torstai 5. joulukuuta 2024

Juhlinnan aihetta

 

Riitaisa äänestys

 

Valta Suomessa on kansalla ja sitä se käyttää valitsemansa eduskunnan välityksellä. Eduskunnan vallassa oli päättää mistä tahansa aikana, jolloin kansainväliset sitoumukset eivät rajoittaneet maan suvereniteettia.

Englannin parlamentista sanottiin, että se voisi päättää vaikka siitä, että kaikki punatukkaiset ammutaan tai että joka toiselta kansalaiselta takavarikoitaisiin hänen omaisuutensa. Ainoa asia, mistä se ei voinut päättää, oli naisen muuttaminen mieheksi tai miehen muuttaminen naiseksi.

Nykyään tuo jälkimmäinen asia on sen verran vähäpätöinen, ettei siihen mitään parlamentin päätöksiä tarvita, vaan alaikäinenkin saattaa asian päättää ihan itsekseen. Muissa asioissa parlamenttien valtaa onkin sitten vähennetty eri tavoin.

Joka tapauksessa Suomen eduskunnalla, joka syksyn 1917 vaaleissa oli valittu lähes 70 prosentin äänestysaktiivisuudella, oli valta päättää kaikista Suomen valtiollisista asioista. Tärkeimmissä asioissa toki vaadittiin määräenemmistö.

En puhu tässä nyt mitään  kesällä hyväksytyn valtalain historiasta ja Kerenskistä ja valtalain kaatamisesta. Ne kuuluvat suomalaiseen yleissivistykseen, eikä kaikkia asioita voi aina juurta jaksain selittää, vaikka niillä olisikin ollut merkittävää vaikutusta ajan politiikkaan.

Kun Venäjällä tapahtui marraskuussa (vanhan ajanlaskun mukaan lokakuussa) vallankaappaus, jossa vallan anasti sikäläisen sosialidemokraattisen puolueen niin sanottu enemmistösiipi eli bolševikit, ei porvarillisen vähemmistöhallituksen hallitsemassa Suomessa ollut vaikea päättää, tunnustaako se tuon hallituksen yliherruuden.

Bolševikit nimittivät Suomen uudeksi kenraalikuvernööriksi matruusi Pavel Šiškon, mutta asia jäi kuolleeksi kirjaimeksi. Hänellä ei ollut käytännössä mitään valtaa eikä hallitus sitä hänelle antanut, vaan julisti 15.11.197 itsensä korkeimman vallan haltijaksi. Suomelle tuli ajolähtö Venäjän valtakunnasta.

Pari viikkoa Suomi oli jonkinlaisessa poliittisessa limbossa odotellen tilanteen kehittymistä, mutta joulukuun neljäntenä päivänä 1917 Suomen senaatti eli hallitus julisti sitten maan itsenäiseksi, joten viimeinenkin side Venäjään katkaistiin.

Hallitus ei kuitenkaan vielä edustanut koko kansaa, joten asia oli vietävä eduskunnalle. 6.12.1917 eduskunta äänesti Suomen itsenäisyydestä, joka hyväksyttiin äänin 100 vastaan 88.

Tämän äänestyksen muistoa me nyt sitten olemme vuosittain viettäneet itsenäisyyden saavuttamisen päivänä. Eipä kyseessä ollut mikään yleisen riemun vallitessa tehty yksimielinen ratkaisu.

Itsenäisyys kyllä toteutui. Tämän jälkeen ei Suomi enää voinut hyväksyä mitään määräyksiä Venäjän eikä muidenkaan maiden valtioelimiltä. Se oli nyt itsenäinen valtio ja päätti itse asioistaan.

 Maallikko saattaisi kuvitella, että noin tärkeä asia olisi joka tapauksessa ollut ratkaistava perustuslain säätämisjärjestyksessä eli ¾ enemmistöllä ja äänestettävä kiireelliseksi 5/6 enemmistöllä. Asian kiireellisyyttä ei moni ainakaan porvarillisella puolella olisi voinut kiistää.

Olisi asia voitu riitauttaakin, mutta sitä ei tehty. Äänestyshän ei itse asiassa koskenut itsenäisyyttä sellaisenaan, vaan sitä päätöslauselmaa, jonka mukaan se oli toteutettava. Sosialidemokraateilla oli oma versionsa, joka edellytti pidättäytymistä yksipuolisesta julistuksesta ja asian ratkaisemista neuvotteluin Venäjän uuden hallituksen kanssa.

