perjantai 4. heinäkuuta 2025

Euroopan erämaista

Sotaherra

 

Gaius Julius Caesar, Gallian sota. Suomentanut Hannes Korpi-Anttila, johdannon kirjoittanut Edwin Linkomies. WSOY 1961, 242s.

 

Yli kuusikymmentä vuotta sitten luokkamme opiskeli eli käänsi ”Caesarin neljättä kirjaa”, kuten lukemattomat kohtalotoverinsa sitä ennen ja sen jälkeen.

Kyseessä oli yksi ”Gallian sodan” seitsemästä kirjasta. Antiikin Galliasta ja Germaniasta opittiin siinä jotakin fragmentaarista, mutta tärkeintä oli oppia latinaa, jota sitten onkin elämässään tarvinnut käytännöllisesti katsoen joka päivä.

”Gallian sodasta” (De bello Gallico) on ilman muuta sotaherran itsestään esittämä kuva, ettei nyt suorastaan kiiltokuva ja voisi tuskin muuta ollakaan.

Edwin Linkomies torjuu esipuheessa ajatuksen, että kyseessä olisi pelkkä Caesarin propaganda ja on tietenkin oikeassa. Ei noin seikkaperäistä kuvausta paitsi tapahtumista, myös Gallian ja Germanian kansoista ja luonnonsuhteista kai olisi kannattanut pelkän propagandan takia kirjoittaa.

Kuitenkin kirjan sankari on tietenkin sen kirjoittaja. Muut komentajat saattavat tehdä virheitä ja sortua inhimillisiin heikkouksiin, mutta lapidaarisesti itseään kolmannessa persoonassa kuvaava Caesar ei koskaan. Joskus taisi kyllä olla lähellä.

Caesar muistuttaa myöhempää sotaherraa, Aleksandr Suvorovia siinä, että hän kuvauksensa mukaan toimii aina nopeasti ja päättäväisesti, antamatta viholliselle aikaa vahvistua ja kykenee näkemään tilanteiden olennaiset piirteet yhdellä silmäyksellä.

Caesar myös kiinnittää erittäin suurta huomiota imagoonsa ja roomalaisten maineeseen. Koskaan ei vihollisen saa antaa kuvitella, että pelkää eikä petosta saa jättää kostamatta. Väärä hellämielisyys on tuhon tie, mutta sitä on myös väärässä paikasa osoitettu tarpeeton ankaruus, jolla karkoitetaan potentiaaliset liittolaiset.

Aikakauden arvopohja näyttää olevan jossakin määrin toisenlainen kuin nykyään, mitä ei kannata pöyristellä, jos nyt ei ihaillakaan. Sodassa on petoksella ja valheella saavutettavissa usein ratkaisevia etuja ja propaganda, joka jo ennakolta murtaa vastustajan moraalin, saattoi silloinkin olla se ratkaiseva ase.

Sota oli tuohon aikaan julmaa ja ratsuväki raakaa. Nimenomaan ratsuväen tehtävänä oli muonan ja rehun hankkiminen ja perääntyvän vihollisen takaa-ajo ja tuhoaminen.

Legioonat saatettiin panna myös viljaa leikkaamaan, kuten ne joka päivä saattoivat joutua rakentamaan ja purkamaan linnoitetun leirin. Roomalainen legioona oli tavattoman ahkera.

Huolto oli kaiken toiminnan kulmakivi, kuten se on nykyäänkin. On luultavaa, että Caesar, kuten muutkin antiikin auktorit useoin liioittelevat kuvaamiensa tapahtumien osallistujien määrää.

Kymmeniin- ja jopa satoihin tuhansiin nousevan joukon huoltaminen synkässä korvessa on ollut kai silloin yhtä mahdotonta kuin nykyäänkin, tarkoitan lähinnä Napoleonin aikoja.

Napoleonin ja Caesarin tilanne suurten joukkojen johtajana olikin suuressa määrin samanlainen. Marssinopeudet ja kommunikaatio olivat samalla tasolla vielä parituhatta vuotta myöhemminkin.

