sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Huumeet ja muut myrkytHengen köyhyys ja huumeet

Luin selostuksen kiinnostavasta tutkimuksesta koskien sitä, etteivät ns. koukuttavat huumeet olekaan oikeasti euforisoivia sinänsä. Niiden addiktoiva vaikutus tarvitsee tuekseen vertaisryhmää. Jos heroiinia otetaan laboratoriossa, ei siitä mitään merkittävää euforiaa synny. Itse juttu hävisi jonnekin bittiavaruuteen, joten referoin sen johtopäätöksiä ulkomuistista.
Johtopäätöksenä muistaakseni oli, että huumeriippuvuus on hengen köyhyyttä. En tosin nyt saa palautettua mieleeni sitä logiikkaa, jolla tähän johtopäätökseen päästiin. Joka tapauksessa itse huumeet sinänsä eivät antaneet mitään merkittävää positiivista iloa tai onnea edes hetkeksi.
Kun meillä nyt on kuitenkin aika paljon tietoa niiden vaikutuksista käytännössä, eli niiden euforisoivasta vaikutuksesta joillekin ihmisille joissakin tilanteissa, voinemme lähteä siitä, että ne laukaisevat jonkinlaisen eston, ja siten tarjoavat ulospääsyn pahasta olosta. Ellei tuota pahaa oloa lainkaan ole, ei huumeita tarvita eivätkä ne tunnu miltään, paitsi kenties hieman tylsiltä ja väsyttäviltä. Monihan ei niitä kaipaa eikä tarvitse.
Jos asia näin on, lienee hieman harhaanjohtavaa tai tahallisen loukkaavaa sanoa, että huumeriippuvuuden syynä olisi hengen köyhyys, jos kyse kerran on ongelmasta, johon haetaan helpotusta. Eikö hengen köyhyyttä sen sijaan voisi olla kyky vegetoida mitään ongelmia näkemättä ja tuntematta ja vain oleilla ilman mitään korkeampia tarpeita, tylsän elämän rutiineihin eläimellisesti sopeutuneena? Myös rotat, joille normaali tarpeen tyydytys ja sosiaalisuus sallitaan, pärjäävät ilman huumeita eivätkä ota niitä vaikka tarjolla olisi.
Vanha 1960-luvun huumehörhöjen keppihevonen oli, että nykyinen yhteiskunta on sairas ja terveitä vain hullut tai siis sellaisina pidetyt. Niinpä huumeet olivat mitä arvokkain asia tarjotessaan oikotien hulluuteen eli sellaiseen terveyteen, joka ei yhteiskunnassa muuten ollut mahdollista.
Tämä evankeliumi on tainnut jo menettää makunsa, mutta saattaa siinä silti jotakin asian tynkää olla. Ilmeisesti ihmiset, kuten rotat ja muutkin luojan luomat ovat olentoja, joilla on tietty perusolemus, tarpeet, jotka vaativat tyydyttämistä.
Ellei tätä tapahdu, syntyy se krooninen pahoinvointi, josta voidaan joissakin tapauksissa edes hetkellisesti vapautua huumeiden avulla. Itse asiassa niiden tarve siis johtuu ihmisen rikkaudesta ja sen potentiaalien tukahduttamisesta tavalla tai toisella. Euforia on merkki hetkellisestä paluusta tavallaan normaaliin tilaan, joka tuntuu ihmisarvoiselta ja siksi niin hienolta.
Toki huumeita on monenlaisia. Amatööriselitykseni mukaan rauhoittavat vaikuttavat turruttamalla pahaa oloa, kiihottavat taas antavat potkua masentuneille ja tajuntaa laajentavat näyttävät uusia ulottuvuuksia todellisuuteen, joka muuten koetaan banaalina ja jopa vastenmielisenä.
Onko kuitenkaan mitään huumeiden kautta saavutettavaa etua, jota ei ainakin periaatteessa paremmin voitaisi saavuttaa ilman niitä? Olisin hieman ihmeissäni, mikäli esimerkiksi LSD:n vaikutus voitaisiin jäännöksettömästi korvata vaikkapa joogalla. En ole joogaa oikein koskaan kyllä todella kokeillut enkä taida viitsiäkään.
Aldous Huxley väitti aikoinaan, että itämaisten uskontojen ja muidenkin mystikkojen rukousharjoitusten teho mystisen kokemuksen aikaansaamisessa perustui yksinkertaiseen kemiaan: kun höpöttää tunnista toiseen rukousta, nousee hiilidioksidin määrä veressä niin korkeaksi, että asiat alkavat näyttää oudoilta ja ”henki vapautuu” järjen kahleista.
