tiistai 21. joulukuuta 2021

Vauhtia!

 

Davai, davai!

 

Luultavasti kaikki suomalaiset, jotka vähänkin osaavat venäjää, tuntevat sanan davai (давай). Sanatarkastihan se tarkoittaa kehotusta antamiseen (дать, давать), mutta ei sitä yleensä koskaan tarvitse eikä pidä sanatarkasti kääntää.

Normaalissa puhekielessä kyse on yleensä käytöstä apuverbinä, ilmaisemassa ehdotusta tai käskyä: mennään(pä) tekemään sitä tai tätä. Asian voi esittää teitittelymuodossa (davajmte, davajte) tai yksikössä (davaj). Jos haluaa olla kohtelias voi kehotusta aina höystää myös lisäämällä ”olkaa hyvä” (požalujsta), silloin kyseessä on ehdottoman korrekti ehdotus.

Mikäli sen sijaan sanotaan pelkästään davaj, on kyseessä hyvin pitkälle menevä tuttavallisuus. En kehottaisi sanomaan niin henkilölle, jonka kanssa ei ole tehty sinunkauppoja, kuten vaikkapa taksikuskille tai edes prostituoidulle. Molemmat saattavat loukkaantua pahanpäiväisesti ja vähintäänkin pitävät puhuttelijaa moukkana.

Kun sanotaan davaj peräti kaksi kertaa peräkkäin, on kyseessä jo muodoltaan varsin kursailematon, etten sanoisi härski hoputus. Suomeksi ei oikein ole edes sopivaa vastinetta.

Juhani Konkka, ansiokas venäläisen kaunokirjallisuuden kääntäjä käänsi sanan davai usein sanayhdistelmällä antaa parskua!

Oikein hauska ja ymmärrettävä käännös, mutta sen varjopuolena taitaa olla, ettei sitä suomessa kukaan käytä.

Toki on mahdollista, asiayhteydestä riippuen, käyttää monenlaisia yhdistelmiä: antaahan mennä!, vauhtia, vauhtia!, liikettä niveliin!, hop, hop, p-le! ja niin edelleen.

Mielessäni on se, miten eräs ns. Leinon vangeista, Boris Björkelund kuvasi muistelmissaan keskustelua, joka käytiin junassa, kun hän oli palaamassa 10 vuoden tuomion jälkeen vankileiriltä. Myötätuntoiset matkakumppanit kysyivät: ”entä työnteko, oliko koneita, vai pelkkä davai, davai!?”  Davai, davai”, vastasi Björkelund.

Sellaista se oli neuvostoaikana, jota moni näyttää taas kaipaavan. Itse sanayhdistemä davai, davai, on väärentämätön näyte siitä neuvostokielestä, jota aikanaan puhuttiin, tosin vain sellaisille henkilöille, joiden tittelinä ei ollut toveri, tovarištš.

Mikäli tällainen henkilö yritti käyttää sitä sanaa kunniallisista neuvostokansalaisista, esimerkiksi vartijoista hänelle saatettiin suuttuneena sanoa: susi on sun toverisi (volk tebe tovarištš!). Sen jälkeen sopi esimerkiksi osoittaa ovea ja sanoa: davai, davai!

Ville Haapasalon uusi ravintola on nimeltään davai,davai, eikä se tietenkään ole sattuma, kyllä hän venäjän keskustelukielen hienoudet hallitsee. Kun kyseessä tosiaankin on neuvostoravintola, on nimi valittu varsin onnistuneesti. Luulenpa, että nimi naurattaa useimpia venäläisiä turisteja.

Onnea Villelle siitä! Pitänee piakkoin pistäytyä katsomassa, millaista sitten on ruoka. Mainittakoon, ettei se neuvostoaikanakaan aina ollut lainkaan huonoa, vaikka valikoima ja palvelu olivat niin sanotusti omaa luokkaansa. Erityisesti ns. kansalliset keittiöt olivat silloinkin usein herkullisia ja olihan sitä myös monenlaista herkkua, jota ei enää löydä mistään: savustettu sammenselkä (balyk), kaviaari ja mitä heitä olikaan.

18 kommenttia:

 1. Leireillä taisivat vartijat ja muut "ohjaajat" käyttää tuota davai, davai!-
  Kehotusta.

  VastaaPoista
 2. Just ennen koronarajoituksia, Pietarin keskustassa joka toisen kadunkulman takana Kentucky Fried Chicken KFC-ravintola. Suomeen avatttin eka toissa viikolla viimeisenä onnellisimpaan maailmassa. Samat mersut ja bemarit siellä ja täällä.

