keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Pitkä marssi yli stereotypioidenKusipäisyyden hillitön charmi

Helsingin Sanomien yleisönosastossa keskustellaan usein myös elämän perusasioista, milloin milläkin tasolla. Tässä taannoin joku oli esittänyt, etteivät naiset joukkuepeleissä pyri niinkään vastustajan kukistamiseen kuin pehmeämpiin asioihin, tärkeää on yhteisöllisyys jne.
Tänään tällaiseen, ilmeisen taantumukselliseen näkemykseen saatiin vastaus. Aileen Wuornos-teamin edustaja kyseli retorisesti, ovatko kyseisen sählyjoukkueen jäsenet kenties epänormaaleja, kun he nimenomaan nauttivat vastustajan nujertamisesta ja ihan veren maku suussa. Tätä on jatkunut jo yli kymmenen vuotta.
No, tuskin kenellekään on epäselvää, että tämä kommentti liittyy siihen ”kiltit tytöt pääsevät taivaaseen –tuhmat tytöt pääsevät ihan minne vaan!” -retoriikkaan, jolla vanhentuneita stereotypioita naissukupuolesta on purettu jo muutaman vuosikymmenen ajan. Totta kai naisissa on tietty määrä kaikenlaista ainesta, eivät miehet ja naiset ole omia suljettuja lajejaan tai edes rotujaan, vaan edustavat vain keskimäärin eri määrässä inhimillisiä taipumuksia, niin hyviä kuin pahoja. Suurelta osalta niitä kuvaavat joukot menevät päällekkäin, mutta eivät tietenkään yhtene.
Asia koskee niin sukupuolille ominaisia kykyjä kuin hyveitä ja paheitakin. Olisi tietenkin silkkaa tyhmyyttä pitää vaikkapa hoivausviettiä yksinomaan naisille kuuluvana tai väkivaltaisuutta miehisenä ominaisuutena. Molempia esiintyy yli sukupuolirajojen.
Sama koskee monia paheita, joiden esiintymistä naisilla on ollut tapana pitää epänormaalina, koska se on harvinaista. Harvinaisuutta sinänsä voi toki pitääkin epänormaaliuden kriteerinä, mutta koska tuo käsite näyttää käyneen hieman vanhanaikaiseksi sitä mukaa kuin esimerkiksi seksuaalisella alalla on ”normaalin” piiriin alettu lukea yhä enemmän kaikenlaisia asioita, kannattaa operoida toisilla käsitteillä.
Pedofilia on luultavasti kuitenkin yhä ”epänormaali” taipumus, samoin himomurhaaminen. Perustelen asiaa lajinsäilytykseen liittyvällä biologisella tarkoituksenmukaisuudella. On ilmeistä, että näihin aisoihin nähden tavallisella yksilöllä molemmista sukupuolista on aika korkea kynnys. Toki lajimme kuitenkin kestää myös näitä asioita melko pitkälle, jos ja sikäli kuin se kerran kestää myös naisten mahoutta (ja machoutta) normina.
Miksipä siis pitämään pedofiliaa tai himomurhaamista tabuina? Eikö pikemminkin ole niin, että sovinnaisuutta pönkittävän vastenmielisyyden ylittäminen on eräänlaista sankaruutta, jota tarvitaan uudenlaisen ja entistä tasa-arvoisemman maailmankuvan luomiseen?
Miksipä siis ei myös voitaisi julistaa Jammu Siltavuorta henkiseksi esikuvaksi, jonka nimeä voitaisiin käyttää vaikkapa jonkin joukkueen paidoissa ja jonka merkkipäiviä voitaisiin juhlia asianmukaisin menoin aina silloin tällöin?
Tällaiseen ei liene enempää juridista kuin moraalista estettä, mikäli asioita kyetään katsomaan laajasti. En tiedä, onko Jammu Siltavuori-klubia missään muodossa vielä olemassa, mutta Helsingin Sanomien kommentin on allekirjoittanut Aileen Wuornokselle nimetty joukkue, mitä voi hyvin pitää rinnakkaisilmiönä.
Wuornoshan oli prostituoitu, joka murhasi suuren määrän asiakkaitaan. Kukaan ei liene osoittanut, että murhien syynä olisi ollut jokin muu asia kuin se tyydytys, jonka avuttoman ihmisen tappaminen tuottaa. Tällaisen henkilön ottaminen joukkueen toteemiksi kuvaa tietenkin jonkinlaista halua samaistua esikuvan edustamiin arvoihin ja hyveisiin. Tässä tapauksessa kyse on tietenkin paheen ylistämisestä ja tarkoituksena lienee jonkinlainen karnevalisointi tai épatage –”mepä sitä ollaan niitä tuhmia tyttöjä, huhhahhei!”
Tyylilläänhän sitä kukin kirnuaa, kuten Veikko Huovinen on mielestäni osuvasti todennut. Mikäli nyt kuitenkin pysähdytään ajattelemaan, mitä merkittävää ominaisuutta Wuornos ennen muuta edusti, emme pystyne löytämään sieltä enempää mitään klassista kuin kristillistäkään hyvettä. Kyseessä on mitä ilmeisin white trash kaikessa surkeudessaan, känniääliö, joka ei hallitse impulssejaan. Suomeksi voitaisiin ehkä parhaiten sanoa Wuornoksen symbolisoivan kusipäisyyttä.
Saattaa olla, että moni meistä vielä vaistomaisesti kuvittelee, että kusipäisyys olisi naissukupuolella suhteellisen harvinaista verrattuna tiettyihin miespopulaatioihin ja lienee siinä myös oikeassa. Siinä mielessä herää kysymys, onko stereotypian purkaminen tässä asiassa vaivan väärtti. Eihän se itse asia siitä miksikään muutu.
Aileen Wuornos-teamin edustajan retoriseen kysymykseen, onko hänen joukkueensa epänormaali, voinee vastata lohduttavasti, ettei asiaa välttämättä tarvitse näin nähdä. Kusipäisyys sen sijaan on ilmeistä ja voihan siitäkin olla ylpeä, jos haluaa ja oikeasti siihen pystyy.

