Suurvallan synty
Motto:
Mi huuto ja hurraa kadulla kajaa?
-Siellä tyhmyys aasin valjaissa ajaa!
Enpä muista ihan äsken nähneeni niin suurta määrää facebook-harrastajia juhlamielellä, suoranaisessa hurmiossa kuin tänään. Tunteet liekehtivät kuin Suomi-Ruotsi-maaottelussa. Yleinen käsitys näyttää olevan, että Suomi on nyt nostettu suurvaltojen joukkoon.
Syykin on selvä: on muuten meillä nyt sellaiset pyssyt, että vierähän naapuria tukka suorana, jos niikseen tulee…
Ja kaikki tämä siitä käsittämättömästä armosta, että meille on oltu suopeita siellä kaikkein korkeimmalla taholla, jossa maailman kohtalot päätetään. Iltalehden huippujournalistit kiteyttivät asian: Pentagonin lausunnosta käy ilmi, että Yhdysvallat haluaa aseistaa Suomen moderneimmilla aseilla, jotta Itämeren piirissä säilyisivät rauha ja tasapaino.
Taidatkos asian ydintä enää nasevammin esittää! Kansakuntamme on nyt saanut luottamuslauseen korkeimmalta mahdolliselta taholta. Sota, joka vielä äsken näytti väistämättä nielaisevan kitaansa maamme, joka ei vieläkään ole käyttänyt Nato-optiotaan, on nyt väistynyt kauas taa…
Meillä on nyt aseita, jotka ovat huimasti edellä esimerkiksi vaarallisen naapurimme aseita ja tämähän tulee tilanne tietenkin olemaan maailman tappiin saakka. Miksei muka?
Aivan erityisen tärkeää on kyky lähettää risteilyohjuksia naapurin alueelle jopa tuhannen kilometrin päähän. Armeijamme on rauhan armeija, eikä missään tapauksessa aloita sotaa, mutta jos meidän kimppuumme hyökättäisiin… Niinpä niin. Silloin täältä pesee.
Talvisodan aikana presidentti Ryti kyseli mahdollisuutta saada maamme käyttöön 50 pommikonetta. Niiden avulla olisi ehkä voinut panna naapurin ajattelemaan, miltä se oikein tuntuu, kun on itse pommitettavana…
Varsinaisia kostopommituksia siviilimaaleja vastaan ei meiltä sitten koskaan tehty, mikä tuntuu myös jälkikäteen viisaalta päätökseltä. Kostaminen siviileille on jo sinänsä sairas idea ja sitä paitsi resursseja tarvittiin muuhun. Vihollinen valehteli sodankäynnistämme minkä ehti, mutta oli ilman muuta fiksua olla antamatta siihen todellista aihetta.
Pariisin rauhassa pommikoneet sitten vielä varmemmaksi vakuudeksi kiellettiin Suomelta, joten Moskovassa sopi pitää maatamme tässäkin suhteessa aivan vaarattomana kolkkana, ellei siitä tulisi täysi sotilaallinen tyhjiö.
Nyt tilanne on muuttunut. Olemme liittyneet suurvaltojen riveihin, missä emme koskaan ennen ole olleet. Mikä tässä nyt on sitten tarkkaan ottaen muuttunut, paitsi että asia tuntuu komealta. Onko ainoastaan rauhan säilyminen rajoillamme ja vähän niiden sisäpuolellakin varmistunut, kuten riemuitsevat journalistit ovat päätelleet?
Kun asioita ajatellaan sotilaiden pirullisella logiikalla, seuraa uuden, vaarallisen hyökkäysaseen ilmestymisestä oman maan rajalle harvoin pelkästään alistunutta päättelyä, jonka mukaan tuota asetta pitää nyt sitten vain tyytyä pelkäämään.
