perjantai 6. joulukuuta 2024

Suuntaviivoja

 

Suomalainen ihanneravinto

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut uudet ravitsemussuositukset. Uudet suositukset on otsikoitu sanoilla Kestävää terveyttä ruoasta.

Niiden tavoitteissa ensisijaisiksi on mainittu terveysvaikutukset, mutta  niissä kerrotaan otettavan huomioon myös ympäristövaikutukset. Esitellyt ”kestävät ruokavaliot”  ovat niin ekologisesti kestäviä kuin sosiaalisesti kestäviä, edistäen terveyden tasa-arvoa(!). Myös taloudellisesti kestävää on moinen ihanneruoka ja kaikkien väestöryhmien saavutettavissa.

Suositusten mainitaan perustuvan tutkittuun tietoon, mitä nyt kai voi pitää tällaisessa yhteydessä vähimmäisvaatimuksena. Ongelmaksi taitaa kuitenkin muodostua se, millaisia asioita painotetaan eli mikä suhteellinen arvo toisistaan täysin riippumattomille tekijöille annetaan. Se ei missään tapauksessa voi olla tutkimuksen tulos, vaan valinta, tahdon asia.

Yleensähän terveyshörhöt näyttävät olevan psykoanalyyttisesti sanoen anaalisia sadisteja eli pidättelevät kaikkia himojaan ja taipumuksiaan, saaden siitä nautintoa. Tätä taipumustaan he koettavat saada myös muut noudattamaan.

Tässä on jo jonkin aikaa eletty kummallisessa ruokafundamentalismin tilassa, jossa edellä mainitut fanaatikot ovat yrittäneet saada haitallisia ilmastovaikutuksia aiheuttavat ruuat kerta kaikkiaan hävitettyä, pois jopa kasvavaien lasten ulottuvilta.

Absurdeimpana esimerkkinä on äskettäinen eräiden lastenkirjojen uudelleenmuokkaus sellaisiksi, ettei maitoa (!) ja lihaa mainita niissä lainkaan.

Maailman pelastaminen on toki tärkeä asia, mutta suomalaisten ruokavaliolla siihen ei voida vaikuttaa mitenkään, saati nyt kieltäytymällä antamasta lapsille sellaista ravintoa, jota he kaikkein eniten tarvitsevat.

Edellä mainittu uusi ravintosuositus ei edusta mielipuolisuuteen asti vietyä fundamentalismia eikä läntistä uusjihadismia. Sianlihankin todetaan olevan suhteellisesti hyvä lihatuote ja lihaa taas on syytä syödä parin pihvin verran viikossa, jossa saan luvan pyörittää suosituksia.

Arvattavasti tämäkin asia toki riippuu ihmisestä. Kasvava nuori, ikuista paastoaan viettävä anaalis-sadistinen rouvashenkilö ja yli kahdeksankymppinen ikäihminen tarvitsevat jokainen erilaisia ravintoaineita aivan erilaisia määriä, eikä suositus toki määrääkään jokaista syömään 600-800 grammaa rehuja ja marjoja päivässä. Sen jälkeen ei ikäloppu mummu tai pappa tietysti jaksa syödä enää mitään. Ruokavaliolla lieneekin hänellä enää hyvin vähän merkitystä elinikään ja terveyteen, mutta sitäkin enemmän elämänlaatuun.

Kuten sanottu, itse suositus, ellei ymmärretä sen koskevan vain olematonta keskiarvohenkilöä, ei määrää yhtään mitään, vaan toteaa tautitaakan kasvavan, mikäli ns. punaista lihaa syödään kohtuuttoman paljon ja kasviksia taas kohtuuttoman vähän.

Tämähän on tärkeä asia, mutta eihän se sitä merkitse, että hyvä pihvi, kinkku tai broileri oisivat muuttuneet myrkyiksi. Niitä ei vai kannattaisi ahtaa mahaansa yli määränsä. Muuan ruuan tärkeimpiä merkityksiä on sen antama nautinto, jollaiset myös kuuluvat normaalisti kehittyneiden ihmisten perustarpeisiin.

Hullunkurisena voi pitää kehotusta vähentää sinänsä hyvin terveellisen norjalaisen lohen syöntiä mahdollisista ympäristösyistä. Siinä toki voisi piillä hyvä tilaisuus boikotoida sitä tuotetta kotimaisen suljetussa kierrossa tapahtuvan kirjolohen hyväksi. Sellaistahan puuhamies Viljakainen nyt tuottaa Varkaudessa. On muuten hyvääkin.

Toki makuelämykset ovat aina keskeinen osa hyvää ruokavaliota. Myös kasviksista syntyy yhtä ja toista makoisaa, mutta lihalla on myös suuria terveyshyötyjä.

Uuden ranskalaisen keittiönluoja Paul Bocuse vähensi aluksi suuresti ruokiensa niin sanotusti epäterveellisiä osia, mutta muutti sitten suuntaa. Kun haastattelija kysyi häneltä, eikö rasvan, lihan, sokerin ja viinin runsas käyttö ole epäterveellistä, vastasi mestarikokki: ”Olen kokki enkä lääkäri”.

Monille näyttää olevan mahdotonta tajuta, etteivät normaalit ruuat ole myrkkyä ja että kaikkea sopii kyllä syödä, kunhan pysyy tietyissä rajoissa. Itse pidän ukrainalaisten tavoin suuresti maustetusta silavasta, jota nautitaan ruisleivän ja vodkaryypyn kera. Jos joku ei siitä pidä, syököön jotakin muuta. En mikäkään niitä joka päivä ahmi.

Uudet ravintosuositukset ovat huomattavasti tervejärkisempiä kuin ne sensaatiojutut, joita roskalehdet niistä julkaisivat. Esimeriksi Iltalehti otsokoi ”Kanalle ja kahville kyytiä”. Itse asiassa suomalaiset juovat kahvia noiden suositusten rajoissa eikä kanassakaan mitään vikaa ole, vaikka siitä tehdyt leikkeleet eivät näytäkään järin terveellisiltä. Niiden kukutus lienee kuitenkin aika marginaalista.