  Vapauden kaihoa heinillä härkien nyt vihdoin myös täällä.

  VastaaPoista
 3. Pietarilaisten ohjauskeskus korvien välissä, halujen Herran maailmassa onnellisimpien haarojen välissä.

  Kirjoitettu teksti maailmaa muuttaa, hömppäkin on väärennetty kirjoitetuista, ne pitää uudistaa.

  VastaaPoista
 4. Lupsakka blogi.

  "Mikäli sen sijaan sanotaan pelkästään davaj, on kyseessä hyvin pitkälle menevä tuttavallisuus. En kehottaisi sanomaan niin henkilölle, jonka kanssa ei ole tehty sinunkauppoja, kuten vaikkapa taksikuskille tai edes prostituoidulle. Molemmat saattavat loukkaantua pahanpäiväisesti ja vähintäänkin pitävät puhuttelijaa moukkana."

  Ihan vaan taksikuskeille: en tahallani sanoisi teille edes huolimattomuuttani mitään noin loukkavaa. Huorat sen sijaan tietävät, että heidän asiakaskuntansa koostuu pelkästään moukista. Sinunkaupat prostitutoidun kanssa? Pitääkö tehdä, ennen kirjallista molemminpuolista suostumista seksuaaliseen kanssakäymiseen?

  Miksi taksikuskit ja prostituoidut samassa lauseessa? Molemmilta hyvällä tuurilla saatavissa hyvätkin kyydit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein usko että pelkistä moukista. Ja huora on vain ammattinimike. Uskone että ammateista missään mielessä helpoin. Ihminen sieläkin vain on ja olettaisin että ne mammat taas antanee sen täyslaidallisen takaisin, riippunee kyllä tapauksesta.
   Mitä joskus juttelin ystävän kanssa niin oli tapaillut virolaista merimiestä, joka taas tuumannut ettei Euroopasta enään löydy oikein naisia siihen hommaan. Kaukomailta paremmin. Mitä katsonut joitain aiheeseen liittyviä dokkareita niin syntyvyyden vähentyminen tainnee vaikuttaa ja mahdollisesti sitten tuo kirkon mahdollinen hallinnon monopolin menetys kun väki mahdollisesti uskone että huoraaminen olisi ainoa mahdollisuus (Intiassa nainen selitti kuinka hänen tyttärestäänkin tulee huora koska hänkin on, kastijärjestelmä voinnee hyvin), tai sitten puhuta äpäristä. Mafiahan noita naisia on kolmansista maista taas roudannut enempi vähempi Eurooppaan. Suomi on niin sivussa tuosta isommasta hölmöilystä, mutta kyllähän tuo tännekkin vaikuttanee tietyllä tapaa. Joskus lueskellut että opiskelijat rahoittaisivat opintojaan sillä. Tiedä kuinka suuresti Suomessa ilmeisesti Briteissä tyypillisempää.

   -H-

   Poista
  2. Kyllä sitä prostituutiota suomessakin esiintyy.

   Ihan sitä perinteistä köyhyysprostituutiota. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi siivousfirmojen YT:t tuovat tähän tarjotaan aina piikin.

   Sitten on tietysti sitä ihmiskauppaa, jossa naisia paritetaan ja hyväksikäytetään.

   Katuprostituutio ainakin Helsingissä näyttäisi olevan afrikkalaisten naisten hoitamaa.

   Kuten muussakin liiketoiminnassa suuri osa kaupasta hoidetaan nykyisin netin kautta.

   Opiskelijoiden prostituutio taitaa olla nykyään aika harvinaista. Opintotuki on toki menettänyt euroaikana ostovoimansa, eikä sillä kukaan tule käytännössä toimeen. Kunnollinen nykynuoriso kuitenkin tyytyy osaansa ja tekee viikonloput subeja, luuttuaa lattiota tai vartioi ostoskeskuksia. Sitä paitsi nykyteknologian aikana on melko suuri mahdollisuus, että se luvattu kuvattu sex-tape alkaa kummitella netin ihmemaailmassa.

   Poista
  3. Mitä käsittänyt että sitä on, missä määrin niin tiedä sitten. Kun en kuulune asiakasryhmään vaikea sanoa.

   Joskus tuota vartiointiakin tuli palloteltua että lähtisikö sille alalle. Jotenkin päädyin ajatusketjuun missä isovanhemmat taistelleet itsenäisyyden vuoksi ja minä menisin suojaamaan ulkomaisen sijoittajan omaisuutta (lähinnä mitä sattui silmään oli että itäkeskukseen haettiin vartijoita, joskus tuli kuukkeloitua ja jäin siihen käsitykseen että kuulunee Hollantilaiselle sijoitusyhtiölle), ulkomaalaisilta. Löysin sen hyvin tragikoomisena että miksi piti uhrata väkeä aikanaan ja niin paljon luoda surua ja tuumasin että keksinen jotain muuta.