Kovin yksinkertaiset selitykset herättävät minussa aina epäluuloja. Tuskin meidän yhteiskuntamme niin sairas on, että ainakaan kuka tahansa hullu olisi niin sanottua normaalia kansalaista pätevämpi arvioimaan maailmaa. Mutta ei se toisaalta aivan tervekään liene, sikäli kuin ajattelemme ihmisen perustarpeita ja niiden yleistä toteutumista. Itsensä huumaavien sankat joukot puhuvat asiasta omaa kieltään.
Työttömyys, monikulttuurisuus ja vastaavat ilmiöt, jotka estävät kovin monia ihmisiä löytämästä omanarvontuntoa ja sosiaalista arvostusta, ovat erittäin vakavia ongelmia, joiden merkitystä ei kannata mitata vain rahassa. Seksuaalielämän ja suvunjatkamisen alueella löytyy myös ongelmia, joita nykyään ratkoo tai ainakin niistä elää valtava sisällöntuotannon teollisuus pystymättä silti korvaamaan huumeiden tarvetta.
Ikuisiin kysymyksiin kuulunee myös ihmisen eksistentiaalinen ahdistus, joka seuraa hänen tilanteestaan kuolevaisena yksilönä ja jonka vaikutukset ilmeisesti heijastuvat laajalti yhteiskuntaan ja politiikkaan, mutta myös perhe-elämään ja jopa työelämään.
Marx kiteytti ehkä saman asian sanomalla, että uskonto on kansan oopiumia. Sehän tarjosi pakotien kauniimpaan ja oikeudenmukaisempaan maailmaan. Lenin karkeaan tapaansa nimitti uskontoa sikunaviinaksi, jonka merkitys ilmeisesti oli vain luokkataistelutahdon primitiivisessä tylsyttämisessä. Se jos saataisiin kuntoon, niin kaikki muuttuisi.
Yhtä kaikki, uskonnon syrjäydyttyä olisi tämän ajattelutavan mukaisesti odotettavissa huumeongelman vain kasvamistaan kasvavan, elleivät ihmisten perusongelmat muuten ratkea. Kun uskontoa ei enää ole, voidaan samaan tarkoitukseen sitten käyttää sitä oopiumia tai yksinkertaisesti olla tylsiä, jos se on mahdollista.  Huxleyn Uljaassa uudessa maailmassa soma on keskeisiä asioita eikä mikään pelkkä somiste.
On mahdollista kysyä, mitkä huumeet tai uskonnot tai niiden yhdistelmät olisivat suositeltavimpia näinä aikoina ja mitä taas tulisi välttää. Minusta näyttää siltä, että kristinusko lähes kaikissa nykymuodoissaan on kohtuudella nautittuna hyvä vaihtoehto ja sama koskee esimerkiksi buddhalaisuutta, mietoa alkoholia ja ilmeisesti myös kannabista. Kysymys LSD:stä on tässä yhteydessä kovin kiinnostava.
Täysin hylättäviltä ja vaarallisilta sen sijaan näyttävät kokemuksen valossa useimmat islamin muodot, heroiini, crack ja kokaiini. Myös väkevää alkoholia on syytä varoa ja säännöstellä. Sivistysmaissa tällaisten hengen rikkautta potentiaalisesti edistävien, mutta potentiaalisesti myös vaarallisten asioiden vaikutus olisi kyettävä minimoimaan ja ihanteellista olisi, jos käyttö sallittaisiin vain kontrolloiduissa olosuhteissa.
Tämä koskee aivan erityisesti niitä yhteiskunnallisia tilanteita, joissa ihmisten yhteiskunnallinen, seksuaalinen tai eksistentiaalinen pahoinvointi nousee merkittäväksi ja jopa keskeiseksi ongelmaksi muuttoliikkeen, monikulttuurisuuden tai muusta syistä johtuvan juurettomuuden, työttömyyden tai muiden vastaavien, ihmisen perustarpeista juontuvien ongelmien kanssa.
Koska näin syntyvät jännitteet purkautuvat yleensä sosiaalisessa kentässä ja saattavat johtaa ryhmien välisiin konflikteihin, olisi ne pystyttävä purkamaan mahdollisimman miedoilla ja ongelmaihmisiä ja heidän ympäristöään vähiten tuhoavalla tavalla. Siksi myrkkyjen käyttöä on säännösteltävä ja valvottava.