Mitä tulee maitoon, on kaikkien uusien lautasmallien vieressä lasi maitojuomaa, mitä rohkenen pitää ihan vain tavallisena maitona. Pääruuan lisäkkeenä näkyy myös perunoita ja perunamuusia ja se yksi kananmunakin  päivässä mahtuu suositukseen, vaikka sitä jokunen vuosi kauhisteltiin suurena terveysvaarana.

Riisin sijasta voisi suositusten mukaan ruveta käyttämään keitettyjä perunoita. Nekin olivat hiljattain vielä anateeman alaisia. Perusteena tälle esitetään ympäristösyyt. Myös voita suositellaan käytettävä vähemmän nimenomaan ilmastosyistä.

Itse puolestani voin kertoa, etten tällaisessa yhteydessä pane ympäristösyille painoa pennin vertaa. Ei se ilmastoon vaikuta sitä eikä tätä. Tehkööt muut sen mukaan, mikä antaa tyydytystä.

Riisi nyt vain sopii joihinkin ruokiin ja sitä käytettäköön niissä. Peruna taas on kotimainen tuote ja jo pelkän kohtuullisen elintarvikeomavaraisuuden takia sitä olisi syytä suosia. Tälle asialle ei olekaan taidettu pisteitä antaa, vaikka maallamme on elintarvikepulasta paljon ikäviä kokemuksia vielä viime vuosisadaltakin, saati sitä edelliseltä.

Alkoholia pitäisi sitten välttää, koska sillä ei ole myönteisiä terveysvaikutuksia ja se vie tilaa muulta elintarviketuotannolta. Niinpä vie myös biopolttoaineiden kasvatus. Itse asiassa omavaraisuuteen suuntautuva politiikka voisi mielellään harjoittaa hyvinkin suurisuuntaista etanolin tuotantoa.

Siitä riittää sitten sekä poltettavaksi että juotavaksi. Jälkimmäinen ei vie leipää kenenkään suusta ja voidaan lopettaa äärimmäisessä hätätilanteessa, kuten ennenkin on tehty.

Sitä paitsi arvostan varsin korkealla pikku hiprakkaa silloin tällöin ja tiedän, ette ole ainoa. Eikö sille anneta mitään arvoa? Toki kohtuuttahan tässäkin pitäisi noudattaa. Miksi suosittelijat pitävät asiaa nollan arvoisena?

Jotenkin suosituksista tulee mieleen pakinoitsija Ollin fantasia suksivoide ”Assurbanipalista”, johon oli sotekettu kaikenlaista erilaatuista ja toisensa kumoavaa tavaraa, muun muassa liivatetta ja vaseliinia luiston parantamiseksi alamäessä kuin myös nikkarinliimaa ja hienoa hiekkaa sen vähentämiseksi ylämäessä.

Tutkimus ei voi kertoa, mihin preferenssijärjestykseen olisi asetettava ruuan makuominaisuudet, terveellisyys, ympäristövaikutukset ja kansallinen turvallisuus. Siinä mielessä suositellulla ravinnolla on tiettyjä samanlaatuisia ongelmia: kun yhtä asiaa painottaa, lyö toista korvalle. Lopulta ei kenties toimi mikään.

Pikanttina yksityiskohtana mainittakoon, että suositusta oli tekemässä eri alojen asiantuntijaraati, jossa oli yhdeksän naista ja yksi miesoletettu. Entäs sitten? Vaikuttaako tällainen mihinkään?

En tiedä, mutta kun kaikkialla näkyy oletettavan, että tietenkin vaikuttaa ja siksi kaikkien lautakuntien pitäisi koostua kahdesta sukupuolesta tasavahvasti. Tätä kutsutaan hieman hullunkurisesti tasa-arvoksi. Muiden sukupuolten oikeuksien vaatiminen ei meillä ole vielä muodissa.

Ruokavalio on tärkeä asia ja uskon, että tälläkin kertaa suositusten laatijat ovat tehneet parhaansa. Ei julistettua tulosta kannata pelkkänä humpuukina pitää, jos nyt ei tieteellisenä johtopäätöksenäkään. Makuasiat ovat kuitenkin jääneet nyt varsin vähälle huomiolle.

Sivumennen sanoen: kokit ovat nykyään lähes poikkeuksetta miehiä, asia koskee ainakin ns. gourmet-kokkeja.

 

 

61 kommenttia:

  1. Terveysfasismi on rajoittuneiden mieliharrastus; myös ikäpolvikysymys. Nuoret neidot saavat siitä elämäntarkoituksen.
    Kohtuus on avainsana. Tänään, juhlapäivänä, sallin itselleni hieman kohtuuttomuuttakin: sikapihvi, pari napsua ja ehkä skottilainenkin.
    Muuten, Varsovan U Szweikassa saa saunavadin kokoisia sikapihvejä: Terveellistä? Ehkä, ehkä ei - se suhteellisuus.

    VastaaPoista
  2. "Yleensähän terveyshörhöt näyttävät olevan psykoanalyyttisesti sanoen anaalisia sadisteja eli pidättelevät kaikkia himojaan ja taipumuksiaan, saaden siitä nautintoa. Tätä taipumustaan he koettavat saada myös muut noudattamaan."

    Ei kai? Ruokaa ihmisen tulisi syödä. Mitä tuo sitten on asia erikseen. Jos ei ole mitään rajoiteita niin teoriassa kaikki käy? Itsellä on ystäviä jotka noudattavat vegaaniruokavaliota. En niin tiedä ravintoarvoista jne. Mutta omaan suuhun tuo maku ei oikein sovi. Täyttää se vatsan mutta ei se kummoista ole. Jotkut ateriat ovat kyllä äärettömän hyviä.
    Mutta tuo tuntuu perustuvan aateeseen tms.
    Kun taas uskonnoissa on omat ruokarajoitteensa ja paastonsa, joita hieman karsastaa. Länsimaissa on kumminkin syömishäiriöitä eikä nämä ainakaan edesauta tilannetta.
    Ja allergiat ovat asia jotka eivät perustu aatteeseen tai uskoon vaan yksilö ei asialle voi mitään.
    Kun taas etelä-Euroopassa on tyypillisempää kansansairautena proteiiniallergia tms. joka sairautena on erikoinen. Jos tuo löydetään ajoissa ja osataan välttää proteiini pitoisia ruokia, voi henkilö elää normaalia elämää. Jos taas henkilö syö kuten muut, päätyy hän todennäköisesti laitokseen tms. Kyseessä on todellakin yksittäistapaus jos Suomessa.