Sotilaat saavat palkkaa siitä, että he valmistautuvat tuhoamaan kaikki potentiaaliset vaarat, jotka uhkaavat heidän maataan ja heidän omia sotavoimiaan. Voimme olla varmoja siitä, että mikäli maamme ei ennen uusien hyökkäysohjusten tilaamista kuulunut mahdollisiin ensi- ja muiden iskujen kohteisiin, niin nyt eli tästedes se ainakin kuuluu.
Luulenpa jopa, että sellaisessa vainoharhaisessa ympäristössä, joka naapuriemme ns. silovikien keskuudessa näyttää vallitsevan, ollaan valmiita sijoittamaan hyvinkin paljon resursseja siihen, että etenkin Pietaria ja Jäämeren tukikohtia erittäin lähellä olevat ihmeaseet voitaisiin likvidoida mahdollisimman nopeasti ja täydellisesti.
Mutta tällaisethan ovat tyypillisiä suurvallan murheita. Jos haluaa olla sellaisen voiman herrana, joka kykenee tekemään muista silppua silmänräpäyksessä, saa myös varautua siihen, että asiaa ei naapurissa noteerata pelkästään nyökyttelemällä.
Sotilaat ovat meillä kuulemma kovin tyytyväisiä päätökseen, ainakin niin kauan, kun kyseessä ei ole käenpoika, joka syö kaiken, mitä koko pesä tarvitsisi. Ehkä sitä rahaa sitten riittääkin loputtomasti, tarvetta ainakin tulee olemaan.
Meidän maammehan ei tosiaankaan ole mikään imperialistinen valta, joka himoitsisi naapurien huonetta, maata, palvelijoita tai karjaa tai mitään muutakaan. Jokainen meillä ymmärtää tämän asian yhtä selkeästi kuin sen, että Nato on maailman merkittävin rauhanliike, joka on suorittanut hyökkäystoimia vain hyvin harvoin. Eipä siis ole mitään asiallista syytä vetää hernettä nenäänsä meidän aseistamme, jotka ovat maailman parhaita.
Valitettavasti emme kuitenkaan pysty sanelemaan sitä, mitä muut ymmärtävät, eli miten muut valtiot asiaan suhtautuvat, tarkoittaen tietysti Venäjää.
Mutta ainakin nyt sen voisi meilläkin lisäksi ymmärtää, että aseistuksen alalla kehitystyö on tavattoman intensiivistä ja siinä luultavasti merkittävimpiä tuloksia on viime aikoina saavutettu juuri Venäjällä. Mikäli tämä uusi lentokonetyyppi tosiaankin nyt on merkittävästi muita parempi, ei ole mitään syytä kuvitella, että se olisi sitä ikuisesti tai edes kymmenen tai viisikään vuotta… Mutta suurvalloilla on suurvaltojen murheet. Ei ole yhtä helppoa kuin kunniakasta kuulua siihen klubiin.
Näyttää siltä, että sotilaat ovat viime vuosina johtaneet turvallisuuspolitiikkaamme aivan suvereenisesti ja muut ovat vain tyytyneet ihastelemaan ammattimiesten ylivertaista pätevyyttä alallaan. Raha ei ole tuntunut missään, kun on pitänyt hankkia vaikkapa kuljetushelikoptereita ja niiden tueksi tietenkin taisteluhelikoptereita ja niiden… Niin, missäpä nuokin, aikanaan välttämättömät ihmeaseet nyt ovat ja mitä niillä tehdään?
Maamme on kolmen tunnin junamatkan päässä Venäjän toiseksi tärkeimmästä keskuksesta. Risteilyohjus lentää sinne nopeammin kuin kukaan arvaakaan ja sieltä tänne voidaan yliääniohjuksella iskeä vielä paljon, paljon nopeammin. Sellaisia emme missään tapauksessa voi torjua.
Arvaan, että ollakseen edes jollakin tavoin uskottava, uusi lentokone on (salaisissa?) tukikohdissaan suojattava erittäin tehokkaasti ja mahdollistettava kaikissa tapauksissa sen suorittama kostoisku, mikäli se on provosoinut ennalta estävän iskun itseään vastaan.