Itsenäisyyden avoin vastustaminen olisi varmasti ollut paha isku sosialidemokraattien kansansuosiolle ja puolueen lähetystö kävi vielä Pietarissa selittämässä kantaansa bolševikeille. Nämä tunnustivat sitten porvarillisen hallituksen johtaman Suonen itsenäisyyden pitkin hampain.

 Se oli ”inhottava” näytelmä, kuten Lenin asiaa luonnehti, mutta tarpeellinen nationalistisen vastarinnan murtamiseksi. Kyllä Suomen johtoa aina vaihtaakin voisi.

Totuuden hetki koitti pian. Kun sosialidemokraatit aloittivat tammikuun lopussa kapinan laillista hallitusta vastaan, lakkasi Pietari oitis tunnustamasta viimemainittua ja solmi maaliskuussa vielä valtiosopimuksenkin punaisen kansanvaltuuskunnan kanssa.

Vastaavanlainen tunnustuksen vaihtaminehan tapahtui taas uudelleen vuonna 1939, kun Moskova lakkasi tunnustamasta Suomen laillista hallitusta ja tekaisi maallemme ihka uuden, Kuusisen johtaman ”kansanhallituksen”.

Samalla maamme nimikin muutettiin ”Suomen kansanvaltaiseksi tasavallaksi”, Vuoden 1918 valtiosopimuksessa se oli Leninin vaatimuksesta muutettu ”Suomen sosialistiseksi työväentasavallaksi”. Punaiset murisivat, mutta myöntyivät.

Mutta porvarillinen Suomi palasi aina takaisin kuin kumiukko. Suomalainen kansakunta oli vahvempi kuin ne hajottavat voimat, jotka vetivät sitä eri suuntiin. Sehän oli jopa olemassa, päätteli Lenin Suomen kansalaissodan kokemusten jälkeen. Olisi aivan tyhjänpäivästä jättää suomalainen kansakunta tunnustamatta ja tunnustaa sen sijaan vain työtätekevät joukot -olemassa olevat asiat pakottavat tunnustamaan itsensä, hän lausui vuoden 1918 vapaussodan jälkeen.

Toki tuo vapaussota oli mitä suurimmassa määrin myös luokkasota, kuten Elmo E. Kaila jo 1920-luvulla totesi. Itsenäisyyttä ei ollut saavutettu puhtaasti Venäjän vastaisella taistelulla, vaan kansakuntaa rikki repivällä veljessodalla, jossa toinen osapuoli oli anteeksiantamattoman kevytmielisesti lähtenyt Venäjän kelkkaan.

Vuoden 1918 sodan jälkeen haluttiin ymmärrettävästi voittajan puolella juhlia tuon voiton muistoa kansallispäivänä, itsenäisyyspäivänä. Se sijoitettiin toukokuun 16. päivään, jolloin Helsingissä pidettiin voitonparaati.

Se oli kansakuntaa repivää ajattelua ja itsenäisen Suomen ensimmäinen presidentti tekikin päätöksen, jonka mukaan itsenäisyyspäivää on vietettävä 6. joulukuuta, tuon mainitun eduskunnan päätöksen muistoksi, niin väritön ja riitaisa kuin itse tapahtuma olikin ollut.

Se oli Salomonin tuomio ja todellinen juristimielen ilmaus. Vapaussodan muistoa vaalivia oikeistopiirejä se raivostutti ja he jatkoivat 16.5. muistopäivän juhlimista aina talvisotaan saakka. Sen jälkeen eheytynyt kansa alkoi kokoontua yksimielisesti 6.12. muistopäivän ympärille. Vai alkoiko?

 Itse asiassa se alkoi käyttää tuota päivää myös ja nimenomaan muistellessaan vuosien 1939-1940 ja 1941-1944 sotia.

Vuotta 1918 ei itsenäisyyspäivänä enää muistella lainkaan eikä kyllä muistella edes vuotta 1917. Itsenäisyyspäivämme on oikeastaan hyvin merkillinen luomus, joka kätkee taakseen suuria ristiriitoja, joita ei näköjään ole sittenkään koskaan täysin sovitettu.

Ainakin tämä päivä tarjoaa tilaisuuden rähinöinnille, joka asettaa koko juhlan aiheen epäilyttävään valoon. Erilaiset rabulistit, jotka ovat jatkuvasti olleet suorastaan maamme itsenäisyyttä ja koko sen laillista yhteiskuntaa vastaan, ovat yhä uudelleen käyttäneet hyväkseen tätä päivää, jolloin itsenäisyyyden ja kansallisuuden merkitystä korostava väki on kokoontunut niitä juhlistamaan.