    VastaaPoista
  3. Hyvin kirjoitettu taas tämänkin.

    Itsekin katselin tuota suositusten julkaisua ja ihmettelin, että millä ihmeen logiikalla suosituksissa ovat ravitsemusasoiden lisäksi mukana (pääosin kuvitellut) ympäristövaikutukset, mutta eivät talous-, huoltovarmuus-, elämänlaatu-, onnellisuus- ja vaikkapa villantuotantovaikutukset.

    Sääliksi käy esim. vanhuksia, joille laitoskeittiö tuon totalitarismin paineessa tarjoaa lähinnä vain rehuja, vaikka vanha elimistö huutaa tuttua kunnon liharuokaa ylläpitääkseen edes rippeet muutenkin hupenevasta lihasmassasta. Kauanko reipas varusmies tetsaa maastossa noilla sapuskoilla, joihin varuskunnan keittiötä pakko-ohjataan?

    Ja kun tässä nyt ilmastovaikutuksiin jouduttiin, pakko on todeta tässä yhteydessä sekin, että tutkitusti kasvissyöjien metaanipäästöt ovat moninkertaiset normaaleihin sekasyöjiin nähden.

    Ja kuten mm. Greenpeace meitä opettaa, metaani on 80 kertaa pahempi ilmastovaikutuksiltaan kuin hiilidioksidi.

    VastaaPoista
  4. Tämäkin instanssi joka nämä suositukset antoi on naisia täynnä. Olikohan yksi vaiko kaksi miestä kurioseettina tässä lautakunnassa..
    Ja julkisenpuolen laitoskeittiöt ottavat nämä "suositukset" käyttöön pilkulleen.

    VastaaPoista
  5. Ja tosiaan
    : meidän 8 miljardin ihmisen on joka päivä nöyrryttävä näkemään itsemme myös ja ehkäpä jopa ennen muuta päästöjen lähteinä.
    Mitä sinä olet tehnyt päästöjesi kurissa pitämiseksi? Mistä ne koostuvat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä rupea päästöistäni ahdistumaan, niin kauan kun esim. Kiina, Intia ja kehitysmaat saastuuttavat kuin viimeistä päivää ja Afrikka ynnä muslimimaat sikiävät täysin holtittomasti.Siinä skaalassa ei ole Suomen promillen päästöillä pienintäkään merkitystä.

      Poista
    2. No siiten sinun olisi pitänyt ahdistua ajat sitten.

      Poista
    3. Kuule, Ano 19.36: keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 16 kertaa suurempi kuin tavallisen intialaisen, esimerkiksi. Mutta sinun maailmaasi tämä ei taida koskettaa. Niin että porskutetaan vain eteenpäin hyvällä omallatunnolla ja jätetään akkojen löpinät sikseen - vai?

      Poista
    4. Elina onkin parempi kuin Öö.

      Poista
    5. Kyllä se Akseli vaan on paras!

      Poista
  6. Terhomatti Hämeenkorpi6. joulukuuta 2024 klo 21.47

    Päivän kunniaksi söin lounaaksi kunnon sianlihapadan, perunoita ja juureksia tietty mukaan ja huitasin päälle hyvät kahvit ja pari tiukkaa ryyppyä. Ahh!
    Vittu noita suosituslautakuntia - ei niillä "suosituksilla" raavas mies pärjää.

    VastaaPoista
  7. Olen täysiverinen mies ja poliittisilta kannoiltani en täytä suurimpaa osaa nykyisen kansalaiskuntoisena pidetyn aikalaisliberaalin pehmovaatimuksista. En lainkaan.
    Mutta pidän nykyään täysin selvänä että lihan syöntiä on ratkaisevasti vähennettävä.
    Perusteeni on ohittamaton jos on millikin myötätuntoa elävää kohtaan, se on tehoeläintuotanto.
    Se on aivan perseestä. Varsinkin kanojen tehoeläinelämä on lohduton. Liian usein myös sikojen ja nautojen. Keskitysleirivertaus ei ole kaukaa haettu.

    Mutta vaikeaa on vähentää vaikka tämän kaiken tiedän ja tunnen. Koska liharuoka ylivoimaisen hyvää. Vain kalaruoka menee ohi.
    Mutta tsempattava on. Jos siihen en pysty, olen itseeni hyvin pettynyt. Ihminen on sellainen nilkki että se mieluummin pureksii ja nielee jos se tuottaa mielihyvää. Olisinkohan onnistunut itsekin vain 10 prosenttia vähentämään lihaa. Mutta aiheellinen omatunto omasta lihasyönnistä on edes kasvussa.
    Eikä tässä ole taustalla mitkään vihervasemmistolaiset tai suositukset. Riittää kun ajattelen eläimiä - eläiminä. Joka itsekin olen.

    Lihan hintaan todella iso korotus, niin että liha tulisi vain tiloilta joissa eläimillä on elämä ennen teurastusta. Kanatehotuotannon voisi kokonaan kieltää. Iso osa meistä haluaa vähentää lihan syöntiä, mutta koska emme pysty siihen, meidät pitää siihen pakottaa.

    k r

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Riittää kun ajattelen eläimiä - eläiminä. Joka itsekin olen."

      Toivottavasti karhut, sudet, tiikerit yms petoeläimet ryhtyvät ajattelemaan saaliseläimien tunteita ja syömään rehuja.

      Vakavasti puhuen pidän jokaista ihmistä, joka asettaa eläimien tuntemukset arvoltaan minun tuntemusteni ja hyvinvointini edelle, vihamiehenä ja suhtaudun sen mukaisesti.