Tuon iskun kohteesta joutunevat päättämään myös poliittiset päättäjät, elleivät he nyt jo lopullisesti ole luovuttaneet valtaansa asiantuntijoiden käsiin. Suurvallalla on suurvallan huolet. Vastuuta riittää.
Myönnän, että itseeni teki puistattavan vaikutuksen puhuminen Suomen hävittäjästä. Näkisin kovin mielelläni, että maamme jätettäisiin kokonaan hävittämättä ja panostettaisiin hyökkäyskyvyn sijasta torjuntaan. Tämä pitäisi kiusauksen ennakoivaan iskuun matalana.
Natossahan me emme sitten vieläkään sentään ole ja tuskin edes liitymme, ellei Venäjä lopullisesti möhli suhteitaan meihin. Itse kukin ymmärtää kuitenkin helposti, että meille luovutetaan noita ihmeellisiä hyökkäysaseita siksi, että voisimme tarvittaessa osallistua Naton suunnittelemaan Baltian ilmapuolustukseen.
Sehän saattaa olla kovin hyvä asia, mutta maailmassa on paljon muitakin hyviä asioita, joiden tekeminen ei ole meidän velvollisuutemme. Näin ainakin ajateltiin niinä aikoina, jolloin maatamme ei vielä pidetty vasalli… tarkoitan suurvaltana.
Nyt se tilanne on saattanut jo tykkänään muuttua tai ainakin olla koko ajan hiljaa hiipien muuttumassa. Kun lapset, naiset ja hölmöt riemuitsevat kuullessaan mitä suurvallan varusteluteollisuus heille kertoo, on syytä huoleen. Politiikka on tahdon asia ja kaipaa tuekseen ennen muuta tervettä järkeä. Aseet eivät voi sitä korvata, vaikka niitä olisi enemmänkin.
Aika surullista, että tämä 30-50 vuotiaiden, etenkin kokoomuksen, nouseva polvi(mm.Keskukauppa kamarin TJ Juho Romakkaniemi) yhdessä iltapäivälehtien kanssa(mm. Iltalehden toimittaja Lauri Nurmi) on leimannut kriittisesti valintaan suhtautuvat(kuten minut) venäjätrolliksi.
VastaaPoistaSiihenhän onkin sitten hyvä keskustelut ehkäistä heti alkuunsa?
Nyt todistustaakka onkin yht'äkkiä minulla osoittaa, ettei kriittisyyteni ole luonteeltaan poliittista.
Itse haluaisin vain löytää ystävät läheltä(kuten Ruotsi) ja viholliset kaukaa.
Mutta kun kenraalien sotapelit antoivat toisenlaisen tuloksen...
"Itse haluaisin vain löytää ystävät läheltä(kuten Ruotsi) ja viholliset kaukaa."
PoistaMitenkäs ajattelit siirtää Venäjän tai Suomen kauemmaksi?
Jos naapurina on suurvalta, joka katsoo sille kuuluvan legitiimin turvallisvyöhykkeen, sitä on hiukan vaikea sovittaa pikkuvaltion suvereniteettiin. Tuossa tilanteessa liittolaiset - mieluiten mahtavat - on haettava sieltä mistä saa (vrt välirauha 1940-41).
Yhdysvallat on liittolaisena yhtä epäluotettava kuin englanti vuonna 1938.
PoistaOtetaan rauhallisesti: Koska Putinin Venäjä lisää kierroksia, niin on naapurien syytä ajatella: Köyhän ei pidä ostaa halpaa!
VastaaPoistaOsaamme siitä bluesin:
PoistaJos ostat käytettyä, varmaan petyt.
Jätä turhat pennin venyttelyt:
Lockheed-Martinilta osta uutta!
Älä pelkää myyjän kavaluutta:
Uudella on aina uuden taksa
Mutta käytössä sen itsens' maksaa.
