sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

wikipedia

 

Wikipedian maailmasta

 

Kun wikipedia ilmestyi maailmaan, sille naureskeltiin yleisesti. Kyseessähän oli harrastajien ylläpitämä sivusto, jolle kuka tahansa saattoi kirjoittaa mitä tahansa. Joku Encyclopedia Britannica katsoi wikipediaa pitkin nenänvartta ja ellen väärin muista, peri maksuakin käytöstä.

Hymy on sittemmin hyytynyt. Wikipediassa saattaa joissakin artikkeleissa edelleenkin olla lähes mitä tahansa, mutta tärkeämpinä pidettyjä aihepiirejä valvotaan suhteellisen tehokkaasti ja laatua pidetään yllä. Humpuuki häviä usein nopeasti.

Usein vapaaehtoiset ensyklopedistit kyllä kääntelevät vain tekstiä englannista, joka muutenkin näyttää olevan internetin pyhä kieli, jonka kautta myös käännöskoneet toimivat. Joka tapauksessa monet asiat ovat aina tärkeämpiä toisille kansoille kuin toisille. Joistakin asioista wikipedia kirjoittaa tietyllä kielellä paljon, kun taas toisista se saattaa kokonaan vaieta, vaikka monella muulla kielellä niistä on paljonkin asiaa.

Kansallinen näkökulma on historiassa väistämättä keskeinen. Asiat, jotka ovat suuresti vaikuttaneet tietyn kansakunnan vaiheisiin, noteerataan siellä tärkeinä. Monelle muulle ne saattavat olla täysin yhdentekeviä. Hieman kummallisempaa on, että tärkeistäkin asioista saattaa wikipediassa olla vain vähän asiaa.

Tietenkin wikipedia on vain harrastelijoiden yläpitämä sivusto, joka ei välttämättä suinkaan heijasta esimerkiksi sen maan historiantutkimuksen tilaa, jonka kielellä se on kirjoitettu. Asian voi päätellä jo artikkelien kirjallisuusluetteloista. Tietyllä karkealla tasolla se kuitenkin heijastaa sen mielenkiinnon määrää, jota tiettyyn asiaan tietyssä maassa tietyllä hetkellä kohdistetaan ja myös niitä yleisiä käsityksiä, jotka asiasta vallitsevat.

Niinpä onkin kiinnostavaa verrata toisiinsa wikipedian erikielisiä versioita sellaisista aiheista, jotka koskettavat asianomaisten maiden historiaa, esimerkiksi keskinäisiä sotia, joiden merkitys pakostakin on eri osapuolille erilainen.

Kustaa III:n sota käyköön esimerkiksi. Sehän oli tunnetusti Ruotsin hyökkäyssota, jonka avulla kuningas pyrki pakottamaan Venäjän luovuttamaan takaisin Suuressa Pohjan sodassa ja Hattujen sodassa valloittamansa alueet.

 Ajankohta oli otollinen Venäjän ollessa sodassa Turkkia vastaan, jolloin Pietaria puolustamassa oli vain muutamia tuhansia miehiä. Sitä paitsi Ruotsilla oli poikkeuksellisen suuri laivasto, jonka kuningas kuvitteli kykenevän lyömään Venäjän laivaston ja avaamaan tien Pietariin.

Ruotsia tukivat taistelussa rahallisesti Turkki, Ranska ja Enganti ja Venäjää taas perinteiseen tapaan Tanska (Tanska-Norja). Sota sai huomattavat mittasuhteet ja sen uhreiksi arvioidaan joutuneen yhteensä noin 50000 henkeä. Meritaistelut Viipurinlahdella ja Ruotsinsalmessa kuuluvat historian suurimpiin.

Kun rauha kuitenkin tehtiin vanhat rajat säilyttäen, on sota jäänyt enemmän tai vähemmän unohdetuksi välikohtaukseksi, jolla ei ole nähty sen kumempia seurauksia, vaikka sellaiseksi voidaan hyvin tulkita myös Suomen sota 1808-1809 ja sen tuloksena ollut Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan.

Tulkintaa sodan unohtamisesta tukee vilkaisu wikipedian suomalaiseen laitokseen. Sotaa käsittelevä artikkeli on hyvin lyhyt eivätkä sen kirjallisuusluetteloon lainkaan kuulu uusimmat tutkimukset tai esitykset.

Venäläinen versio on laajempi. Siinä sodan osapuoletkin esitetään toisin kuin suomalaisessa. Kun suomalaisessa versiossa vastakkain ovat vain Ruotsi toisella puolella ja Venäjä ja Tanska toisella puolella, ovat venäläisen version mukaan  vastakkain Venäjä ja Tanska toiselta ja Ruotsi, Englanti, Hollanti, Preussi ja Turkki toiselta puolen.