Tykit ja musketit olivat Napoleonin käytössä, mutta samaan aikaan käytettiin vielä myös jousta ja nuolia. Ja vielä Hitlerinkin oli usein ensi sijassa luotettava hevosiin, vaikka rautatiet ja autot jo antoivat asioille uusia ulottuvuuksia. Niitä voitiin myös sabotoida.

Sodan raakuus oli tuohon aikaan arkipäivää, eikä siviiliväestöä erityisesti säästetty, ellei siihen ollut syytä. Taistelut kuvataan usein suurina tuhoamisoperaatioina, joista henkiin jää vain ehkäpä vajaa kymmenes hävinnen osapuolen miehistä tai ei sitäkään.

Valan pyhyys oli keskeisen tärkeä asia aikana, jolloin kontrolli muuten oli vaikeaa tai mahdotonta. Toinen tapa hoitaa asiaa olivat panttivangit, joita otettiin aina ja joiden kohtaloa ei erikseen mainita silloin, kun vala rikotaan. Luultavasti se oli samanlainen kuin Neuvosto-Venäjällä, jossa saatettiin lehtien palstoilla kertoa, että petollisen ”sotilasasiantuntijan” (entisen tsaarin upseerin) perhe oli teloitettu.

Gallian sodassa Caesar joukkoineen liikkui laajasti, Italian rajoilta aina Britanniaan ja Germaniaan, joissa molemmissa hän kävi kaksi kertaa suuren sotajoukon kera. Nämä olivat valtavia logistisia operaatioita.

Reinin yli rakennettiin silta kymmenessä päivässä, mikä ei nykytekniikalla taitaisi onnistuakaan. Mahtoiko onnistua silloinkaan. Britanniaan menoa varten rakennettiin kuudensadan suuren laivan laivasto ja sotalaivoja niiden suojaksi, takilan tarvikkeita tuotiin kanaalin raanoilla Hispaniasta saakka… Ehkä kyseessä oli merikuljetus.

Gallit olivat olleet kuuluisia urheudestaan ja vapaudestaan ja vanha suola janotti myös sen jälkeen kun ne olivat alistuneet Rooman suojelukseen. Suuria kapinoitahan saatiin aikaan ja roomalaiset olivat jo useaan otteeseen lähellä kukistumista, mistä Caesarin nerous heidät aina pelasti.

  Roomalaiset pyrkivät hallitsemaan hajottamalla ja käyttivät myös germaaneja apunaan galleja vastaan.

Kansoilla oli omituisia tapoja ja esimerkiksi Germaniassa saatettiin elää lähes ilman maanviljelystä, lihan ja maidon voimalla. Näinhän vuoristolissakin on tehty.

Joku heimo saattoi arvostaa tasa-arvoa niin paljon, että se käytännössä noudatti tasajakoa. Maata vilhelevillä germaaneilla saattoi olla tapana jopa jakaa maat aina sillloin tällöin uudelleen, ettei tapahtuisi rikkauden kasaantumista. Systeemihän tunnetaan myöhemmiltä ajoilta myös Venäjältä (tšornyj peredel) eikä vain sieltä.

Omituisimpia olivat jotkut avioliittotavat, joissa sama nainen oli yhteinen kahdelletoista miehelle, yleensä veljeksille. Uskomattomalta kuulostaa jo se, ttä olisi myös ollut isien ja poikien yhteisiä vaimoja. Westermarck-efekti olisi kai silloin puuttunut.

Tuohon aikaan Eurooppaa kattoivat vielä suurimmaksi osaksi valtavat metsät, jotka olivat tuhansien peninkulmien mittaisia. Kukaan ei kuulemma vielä ollut kulkenut niitä päästä päähän. Ilmeisesti kyseessä olivat melkoiset hiilinielut, vaikka kasvullisuus näyttää siitä huolimatta olleen rehevää.

Joka tapauksessa tieto metsien tuolta puolen levisi välikäsien kautta ja Caesarkin saattoi kertoa, että jossakin idän puolella eleli erikoisia eläimiä, muun muassa yksisarvisia sekä hirviä, joiden jaloissa ei ollut niveliä ja jotka sen takia nukkuivat seisaallaan. Mikäli ne kaatuivat, ne eivät päässeet ylös, mitä metsästäjät hyödynsivät.