Suomella on Venäjän kanssa hyvät suhteet tasan niin kauan, kuin se sopii Venäjälle. Kun Venäjälle sopii tehdä Suomesta seuraava uhri, se tapahtuu saman tien.
Siinä ei diplomatia eivätkä Pietarin ravintoloissa käydyt sivistyneet keskustelut vaikuta suuntaan eikä toiseen.
Ja Venäjä on jo pitkään luonut Suomesta vihollismaan kuvaa.
Siksi tervehdin nyt ilolla tätä USAn kädenojennusta Suomelle:
F-35 Lightning II on sen verran uutta kalustoa, ettei USA anna suomalaisten hukata sitä venäläisten käsiin.
Vaatii siis kalliit koneet takaisin jenkkeihin heti kun tilanne vähänkin täällä kuumenee?
PoistaAika kummallinen kirjoitus.
VastaaPoistaSehän se on se erityisesti nykyään siellä täällä ja yhdellä ja toisella korkeammalla ja matalammalla ilmenevä huolestuttava juttu, että vaikuttaisi olevan älyä, mutta kun järki puuttuu kertakaikkiaan.
VastaaPoistaMaailma on nyt niin sekaisin, että omien ajatusten päivittämisestä on tullut hyvin kinkkistä. Vielä joku vuosi sitten kannatin ehdottomasti Natoa, nojautuen Françoise Saganin mietelmään: itken mieluimmin Jaguaarissa kuin Ladassa.
VastaaPoistaNyt globalistit ovat saastuttaneet länsimaisen elämänmuodon tilaan, jonka puolustaminen alkaa vaikuttaa turhuudelta, Viides kolonna on kasvanut niin massiiviseksi, että heillä on jo media ja viihdeteollisuus tulitukena, eivätkä he tarvitse Venäjää enää muuhun kuin ihmisten huomion kiinnittämiseen toisaaalle.
Koska Unelma Höttö Halonen muilutti meiltä miinat, jotka olivat kaikkein tehokkaimmat puolustusvekottimet, niin sotapoikien ei auttanut kuin hankkia tuekseen jotain miehekästä ja jämäkkää. Oikein tai väärin, mutta sormi suussa jahkailu olisi ollut vielä pahempaa.
Ruotsistakin olisi jotakin saanut.
PoistaTotta.
PoistaRuotsista olisi saanut huonoa ja tehotonta.
Sellaista, jota Venäjä olisi halunnut Suomen ostavan.
Ennakkoluulosi paistavat kuin Naantalin aurinko: kaikki paitsi jenkkiromu on huonoa.
PoistaTuolla ajattelutavalla paras puolustuskeino on rynnäkkökivääri ja kova huuto: laukaus, laukaus, sarrrja, sarrrja...
VastaaPoistaOlisiko ne rahat pitänyt antaa ruotsalaisille, joilta olisi saatu toisen luokan koneita..
Asiantuntijat taisivat koneita pitää yhtä hyvinä. Mutta typeryydellehän ei mitään vaihtoehtoja voi olla olemassa. Yhtä tyhjää vaan...
PoistaNo jos ne ovat yhtä hyviä, niin miksi ruotsalainen vaihtoehto olisi sitten ollut parempi vaihtoehto ? Eikö se olisi aiheuttanut venäläisissä aivan saman reaktion kuin nyt hankittukin, eli missä suhteessa pienemmän uhkan se olisi heidän kannaltaan luonut. Miksi amerikkalainen kone on typerä, mutta ruotsalainen ei ?
PoistaNo tää on nyt paha.
PoistaNo yritä nyt kuitenkin.
