sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Ikkuna Milfien maailmaan ja todelliseen todellisuuteen

 

Milfit ja nakut deittaajat

 

YLE-veron maksajana yritin taas katsoa, mitä siedettäviä ohjelmia löytäisin televisiosta. En ole katsonut televisiota säännöllisesti enää vuosiin, puoli yhdeksän uutiset olen kyllä usein kuunnellut, kun sen voi tehdä samaan aikaan kun lukee jotakin kiinnostavaa.

Tiedän, että televisiossa on aina silloin tällöin huippukiinnostavia ohjelmia, mutta ne vilahtavat usein ohi, ellei ole varuillaan. Harvoin niitä sitten viitsii YLE-Areenasta enää etsiä. Jotakin katetta maksamalleni verolle sentään haluaisin ja TV:n katsominen voisi olla rentouttava ja virikkeitä antava harrastus, kunhan vain löytäisi ne hyvät ohjelmat.

Vielä hiljattain oli olemassa kulttuurikanava. YLE-Teema, joka ei sisältänyt hömppää, vaan aivan vakavasti otettavia ohjelmia. Nyt sekin on sotkettu täyteen kaiken maailman silppua, erityisesti urheilua ja jostakin kummallisesta syystä sinne on tungettu myös ruotsinkielistä ohjelmaa, jolle kyllä kuuluu oma paikkansa, mutta miksi juuri siellä? Eikö kunnon ohjelmia nyt millään pysty löytämään kylliksi? Ovatko ne kalliita? Katsotaanko niitä liian vähän? Entä mitä tarkoittaa tässä yhteydessä ”liian vähän”?

Yleisradio on ollut maamme suurimpia kansansivistyslaitoksia ja ottanut tämän tehtävänsä joskus varsin vakavasti. Sen missiona on myös ollut suomen kielen vaaliminen. Nyt se kilpailee ala-arvoisimpien viihdekanavien kanssa yleisöstä, vaikka verotulot takaisivat sen, että se voisi keskittyä vakavasti otettaviin ohjelmiin.

Yle on myös eturintamassa yhdessä hömppäkanavien kanssa tunkemassa muotopuolia englanninkielisiä sanontoja suomen kieleen. Ohjelmien otsikot ovat yhä uudelleen joko englanniksi tai sitten suomalais-englantilaista sekasotkua, joka mielestäni ei voi todistaa muusta kuin viljelijänsä typeryydestä.

Katsotaanpa nyt vain tämän päivän ohjelmatarjontaa klo 14 alkaen.  Ohjelmistossa näyttää olevan muun muassa seuraavia nimikkeitä: Ykkösellä Van Life ja kaksi kertaa Exploring Earth. Kakkosella on lähes pelkkää urheilua ja illan päätteeksi sitten Traces -jäljet. Mitähän lisäarvoa tuossakin idioottimaisessa otsikossa saavutetaan sanomalla saman asia vielä englanniksi? Itse asiassa sellainen näyttää kyllä tulleen tavaksi.

Teemalla on tänään kaksi kertaa ohjelma Exit ja muuten kanava on täynnä toisaalta ruotsinkielistä ohjelmaa, kuten kaksi kertaa Sportnytt ja sitten lastenohjelmia ja ruotsinkielisiä uutisia. Se siitä kulttuurikanavasta.

Jos sitten katsotaan muita kanavia, nähdään sellaisia nimikkeitä kuin kaksi kertaa Laulu rakkaudelle: Secret Song Suomi. Mitä tämänkin otsikon keksinyt ääliö haluaa sillä sanoa?  Nelosella on Jumanji: The Next Level ja The Voice of Finland, Subilla on UEFA Champions League, LEGO Masters Australia, American Horror Story sekä Frendit, joka lienee jonkinlaista suomea.

