keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Psyykkaaja ja fasistit



Psyykkaaja ja fasistit

DJ Trumpin vaalikirja Crippled America vuodelta 2015 julkaistiin tänä vuonna uudella nimellä Great Again. How to Fix Our Crippled America. Threshold Editions New York etc., 193 s.
Se ei lisää juuri mitään siihen kuvaan, mikä Trumpista on annettu esimerkiksi Saarikoskien kirjassa, mutta ainakin hän on itse kirjoittanut tai vähintään hyväksynyt julkaistavaksi sen, mitä tässä opuksessa on.
Taidan jättää tässä tapauksessa suorat lainaukset tykkänään pois, sillä Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä, jota kirjoittaja kehuu maailman hienoimmaksi, on aina vähän pelottanut minua. Kukapa tietää, vaikka pikkuruinenkin luvaton lainaaminen tulkittaisiin rahallisesti hyvin arvokkaaksi asiaksi. Onhan kirjoittaja hyvin kalliin brändin luoja ja omistaja.
Joka tapauksessa kirjan tyyli tai sanoisiko muodikkaasti, tulokulma, tekee erikoisen vaikutuksen. Siinä on nyt asialla tavaraansa kehuva bisnesmies, joka vaatii uskomaan itseensä referenssiensä perusteella.
Kirjoittaja tekee mahdollisimman selväksi, että Amerikan nykyisen poliitikot ovat kelvottomia, mutta että tilanne on varsin helposti muutettavissa. Presidentillähän on hyvin monipuoliset valtaoikeudet.
Ennen muuta Trump haluaa olla Amerikan johtava cheerleader, kannustaja ja psyykkaaja. Asioiden korjaamiseksi tarvitaan nyt ennen kaikkea sitä. Rahaa on maailma täynnä. Jos amerikkalaiset firmat saadaan kotiuttamaan voittojaan ja sotilaalliset liittolaiset maksamaan nauttimastaan suojelusta, ovat asiat pian kunnossa.
Valtion infrastruktuurin korjaaminen taas luo työtä ja panee rahan kiertämään ja samahan koskee armeijan varustelutason kohottamista. Verotus ja terveydenhoito kaipaavat täysremonttia. Kunnon toimitusjohtaja pystyy hoitamaan kaiken, mutta hänen täytyy olla pätevä ja DJT on pätevyytensä osoittanut. Hän on voittaja eikä luuseri.
Trumpin vankka usko brändiin ja psyykkaukseen ja johtajan keskeiseen merkitykseen ei muistuta millään tavalla fasistisia saati natsilaisia aatteita. Sen sijaan ne kyllä tuovat mieleen Suomenkin politiikassa vaikuttaneen mielikuvakeskeisen suuntauksen, joka hehkutti sitä, miten fantastisesti asiat ovat ja yhä vain paranevat.
Puhuminen fasismista nykyisen populismin kohdalla onkin lähes kauttaaltaan aivan asiatonta ja ilmeisesti tarkoitettu vain palvelemaan mielikuvapolitiikan tiettyä suuntausta. Tällä en toki tarkoita, ettei joukossa olisi niinkin yksinkertaisia sieluja, jotka uskovat tämän puheen.
Foreign Affairs tunnetaan riippumattomana ja arvovaltaisena kansainvälisen politiikan forumina, jonne hyväksytään vain parhaimmat asiantuntijat.
Sen uusin numero on omistettu populismille, jonka piiriin myös Trump-ilmiö luetaan. Michael Kazin laskee populismin piiriin sekä Trumpin että Bernie Sandersin, joka edustaa lähinnä skandinaavistyyppistä sosialidemokratiaa, mutta on Amerikassa aivan uudenlainen hahmo.
Populismille on ominaista eliittien vastaisuus ja Kazinin mielestä kyseessä ei ole mikään tyhjästä lietsottu herraviha. Tilanne on todella epänormaali eikä muuta tietä sen korjaamiseen ole näkynyt. Populismi voi olla vaarallista, mutta se saattaa olla myös välttämätöntä, arvioi kirjoittaja.
Kirjoittajien näkemykset populismista vaihtelevat. World Values Surveyn piirissä kunnostautunut Ronald Inglehart ja Pippa Norris, joita Fareed Zakaria referoi, ovat todenneet äänestyskäyttäytymisen viime vuosikymmeninä irronneen taloudellisesta asemasta. Ruchir Sharma on havainnut yhden suuren tekijän ilmiön taustalla ja se on demografia. Missä matala syntyvyys, siellä ongelma.
Taustalla näyttää siis olevan aikakauden vaihtuminen monessakin suhteessa. Informaatiovallankumous antaa asialle oman lisänsä.
Muutoksen aikoina on luonnollista, että nuoremman sukupolven asenteet poikkeavat vanhemmista. Olisiko kyseessä ennen muuta vain kulttuurin vitka, kykenemättömyys sulattaa äkkiä syntyneitä ongelmia, voidaan kysyä. Mutta entä fasismi?
Kukaan kirjoittajista ei tulkitse nykyistä populismia fasismiksi, vaikka tämä leimakirves näyttää etenkin Suomessa ja Ruotsissa olevan ahkerassa käytössä.
Ilmiön taustalla todellakin ovat vakavat ongelmat, joille on voitava tehdä jotakin sen sijaan, että julistetaan oikeinajattelun ihanuutta ja demonisoidaan niitä, jotka ovat jääneet Juggernautin alle.
Tutkija Cas Mudde formuloi ongelman siten, että olemukseltaan populismin nousu on ei-liberaalia demokraattista reaktiota vuosikymmenien epädemokraattiseen liberaaliin politiikkaan.
Että tästä selvittäisiin, pitää poliitikkojen kuunnella niitä ääniä, jotka vaativat tämän vuosisadan keskeisten kysymysten tekemistä uudelleen poliittisiksi. Sellaisia ovat maahanmuutto, neoliberaali talous ja Euroopan integraatio, jotka on tuotava takaisin vaalikysymyksiksi ja tarjottava koherentteja ja selkeitä vaihtoehtoja populistien usein simppeleille tarjouksille.
So far so good. Kysymys on kuitenkin myös siitä, että epäkohdat olisi kyettävä korjaamaan. Latinalaisen Amerikan populismi on vienyt maat tuhon partaalle, mutta tokihan Yhdysvallat on eri asia ja tuskinpa Trump aikoo seurata Chavesin ja kumppanien jalanjälkiä.
Joka tapauksessa tulee olemaan kiinnostavaa nähdä, miten supervalta nostetaan suosta psyykkaamalla. F.D. Roosevelt sai aikoinaan rähmälleen joutuneen maan toimimaan, mutta siihen tarvittiin kovasti sosialismia muistuttava New Deal ja taidettiin tarvita vielä sotakin.
Trump on kunnostautunut Diili-formaatin (Apprentice) luojana ja juontajana. Saa nähdä, miten häneltä käy Newest Deal. Sotiahan USA käy koko ajan, joten ehkä kannattaisi pikemmin kokeilla niiden lopettamista ja niitä säästämisen paikkoja, joita Trump on kuuluttanut löytäneensä.