PoistaRuotsalaisilla on ollut vaikeuksia saada koneestaan toimiva peli. Sitä on kehitelty ja viritelty koko Hornettien elinkaaren ajan ja vieläkään ei ole oikein varmuutta, että siitä tulisi soiva peli. Nykyaikaisen hävittäjän kehittäminen on niin iso ja vaativa projekti, että Ruotsin rahkeet eivät enää riitä. Eikä insinöörityökään ole enää ihan sitä, mitä se oli silloin kun Saabit olivat Drakeneita ja Volvot olivat Amatsoneja. Silloin Ruotsi oli Volvo, Saab ja Asea. Nyt se on enemmänkin Henkka-Maukka ja Ikea. Kovaa osaamista tämä nykyinenkin painotus vaatii, mutta insinööriosaamisen tilalle on noussut brändäys- ja myyntiosaaminen. Tämä on syytä tiedostaa ja huomioida myös ostajapuolella.
PoistaSotilaalle ei ehkä riitä, että ollaan puolustavinamme, ja ostetaan huonompi. Ja kai heillä joku virkavastuukin on. Sitä paitsi olisivathan ne poliitikot kai voineet halutessaan torpata valinnan.
PoistaMaassa rahapulan takia pysyvä kallis "hyvä" kone on huonompi kuin ilmassa oleva halvemmaksi tuleva "huono".
PoistaVoi tätä
VastaaPoistaHarmittaa.
Monitoimikone F-35 hankinnasta ja perusteista voisi keskustella järkevästi.
Mutta kuten aina Suomessa mennään siitä, missä aita matalin ja ennakkoluulot täyttävät keskustelun.
Ihan yksinkertaisesti: eikö Ilmavoimat ole Suomen paras asiantuntija?
Hornetit korvaava kone ei ole - ei ole Hornetkaan - pelkästään lentokone.
Jos samalla 10 mrd summalla hankitaan kalustoa, miksi sitten hommattaisiin asiantuntijoiden arvion hyläten huonompaa kalustoa.
Jo nyt Hornetin aseina on ilmasta maahan ohjuksia, joiden kantomatka on satoja kilometrejä. Mikä tähän muuttuu, jos kehitys kehittyy kuten aina ja uudet mahdollisesti hankittavat ohjukset lentävät kauemmaksi?
Eikö itänaapurimme kehitä koko ajan aseistustaan?
Onko Suomi jotenkin horjuttanut toimillaan Pohjois-ja Keski-Euroopan turvallisuutta?
Mikä maa hyökkäsi vuonna 2014 naapurimaan puolelle aseineen ja sitä ennen 8.8.2008 Georgiaan?
Onko NATO todellakin luvannut, ettei se ota uusia maita jäseneksi jos Venäjä ei sitä hyväksy?
Voi tätä kummallista keskustelua, ei näytä mitkään tosiasiat vaikuttavan ennakkoluuloihin ja näinhän meihin yritetään Kremlistä vaikuttaa.
Pekka Kymäläinen
Onko meillä edes kykyä arvioida onko tuo F-35 paras kone Suomen olosuhteisiin (eihän sillä edes ole vielä kukaan suomalainen oikeasti edes lentänyt), vai onko tässä kuunneltu vain jenkkien asehullujen propagandaa jossa jenkkipaska on aina maailman parasta?
PoistaEn nyt kumminkaan näe Natoa rauhanliikkeenä.
VastaaPoistaJa jenkit nyt kumminkin tahtonee leikkiä maailman poliisia, ihan se ja sama halunneeko muu väki sitä valvontaa. Enempi vaikuttaa mafia toiminnalta vähän eri mittakaavassa. Asioistahan saanee olla mitä mieltä tahtonee eikä tarvinne olla samaa mieltä.
"Kun lapset, naiset ja hölmöt riemuitsevat kuullessaan mitä suurvallan varusteluteollisuus heille kertoo, on syytä huoleen."
Kyllä minä nyt hieman mielenipahoitin kun itseni naiseksi miellän ja toinen noin kirjoittaa (tämä oli vitsiksi tarkoitettu), mutta enempi ahistaa tuo kehityssuunta. Toisaalta suht tyypillistä miehille, ei ne kasva aikuiseksi lelut vain suurenee. Ikävämpi puoli on että ne täytyy maksaa valtion kassasta.
