lauantai 10. joulukuuta 2016

SymbolivarkaatSymbolivarkaat ja uudet embleemit

Valtiolliset ja uskonnolliset symbolit omaavat yleensä tiettyä pyhyyttä ja niiden julkinen rienaaminen saattaa olla jopa rangaistavaa. Aina ei edes edellytetä julkisuutta. Islamin mukaan jumalanpilkka on rangaistava (kuolemalla) olipa se julkista tai ei.
Niinpä se, joka alkaa niillä leikitellä, ottaa riskin. Vanhempi väki muistaa, miten Neuvostoliiton suurlähettiläs Kovaljov joskus maljapuheessaan sanoi toivovansa, etteivät Suomen ja Neuvostoliiton suhteet enää olisi sellaiset, kuin Karjala-oluen kyljessä oleva vaakuna esittää. Kyseessä siis oli kaksi keskenään taistelevaa miekkaa.
No, eihän tämä hullumpi maljapuhe ollut. Ei siinä puututtu naapurin maakuntavaakunan oikeuteen olla sellainen kuin se oli, vaan esitettiin retorinen toivomus valtiollisten suhteiden laadusta. Se oli hyvä syy ottaa taas yhdet.
Ennen pitkää kuitenkin joku suomalainen keksi tuon tostin johdosta sanoa, etteivät vaakunat mitään ikuisuusasioita ole. Kerran maailmassa ihmiset ovat ne tehneet ja voivat ne tarvittaessa muuttaa. Muutetaanpa siis Karjalan vaakunaa!
Tavanmukainen sopulinäytelmä eteni siten, että alkoi varsinainen kirjoitusten vyöry. Lukuisissa artikkeleissa annettiin ymmärtää naapurivaltion virallisen edustajan puuttuneen suvereeniin oikeuteemme päättää vaakunoidemme laadusta. Paheksumisen myrsky seurasi eivätkä selittelyt auttaneet. Eihän asiassa ollut edes mitään selitettävää, ei nyt oltu logiikan, vaan tiedonvälityksen alueella.
Karjala-olutta valmistava panimo sai ehdotuksia: oluen nimeksi on muutettava ”Orjalan kalut” ja symboleiksi otettava sirppi ja vasara. Sitä ei tehty, mutta sen sijaan pullon kaulaan tuli kahta tuoppia esittävä kuva ja teksti ”Karjalasta kajahtaa”. ”Kovalenkoksi” nyt ristityn oluen myynti moninkertaistui. Kovaljov läksi ennen pitkää Suomesta ja yleisesti hänen vaakunapuhettaan pidettiin asian syynä.
Finlayson-niminen firma, jonka alullepanija oli muuan Suomeen saapunut skotti 1800-luvun alussa, on kunnostautunut asenteella, jota kai pitäisi nimittää edistykselliseksi, sehän näyttää designeissään pyrkivän pidemmälle kuin terve järki tai hyvä maku sallisivat.
Niinpä nyt myynnissä on homopornolla varustettuja lakanoita, minkä tarkoituksena lienee profiloitua ns. suvaitsevaisuudella. Nyt firma on sitten puuttunut Suomen vaakunaan, jonka uudesta muodosta on julistettu leikkimielinen kilpailu: Suomen leijona on varastettu, tilalle olisi saatava jotakin.
Idean ilmeisenä tarkoituksena on teroittaa tyhmän yleisön mieleen sitä, että leijona-aihe on todennäköisesti tullut meille ulkomailta eikä siis ole oikeastaan edes suomalainen. Nyt kuitenkin maassamme on piirejä, jotka pitävät tuota vaakunaa suomalaisena tunnuksenaan ja kannattavat ulkomailta suuntautuvan muuttovirran rajoittamista.
Koska tällainen mielipide on väärä ja demokratiamme puitteissa sallimaton, on muun kansanosan syytä unohtaa tuo vanha symboli ja keksiä sen sijalle uusi tai vaikkapa kokonainen liuta uusia.
Tämä on se selitys, jonka hyvällä tahdolla olen löytänyt tuolle varsin sekavasti esitetylle mainoskampanjalle. Toki tässä tapauksessa tärkeintä lienee hankkia firmalle rahaa kosiskelemalla niitä piirejä, joiden hovihankkijaksi halutaan leimautua, enkä tiedä, onko kohdeyleisön hengenlahjoja tässä tapauksessa lainkaan aliarvioitu.