On tämä outo ilmiö. Missä muualla voisitte moista kuvitella? Puolassa? Ruotsissa? Ranskassa?

 

25 kommenttia:

  1. Oliskohan tuo rabulismia jättää väliin itsenäisyyspäivän pönötysjuhlallisuudet? Linnan juhlat olen nähnyt telkkarista ja täällä Espanjassa olen kerran ollut Madridin suurlähetystössä ja pari kertaa Aurinkorannikon kotikutoisissa bileissä. Yhteistä kaikille on pönöttäminen ja tylsyys. Niinpä symppaan kovasti Teemu Keskisarjan valintaa. Varmasti hän kannattaa itsenäisyyttä niin kuin minäkin, mutta ennen kaikkea on hienoa, ettei hän mene rähmälleen näiden canselvouhottajien ja wokehörhöjen mölinän takia. Linnassa on nyt wokepressa, mutta ei sotaveteraaneja ja vaikka ajattelisi hyvääkin niin Natosta kuin EU:stakin niin kyllähän se vähän laimentaa itsenäisyydellä uhoamista, joten vaihtoehdolle on paikkansa.

    VastaaPoista
  2. Itsenäisyyden muistojuhla, nyt jenkit määräävät täällä lähes kaikesta, taloudesta, puolustuksesta, mediasta, kulttuurista, vaaleista jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatusleikkinä: Suomi olisi varmaan itsenäisempi USA:n osavaltiona "tyyliin Alaska" kuin nyt EU-komission komenneltavana. Saisimme ainakin itse päättää mehupilleistä ja pullonkorkeista emmekä olisi vastuussa muiden osavaltioiden veloista.

      Poista
    2. Yhdysvaltojen ja EU:n, nimenomaan tässä järjestyksessä.

      Poista
    3. Pullonkorkit ja mehupillit, EU tuo asioihin tosiaankin järkeä.
      Persut kun haluavat lähinnä rajat kiinni ja hukuttaa sittem suomalaiset omaan paskaansa ( näin yksinkertaistaen).

      Poista
  3. > "... koko sen laillista yhteiskuntaa vastaan … On tämä outo ilmiö."

    Johtuisiko se itsenäisyyden innon laimentuminen siitä, että meillä ei enää ole itsenäisyyttä? Ehkä pelkkä teatteri ei innosta?

    Suomella ei ole enää omaa rahaa, markka on poissa. EU määrää valuutasta; Suomen pankki on voimaton.

    Suomen lainsäädäntö on alistettu EU:lle; EU:n saapas polkee Suomea.

    Suomessa on 15 vieraan vallan tukikohtaa, joiden ytimiin Suomella ei ole asiaa eikä oikeutta.

    Suomen sotilasmahti on alistettu Natolle. Kohta taas kärsitään vilua ja nälkää Balkanin vuorilla taistellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienten kansojen osaksi jää miehitys tai nöyristely. Kyse on vain sitä kenen: Xin, Putinin vai Trumpin. Itse valitsin pitkin hampain Trumpin ja muun lännen. Kenet Sinä?Kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat - tai tarkemmin: kenen tai minkä puolesta olet valmis kuolemaan?

      Minä kysyn suomalaisena kumman maan, USAn vai Venäjän, ja sen yhteiskuntajärjestelmän voitto palvelee paremmin Suomen ja suomalaisten etua. Kummankaan en usko olevan haltijatarkummeja, kyse on intressien yhteensovittamisesta pienen ja suuren maan välillä.

      Venäjä valitsi itse Suomen Venäjä- ja NATO-suhteen Putinin vaatiessaan joulukuun 2021 puheessaan lännen antavan takuut siitä, ettei NATOa laajenneta Ruotsiin ja Suomeen ts rajatessaan näiden suvereniteettia, sekä hyökäämällä Ukrainaan osoittamallla, ettei siihen voi luottaa.

      EU taas on oma viiteryhmämme ja suuri oikeusyhteisö.

      Eristäytyminen pohjois-Korean tapaanko palvelisi Suomen etua?

      Poista
    2. > ”Kenet Sinä? Kenen joukoissa seisot”

      Ajattelin noudattaa sovelletusti sitä ohjetta, joka on kirjoitettu Suomenlinnan portin yläpuolelle: ”Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraan apuun”. Ihan noin jyrkästi ei nykymaailmassa voi toimia, mutta hyvä pohja tuossa lauseessa on.