19 kommenttia:

 1. Nillitys: Nyt on tainnut kaksi eri henkilöä sekoittua toisiinsa, setä Jammu oli sukunimeltään Siltavuori, tuo (Sanna) Sillanpää oli eri henkilö, toki hiukan samantapaisesta asiayhteydestä tuttu Niuvanniemen kanta-asukas, kuten Jammukin.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Jammu_Siltavuori

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Sanna_Sillanp%C3%A4%C3%A4

  VastaaPoista
 2. Tietenkin kyseessä on eräänlainen puberteettihuumori, mutta mieleen tulee kaamea ajatus siitä, ovatko porukan henkiset eväät ihan olikeasti näin vähissä. Sankarien erinomaisuus on yleensä liittynyt heidän hyveisiinsä (Rohkeus,viisaus, oikeamielisyys, kohtuullisuus) ja sen sijasta kuulostaa ehkä ns. makeelta ihastella niiden vastakohtia. Mutta jotakinhan tämä taitaa sanoa kulttuurin tasosta.

  VastaaPoista
 3. Täytyy myöntää, että kusipäisillä miehillä on parempi tyyli ihanteitaan valitessa, sillä täytyyhän johtotähdessä jotain oikeatakin hohtoa. Odin on sentään jumala, Hitler ja Stalin olivat hyviä manipuloimaan ja helvetti johtajineen varsin mielenkiintoinen paikka. Pikkupojilla asiat ovat vielä paremmin, tuskin kukaan vanhempi on kiysaantunut, kun jälkikasvu pukee päälleen Ronaldon, Litmasen tai Selänteen paidan. Nuo Aileen Wuornos tiimiläiset ovat pakostakin teleketjufemakkojen jälkeläisiä. Kunnon femakkohan on sitä mieltä, että paras valkoinen mies on kuollut valkoinen mies. Luinpa sellaisenkin ajankohtaan sopivan lauseen, että parempi raiskattu kuin rasisti. Tähän on tultu. Kestäkäämme.

  VastaaPoista
 4. Minä en kyllä (enää, niin on maailma kääntynyt)ihmettele, jos pk-seutulainen tiedostava ( ? ) tyttönais-joukkue on valinnut suojelijakseen ja toteemikseen murhaajan ja huoran.
  Kun muutin aikoinani Helsinkiin ja näin ensimmäiset ns. todelliset susikoira-lesbot maihinnoususaappaineen niin siitä eteenpäin naistuntemus on minulla tarkentunut.
  Miesvihan olisin myöskin ennen nimennyt sovinistiseksi saduksi kunnes olen sitä oikeasti nähnyt kuten myös pimeän puolen feminismin synkkää lahkolaisuutta.