Yleensähän viralliset valtiolliset symbolit ovat kelvanneet kaikkien mielipidesuuntien edustajille, sillä ne eivät kuvaa jotakin ryhmää, vaan kokonaisuutta. Esimerkiksi Yhdysvaltain kiljukotkaa tai tähtilippua voidaan kyllä käyttää myös parodioissa, mutta kenen mieleen tulisi sanoa, että joku ryhmä on ne varastanut?
Näyttää siltä, että kadonneen leijonan korvaajat haluavat esittää ja määritellä Suomen kokonaan uudella tavalla, ryhmäkuntien maana, jossa edes yhteinen symboli ei kelpaa kaikille. Onhan se ainakin innovaatio, tämä tällainen.
Vaakunamme leijona on tietenkin uros ja suoralla miekalla aseistautunut. Lisäksi se polkee käyräsapelia, joka viittaa itään. Itse asiassa se viittaa Venäjään, mutta eräiden selitysten mukaan sen varsinainen, symbolinen kohde on kyllä islam, tuo Lutherin vanha vainooja.
On selvää, ettei tämä tällainen ole maamme kaikkien fanaattisten marginaaliryhmien mielen mukaista, joten kuvaa onkin syytä muuttaa.
On se ajan mittaan muuttunutkin. Autonomian ajalla leijona astui pois sapelin päältä ja otti sen toiseen käpäläänsä. Niinpä se ei enää herjannut itää, vaan sen voitiin ajatella taistelevan sen riveissä kahdella teräaseella varustautuneena. Olisiko taas palattava samaan? Mutta riittääkö se enää?
Leijonan muuttaminen naaraspuoliseksi on helppo juttu ja kruununkin voisi sen päästä poistaa. Sehän ei tosin viittaa kuninkuuteen, vaan itsenäiseen valtioon, mutta kannattaako meidän enää sellaisella elämöidä? Eipä ole paljon, mistä nyhjästä.
Mutta miksipä oikeastaan pitäisi säilyttää vaakunassa nimenomaan leijona? Tom of Finland olisi kansainvälisesti paljon edustavampi ja ymmärrettävämpi ja antaisi maastamme suvaitsevaisen kuvan. Sitä paitsi se sopisi jo nimensäkin puolesta.
Ongelmaksi voisi kuitenkin tulla feministien ja islamistien piirissä mahdollinen tyytymättömyys, mutta ehkäpä nämä ryhmät voisivat käyttää omaa vaakunaansa. Edellisessä tietenkin olisi vulva ja jälkimmäisessä Muhammed sapeli kädessä, suoraa miekkaa polkemassa.
Mutta leijonaa suurempi epäkohta on lippumme, jonka tunnuksena on risti. On tosiasia, etteivät islamistit hyväksy ristiä missään muodossa. Heillähän ei ole edes Punaista ristiä, vaan Punainen puolikuu ja Iranissa Punainen leijona.
Puolikuista rakennettu risti saattaisi olla jonkinlainen ratkaisu, mutta pelkään, että se tuntuisi puolivillaiselta. Vino Andreaksen risti, joka saattaa olla lippumme esikuva, on jo varattu ja sekin on eräitä piirejä tavattomasti ärsyttävä ja loukkaava risti.
Luulen, että olisi innovatiivista ottaa kansalliseksi symboliksi männynkävyt, joita maassamme muutenkin on erityisen runsaasti. Ne vastaisivat lipun kansallisesta aineksesta ja jokainen ryhmä voisi makunsa mukaan luoda oman käpylippunsa ja käpyvaakunansa: kenellä olisi käpy vulvassa, kenellä turbaanissa, kenellä vaikkapa suussa. Informaatiopuolella kävyt voisi sijoittaa korviin ja silmiin.
Luova mielikuvitus ei tunne eikä saakaan tuntea rajoja! On upeaa, että meillä on Finlaysonin kaltaisia ennakkoluulottomia yrityksiä, joiden luontainen kosmopoliittisuus auttaa koko maatamme brändäytymään!