   -H-

   Poista
  4. Ja käsittänyt että opiskelijat tehnee monia muita töitä opiskelujen ohessa. Pikaruokaravintolan kassalla, kaupan kassalla, kaupan hyllytystä, siivousta, jne. Toiset tehnee sitä eikä opiskele samalla (tärkeää työtä sekin on. Jos kukaan sitä ruokaa olisi hyllyyn laittamassa, katsomassa vanhaksi menneet pois jne. niin kuoltaisiin äkkiä moni nälkään.) Mutta itse kyllä kannustanut jos jollakin jotain haaveita opiskelusta niin menemään kokeilemaan, näitä töitä kun kyllä riittää hamaan loppuun. Itse vain tykkään tuosta leipomisesta, viehtymyksensä kullakin.
   Vannoin tosin tuossa joitain vuosia takaperin etten enää palaa leipomo-alalle, mutta kummasti sitä sinne päädyin. En vain tykänne siitä sykkimisestä mihin se on osin mennyt.

   Tosin muistan kun aikanaan ennen lapsia tuli ajateltua työmatkoja menetettynä vapaa-aikana ja lasten saannin myötä mieli muuttui että siitä tulikin sitä "omaa" "aikaa". Löysin sen hyvin hupaisana.

   -H-

   Poista
 5. Herrasmies on aina herrasmies tai sitten jokin muu.

  VastaaPoista
 6. Timo Vihavainen, haluaisin kysyä seuraavaa. Nyt on ollut puhetta työn katoamisesta ja automaatiosta ja itsekin kirjoiti tuosta Soininvaaran kirjasta, missä aihetta käsiteltiin. Kysyisinkin, että onko Venäjällä esitetty sellaista, että Marxin teoriat työn loppumisesta olivat oikeassa ja että neuvostoliitto esitti alkuaikoinaan oikeita johtopäätöksiä työn lopusta, mutta valitsi väärät tiet ja teki väärät johtopäätöskset siitä, mitä tulisi tehdä. Eli että Marxi oli oikeassa, mutta valittiin vain väärä polku.

  VastaaPoista
 7. "Eli että Marxi oli oikeassa, mutta valittiin vain väärä polku."

  Totta!

  Todellisuudessa proletariaatti ryhtyy kapinaan vasta sitten kun proletaarit ovat muuttuneet pitkä kaulaisiksi linnuksi!

  VastaaPoista
 8. Hiihtokilpailujen seuraajille on selvää, että "Davai, davai" on saksaksi nimenomaan "Hop, hop".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Davai, davai on mielestäni enemmän sotilaskäsky jota karjutaan sotilaille, kun halutaan toimintaan vauhtia tai kulkemiseen nopeutta. Kuului myös vartijoiden normikäskyihin Gulagissa, missä vangit tiesivät sen merkityksen kielitaidostaan riippumatta.

   Saksalaisilla vastaava ilmaisu on Tempo. Sitä karjuttiin niin sotilaille kuin keskitysleirin vangeillekkin, jos haluttiin joko vauhtia lisää tai nopeutta toimintaan.

   Suome

   Poista
 9. ”Niin monet unelmistamme tuntuvat aluksi mahdottomilta. Sitten ne näyttävät epätodennäköisiltä. Ja sitten, kun kokoamme tahdon, niistä tulee pian väistämättömiä." Christopher Reeve
  PS. jos tietokoneeni automaattisesti tarjoilemat modernin läntisen ajattelun helmet tuntuvat vierailta, tutkija Jukka Seppinen on väittänyt Mauno Koiviston aikana ulkoministeriössä kirjallisesti kielletyn kirjoittamasta Ranskasta, siksi hänenkin aika meni Venäjässä.

  VastaaPoista
 10. Politiikan lapsinerot ovat myös nopeita nykyään.

  Tässä yksi lapsinero:


  https://m.youtube.com/watch?v=-R3K9n_ZEIQ


  Miten tähän ollaankaan tultu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsitin että kyse on komediasta. Briteillä on kyllä ihan oma huumorinsa mistä itse olen kyllä hyvin viehättynyt.

   -H-

   Poista
  2. Pidän paljon mm. Monty Pythonista, mutta videosta ei tiedä miten reagoida - itkeä vai nauraa, kas siinä kysymys.

   Poista

Kirjoita nimellä.