  Kun yhdistetään seksuaalinen poikkeavuus korostetun vahvana identiteettinä, viha miehiä ja konventionaalisia naisia kohtaan, vulgääri-feminismi, näennäisteoreettinen soppa kolonialismin "historiaa", naistutkimusta ja ja LGBT-vallankumousta niin totta kai idolin on oltava vapautunut huora, vähintään.

  Nuoret, rehdit ja terveet miehet odottanevatkin vähintään noin 30 000 naisen tervetullutta pakolaisaaltoa Ukrainasta maahamme per vuosi. Ne naiset tuskin femakoille kelpaavat naisina, pitkät tukat ja kaikki, ja unelmana vielä klassinen traditionaalinen avioliitto, mutta ainahan uutta, hah, pelätään.

  vantaalainen

  VastaaPoista
 5. "marssi yli stereotypioiden"

  Jotain pari vuotta sitten uutisissa oli että Venäjän puolella estettiin Lähi-Idän pakolaisten kulkemaan Venäjän puolelta rajaa Suomeen. Nyt asiat ovat kääntyneet ylös alaisin. Raja-Jooseppi on väylä. Suomen rajalaitoksen pomosto on ihmeissään että miksi niitä tulee vain Suomen pohjoisilla alueilla. Naiiveina tonttuina he eivät näe, että pohjoisessa vastapuolena on Murmanskin oblasti, joka 100% Moskovan käskyn alla. Karjala on tasavalta eikä oblasti, joten siellä Moskovan käsky pätee vain 99,5%.

  Karjalan kuvernööri Aleksandr Hudilainen on tosin saanut eilen Putinilta sormen heristystä ja ukaasin. Se on selvä merkki siitä että Hudilainen voi kohta saada myös potkut. Silloin koko Karjalan raja-alueen pituudelta "kovakuoriaisia" järjestetään mönkimään Suomeen.

  Münchenin turvallisuuskokouksessa pääministeri Medvedev heristi sormea Euroopalle (Putinin käskystä tietenkin): "Älkää epäilkö, kaikille seuraa pahempaa."

  «Не то хуже будет» - об ультиматуме Европе
  Роман Носиков,
  Санкции Запада и ответ России / 17.02.2016
  http://ruskline.ru/opp/2016/fevral/17/ne_to_huzhe_budet_ob_ultimatume_evrope/
  Медведев был довольно резок. Самая запоминающаяся его фраза - «Всем будет хуже, не сомневайтесь».

  Tämä jos mikä, on "paheen ylistämisestä ja tarkoituksena lienee jonkinlainen karnevalisointi tai épatage –”mepä sitä ollaan niitä tuhmia, huhhahhei!”

  Aleksandr Hudilainen lienee venäläisen sananlaskun mukaan "ainut hiuskarva kaljun päällä", ainut Inkerin suomalainen, joka teki karriäärin. Hänen isoisänsä oli juristi, joka 1930-luvun pakkokollektivisoinnin aikana hoiti bolshevistista politiikkaa maataloudessa esimerkillisesti ja inkeriläiset talonpojat tappoivat hänet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käsittänyt ,että venäjän rajavalvonta on kauttaaltaan kgb-fsb vastuulla. Ei autonomisten alueiden- kuten karjalan- hallittavissa.

   Poista
 6. Ainahan sitä voi komeita sanojna löytää. Hyvin puhui se Saddamin teidotusinisterikin joskus. Uhkus ajab upakile, kõrkus käima käpakile, sanovat virolaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanan voima antoi Helsingin keskustaan nousevalle museolle nimen Amos Rex, suom. Amos Kuningas, ennen kuin kuokka ehti maahan.
   Kuninkaan valta perustui ns. näkymättömään käteen, mutta nykyisin yhä useammat eivät pidä siitä, että heitä pidetään tyhminä, että kaikkea ei kerrota.

   Poista
 7. Päivän aihe: meille tulee koneita, panssareita ja laivastoa kuin aikoinaan kauttakulku-sopimuksen aikoina 1941.

  1978 Suomi onnistui torjumaan Neuvostoliiton ehdottomat yhteiset sotaharjoitukset ja sitä pidettiin suurena isänmaallisena sankaritekona. Asialla UKK ja Lauri Sutela. Kunnia heille.