Totta onkin, että esimerkiksi Turkin ja aluksi myös Ranskan ja sittemmin Englannin rooli Ruotsin käymän sodan rahoittajina oli merkittävä. Taisteluista toki huolehtivat toiselta puolen Ruotsi ja toiselta Venäjä ja Tanska.

Englanninkielinen versio asiasta on laajin ja paras sikäli, että se huomioi paremmin myös uudempia esityksiä. Tosin Jussi T. Lappalaisen teoksia ei mainita kummassakaan, vaikka hänen kirjoittamastaan Kustaan maasodasta on olemassa myös venäjänkielinen versio.

Turkiksi ei asiasta näytä olevan artikkelia lainkaan, vaikka Korkea portti antoikin Ruotsille tynnyreittäin kultaa, jotta Venäjän laivasto saataisiin pysymään poissa Välimereltä.

Saksalainen versio on hieman suomalaista pitempi, mutta perustuu yleisesityksille, hollantilaisesta voi sanoa samaa. Ukrainalaisessa versiossa näkyy venäläisen version vaikutus. Siinä on kuitenkin huomioitu myös Viinikainen-Mäen uusi kokonaisesitys Teatterikuninkaan sota.

Luonnollista on, että eri kielillä on tarjolla erilaisia hyperlinkkejä. Suomalaisessa, ruotsalaisessa ja venäläisessä versiossa niitä on runsaasti, muilla kielillä paljonkin vähemmän.

Ryhtymättä tarkemmin ruotimaan eroja esimerkiksi eri taistelujen esittämiseen eri versioissa, voi nostaa esille sen seikan, ettei venäläisessä tuota sotaa yleisesti käsittelevässä versiossa mainita muita maataisteluita kuin Kärnäkoski (Керникоски) ja Parkumäki, joiden molempien todetaan olleen Venäjälle tappiollisia. Suomalaisessa sen sijaan nostetaan esille Porrassalmi ja Parkumäki eikä mainita Kärnäkoskea lainkaan. Ruosalaisessa on enemmän taisteluita, mutta siinäkin puhutaan Kärnäkosken sijasta vain Valkealasta, joka liittyi samaan yhteyteen.

Kärnäkosken unohtaminen ja Porrassalmen nostaminen voimakkaasti esille suomalaisessa historiankirjoituksesssa on merkillepantavaa ja sitä on selitetty sillä, että Porrassalmella asialla olivat suomalaiset joukot, kun taas Kärnäkoskella oli riikinruotsalaisilla suuri rooli. Ruotsalaisesta wikipediasta asiaa ei kyllä huomaa.

Kustaa III:n sodassa oli valtavilla meritaisteluilla ratkaiseva rooli. Sellaiseksi on kaikkialla tunnustettu Ruotsinsalmen toinen meritaistelu, jota on myös mainittu suurimmaksi pohjoismaiden alueella koskaan käydyksi taisteluksi osanottajien lukumäärän mukaa arvioiden. Venäläisen wikipedian mukaan ruotsalaisilla oli siellä 12500 ja venäläisillä 18500 miestä, yhteensä siis 31000.

Kuitenkin Ruotsille epäonnisessa Viipurinlahden taistelussa (”kujanjuoksu”) oli suomalaisenkin wikipedian mukaan Ruotsilla 21000 miestä ja Venäjällä 30000. Venäläisten mukaan tilanne oli päinvastainen, ruotsalaisilla 30000 ja venäläisillä 21000. Miestappiot molemmin puolin olivat jopa 7000 kummallakin, kaatuneina, haavoittuneina ja vankeina.

Viipurinlahdella suomalainen versio katsoo Ruotsin saavuttaneen Pyrrhoksen voiton, venäläinen ei kerro voittajaa, mutta mainitsee taistelua nimitetyn pohjolan Trafalgariksi. Keisarinna Katariina piti sitä voittona, koska se taivutti Ruotsia rauhaan.

Ottaen huomioon, että Viipurissa ottivat yhteen nimenomaan avomerilaivaston suuret alukset, voidaan vertausta Trafalgariin pitää onnistuneena. Mittasuhteethan olivat hyvinkin verrannollisia: Trafalgarissa vastakkain oli ranskalaisten 30000 miestä ja englantilaisten 17000. Tällä mittapuulla mitaten se oli jopa pienempi taistelu kuin Viipurinlahden taistelu, joka ei sekään ollut mikään kujanjuoksu.

Esimerkkejä siitä miten wikipedia esittää eri taisteluiden merkityksen ja tappioluvut toisistaan poiketen, on leegio. Tämä osoittaa, miten tärkeää olisi käydä kansainvälisiä historiakeskusteluja, jotta omat käsitykset tuulettuisivat ja tulisivat vankemmalle pohjalle.