11 kommenttia:

 1. Itse asiassa huumeet eivät siis liene lainkaan vaarallisia, vaan niiden käyttäjät ja hekin aivan eri määrässä kukin. Alaikäisille myynti on nykyäänkin kielletty, mutta muuta diskriminaatiota lienee vaikeampi toteuttaa vallitsevien näkemysten takia.

  VastaaPoista
 2. Jani Kaaro referoi vuosi sitten HS:ssä Bruce K Alexanderin juttuja. Tässä eräs Alexanderin tuoreimmista papereista jossa hän käsittelee addiktioita kokonaisuutena yksilön pohjalta eikä ainekeskeisesti kuten ongelmaa nykyisin pääasiassa lähestytään: http://www.cfdp.ca/roots.pdf

  VastaaPoista
 3. Käytin aikanaan neljä vuotta morfiinia päivittäin. Sitä sai silloin todella halvalla ja laillisesti Tallinnasta.
  En ollut enää nuori. Käyttö lähti siitä että jouduin ensin pahaan liikenneonnettomuuteen, ja sain sitä yksinkertaisesti vain pyytämällä lisää. Pian huomasin, että perhana, tämähän on kivaa vaikka onnettomuuden kivut olivat jo kadonneet. En ollut asunnoton enkä hullu.

  Kävin vain kerran kuussa Tallinnassa aina hakemassa lisää. Kuukauden satsi teki parikymppiä silloin, ja oli laillista tuoda maahan kun paperit olivat kunnossa. Pari kertaa ne tarkastettinkin.
  Vahvat opiaatit ovat syvä kokemus. Jotain aivan muuta kuin alkoholi ja nikotiini, aivan eri sarjassa. Parhaimillaan suutelet taivasta ja tunnet aitoa rakkautta. Kaikki henkinen ja fyysinen kipu katoaa. Tuntuu kuin kehoosi olisi lopultakin kiinnitetty kauan kadoksissa ollut osa, olet täydellinen. Vieroitusoireet ovat sitten vuosien käytön jälkeen sellaiset, että naurat loppuelämäsi alkoholille ja nikotiinille, älkää viitsikö.

  Vieroitusoireet ovat fyysisiä. Henkisesti lopettaminen on helpompaa. Se raaka fyysinen kipu lopettaessa on infernaalista. Tuntuu kuin luusi olisivat tulessa. Keinut sängyn reunalla kyykyssä, kiroat keskeytyksettä ja minuutit tuntuvat tunneilta. Se loppui 2008.

  Se on niin komsii komsaa. En voi sanoa suosittelevani, mutta ei siihen kuole. Tunnetut lieveilmiöt johtuvat lähinnä siitä että aineen hankinta on vaikeaa, se on epäpuhdasta ja vaatii rikoksia. Se muuttaa ihmistä. Moraali? Jos et tunne tarvitsevasi, niin älä aloita. Toisaalta jos seisot katon reunalla ja aiot hypätä, niin suosittelen ilman muuta. Henki todennäköisesti säästyy. Todelliseen tarpeeseen, ei harrastelijoille. Vähän niin kuin sädehoito. Henkinen sädehoito. Kunnon kuuri akuutissa tilanteessa säästää hengen. Hoitamattomuus tai liika saanti vie ehkä hengen.

  Jos psyykenlääkkeistä puhutaan, niin eihän mikään voita vahvoja opiaatteja, vaikka eihän näin saa ääneen sanoa. Saat euforiaa niin että tuntuu. Ei mitään hienosäätöä, vaan rautakankea ja pajavasaraa. Lopulta olet todennäköisesti riittävän vahva jopa lopettaaksesi. Olet saanut elämältä jotain, tilillä on plussaakin. Joku voi tietysti sortua, se on ikävää. Moni kuitenkin kykenee hyötymään. Ei mikään mustavalkoinen asia.

  VastaaPoista
 4. Eikös elimistö itsekkin tuota noita huumaavia aineita ,kun rasituksessa rasvat alkavat muuttua sokereiksi,eli liikuntariippuvaiset ovat myös koukussa. Itsekkin olen joskus kokenut nuo tuntemukset, jolloin askel ja mieli ovat kevyitä ja luovuus pääsee kukkimaan. Koska ihminen on mukavuuden haluinen nuo samat elämykset halutaan kokea ilman rasitusta, siis synteettisesti, kuinkahan paljon elämäämme nyt vaikuttavista ilmiöistä on keksitty noissa pöllyissä, esimerkiksi tämän tietoverkon olennaisia osia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Koska ihminen on mukavuuden haluinen"

   Venäjä on riippuvainen, Venäjä on mukavuuden haluinen, Venäjä on addikti. Venäjä potee korkeiden öljyhintojen puutetta ja tämä poteminen on saanut jo sairaalloisia piirteitä.