      Mutta taisit hirmusta, etkä huomannut kirjoitukseni pointtia: Itsenäisyyden juhliminen on vähän menneisyyden kaihoa meidän nykymaailmassamme. Itsekin sinä tässä kirjoituksessa vannot vakaasti liittoutumisen puolesta. Se merkitsee itsenäisyyden menetystä.

      Enhän minä sanonut halaistua sanaa siitä, miten tulisi liittoutua. Älä yritä panna sanoja minun suuhuni.

      Poista
  4. >"Itsenäisyyttä ei ollut saavutettu puhtaasti Venäjän vastaisella taistelulla...." Kuinka paljon siinä itse asiassa edes taisteltiin Venäjää tai Venäjiä(niitähän voinee sikäläisen sisällissodan melskeissä olleen useampiakin kilpaileva) vastaan? Punaisten puolella taisteli joitakin venäläisiä, mutta käytiinkö yhtään varsinaista taistelua punaisen tai valkoisen Venäjän joukkoja vastaan vuonna 1918?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No Raudun taistelu oli sellainen. Bolshevikeillä ei ollut joukkoja, joita komentaa Ne vähäiset tarvittiin Venäjällä.
      Ja ilman venäläisiä aseita ja asiantuntijoita koko sota olisi ollut mahdoton.

      Poista
    2. > Vihavainen: "Nämä [venäläiset] tunnustivat sitten porvarillisen hallituksen johtaman Suonen itsenäisyyden pitkin hampain."

      On vielä muistettava, että Saksa pakotti Venäjän pysymään neutraalina Suomen suhteen.

      Brest-Litovskin rauhassa 3. maaliskuuta 1918 Neuvosto-Venäjä joutui taipumaan sanelurauhaan Saksan kanssa. Suomesta tuli sopimuksen tuloksena osa Saksan keisarikunnan etupiiriä.

      Sopimuksen 6. artikla määrittelee Suomen, Saksan ja Venäjän välisen tilanteen selkeästi: Venäjä ei saa sekaantua Suomen asioihin.

      Rauhansopimuksen mukaan:

      "Myös Suomi ja Ahvenanmaan saaret tulee tyhjentää välittömästi venäläisistä joukoista ja venäläisestä punakaartista ja Suomen satamat Venäjän laivastosta ja merivoimista.

      Venäjä lopettaa kaiken kiihotuksen ja propagandan Suomen hallitusta ja julkisia laitoksia vastaan."

      Nämä asiat muistaen kyseessä oli lähinnä Suomen sisällissota, ei vapaussota Venäjän ikeen alta.

      Poista
    3. Mitenkäs näistä nyt sellainen johtopäätös syntyy?

      Poista
    4. > ” Mitenkäs näistä nyt sellainen johtopäätös syntyy?”

      No mitenkäs sitten tästä sellainen johtopäätös syntyisi, että vapaus taisteltiin?

      Suomalaisethan taistelivat ensin keskenään, veli veljeä vastaan. Sitten Saksa otti Suomen etupiirikseen ja toi sotajoukkonsa maahamme ottamaan vallan venäläisiltä itselleen. Sitten suomalaiset päättivät luopua nupullaan olevasta itsenäisyydestään ja ottaa hallitsijakseen saksalainen kuninkaan, eli päättivät ryhtyä Saksan vasallivaltioksi. Vain Saksan häviö maailmasodassa teki Suomesta itsenäisen, ei Suomen taistelu.

      Tällä viisiin sen johtopäätöksen voi vetää.

      Eivätkä nämä tapahtumat vie Suomen itsenäisyydeltä hohdetta. Kerrankos maailma kansojaan pyörittelee. Lopputulema ratkaisee.

      Poista
    5. Kun johtopäätöksiä vedetään, syiden ja seurausten olisi syytä olla oikeassa aikajärjestyksessä. Punaiset aloittivat kapinan tammikuun 1918 lopulla ja Brest-Litovskin rauha solmittiin 3. naaliskuuta 1918.

      Poista
    6. > "Hohhoijaa, joo."

      Olen aina ihaillut viiltävän terävää analyysiasi. Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle.

      Poista
    7. Vihavainen, miksi kieltäydyt ajattelemasta ja vetäydyt ylimielisesti vanhoihin satuihin?

