska koko USAn armeija, huomattava osa Britti-armeijaa, melkoinen osa neukkulan armeijaa, Kiinan armeijoita sekä mm. Ranskan armeija - Vapaan Ranskan joukot - varustettiin USAlaisella materiaalilla.

      Ken Burns on tehnyt tästäkin mielenkiintoisen dokumenttisarjan.

      Michael Burleighin teos "Kolmas Valtakunta" käsittelee myös USAn varustautumista.

      Poista
  7. Aikoinaan, kun Turussa oli suunnitteilla pystyttää patsas jokirantaan Aleksanteri I:N ja Bernadotten Turun-tapaamisen muistoksi, vallankin eräs alan vaikutusvaltainen henkilö kiivaili hurjasti tuon hankkeen kaatamiseksi. Ei kuulemma koskaan ollut "kuullutkaan" moisesta kohtaamisesta.

    No, eihän tuo monumentti "formaalisin" kriteerein mikään kuvataiteen helmi olekaan. Mutta reaktio oli ajan merkki ajallaan (siis: nykyajalla). Se mistä lienee kiristänyt, oli Ruotsin ns. vuoden 1812-politiikan, siis rauhanpolitiikan synnyn, muisto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomen kannalta tuo politikan muutos oli merkittävä: jos Ruotsi olisi tähdännyt revanssiin ja yllyttänyt ruotsalaismielisiä suomalaisia siihen, se oli johtanut venäläisten vastatoimiin. Risto Volasen kirjassa tämä kuvataan hyvin.

      Poista
  8. "Toisen maailmansodan Neuvostoliitto pääsi läpi lähes ainoastaan Amerikan lihapurkkien avulla"

    Juu, ja sillä keinoin, että joka ikisen punasoltun takana rintamalla oli politrukki vintohkalla selkään tähtäämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Juu"

      Suomessa Venäjän/Neuvostoliiton historian tieteellinen tutkimus alkoi muistaaksni vasta vuonna 2002, kun Helsingin yliopistoon perustettiin Venäjän tutkimuksen professuuri.

      Sitä ennen koko "strateginen" homma oli lähes tulkoon lähes koonaan kgb/taistolaisten/piilotaistolaisten tiukassa hallussa. (Kiitos ns. suomettumiselle). Venäjän tutkimus Suomessa on kgb:lle "strateginen" homma. Siihen kannatti satsata rahaa, vodkaa, konjakkia, sakuskoja, yms. kivaa laskuista välittämättä.

      Venäjän tieteellinen tutkimus on myös vaarallinen asia, koska ryssä tykkää ainoastaan varauksettomasta imartelusta.

      Poista

Kirjoita nimellä.