Vitosella on Superman returns ja Ivillä Sex Tape Suomi, kutosella on Gold Rush, Wheeler Dealers, Cliffhanger ja Top Gear. Starilla on Silent Library Suomi, The Beach, Lone Star ja Criminal Minds. Avalla on The Real Houseviwes of Salt Lake City ja The Last Stand, Herolla on Save the Date Suomi, FRII:llä Naked Attraction Suomi, Lady Bird ja Sex and the City 2- sinkkuelämää ja National Geographicilla Food Factory.

Areenalta löytyy muun muassa Mäkihypyn MC: Oslo, naisten Raw Air HS 134. -Mitähän sotkua se tämäkin oikein on? TLC:llä on ohjelma The MILF Manor.

Siltä varalta, ettei joku tuntisi tuota uutta sivistyssanaa MILF, kerron, että kyseessä on lyhenne sanoista Mother I’d like to fuck, siis keski-ikäinen nainen, joka on nuorten mielestä vielä niin sanotusti ihan naitava. Mainittakoon, että koneeni kieltäytyi aluksi näyttämästä tuloksia tälle haulle ilmoittaen, että kyseessä ovat sisällöt, jotka saattavat sisältää ns. aikuismateriaalia.

Hömppäohjelmia, joiden ainoa funktio näyttää olevan katsojien tyhmentäminen, tuntuisi nyt tämänkin pienen otannan perusteella inhimillisesti katsoen olevan riittävästi. Ohjelmanteon nollapisteen tuotoksia eli tosi-TV:tä (realityä) on ainakin joka lähtöön, jossakin tehdään ensi treffit alttarilla ja toisessa tavataan ilman rihman kiertämää: naked attraction… ja onhan niitä.

Olisi kiinnostavaa tietää, pidetäänkö YLE:ssä ns. suunnittelukokouksia ja jos pidetään, mitä niissä oikein puhutaan. Onko YLE:llä ja koko Suomessa tarjotulla TV-ohjelmistolla jokin missio ja mikä se oikein on? Onko kukaan edes ajatellut, että veronmaksajalla olisi oikeus saada jonkinlaista vastinetta rahalleen ja että YLE on ollut ja sen tulisi yhä olla sivistyslaitos, yksi suomalaisuuden tukipylväistä.

Murrosikäisten maailmalla on oma oikeutuksensa, mutta se ei voi olla mittapuuna koko kansaa palvelevalle instituutiolle. Missä ovat vaikkapa avoimen yliopiston kurssit, eri kielten opetusohjelmat tai vaikkapa todelliset tietokilpailut siinä muodossa, kuin ne ennen tunnettiin. Nyt on niiden sijasta vähä-älyisiä miljonäärileikkejä, jälkipuberteettisia realityhöpötyksiä ja muita tyhmennysohjelmia.

Kieli, jota käytetään, on heikkoa, usein tarpeettomalla englannilla sotkettua ja suomen, jos muidenkin kielten lausuminen onnetonta. Nyt vaalien lähestyessä olisi kiinnostavaa kuulla itse kunkin puolueen edustajien näkemyksiä siitä, mitä YLE:lle olisi tehtävä. Pitäisikö sen vain antaa toimia nykyisellä surkealla tasollaan ja mennä aina siitä, missä aita on matalin, vai olisiko syytä ryhdistäytyä ja vaatia täälläkin katetta veroille.

 

 

36 kommenttia:

 1. Ei tuo "viihde" kyllä aina voita.
  Ihminen kyllä tarvitsee iloa elämään, mutta mistä tuon ilon löytää riippunee persoonasta.
  Itse pidän kovasti Sunnuntailounaasta, mikä valitettavasti on Cmoressa. Eli joutuu erikseen maksamaan sen nähdäkseen.
  Kuin myös vanhempi brittihuumori on vain älyttömän hyvää. Se tilanne komiikka yms.
  Vanhempi suomalainen tilannekomiikka no jotkut on hauskoja, mutta valtaosaa en pitäne huvittavina. Kuten vaikka Uuno Turhapurot ovat huonoja kuvaamaan suomalaista miestä (vähän sama kuin Angerkosken Justiina, suorituksena loistava, mutta miltä tuo naishahmo näyttää stereotypiana), vaikka Loirin näyttelijän suoritukset niissä ovatkin loistavia. Kun taas Nasse-sedästä pitänen ja Kummelit ovat omasta mielestä hyviä.
  Sitten on joitain ystäviä jotka viihtyvät kauhuviihteessä, mikä tahtoo itselle olla hyvin luotaantyöntävä, ellei kyseessä ole psykologinen tarina.

  VastaaPoista
 2. Nopea ratkaisu on lopettaa telkkarin katselu. Onneksi tämä suuri kusetus sai minut lopettamaan jo reilu kolme vuotta sittem. Silloin tajusin, että paitsi ohjlmat ovat surkeita, niin useimmissa valehdeltiin päin pläsiä, Nykyisin katselen kaiken maailman fiksujen ja innokkaiden tyyppien tekemiä keskusteluohjelmia juutuubista ja vähän muuaaltakin, koska sensuuri. Anti on valtaisa, suomeksikin pärjää jo mukavasti, puhumattakaan enkuksi. Itseasiassa eihän nykyiisin aika riittäisikään johonkin niin tylsään kuin A-studioon tai aamutelkkariin. Hyviä elokuvia on joskus ikävä ja tuleehan niitä muutama vuodessa, mutta tällä iällä kaikki todella mainittavat filmit on tullu katsottua ja muutaman kerran. Uudemmat ovat kaiki wokekulttuurin saastuttamia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin piirtein näin. En itse ole ryhtynyt vielä absolutistiksi, mutta on mitä luontevinta katsoa televisiota noin tunti viikossa. Vaikkapa jokin historiadokumentti, joita Yle esittää vielä säännöllisesti. Jos kaipaan lisää katsottavaa, niin pieni DVD/VHS- kotivarasto huolehtii tarpeista. Siihenkin turvaudun enää aniharvoin, ehkäpä kerran kolmessa kuukaudessa.

   Poista
 3. Jos jotain kaipaan ulkomailta niin television keskusteluohjelmia. Saksalaisessa televisiossa keskustellaan monilla kanavilla päivittäin tuntikaupalla kotimaisesta ja ulkomaisesta politiikasta sekä yhteiskunnallisista ilmiöistä. Ja ohjelman nimetkin ovat saksaa eivätkä englantia, siellähän dubataan paljon ohjelmia ja vaalitaan sitä omaa kieltä. On paneelikeskusteluita, laadukkaita ja monipuolisia haastatteluita, hyvin raportoitua ja journalistisesti tuotettua uutisvirtaa. Meillähän uutiset ovat oikeastaan pelkän pikaraportin tasolla. En ymmärrä, että mistä tämä ummehtuneisuus meillä johtuu, varmaan tästä maantieteellisestä "umpipussisyndroomasta".Taso on ollut vielä 80- ja 90-luvuilla korkeammalla ajankohtaisohjelmissa. Alfakin meni nurin, vaikkakin se toimi itselleni lähinnä viihdekanavana Sanna Ukkoloineen, mutta oli silläkin paikkansa vaatimattomassa mediakentässämme. Voi valitusten valitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kateeksi käy, että olet edes joskus voinut tuollaiseen tuotantoon perehtyä. Herää todellakin kysymys, onko YLE:llä jokin tietoinen kansan tyhmentämisprojekti.

   Poista
  2. Tuskin kyseessä on tietoinen tyhmentämisprojekti. Kysehän lienee vaan mediatalojen laiskuudesta sekä kaiken pinnallistumisesta ja viihteellistymisestä, jossa esimerkkiä otetaan ainoastaan jenkeistä. Kyllähän sitä mallia voisi ottaa tv-median tekemiseen ihan vaikka muista Pohjoismaista tai Euroopasta yleisemmin. Onneksi radio ei ole vielä ihan samassa jamassa.