Esimerkiksi vihollisen tappioista esitetään usein naivan fantastisia tietoja, jotka perustuvat oman puolen raporteissa esitettyihin arvioihin. Ilmasota on surullisen kuuluisa siitä, että väitettyjen ja todellisten pudotusten määrässä voi olla kymmenkertaisia eroja. Ne saattavat perustua aivan rehellisesti esitettyihin arvioihin. Vastapuoli sen sijaan tuntee asiat usein aivan täsmällisesti, joten sen mielipidettä kannattaa kuunnella.

Wikipedioiden vertailu antaa aavistuksen siitä, missä mennään.

 

19 kommenttia:

  1. Terhomatti Hämeenkorpi5. maaliskuuta 2023 klo 9.12

    Eiköhän se Tali - Ihantalan taistelu kesällä -44 ollut miesmäärältään suurin Pohjoismaissa käyty taistelu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, pariviikkoiseen Tali-Ihantalan taisteluun osallistui epäilemättä yksiköittäin askien suurempia miesvahvuuksia, mutta tuhoisuudeltaan taitavat nuo meritaistelut hyvinkin pärjätä kilpailussa.

      Poista
  2. Kukin valtio tarvitsee omat historian kirjoittajansa. Muussa tapauksessa, muut tehnee sen eikä tuo ole aina todellisuuspohjainen. (Joskus pohdin Mainilan laukauksia, kun olin kuullut että Venäjällä olisi kouluja jotka edelleen opettaisivat että Suomi aloitti sodan. (Tästä on aikaa yli toista kymmentä vuotta ja voi ottaa huomioon että olin tuolloin alta 30. Lähinnä mihin tietoni tuolloin pohjaan? Luuloon vai tutkittuun tietoon? Minulla ei voi olla samaa tietopohjaa kuin aijemmilla sukupolvilla, juurikin kun en ole ollut edes syntynyt, mistä siis haen tiedon? Kirjastosta saa tietoa, kuin myös tätä varten on tuota koulutettua väkeä. Heilläkin on tietoa, mutta tuo on sitten heidän pään sisällä.
    Siippa totesi ettei Suomella tuolloin ollut välineistöä mikä olisi kantanut niin pitkälle, että olisi edes teoriassa mahdollistanut sodan aloituksen.)
    Näkemys että valtion "rajat" olisi muokattavissa on omasta mielestä omansalainen harha. Se on kielialueen raja. Kaupankäynti voi vaikuttaa näkemyksiin mutta kauppaa voi kumminkin käydä kenen kanssa katsotaan sopivaksi käytävän. Millä hinnalla ja kuka sen hinnan maksaa on asia erikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Venäjällä olisi kouluja jotka edelleen opettaisivat että Suomi aloitti sodan."

      Kun ei vain olisi niin, että nykyisin on taas alettu uudelleen opettamaan noin.

      Poista
  3. Meritaisteluista usein unohdetaan miinataistelut. Niistä verisimpiin kuuluu mielestäni Tallinnan evakuointiin liittyvä tuhoamisoperaatio elokuussa 1941, josta pääosa tapahtui kahden vuorokauden kuluessa.. Siihen liittyi miinojen lisäksi runsaasti laivasto- ja ilmavoimien operaatioita. Myös tykistö pääsi osalliseksi. Virolainen merihistorioitsijs ja tietokirjailija Mati Õun ilmoittaa siinä päätyneen meren syliin peräti 25 000 ihmistä. Englanninkielisessä Wikipediassa pidetään taistelua Lepanton meritaisteluun verrattavana. Suomenkielinen Wikipedia kertoo kuolinuhrien määräksi 15 000 ja saksankielinen puolestaan 25 000.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan. Olen blogannut siitä parikin kertaa.

      Poista
    2. Tässä viite: https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=miinilahing

      Poista
  4. Siis tämä https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=eestirand

    VastaaPoista
  5. Wikipediassa on hyvääkin tietoa, mutta liikaa vihervassariasenteellista besserwisserismiä. Varsinkin teologiaa koskevissa artikkeleissa on paljon puppua. Tietää muuan teol. kand.

    VastaaPoista
  6. Kiitos mielenkiintoisesta blogista, tälläkin kertaa. Itse käytän Wikipediaa monastikin asioiden tuskasteluun ja näkemykseni rakentamiseen. Luen saman asian vähintään suomalaisesta, ruotsalaisesta, ranskalaisesta ja englantilaisesta wikipediasta. Siten onnistun rakentamaan mielenkiintoisen kuvan kokonaisuudessaan ko. asiasta. Tarvittaessa saksankielinen ja italiankielinen wiki ovat vielä lisämausteena sopassa.