On hyvä kysymys, missä määrin kannattaisi sitoa itseään USA:n vanaveteen. Teppo Turkki, joka on tutkinut Aasian nousua, kuvasi hyvin, että pian saattaa olla edessä tilanne, jossa USA:n ainoa voima on sotateollisuudessa. Tuotekehitys, teollisuus ja tiede tehdään Aasiassa. Armeijavoima sopii varmasti Pohjois-Korean kaltaisille maille, mutta entä muille?
VastaaPoistaJos tuo USA:n osoittama talouspoliittinen linja laskee statukseltaan suhteessa Aasiaan, niin mikä mieli on sitoa itsensä siihen?
Jos USA haluaa varusteilla itsensä kuoliaaksi, mitäpä me siitä. Hankitaan Suomelle parhaat vermeet mitä rahalla - USA:n sivuvaikuttimia välittämättä.
PoistaMuuten olen sitä mieltä, että kenelläkään meistä ei ole asiantuntemusta ja tietoja arvioida koneiden todellista suorituskykyä. Poliittisesti hankinnan oikeaanosuvuuden osoittaa vasta historia.
”ellei Venäjä lopullisesti möhli suhteitaan meihin.”
VastaaPoistaKuten tunnettua aika jakautuu menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Onko Venäjä tulevaisuudessa sama kuin se oli menneisyydessä ja on nykyisyydessä?
Hemmetin hyvä kysymyksenasettelu! Tämä on historian harrastajien perussynti: nähdä liian pitkiä jatkumista.
PoistaKiitos vaihtelusta Timo Vihavainen! Vihdoinkin kirjoitus, josta olen kanssasi jokseenkin eri mieltä. Virkistävää vaihtelua. Luulen toki ymmärtäväni osan perusteluistasi. Eikä kai Mannerheimkaan olisi halunnut sotia venäläisten kanssa.
VastaaPoistaLainaan kuitenkin erästä aikansa auktoriteettia:
"...heillä on liian pienet ilmavoimat. Ei sen takia, ettei heillä olisi rahaa lentokoneisiin. Heillä on ihan tarpeeksi pääomaa ja erinomaisia sellutehtaita, jotka antavat heille ruutia, vaikka ruuti on kallista. Heillä on enemmän sellutehtaita kuin meillä, kaksi kertaa enemmän:... Se on rikas maa. Ellei heillä ole ilmavoimia, se johtuu vain siitä, etteivät he ole ymmärtäneet ilmavoimien mahtia ja merkitystä. Sekin on yksi heidän puutteistaan."
"He" olivat siis suomalaisia ja "rikas maa" oli Suomi. Puhuja oli itse Isä Aurinkoinen huhtikuussa 1940. Lainaus on kirjasta "Puna-armeija Stalinin tentissä, Talvisodan jälkipuinti Kremlissä 14.17.4.1940". Kyse on aidoista pöytäkirjoista.
Kyllä Suomen on huolehdittava omista ilmavoimistaan jo tämän Stalinin arvostelun perusteella.
No kyllä Stalin tässä puhui tykistöstä JA lentoaseesta. Se tykistön määrähän se todellinen ongelma sitten olikin. Lyhyesti sanoen ei ollut mitään raskasta aseistusta. Yllättäen Stalin ei muistanut mainita, että myös panssarintorjunta oli aivan retuperällä, mutta hänellä nyt oli omat intressisnsä puhuessaan. Se konteksti on aina muistettava.
PoistaEiköhän se konteksti ollut salainen ja siksi harvinaisen rehellinen ja avoin pyrkimys analysoida, mikä meni pieleen (luonnollisesti lukuunottamatta sitä korkeimman politiikan aspektia, miksi sota ylipäänsä piti käydä). Tuon analyysin arvo nähtiin 1941 alkaen. Hitler taas veti väärät johtopäätökset...