   Poista
  3. Ei kai siellä muuhun pyritä, kuin ohjelmiston säätämiseen oman tason mukaiseksi.

   Poista
  4. No nyt tuli blogistilta paha.

   Poista
 4. Televisiolähettimen välityksellä alkaa olohuoneisiin tunkeutua lähinnä sähköistä saastetta, kun töllöttimen käynnistää. Asiapitoisia ohjelmia on varsin vähän ja viihdeohjelmatkin ovat pääsääntöisesti roskaa. Keskusteluohjelmatkin tuntuvat vaivaannuttavilta ja suorastaan naurettavilta silloin, kun keskustelijat ryhtyvät toisiaan kilpaa kehumaan samansuuntaisista mielipiteistään.

  VastaaPoista
 5. "Jotakin katetta maksamalleni verolle sentään haluaisin ja TV:n katsominen voisi olla rentouttava ja virikkeitä antava harrastus, kunhan vain löytäisi ne hyvät ohjelmat."

  Miten olisi tallentava digiboksi ja viikottainen ohjelmaopas, joka on esimerkiksi Suomen Kuvalehden välissä.

  VastaaPoista
 6. "Kuten vaikka Uuno Turhapurot ovat huonoja kuvaamaan suomalaista miestä"

  Ei Uuno Turhapuron idea ole kuvata suoraan suomalaista miestä vaan tehdä karnevalistinen pastissi siitä, mitä tapahtuu kun normaaleja sosiaalisia rajoitteista vapaa hahmo nimenomaisesti rikkoo ne. Ne ovat vapautumiskokemuksia meille tavallisille miehille, jotka emme erilaisten kielteisten seuraamusten välttämiseksi voi noita rajoja omassa elämässämme rikkoa.

  VastaaPoista
 7. Surullista, mutta niin totta!

  VastaaPoista
 8. Oli helpotus luopua TV.n katselusta, kun analogoiset lähetykset loppuivat 15 vuotta sitten. Kriittisyyteni heräsi televisiota kohtaan, kun Pelle Miljoona & 1980 sitä kritisoi, kappaleessaan TV. Kappale löytyy myös YouTubesta.

  VastaaPoista
 9. Näistä ilmastoasioista pitäisi käydä jatkuvaa monipuolista keskustelua mm TV:ssä siten, että käytäisiin jopa kiivasta väittelyä sekä puolesta että vastaan. Nykyhallituksemme ilmastotavoitteet Suomelle ovat suorastaan mielettömät, koska meille halitus on asettanut tavoitevuodeksi 2035, kun EU:n tavoite on vuosi 2050.

  Nimittäin EU:n osuus maailman ilmastonmuutoksesta on noin 8 %, josta Saksa on vastuussa noin puolesta. Suomen osuus ilmastonmuutoksesta on noin 1,4 promillea. Matemaattiset mittasuhteet ovat vihervasemmistolle täysin yhdentekeviä ja tuntemattomia. Kun ilmastonmuutoksesta syytetään sitä hiilidioksidia, niin se nyt vaan on täydellinen kollektiivinen harha. Hiilidioksidi on elämä edellytys maapallolla. Jokainen aktiivinen ihminen tuottaa hengittäessään noin 1.000 kg hiilidioksidia vuodessa. Pelkästään koko maapallon väestö tuottaa hengittäessään noin 8 miljardia tonnia hiilidioksidia vuodessa.

  VastaaPoista
 10. En ole joutunut katumaan sitä että lopetin tv:n kattelun jo 30 vuotta sittenm tuolloin olin tullut jo täyteen sitä silmä/aivosyöpää mitä tv:stä työnnettiin ulos. Mutta, mutta.. yhtä en pääse minäkään karkuun, joudun rahoittamaan tuota ylesyöpää veron muodossa vaikka koko kämpässä siis ei töllöä ole ollut 30 vuoteen.