Caesarin kirjallista tyyliä on ihailtu ja hänet tunnetaan myös suurena kirjailijana. Tosin hänen kaunokirjalliset tuotteensa ovat hävinneet.

Caesar tosiaan kirjoittaa lyhyen iskevästi ilman jaarituksia ja ”Gallian sodan” alku on klassinen: ”Koko Gallia jakaantuu kolmeen osaan, joista yhdessä asuvat belgit…” (Gallia omnis divisa est in partes tres, quarum unam incolunt belgae…).

Aloitus on yhtä kuuluisa ja minusta myös hyvä kuin tuo nykyään jo paremmin tunnettu ”Oli synkkä ja syksyinen yö…”.

Edwin Linkomies hehkuttaa Caesarin suuruutta myös kirjailijana. En oikein jaksa olla samaa mieltä. Linkomiehen suuruutta sekä poliitikkona että muistelmakirjailijana kyllä arvostan.


19 kommenttia:

  1. Keinoälyn mukaan koko maailman väkiluku Caesarin aikana oli noin 250-300 miljoonaa.

    VastaaPoista
  2. Mikä herkku aihe. Muinaisgalli Obelix on todennut kelttilatinallaan "Ils sont fous les romains" (hulluja nuo roomalaiset). Se maailma oli eri. Ilmankoostumus, happipitoisuudet eri. Ravinnonlaatu paljon nykyistä rikkaampi. Ajankulun mittaus inhimillinen. Hengellisyys rikasta runsaudensarvesta (ajalta ennen kuin itäiset pöljät synti- ja kieltouskonnot änki Rooman arkeen). Vaikka silloin ennen ajanlaskun alkua sorrettiin ja tsäkällä oli suuri merkitys, niin yksilön tuntemusolemassaolo oli ehtaa kamaa, kun taas me "teknistyneen puhtauden lääkitetyn digisen maailman" kasvatit elämme enää laimennettua elämänlaatua, kuolemankäsityskin on mennyt aivan oudoksi mitä tulee 2,2tuhatvuotisten Euroopan (Rooma) esihahmojen ymmärrykseen. Sodat oli taisteluita, jotka käytiin lihasvoimalla kestoltaan yleensä puoli tuntia. Juliuksen vaikutuksesta välillisesti arvioidaan Gallian väkiluvun vähentyneen jopa miljoonalla, kyseessä nykytermein kansanmurha/etninen puhdistus. Jos meidät teleportattaisiin nyt siihen aikaan bellum gallico niin jo ilman laadusta, ravinnosta ja arjesta vähintään pöyristyisimme (meitä on petetty), sitten pyörtyisimme. Mikä siis on elämän tarkoitus? Hah ei mikään😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne taistelutkin saattoivat aika monta tuntia kestää. Ja sodat vuosia.

      Poista
    2. Adrian Goldsworthy esittää Rooman sotalaitoksessaan, että taistelut kyllä kestivät 2-3 tuntia, mutta olivat vaiheittaisia rintamien välillä erkaantuessa toisistaan ja lähestyessä lyhyinä purkauksina. Taistelu päättyi kun takarivin sotilaiden moraali petti ja nämä lähtivät pakoon.

      Suomalainen Ilkka Syvänne on uudessa (2024) teoksessaan Late roman combat tactis analysoinut myöhäisantiikin jalkaväki ja ratsuväkitaktiikkaa.

      Poista
    3. Toki mutta itse yhteenotto teräasein kesti sen puolisen tuntia johtuen osanottajien fyysisen kestävyyden rajallisuudesta, näin kertovat aikalaislähteet. Roomalainen perusrynnäkkö, joka usein oli voitokas, alkoi legioonan lähestymisellä, sitten piliumien heitot, kova mökä päälle, gladiukset esiin ja juoksu päin järkkynyttä vihollista, joka usein jo siitä lähti karkuun. Tapeltiin maitohapoille verta vuotavin haavoin. Hengästyttävää. Muu sodankäynti keväästä syksyyn velloi piirityksineen joskus vuosia toden totta

      Poista
    4. Teroristin kuvaus vastaa myös Goldsworthyn käsitystä normaalitilanteesta. Psykologinen kestävyys oli tämän mukaan keskeisessä osassa ja roomalaiset sotapäälliköt kiinnittivät siihen paljon huomiota. Pitkittyneet taistelut olivat harvinaisia, mutta silloin usein ratkaisevia.