8 kommenttia:

  1. Julkisuuteen vuotaneen tiedon mukaan Trumpin esikunta poistaa Venäjän USA:n puolustuksen kannalta tärkeältä uhkalistalta.

    https://www.sott.net/article/337329-Donald-Trump-removes-Russia-from-list-of-US-defense-priorities

    VastaaPoista
  2. Roosevelti New Deal ei kyllä nostanut USA:ta suosta vaan sen teki Pearl Harbor.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu-u? Olen tästä lukenut paristakin lähteestä. Käsitys perustettiin aikakauden tilastoihin. Niiden perusteella kirjoittaja(t) katsoi(vat), että kansalaisten yleinen elintaso ei Rooseveltin toimien ansiosta parantunut rauhan aikana juuri lainkaan. Vasta sota teki sen. Valitattavasti en kirjoittanaut lähdetietoja muistiin.

      Ehkä New Deal kuitenkin piti yllä uskoa parempaan tulevaisuuteen. Luulen ihmisillä olleen sata vuotta sitten enemmän kärsivällisyyttä kuin nykyisin. hh

      Poista
    2. KYllä minäkin muistelen tämän tulkinnan nähneeni. Kuten totesin, sitten vielä sotakin tarvittiin siihen, että päästiin sellaiseen 50-lukuun kuin tuli.
      Mutta ei se kasnalaisten ns. yleinen elintaso rahassa mitaten ole aivan olennainen asia. Olennaisempaa on löytää elämään mielekkyys, jonka saa vain työstä. Ja sen määrä kyllä lisääntyi ja jälkeä syntyi.

      Poista
  3. Hieno kansa tulee vaikka saranan puolelta, sanoi Trumpetisti kun oli soitellut muille naapureille. Suomen idea on eloonjääminen. Ne on muita joita inhottaa kääntyä lampaaksi.

    VastaaPoista
  4. CNN:n kanavalla pohditaan parhaillaan Trumpin ilmaisua "Drain the swamp" jolla arvellaan tarkoitettavan pikemmin elintilan viemistä islamisteilta kuin soiden kuivattamista alligaattoreilta Floridassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tieto julkisuuteen vuotanut että Trump olisi pudottamassa Venäjän listalta johon laitettu USA:n kannalta ulkopoliittisesti "vaaralliset valtiot". Jos tuo tieto pitää paikkaansa on käänne siis reaalisoitumassa virallisestikin.

      Poista
  5. Uusliberalistisesta politiikasta jonka yksi nimitys on globalisaatio puhutaan kuin luonnon laista vaikka se poliitikkojen valitojen tulos. Länsimaiden eliitti on valmis uhraamaan rahvaan toisen maailmansodan jälkeen saavuttaman elintason ja purkamaan hyvinvointivaltiot jotka rakennettiin neuvostoliiton pelossa.

    On turha sanoa että ei voida tehdäsillä kapitalistien vapaus jatkuu juuri niin kauan kuin pääomien liikkumisen säätely palautetaan. Voitotkin voidaan pakottaa kotiuttamaan sillä valtiolla on kyllä pakkokeinotkin käytössään. Jolle Putinista voi sanoa muuta hyvää niin ainakin sen että hän näytti kuinka helppo oligarkit on murskata. Syylliset tiedetään. Nyt on aika tuomita ja rangaista.

    Se että Trump ei pidä Venäjää ulkopoliittisesti vaarallisena kertoo vain siitä että hän ei näe sen uhkaavan Yhdysvaltoja.Luulen että Amerikkalaiset ovat kertakaikkisen väsyneitä tukemaan horjuvia liittolaisia. Naton uusille jäsenmaillekin on annettu vain tyhjiä lupauksia.

    Tosiasia on myös että amerikkalaisten mahdollisuudet ohjata maailmanpolitiikkaa ovat supistuneet. Kiinalaiset eivät esimerkiksi piittaa Iranin saarrosta tippaakaan vaan ovat tehneet sinne suuria sijoituksia. TTPI sopimus on perimmiltään vain yritys ulottaa Amerikkalainen lainsäädäntö myös Eurooppaan eikä niinkään vapaakauppasopimus.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.