  VastaaPoista
 11. Mitä tuohon englannin kielen käyttöön tulee, niin kaipaan niitä aikoja, jolloin kaikki vieraskieliset nimet äännettiin ikäänkuin ne olisivat ruotsia.

  Television ohjelmat laadittaneen yleisön maun mukaan. Ja se maku on hirvittävä. Ei se varmaan koskaan ole ollut kehuttava, mutta aikoinaan radion ja television tehtäväksi katsottiin yleisön sivistäminen. Tässä on tapahtunut käännös. Kansan sivistystasoa on pyritty laskemaan jo useita kymmeniä vuosia. Saattaa olla, että merkittävä tekijä on ollut 70-luvulta peräisin oleva vapaa kasvatus.

  Toinen professori

  VastaaPoista
 12. Oli vahinko, että AlfaTV meni nurin. Siellä pyörivät kaikkina arki-iltoina erinomaset keskusteluohjelmat, jotka antoivat tilaa kaikikille kommunisteista ja vihreistä aina kokoomukseen ja persuihin saakka. Vetäjinä olivat Sanna Ulkkola, Hjallis Harkimo, "tavalinen" Virtanen, Parkkonen, ...

  Vetäjät olivat osaavia ja antoivat aidosti tilaa haastateltaville/ keskustelijoille. Tämä vastakohtana esim. A-sutdion pönottävälle formaatille, jossa keskiössä ovat Yle ja sen toimittajat. Keskustelijat ovat rekvisiittaa, jolla Yle näyttää, että hei katsokaa, nämäkin saamme tänne.

  Ylellä juontaja pätkii koko jutun pieniin "tweetteihi", muutaman lauseen pätkiin ja siirtää sitten taas puheenvuoron ja - aiheen jonnekin muualle. Keskustelu ei ole aito ja vapaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä: Alfan toimittajat saivat haastateltavat avautumaan eivätkä lukkiutumaan.

   Poista
 13. Esim. YLE:n rahantuhlailusta on vaikka, että joka urheilulajille on oma asiantuntijansa. Varmaan maahockeylle ja hevospoolollekin omansa. Jos ei ole pahemmin kilpailuja, niin voihan sitä vetää lonkkaa muuten vaan. Lisäksi toimitus on niin läpeensä vihervasemmistolainen, että sen kerran kun he näön vuoksi joutuvat ottamaan jonkun perussuomalaisen mukaan keskusteluihin, hän ei yleensä saa puheenvuoroa. YLE:n vaalikone antaa heti osviittaa puolueellisuudesta.

  VastaaPoista
 14. Areenasta kyllä joskus löytyy katselemiseen houkutteleva elokuva. Katson ja kuuntelen nykyään vain RSO:n ja HKO:n konsertit. Samalla näen poikaani viulusektiossa ja pikkuserkkua käyrätorvessa.----Japanissa on paljon mielenkiintoista television kymmenillä kanavilla. Maksullisia kavavia on paljon ja jos katsoo NHK-kanavaa (pääkanava) periaatteessa pitäisi maksaa noin 200 euroa vuodessa. Kun tarkastaja kysyy katsotteko NHK:ta, voi siis vastata: En katso, ja välttyy vuosimaksulta. Minun ei tarvitse valehdella, koska invalidit (tahdistin) saavat katsoa ilmaiseksi. (Invalidit saavat myös ajaa autoa ilmaisella poltttoaineella, parkkeerata P-paikoille eikä tarvitse maksaa minkäänlaisia autoveroja). Ainoa haitta tahdistimesta on se, että se jarruttaa liikaa rehkimistä, mutta sydän ei taatusti pysähdy... (Siis kun olen kuollut tahdistin ei sitä tajua, vaan jatkaa 15 vuotta, kunnes virta loppuu).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahus, tahdistin on minullakin. Japani on kyllä monessa suhteessa houkutteleva maa.