      Poista
    5. Teroristi kirjoitti:
      "Roomalainen perusrynnäkkö, joka usein oli voitokas, alkoi legioonan lähestymisellä, sitten piliumien heitot, kova mökä päälle, gladiukset esiin ja juoksu päin järkkynyttä vihollista, joka usein jo siitä lähti karkuun."

      Rooman valtakunta kesti sen 1000 vuotta ja legioonatkin olivat sen eri vaiheissa kovin erilaisia. Esimerkiksi tasavallan aikana siirryttiin itse varustetuista ja harjoitetuista talonpojista vähitellen, ammattisotilaista koostuviin legiooniin. Tuo taisteluhuuto josta puhut omaksutiin vasta myöhäisantiikin ajalla germaaneilta noin 300 vuotta Ceasarin jälkeen.

      Joka tapauksessa keltit saivat vastaansa roomalaisen ammattiarmeijan, jonka menestyi perustui pitkään kokemukseen sotatoimista ja joukkojen säännölliseen harjoittamiseen. Useinhan barbaarit hyökkäsivät karjuvana laumana ja heidän tultuaan muutaman kymmenen metrin päähän he saivat niskaansa pilumien sateen. Jos keihäs ei haavoittanut se usein jäi kiinni kilpeen kärkirauta taittuneena ja johti siihen, että vihollistaistelija joutui hylkäämään kilpensä. Sen jälkeen oli vastassa legioonalaisten kilpimuuri. Barbaarin raivoisaan kirveellä tai nuijalla takomiseen vastattiin usein siinä vaiheessa kun vihollinen kohotti asettaan uuteen lyöntiin - pistämällä nopeasti kainaloon. Homma sitten viimeisteltiin usein lyömällä haavoittunutta vastustajaa gladiuksella päähän, joka sitten lopullisesti sammutti heimosoturin valot.

      Pax Romanan aikana roomalaiset pitivät germaanien heimojohtajien seurueeseen kuuluvia täysipäiväisiä sotureita yhtä hyvinä sotilaina kuin legioonalaisiaan.

      Roomalaisten ylivoima taistelukentillä perustui koulutukseen, kuriin, hyviin varusteisiin sekä aseisiin ja päteviin johtajiin. Jos joku noista puuttui olivat tulokset usein katastrofaalisia.

      Poista
  3. Lienee totta lukemani legioonalaisten keskinäisestä kurinpitomenetelmästä panna luottomiehet nuijimaan hengiltä rivistöstä kurittomat.

    Viime elokuun viimeisenä päivänä hoksasin googlen kartasta Rooman kadulla paikallisen pikkutorin nimeksi "Largo Christina Svezia". Minunkin italialla kiinnostuin mitä Ruotsin 1600-luvun kuningatar oli tehnyt saatuaan nimensä roomalaiselle aukiolle. Googlettamalla siltä seisomalta ilmeni että Ruotsin kruunun hylännyt Kristiina oli ottanut hatkat koko hommasta muuttaen takaisin Roomaan paavin suosikkityyppinä elellen siellä muutaman vuosikymmenen rikkauksissa joita vastaan oli tappelemalla järjestelmää Ruotsissa oltu vaihtavinaan. Saattoi siinä suomalaisten hajutkin kaikota nenästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan protestanttien sankarikuninkaan Kustaa II Aadolfin kääntymys katolisuuteen paavinkirkon suurimpia propagandavoittoja. Nykytutkijat katsovat, että tämän välttämätön kääntymys liittyi enemmänkin haluun välttää kuningattarelta edellytetty avioliitto ja elää arua ja köyhää Ruotsia rikkaamassa kulttuuripiirissä.

      Poista
    2. Anonyymi 10.23 eli tarkoitit Kustaa II Adolfin tyttären kääntymys. Olen itse ymmärtänyt ettei Kristiina ollut kovin kiinnostunut miehistä eli vältti siksi avioliittoa.

