torstai 26. joulukuuta 2024

Junia johtamassa

 

Konduktöörin muistelmat

 

Johannes Mälkönen, Viimeisellä rajalla. Vapaussoturien huoltosäätiö 1982, 240 s.

 

Tämän muistelmakirjan päähenkilö toimi rautateillä konduktöörinä, jollaien aikoinaan oli kaikissa junissa, myös tavarajunissa. Hän ei ollut vain lippuja syynäävä rahastaja.

Konduktööri eli johtaja(lat. ducere, johtaa)oli junan päällikkö ja vasta 1950-luvulla alkoi rautateillä liikkua junia, joissa sellaisia ei ollut. Moni vanhempi ihminen muistaa vielä termin ”aavejuna”, jolla viitattiin juuri sellaisiin.

Konduktööri on yllättäen sellainen sana, jota ei ainakaan yleiskielessä yritettykään suomentaa. Venäjällähän junilla on päällikkö virkanimikkeeltään, natšalnik (verbistä natšinat/natšat -aloittaa), jonka alaisina on vielä konduktöörejä (konduktor).

Englanninvoittoisessa nykykielessämme on konduktöörin titteli rautateillä säilynyt, vaikka sen sijaan ei kuitenkaan puhuta esimerkiksi tekniikassa semikonduktoreista, vaan puolijohteista, jotka ovatkin aikamme keskeisiä tarvikkeita.

Konduktööri oli kuin kapteeni laivassa ja saattaa vieläkin olla, en tunne nykyisiä systeemeitä. Ilman hänen käskyään ei juna liikkunut eikä pysähtynyt. Se oli tärkeä rooli monessa paikassa niin rauhan kuin sodan aikana.

Mälkönen palveli muun muassa Rajajoella, jonka kautta kulki säännöllinen matkustaja- ja tavaraliikenne ja hän joutui päivittäin käymään myös naapurin puolella.

Kanssakäyminen sujui keskimäärin juohevasti, toisin kuin ensimmäisinä vapaussodan jälkeisinä vuosina, jolloin rajan toisella puolella oli suomalaisista punaisista koostuvia joukkoja, jotka humalapäissään ja joskus kai selvinkin päin saattoivat järjestää melkoisia näytöksiä.

 Niitä kyllä osattiin lavastaa rajan tälläkin puolella esimerkiksi vuonna 1919, kun ryhmä kansanedustajia saapui paikalle tutkimaan oloja. Sanon varmuuden vuoisi, ettei kirja käsittele tätä, vaan myöhempiä aikoja.

Sivumennen sanoen, se porukka rajalla vuoden 1918 aikana ja jälkeen oli aika sekalaista ja suurena ongelmana siellä oli myös karkaaminen. Aate oli monelta pahoin haalistunut. Asiaa valaisevaa sikäläistä arkistoaineistoa on nyt käytettävissä, mutta en ole huomannut sen pohjalta tehdyn vielä vastaavia julkaisuja. Aikanaan ne tulevat.

Joka tapauksessa 1930-luvulla oli jo yleensä rauhallista. Silloin tällöin joku laiton rajanylittäjä sattui vielä tulemaan, vaikka raja nyt oli aivan toisella tavalla vartioitu kuin edellisellä vuosikymmenellä.

Sitä paitsi rautatieliikenne siis kulki ja kansainvälinen kanssakäyminen oli niin sanotusti normaalia, toisin kuin nykyään, vaikka rajan itäpuolella riehui punainen terrori.

Mälkönen osallistui sotiinkin konduktöörinä ja palveli muun muassa talvisodan aikana panssarijunassa. Jatkosodassa hän haavoittui jopa kaksi kertaa samassa ilmahyökkäyksessä ja joutui pois rivistä.

Rauhan aikana työ rautatiellä jatkui ja hänen junansa sai kunnian kuskata myös Hruštšovia ja Bulganinia näiden Suomen-vierailulla. Mälkönen oli konduktöörinä myös siinä junassa, joka joutui Kuurilassa historiamme tuhoisimpaan rautatieonnettomuuteen.

Onnettomuudessa Mälkönen säilytti toimintakykynsä ja organisoi pelastustöitä, joissa saatiin suhteellisen nopeasti junayhteys Tampereelle ja onnettomuuden uhreja alettiin hoitaa jo paikan päällä.

Muistelmiin liittyy myös tarinoita ruhtinaspari Demidovin elämästä ja ruhtinatar Demidovan viimeisistä vuosista Anttolassa ja Visulahdessa. Luokkaretki hovista kanakoppiin oli melkoista alaspäin menoa.

Tämä pikku kirja valottaa osaltaan maamme historiaa vähemmän tunnetusta perspektiivistä, eikä ole vaikka mielenkiintoa.

13 kommenttia:

  1. Suomessa oli käytössä (epävirallisesti) nimitys kippari johtavalle konduktöörille ( pidemmissä matkustajajunissa kun oli usein useampi konduktööri). Myöhemmin titteli taisi olla virallisesti junailija. Nykyään junissa liikkuu vain "rahastajia", joilla ei ole samoja oikeuksia kuin könduktööriilä ennen.