   Poista
 15. Setämies on kateellinen...

  VastaaPoista
 16. TV sikseen, mutta eniten harmittaa radion nykytilanne.. Reilut 30% suomalaisista on eläkeiässä, mutta siitä huolimatta ylen radiokanavat suoltavat kamalaa ja yhdentekevää soittolistamusaa. Nuoriso kuuntelee joko ylex tai kuulokkeiden kautta spotify, mutta eläkeläiset saavat, pakkosyötöllä, "nauttia" radio Suomen nuorisomusasta. Päivästä toiseen. Kiitos, Merja Ylä-Anttila! Yle puhe lopetetaan (sen jälkeen kun sekin perusteellisesti pilattiin musalla ja urheilulla) eikä meille vanhuksille jää muuta vaihtoehtoa kuin kuunnella, netin kautta, järviradiota, pookia, sandelsia tms. Ruotsissa, Venäjällä ym on tarjolla laadukkaita "retrokanavia". Meillä ainoastaan yle radio ykkösen muistojen bulevardi ja sekin vain klo 9-10..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen sävelradiota oli vain Lauantain toivotut -puoli tuntia kuuntelukelpoista kevyttä musiikkia viikossa. Sielläpä taas ollaan.

   Poista
  2. Onneksi netistä kuitenkin teikäläisillekkin sopivaa löytyy: https://www.youtube.com/watch?v=vC664ecskAw

   Yhdeltäkään ylen kanavalta ei tule musiikkia ja oikeastaan muutkin on rajoittuneet vain nostalgia tai lähiradio saattaa soittaa jotain täällä helsingissä..

   Tälläisethän on vedetty levyltä flackina koneelle jo aika päiviä sitten: https://www.youtube.com/watch?v=jXU0hiHUw3k&list=PLgthOlnYSrEZAB3bnLtkK0Z4ofC1_hkbj eipä tuollaista nyt radiosta koskaan ole tullutkaan..

   Poista
  3. Oregon on ihan OK, jos siitä tykkää.. Metrotyttöjen sijasta pidän henkilökohtaisesti huomattavasti enemmän Christina Pluharista. Eipä tuollaista nyt radiosta koskaan ole tullutkaan...

   Poista
  4. No hitto, itse linkki jäi pois: "Passagaglia della vita". Bisogna morire, kuolla täytyy.
   https://www.youtube.com/watch?v=wpAxBZSXW28

   Poista
 17. Yle tv 1:n viikottaiset historiadokumentit ovat pelkkää historiapolitiikkaa jatkuvalla natsikauhistelullaan. Rikkinäinen levy pyörii vuosikymmenestä toiseen. Niitä taitavat jaksaa katsoa enää piintyneet vanhat stallarit ja järjestelmäuskolliset demarieläkeläiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä katselevat kaltaisesi natsilarpparit.

   Poista
  2. Jahas, henkinen demarieläkeläinen älähti ainoalla keksimällään tavalla. Tuskin nuo mainitsemasi nazzzit ovat masokisteja, jotka jaksaisivat katsoa iänikuista liittouneiden propagandaa ja indoktrinaatiota
   monikulttuurille viikosta toiseen.

   Poista
 18. Tuo kateellisuusargumentti kannattaa käsitellä, koska sitä aina aika ajoin eri yhteyksissä tarjotaan ihan tosissaankin selityksenä joillekin kriittisille asenteille.

  Arvonkieltämisen ja mitätöinnin taustalla saattaa toki olla kateutta -- "happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista" -- mutta pettymyksen ja toivottomuuden takaa löytyy kyllä jotain ihan muuta. Ei pettymyksen tuottaneita ihmisiä kadehdita, eikä välttämättä millään pitkällä myrkkymielellä muistellakaan -- heidät siivotaan mielen arvokamarin jätelaatikkoon, muiden kaltaistensa seuraan.