      Poista
  4. "Taistelut kuvataan usein suurina tuhoamisoperaatioina, joista henkiin jää vain ehkäpä vajaa kymmenes hävinnen osapuolen miehistä tai ei sitäkään."

    Tuo johtui nimenomaan tuliaseiden puutteesta: kun kaksi antiikin ajan jalkaväkiarmeijaa törmäsi toisiinsa, häviäjäpuolten miesten oli hyvin vaikea paeta tiiviistä muodostelmasta, selän kääntäminen olisi johtanut gladiuksen pistoon selkään. Jos olisi tullut paniikki, ratsuväki olisi tuhonnut pakenevan lauman.

    Tuliaseiden tultua etäisyys kasvoi ja salli hävinneen osapuolen perääntymisen/paon joskin ratsuväen rooli säilyi edelleen samana.

    Tuossa käännöksessä on muuten mainio Linkomiehen johdantoesitys roomalaisesta sotalaitoksesta.

    VastaaPoista
  5. Terhomatti Hämeenkorpi4. heinäkuuta 2025 klo 10.01

    Kunnioitttu Vihavainen: Mitkä ovat nämä pari blogiasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vasemmalla ylhäällä on hakuruutu. Kirjoita sinne "Kristiina".

      Poista
  6. Joukkojen huolto on ikuinen ongelma. Saattueet Murmanskiin, toisessa rähinässä, olivat jatkuvia, U-veneiden torpedoista huolimatta.
    Huollon kentälle saaminen onkin toinen asia. Neuvostosotilaatkin näkivät nälkää, 4 478 000 tonnin USA:n elintarvikeavusta riippumatta.
    Äitini isällä, molemmat sodat käynyt mies, säilytti kattonaulojaan Texas Roast Beef purkissa. Sanoi ottaneensa sen neuvostosotilaan repusta ja syöneen sen sisällön. Totesi saatesanoiksi - perkele.

    VastaaPoista
  7. Minua runsaat pari vuotta vanhempi Vihavainen on kaikesta päättäen ymmärtänyt oppikoululaisena niinsanotusti katsoa eteensä ja todella ottaa vastaan se hyöty mitä tarjottiin - vaikkapa juuri pitkästä latinasta. Toisin oli meikäläisen laita, vaikka en vähimmässäkään määrin mikään häirikkö ollutkaan. Kun ei kiinnostanut, niin ei kiinnostanut. "Sicilia est insulalla" aloitettiin, Tyrrhenanmeren leveydeltä nuottaa vedettiin, eikä seitsemän vuoden kuluttua verkon silmiin ainakaan pysyvää saalista juuri ollut tarttunut. Tavanomaiset lauseparret sentään ja kyky hitaasti, usein Strengiä konsultoiden, kääntää tekstiä.

    Gallian sodasta mm. mieleen jäi usein toistuva passus "kävi niin kuin Caesar oli arvellutkin käyvän...". Eipä tuo ole kuluneiden parin tuhannen vuoden aikana ollut vieras ajatus useimmille muillekaan muistelmien tai omaelämäkerran kirjoittajille. - Utuisten muistikuvieni mukaan myös (ablativus absolutus?) "Caesar ponte facto..." olisi ollut toistuva ilmaisu. Liekö siis legioonien "pioneereja" tarvittu muulloinkin kuin mahtavan Reinin ylimenossa?

    PS Aivan äskettäin näkyy ilmestyneen suomalaisvoimin kirjoitettu "Latinan kielen historia". Sen aion hankkia ja lukea - sen verran vanhaakin vielä janottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän latinasta on se hyöty, että ahkeruuden lisäksi oppii tiivistä ilmaisua, kuten Cicero kun häneltä kysyttiin kapinallisten kohtaloa "vexirunt" (he ovat olleet olemassa).

      Poista
    2. Usein ihmettelen miksi latinaa käännetään niin "pitkäksi", kun suomen kieli sijamuotoineen mahdollistaisi usein lähes yhtä nasevan muotoilun.

      Poista
  8. HS kertoi että "ottaa hatkat" tarkoittaa suomeksi "nuoret tytöt karkaavat hoitolaitoksesta". Kulttuurihegemonian kritiikin mukaan pitää käyttää kansan oman kielen ilmaisuja.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.