21 kommenttia:

 1. Ei tulisi mieleenkään epäillä, että Katera Steelin voittamassa Kansainvälisen konsulttiyritys Pöyryn järjestämässä tarjouskilpailussa olisi voinut esiintyä mitään filunkipeliä.

  -Ehrnrooth, no mitä nyt omistan pikkuisen Pöyryä

  VastaaPoista
 2. Yhdysvaltain vaakunalintu on valkopäämerikotka eikä vanhan mantereen kiljukotka. Vai onko joku varastanut senkin?

  VastaaPoista
 3. Enpä ole moiseen lakanajuttuun törmännyt. Kenties hyvä niin. Kelpo satiiria kuitenkin, kiitos siitä!

  Kyllä ällöttää nämä jotkut kaupalliset piirit, jotka jatkuvasti marisevat, halveksuvat suomalaisia ja Suomea kaupallisesta kyvyttömyydestä ja kuitenkin itse suoltavat tuollaista mautonta ja mielikuvituksetonta roskaa.

  Uskon kuitenkin heikäläisten rajattomaan ahneuteen, ja varmasti siellä on joku laskenut tälläkin metodilla saatavan muutaman "edistyksellisen" asiakkaan lisää.

  Toinen vastaavan kaltainen ilmiö on neekereiden nopea ilmestyminen mainoksiin. Erikoisen siitä ilmiöstä tekee se, että mustan väestön osuus Suomessa on vielä varsin pieni. Varautuuko liike-elämä jo tulevaan vai onko tarkoituksena vain todistella oman liiketoiminnan "edistyksellisyyttä"? Olen taipuvainen uskomaan jälkimmäiseen varsinkin, koska Kaukoidän edustajia ei ole mannekiineina näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliii hyvä kaja kiinsoitaa katsoa, milloin mustat tai neekerit ilmestyivät Vartiotornin ja Herätkää -lehden kuvitukseen. Työ on helppo tehdä etänä, sillä koko lehtien arkiston digitalisoitu ainakin vuodesta 1968.

   Poista
 4. "On upeaa, että meillä on Finlaysonin kaltaisia ennakkoluulottomia yrityksiä, joiden luontainen kosmopoliittisuus auttaa koko maatamme brändäytymään!"

  Finlayson on kuitenkin varastanut kyseisen vaakunan muutosprinsiipin Putinin Yösusien motoristikoplan johtajalta Kirurgilta. Tämä on jo pitkään jankuttanut siitä, että Venäjän vaakunan kaksipäisen kotkan seuraksi pitää palauttaa Neuvostoliiton vaakunasta punatähti eli mahtavan armeijan symboli ja viljatähkät reunuksiin symbolisoimaan tyhmää rahvasta, jota pitää tyhmentää yhä tehokkaammin. Proletaareista ei Kirugnin vaakunaversiossa ole mitään merkkiä, varmaankin siksi, että proletaarit suuttuessaan voivat järjestää vaikka lakon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kirurgi"

   Kirurgi voi helposti "kirurgeerata" maalaistolloja, mutta lumpenproletaarien valtavia massoja vastaan hän tarvitsee mahtavaa armeijaa.

   Poista
 5. Nyt lopullisesti ymmärrän miksi on käymässä niin että Venäjä elpyy ja jopa voimistuu kun taas läntiselle kulttuurille on käymässä köpelösti. Venäjän demonisointi vihreille ja edistyksellisellä vasemmistolla liittyy juuri siihen raivoon ettei Venäjä kumarra tuota "Partaista Naista".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Venäjä elpyy ja jopa voimistuu"

   Venäjän demonisointi tapahtuu Venäjän omilla toimillaan. Mm. korruptioskandaalien ketjussa viimeisimpänä on Venäjän Sisäministeriön Sisäisen Turvallisuuden Hallinto:

   9 декабря 2016, 21:01
   Текст: Алексей Топоров

   100-миллионная взятка спровоцировала масштабную реформу УСБ МВД
   http://www.vz.ru/society/2016/12/9/848477.html

   Главное управление собственной безопасности МВД России – структура, которая должна следить за соблюдением закона внутри самой полиции – подвергнется масштабной реорганизации. Ряд ее ключевых сотрудников уволены, а региональные управления ликвидируются. Перетряска стала следствием крупнейшего скандала в ведомстве: высокопоставленный офицер УСБ вымогал многомиллионную взятку.


   Poista
 6. Finlaysonin homolakanat ja Postin homomerkit menevät yli minun ahdasmielisyyteni rajojen. Onneksi voin loppuelämäni boikotoida kumpaakin firmaa.

  VastaaPoista
 7. "Mutta miksipä oikeastaan pitäisi säilyttää vaakunassa nimenomaan leijona? Tom of Finland olisi kansainvälisesti paljon edustavampi ja ymmärrettävämpi ja antaisi maastamme suvaitsevaisen kuvan. Sitä paitsi se sopisi jo nimensäkin puolesta.
  Ongelmaksi voisi kuitenkin tulla feministien ja islamistien piirissä mahdollinen tyytymättömyys, mutta ehkäpä nämä ryhmät voisivat käyttää omaa vaakunaansa."