  Putin on tästä paras mahdollinen havaintoesimerkki. Hän elättää itsessään kuvitelmaa -- johon itse liian omahyväisesti uskoo -- että Nato ja Eurooppa jotenkin haluavat ottaa ja omia Venäjältä jotakin. Ikään kuin siis Venäjällä olisi oikeasti jotakin, josta länsi ikään kuin olisi katellinen ja haluaisi sen saada omakseen -- että sillä siis olisi se mikä Putinilla on.

  Mutta Putinilla ei ole mitään. Hän on vain nukke megalomaanisissa kulisseissa, typerä, ajattelukyvytön, mitään osaamaton. Hänellä on ainoastaan historiallisesti harhaisia suuruudenhulluja kuvitelmia, pelkkää pahuuden projektiota, pelkkää pahanilkisyyttä -- ja väkivaltakoneisto, joka tottelee, koska sekin on vammainen ja vastuuton.

  Ei Putinilla ole mitään mistä joku häntä kadehtisi. Mutta häntä elähdyttää suuruusharha -- että hän ja Venäjä olisivat ryöstöyrityksen uhkaamia.

  VastaaPoista
 19. "Ei Uuno Turhapuron idea ole kuvata suoraan suomalaista miestä vaan tehdä karnevalistinen pastissi siitä, mitä tapahtuu kun normaaleja sosiaalisia rajoitteista vapaa hahmo nimenomaisesti rikkoo ne. Ne ovat vapautumiskokemuksia meille tavallisille miehille, jotka emme erilaisten kielteisten seuraamusten välttämiseksi voi noita rajoja omassa elämässämme rikkoa."

  Kyllä kyseessä on Speden luoma fiktiivinen hahmo. Loiri vain näyttelee.
  Spede taas on elänyt kulttuurissa tiettynä aikajaksona ja inspiroinut siitä tuon hahmon. Marvin Carlson kirjoitti jotenkin amerikkalaisista näytelmistä ja esityksistä että ennen nykyistä mediaa teatterit hakivat kulttuurista näyttelmiensä aiheet mistä tekivät näytelmänsä. (Totta kai koneistona siihen tarvitaan hyvin monia tekijöitä). Olettaisin että käänteisesti sama toimii myös eri kielialuilla, tuohon aikakauteen. Anoppi on katsellut valtavan määrän Suomi-elokuvia aikanaan kun niitä televisio esitti. Olettaisin että nuoruuden ne hälle on tuoneet mieleen. Itse pidän niitä ihastuttavan naiveina (vähän sama effekti kuin harlequineissa), mutta samalla kertonevat siitä teollistumisen kehityskulusta. Ei löytyne Hilja maitotyttöä, mutta sairaanhoitajia ja kaupankassoja yms.
  Realistisesti uunomainen elämäntyyli ei vaikuttane helpolta, lopulta kun sellaisessa jäänee yksin tai kaltaistensa joukkoon.
  On siinä kyllä hallinnollisesti mielikuva effekti huonosta toiminnasta mistä jotkut tykkää sosiologisesti tuomita, mutta katsonen ettei se ole oma asiani. Toisekseen pitänen ajatusta kulttuurista missä opetetaan hyväksi ja edes yritetään tulla toimeen toisten kanssa vioista huolimatta, kuin tuomitaan milloin mistäkin pitäen sillä itseä parempana. Laki näkökulmista ihmisen on kumminkin täytynyt ensin tehdä jotain konkreettista jotta hänet voidaan siitä tuomita.

  Ja jos noita sosiaalisia rajoitteita oikein miettii niin naisille niitä monesti ollaan lisäilemässä. Yleensä ne kyllä verhotaan johonkin uskonnolliseen logiikkaan. (Naisen ei sopine mennä ravintolaan yksin. On tuo laki joskus Suomessakin ollut. Nykyisellään naiset on sitten sielä baaritiskin toisella puolen anniskelemassa. Jos siinä jokin ongelma on niin ei kyllä valtaväestölle).