      Poista
    2. Karhut, sudet, tiikerit yms. eivät kasvata saaliseläimiään kymmenien tuhansien tehotuotantotehtaissa. Ei voi mitenkään verrata. Luonnossa tappamisen ja syömisen sykli on aivan eria asia ja aina niin kuin pitääkin. Ei siinä tunteilla olekaan sijaa.

      Maailman mitassa satojen miljoonien eläinten tehotuotantotehtaissa elävät kuitekin eläimet, joissa varsinkin kanaeläimien olosuhteet lähestyvät kiduttamoja. Syntyvät kiduttamoon, elävät muutaman kuukauden kiduttumossa, ja siinä se. Ja silti! en ole pystynyt vähentämään kuin tuon kymmenesosan ehkä.

      Metsältä lautaselleni laillisesti ammuttua riekkoa, jänistä, hirveä, peuraa en tietenkään sääli. Kunnioitan kyllä ja syön rippeetkin hyvällä ruokahalulla. Sama kunnollisen punaisen lihan, jossa teuraseläin saanut elää edes osan lajityyppillisestä elämästään.

      Jos ihmisinä emme kykenen tuntemaan lainkaan myötätuntoa eläimiä kohtaan, en menisi sillä kehuskelemaan. Olen kyllä itsekin ollut sellainen, mutta yritän kasvaa mieheksi tässä asiassa. Aika myöhässä vasta.

      k r

      Poista
    3. Olen samaa mieltä kr:n kanssa tehomaataloudesta. Täysin moraalitonta toimintaa. Kosmetiikan tuotannossa eläinkokeita on saatu karsittua jonkun verran, mutta ruoantuotannossa ja lääketeollisuuden eläinkokeissa eläinten oikeudet laahaavat jäljessä. Turkistarhaus kuuluu myös samaan kastiin ja onneksi se elinkeino onkin tullut tiensä päähän.

      Poista
    4. On se tämä moraaliposeeraus aina niin ylevää...

      Poista
    5. Siksikö te täällä sitä harrastatte koko ajan?

      Poista
    6. Länsimainen tehomaatalous voi toki olla arveluttavaa ja eläinten oikeuksia loukkaavaa, mutta menkääpä tutkimaan ja katsomaan, miten islamilaisessa maailmassa eläimiä käsitellään, niin ette nuku viikkoon! Sitähän ei tietenkään saisi sanoa, onhan länsimaat aina syyllisiä kaikkeen, ainakin vihervasemmiston mielestä?

      Poista
    7. Että jonkun toisen pahat teot oikeuttavat omasi?

      Poista
    8. Joka paheksuu tehotuotantoa halveksii köyhimpiä ihmisveljiämme, joille se on ainut mahdollisuus syödä lihaa. Luomu- ja riistalihat ovat mahdollisia vain meille yhteiskunnan ja maailman hyväosaisille. Tietenkin jos huomioisi eläinten tunteet ja vähentäisi ihmiskunnan määrään miljardiin tai alle, riittäisi kaikille "onnellisen" riista- tai kotieläimen lihaa. Mutta mitähän ne vähennettävät mahtavat tuntea vai onko niillä tunteita ollenkaan...

      Moraaliposeeraus on helppoa niin kauan kun ei ajattele asioita loogisesti loppuun asti.

      Poista
    9. Näihin se on, sinäkin jätit ajattelusi puoliväliin.

      Poista
  8. Vasta silloin kun ruvetaan ihan tosissaan pohtimaan mihin meidän omnivooriemme ulosteet menevät ja mitä niillä voitaisiin/pitäisi tehdä, vasta silloin tulen itse mukaan noihin "ruokasuositus"-keskusteluihin. Siihen asti kyse on lähinnä viihteestä. "Ulosteemme ja maailman nälkä": https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ilmari/127087-ulosteemme-ja-maailman-nalka/

    VastaaPoista
  9. Valtion ravitsemusneuvottelukunta perustettiin aikoinaan antamaan ravintosuosituksia kansalaisten varjelemiseksi erilaisilta puutostaudeilta ja sittemmin vähän yleisemminkin selvittelemään ravinnon terveydellisiä vaikutuksia ja antamaan sitä koskevia suosituksia. Aikoinaan se tiettävästi teki aivan hyvää työtä esimerkiksi riisitaudin torjunnassa ja muissa vastaavissa asioissa. Ilmeisesti kuitenkin on käynyt niin, kuin monen muunkin alunperin tarpeellisen instituution kanssa. Kun alkuperäinen ja tarpeellinen tehtävä on tullut tehdyksi, organisaatio haluaa jatkaa elämäänsä ja ryhtyy kehittelemään itselleen kaikenlaisia tarpeettomia tehtäviä. Kun varsinaisesta tehtävästä, ravinnon terveysvaikutuksia koskevan tiedon keräämisestä ja suositusten laatimisesta ei enää löydy oikeastaan mitään merkittävää uutta, keksitään kaikenlaisia muita ravintoon liittyvän puuhailun kohteita. Niinpä uusien suositusten perusteiksi kehitellään sitten kaikenlaista terveyden ja terveydellisyyden kannalta toisarvoisia asioita ja niinpä tuloksetkin ovat sitten jonkinlainen kokoelma erilaisten intressiryhmien ja ideologisten kuppikuntien toiveita joissa terveydelliset tekijät ovat jääneet toisarvoiseen asemaan. On toteutunut vanha sääntö, jonka organisaatio tekee ensin tarpeellista työtä, sen jälkeen vähemmän tarpeellista, pian suorastaan tyhjänpäiväistä ja ennen pitkää jopa vahingollista. Jostakin syystä tuntuu kuitenkin siltä, että on valitettavan vaikeaa todeta, että "Neuvottelukunta on saanut työnsä tehtyä. Kiitän neuvottelukuntaan osallistuneita. Juomme nyt loppukahvit".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on yleinen byrokratian ongelma: organisaatio kuin organisaatio haluaa itseisarvoisesti jatkaa toimintaansa ja kasvaa - niinkuin syöpäkasvain. Koskee kyllä kaikkia oikeushenkilöitä. Tuosta syystä tarvittaisiin reippaita ulkopuolisia arviointimiehiä ja päättäväisiä päättäjiä.