    VastaaPoista
  7. Wikipedian nimen wiki tulee kuulemma havaijinkielestä. Wiki tarkoittaa nopeaa ja wiki-wiki on nopeasti.

    VastaaPoista
  8. "Keisarinna Katariina piti sitä voittona, koska se taivutti Ruotsia rauhaan."

    Eikö Viipurinlahden taistelu ollut ennen Ruotsinsalmen toista meritaistelua, jonka ruotsalais/suomalaisessa historiankirjoituksessa on sanottu mahdollistaneen kunniakkaan rauhan.

    Itse näen Kustaa III sodan suurimpana merkityksenä sen, että se teroitti Venäjän valtionjohdolle mahdollisuutta Ruotsin revanssisotaan Venäjän heikkona hetkenä, mikä riski sitten poistettiin Suomen sodalla. Sen jälkeen Ruotsin ja Venäjän suhteet ovat olleet rauhanomaiset.

    VastaaPoista
  9. "Ajankohta oli otollinen Venäjän ollessa sodassa Turkkia vastaan, jolloin Pietaria puolustamassa oli vain muutamia tuhansia miehiä. "

    Eikö tuo osoita, että Kustaa perusajatus ei ollut niin typerä kun on tahdottu esittää, toteutus vaan ns ryssittiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hasardipeliä, jossa tappio oli hyvin lähellä. Toki voiton mahdollisuus eli siis Pietariin pääsy oli periaatteessa mahdollista, mutta kuten Katariina kirjoitti, hän olisi tarvittaessa perääntynyt vaikka kuinka syvälle. Miten torppariarmeija olisi voinut hoitaa homman kotiin?

      Poista
    2. Polttamalla Pietarin maan tasalle, tosin en usko, että valistushallitsija Kustaa III olisi ollut kanttia siihen. Tuohon aikaan sota oli sivistynyttä.

      Poista
    3. "Tuohon aikaan sota oli sivistynyttä."

      Miehillä tupannee olemaan jokin tähän toimintaan. Sivistyneessä sodassa on ns. säännöt. (Itse katsonen ettei sivistynyttä sotaa olekkaan, mikä vimma on ottaa toiselta henki? Menee uskonnolliselle puolen.)
      Mutta niin on myös eri peleissä ja urheilulajeissa säännöt joita kaikkien tulisi noudattaa. Muuten se ei onnistu.
      Luin tuossa kirjan 90-luvulta jääkiekosta Hannu Sokalan Nappulat, huijarit ja liikemiehet.
      Jääkiekko kumminkin on joukkuepeli ja olettaisi kaikkien pelaavan samoilla säännöin, mutta kun siinäkin liikkuu raha, tekee se oman merkityksensä urheiluun. (Jalkapalloon vaikuttaa raha ja politiikka sitä myöden aivan omassa mittakaavassaan. Urheilun itsessään pitäisi olla kivaa, mutta jos tilanne on tulos tai ulos, luo se jo osaltaan urheilijalle paineita ja henkilöiden myyminen seurojen kesken on oma juttunsa.)
      Mutta mikä kirjassa oli mielenkiintoista oli jääkiekon tyylin eroavaisuus Euroopassa vs. Amerikassa.
      Itse totesin Amerikan mallin jollain tasolla sairaaksi. Lähtökohdin miten kasaavat joukkueen ja valitsevat joitain henkilöitä tietyin intressein. Mistä näille henkilöille muodostuu tietynlainen maine. Kun taas se maine on muodostunut ei sitä saa pois pyyhittyä. Tai hyvin haastavaa se on.

      Poista
  10. Kiitos mielenkiintoisesta blogitekstistä! Wikipediaa useasti selatessa olen huomannut, että kielen yleisyys vaikuttaa artikkelien kokoon tosi paljon, varsinkin jos kyse on universaalista asiasta. Eli toisin sanoen siis englanniksi ja venäjäksi löytyy lähes aina enemmän tietoa kuin esimerkiksi suomeksi. Toki jos wikipedia-artikkeli liittyy johonkin Suomea koskevaan asiaan (esim. talvisota), suomeksi löytyy paremmin tietoa verrattuna muihin kieliin. Eli jos wikipediaa käyttää useasti lähteenä tai etsii siitä tietoa, on hyvin paljon hyötyä puhua ja ymmärtää muitakin kieliä, kuten englantia ja venäjää. Itse olen hyödyntäntyt englannin ja suomen wikipedian rinnalla välillä myös venäjänkielistä sivustoa, jolloin tietoa on saanut kerättyä enemmän.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.