  Nyt sitten pidetään "YYA"-treenit USA:n kanssa.
  Globalistien, natottajien ja Suuren ja Mahtavan Läntisen Ison Veljen ehdotukset menivätkin läpi niin että solahti.

  Jos tämä on isänmaan etu niin vielä en sitä ainakaan näe.
  Kohta ollaan, ellei jo olla, ytimen pimeydessä, euron, Naton, Schengenin ja EU-liittovaltion kanssa.

  Eilen A-studiossa keskustelun alla juoksi teksti "Mihin Venäjä pyrkii?"
  Ajankohtaisempi olisi kai ollut "Mihin USA pyrkii yhdessä Suomen kanssa?"

  Parasta olisi että tälle on olemassa todella todella hyvä syy. Hysteerikkojen Venäjä-pelko ja iltapäivälehtien Ryssä on jo rajalla -lööpit eivät riitä syyksi  vantaalainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "eivät riitä syyksi"

   Hyvä pointti. Tähtitieteilijät ovat saavuttaneet Einstein:laisen voiton: he todistivat taannoin että Einsteinin ennustamat gravitaatioaallot ovat olemassa havaitsemalla ne varauksettomasti. Milloin historiatiede paljastaa ihmiskunnan kehityksen "gravitaatioaallot", joita on uumoillut mm. brittiläinen kirjailija Herbert George Wells, joka on kirjoittanut myös teoksen "Historian ääriviivat"?:

   "История человечества в основном - история идей."
   Герберт Уэллс.

   "Россия в тенях" (1920)
   Перед лицом гигантских трудностей они стараются построить на обломках прошлого новую Россию. Можно оспаривать их идеи и методы, называть их планы утопией, можно высмеивать то, что они делают, или бояться этого, но нельзя отрицать того, что в России сейчас идёт созидательная работа. Часть большевиков действительно твердолобые, доктринёры и необучаемые люди, фанатики, верящие в то, что одно лишь уничтожение капитализма, отмена торговли и денег и стирание всех классовых различий само по себе обеспечит приход некоего унылого «золотого века». Среди них есть и такие тупицы, которые способны отменить преподавание химии, если только не заверить их, что это «пролетарская» химия, или наложить запрет на любой орнамент, как реакционный, если в нём не фигурирует сочетание букв РСФСР...

   And in the face of gigantic difficulties they are trying to rebuild a new Russia among the ruins. We may quarrel with their principles and methods, we may call their schemes Utopian and so forth, we may sneer at or we may dread what they are doing, but it is no good pretending that there is no creative effort in Russia at the present time. A certain section of the Bolsheviks are hard-minded, doctrinaire and unteachable men, fanatics who believe that the mere destruction of capitalism, the disuse of money and trading, the effacement of all social differences, will in itself bring about a sort of bleak millennium. There are Bolsheviki so stupid that they would stop the teaching of chemistry in schools until they were assured it was "proletarian" chemistry, and who would suppress every decorative design that was not an elaboration of the letters R.S.F.S.R. ...

   Олег Розанов_ РОССИЮ СПАСЕТ ТОЛЬКО СМЕНА ЭЛИТ. И если мы не станем справедливым обществом, то лишимся будущего.
   http://www.izborsk-club.ru/content/articles/8458/

   Poista
  2. "gravitaatioaallot"

   Varsinaiset gravitaatioaallot todennettiin vasta sen jälkeen kun syyskuussa 2015 oli tehty havainto maailmakaikkeuden eräästä tapahtumasta: kahden mustan aukon yhteentörmäyksestä. Eli siis tiedettiin mitä piti etsiä/havaita ja miten se piti tehdä/järjestää.

   Ihmiskunnan historiassa "kahden mustan aukon yhteentörmäystä" edustavat toisaalta marxismi-leninismi-stalinismi ja toisaalta hitlerismi/fasismi. Siitä emme pääse yli eikä ympäri, että kyseessä ovat juuri nämä kaksi tahoa.