      Poista
  10. Srtix Senex,

    Juurikin noin. Noita työnsä tehneitä puljuja on pilvin pimein muitakin - ja kaikki aina vain kinuamassa lisää valtion rahaa - "lisää resurssia".

    Hieman yleisemmässä tarkastelussa SDP on yksi niistä. Sinänsä aivan mainio Forssan ohjelma vudelta 1903 on jo aikaa sitten toetutettu, joten enää lääke kaikkeen ei ole "aina vain lisää sosiaalideokratiaa".

    VastaaPoista
  11. Ensinnäkin koko ongelma ei pitäisi kuulua valtiolle, itseasiassa se on malliesimerkki kuinka kansaa kohdellaan yhä edelleenkin kuin lapsia tai rahvasta, vaikka feodaalisuus ei Suomessa koskaan kunnolla kukoistanutkaan. Nyt olemme sen sijaan maailman kommunistisin markkinatalousmaa. Suuren koronahuijauksen jälkeen suhtaudun kaikkiin virallisiin ohjeistuksiin entistäkin suuremmalla varautuneisuudella. Terveyttä harrastavana ikivanhana kääkkänä tunnen asiat sitäpaitsi paremmin kuin lääkemyönteiseksi koulutettu tavan lekuri, puhumattakaan uskovaisista vegaaneista, joille varmaan äidinmaitokin kuuluu eläinperäisiin tuotteisiin, joka on hyi, hyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkien alojen asiantuntija puhuu! Verratonta tietämystä!

      Poista
  12. "Suuntaviivoja"

    Jotkut venäläiset alkavat ymmärtää, että venäläisillä on tätä nykyä Iivana Julman lisäksi myös Vladimir Julma. Iivana Julma tuhosi lähes kaikki ruhtinaat ja aateliset ollakseen superpomo. Vladimir Julma taas ei vuodattanut verta ihan liikaa, vaan savusti viisaat ja älykkäät Venäjän rajojen ulkopuolelle. Kukahan huudahtaa: "Eläköön Vladimir Julma!", koska hyvin kohta Ukrainan multaan haudattuja venäläisiä mitataan jo miljoonina?

    VastaaPoista
  13. Kun nyt tämä tieteeseen nojaava virkahenkilötyöryhmä (10 naista + 1 pitkätukkainen miesoletettu) ovat onnistuneet ymppäämään ravintosuositukset ilmastoideologiaan, niin milloin näemme uudet ravintosuositukset, joissa on huomioitu Gazan sota tai transmiesten proteiinitarpeet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina kun luulee että tämän hullunpaa ei voi tulla...
      Niin kyllä sitä tulee ja vielä hullunpana kuin olisi voinut kuvitella.

      Poista
  14. Kansanterveys-ravitsemus-suosituksilla on järkiperusteetkin. Mutta ne koskevat kansanterveyttä, eivät yksilöä. Kun kansa ryyppää vähemmän, pienenee maksahoitokulunki. Kun kansan keskimääräistä painoa saadaan alemmas, tulee lisää säästöä. Hyvä.

    Kansan syöminki-asiat eivät ole yksityisasioita, koska ne aiheuttavat menoja veronmaksajille. Olisi morraalista, että rekisteröitäisi henkilöt, jotka ilmoittautuvat syömään just niinkuin mieli tekee, epäterveellisestikin. Nämä ihmiset eivät sitten pääsisi julkiseen terveydenhuoltoon. Ihminen ei kanna läskejään yksin.

    Toki pulleat nais-ihmiset aiheuttavat myös lähimaiseman visuaalista pilaantumista. Ehkä miehetkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. "Nämä ihmiset eivät sitten pääsisi julkiseen terveydenhuoltoon..."

      Huh, totalitarismia pahimmillaan. Ehkä se meidät suomalaiset erottaakin diktatuurista, että kyseessä ovat nyt THL:n ravitsemussuositukset eivätkä -määräykset. Kenenkään ei edelleenkään ole pakko noudattaa niitä vaan ihmiset voivat syödä kuten haluavat.

      Kohtuudella kun syö monipuolista ja ravitsevaa kasvispainotteista ruokaa, johon kenties kuuluu eläinkunnankin tuotteita vaikka pari kertaa viikossa, lienee oikealla tiellä. Ultraprosessoidut elintarvikkeet lienevät pahimpia ylipainon aiheuttajia transrasvoineen ja sokereineen, joten ne on hyvä karsia pois ruokavaliosta. Tämä on toki oma näkemykseni eikä edes suositus.

      Poista
    2. Toistanpa taas. Laitoskeittiöiden uhreille, siis tarkoitin asiakkaille tämä noudattaminen on pakollista, koska ne ottavat nämä "suositukset" käyttöön viimeistä piirtoa myöten.

      Poista
    3. Siitä olen samaa mieltä, että esimerkiksi kroonisesti pitkäaikaisssairaiden sekä vanhusten kohdalla, jotka ovat hoidossa ja laitoskeittiön piirissä, näitä ruokasuosituksia tulisi tarkastella mietien sitä, että onko niitä syytä muuttaa tai mihin suuntaan. Toisaalta se, miten sinne laitoskeittiön piiriin on päädytty, on monen tekijän ja sairauksien summa, joiden suhde ruokaan on kompleksinen. On erilaisia elintasosairauksiksi katsottavia sydän- ja verisuoniperäisiä sairauksia ja sairauskohtauksia, jotka invalidisoivat ihmisiä pitkäaikaisen hoidon piiriin pysyvästi. Siinä olisi ollut terveellisemmällä ruokavaliolla kenties osuutta parempaan terveyteen.

      Ruoka on aika oleellinen osa terveyttä ja hyvinvointia ylipäätään. Elämän siinä vaiheessa, kun ollaan hoidon piirissä, ruoan tulisi tietenkin olla puhdas nautinto asiakkaalle eikä asiaa tulisi tarkastella asiaa terveyden näkökulmasta. Vai miten näet itse asian?

      Poista
  15. "Absurdeimpana esimerkkinä on äskettäinen eräiden lastenkirjojen uudelleenmuokkaus sellaisiksi, ettei maitoa (!) ja lihaa mainita niissä lainkaan."