   Izborskin klubi, etunenässä sen puheenjohtaja Aleksandr Prohanov, edustaa niitä venäläisiä piirejä, jotka aikoinaan yrittivät suistaa vallasta perestroikkamiehen Mihail Gorbatshevin. Kapina oli niin jännittävää ja stressaavaa hommaa, että Neuvostoliiton televisio lähetti eetteriin jännittyneiden hermojen lepyyttämiseksi Pjotr Tshaikovskin balettia Joutsenlampi oikein ympäri vuorokauden, ennen kuin eristetty Gorbatshev pääsi maailman silmien eteen uudestaan. Tarkoituksena oli ennen kaikkea kumota Gorbatshevin päätös lakkauttaa KGB:n johtamien psykiatristen klinikoiden toiminnan, jotka kiduttivat toisinajattelijoita.

   Izborskin klubin yksi pomoista, Mihail Deljagin, piti Kanadassa luennon. Tämän doklaadin kaikki pykälät ovat hämmästyttävän hämäräperäisiä, poikkeuksena ainoastaan yksi selväsanainen pointti:

   Хаос может превратить Россию и в стратегическую базу Исламского государства. Сейчас оно запрещено у нас за терроризм, но социальная катастрофа может все изменить. Сегодня база исламистов — жалкие клочки Ирака и Сирии, но Запад может сделать так, что ею станет крупнейшая страна мира с богатейшими ресурсами — и эта страна будет ненавидеть Запад, и ее уже нельзя будет бомбить, потому что у нее будет ядерное оружие.

   Siis, johtopäätöksenä on se, että jos Venäjä ei saa korvausta öljyn hintojen pudotuksesta, niin "Kaaos voi muuttaa Venäjän ISIS:n strategiseksi tukikohdaksi... jolloin maailman suurin valtio valtavine luonnonrikkauksineen voi muuttua ISIS:ksi, joka vihaa Länttä ja jota ei voi pommittaa, koska sen hallussa on ydinase."

   http://www.izborsk-club.ru/content/articles/8415/

   Poista
 5. Näihin ilmiöihin on kaksi näkökulmaa, fysiologis kemiallinen ja eksistentialistinen. Lauri Rauhala kirjassaan "Tajunnan itsepuolustus" ja Jyri Puhakainen kirjassaan "Persoonan kieltäjät" arvostelevat voimakkaasti fysiologisia selityksiä.

  VastaaPoista
 6. Kuten teksti kertoo, huumeriippuvuus on usein seurannaisongelma. Tyhjiöiden täyttämisen ja mielihyvien metsästämisen lisäksi, voi ongelma syntyä muista hoitamattomista sairauksista. Kiinnostavimpia yhteyksiä minulle on löytynyt erillaisten persoonallisuushäiriöiden ja päihteiden käytön yhteyksistä+muu ympäristö.

  VastaaPoista
 7. "Hengen köyhyys ja huumeet"

  Izborskin klubilla on addiktio stalinismiin. Kotisivuillaan klubi musseeraa ajatusta että jos kerran Stalinin onnistui toteuttamaan Venäjän industrialisaation niin se voidaan toistaa samoilla keinoilla. Ekonomisti Glazjev, Putinin neuvonantaja, on eturivissä vaatimassa uutta mobilisaatiota.

  Musseerataan myös ajatusta kansanvihollisista ja tämän ajatuksen heitti ilmoille itse Putin. Stalinismin taloudellisen menestyksen keskeiset tekijät ovat siis koossa.

  VastaaPoista
 8. Itse tyydyn tuohon hienoon ja vuosituhantisen käyttöhistorian omaavaan lailliseen huumeeseen eli alkoholiin. Kunhan sitä saa pari purkkia päivässä mietona.

  Ja rukoilen Homerin malliin: "Herra, älä ota pois alkoholiriippuvuuttani! Tulen kyllä sen kanssa kyllä toimeen."

  VastaaPoista
 9. "Siksi myrkkyjen käyttöä on säännösteltävä ja valvottava."

  Tämä vaatimus on suunnattava myös Venäjälle. Murhatun Politkovskajan lehti "Nezavisimaja Gazeta" tekee uusia paljastuksia:

  http://www.novayagazeta.ru/inquests/71855.html
  Появление в Саратове автомата для продажи косметических лосьонов с 75 процентным содержанием спирта — это не про малый бизнес, а про появление легализованного и доступного оружия массового поражения... Подростки проходят неизбежную инициацию взрослости через выпитую в компании бутылку водки. Но если с покупкой спиртного в магазине все не так просто, то фанфурик-убийца сам навязывает свои услуги за смешные деньги.

  Saratovin kaupungissa on innovaatio: automaatista pienellä rahalla kuka tahansa voi ostaa kosmeettista puhdistusainetta, jonka pirtupitoisuus on 75%, ja siis ympäri vuorokauden.

  Vuonna 2014 alkoholimyrkytykseen Venäjällä kuoli 45 000 ihmistä.

  VastaaPoista
 10. Taisi olla tämä hesarin artikkeli: http://www.hs.fi/tiede/a1392605099085?ref=hs-hitaat-e-1

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.