   Poista
  3. Marxismi pähkinänkuoressa:

   ”Selvää on, että sellaisina aikoina, jolloin poliittinen valtio poliittisena valtiona syntyy väkivaltaisesti kansalaisyhteiskunnasta.., valtio voi ja sen täytyykin jatkaa uskonnon kumoamiseen, hävittämiseen asti, mutta vain siten kuin se jatkaa yksityisomistuksen kumoamiseen (maksimaalisesti).., jatkaa elämän kumoamiseen, giljotiiniin. Erityisen voimantuntonsa hetkinä poliittinen elämä pyrkii tukahduttamaan omat edellytyksensä — kansalaisyhteiskunnan ja sen elementit — ja järjestäytymään ihmisen todelliseksi ristiriidattomaksi lajinelämäksi. Siihen se kykenee kuitenkin vain olemalla väkivaltaisessa ristiriidassa omia elinehtojaan vastaan, vain julistamalla vallankumouksen pysyväksi, ja näin ollen poliittinen draama päättyy yhtä väistämättömästi uskonnon, yksityisomistuksen ja kansalaisyhteiskunnan kaikkien elementtien palauttamiseen kuin sota päättyy rauhaan.”
   ( Karl Marx, Friedrich Engels. Valitut teokset. 6 osaa. Kustannusliike Edistys, 1978. Osa 1, s. 78.)


   “...in periods when political state... is born violently out of civil society, when political liberation is the form in which men strive to achieve their liberation, the state can and must go as far as the abolition of religion, the destruction of religion. But it can do so only in the same way that it proceeds to the abolition of private property, to the maximum.., just as it goes as far as the abolition of life, the guillotine. At times of special self-confidence, political life seeks to suppress its prerequisites, civil society and the elements composing this society, and to constitute itself as the real species-life of man devoid of contradictions. But it can achieve this only by coming into violent contradiction with its own conditions of life, only by declaring the revolution to be permanent, and there-fore the political drama necessarily ends with the re-establishment of religion, private property, and the elements of civil society, just as war ends with peace.”
   ( Marx, Engels. The Individual and Society. Progress Publishers, Moscow, 1984, ss. 59-60. (K.Marks i F. Engels, Sotshinenija, T. 1, s. 393.))

   Poista
 8. Jos "syy" on tiedustelutieto joka tarkoittaa uhkaa Suomelle meille jää silti YYA-USA:n lisäksi toinen vaihtoehto: liittoutumattomuus, puolueettomuus, oman alueen puolustuksen turvaaminen omin voimin. Vieraiden joukkojen kutsumiseen voi siis olla vain yksi hyväksyttävä syy, välitön sotilaallinen uhka, ja siitä tuskin on nyt kysymys?

  Itse olen hämmentynyt siitä mitä tapahtuu ja miten coolisti Suomi tämän ottaa. Entä jos vuonna 1978 meillä olisi ollut yhteiset treenit NL:n laivaston, ilmavoimien ja maavoimien kanssa. Huh, huh. En uskalla ajatellakaan niin kamalaa vaihtoehtoa.
  Mutta nyt kun sama USA:n kanssa niin: no big deal. Kato se on tätä päivää.

  Eli vielä kerran: mitä tässä maassa nyt tapahtuu ja miksi tämä hiljaisuus tässä asiassa?

  Ja joo, en ole putintrolli. Paasikivi-Kekkonen -"trolli" , eli isänmaallinen ihminen ehkä vähän olen, ja sitä omasta vapaasta tahdostani.

  vantaalainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "isänmaallinen ihminen ehkä vähän olen"

   Vähän. Se ei riitä.

   Poista
  2. "isänmaallinen ihminen ehkä vähän olen"

   Ehkä. Asia selvä.

   Poista
  3. "Ehkä" viittaa sarkastisesti siihen kuinka "meitä" (onko enää momtaa?) puolueettoman ja liittoutumattoman Suomen miehiä dissataan nykyään kun emme ole hinkumassa läntiseen YYA-sopimukseen kun siitä itäisestä onneksi päästiin.
   (Tiedän toki että on täysin myöhäistä ja toiveeni on nostalgiaa. EU:ssa, eurossa ja Schengenissä emme ole liittoutumattomia. Asialle emme voi enää oikein mitään. Voidaan ehkä todeta että viekää sitten tuhkatkin pesästä: eli jenkitkin sitten tänne samaan syssyyn sotatreenaamaan käy meille sitten miten käy. Me nykyään nimittäin näköjään koemme voivamme maantieteellemme jotakin. Toivon että herrat, edes tällä kertaa, tietävät nyt mitä tekevät.)

   t. isämaallinen, sure

   Poista

Kirjoita nimellä.