  VastaaPoista
 20. Olen tuon "visuaalisen" puolen jättänyt ykkösen iltaisen pääuutislähetyksen varaan. Sen sijaan Areenasta tallentaisin joskus mieluusti kuunneltavaksi joitakin puheohjelmia. Vaan kun sielläkin on nyttemmin pelkkiä "podcasteja". Olo on kuin viihdetaiteilija Juice Leskisen laulussa: "Vaan en tajuu vaikka tavaan / olen nyt jo puoli jauho / mikä v....n "Hauho" (lege: "podcast").

  VastaaPoista
 21. "Nato ja Eurooppa jotenkin haluavat ottaa ja omia Venäjältä jotakin. Ikään kuin siis Venäjällä olisi oikeasti jotakin, josta länsi ikään kuin olisi katellinen ja haluaisi sen saada omakseen"

  Kyllä sillä on luonnonvaroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kateus ja mustasukkaisuus palautuvat perusnarsismin vammoihin, eikä luonnonvaroja ja niiden hyödyntämistä koskevaa päämäärärationaalista ajattelua voi oikein sovittaa samaan kuvaan.

   Kateellinen kaipaa kaikkiallista hyväksyntää ja elää miellyttämis- ja suuruusharhoissa, eikä häntä uhkaa mikään mikä elää vain päämäärärationaalisen järjen maailmassa. On ihan päinvastoin -- mitä kipeämmät kaikkiallisuuden ja kaikkivaltaisuuden tunnot, sitä määrätietoisemmin suljetaan tietoisuudesta ulos kaikki kriittinen järki.

   Siksi totalitarismien johtajat eivät siedä kritiikkiä, vaikka nimenomaan yksilöllinen kriittinen järki olisi kaiken todellisuudenhallinnan ja yhteiskunnallisen kehityksen ensimmäinen ehto ja edellytys.

   Oman yhteiskuntamme taantuminen näiden nukkehallitsijoiden ja todelliseen kritiikkiin jo kykenemättömien journalistien jonkinlaiseksi, hmm, keskinäiseksi kulttuurisen narsismin viljelmäksi, on surullinen ja vain toivottomuutta jäljelle jättävä ilmiö. Setämiehet joilla on pitkä perspektiivi menneisyyteen ja moniin läpikäytyihin kriiseihin, voivat tätä toivottomuutta tuntea. Tosi-teeveen tunnoissa elävä pääministeri, joka miellyttämistarpeissaan menee puhumaan läpiä päähänsä Horneteista, ei herätä setämiehissä kateutta, vaan puistatuksia.

   Poista
  2. "Tosi-teeveen tunnoissa elävä pääministeri, joka miellyttämistarpeissaan menee puhumaan läpiä päähänsä Horneteista, ei herätä setämiehissä kateutta, vaan puistatuksia."

   Juuri näin on. Tänään sitten kerrottiin, että neljää Allegro-junaakin on pyydetty asianomaisella vierailulla. Samaan aikaan meillä ruoan, energian, kestokulutustuotteiden ja kaiken mahdollisen hintaa nostetaan rajusti. "Asiantuntijat lupaavat alinomaa, että "käänne helpompaan on jo ihan nurkan takana" (tms.) Kuka enää uskoo? Ja meillä koti-Suomessa julkiseen terveydenhoitoon, eläkkeisiin tai yleensä mihinkään "ei enää ole varaa". On siinä meikäläisellä setämiehellä tietämistä, mutta paistatellaan nyt kompensaationa ns. huomattavan yhteiskunnallisen toimihenkilömme kansainvälisessä tähtisadeloisteessa.

   Poista

Kirjoita nimellä.