PoistaAsiayhteys eli kontekstihan oli se, että Stalin pyrki tuossa tilaisuudessa vähättelemään omilleen Suomea ja suomalaisia ja käytti siihen tietysti käytettävissään olleita faktatietojakin.
VastaaPoistaVaikuttajien puheita on kuitenkin tapana lukea ja tulkita hyvinkin tarkasti, ikään kuin ne olisivat joka kohdaltaan punnittua puhetta, ei tilanteen mukaan tehtyjä huiskaisuja.
Joka tapauksessa hän sanoi, että Suomi on rikas maa, jonka sietäisi ymmärtää hankkia itselleen kunnon ilmavoimat.
Puliveivoomalla manöveerattu kiäntymys on nyty tehty. Monestiko vuorokauvessa nato-ortotoksiksi kiäntyneen pittää pyllistee Venäjälle rukoillessaan siunausta Isä-Ameriikalta?
VastaaPoistaKöyringin Hermannni sano aekonnaan jotta peleko, peleko se on ainova assie mitä tarvittaan. Kun suat kansan pölökeemään, sehän tekköö ja hyväksyy mitä tahansa.
�� Ravistettava/omskakas
(parasta ennen/best före 12/2054)
Minusta tuntuu siltä, että uskomattoman hienosti hoidetun hävittäjän hankintaprojektin harmittavin piirre monien kriitikkojen keskuudessa on juuri se, että se onnistui - jopa yli odotusten. Annetun tehtävän kannalta saatiin paras ratkaisu ja kaiken lisäksi halvimpaan hintaan, joka alitti jopa annetun budjetin Tämä on sietämätöntä monien sameissa vesissä kalastavien nimenomaan suomalaisten kriitikkojen näkökulmasta katsoen. Ei voi muuta kuin puida nyrkkiä taskussa ja heitellä joitakin epämääräisiä ja epätoivoisia kriittisiä väitteitä.
VastaaPoistaKatsotaan uudestaan sitten kun jenkit lähettävät laskun koneista, aseista, varaosista ja päivityksistä ja kun niitä yritetään käynnistää ja huoltaa maantienlaidassa kolmenkymmenen asteen pakkasessa.
PoistaJoo, 2030-luvulla ollaan paljon viisaampia...
PoistaKyllä Putin ja Stavka tietävät, että Nato ei hyökkää Venäjälle, eli se ei huoleta. Suurempi huoli onkin demokraattiset valtiot Venäjän rajanaapureina ja se pelottaa jopa Kremliä. Pahin pelko Putinille on värivallankumous Venäjällä, ja se johtaisi Putinin ja koko Venäjän suurvallan "lähtöön".
VastaaPoistaYritä selvittää pääsi. Olen humalassa järkevämpi kuin sinä.
Poista"Anonyymi" on ihan oikeassa: ei kukaan hyökkää sotahullujen retardien pullistelijoiden maahan, jossa ei ole muuta kuin mutaa, paskaa, kurjuutta ja ydinaseet vastassa.
PoistaKyllähän ryssäkin tämän oikeasti tietää itsekin, mutta sillähän ei ole mitään väliä noiden sairaissa unelmissa. Ei edes omalla kansalla ole koskaan ollut mitään arvoa Venäjän johtajille, oli vuosisata melkein mikä hyvänsä.
Olemme menossa kohti sotaa. Olisiko mahdollista muodostaa yhteistä rintamaa, oikeita aseveljiä, että puolustaisimme Suomea ja läheisiämme sodalta? Minusta tämä edellyttää huuhaa-vallan riisumista kunniastaan. On aivan erityistä, että vähä-älyinen poliitikko päättää Suomen kansan tulevaisuudesta. Henkilö on joko itse rallikuski tai missi, mutta hänelle annetaan tuki puolueensa toimesta.mlnella ei ole minkäänlaista kokemusta ulkopolitiikasta. Ei myöskään lääketieteestä. Nämä samat henkilöt vetoavat tutkimustuloksiin, vaikka eivät ymmärrä niitä.
VastaaPoista