      Poista
    8. > Strix Senex: ”Punaiset aloittivat kapinan tammikuun 1918 lopulla ja Brest-Litovskin rauha solmittiin 3. naaliskuuta 1918.”

      Juu, almanakka on tuttu minullekin.

      Nyt kyse oli siitä, oliko sodassa kyse itsenäisyystaistelusta eli vapaussodasta vaiko kansalaissodasta. Sodassa ei ollut kyse sodasta Venäjää vastaan, vaan kansalaissodasta; veli veljeä vastaan. Juuri kuten sinä itsekin tuossa kommentissa kerrot.

      Saksalaiset tosin tulivat Suomeen taistelemaan, mutta eivät venäläisiä vastaan, koska näiden kahden maan välillä oli jo rauha. Saksalaiset tulivat perimään itselleen Suomen maan, kuten Brest-Litovskissa oli sovittu.

      Jos tarkoitat vapaussodalla sitä, että valkoiset suomalaiset tappoivat punaisia suomalaisia, kommunisteja, niin ok. Mutta silloin vapauduttiin suomalaisista kommunismista, ei venäläisistä. Oliko se vapautta vai ei, riippuu siitä, kummalta puolelta kysyy.

      Poista
  5. Arvoisa Anonyymi 10.27. Keväällä 1977 Neuvostoliiton suurlähettiläs Vladimir Stepanov sanoi UKK:lle:"Ulkoministeri Keijo Korhonen on liikaa Suomen puolella, hän lähtee." Korhonen lähti. Oliko Suomi silloin itsenäinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikään maa tai kansa ei ole 100% itsenäinen. Mutta "olosuhteisiin nähten" Suomi pärjäili erinomaisesti vuosina 1939 - 1995.

      Poista
    2. Ongelmat pärjäämisen kanssa alkoivat 2023.

      Poista
    3. > "Korhonen lähti. Oliko Suomi silloin itsenäinen?"

      Siihen maailmanaikaan, kun ei vielä ollut mannertenvälisiä ohjuksia, ydinpommit jouduttiin kuljettamaan perille pommikoneilla. Amerikkalaisille reitti vein Norjan puolelta Suomen yli Neuvostoliittoon.

      Tuohon saumaan Suomi halusi ostaa Neuvostoliitolta ilmatorjuntaohjuksia. Yhdysvallat sanoi ”nope” hyvin uhmakkaalla äänellä. Kyse oli siis siitä, että jos Suomen puolella olisi pudotettu rajaa loukanneet USA:n pommikoneet, koko hieno hävityslento olisi mennyt myttyyn.

      Eikä Suomi ostanut ilmatorjuntaohjuksia. Oliko Suomi silloin itsenäinen?

      Kun taas Rauma-Repola kehitti kaikkien yllätykseksi syvänmeren sukellukseen kykenevän sukellusveneen, USA sanoi ”nope”, kuten Matomäki ärtyneenä kertoo. Jos niitä rakennatte, Suomen erilaiset USA:n vientilisenssit kariutuvat, näin ilmoitettiin.

      Siihen pimenivät firman hienot tulevaisuuden näkymät. Oliko Suomi silloin itsenäinen?

      Poista
    4. Ongelmat alkoivat eeuu-jäsenyydestä. Talouden ongelmat alkoivat, kun rysselin rupla otettiin käyttöön. Sitä ei heti huomattu, Nokia-buumin takia. Hyvää itsenäisyyden muistelupäivää kaikille.

      Poista
  6. > ”… Johtuisiko se itsenäisyyden innon laimentuminen siitä, että meillä ei enää ole itsenäisyyttä?”

    Sen verran haluaisin vielä täsmentää, että kunnioitan Suomen polkua kautta historiansa. Suomen synty 1800-luvulla oli ihailtavaa. En kuitenkaan haluaisi unohtaa sitä, että siinä oli myös Venäjällä ratkaiseva positiivinen merkitys – joskaan ei välttämättä epäitsekkäistä syistä. Menkääpä Senaatintorilla ja katsokaa ympärillenne.

    Mutta mikä on meidän polkumme tästä eteenpäin? Mehän ravaamme laumana eteenpäin vaihtoehtoja ja riskejä pohtimatta. Kyseenalaistaminen on lähinnä maanpetos.

    VastaaPoista
  7. Oikaisu:
    15.11.1917 korkeimman vallan haltijaksi ei julistautunut Suomen hallitus vaan eduskunta.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.