    Jos lihaa ja maitoa ei saa esiintyä kyseisten kirjojen sisällössä, niin ehkä myös lehmien kuvat pitää poistaa niistä. Muuten lapset voivat esittää kiusallisia kysymyksiä.

    VastaaPoista
  16. MP kirjoitti:
    "Olisi morraalista, että rekisteröitäisi henkilöt, jotka ilmoittautuvat syömään just niinkuin mieli tekee, epäterveellisestikin. Nämä ihmiset eivät sitten pääsisi julkiseen terveydenhuoltoon"

    Tuli mieleen ilmiantokanavat, joissa voisi nimettömänä ilmiantaa viranomaisille epäterveellisesti syöviksi epäiltyjä. Ihmisellä lajina lienee taipumusta lajitoveriensa käytöksen kontrollointiin.

    VastaaPoista
  17. Hoh hoijaa, miten viisaita setämiehiä täältä löytyykään, no onneksi evoluutio hoitaa ongelmaa.

    VastaaPoista
  18. Nautintoa olla pitää. Veikko Huovisella oli jossain vankileirimenussa jälkiruuaksi lakritsipiippu.

    VastaaPoista
  19. Täällä tehomaataloutta vastustaa todelliset osaajat, joiden tiedon taso on luokkaa "hevonen on lehmän mies".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis sinun kaltaisesi "ajattelijat"?

      Poista
  20. Luulenpa, että Öö kiteytti hyvin terveellisen ruuan idean:

    "Kohtuudella kun syö monipuolista ja ravitsevaa kasvispainotteista ruokaa, johon kenties kuuluu eläinkunnankin tuotteita vaikka pari kertaa viikossa, lienee oikealla tiellä." Kun syö kunnon sekaravinnon syöjän tavoin, minkä yksittäisen ruoka-aneksen mahdollisesti haitalliset ominaisuudet eivät pääsevaikuttamaan liikaa,

    sekä

    "Elämän siinä vaiheessa, kun ollaan hoidon piirissä, ruoan tulisi tietenkin olla puhdas nautinto asiakkaalle eikä asiaa tulisi tarkastella asiaa terveyden näkökulmasta." Surkea on katsoa kuihtuneita, ruokahaluttomia vanhuksia laitoksissa, joissa heiltä elämän ehtoolla evätään energiapitoinen, herkullinen ruoka, tuossa vaiheessa hiipuvan elämän viimeinen ilo ja lohtu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta palautteesta.

      Oma omaiseni on hoivakodissa ja istuu päivät pyörätuolissa ja hänen kohdallaan asia on taas niin, että hoivalaitos tarjoaa niin hyvät sapuskat, että liikkumattomalla ihmisellä paino meinaa nousta. Se voi joskus mennä niinkin päivän. Aamiainen, lounas, iltapäivän pullakahvit, illallinen ja iltapala on paperilla erittäin hyvä ruokavalio laitospotilaallekin, mutta sitäkin tarkastellaan nyt potilaan omasta toiveesta ettei paino nousisi.

      Olen aikoinaan hoitanut pitkäaikaisvanhuspotilaita työkseni ja nähnyt sitäkin maailmaa myös ruoan näkökulmasta. Silloin asiat olivat siinä asiassa mielestäni hyvin, että kaikille oli riittävästi ruokaa ja se oli maittavaa. Asiat ovat voineet muuttua ja raflaava uutisointi esim. kotihoidon puolelta on välillä järkyttänyt, kun meidän vanhuksille tarjotaan pari perunaa ja laihaa kastiketta päivän ateriana. Sehän on jo ihmisoikeuskysymys, johon päättäjiemme tulisi puuttua välittömästi.

      Ruoka on nautinto itse kullekin, mutta kohtuus on siinäkin taitolaji. Sitä voi opetella itse kukin eikä koskaan ole myöhäistä tehdä korjaavia liikkeitä terveemmän elämäntavan puolesta.

      Poista
  21. ”Suuntaviivoja. Väistämätön dialektiikka”

    Nerokas Nikolai Vasiljevitsh Gogol ennusti teoksessaan ”Kertomus siitä, kuinka Ivan Ivanovitsh ja Ivan Nikiforovitsh riitaantuivat” Venäjän ja Ukrainan nykyiset suhteet tai oikeastaan jo satoja vuosia vanhat Moskovan ja Kiovan suhteet.

    Arvatkaapas, miksi Putin rupesi käyttämään suurpomona mahdollisuutta raiskata historiaa ja tuottamaan historiaan hänelle rakkaita versioitaan? Pyrkimys on tarkoitettu ennen kaikkea venäläisille lukijoille suurtotuutena. Lähin vastaus lienee se, että koogeebeeläisten on itse asiassa poliittisina rikollisina jo kova kiire piilottaa tekostensa jäljet.

    Neuvostoihmiset piti kasvattaa kommunismiin ja se merkitsi sitä, että epäkommunistiset elementit piti likvitoida tavalla tai toisella ja leninismi-stalinismin kaudella kymmeniä miljoonia oli tuhottu tavalla tai toisella.

    Putin kehtaa höpöttää oikein Moskovan TV:ssä, että mukamas itse Jumala johtaa Venäjää (lue: Putinia). Kas, kun Venäjällä on olemassa suora yhteys Jumalaan.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vedä henkeä välillä, tässä käy kohta Putinia sääliksi, kun olet kokoajan hänen kimpussaan.

      Poista
  22. Luovutaanpas taas noista "Itte olet!" -kommenteista. Siis vain asia-argumentteja!

    VastaaPoista
  23. Kas tässä lääkäri Ari Miettisen näkemyksiä yhdeksän naisen ja yhden miesoletetun ravintosuosituksiin: https://www.youtube.com/watch?v=NtSsUp1TGOc&t=1027s

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanotaan näin, että se on lähtökohtaisesti aina mielenkiintoista, kun akateeminen ihminen asettuu poikkiteloin tiedeyhteisössään vallitsevan konsensuksen kanssa. En kuunnellut Miettisen koko stooria, mutta jo tiivistelmän otsikot kertovat omaa karuakin kieltään. Samasta syystä olen sympannut Heikkilän Anttiakin, vaikka hänenkin näkemyksensä ovat niin kontroversiellejä, että!