  Kuten sanottua leijonavaakunan kidnappaaminen äärioikeistolaisten liikkeiden toimesta on erittäin surullista, ja tämä omiminen kattaa tätänykyä (ainakin viimeisemmän itsenäisyyspäivän perusteella) koko itsenäisyyspäivän. Tuntuukin siltä, että Suomessa isänmaallisuus täytyy miltein kätkeä, jotta ei tulisi leimatuksi ääriryhmien jäseneksi.
  Uuden vaakunan valitsemisen vaikeus viestii myös siitä, että on hyvin vaikea enää määrittää tiettyä Suomen kansaa tai yhteisiä arvoja tai aatteita. Samojen rajojen sisällä asuukin hyvin jakautunut joukko ihmisiä jonka välinen kuilu on alati kasvava, jos keskusteluyhteyttä tai ymmärrystä ei saada aikaan näiden osapuolien välille.

  VastaaPoista
 8. Kirves
  Tästä pakinasta blogisti kyllä ansaitsee timanttisen rossin kaikilta hyvää tarkoittavilta Suomen naisilta ja kutsun presidentin linnaan 6.12.2017. Se on sata vuotta.

  Mutta, presidentin linna ilman puskimet tanassa punaista mattoa astelevata, suvaitsevata emäntää on niin kuin pilvinen päivä.

  Puskimiin ei kuitenkaan pidä kiinnittää minkäänlaista huomiota, sillä se saattaisi olla osoitus alentuneesta arvostelukyvystä.

  Näyttävä esillepano tai kannattimien poisjättäminen ei myöskään ole viesti venäläiselle kirjailijalle, puskiinnille.
  Parempi vain tähytä ylemmäs, päätä, mitä siellä on, kuten ennen annan kirkasta otsaa.

  Ja sitten siitä boolista. Jos siinä on vodkaa, ei pidä ottaa.
  Ettei käy kuten isä aurinkoiselle ja äiti chrutzhevalle jotka iski silmää ginihibrakas, oi jos votkaa oisi ollut heillä, oisi isku käynyt alemmas.

  Hy, радости жизни все
  Топорзалив

  VastaaPoista
 9. Aivan mainio kirjoitus ja lopussa helmenä vielä tuo Suomen lipun risti-ongelma!

  Kumma, ettei siihen ole vielä puututtu. Kulkisiko siinä toistaiseksi hölmöyden raja?

  VastaaPoista
 10. Kyllä mknä olen käpykaartista kuullut, mutta että käpyvaltio...

  Jotenkin tunnen enemmän sympatiaa alkuperäisiä käpykaartilaisia kohtaan, kuin näitä nykyisiä.

  VastaaPoista
 11. Ehdotuksia uudeksi leijonaksi:
  (1) Käsillään kävelevä hymyilevä hunnutettu gender-nonbinary-lesbo-naarasleijona.
  (2) Tai ehkä kaksi homoleijonaa 69 asennossa, toisella kädessään se käyräsapelli. Suvaitsevaisuuden jin ja jang.

  VastaaPoista
 12. Oliko venäläisillä käyrät sapelit? Vai viittaako tuo enemmänkin mongoleihin ja mongolivallan aikaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö Klinge aikoinaan esittänyt, että käyrä sapeli viittasi nimenomaan pahimpaan uskonviholliseen, etenevään turkkilaisuuteen?

   Poista
 13. Kirjoitti kyllä. Kaiketi tataarit ja moskoviitit assosioitiin. Johannes Messenius selitti vaakunan sapelin olevan venäläinen.

  VastaaPoista
 14. Minulle on aina jäänyt vähän epäselväksi miten Venäjällä ymmärretään tataarit, mongolit ja turkkilaoset. Jokus olen nähnyt termin yogi, mutta ketä tällä oikein tarkoitetaan?

  VastaaPoista
 15. Olen antanut lanseerata uuden sanan: homomania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä termi. Nyt äkkiä sitä levittämään sosiaalisessa mediassa.

   Poista
 16. Broidi totesi kerran, että urosleijona sopii hyvin vallan tunnukseksi. Se vain haisee, nukkuu ja antaa naisten tehdä kaiken työn.


  Mafh

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.