    VastaaPoista
  2. "suurena ongelmana siellä oli myös karkaaminen. Aate oli monelta pahoin haalistunut. "

    Olisiko tuo voinut olla osasyy 1930-luvun suomalaisiin kohdistuneisiin puhdistukseen. Toisaalta samanlaisia toimia kohdistettiin muihinkin vähemmistöihin ja punapakolaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne puhdistukset olivat sosiaalista insinöörityötä, jota kohdistettiin kaikkiin vähemmistöihin.

      Poista
  3. "Konduktööri eli johtaja(lat. ducere, johtaa)oli junan päällikkö ja vasta 1950-luvulla alkoi rautateillä liikkua junia, joissa sellaisia ei ollut...Konduktööri oli kuin kapteeni laivassa ja saattaa vieläkin olla, en tunne nykyisiä systeemeitä. Ilman hänen käskyään ei juna liikkunut eikä pysähtynyt."

    Outoa, että tuota tehtävää ei uskottu jveturinkuljettajalle, ei kai konduktööri llä ollut sen kummempaa koulutustakaan. Ennen automaattisia opastinlaitteita itse tehtävä oli hyvin tarpeellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Konduktööri oli junan (veturi+vaunut) johtaja aikataulullisessa ja byrokraatissa mielessä.
      Höyryveturikautena vetureita vaihdettiin usein risteysasemilla joten konnari oli usein ainoa joka matkusti linjan päästä päähän.
      Veturin kuljettaja vastasi veturista ja sen kuljettamisesta turvallisesti opasteiden mukaan. Tässä oli melkoinen työ höyryveturikautena veden, puiden, paineen tms. hallinnassa.
      Nykyään junan pomo on veturinkuljettaja.
      Kolmas ryhmä mikä unohtuu usein kuvioista ovat junanlähettäjät ja vaihdemiehet, joiden tehtävänä oli ohjata veturi oikeaan suuntaan ja varata sille tila kulkea.

      Poista
    2. Rautateillä oli oma koulutus joka virkaan.

      Poista
  4. Timo kirjoitti: "Konduktööri oli kuin kapteeni laivassa". Tuli mieleen, mitä hollantilaisisäni kertoi hänen ensimmäisestä junamatkastaan Suomeen, nuorena opiskelijana vuonna 1924. Sikäläinen teollisuussuku Veljekset Stork (Gebr. Sork & Co) tarjosi nuorille opiskelijoille mahdollisuuden tutustua eri maihin. Hollantilaiset olivat jo silloin tunnettua kauppakansaa.. Jostain syystä isä innostui Suomesta ja näin hollantilaisporukan kanssa reissattiin ympäri maata, erikseen vuokratussa junavaunussa.. Joskus 1980-luvulla, kun ukko kävi minua vielä moikkaamassa täällä Suomessa, hän kertoi seuraavaa: "Kyllä, Suomi oli kova maa siihen aikaan! Muistan loppuikääni miten kaksi konduktööriä potkaisivat miehen liikkuvasta junasta kun ei ollut matkalippua. Mies yritti vielä pitää kiinni oviaukon kahveista, mutta konduktööri painoi jalallaan rintaan niin kauan kunnes tippui ratapenkkaan. Vauhtia oli varmaankin jotain 60 km tunnissa..Siinä oli keskieuroopan pojilla miettimistä". Suomi jäi pysyvästi mieleen ja isä palasikin talvisodan aikana punaisen ristin kirurgina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Konduktöörillä on junassa poliisin valtuudet..." taisi lukea 1980 -luvun opastejulisteessa.

      Poista
    2. Harvoin sitä sentään ketään poistettiin liikkuvasta junasta. Isäni, joka toimi junanlähettäjänä harmitteli usein miten nuo häiriköt jätettiin asemahenkilöstön huomaan ja vastuulle. Tämä oli valtion "säästöjen"alkukautta, joten poliisilta kesti aikansa tulla paikalle eikä asemalla ollut enöö oikein henkilökuntaa humalaisten kaisemiseen.

      Poista
    3. Varmaankin harvoin, mutta vuonna 1924 näin kuitenkin tapahtui. Isäni oli sen verran vakavahenkinen persoona, ettei koskaan puhunut lööperiä. Tapahtuma jäi hänelle ikuisesti mieleen.

      Poista
    4. En epäile, kaksikymmentä luvulla taisi ihmishenki olla vielä varsin halpa ja kansalaisten turva virkavallan mielivaltaa vastaan heikoimmillaan.

      Poista
  5. Tuo Kuurilan-Iittalan junaonnettomuus (26 kuolonuhria) ei ollut Suomen historian tuhoisin, vaikka se parhaiten muistetaankin. Talvisodan aikana Turengin junaonnettomuudessa kuoli 39 henkeä ja Iittalan junaonnettomuudessa 31. Sotasensuuri piti nämä onnettomuudet pimennossa ja vieläkin niistä on tietoa niukasti. Sama koskee myös jatkosodan aikaista Ähtärin onnettomuutta (26 kuollutta, 75 loukkaantunutta). Nämä olivat kotimaahansa lomalle menossa olleita saksalaisia sotilaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko tuolloin vaunujen rungot olleet vielä puuta? Onnettomuudessa vaunut menivät kasaan rungon pirstoutuessa?

      Poista

Kirjoita nimellä.