      Poista
    2. "Sanotaan näin, että se on lähtökohtaisesti aina mielenkiintoista, kun akateeminen ihminen asettuu poikkiteloin tiedeyhteisössään vallitsevan konsensuksen kanssa."

      Minulle akatemiassa opetettiin, että tiede menee eteenpäin juurikin kyseenalaistamisen ja toisinajattelun kautta. Ensin se enemmäien vanhan opin haastaja on aina enemmän tai vähemmän yksin.

      Joku siis haastaa vallitsevan paradigman, jotuu "vanhan opin" edustajien kovaan testiin ja jos läpäisee sen, uusi paradigma on syntynyt. Näin tieto ja ymmärrys lisääntyvät. Galileo Galilei, siirtymä klassisesta fysiikasta kvanttifysiikkaan, jne. jne.

      Tieteessä ei äänestetä. Tiede ei perustu mielipiteisiin eikä enemmistöpäätöksiin. Vain argumentti ja sen kyky selittää todellisuutta ratkaisevat.

      Tiede ei ole edes poliittitisesti korreketia - seikka, mikä saattaa herkimpiä sieluja syvästi järkyttää.

      Tässä ravitsemuksen ja ympäristökysymysten "ristisiitoksessa" on kysymys enimmiltä osiltaan ideologiasta ja politiikasta, joissa taas totuudella ei juuri sijaa ole.

      Poista
    3. "Tässä ravitsemuksen ja ympäristökysymysten "ristisiitoksessa" on kysymys enimmiltä osiltaan ideologiasta ja politiikasta, joissa taas totuudella ei juuri sijaa ole."

      Kyse oli uusista THL:n ravitsemussuosituksista. Väitätkö, että perinteinen länsimainen lääketiede ja sen pitkäaikaiset tutkimustulokset viime vuosisadan alkupuolelta ovat huuhaata, jossa totuudella ei juuri ole sijaa? Mielenkiintoista. Mitä tarjoaisit meille tilalle? Kenties kiinalaista lääketiedettä, intialaista perinnelääketiedettä ayurvedaa tai peräti homeopatiaa?

      Toisaalta "uudenlainen ajattelusi" käy yksiin myös ilmastonmuutoksen kieltämisen kanssa, joka näyttää olevan vallitseva trendi eräälläkin ryhmittymällä.

      Ehkä tämä on todellakin sitä akatemiassa opetettua kyseenalaistamista ja toisinajattelua. Hurjaa ajatella, että perustavaa laatua olevat faktat ovat toiselle tosia ja toisille jotain ihan muuta.

      Poista
    4. Öö,

      En kyseenalaista länsimaista lääketiedettä, sehän olisi mieleteöntä.

      En myöskään epäile sitä, etteikö hiilidioksidin, metaanin, jne. pitoisuuksien kasvulla olisi ilmastoa lämmittävä vaikutus.

      Miksi pitää heti mennä äärimmäisyyiksiin?

      Kyseenalaistan erittäin yksipuoliset, hurjasti yksinkertaistavat ja ideologisperusteiset tulkinnat ja johtopäätökset siitä valtavan laajasta tutkimusten kirjosta, joka meillä esim. ravitsemuksen vaikutuksista eri tilanteissa, eri väestöissä, eri ikäryhmille, jne. jne. on.

      Kyseenlaistan myös sen, että ravitsemus ja ympäristöasiat sotketaan tässä keskenään ottamatta sitten kuitenkaan vastaavasti huomioon sosiaalisia, taloudellisia, kansantaloudellisia, huoltovarmuuteen ja maanpuolustukseen, ihmisten elämänlaatuun, jne. liittyviä asioita.

      Hommassa on ideloginen - ellei jo suorastaan uskonnollissävytteinen tunnelma ja totalitarismin haju.

      Poista
    5. Ei ole mielestäni mitään rakettitiedettä se, että kun pitkäaikaistutkimukset ovat vuosikymmeniä todenneet eläinperäisen proteiinin tyydyttyneet rasvahapot monien sairauksien juurisyyksi, olisi loogista hieman vähentää liiallista punaisen lihan kulututusta.

      Ei liene korkeampaa matematiikkaa sekään, että liialliset fossiilisten päästöt ilmakehään aiheuttavat planeetan ja ilmakehän lämpenemistä, joten yritetään vähentää näitä päästöjä, jotta ihmiselle suotuisa elinympäristö ei vaarantuisi telluksella jatkossakaan.

      Miten sitten päästään siihen, että nämä johtopäätökset olisivat "uskonnollissävytteisiä ja totalitaristisia", menee yli minunkin ymmärrykseni. Jos suot, lausun seuraavaa:
      Kuulostaa vaan persujen käsikirjasta opitulta jokaiseen tilanteeseen ja ongelmaan sopivalta jargonilta, jossa ulkomaalaiset ovat kaikkeen syyllisiä, demarit ja punavihreät sitä sun tätä ilmastonmuutoksineen, ja natsitervehdykset itsenäisyyspäivänä ovat ihan ok juttu puolueen pj:n mielestä.

      Se, miten kukakin näkee sitten tämän "totalitarismin" taitaa olla katsojan silmissä ja kuulijan korvissa.

      Poista
    6. Jo nyt kumminkin ensialkuun jätettäisiin edes ne natsitervehdykset tässä kontekstissa pois. :)

      Lihaa ei ole kenenkään pakko syödä, kukin mieltymystensä mukaan. Mutta terveyden kannalta liha on sen verran mainio valkuaisten ja aminohappojen lähde sekasyöjäksi luodulle ihmiselle, että sulaa hulluutta olisi sen korvaaminen kovin suuressa määrin Brasilian metsäkatosoijallakaan.

      Eivätpä taida tedän kissannekaan kasvissyöjiä olla?

      Joten pyydänkin nöyrimmästi saada pitää tämän mielipiteeni niin pitkään, kunnes muuta ilmenee. Muut pitäkööt omat mielipiteensä ja uskonsa.

