Muikkujen suolauksesta
Se, joka joskus on heräillyt kesäisenä
aamuna vastapaistettujen karjalanpiirakoiden ja karjalanpaistin tuoksuun vietettyään
yötöntä yötä ns. yöjuoksuilla eli ”löyhkee kyyvissä”, kuten muikea äitimuori on
hyvän huomenen toivotuksessaan sanonut, muistaa, miten erinomaisen lisän tähän
kuninkaalliseen aamuateriaan ovat tuoneet vastasuolatut muikut.
Kyllähän muikut muulloinkin
maistuvat, mutta kaikilla ruuilla ja juomilla on omat tähtihetkensä: olut ja
konjakkikin maistuvat joskus hyviltä ja joskus suorastaan pahoilta. Viini
sellaisenaan ei oikein ansaitse edes juomista, se sopii ruokaan ja ruokailuun
tai sitten ei sovi.
Suolamuikkujen hetki on usein juuri
aamuisin, kahvin ja tuoreen piirakan tai tuoksuvan ruisleivän kera. Myös hyvä
viili ja piimä saattavat sopia samaan yhteyteen, kuten vichyvesikin. Olutta on
syytä kavahtaa, toistaiseksi.
Mutta mistä saa kunnon
suolamuikkuja ja miten niistä tulee kunnollisia? Ennen oli kaupoissa sangen kelvollisia
Kitkan viisaita suolattuna, mutta missä ne nyt ovat? Oli jokunen muukin
yrittäjä. Eipä ole enää näkynyt.
Itse olen kyllä suolannut ja tehnyt
muitakin sellaisia ruokia ja juomia, jotka kaupallinen toimija takuuvarmasti
pilaa. Niitähän ovat esimerkiksi kotikalja, kotisima, allioli, karjalanpaisti
(on ostettava erikseen siihen lisättävää läskiä) ja onhan niitä. Savolaista
ohrarieskaa teollinen toimija ei ole des yrittänyt ja varmaankin on hyvä niin.
Muikkujen suolaaminen on periaatteessa
maailman yksinkertaisin asia: pannan muikkuja astiaan ja karkeaa suolaa päälle.
Seuraavana päivänä voidaan aloittaa nauttiminen.
Tässäkin hommassa on kuitenkin
oltava kohtuullinen. ”Tönkkösuolaus”, josta joskus kuulee, on kalan pilaamista.
Parhaimmillaan suolamuikku on lähinnä graavikalan tasoa suolaisuudeltaan.
Jos halutaan muikun ominaismaun
vielä korostuvan, kannattaa panna päälle mustapippuria ja sipulia. Se on
tehtävä nimenomaan jo suolausvaiheessa. Valmiiden suolamuikkujen maustaminen sipulilla
ei enää tuota samaa tulosta.
On varmaa, että muikut tykkäävät
myös joistakin muista mauista. Itse konservatiivina olen pidättäytynyt
kokeilemasta esimerkiksi giniä, katajanmarjaa tai fenkolia, jotka saattavat
antaa siian kanssa aivan erinomaisen tuloksen. Jonakin päivänä saatan kokeilla,
mutta nyt keskityn nauttimaan siitä, minkä jo tiedän olevan hyvää. Se odottaa
jääkaapissa.
Muikein terveisin, blogisti
P.S. Kuten muistamme, ”muikea” tarkoittaa
hapanta, mikä kaikille valokuvaajille tiedoksi. Muikku on siis oikeasti
hapatettu kala. Sen perinteinen savolainen nimi on ”riäpys”, mistä näyttäisi tuleen
myös venäläinen sana rjapuška. Venäläiset kalannimethän on saatu suomalaisilta.
Putinin politiikkaan en tässä puutu lainkaan.
Asiasta kolmanteen.Ihan pahaa tekee miten televisiossa ei enää osata taivuttaa sanaa ruoka.
VastaaPoistaOnko kyseessä kone käännökset vai ei kotoperäinen kääntäjä.
Siis tarkoitan näitä,kun käännetään ruo'on eikä ruu'an.
Paistettuna, voissa.
VastaaPoistaJa keitettynä voissa.
PoistaJa keitettynä voissa.
PoistaKanske detta är sant....
PoistaYlistys muikulle!
VastaaPoistaSallittanee asian sivusta nopean kalakukon resepti:
Otetaan puoli kiloa perattuja muikkuja, keitetään niitä 10-15 minuuttia sipulisipulisilpun kanssa maistenn lopussa milloin on kypsää, kaulitaan pakastetaikina levyksi ja pannaan pekonisivuuja pohjalle, kerros muikkuja ja keskelee lisää pekoniviiluja, lisää muikkuja sekä hatuksi loput pekonit. Joukkoon maustepippuria ja taikina kasaan, mitä paksumpi, sitä parempi. Paistetaan varoen, ettei kuori pala taikka kukko laula.
Lopputulos lyö kaupallisten valmistajien tuotteet lukuunottamatta Partasen leipomoiden, mutta eihän sitä aina jaksa Kuopioon ajaa...
Tuo on kyllä hyvä.
PoistaMeidänkin mökkijärvestä ovat muikut vähentyneet ja niin on pyytäjätkin. Ei ne kuitenkaan ole kokonaan loppuneet ja pahinta tässä onkin, että olen itse niin laiskistunut, etten oikein viitsi soudella muikkusyvänteelle saakka. Ei se vanhuutta ole, silkkaa laiskuutta. Ahvenverkot ja katiskan kun voi heittää saunan eteen.
VastaaPoistaPahasti. Sama vika.
Poista