      Poista
    7. Haluan korjata yleisen harhaluulon, että ravitsemustiede olisi joku lääketieteen erikoisala. Vaikka yhteistyötä tehdäänkin, ovat esim koulutusohjelmat erillisten. Lääkärit valmistuvat lääketieteellisistä tiedekunnista lääketieteen lisensiaateiksi noin 6 v opintojen jälkeen. Ravitsemuspuolen ihmiset maistereiksi 3+2 v opintojen jälkeen. Ravitsemutieteen tutkimuksessa on paljon metodologista problematiikkaa, jonka vuoksi tuloksiin liittyy hyvin paljon tulkintaa.

      Poista
    8. Kuten tunnettua, tämä Suomi on siitä hyvä maa, että täällä on jokaisella oikeus omiin mielipiteisiinsä, joten eipä minulta erikseen tarvitse oikeuksia niihin pyytää.

      Mukavaa joulun aikaa. Tonttuja pyörii nyt joka puolella, eli kiltteys on valttia näinäkin aikoina.



      Poista
    9. Ei pitäisi muiden kiistoihin sekaantua, mutta kun ei malta.

      > ”Eivätpä taida tedän kissannekaan kasvissyöjiä olla?”

      Katsopa kissojen hampaistoa, ja vertaa sitä ihmiseen. Kissaeläimet – jellonat mukaan lukien – ovat sopeutuneet siihen ekosysteemiin, jossa liha oli tarjolla olevista raaka-aineista paras. Kulmahammas oli kehittynyt pitkäksi raateluhampaaksi saalistusta varten.

      Vertaa sitten – siinä peilin edessä – omaa mitätöntä kulmahammastasi tuohon kattiin. Sinä olet sekasyöjä, et lihansyöjä.

      Ihminen on elänyt ekosysteemissä, jossa sekasyöjät ovat menestyneet, toisin kuin nuo kissaeläimet. Joten: mitä se katti tähän asiaan kuuluu?

      Kannattaa purra vihreää vihannesta, se sopii parhaiten ihmisille.

      Poista
    10. Kuten edellä jo totesin, ihminen on sekasyöjä. Syö SEKÄ lihaa ETTÄ kasviksia. Tämän varaan ihmisen elimistö on rakennettu.

      Jos ihminen olisi kavissvisyöjä, sillä olisi useampi maha ja lisäksi märehtimissysteemi lehmän tapaan - ja kasvissyöjän metaanintuotanto myös samalla.

      Kissavertauksella yritin esittää sitä, että eri lajit on "tehdasasetuksissa" suunniteltu erilaisille ruokavalioille, joiden väkivaltainen muuttamien tai yksipuolistaminen ei ongelmitta suju.

      Ajattelin siis jatkaa sekasyöjänä. Kunnon pihvi ja lasi hyvää punaviiniä - sepä se miehen tiellä pitää - ja naisenkin. Meneehän siinä sivussa sitten sitä vihreääkin.

      Poista
  24. Asiasta toiseen.

    Vallankumoukset ovat aina tärkeitä. Taannoisen Syyrian vallankumous on taas aivan erikoinen! Se paljasti koko maailmalle, siis koko maailmalle erään totuuden: Syyrian terroristi karkasi Moskovaan. Näin paljastui Syyrian, Moskovan ja Iranin rakkaus. Koko maailma näki, että kun Venäjän kauniin leningin hame nostettiin, niin siellä paljastuivatkin saatanan-perkeeen karvaiset jalat.

    VastaaPoista
  25. Itsenäisyyspäivän kunniaksi näin vaivaa ja valmistin Vorschmackia perinteisen netistä löytämäni Savoyn reseptin mukaan nautien sen kanssa muutaman Marskin ryypyn ja tuhtia italialaista Baroloa. Samalla katselin 612-kukuetta ja naureskelin Helsinki ilman natseja rauhanyhdistyksen touhuille. Ravintosuositukset kuvaavat hyvin tätä aikaa. Pelkkää kulttuurisotaa. Rita Rubinin kirjoitus suuressa JAMA-nimisessä lääketieteellisessä lehdessä alkuvuodesta 2020 kuvaa hyvin sitä, miten terveys ei ole ensisijaista vihreän puolen ravintofasisteille, vaan oma maine ja kunnia edellä mennään (https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2759201). Juttu oli muuten ko lehden luetuin artikkeli vuonna 2020 - eipä referoitu Hesarin tiedepalstalla eikä muuallakaan kasvattavassa Suomi-mediassa.

    VastaaPoista
  26. Jos palataan alkuperäiseen aiheeseen: Muistaako joku vielä sellaista 60-luvun vasemmistodemarien muotilääkäriä kuin Osmo Kaipainen? Hänhän julisti, että voi on myrkkyä, ja sai kaikki suomalaiset meijerituotteet vaikuttamaan vähintäänkin epäilyttäviltä. Arvo Ylppö oli varsinkin lääkärinuransa alkupuolella nähnyt ihan tarpeeksi riisitautisia lapsia ja neuvoi panemaan vähän jäitä hattuun. Ehkä vähän piruuttaan hän ilmoitti mieliruuikseen voin ja sokerin.
    Ja miten kävi: Ylppö eli 104 vuotta, Kaipainen 52, ja kuoli vielä sydänkohtaukseen.

    VastaaPoista
  27. Kun asuu maaseudulla ja kaukana woke-maailmasta, niin alan tulla siihen ajatukseen, että alan kasvattamaan pimeätä sikaa, niin kuin sota-aikana! Mitä enemmän ajattelee, sitä järkevämpää se on. Ei ole temppukaan ruokkia sikaa ruokatähteillä, mutta siinä on yksi mutta, eli riittääkö tähteet, koska suurtalouksista ja -keittiöistä ruokatähteet viedään kaatopaikalle, koska EU kieltää niitä käyttämästä sikojen ruokkimiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EU vai suomalaiset pikkuhitlerit EU:n varjolla?
      Koskevatko EU säännökset kotitarve kasvatusta?

      Poista

Kirjoita nimellä.